Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА- ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОБОЧОГО ЧАСУ ПРАЦІВНИКІВ Ключові терміни та поняття- робочий час види робоч

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

ТЕМА: ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОБОЧОГО ЧАСУ ПРАЦІВНИКІВ

Ключові терміни та поняття:

робочий час, види робочого часу, скорочений робочий час, неповний робочий час, режим робочого часу, облік робочого часу, робоча зміна, «гнучкий» графік роботи, ненормований робочий час

МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ЛЕКЦІЙНОГО ЗАНЯТТЯ

План

  1.   Поняття робочого часу за трудовим право.
  2.   Види тривалості робочого часу.
  3.   Режим та облік робочого часу.

  1.  Поняття робочого часу за трудовим право

Робочий час є однією з істотних умов трудового договору і торкається інтересів як працівника, так і роботодавця. Його раціональне поєднання з часом відпочинку дає змогу ефективно використовувати здатність людини до продуктивної праці, відтворювати фізичні та психологічні характеристики працівника.

Робочий час – це встановлений законом проміжок часу, протягом якого працівник повинен виконувати певну роботу, визначену трудовим договором і правилам внутрішнього трудового розпорядку.

Цей час повинен фіксуватися. Час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) передбачається правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності відповідно до законодавства.

Робочий час включає:

  1.  встановлену законом норму робочого часу (40 год. на тиждень, яка неповинна порушуватись);
  2.  час, знаходиться за межами норм, але в межах робочої зміни (зміна триває 10,12 або 24 години);
  3.  надурочні роботи.

Норма робочого часу визначається робочими днями або робочими тижнями.

Робочий тиждень – це встановлена законом чи на його підставі тривалість робочого часу в межах календарного тижня.

Робочий день – це тривалість роботи працівника протягом доби відповідно до графіка чи розпорядку роботи.

Тривалість робочого часу може бути предметом централізованого, локального, колективно – договірного та індивідуального – договірного регулювання. За нових умов господарювання централізоване закріплення нормування робочого часу виступає юридичним засобом охорони праці та найважливішою гарантією реалізації конституційного права на працю.

  1.  Види тривалості робочого часу

Види робочого часу:

  1.  основний;
  2.  неосновний.

Основний – це встановлена законом або трудовим договором тривалість робочого часу, яку безумовно повинен відпрацювати працівник.

Неосновний – це законодавчо закріплене відхилення від основного робочого часу (надурочні роботи, тривалість робочого часу у вихідні, святкові та неробочі дні).

Проте, залежно від тривалості робочого часу його можна поділити на такі види:

  1.  нормальна тривалість;
  2.  скорочена;
  3.  подовжена.
  4.  Нормальна тривалість робочого часу – це законодавчо визначена норма тривалості робочого часу, протягом якої працівник повинен виконувати обумовлені трудовим договором функції за нормальних умов праці.

Ст.50 КЗпП гласить, що нормальна тривалість робочого часу працівників не повинна перевищувати 40 годин на тиждень.

Тому встановлено 2 види робочого тижня:

  1.  5-денний з двома вихідними;
  2.  6-денний з одним вихідним днем.
  3.  Скорочена тривалість робочого часу – це менша за нормальну тривалість робочого часу протягом робочого дня (тижня), можливість застосування якої передбачене виключно у законодавчих актах.

Вона встановлюється:

  1.  Для працівників віком від 16 до 18 років – 36 год. на тиждень, для осіб віком від 15 – 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул) – 24 годин на тиждень;
  2.  Для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, - не більш як 36 годин на тиждень.

Неповний робочий час – це зменшена тривалість робочого дня (тижня), встановлена для окремих категорій працівників у випадках, передбачених у нормативних, у тому числі і локальних, актах.

Оплата праці за таких умов, на відміну від оплати праці за умов скороченої тривалості робочого часу, здійснюється пропорційно відпрацьованому часу, чи залежно від виробітку.

Можливість роботи за умови неповного робочого часу передбачена у ст. 56 КЗпП України і може бути встановлена як при укладенні трудового договору , так і в процесі його виконання. При цьому законодавством не обмежується тривалість роботи за умовою неповного робочого часу.

Неповний робочий день (тиждень) може встановлюватись за рахунок власних коштів на підприємствах і в організаціях.

Законодавством передбачено також особливості роботи в нічний час.

