Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема характеризується деякими особливостями рельєфу

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Середньоазійська гірська країна

Межує з Тургайсько-казахською рівнинною країною на півдні з Туранською низовинною країною на заході, з Передньо-азійською нагірною країною на південному заході, з Індо-гангською низовинною країною та Гімалайською гірською країною на півдні, центрально-азійською рівнинною країною та Тибетською гірською країною на сході.

Країна охоплює гірські хребти Тянь-Шань, Памір, Гундукуш та межує на ПН і Алтайсько-Саянською, Тургайсько-казахською рівнинною країною.

Тянь-Шанська гірська система характеризується деякими особливостями рельєфу. До міжгірних улоговин оберненні довгі схили гірських хребтів. Протилежні їх схили короткі. Основні риси рельєфу Тянь-Шаню в цілому зумовлені тектонічними рухами. У його межах переважає скадчасто-брилова морфостуктураю Системи великих хребтів і уголовин є водночас великими склепінчастими підняттями і прогинами, розділеними розломами. Рельєфу Гункушу властиве поєднання плоскогір’їв з абсолютними висотами 4000 м, які мають округлі вершини і круті схили з глибокими ущелинами. Рельєфу Гундукуша властиве поєднання плоскогір’їв з абсолютними висотами 4000 м, які мають округлі вершини і круті схили з глибокими ущелинами.

У межах області представленні численні родовища корисних копалин: поліметалічних руд, золота, срібла, олова, ртуті, сурми, а також нафти, кам’яного та бурого вугілля.

Клімат Тянь-Шаню в цілому різкоконтинентальний. На західних схилах випадає понад 800мм опадів за рік. Так, середні липневі температури становлять від 27-30 С (у долинах) до 1-17 С (у середньогірях), а на вершинах хребтів знижуються до 0 С і нижче. Клімат Паміру формується під впливом континентального тропічного повітря, сухий, різкоконтинентальний. Середні місячні температури в горах низькі і в січні сягають – 17,8 С, а липня 22,5 С. Клімат Гудукуша чубтропічний. Влітку біля підніжжя та до висоти 1500 м температури сягають 30 С. Взимку до висоти 1500 м икмператури становлять -3, -5 С, а на вершинах опускаються до -15 С

Річки Тянь-Шаню належать до басейнів річок Сирдаря, Ілі, Чу, Нарин. Пяндж, Казил, Сурхоб, Вахш. Гільменд та Герируд

Озера Іссик-Куль, Чатир-Куль, Сон-Куль. Озера Каракуль, Сарезьке, Яшилькулью Зоркуль, Озера Шива Навур.

Грунти сірозми

Флора клен, яблуні, сливи, виноград, абрикос, пшениця,просо, тополя, ячмінь, льон, полин, терескен, карагана, прутняк, ковила,дуб, ялина.

Тваринний світ області представленний сніговим барсом, леопардом, гірським бараном архаром, гімалайським підвидом бурого ведмедя, кабаном і вовком, лисиця, козуля, борсук, рись, куниця, шишкар, гриф, бабак.

Центральноазійська рівнинна країна

Характеристика меж. Центральноазійська рівнинна країна охоплює східні рівнини Азії – Гобі, Алашань, плато Ордос і Лісове плато, міжгірні улоговини – Великих озер, Джунгарську, Таримську та нагір’я Бейшань, які є фізико-географічними областями.

Країна межує на півночі з Байкальсько-Становою та Алтайсько-Саянською гірськими країнами.

На півдні ця область межує з нагір’ям Бейшань і плато Ордос. В основі плоскогір’я лежать докембрійські ядра, на яких залягають сильно дислоковані породи палеозою.

У рельєфі області переважають в основному нахиленні моноклінальні рівнини, міжгірні западини й долини з камянистою та глинистою поверхнею. На схід від Таримської улоговини в південній частині Тянь-Шаню сформувалась найглибша улоговина Центрально-азійської фізико-географічної країни – Турфанська западина (-154 м) це один із най посушливіших районів Азії. Тут річна кількість опадів лише 30 мм.

Клімат області різкоконтинентальний. Середня температура січня тут становить близько -13 С. Літо в Гобі коротке, жарке та сухе, із значною амплітудою добових температур. Максимальні температури сягають 45 С, а середні температури липня становлять 22, 24 С. Опадів в цілому випадає мало, лише 100 мм та на окраїнах не перевищує 400 мм.

Річки Хуанхе, Едзін-Гол, Убсу-Нур, Хиргис-Нур, Жошуй, озера Гашун-Нур, Сого-Нур, річка Хуанхе, Річки Тарим, Черчен, ЯркеЮ Аксу й Сулехе

Грунти Бурі гіпсові грунти з численними солончаками й солонцями

Рослинність області бідна, напівпустельна та пустельна. Характерні зарості саксаулу, караганиЮ джузгуна. Ростуть солянки і солесоси. Біля підніжжя гір поширенні терескен і карагіни, ростуть тополі та наявні зарості тростини.

Із тварин в області переважають представники копитних: дикий верблюд, кулан, антилопи дзерен, сайга та кінь Пржевальського, а також гризуни. У горах живе реліктовий горійський ведмідь.




1. Акціонерний комерційний агропромисловий банк ldquo;Українаrdquo; входить до єдиної банківської си
2. Нейродермит
3. Московская Государственная академическая филармония проблемы формирования творческого состава в период 1993-2008 гг
4. Ланкой и Индонезией
5. Сочетанная травма- ЗЧМТ, ушиб головного мозга. Ушибленная рана головы. Закрытый перелом лонной, седалищной костей слева. Закрытый субкапитальный перелом шейки левого бедр
6. Ru Все книги автора Эта же книга в других форматах Приятного чтения Мопассан Ги Де Сильна как см
7. Візуальний облік вхідних даних інтерфейсу RS-232
8. Строительные технологии и конструкции Расчетнографическая работа 1 по дисциплине
9.  В гостинице кемпинге мотеле должна быть разработана и утверждена инструкция о мерах пожарной безопасност
10. устройство основной закон государства
11. варианта ответов соответствующие трем видам направленности личности
12. пока. Вот и лето прошло Наш любимый город листвой замело Жмутся синицы Мокнут все птицы
13. Выбор технологии прокатки рельсов
14. Вступ
15. Классификация преступлений
16. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА По бухгалтерскому учету Вариант 2 Выполнила- ст
17. К СОЮЗУ НАУКИ И РЕЛИГИИ
18. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ по написанию оформлению и защите бакалаврской работы по направлению
19. Па~мять одна из психических функций и видов умственной деятельности предназначенная сохранять накапли
20. объект приложения сил человека