Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 17 Оскарження рішень дій чи бездіяльності під час досудового розслідування План заняття Ріш

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема 17. Оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування

План заняття

  1.  Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування.
  2.  Суб’єкти та строки подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора.
  3.  Повернення скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора або відмова відкриття провадження: поняття та підстави.
  4.  Порядок розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування.
  5.  Рішення слідчого судді за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування.
  6.  Ухвали слідчого судді, які підлягають оскарженню під час досудового розслідування та порядок їх оскарження.
  7.  Рішення, дії чи бездіяльність прокурора, які можуть оскаржуватися слідчим та порядок їх оскарження.
  8.  Порядок вирішення скарги на рішення, дії чи бездіяльність прокурора.

Нормативний матеріал та судова практика

  1.  Кримінальний процесуальний кодекс України. – Глава 26 (ст.ст. 303-313).
  2.  Рішення Конституційного Суду України № 3-рп/2003 від 30 січня 2003 року у справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини третьої статті 120, частини шостої статті 234, частини третьої статті 236 Кримінально-процесуального кодексу України (справа про розгляд судом окремих постанов слідчого і прокурора) // Офіц. вісн. України. – 2003. – №6. – Ст. 245.
  3.  Інструкція «Про порядок і розміри відшкодування витрат та виплати винагороди особам, що викликаються до органів дізнання, досудового слідства, прокуратури, суду або до органів, у провадженні яких перебувають справи про адміністративні правопорушення, та виплати державним спеціалізованим установам судової експертизи за виконання їх працівниками функцій експертів і спеціалістів» затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 1 липня 1996 р. №710.

                                                       Питання для самоконтролю

  1.  Які рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора можуть бути оскарження під час досудового розслідування та ким?
  2.  Які скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора розглядаються під час підготовчого провадження у суді?
  3.  У яких випадках скарга повертається скаржнику?
  4.  У яких випадках слідчий суддя, суд відмовляє у відкритті провадження?
  5.  Протягом якого строку розглядаються скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування?
  6.  Які ухвали може прийняти слідчий суддя за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування?
  7.  Що потрібно розуміти під недотримання розумних строків?
  8.  Хто і в якому порядку може оскаржити недотримання розумних строків?
  9.  Які ухвали слідчого судді оскаржуються в апеляційному порядку?
  10.  Яке рішення може бути прийняте за результатами розгляду скарги слідчого на рішення, дію чи бездіяльність прокурора?
  11.  Які наслідки може тягнути скасування рішення або визнання незаконними вчинених прокурором дії чи бездіяльності?
  12.  На які ухвали слідчого судді учасники процесу можуть подати заперечення під час підготовчого провадження в суді?

Задачі і завдання

        1.  Громадянин Сидоренко С.К., мешканець м. Турка Львівської області, був викликаний в якості свідка до слідчого в Личаківський РВ УМВСУ у Львівській області на 10:00 12 березня 2012 року. Через скасування рейсу автобуса Сидоренко прибув до Личаківського РВ лише о 14 години.

Після допиту слідчий вручив Сидоренку повістку про явку на наступний день о 9 годині ранку для проведення впізнання підозрюваного. Переночувавши у готелі, свідок з’явився в РВ  у призначений термін.

Після впізнання слідчий зазначив Сидоренку в повістці, що він викликався як свідок, прибув до Личаківського РВ 12 березня в 14 годин і відбув з РВВС 13 березня в 12:00. Одночасно слідчий роз’яснив, що Сидоренко може отримати відшкодування понесених витрат на проїзд від Турки до Львова і назад, а також витрати за проживання в готелі. На питання про добові слідчий заявив, що добові не входять в судові витрати і тому відшкодуванню не підлягають.

Повернувшись додому, Сидоренко 05 квітня 2012 року звернувся до прокурора зі скаргою, в якій вказав, що за законом за ним зберігається середній заробіток за місцем роботи за весь час, витрачений у зв’язку з викликом, і тому наполягає дати відповідну довідку. Одночасно, посилаючись на Інструкцію «Про порядок і розміри відшкодування витрат та виплати винагороди особам, що викликаються до органів дізнання, досудового слідства, прокуратури, суду або до органів, у провадженні яких перебувають справи про адміністративні правопорушення, та виплати державним спеціалізованим установам судової експертизи за виконання їх працівниками функцій експертів і спеціалістів» та попросив виплатити йому добові за два дні.

1. Які рішення слідчого можуть бути оскаржені прокурору?

2. Чи обґрунтовані вимоги Сидоренка?

3. Яке рішення повинен прийняти прокурор в описаній ситуації?

       2. Захисник Шевчука, до якого було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою подав скаргу прокурору Личаківського району м. Львова з вимогою негайно звільнити його клієнта з-під варти. Прокурор розглянувши дану скаргу, 23 травня 2012 року відмовив у задоволені скарги, у зв’язку з тим, що наявні всі підстави для тримання під вартою Шевчука.

