Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Автоматика та телемеханіка та 050102 Інформаційновимірювальна техніка Затверджено на з

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Міністерство освіти і науки України

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ЩОДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛИНИ

“ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ”

Одеса: ОНПУ - 2010

Міністерство освіти і науки України

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ЩОДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛИНИ

“ІНОВАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ”

для студентів заочної форми навчаня

спеціальностей 050201 «Автоматика та телемеханіка» та

050102 «Інформаційно-вимірювальна техніка»

Затверджено

на засіданні кафедри

менеджменту ОНПУ

протокол № 2 від

1 вересня 2010

Одеса: ОНПУ – 2010

Методичні вказівки щодо самостійної роботи з дисципліни «Основи менеджменту» для студентів заочної форми навчання спеціальностей 050201 – «Автоматика та телемеханіка» та 050102 – «Інформаційно-вимірювальна техніка»/ Укл. І.І.Соколи.– Одеса: ОНПУ, 2010. – 8 с.

Укладач: І.І.Соколи, доктор економічних наук, доцент

ЗМІСТ

[1] 1. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

[2] 2. НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

[3] СПИСОК ТЕМ З ВИЗНАЧЕННЯМ ЛОГІЧНИХ ПІДПУНКТІВ

[4] ЛІТЕРАТУРА

Анотація

Методичні вказівки призначені щодо самостійного вивчання та підготовки контрольної роботи з дисципліни «Основи менеджменту» для студентів заочної форми навчання спеціальностей «Автоматика та телемеханіка» та «Інформаційно-вимірювальна техніка». В методичних вказівках стисло та просто роз’яснюється принцип та порядок виконання контрольної роботи та наводиться розширений список тем з дисципліни щодо самостійного вивчення та відображення у контрольної роботі.

1. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Дисципліна “Основи менеджменту”, згідно з учбовим планом заочної форми навчання проходить на третьому курсі, шостий семестр. Вивчення курсу здійснюється самостійно, шляхом слухання установчих лекцій, вивчення фахової літератури, методичних вказівок та одержання консультацій на протязі семестру. В ході вивчення курсу студент повинен виконати одну контрольну роботу та здати іспит. Контрольна робота складається з освячення двох теоретичних питань.

Приступаючи до вивчення курсу, слід ознайомитися з рекомендаціями по кожній темі згідно з цими методичними вказівками. Відповіді на теоретичні питання повинні повністю розкривати суть поставленого питання мають бути пов’язані з сучасним підходом до теорії управління комерційним підприємством (менеджменту) в цивілізованому світі та в Україні. При можливості, теоретичні викладки слід супроводжувати ілюстраціями, схемами, графіками тощо. Бажаним є супровід освячення кожного питання певним прикладом, як гарніше зі власної практики за місцем роботи. Контрольна робота має бути написана чітко та розбірливо, мати нумерацію сторінок, зброшурована. Наприкінці роботи наводять список використаної літератури.

На титульному аркуші вказують назву університету, кафедри, спеціальності та шифр студента. Робота підписується студентом. Варіант контрольної роботи відповідає сумі двох останніх цифр в шифрі студента в заліковій книжці. Номер варіанта уточнюється з викладачем під час настановних лекцій.

2. НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Метою виконання першої частини контрольної роботи, яка складається їз двох пунктів, є освячення студентом теоретичних основ дисципліни “Основи менеджменту”. Результатом теоретичної проробки та вивчення теоретичних основ предмету є два пункти контрольної роботи, в яких достатньо детально та всебічно розкриваються основні положення конкретних теоретичних питань дисципліни.

Кожен їз двох теоретичних підрозділів контрольної роботи повинен бути обсягом 5-7 сторінок А4 комп’ютерного тексту з розміром шрифту 14 (якщо контрольна робота друкується на принтері ), або 4-5 стандартних сторінок зошита (якщо контрольна робота пишеться від руки). В підсумку, загальний обсяг теоретичної частини контрольної роботи повинен бути до 15 сторінок А4 комп’ютерного тексту  або до 10 стандартних  сторінок зошита рукописного тексту.

Список теоретичних питань щодо освячення у контрольної роботі наведено нижче. Номер першої теми визначається передостанню цифрою шифру, номер другої теми – останньою цифрою шифру відповідно. Можливі два варіанти освячення теоретичних питань: або освячується одна їз 20 наведених тем комплексно, зі стислим розкриттям всіх підпунктів теми, або освячується один чи разом декілька підпунктів теми детально та всебічно. Наведення практичних прикладів до питання, що розкривається, є ознакою творчого підходу студента до виконання роботи, але загальний обсяг наведених прикладів не повинен перевищувати більш ніж 10% теоретичної частини, - якщо замість викладення теоретичних положень у першої частині значне місце займають приклади, то така робота може бути не залічена.

СПИСОК ТЕМ З ВИЗНАЧЕННЯМ ЛОГІЧНИХ ПІДПУНКТІВ

Тема 0. ПРЕДМЕТ, ЦІЛЬ ТА ЗАДАЧІ НАУКИ МЕНЕДЖМЕНТУ

Сутність менеджменту. Ціль та задачі менеджменту. Економічний механізм менеджменту. Менеджер, фахівець, підприємець. Розподіл праці менеджерів. Функції менеджменту.

