Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА- Паренхіматозні дистрофії- білкові жирові вуглеводні

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

ТЕМА: Паренхіматозні  дистрофії: білкові, жирові, вуглеводні.

                                           

  1.Поява у хворих, померлих від шоку, гепатоцитів зі світлою (оптично пустою) цитоплаз-мою пояснюється:

E.Зернистою дистрофією

  2.На розтині трупа на підставі характерних макроскопічних змін діагностовано паренхіматозна жирова дистрофія міокарда серця. Яка образна назва серця при цій дистрофії?

А.Тигрове серце

  3.У хворої на цукровий діабет при обстеженні виявлено збільшення розмірів печінки. У крові підвищення рівня тригліцеридів, ліпопротеїдів. Який вид дистрофії можна чекати у біоптаті із печінки?

А.Паренхіматозна жирова дистрофія

 4.На розтині трупа хворого, страждаючого лейкозом та померлого від зростаючої хронічної анемії, на розтині серце збільшено у розмірах, м’яз серця на розрізі тьмяний, дряблий, блідо-сірого кольору, під ендокардом визначаються жовті плями та полоски. Який патологічний процес розвинувся у серці?

А.Паренхіматозна жирова дистрофія

 5.При зовнішньому огляді новонародженого виявлені виражені зміни шкірних покривів усього тіла. Шкіра суха, тьмяна, з нерівною поверхнею та з наявністю сірих пластин, які відша-ровуються. З яким видом дистрофії пов’язана ця патологія?

С.Рогова

 6.У померлого, що за життя страждав хронічним гломерулонефритом, при мікроскопічному дослідженні нирок виявлено: клітини епітелію ниркових канальців головних відділів збільшені в розмірах, їх цитоплазма заповнена вакуолями, що містять прозору рідину, а ядро зміщено на периферію. Вкажіть, яка з паренхіматозних дистрофій найбільш вірогідна?  
D.Гідропічна

  7.У померлого, що за життя страждав гіпертонічною хворобою, виявлено збільшене в роз-мірах серце кволої консистенції з розширеними порожнинами. Міокард на розрізі тьмяний, глинистий на вигляд. З боку ендокарду, переважно в папілярних мязах та трабекулах шлу-ночків, виявляються білі смужки (тигрове серце). Яка з паренхіматозних дистрофій вияв-лена?

Е.Жирова

  8.При мікроскопічному дослідженні біоптата нирки хворого, що страждає цукровим діабе-том, знайдено: епітелій вузького та дистального сегментів канальців нирок високий зі світлою пінистою цитоплазмою. При забарвленні карміном Беста в цитоплазмі епітелія та просвітах канальців знайдені зерна червоного кольору. Вкажіть, яка із перелічених видів дистрофій має місце?

С.Гіаліново-крапельна

  ТЕМА:Стромально-судинні дистрофії: білкові, жирові, вуглеводні.

  1.При мікроскопічному дослідженні внутрішніх органів жінки, що страждала ревматизмом та померла від серцевої декомпенсації, виявлено: пучки колагенових волокон просякнуті біл-ками плазми, гомогенні, еозинофільні, пікринофільні при забарвленні по ван Гізон, ШИК-по-зитивні, піронінофільні при реакції Браше і аргірофільні при імпрегнації солями срібла. Вка-жіть, який патологічний процес у сполучній тканині найбільш вірогідний?

В.Фібриноїдне набухання

  2.При мікроскопічному дослідженні нирок чоловіка, що помер від системного червоного     вовчака, виявлено склерозовані гломерули; просвіти дрібних артерій та артеріол звужені, се-редня  оболонка потоншена з наявністю однорідних еозинофільних мас в субендотеліально-  му просторі. Імуногістохімічно ці маси містять імунні комплекси та фібрин. Яка речовина виявлена в субендотеліальному просторі?

D.Складний гіалін

  3.При дослідженні селезінки померлого, який за життя переніс фібринозно-гнійний перито-ніт, виявлено, що її капсула потовщена, напівпрозора, білуватого кольору. 1.Назвіть патоло-гічний процес, що розвинувся в капсулі(гіаліноз капсули селезінки). 2.Приведіть образну назву селезінки("глазурна селезінка"). 3.Вкажіть, внас-лідок яких процесів можуть розвинутись описані зміни капсули органа: а) фібриноїдного некрозу, б) запалення, в) некрозу, г) склерозу;

  4.На розтині померлого, який за життя тривалий час страждав на цукровий діабет, в суди-

нах нирок, сітчатки, головного мозку виявлено артерії та артеріоли зі звуженими просвітами,

середня оболонка судин потоншена з наявністю однорідних еозинофільних мас в субендоте-ліальному просторі. Біохімічно ці маси містять ліпіди і В-ліпопротеіди. 1.Визначте патоло-гічний процес в судинах. 2.Приведіть назву різновиду описаного судинного процесу. 3.Вка-жіть, які наслідки мають такі зміни в судинах. 1). - гіаліноз. 2). - ліпогіалін. 3). - атрофія органів в зв'язку з недостатністю кровопостачання, функціональна недостатність органів.

  5.У хворого на гіпертонічну хворобу розвинувся гіпертонічний криз. Помер від гострої ниркової недостатності. Які найбільш ймовірні морфологічні зміни в артеріолах нирки?

А.Фібриноїдний некроз

  6.На розтині померлої виявлено ознаки ревматичної вади серця: потовщені, деформовані клапани, які набули хрящоподібної консистенції, з блискучою поверхнею. Який дистрофіч-ний процес спостерігається в клапанах серця?

А.Гіаліноз

 7.Оперативно висічена сполучна тканина деформованого мітрального клапану при забарв-ленні гематоксилін-еозіном дає базофільну реакцію, а під впливом толуїдинового синього фарбується в рожевий колір (метахромазія). Які зміни сполучної тканини виявляються такими типами реакцій?

