Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 3 Акції Акціонерні товариства ~ емітенти акцій

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

Тема 3. Акції. Акціонерні товариства – емітенти акцій.

1.Визначення і види акцій.

2. Вартість акцій та оцінка акціонерного капіталу.

3.Акціонерні товариства – емітенти акцій.

1.Визначення і види акцій.

 

Акція - іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), включаючи  право  на  отримання  частини   прибутку   акціонерного товариства  у  вигляді дивідендів  та  право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі  його  ліквідації,  право  на управління  акціонерним  товариством,  а  також  немайнові  права, передбачені чинним законодавством.

          Емітентом  акцій  є тільки акціонерне товариство. Акція має номінальну вартість, установлену в національній валюті.  Акціонерне товариство розміщує тільки іменні акції.

У сертифікаті акції  зазначаються   вид   цінного   паперу, найменування та місцезнаходження акціонерного товариства, серія і номер сертифіката, номер і дата випуску, міжнародний ідентифікаційний номер цінного паперу, тип і номінальна вартість акції, ім'я власника, кількість акцій, що випускаються.

Акціонерне товариство розміщує акції двох типів - прості та привілейовані.

    Прості  акції  надають  їх  власникам  право  на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів,  на участь в управлінні акціонерним товариством, на отримання частини майна акціонерного товариства  у  разі  його  ліквідації  та  інші права,   передбачені   законом,   що  регулює  питання  створення, діяльності  та  припинення  акціонерних  товариств.  Прості  акції надають їх власникам однакові права.

  Власник такої акції, як правило, має один голос на зборах акціонерів. Дохід у вигляді дивіденду на просту акцію виплачується в останню чергу, тобто після сплати дивідендів за привілейовані акції. Дивіденди, як правило, виплачуються у випадку отримання емітентом достатнього чистого прибутку.

Якщо емітент ліквідується, то власник простої акції отримує пропорційну частину майна емітента в останню чергу, тобто після розрахунку емітента з державою, кредиторами, трудовим колективом і влсниками привілейованих акцій.

 Привілейовані  акції  надають їх власникам переважні, стосовно  власників простих акцій,  права  на  отримання частини прибутку  акціонерного  товариства у вигляді дивідендів та  на отримання  частини  майна  акціонерного  товариства у разі його ліквідації, а також надають права на участь  в управлінні акціонерним   товариством  у  випадках,  передбачених  статутом  і законом, який регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств.

Частка привілейованих    акцій    у    статутному   капіталі акціонерного товариства не може перевищувати 25 відсотків. Реєстрацію  випуску  акцій  здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового  ринку в установленому нею порядку.   

Привілейовані акції можуть випускатися із фіксованим у відсотках до їх номінальної вартості дивідендом, який виплачується щорічно. Виплата дивідендів здійснюється в розмірі, зазначеному в акції, не залежно від розміру одержаного товариством прибутку у звітному році. Якщо прибуток є недостатнім, виплата дивідендів провадиться за рахунок резервного фонду.

Іменні акції.

Іменна акція – це цінний папір, на бланку якого зазначається ім’я його власника. При випуску таких акцій емітент має завести книгу реєстрації іменних акцій, до якої заносяться відомості про їх власників – реальних чи номінальних. У реєстраційній книзі вказується кількість і номери акцій, їх вид та приналежність до конкретного інвестора. Якщо право власності на зазначену акцію переходиь до іншого інвестора, то в книзі реєстрації повинні бути вказані відповідні зміни. Книгу може вести сам емітент, але лише в тому випадку, якщо кількість власників іменних цінних паперів не перевищує 500. Ця функція може передаватись іншим установам – незалежним реєстраторам або депозитаріям. Іменні акції – це як сертифікаційні, так і електронні цінні папери. При зміні власності на такі акції емітент може вилучити акцію, в якій вказане ім’я попереднього інвестора, і видати нову, вказавши в ній ім’я останнього або на звороті бланку акції емітент може вказати прізвище нового власника і дату здійснення передачі, завірену підписом уповноваженої особи та печаткою емітента.