Тема 1. ІСТОРИЧНІ ЕТАПИ РОЗВИТКУ НАУКИ МЕНЕДЖМЕНТУ

Еволюція управлінської думки. Становлення сучасної парадигми управління. Зміна парадигми управління в Україні. Особливості японського менеджменту. Особливості менеджменту в США. Порівняний аналіз ведення японського та американського менеджменту.

Тема 2. ОРГАНІЗАЦІЯ, ПІДПРИЄМСТВО, ФІРМА: ВНУТРІШНЯ ТА ЗОВНІШНЯ СЕРЕДА

Поняття “організація”. Зовнішня середа організації. Внутрішня середа організації. Класифікація підприємств та їх об’єднань. Господарчі товариства: товариство з обмеженою відповідальністю, акціонерне товариство – організація, принципи функціонування, переваги та недоліки.

Тема 3. ОСНОВНІ ПРАВОВІ ОСНОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАНІ.

Поняття господарчого суб’єкту: фізичні та юридичні особи. Основні закони, що регламентують функціонування юридичних осіб в Україні. Основні необхідні атрибути юридичної особи в Україні: статут, засновчий договір, баланс, печатка, рахунок у банку. Види печаток і штампів та їх юридична сила. Формат банківського рахунку в банках України. Код Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України. Основні державні органи, що здійснюють контроль за господарчою діяльністю. Ліквідація та реорганізація підприємства.

Тема 4. ОСНОВНІ МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ

Економічні методи управління. Соціально-психологічні методи управління. Адміністративні методи управління. Застосування наукових принципів та механізмів в менеджменті.

Тема 5. СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ

Особливості стратегічного управління та його розвиток. Стратегічне управління в сучасних умовах. Місія організації. Цілі організації. Ієрархія цілей. Вимоги до цілей. Формування стратегії, основні типи стратегії, SWOT-аналіз. Основні стандартні види стратегій за працями провідних маркетологів.

Тема 6. ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ

Управлінські проблеми. Поняття управлінського рішення. Стадії прийняття управлінського рішення. Види рішень. Фактори, що впливають на прийняття рішень. Методи прийняття рішень. Механізми прийняття рішень. Моделі прийняття рішень. Правила прийняття рішень. Методи прогнозування, що застосовуються при прийнятті рішень.

Тема 7. ОРГАНИЗАЦІЙНІ СТРУКТУРИ УПРАВЛІННЯ БЮРОКРАТИЧНОГО ТИПУ

Організаційні структури бюрократичного типу: історія дослідження, основні особливості, переваги та недоліки. Лінійна структра. Функціональна структур. Лінійно-функціональна структура.

Тема 8. ОРГАНИЗАЦІЙНІ СТРУКТУРИ УПРАВЛІННЯ ОРГАНИЧНОГО  ТИПУ

Організаційні структури органічного типу: історія дослідження, основні особливості, переваги та недоліки. Матрична структура. Проблемно-цільова структура.

Тема 9. ДЕЛЕГУВАННЯ ПОВНОВАЖЕННЬ

Сутність делегування. Технологія делегування. Критерії ефективного делегування. Матриця Ейзенхауера.

Тема 10. ЛІДЕРСТВО В УПРАВЛІННІ

Поняття ділової кар’єри. Природа лідерства. Форми власті. Стилі управління. Типи лідерів.

Тема 11. МОТИВАЦІЯ ПЕРСОНАЛУ

Зміст та еволюція поняття мотивації. Мотиваційний процес. Змістові теорії мотивації: теорія А.Маслоу, теорія Д.МакКлеланда, теорія Ф.Герцберга. Процесуальні теорії мотивації: теорія очікування В.Врума, теорія «справедливості», теорія  Портера-Лоулера

Тема 12. КОМУНИКАЦІЇ У МЕНЕДЖМЕНТІ

Сутність та види комунікацій. Технологія комунікацій. Ефективність комунікацій. Техніка ведення переговорів. Виробничі наради.

Тема 13. УПРАВЛІННЯ КОНФЛІКТАМИ

Види конфліктів. Конфліктограма. 4 типи природи конфліктів в організації. Класифікація конфліктних ситуацій у колективі. Попередження та вирішення конфліктів. Технології та методи приборкання конфліктів: ситуація 1 – менеджер є арбітром у конфлікті, ситуація 2 – менеджер є стороною у конфлікті.

Тема 14. СТРЕСИ ТА ОСОБЛИВІ ПСИХІЧНІ СТАНИ ЛЮДИНИ

Фізіологічне поняття стресу. Основні ознаки стресу у працівника. Основні причини, які призводять до стресу у людини. Типовий розвиток подій при розвиненні стресу та можливі його наслідки. Правила дій менеджера-керівника при виникнення передстресових станів у підлеглих. Випадки, коли категорично не рекомендується застосовувати працівника, який знаходиться у складному психологічному стані.