Нічим вважається в час з 10 – ї години вечора до 6 – ї години ранку. Забороняється залучення таких категорій працівників до нічних робіт:

  1.  вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років;
  2.  осіб, молодших 18 років;
  3.  інших категорій працівників, передбачених законодавством.

  1.  Режим та облік робочого часу

Режим робочого часу – це закріплений,  як правило, локальними нормативними актами та обов’язків для працівників окремого підприємства порядок розподілу норми робочого часу протягом певного календарного періоду.

Види режимів робочого часу:

  1.  однозмінний (застосовується на більшості підприємств при фіксованій тривалості робочого дня);
  2.  багатозмінний (при безперервному виробництві);
  3.  особливий (з розподілом часу на частини, наприклад роботи водіїв у години пік, артистів – під час репетицій, концертів, виступів) ст. 60 КЗпП України;
  4.  гнучкий (може встановлюватись для окремих працівників (індивідуальний режим) чи структурних підрозділів з урахуванням ст. 91 КЗпП України або особливої роботи підприємства);
  5.  режим з вахтовим методом роботи (робота проводиться поза місцем постійного проживання працівника на значному віддалені, коли робота здійснюється в спеціальних вахтових містечках);
  6.  режим ненормованого робочого дня (встановлюється для працівників, коли час їх роботи не піддається точному обліку, наприклад керівників, державних службовців, працівників сільського господарства та ін.).

Класифікація режимів робочого часу:

  1.  час початку та закінчення робочого дня (зміни);
  2.  час початку та закінчення перерв у роботі;
  3.  послідовність чергування змін.

Як правило, на підприємствах, в установах та організація встановлюється єдиний режим робочого часу: початок – 8 (9) година ранку, кінець – 17 (18) година з перервою на обід протягом 45 – 60 хвилин.

 Робоча зміна – це тривалість робочого часу протягом доби відповідно до графіка чи розкладу роботи. При змінних роботах працівники чергуються в змінах рівномірно в порядку, встановленому правилами внутрішнього трудового розпорядку.  Графіки змінності можуть бути: дво – або тризмінними.

Існують також «гнучкі» графіки роботи – це режим роботи, при якому працівник самостійно регулює свій робочий час з відхиленням від встановленням від встановленого на підприємстві режиму роботи в межах двох годин щодо початку та закінчення роботи.

Облік робочого часу – це виявлення і фіксація виходів на роботу, отримання даних про фактично відпрацьований час кожним працівником.

Метою обліку робочого часу є контроль за виконанням працівниками та адміністрацією встановленої законом норми робочого часу. Він включає певну тривалість робочого часу за відповідний період.

Види обліку робочого часу:

  1.  щоденний;
  2.  підсумований.

При щоденному обліку враховується встановлений законом робочий час працівника протягом доби, його тривалість встановлюється на кожному підприємстві, в установі чи організації згідно з ПВТР. Застосування щоденного обліку робочого часу можливе лише за однакової тривалості робочого дня протягом певного календарного періоду – тижня, місяця, року.

Підсумований облік робочого часу  - це фіксація робочого часу при режимі праці, коли тривалість щоденної роботи (робочої зміни) може відхилятись в певних межах від норми робочого дня, однак ця норма дотримується в середньому за певний період (календарний тиждень, місяць, квартал, розрахунковий рік).

МАТЕРІАЛИ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ

  1.  Ненормований робочий день

Ненормований робочий день – це особливий режим робочого часу, який встановлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу.

У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною). Міра праці у даному випадку визначається не тільки тривалістю робочого часу, а й колом обов'язків і обсягом виконаних робіт (навантаженням).

Пунктом 3 Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Мінпраці та соціальної політики України від 10.10.97 р. № 7 (зі змінами та доповненнями, внесеними наказом Мінпраці та соціальної політики України від 05.02.98 р. № 18 визначено, що додаткова відпустка працівникам з ненормованим робочим днем надається як компенсація за виконаний обсяг робіт, ступінь напруженості, складність і самостійність у роботі, необхідність періодичного виконання службових завдань понад установлену тривалість робочого часу. 

Стаття 8 Закону «Про відпустки» від 15листопада 1996 року встановлює працівникам з ненормованим робочим днем додаткову відпустку саме за характер праці, а не лише за роботу понад встановлену норму робочого часу.

При визначенні тривалості додаткової відпустки працівникам з ненормованим робочим днем за особливий характер праці необхідно враховувати всі вище перелічені фактори.

На працівників, які працюють на умовах ненормованого робочого дня, поширюється встановлений на підприємстві, в установі, організації режим робочого часу. Тому роботодавець не має права систематично залучати працівників, які працюють за таким режимом, до роботи понад установлену тривалість робочого часу.