 

2.Вартість акцій та оцінка акціонерного капіталу.

Цінні папери мають номінальну і ринкову вартість або ціну.  Існують такі ціни на акції: номінальна, емісійна, ринкова і балансова.

Номінальна ціна акції – це ціна, яка позначається на бланку акції, вартість однієї частки, на яку розподілений увесь статутний фонд АТ.

Емісійна ціна акції – це ціна, за якою акції продаються емітентом безпосередньо або через посередників при їх випуску. Коли емітент продає акції, що випускаються безпосередньо, він може це робити за ціною, рівною номінальній. Якщо ж він користується послугами посередників, то акції продаються за ціною вище номінальної. За рахунок різниці сплачуються послуги посередників.

Ринкова ціна акції (курс акції) – це ціна акцій певного емітента на кожний момент ринкової операції. Вона встановлюється внаслідок заключення угод на конкретні акції та коливається залежно від попиту і пропозиції на них у конкретному місці і в конкретний час.

Балансова ціна акції – це ціна, що встановлюється за балансовими документами емітента. Умовно її визначають як вартість однієї частки мийна емітента, що припадає на одну акцію, коли б емітент підлягав ліквідації в даний момент.

 Курс акції залежить від річного дивіденду, який вона приносить, рівня позичкового процента та співвідношення між пропозицією та попитом на них. Іншими словами, курс акцій знаходиться в прямій залежності від розміру одежуваного за ними дивіденду й у зворотній залежності від рівня позичкового (банківського) відсотка. Тобто курс акції тим вищий, чим більшим є дивіденд, що виплачується за нею, і чим нижчим є рівень позичкового процента, оскільки, купуючи акції, власник грошового капіталу завжди порівнює виплачуваний за ними дивіденд з тим доходом, який він міг би одержати, поклавши свій капітал у банк, тобто з позичковим процентом.

Середній курс акції дорівнює сумі грошового капіталу, яка принесе дохід, що дорівнює дивіденду, в разі вкладання цієї суми в банк (чи передачи в позичку). Цей процес встановлення ціни акції залежно від реально принесеного нею прибутку називається капіталізацією прибутку і здійснюється через фондові біржі, через ринок цінних паперів.

Курс акцій = Дивіденд / банк. відсоток  х  100%.

За допомогою наведеної формули легко можна підрахувати курс привілейованої акції, тоді як оцінка курсу звичайної акції пов’язана з труднощами, бо розмір річного дивіденду за такими акціями можна тільки передбачити.

З курсовою ціною акції пов’язаний установчий прибуток акціонерної компанії. Він утворюється як різниця між сумарною курсовою вартістю акцій, що емітуються, і сумою грошового капіталу, вкладеного засновниками в організацію компанії, незалежно від форми вкладення – чи то оплата акцій за номіналом, чи мінімальний внесок або ж оплата підприємства, що підлягає придбанню засновниками.

Курсова ціна акції товариства, за якою вона продається всередині товариства, визначається вартістю чистих активів товариства, що приходяться на одну оплачену акцію, і називається балансовою вартістю акцій:      Б = А / К,

    де Б – балансова вартість акції, гр. одн.;

         А – чисті активи АТ, гр.одн.;

          К – кількість оплачених акцій, шт.

Рішення щодо вкладання коштів у ті чи інші акції (корпоративні права) може прийматися на основі результатів фундаментального аналізу. Згідно з цим прийомом оцінки фінансових інвестицій їх ринковий курс визначається внутрішньою вартістю підприємства та його корпоративних прав.

Завданням фудаментального аналізу є визначення реальної внутрішньої вартості акцій. Якщо ця вартість перевищує їх ринкову ціну, то курс акцій є заниженим, а отже, в них можна вкладати кошти. Навпаки, якщо внутрішня вартість акцій  нижче за ринкову ціну, то їх курс завищений, а отже, інвестиції в такі корпоративні права робити не варто.