Захисник не погодившись з рішенням прокурора, 03 травня 2012 року, оскаржив його відмову у задоволенні скарги до слідчого судді Личаківського району м. Львова, який обирав запобіжний захід до Шевчука. 08 травня 2012 слідчий суддя призначив розгляд скарги захисника, у який з’явилися захисник і прокурор, який здійснював процесуальне керівництво розслідуванням кримінального провадження щодо Шевчука.

Заслухавши учасників процесу суддя прийняв рішення про відмову у задоволенні скарги, і роз’яснив захиснику право оскаржити дане рішення в апеляційному порядку.

1. Які рішення слідчого, прокурора можуть бути оскаржені слідчому судді?

2. Зробіть правовий аналіз описаної ситуації.

       3. В ході досудового розслідування кримінального провадження щодо Івченка Т.П. у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ст. 121 КК України захисник підозрюваного заявив клопотання про проведення допиту двох свідків події, проведення слідчого експерименту. Слідчий відмовив у задоволенні клопотання, мотивуючи це тим, що свідки сторони захисту будуть допитуватися в суді, і відповідно, клопотання про їх допит потрібно заявляти  в суді, а потребу проводити слідчий експеримент немає, оскільки Івченко Т.П. визнав свою вину повністю.

Захисник подав скаргу на рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій до слідчого судді. За результатами розгляду скарги слідчий суддя задовольнив клопотання захисника та зобов’язав прокурора провести відповідні слідчі дії.

Прокурор через п’ять днів оскаржив дану ухвалу суду в апеляційному порядку.

1. Який порядок розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування?

2. Яке рішення має прийняти апеляційний суд?

4. Прокурор м. Львова дав письмове доручення слідчому Галицького РВ УМВСУ провести слідчі дії спрямовані на викриття винних у заподіянні тяжких тілесних ушкоджень журналісту Леоненку. Зокрема слідчий повинний був провести по квартирний обхід будинків біля яких було вчинено правопорушення, встановити місцезнаходження  мобільного телефону викраденого у журналіста та провести обшук у житлі Півненка, щодо якого у прокурора є підозра у причетності до нападу.

Слідчий відмовився виконати доручення прокурора і звернувся з скаргою на його дії до слідчого судді до прокурора Львівської області.

1. Які рішення прокурора можуть оскаржуватися слідчим?

2. Зробіть правовий аналіз описаної ситуації.

3. Яке рішення має прийняти прокурор області у цій ситуації?

4. Складіть проект даного рішення.

5. Слідчий СВ УБОЗ УМВСУ в Львівській області звернувся до прокурора Сихівської районної прокуратури із клопотанням про отримання дозволу на контроль за вчиненням злочину. Прокурор Кобзенко розглянувши клопотання відмовив у наданні дозволу оскільки клопотання не було погоджено із керівником  СВ УБОЗ УМВСУ.

Слідчий оскаржив дане рішення прокурору м. Львова із проханням надати дозвіл на контроль за вчиненням злочину і відсторонити прокурора Кобзенка від процесуального керівництва досудовим розслідуванням в силу його некомпетентності.

Прокурор м. Львова повернув скаргу слідчому, оскільки скарга подана після закінчення строку на оскарження встановленого ч. 1 ст. 304 КПК. Однак слідчий оскаржив дії прокурора м. Львова прокурору області.

1. В яких випадках скарга повертається скаржнику?

2. Коли здійснюється заміна одного прокурора іншим за результатами розгляду скарги на його дії?   

3. Зробіть правовий аналіз описаної ситуації.




1. тема программной документации ГОСТ 19
2. Варіантр 5Теоретичні питання1.html
3. Положение Положение сохранив основные принципиальные нормы ранее действовавшего Положения 1995 г
4. зустрічаються виробники і споживачі продавці і покупці де в результаті взаємодії попиту споживачів попит
5. ТЕМА 1. ПРЕДПРИЯТИЕ КАК ХОЗЯЙСТВУЮЩИЙ СУБЪЕКТ Таблица 1 ~ Документы необходимые при регистрации ЮЛ и И
6. Конкурентная стратегия МНК
7. Оценка эффективности использования основных средств узла7 1
8. Система показателей уровней жизни
9. Петрография как наука
10. Трудовое право как отрасль науки
11. Лабораторная работа 1 Основные понятия теории вероятностей Выполнила- Горбикова Е
12. ЛИТЕРАТУРА для студентов КФ ОЗО по направлению подготовки 071800 Социальнокультурная деятельность 1 курс 1 и
13. создание и самоопределение личности в культуре утверждение человека в человеке
14. Аудит цепочки прибыли в сервисе
15. на тему Риски и возможности открываемые глобализацией для российской экономики Выполнила студентка
16. Психофизиология Биология поведения Раздел I 1
17. Регуляторы напряжения
18. тема Бесслизистой Диеты ISBN ISBN 0879040041 Аннотация Оригинал rnold Ehret ldquo;Mucusless Diet Heling System
19. Неврологическая патология
20. хелперам-- Тсупрессорам-- Тэффекторам-- Тромбоцитам-- эозинофилам Наиболее вероятная из данных