D.Гіаліноз клапанів

  8.Чоловік, 19 років страждав з раннього дитинства бронхо-ектатичною хворобою. Помер від ниркової недостатності. На розтині множинні бронхоектатичні каверни, заповнені гнійним ексудатом, виявлено збільшені в розмірах нирки щільної консистенції, кірковий шар по-товщений, білого кольору, щільний. Піраміди нирки анемічні, чіткі. Який процес розвився в нирках?  

А.Вторинний амілоїдоз

  9.Чоловік, який довго страждав гіпертонічною хворобою, помер від крововиливу в мозок. При мікроскопічному дослідженні стінка артеріол, кровозабезпечуючих окрему ділянку   мозку виглядає гомогенною, еозинофільною, різко ШИК-позитивна. Ці судини метилвіоле-том ти іод-грюн пофарбовані у фіолетовий та зелений кольори.Така мікроскопічна картина свідчить про наявність:

С.Амілоїдоза

   10.Жінка віком 68 років хворіє на хронічний фіброзно-кавернозний туберкульоз легень протягом 20 років. Поступила у нефрологічне відділення з явищами уремії. Прижиттєва проба на наявність у нирках амілоїду виявилася позитивною. Про яку форму амілоїдозу йде мова?   

А.Вторинний системний

  11.Хвора 33 років протягом декількох років хворіла на системний червоний вовчак з ура-женням нирок, шкіри та серцево-судинної  системи. Для уточнення діагнозу було проведено біопсійне дослідження шкіри і виявлено типові зміни. Виберіть морфологічний прояв , що свідчить про переважання імунокомплексних реакцій.

В.Фібринозний васкуліт

хворів на бронхоектатичну хворобу і помер від ниркової не-достатності, на автопсії виявлено амілоїдоз нирок. Вкажіть діагностично найважливішу його ознаку:

А.Конго-рот позитивні депозити у клубочках

  13.55-річний чоловік  помер від масивного крововиливу у головний мозок, який виник внаслідок гіпертонічної хвороби. При аутопсійному дослідженні виявлені типові патоморфо-логічні ознаки артеріальної гіпертензії. Вкажіть найдостовірнішу морфологічну ознаку її:  

А.Розповсюджений артеріоло-капілярогіаліноз внутрішніх органів і головного мозку

  14.Жінка 72 років впродовж тривалого часу хворіла вторинним туберкульозом легень. В останні роки життя спостерігалося прогресування хронічної ниркової недостатності, яка і послужила безпосередньо причиною летального кінця. Під час аутопсійного дослідження виявлено наступні макроскопічні зміни: нирки та селезінка збільшені в розмірах, щільної консистенції, паренхіма нирок однорідна, сірого кольору, “сального” вигляду; пульпа селе-зінки – з множинними дрібними напівпрозорими сірими включеннями. Діагностуйте вид мезенхімальної дистрофії.  

А.Вторинний амілоїдоз

  15.При розтині тіла 40 –річної жінки, яка страждала на ревматоїдний артрит, знайдена збільшена щільна селезінка. На розрізі її тканина коричнево-червоного кольору зі збільшени-ми фолікулами, які мають вигляд напівпрозорих сірувато-білуватих зерен. Вкажіть, який з перерахованих патологічних процесів найбільш вірогідний?  

С.Сагова селезінка

  16.При розтині тіла 56 –річного чоловіка, який страждав на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень, знайдено збільшену у розмірах щільну селезінку. На розрізі тканина її коричнево-рожевого кольору, гладенька з піскоподібною поверхнею. Який з перелічених патологічних процесів у селезінці вірогідніший?      

С.Сальна селезінка 

                             

         .

  ТЕМА: Порушення хромопротеїдного, нуклеопротеїдного обміну.

  1.При черевному тифі некротизовані пейєрові бляшки тонкої кишки, забарвлюються у жовто-коричневий колір. Який пігмент просякає некротизовану тканину?

А. Білірубін

  2. При розтині померлого знайдено гемомеланоз печінки, селезінки та елементів ретику-лоендотеліальної строми. Для якого захворювання характерні такі зміни?

В.Дизентерія

  3.У хворого з вадою мітрального клапану зявився кашель, мокротиння ржавого кольору. Який пігмент обумовив такий колір мокротиння?

А.Гемосидерін

  4.При обстеженні хворого 47 років, робітника анілінової фабрики, виявлене хронічне недо-крів’я і жовтяничне забарвлення шкіри. При дослідженні біоптату з кісткового мозку виявле-ний коричнево-жовтий пігмент у цитоплазмі макрофагів (реакція на залізо за Перлсом). Про який з нижченаведених пігментів іде мова?

А.Гемосидерин

  5.На розтині трупа жінки, яка хворіла на нирковокам’яну хворобу ускладненою двосто-роннім гідронефрозом, виявлено деформацію дрібних суглобів через наявність утворень ка-менистої щільності. За життя в крові підвищився вміст сечової кислоти. Зміни у дрібних суг-лобах зумовлені відкладанням?

А.Уратів

  6.У молодої дівчини після  зміїного укусу розвинулась картина гемолізу. Відмічена жов-тушність шкіри, склери та слизових. Такий симптомокомплекс зумовлений надмірним нако-пиченням:

D.Феритина

  7.У жінки, яку вкусила змія, виявлений гемоліз крові. Незважаючи на інтенсивну терапію,

хвора на сьому добу померла. На розтині селезінка, кістковий мозок та лімфатичні  вузли

мали бурий колір. При мікроскопічному дослідженні  в цитоплазмі макрофагів знайдено ба-гато пігменту, який дає  позитивну реакцію по Перлсу. Який пігмент накопичився у тканинах?

А.Гемосидерин

  8.У хворого при гастроскопії виявлена виразка слизової оболонки шлунка з штампованими краями буро-чорним дном, а при гастробіопсії підтверджена гостра виразка з коричнево-чор-ним пігментом в її некротичному шарі. Який це пігмент?

