Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема вищої освіти в Польщі та її особливості Виконала студентка ІІМ Групи 4РР Кліменко Настасія

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

«Система вищої освіти в Польщі та її особливості»

Виконала студентка ІІМ

Групи 4Р-Р

Кліменко Настасія

Система вищої освіти в Польщі

В сфері освіти Польща перебуває в Європейській зоні вищої освіти. Польща, разом з 29 іншими країнами, підписала Болонську Декларацію, метою якої є створення європейського простору вищої освіти. 
        Вищі навчальні заклади Польщі використовують ECTS (Європейська кредитна Система), яка впроваджена з метою полегшення процедури порівняння рівня освіти студентів відповідно за навчальними напрямками.
         Польські вищі навчальні заклади беруть участь в програмах міжнародного обміну студентами SOCRATES / Erasmus, які тільки спрощують можливість подальшого працевлаштування та навчання в Європі.

Вчені ступені, які можуть отримати студенти після закінчення університетів та коледжів 
     
   В вищих навчальних закладах Польщі триступінчата система, що включає ступені: Бакалавра (Licencjat, Inzynier), Магістра (Magister) та Доктора наук (Doktor).
          Згідно з постановою «Про Вищу освіту» від 2005 року, програми усіх напрямків навчання крім правознавства, фармацевтики, психології, медицини, ветеринарної медицини, стоматології мають два етапи. 
         Випускники університетів і коледжів Польщі можуть отримати такі ступені:
- Бакалавр (BA, licencjat) – надається після закінчення 3-3,5 років навчання в універститетах і коледжах;
- Бакалавр (BSc, inzynier) – надається після закінчення 3,5-4 років навчання в університетах і коледжах на напрямках технічних, економічних чи сільськогосподарських;
- Магістр (MA, MSc, magister) чи ідентичний степінь: магістр мистецтв, магістр інженерної справи, магістр архітектури, лікар, зубний хірург, ветеринар, надається після 5-6 років навчання в університеті. Ступінь MSc можна отримати також після 2-2,5 років додаткового навчання на магістра, яке можуть здійснювати випускники коледжу чи університету, що мають ступінь бакалавра.
 - Доктор наук (PhD, doktor) – надається тим, хто здав іспит на ступінь доктора наук і успішно захистив дисертацію. Щоб почати навчання на отримання докторського ступеня, необхідно мати ступінь магістра або ідентичний ступінь.


Контроль якості освіти
      
Польський Державний Акредитаційний Комітет (Państwowa Komisja Akredytacyjna) працює в Польщі від 2002 року. Він здійснює перевірку та контроль якості стандартів освіти у вищих навчальних закладах Польщі, а також служить для поліпшення і гарантії освітніх стандартів. Державний Акредитаційний Комітет розвиває тісне співробітництво з акредитаційними комітетами в інших країнах. Польська система забезпечення якості освіти, абсолютно, відповідає стандартам і вимогам ENQA (Європейська асоціація із забезпечення якості вищої освіти).
        Детальну інформацію можна отримати на сайті: www.pka.edu.pl 

Визнання дипломів
        
На підставі Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про академічне взаємовизнання документів про освіту та рівноцінність ступенів N 769 від 31.05.2006, атестат про повну загальну середню освіту чи диплом бакалавра, виданий українською навчальним закладом, визнається автоматично і не потребує нострифікації.

Навчальний рік
      
  Навчальний рік поділений на два семестри: осінній та весняний. Осінній семестр розпочинається на початку жовтня і включає зимову екзаменаційну сесію. Весняний семестр проходить з середини лютого до середини червня, включаючи літню екзаменаційну сесію. Навчання проводиться у формі лекцій, семінарів, лабораторних робіт і дискусій. Завдяки  великій кількості канікул, студенти мають змогу часто відвідувати свої домівки. У випадках коли сесію здано вчасно, термін канікул може добігати місяця або, навіть, і більше.


Іспити
    
    Для того, щоб успішно закінчити семестр, студенту необхідно отримати прохідні бали на всіх іспитах. Найпоширеніша система оцінювання: відмінно (5); дуже добре (4,5); добре (4); задовільно з плюсом (3,5); задовільно (3); незадовільно (2).
        У випадку, коли студент, з якоїсь причини не здав предмет, йому надається можливість перездачі. В деяких вузах перездача предмету є платною, але її кошт є незначним та коливається від 20 до 200 злотих, в залежності від вимог вузу та кількості перездач.