Для розрахунку внутрішньої (об’єктивної) вартості акцій, навколо якої коливається їх ринковий курс, слід проаналізувати цілий ряд кількісних та якісних чинників, які характеризують фінансово-господарську діяльність емітента. До основних кількісних факторів, які впливають на внутрішню вартість акцій, належать:

  •  нинішні та потенційні показники прибутковості;
  •  величина та структура затрат;
  •  структура капіталу;
  •  рівень дивідендних виплат тощо.

Серед якісних чинників, які визначають вартість підприємства в цілому та його корпоративних прав зокрема, виокремлюють:

  •  якість менеджменту;
  •  наявність ноу-хау;
  •  спроможність до інновацій;
  •  ситуація на ринку тощо.

Технічний аналіз акцій грунтується на вивченні тенденцій розвитку ринкового курсу цінних паперів на основі побудови графіків і таблиць, що характеризують динаміку ціноутворення акцій у попередніх періодах. Завдяки побудови кривих розвитку курсової вартості, аналізу ринкових індексів і рейтингів фінансові аналітики роблять прогнози щодо майбутнього курсу акцій і визначають найсприятливіші проміжки часу для їх купівлі-продажу з погляду можливостей отримання прибутку у вигляді курсових різниць.

Базова концепція технічного аналізу звучить таким чином: існує деякий взірець, за яким відбувався розвиток курсу акцій у минулому, тож і майбутня динаміка курсу також буде побудована за згаданим взірцем.

 Розрізніють дві основні групи методів і прийомів технічного аналізу. Перша група досліджує базові тенденції на фондовому ринку чи окремому його сегменті (аналіз фондового індексу чи індексу активності в розрізі окремих галузей). Друга група призначена для аналізу тенденцій розвитку ринкового курсу акцій окремого емітента.

4.Акціонерні товариства – емітенти акцій.

 

Акціонерне товариство - господарське товариство, статутний капітал якого поділено  на  визначену  кількість  акцій  однакової номінальної  вартості,  корпоративні  права за якими посвідчуються акціями.

Акціонерне  товариство  не  відповідає  за  зобов'язаннями акціонерів.    До   товариства   та   його   органів   не   можуть застосовуватися будь-які санкції,  що обмежують їх права,  у  разі вчинення акціонерами протиправних дій.      

Акціонери не  відповідають  за  зобов'язаннями  товариства  і несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, тільки в межах  належних їм акцій.

Акціонерами товариства  визнаються  фізичні  і   юридичні особи,  а  також держава в особі органу,  уповноваженого управляти державним  майном,  або  територіальна  громада  в  особі  органу, уповноваженого  управляти  комунальним  майном,  які  є власниками акцій товариства.

    Акціонерні товариства  за  типом  поділяються  на публічні акціонерні товариства та приватні акціонерні товариства.

     Кількісний склад     акціонерів    приватного    акціонерного товариства не може перевищувати 100 акціонерів.

     Публічне акціонерне товариство може  здійснювати  публічне та приватне розміщення акцій.

     Приватне акціонерне   товариство   може   здійснювати  тільки приватне розміщення акцій.

     Акціонерне  товариство може бути створене однією особою чи може складатися з однієї особи у разі придбання  одним  акціонером усіх  акцій  товариства.  Відомості про це підлягають реєстрації і опублікуванню  для  загального  відома  в  порядку,  встановленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Мінімальний   розмір   статутного   капіталу  акціонерного товариства

становить 1250 мінімальних заробітних плат виходячи  із ставки мінімальної  заробітної плати,  що діє на момент створення (реєстрації) акціонерного товариства.  

Статутний капітал товариства визначає   мінімальний  розмір  майна  товариства,  який  гарантує інтереси його кредиторів.

     Власний капітал (вартість  чистих  активів)  товариства  -  різниця  між сукупною вартістю активів товариства та вартістю його зобов'язань перед іншими особами.