А.Солянокислий гематин

  9.У хворого виразковою хворобою шлунка з кровотечею при ендоскопії в шлунку знайдена рідина кольору кавової гущавини. Який пігмент обумовив такий колір вмісту шлунка?

А.Солянокислий гематин

  10.До лікаря звернувся пацієнт з приводу пожовтіння склер та шкіри. Під час обстеження не виявлено ознак енцефалопатії, полемічного та ахолічного синдромів. Яка жовтяниця роз-винулася у цього пацієнта?

Е.Гемолітична

11.При розтині померлого новонародженого, який прожив 2 доби, у мозковому шарі нирок знайдені жовто-оранжеві смужки. Мікроскопічно в канальцях та збіркових трубочках знаходяться солі моче-кислого натрію і амонію. Вкажіть, порушення обміну якої з речовин найбільш вірогідне?

D.Білірубіну

   12.При мікроскопічному дослідженні внутрішніх органів померлого від печінкової недос-татності знайдено надмірне відкладання міді в печінці, нирках, у роговій оболонці очей, у лентикулярних ядрах головного мозку, у блідій кулі та хвостатому тілі. Вкажіть, який з пере-лічених діагнозів найбільш вірогідний?

Е.Хвороба Вільсона-Коновалова

  13.При розтині померлого від виснаження (хворів на рак стравоходу) знайдені зменшені у розмірах серце і печінка жовто-бурого кольору. При мікроскопічному дослідженні у цито-плазмі кардіоміцитів та гепатоцитів навколо ядер знаходяться дрібні зерна пігменту бурого кольору, які дають негативну реакцію Перлса. Вкажіть, який з перелічених видів пігментів найбільш вірогідний?

D.Ліпофусцин

  14.При розтині померлого від шоку після переливання іногрупної крові знайдено: збільшені та ущільнені іржаво-коричневі печінка, селезінка, нирки, легені, лімфатичні вузли. При мікроскопічному дослідженні вказаних органів виявлена надмірна кількість макрофагів з бу-рими, аморфними зернами у цитоплазмі, які дають позитивну реакцію Перлса. Вкажіть, який з   перелічених видів пігментів найбільш вірогідний?

В.Феритин

  15.При розтині померлого від  малярії знайдені збільшені у розмірах та ущільнені лімфо-вузли, селезінка, печінка і гіперплазований кістковий мозок сіро-аспідного кольору. При мік-роскопічному дослідженні у цитоплазмі гістіоцитарних та макрофагальних клітин знайдено накопичення чорних гранул пігменту. Вкажіть, який з перелічених видів пігментів найбільш вірогідний?

Е.Гемомеланін

  16.Хворий з ревматичним мітральним стенозом помер від хронічної серцевої недостатності. При житті спостерігався кашель з харкотинням бурого відтінку. Назвіть даний патологічний процес. Який механізм його розвитку? Гемо сидероз легень….

  17.При розтині чоловіка 47 років, у якого оперативно видалена пухлина шкіри стегна чор-ного кольору, 2см в діаметрі, сіро-бура на розрізі з інфільтруючим ростом. При мікроскопіч-ному дослідженні  пухлина складається з поліморфних клітин; у цитоплазмі більшості з них знаходиться жовто-бурий пігмент (реакція на ДОФА-позитивна). Ваш діагноз. Меланома шкіри

ТЕМА:Порушення мінерального обміну та каміннєутворення.

  1.Як назвати процес накопичення вапна в вогнищах туберкульозу, інфарктах, атеросклеро-тичних бляшках, старих рубцях?

С.Метаболічне обвапнування

  2.На розтині трупа жінки 63 років, яка мала ревматизм, з комбінованою мітральною вадою, стулки мітрального клапану  різко потовщені, зрощені між собою, кам’янистої щільності, визначається тріск при розрізі. Який патологічний процес обумовив кам’янисту щільність клапана серця?

А.Дистрофічне обвапнування

  3.Де утворюються каміння?

D.Порожнини органів

  4.Людина страждає на періодичний параліч. Порушення якого обміну є причиною?

Е.Порушення обміну міді

  5.У хворого виявлено: цироз печінки, слабкість, порушення розумової здатності, навколо зіниці ока виражене зелене кільце. З порушенням якого обміну пов’язані такі зміни?

D.Порушення обміну міді

ТЕМА: Некрози

  1.Хвора 70 років прооперована з приводу  «гострого живота». Під час операції виявлено близько 80см клубової кишки чорного кольору, очеревина тьмяна, покрита фібринозним на-шаруванням, перистальтика не визначається, просвіт верхньої брижової артерії обтурований  

сухим бурим згустком крові, який легко крошиться та прикріплений до стінки судин. Який процесс розвився в кишці?

А.Гангрена

  2.У хворого цукровим діабетом зявився різкий біль у правій стопі. При огляді великий па-лець стопи чорного кольору, тканини стопи набрякли, осередки відшарування епідермісу, ви-ділення з неприємним запахом. Яка клініко-морфологічна  форма некрозу розвилася в хворо-го?

D.Гангрена суха

  3.На розтині трупа хворого, померлого від гострого міліарного туберкульозу, біля кореня правої легені  виявлено щільний вузол діаметром 2,5см, на розрізі білувато-жовтого кольору, тьмяний, крихкий, без визначеної структури. При мікроскопічному дослідженні  у лімфовузлі знайдена гомогенна безструктурна рожева маса зі слідами каріопікнозу навколо. Встановіть процес у лімфовузлі.

А.Казеозний некроз

  4.На розтині трупа чоловіка віком 57 років, який помер від висипного тифу, виявлено, що м’язи передньої черевної стінки і стегон щільні, лажі, білувато-жовтого кольору, нагадують стеаринову свічу. Проявом якого патологічного процесу є описані зміни у мязах?.