Тема 15. КОНТРОЛЬ, ОБЛІК ТА АНАЛІЗ В СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ

Поняття та стандарти контролю. Види контролю. Організація  контролю на сучасному промисловому виробництві: вхідний (складський), технологічний та вихідний контроль. Поняття виробничого браку та варіанти подальшого використання браку. Інвентаризація, ревізія та аудит. Відповідальні посади за контроль на підприємстві. Аналітичний, бухгалтерський та статистичний облік та контроль.

Тема 16. ПЛАНУВАННЯ ПЕРСОНАЛУ

Набір та відбір персоналу. Основні завдання при плануванні персоналу на підприємстві. Види трудових відношень між робітником та роботодавцем. Поняття основного місця роботи та сумісництва. Загальні принципи кадрового обліку в Україні. Оформлення трудових відношень в Україні. Трудова книжка та порядок її оформлення. Особистий листок кадрів та порядок його ведення. Пенсійне забезпечення громадян в Україні. Список податків та зборів, що платить робітник-фізична особа в Україні.

Тема 17. ОПЕРАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ

Організація як виробнича система. Складський менеджмент: управління запасами та постачанням, моделі режимів постачання. Управління якістю на сучасному виробництві (вимоги системи Total Quality Management та Євростандартів щодо якості).

Тема 18. ЕТІКА МЕНЕДЖЕРА

Західний стандарт поведінки менеджера. Основні складуючи кодексу поведінки західного менеджера-джентльмена. Формування західного менеджера та особливості бізнес-освіти в Західному світі.

Тема 19. ПРОБЛЕМИ ВПРОВАДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНИХ МОДЕЛЕЙ ЗАХІДНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ НА ПОСТРАДЯНСЬКОМУ ПРОСТІРУ.

Проблеми недосконалості законодавчої бази та незнання законів на пострадянському просторі. Проблеми поганої культури праці на пострадянському просторі.  Проблеми корупції на пострадянському просторі.

ЛІТЕРАТУРА

  1.  Дорошук А.А., Продиус О.И. Основы менеджмента. Учебное пособие. – Одесса: ОЮИ НУВД, 2004. – 260 с.
  2.  Кабушкин Н.И. Основы менеджмента: Учебник. – Мн.: БГЭУ, 1996. – 284 с.
  3.  Кравченко Е.А. Операционный менеджмент производственных систем: принципы, теория и практика. – Одесса: ОНПУ, 2007. – 112 с.
  4.  Закон України «Про господарські товариства»
  5.  Закон України «Про підприємства»
  6.  Закон України «Про підприємництво»
  7.  Герчикова И.Н. Менеджмент: Учебник для экономических специальных ВУЗов. – 3-е издание переработаное и дополненное. – М.:Триада ЛТД, 1996. – 383 с.
  8.  Мескон М.Ф. и др.. Основы менеджмента. М.: Дело, 2000. – 704 с.
  9.  Томпсон А. Стратегический менеджмент. – М, 1998, - 576 с.
  10.  Фарахутдинов  Р.А. Стратегический менеджмент. – М, 1998, - 416 с.
  11.  Гольдштейн Г.Я. Основы менеджмента: Конспект лекций. http://www.aup.ru/books/m26/
  12.  Электронная библиотека КНЭУ http://efaculty.kiev.ua/men.htm
  13.  http://audit-kontrakt.com/
  14.  http://www.alleng.ru/d/manag/man022.htm
  15.   http://www.infoslon.com/library




1. Статистика сукупність числових показників що характеризують суспільні явища і процеси чисельність насел
2. Выход экскрементов определяют несколькими способами
3. ВИРТУОЗЫ ГИТАРЫ И СЕССИИ МЕЖДУНАРОДНОЙ АКАДЕМИИ ГИТАРЫ 14 января вторник
4. Судовое главное энергетическое оборудование турбинное Диаграмма S i рабочего процесса в ос
5. Политическая власть
6. На тему- Профессиональное правовое сознание юристов Выполнил студент заочного обучен
7.  Индексы переменного постоянного состава и структурных сдвигов их экономическое содержание
8. . Современную жизнь невозможно представить без компьютера.
9. Реферат на тему- ldquo;Роль Адольфа Гітлера у світовій історіїrdquo; Якос
10. . Бюджет продажів або виторгу.
11. Лабораторная работа 2 Тема- Совместное использование операций Общее задание Выберите для выполнения лаб
12. .Предметцели и задачи истории Казахстана
13. Я и мой город Сегодня в России наблюдается неглубокое понимание эмоциональной стороны города
14. СПЕЦИАЛИСТ ОТДЕЛА КАДРОВ Занятия проводит Бизнесфакультет www.html
15. Психологии массовой коммуникации 2012~2013 уч
16. Методы фармакологической коррекции двигательноэвакуаторных нарушений желудка и двенадцатиперстной кишки
17. тема розміщення та розподілу продуктивних сил досі не змінена на нову падіння виробництва продовжується си
18. тема далее ТС как совокупность нормативов необходимых для установления различий в оплате труда в зависимос
19. Реферат на тему- Реформа освіти у м
20. Реферат- Лечебная физкультура при заболеваниях сердечно-сосудистой системы