ВИСНОВКИ

 Система вищої освіти фінансується з державного бюджету. чим більше в системі професійної освіти рівнів або ступенів, які підкріплюються відповідними стандартами, тим більше можливостей надається особі для вибору посильної, бажаної і очікуваної освітньої  практики; мобільність людини в професійному освітньому просторі значною мірою залежить від гнучкості організаційних форм навчання і системи професійної освіти в цілому; ефективність функціонування національної системи підготовки кадрів залежить від обліку загальних тенденцій розвитку теорії і практики професійної освіти і збереження культурно-національних традицій в області професійної освіти. Існують служби профорієнтації, які займаються вивченням кандидатів на певні посади, що дозволяє випускникові після отримання професії працевлаштуватися за фахом.

Одним з достоїнств професійного утворення Польщі є наступне:

Загальні тенденції в розвитку професійної освіти обумовлені процесами глобалізації і універсалізації у сфері економічної і соціально-культурної діяльності, становлення все більш взаємозв'язаної людської цивілізації, а також значним посиленням ролі інформаційних технологій і телекомунікацій, формування інформаційної домінанти в розвитку суспільства і виробництва. Разом з цим на підставі порівняно-педагогічного аналізу виявлено, що в Польщі має місце відставання від інших держав в об'ємах державного фінансування професійно-технічної освіти. 

До недоліків системи утворення Польщі можна віднести наступні факти:

   відвування лекцій не обов'язкові, але обов'язкове складання іспитів. Таким чином, студентам, які не мають навиків організації часу, варто вчитися планувати час, необхідний для навчання;    у Польщі існує система переведення на наступний семестр «з умовою доздачі незкладених іспитів». Іноді студенти сприймають це як необов'язковість здачі деяких предметів. Проте студент не отримає диплом до тих пір, поки не складе всі іспити і не набере необхідні бали по Європейській Системі Перерахунків Балів, вживаній в польській системі освіти.


СПИСОК ЛИТЕРАТУРИ
1. Энциклопедия профессионального образования: В 3-х т. /Под ред С.Я.Батышева. - М.: АПО. - 1998 - 568 с., ИЛ Т.І. - А-Л - 1998.
2. Профессиональная педагогика: Учебник для студентов, обучающихся по педагогическим специальностям и направлениям. /Под ред. С.Я.Батышев. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Ассоциация "Профессиональное образование", 1999. - 904 с.
3. Міністерства народної освіти УРСР, Міністерства праці УРСР, Президії АН УРСР 24 липня 1991 р. - N7/52/59. 
4. Бібліографічний покажчик наукових праць (1993-2000 рр.) / Інститут педагогіки і психології професійної освіти АПН України / Під ред. І.А.Зязюна, Н.Г.Ничкало. - Ніжин. - 2000. - 145 с.
5. Ничкало Н.Г. Развитие в Украине исследований по проблемам педагогики и психологии профессионального образования на рубеже столетий.
6. Неперервна професійна освіта: проблеми, пошуки, перспективи: Монографія / Під ред. І.А.Зязюна. - К.: ВІПОЛ, 2000. - 636 с.
7. Професійна освіта в зарубіжних країнах: порівняльний аналіз: Монографія / Під ред. Н.Г.Ничкало, В.О.Кудіна. - Черкаси: Вибір, 2002. - 322 с.
8. Концепція Державного стандарту професійно-технічної освіти України // Професійно-технічна освіта України. - 1998. - N2. - с. 2-5.
9. Професійна освіта: Словник / Під ред. Н.Г.Ничкало. - К.: Вища школа, 2000. - 381 с.
10. Теоретико-методичні засади викладання предметів гуманітарного циклу в професійно-технічних навчальних закладах: Монографія / Під ред. Г.П.Васяновича. - Львів: Українські технології, 2003. - 220 с.




1. Использование безусловных и условных рефлексов при эксплуатации сельскохозяйственных животных
2. Реферат- Дидактические свойства и функции ИКТ
3. химический элемент третьей группы периодической системы.html
4.  Макроэкономические тренды переходной экономики 235 Глава 5
5. юбки и тайский массаж
6.  Связано это с тем что удобно представлять информацию в виде последовательности электрических импульсов- и
7. Редкие виды растений и животных Краснодарского края и Кубани
8. Его плоскости и размеры.
9. 7 см. Атл.. Непрерывные соединения имеются у всех низших позвоночных и на эмбриональных стадиях развития у
10. на тему- Обман человеческого зрения
11.  С достижением 16летнего возраста 2
12. Лабораторная работа 2 Тема- Методы проверок средств и систем автоматики Наименование работы- Диагност
13. Лекция 2 Патология ощущения и восприятия
14. тема состоящая из взаимодействующих электронов и ядер может находиться в различных состояниях и переходит
15. Курсовая работа- Марксистская теория права
16. вступ теоретична та практична частини розрахунок ефективності висновки тощо
17. Сцена1 Приглушённый свет на окне сидит Энни поёт песню
18. Истории искусства
19. Курсовая работа- Киль легкого самолета
20. тематика Тема- Игра Счастливый случай Составила- Учитель начальных