А.Ценкеровського некрозу

  5.У хворого вірусним гепатитом при дослідженні біоптату печінки, виявлені гепатоціти з балонною дистрофією та тільця Каунсильмена, які при електронно-мікроскопічному дослід-женні  представляють собою фрагменти клітин, оточені клітинною мембраною і містять компактно розміщені органели, а також фрагменти ядер. Проявом якого процесу є тільця Каунсильмена?

А.Апоптозу

  6.У хворого на туберкульоз в біоптаті нирки при гістологічному дослідженні у вогнищі казеозного некрозу виявлено безладно розсипані дрібні зерна хроматину. Проявом якого патологічного процесу являються ці зерна?

А.Каріорексису

  7.При розтині трупа чоловіка, який помер від черевного тифу, в прямих мязах живота знайдений  воскоподібний Ценкеровський некроз. Вкажіть, який з перерахованих етіоло-гічних факторів некрозу найбільш вірогідний.

D.Токсичний

  8.При розтині померлого 72 років від раку шлунка, крім пухлини шлунка, виявлені вогнища омертвіння м’яких тканин в ділянці крижа, остистих відростків хребців, великого вертлюга стегнової кістки. Який процес виявлено в м’яких тканинах  померлого?

В.Пролежні

  9.Хворий на туберкульоз помер від інтоксикації. На розтині виявлено гостріший туберку-льозний сепсис з багато численними міліарними некротичними горбиками у всіх органах. Вкажіть, який з етіологічних факторів некрозу найбільш вірогідний.

D.Судинний

  10.Хворий довготривалий час страждає на остеомієліт з наявністю нориць та виділенням гнійно-некротичної рідини. Що спричиняє такий перебіг хвороби.

А.Гангрена

ТЕМА:Порушення кровообігу (гіперемія, кровотеча, ішемія, стаз).

 1.Методом парацентезу швидко випущено з черевної порожнини 12 літрів асцитичної рі-дини. У хворого розвинувся коллапс і гіперемія очеревини. Визначіть вид артеріальної гіпер-емії очеревини.

А.Гіперемія після анемії

  2.Головний клініко-анатомічний прояв реакції строми міокарда на хронічну гіпоксію орга-ну:

А.Розростання сполучної тканини (кардіосклероз)

  3.Які зміни головного мозку можуть рахуватися морфологічним еквівалентом постаноксич-ної енцефалопатії:

В.Ішемічній інфаркт

  4.На розтині виявлена збільшена в розмірі печінка строкатого виду, з малюнком мускатного горіха на розрізі. У просвіті печінкових вен знайдені пристінні тромби. Назвіть вид пору-шення кровообігу в печінці.

А.Місцеве венозне повнокров’я

  5.При аутопсії хворої, що померла від поліорганної недостатності, виявлені численні згортки крові  в мікросудинах легень, головного мозку, нирок, печінки, наднирників, а також вогнищевої геморагії в слизових і серозних оболонках органів. Який процес виявлено в даному випадку?

В.Дисемінований тромбоз

  6.У хворого з церебральною формою перебігу хронічної малярії спостерігається коматоз-ний стан. Вкажіть, зчим повязаний його розвиток?

Е.Депонуванням збудника малярії в капілярах

  7. У населення високогірного селища при обстеженні виявлено у периферійній крові підви-щення еритроцитів, почервоніння шкіряних покровів та слизових оболонок. Який розлад кровообігу виник у них?

В.Загальне артеріальне повнокрів’я

  8.У хворого з цирозом печінки після видалення з брюшної порожнини 12 літрів асцитичної рідини розвинувся коллапс і гіперемія брюшини. Визначіть вид артеріальної гіперемії  брюшини.

А.Гіперемія після анемії

  9.При розтині жінки, яка хворіла на мітральну хворобу, виявлена збільшена за розмірами та за масою печінка, ущільнена, край її закруглений поверхня на розрізі строката, нагадує  мус-катний горіх. Назвіть вид порушення кровообігу в печінці

D.Загальне хронічне венозне повнокрівя

  10.При розтині плода, який загинув від інтранатальної асфіксії внаслідок гострого пору- шення маточно-плацентарного кровообігу, були виявлені дрібні периваскулярні крововиливи в м’яких оболонках головного мозку, під епікардом та плеврою. Назвіть механізм ураження стінки судин, який привів до крововиливів.

D.Діападез

  11.У хворого на туберкульоз розірвалася легенева  тканина з накопиченням повітря у плев-рі. Це призвело до розвитку загального венозного повнокрівя. у механізмі розвитку відіграє роль:

В.Порушенням присмокту вальної ролі грудної  клітини

  12.При малокрівї, як і при венозному повнокрівї в органах виникають структурні зміни. В наслідок дії якого фактору?

А.Гіпоксії

  13.У жінки 36 років з мітральним стенозом лівого артріовентрикулярного отвору серця рев-матичного походження незадовго до смерті зявився кашель з виділенням мокроти бурого кольору, зросла задуха. Який патологічний процес розвинувся в легенях?

А.Бура індурація легень

  14.При розтині трупа чоловіка, який протягом 30 років  хворів на туберкульоз легень вияв-лено: ціаноз шкіри, серозних, слизових та мозкових оболонок, набряк дерми і підшкірної  клітковини, асцит, гідроторакс, гідроперікард. Внутрішні органи щільні, синюшні, у печінці «мускатний фіброз». Яке порушення кровообігу виявлено у даному випадку?

А.Загальне венозне повнокрівя

В.Загальне артеріальне повнокрівя

С.Загальне гостре недокрівя

D.Крововилив

Е.Стаз

  15.У хворого на виразкову хвобу шлунка зявився темний кал. Дайте назву латинською тер-мінологією:

С.Melaena

  16.При розтині трупа, померлого від поширених опіків (2 ступінь) виявлена густа, в’язка та темна кров, тромби у судинах. При мікроскопічному дослідженні знайдено в мікро циркуля-  торному руслі легень, нирок, печінки, головному мозку дрібні тромби та садж-феномен. Про який розлад кровообігу йде мова?