Ненормований робочий день не застосовується для працівників, зайнятих на роботі з неповним робочим днем.

Ненормований робочий день на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності може застосовуватися для керівників, спеціалістів і робітників, а саме:

  1.  осіб, праця яких не піддається точному обліку в часі;
  2.  осіб, робочий час яких за характером роботи поділяється на частини невизначеної тривалості (сільське господарство);
  3.  осіб, які розподіляють час для роботи на свій розсуд.

Працівникам, які працюють на умовах ненормованого робочого дня, надається додаткова відпустка тривалістю до 7 календарних днів згідно зі списками посад, робіт і професій, визначених колективним договором, угодою.

Додаткова відпустка за ненормований робочий день надається пропорційно часу, відпрацьованому на роботі, посаді, що дають право на цю відпустку.

Конкретна тривалість такої відпустки встановлюється колективним договором по кожному виду робіт, професій та посад чи трудовим договором.

Якщо на підприємстві колективний договір не укладено, то щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день може бути встановлено у трудовому договорі у письмовій формі.

Питання для самоконтролю

  1.  Поняття ненормованого робочого дня.
  2.  Назвіть коло працівників, для яких встановлюється ненормований робочий день.
  3.  Назвіть пільги для працівників, що працюють з ненормованим робочим днем.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА ДО ТЕМИ

  1.  Стичинський Б.С. та інші. Науково-практичний коментар до законодавства України про працю. – 2-ге вид., допов. та переробл. – К.: А.С.К., 2001. – 1072с. – Ст. 50-60.
  2.  Перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня. Наказ Міністерства праці та соціальної політики України № 122 від 23 березня 2001р. Зареєстрований в Міністерстві юстиції України 4 квітня 2001 року № 304/5495. // Офіційний вісник України. – 2001. - №14. – 20 квітня.
  3.  Трудове право України: Підручник / За ред. Н.Б. Болотіної, Г.І. Чанишевої. – К.: Т-во «Знання», КОО, 2000. – 564 с.
  4.  Болотіна Н. Б. Трудове право України: Підручник. — К.: Вікар, 2003. — 725 с.
  5.  Венедиктов В. С. Трудове право України. — Х.: Консум, 2004. — 304 с.
  6.  Трудове право України: Академ. курс: Підруч. для студ.юрид. спец. вищ. навч. закл. / П. Д. Пилипенко,В. Я. Козак та ін.; За ред. П. Д. Пилипенка. — К.: Вид.дім «Ін Юре», 2004. – 536 с.
  7.  Трудове право України: Академ. курс: Підруч. / А.Ю. Бабаскін, Ю. В. Баранюк, С. В. Дріжчана та ін.; За заг.ред. Н. М. Хуторян. — К.: А. С. К., 2004. — 608 с.
  8.  Карлицький С.М. Трудове право України: Навч. посібник. – Вид. 2-е перероб. – К.: Прецедент, 2006. – 210 с.
  9.  Трудове право України: підручник / Ю.П. Дмитренко. – К.: Юрінком Інтер, 2009. – 624 с.
  10.  Бойко М.Д. Трудове право України: Навчальний посібник. – 3-тє вид., переробл. та доповн. – К.: Атіка, 2010. – 316 с.



1. Беседы и рассуждения rdquo;Суждения и беседыrdquo; ldquo;Изреченияrdquo; и т
2. то истинным имеет место в нашем рассудке и может иметь объективные основания но требует также субъективных
3. стоматолог Ассистентруководитель г
4. Факторы препятствующие успеху предпринимательской деятельности их нейтрализация
5. [q]3-1- Термин ldquo;педагогическая психологияrdquo; был предложен- [][] П
6. Тема- Понятие социального обеспечения
7. Общий курс физики
8. Взаимодействие с различными функциями потребления
9. Доклад- Словенский язык.html
10. Участь в енергетичному обміні клітини забезпечення клітини енергією; здійснення внутрішньоклітинного
11. Информационный поток логистики
12. древнего италийца составлен давно
13. Рубки и экспорт древесины в Китай - региональный фокус
14. Уголовного и уголовнопроцессуального права
15. Основы исторического знания его достоверность 2 1 неделя сентября.html
16. Реферат УДК 595792
17. Основные методы практической психологии
18. The Tower of London
19. Лжедмитрий 1
20. Демонополизация экономики России