Статутом акціонерного  товариства  може  бути  передбачено створення   спеціального   фонду   для   виплати   дивідендів   за привілейованими акціями. Порядок формування та використання такого фонду встановлюється  Державною  комісією  з  цінних  паперів  та фондового ринку.

      Статутний   капітал   товариства    збільшується    шляхом підвищення  номінальної  вартості  акцій або розміщення додаткових акцій  існуючої  номінальної  вартості  у  порядку,  встановленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

     Зменшення   акціонерним  товариством  статутного  капіталу нижче  встановленого  законом  розміру  має  наслідком  ліквідацію товариства.

Акціонерне   товариство  в  порядку,  встановленому  Державною комісією  з  цінних  паперів та фондового ринку,  має право анулювати викуплені  ним  акції  та зменшити статутний капітал або підвищити номінальну вартість решти акцій,  залишивши  без  зміни  статутний капітал.

Акціонерне  товариство  має  право  здійснити консолідацію всіх розміщених ним акцій,  внаслідок чого дві  або  більше  акцій конвертуються в одну нову акцію того самого типу і класу.

     Акціонерне  товариство  має право здійснити дроблення всіх розміщених ним акцій,  внаслідок чого одна акція  конвертується  у дві або більше акцій того самого типу і класу.

     Акціонерне  товариство  має  право   формувати   резервний капітал у  розмірі не менше ніж 15 відсотків статутного капіталу, якщо інше не  визначено  статутом  товариства.  Резервний  капітал формується   шляхом  щорічних  відрахувань  від  чистого  прибутку товариства або за рахунок нерозподіленого прибутку.  До досягнення встановленого статутом розміру резервного капіталу розмір щорічних відрахувань не може бути  меншим  ніж  5  відсотків  суми  чистого прибутку товариства за рік.

           Резервний   капітал   створюється   для  покриття  збитків товариства,  а також для збільшення статутного  капіталу,  виплати дивідендів за привілейованими акціями,  погашення заборгованості у разі ліквідації товариства тощо.  

Публічне    акціонерне   товариство   зобов'язане   пройти процедуру лістингу та залишатися у біржовому реєстрі принаймні  на одній фондовій біржі.

    Укладання договорів    купівлі-продажу    акцій    публічного акціонерного  товариства,  яке  пройшло  процедуру   лістингу   на фондовій   біржі, здійснюється  лише  на  цій  фондовій  біржі.  

     Акції  приватного  акціонерного   товариства   не   можуть купуватися  та/або  продаватися  на  фондовій  біржі,  за винятком продажу шляхом проведення на біржі аукціону.

    




1. Восьмое марта или Мама в подарок сыну
2. тематичному семінарі Доповідачі- Блотнер Володимир Григорович партнер АФ Контрактиаудит аудитор член
3. А 212Разработка системы управления запасами для комплектующего
4. Раскрыть технологию бетонирования стыков сборных конструкций каркаса в зимних условиях с применением грею.html
5. Иммунитет
6. модуль 1 Назовите основные величины характеризующие акуст
7. Музичні спогади про літо
8. Налоговые отношения
9. Батист Гренуй и если это имя в отличие от других гениальных чудовищ вроде де Сада СенЖюста Фуше Банапарт
10. В плане указываются- название темы цели задачи предполагаемый результат этапы работы
11. Формирование у дошкольников навыков правильного поведения на улице Ребенка обучи дашь миру человека
12. Сияние Практический курс Менеджер активных продаж 03 февраля 2014 года Основой успешного бизнеса
13. 28. 24.Виды составов преступления.html
14. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата хімічних наук Дніпропетровськ ~
15. Лаокоон Вищий сенс свого життя Лессінг вбачав в оновленні німецького національного театру головне призн
16. Передача электронной информации
17. Общеобразовательных дисциплин
18. Они также называются днями силы.
19. Производительность труда на предприятии1
20. Спорт в постсоциалистическом обществе