D.Згущення крові

  17.Назвіть види артеріальної гіперемії:

А)ангіоневротична,

В)колатеральна,

С)постанемічна,

D)вакатна,

Е)запальна,

F)гіперемія на підставі іртеріовенозного свища.

  18.Назвіть види шоку: 

А)гіповолемічний,

В)травматичний,

С)кардіогенний,

D)септичний

  19.Дайте назву синдрому ідіоматичної бурої індурації легень, яка зустрічається у дітей ві-ком до 8 років і пов’язана з періодичними крововиливами в паренхіму легень.

В.Целєна - Герельстедта

ТЕМА: Порушення кровообігу (тромбоз, емболія, інфаркт)-діма

 1.У хворого на тромбофлебіт нижніх кінцівок зявився біль у грудній клітці, кровохаркан-ня, наростаюча дихальна недостатність при явищах якої він помер. На розтині діагностовано множинні інфаркти легень. Яка найбільш вірогідна причина їх розвитку в цьому випадку?

В.Тромбоемболія гілок легеневої артерії

  2.Під час розтину трупа чоловіка 60-ти років у міокарді передньої стінки лівого шлуночка виявлене сіре неправильної форми щільне вогнище 5х4см з чіткими межами, волокнистої структури. Який діагноз найбільш вірогідний?

Е.Післяінфарктний міокардіосклероз

  3.Хвора 70 років прооперована з приводу «гострого живота». Під час операції виявлено

близько 80см клубової кишки чорного кольору, очеревина тьмяна, покрита фібринозним на-шаруванням, перистальтика не визначається, просвіт верхньої брижової артерії обтурований сухим бурим згустком крові, який легко кришиться та прикріплений до стінки судини. Який процес розвинувся в кишці?

А.Гангрена

  4.У 68-річної жінки внаслідок стенозуючого атеросклерозу вінцевих артерій розвинувся гострий інфаркт міокарду. Під час секції виявлено: в просвіті передньої міжшлуночкової гіл-ки лівої коронарної артерії крихкі сіро-жовті маси, що нагадують атероматозний детрит і повністю обтурують просвіт судини, в товщі передньої та бічної стінок лівого шлуночка-трансмуральну ділянку неправильної форми, сіро-жовтого забарвлення,по периферії оточену    

Геморагічним вінцем. Діагностуйте причину інфаркту.

D.Жирова емболія

  5.При мікроскопічному дослідженні печінки виявлене венозне повнокрів’я центра часток, діапедез еритроцитів у міжтрабекулярні простори, дистрофія і атрофія гепатоцитів центра часток, наявність розростання сполучної тканини в місцях  атрофії гепатоцитів, жирова дист-рофія гепатоцитів периферії часток. Про який патологічний процес у печінці йде мова?

В.Біліарний цироз

  6.На секції виявлено: множинні геморагічні інфаркти легень, у деяких судінах легень буру-ватого кольору щільні маси, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, в яких наявність кришковатих темно-бурого кольору мас. Про який патологічний процес йдеться мова?

А.Тромбоемболія судин легеневої артерії

  7.У патоморфологічну лабораторію надіслана сполучна тканина з крупною артеріальною судиною, в просвіті якої сіруватого кольору суха кришковата маса, щільно з’єднана зі стін-кою судини. При гістологічному дослідженні виявлено в артеріальній судині маса облітеру-ючого характеру, яка містить у собі фібрин, тромбоцити, малу кількість еритроцитів з пере-важною кількістю лейкоцитів з явищем початкової організації. Різновид якого процесу спостерігається в цьому випадку?

А.Облітеруючий білий тромб у просвіті артеріальної судини

  8.Ішемічна хвороба серця (ІХС) обумовлена недостатністю коронарного кровообігу і про-являється:  

А.Інфарктом міокарду     

  9.У жінки 30 років з гіпернефроїдним раком правої нирки з проростанням пухлини у нир-кову вену під час операції нефректомії, наступила раптова зупинка серця. При автопсії в по-рожнині правого шлуночка виявлено пухлинний ембол великих розмірів. Вкажіть, який з вказаних факторів мав провідне патогенетичне значення у розвитку раптової смерті:      

А.Пульмокоронарний рефлекс     

Е.Спазм вінцевих артерій серця     

  10.Чи може ембол рухатися проти течії крові?-так  

  11.Перерахуйте складові частини гіалінового тромбу:

В.Еритроцити     

С.Тромбоцити

D.Білки плазми крові устані преципітації

  12.Дайте визначення терміну інфаркт

В.Осередок некрозу, який виникає внаслідок припинення крові       

  13.Перерахуйте джерела тромбоемболії легеневої артерії:

С.Тромби з правої половини серця    

  14.Перерахуйте види емболій в залежності від природи ембола:

С.Жирова   

  15.Назвіть: 1- місцеві, 2-загальні фактории утворення тромбів:   

D.Порушення взаємодії між системами гемостазу та фібринолізу     

  16.Упомерлого чоловіка від черепно-мозкової травми при мікроскопічному дослідженні ле-гень було виявлено: в просвіті дрібних легеневих артерій-шматочки тканини головного моз-ку, маленькі осередки крововиливів і некроза. Який вид емболії найбільш вірогідний?

D.Тканинна

  17.На аутопсії жінки, померлої від гострого інфаркту міокарда, в вені лівої гомілки знайде-но тромб. При мікроскопічному дослідженні тромба було виявлено, що він замінен сполуч-ною тканиною, в якій є щілини з ендотеліальною тканиною. Який наслідок тромбоза най-більш вірогідний?        

D.Септичний аутоліз

  18.У водолаза через 2 години після швидкої декомпресії наступила смерть. На аутопсії знайдено: крепітація шкіри, анемія внутрішніх органів, у крові бульбашки газу.мікроскопічно в капілярах головного та спинного мозку, печінки, нирках виявлено бага-то емболів, осередки некрозу і ішемії, в легенях крововиливи і межу точна емфізема. Вкажіть вид емболії.

С.Газова

  19.Назвіть місцеві фактори тромбоутворення.

С.Зміна судинної стінки

  20.У хворого 65 років, що страждав на тромбофлебіт глибоких вен гомілки, раптово наста-ла смерть. На аутопсії трупа в загальному стволі і біфуркації легеневої артерії знайдені по-вільно розташовані червоні згустки з                                поверхнею. Який процес в легеневій артерії знайшов патологоанатом?

В.Тромбоемболія       

  21.У чоловіка 66 років на 8-му добу після простатектомії наступила смерть. На аутопсії в венах клітковини малого тазу виявлені маси червоного кольору з тьмяною поверхнею, котрі кріпляться до судинної стінки. В лівій гілці легеневої артерії знайдені подібні маси, але  віль-но розташовані в її просвіті. Вкажіть, який з видів емболії легеневої артерії вірогідніший?  

А.Тромбоемболія         

  22.При мікроскопічному дослідженні пупкової вени новонародженого, померлого від ін-токсикації, виявлено: стінка судини з дифузною запальною інфільтрацією, у просвіті її-тромб з великою кількістю нейтрофільних лейкоцитів і колоніями бактерій. Який наслідок тромбо-за найбільш вірогідний?

Е.Септичний аутоліз

   23.Особливості інфарктів в серці (вид, локалізація):    

А)субендокардіально з ендокардитом,     

В)супепікардіально з перикардитом,      

С)інтрамурально,

D)трансмурально,

Е),     

  24.Назвіть механізми утворення тромбів:

А)аглютинація тромбоцитів,     

В)коагуляція фібриногену і утв фібрину,      

С)аглютинація еритроцитів,

D)преципітація білків плазми,

  25.Назвіть джерела тромбоемболій артерій великого кола кровообігу:

А)тромби шо утв на стулках клапанів лівої половини серця,     

В)тромби шо знах між трабекулами,      

С)у вушку лівого передсердя,

D)в аневризмі серця,

Е)в аорті,     

ТЕМА: Ексудативне запалення-діана

  1.Дівчинка 4 років померла від дизентерії. На розтині слизова прямої кишки покрита біло-сірою плівкою, яка важко знімається пінцетом. Зустрічаються поодинокі виразки. Який вид ексудативного запалення має місце?

С.Дифтеритичне

  2.Дівчинка  8 років хворіла дифтерією, померла при ознаках серцевої недостатності. На розтині міокард дряблий, порожнини камер серця розширені. Мікроскопічно- виражені дист-рофічні і некротичні зміни кардіоміоцитів, повнокрів’я судин, набряк строми з незначною лімфоцитарною інфільтрацією. Який міокардит привів до недостатності серцевої діяльності?  

D.Ексудативний

  3.На розтині у правій плевральній порожнині виявлено 0,5л жовтуватої прозорої рідини з наявністю білих рихлих комочків. Парієнтальна і вісцеральна плевра покриті білим рихлим нальотом. Про який вид ексудативного запалення йде мова?  

С. Серозне

  4.У хворого на розтині у правій плевральній порожнині виявлено 380мл жовтої медоподіб-ної рідини з неприємним запахом. При мікроскопії рідини – багато нейтрофільних грануло-цитів. Ваш діагноз?    

Е.Гнійний катар плеври

  5.У дитини 5 років розвинувся менінгококовий менінгіт. Опишіть характер запалення мя-ких мозкових оболонок на 5-6 день з початку хвороби при мікроскопії.   

А.Фібринозно-гнійне

  6.У хворого висока температура, задуха, біль у правій частині грудної клітини. Плевральна пункція дала 700мл вязкої рідини жовто-зеленого кольору. Який патологічний процес роз-вився у плевральній порожнині?  

А.Емпієма плеври

  7.Слизова оболонка товстої кишки у померлого при дизентерії на розтині повнокровна, покрита плівкою сірого кольору, що відривається із зусиллям. Який вид запалення розви-нувся в кишці у хворого?

А.Дифтеритичне запалення

  8.На розтині трупа хворого, який мав крупозну пневмонію та померлого від пневмококово-го сепсиса, у правій плевральній порожнині знаходилось 900мл мутної зеленувато-жовтої рі-дини. Листки плеври тьмяні, повнокровні. Назвіть клініко-морфологічну форму запалення у плевральній порожнині.   

А.Емпієма

  9.При розтині померлого хворого від хронічної ниркової недостатності в слизовій оболонці товстої кишки виявлені сіро-жовті, щільно з’єднані плівки, які відокремлюються з утворен-ням виразок. Уточніть вид запалення.

А.Дифтеритичне

  10.У хворого в глибокій комі після черепннно-мозкової травми в оперативно видалених повнокровних, сіро-зелених оболонках мозку мікроскопічно виявлена запальна лейкоцитарна інфільтрація і кокова мікрофлора. Уточніть діагноз.

С.Гнійний менінгіт

  11.При мікроскопічному дослідженні запального інфільтрату шкіри виявлене накопичення гнійно-лейкоцитарного ексудату в декількох волосяних фолікулах. Як називається запален-ня?

А.Карбункул

  12.Хлопчика віком 14 років турбувала сверблячка, підвищення температури на ділянці об-лямівки  нижньої губи, пізніше з’явилося багато дрібних пухирців, які містять лед каламут-ну, солом’яно-жовтого кольору, опалесцюючу рідину. При мікроскопічному дослідженні ви-явлені лімфоцити, поодинокі нейтрофіли, злущені епітеліальні клітини. Який патологічний процес лежить в основі даного явища?  

А.Ексудативне запалення

  13.Чоловік віком 55 років тривалий час хворів на хронічний гломерулонефрит. Помер при явищах хронічної ниркової недостатності. На аутопсії відзначений уринозний запах. На по-верхні епікарда і перикарда виявляються сірувато-білувато ворсинчасті нашарування, після зняття яких добре видно різко розширені і переповнені кров’ю судини. Який патологічний процес мав місце в перикарді?         

А.Фібринозне запалення

  14.У хворого віком 6 років через кілька хвилин після укусу оси в ділянці правої кисті поя-вився різкий біль, припухлість, почервоніння, локально підвищилася температура. Який мор-фологічний процес лежить в основі вказаних змін?   

D.Транссудація

  15. Чоловік віком 48 років помер від сибіркового сепсису. На розтині виявлено, що м’які мозкові оболонки на склепінні та основі мозку набряклі, просякнуті кров’ю, темно-червоного кольору, нагадують «шапочку кардинала». Гістологічно – альтерація стінок дрібних судин оболонок і тканини мозку, дрібні лімфоцитарні інфільтрати. Якому патологічному процесу відповідають описані зміни?  

А.Геморагічному запаленню

  16.Жінка віком 38 років хворіє на некомпенсовану мі трального клапана ревматичної етіо-логії. При обстеженні перед операцією кардіохірург виявив у порожнині перикарда біля 60мл        

солом’яно-жовтої, опалесцюючої рідини. Листки перикарда повнокровні, тьмяні. При гісто-логічному дослідженні інтраопераційної біопсії виявлена помірна лімфоїдна інфільтрація з домішкою поодиноких поліморфно-ядерних лейкоцитів, еритроцитів. Виражені повнокровя і набряк епікарда. До якого виду ексудативного запалення можна віднести описані патологіч-ні зміни?

В.Катаральне

  17. Жінка віком 33 роки знаходилася в гастроентерологічному відділенні з діагнозом: гост-рий гастрит. Ендоскопічно – по малій кривизні шлунка виявляється безліч виразок діаметром до 1см. Гістологічно – в гастробіоптаті: поверхневий дефект слизової оболонки, який покри-тий темно-сірими некротичними масами; у глибині цього дефекту повнокров’я і набряк тка-нин, скупчення дрібних клітин із значним гіперхромним ядром. Про який вид запалення свід-чать виявлені зміни в стінці шлунка?  

А.Альтеративне

  18. Дівчинка 6 років захворіла на дифтерію і померла на третю добу від асфіксії внаслідок справжнього крупу. На автопсії слизова оболонка гортані, трахеї і бронхів стовщена, набряк-ла, тьмяна, покрита сіруватими плівками, які легко відокремлюються. Про який вид запален-ня свідчать виявлені зміни у гортані?   

D.Дифтеритичне

  19.Під час проведення операції з приводу гострого флегмонозного апендициту у хлопчи-ка 14 років хірург звернув увагу на те, що листки очеревини на всьому протязі дифузно по-товщені, повнокровні, тьмяні, шорсткі. В черевній порожнині виявлено біля 800мл каламут-ної, густої, жовтувато-зеленоватого кольору рідини з неприємним запахом, яка мікроскопіч-но складається переважно з ПМЯЛ, поодиноких еритроцитів. Якому патологічному процесу відповідають такі морфологічні зміни?    

А.Емпіємі

  20.Чоловік віком 65 років знаходився у ЛОР – відділенні з приводу гнійного, рецидивуючо-го отиту. На 9 добу помер від набряку мозку з вклиненням мигдаликів мозочка у великий по-тиличний отвір. На аутопсії у скроневій області лівої півкулі виявлено ділянку круглої фор-ми, безструктурну, яка являє собою порожнину з нерівними, шорсткими краями, заповнену каламутною сливкоподібною жовтувато-зеленуватою рідиною. Стінки порожнини вистелені тканиною мозку. Про який патологічний процес свідчать описані морфологічні зміни у тка-нині мозку?  

D.Емпієму

  21.Хворий 67 років мав важку форму грипу (штам вірусу грипу А2) з летальним наслідком. На секції зміни в легенях були подібні змінам «великих строкатих легень». При мікроскопіч-ному дослідженні виявлено: різке повнокрів’я судин, крововиливи, набряк легеневої ткани-ни, в просвіті бронхів і альвеол ексудат, який містить переважно еритроцити. Про який ха-рактер запалення легень свідчать ці морфологічні ознаки?

А.Геморагічна бронхопневмонія

В.Катаральна бронхопневмонія

С.Гнійна бронхопневмонія

D.Десквамативна бронхопневмонія

Е.Фибринозна пневмонія

  22.Чоловік одержував лікування з приводу гнійного отиту. На 9 деньпомер від набряку мозку у стаціонарі. На аутопсії в скроневій ділянці лівої півкулі виявлена порожнина з нерів-ними, шорсткуватими, внутрішніми краями, заповнена густою, мутною, зеленувато-жовтува-тою рідиною. Зовнішня стінка порожнини представлена тканиною мозку. Про який патоло-гічний процес йде мова?

D.Емпієму

  23.При огляді дитини 7 років, що надійшла в інфекційне відділення зі скаргами на різкий біль у горлі, утруднене ковтання, підвищення температури тіла до 39*С, набряк шиї, при ог-ляді виявлено: мигдалики збільшені, їхня слизова повнокровна, покрита більшою кількістю плівок білувато-жовтого кольору, які щільно прилягають до слизової оболонки. При спробі зняти плівку залишається глибокий дефект, що кровоточить. Який вид запалення має місце?  

А.Дифтеритичне

лейкоцитарного ексудату в декількох волосяних фолікулах. Як називається таке запа-лення?

Е.Карбункул

  25. На розтині трупа хворого, який мав крупозну пневмонію та померлого від  легенево-серцевої недостатності, у правій плевральній порожнині знаходилось 900мл мутної зелену-вато-жовтої рідини. Листки плеври тьмяні, повнокровні. Назвіть клініко-морфологічну фор-му запалення у плевральній порожнині.   

В.Емпієма

  26.У хворого 63 років, що страждав раком шлунка, зявився різкий біль в епігастральній області, тахікардія, втрата свідомості. Через деякий час хворий помер. При аутопсії в черев-ній порожнині виявлено близько 1000мл мутної, зеленувато-жовтої рідини, на вісцеральному і парієнтальному листках очеревини – ниткоподібні накладення сіруватого кольору. Який вид запалення має місце?    

А.Фібринозно-гнійне

ТЕМА:Продуктивне та специфічне запалення-діма

1.При мікроскопічному дослідженні міокарда чоловіка, що помер від серцевої декомпенсації, виявлений склероз периваскулярної сполучної тканини і дифузна інфільтрація  її лімфоцита-ми, макрофагами, плазмоцитами і одиничними нейтрофілами. Вкажіть, який з перерахованих видів запалення найбільш вірогідний?

А.Інтерстиціальне продуктивне

  2.При мікроскопічному дослідженні тканини, висіченої з післяопераційного інфільтрату навколо шовного матеріалу, виявлені гранульоми з гігантськими багатоядерними клітинами. До якого виду гранульом вони належать?

D.Гранульоми сторонніх предметів

  3.При мікроскопічному дослідженні біоптату, взятого з розростань у носоглотці, виявлена грануляційна і волокниста сполучна тканина з явищами склерозу і гіалінозу, а також скуп-чення плазматичних, епітеліоїдних, лімфоїдних клітин і макрофагів, серед яких багато « гіа-лінових куль». У світлій цитоплазмі макрофагів виявляються палички Волковича-Фріша. Назвіть вид гранульоми.    

Е.Склеромна гранульома

  4.Ужінки, що страждає хронічною гонореєю, на межі слизової оболонки вульви зі шкірою виявлені сосочкові розростання білуватого кольору, що нагадують кольорову капусту. При мікроскопічному дослідженні: розростання багатошарового плоского епітелію і підлягаючої строми з дифузною лімфо-плазмоцитарною інфільтрацією її. Вкажіть, який з перерахованих патологічних процесів найбільш вірогідний?  

А.Папілома

В.Аденоматозний поліп

  5.При дослідженні лімфатичного вузла виявлено, що останній значно збільшений, щільної консистенції, на розрізі білувато-жовтого кольору, що кришиться. Мікроскопічно в тканині лімфатичного вузла виявляються осередки некрозу, оточені валом з епітеліоїдних клітин і лімфоцитів з домішкою макрофагів і плазматичних клітин, між якими розташовані гігантські багатоядерні клітини Пирогова-Лангханса. Вкажіть вид гранульоми.       

D.Туберкульозна гранульома

  6.Мікроскопічно в стромі міокарду виявлено запальний інфільтрат, який складається з гіс-тіоцитів, фібробластів, лімфоцитів, плазмоцидів. Про який міокардит йде мова?

А.Проміжний продуктивний

  7.У біоптаті лімфатичного вузла виявлено скупчення навколо вогнищ некрозу епітеліоїд-них клітин і лімфоцитів з наявністю гігантських багатоядерних клітин  Лангганса. Для якого захворювання характерні виявлені морфологічні зміни?                     

А.Туберкульозу

  8.При мікроскопічному дослідженні вилученого лімфатичного вузла у хворого з підозрою на туберкульоз виявлені гранульоми, уцентрі яких – вогнище казеозного некрозу, далі вали

з епітеліоідних і лімфоідних, клітин між якими зустрічаються   гігантські клітини з великим числом ядер, розташованих підковоподібно. Назвіть гігантські клітини по автору.  

А.Пірогова-Лангханса

  9.Сільська жінка, 45 років. Довгий час скаржилась на слабкість, безсоння, нервовість, болі в мязах та суглобах, підвищення температури до 37,1-37,3. Смерть настала при явищах по-ліорганної недостатності. На а утопсії в органах виявлені гранулеми, сформовані макрофага-ми (епітеліоідними клітинами),  хаотично розташованими гігантськими клітинами типа Піро-гова-Лангханса та невеликою кількістю плазматичних клітин та еозинофілів. В гранулемах багато судин, вогнища некрозу відсутні, виявлений системний продуктивно-деструктивний васкуліт.

D.Туберкульоз

   10.У померлого від розриву аневризми висхідного відділу аорти внутрішня поверхня анев-ризми з білісуватими вузликами. При мікроскопії в середній оболонці аорти навколо мікро-судин виявлені інфільтрати із лімфоцитів і плазмоцидів, з поодинокими гігантськими багато-ядерними клітинами Пирогова-Лангханса. Ваш діагноз.

А.Сифілітичний мезаортит

  11.При мікроскопічному дослідженні післяопераційного інфільтрату навколо шовного ма-теріалу виявлені епітеліоїдноклітинні гранульоми з гігантськими багатоядерними макрофа-гами. До якого виду гранульом вони відносяться?

А.Гранульоми сторонніх тіл

  12.Ухворого облітеруючим перикардитом в оперативно вилученому перикарді мікроско-пічно виявлені множинні казеозно-епітеліоїдні гранульоми з гігантськими багатоядерними клітинами Пирогова-Лангханса. Уточніть  який перикардит.

А.Туберкульозний

  13.Яка з форм  міокардиту при ревматизмі спостерігається частіше у дорослих людей?

А.Вузликовий (продуктивний)

ТЕМА:Компенсаторно-пристосовчі процеси (регенерація, дистрофія,гіпертрофія).

  1.У хворого на гіпертонічну хворобу маса серця 500грамів, товщина стінки лівого шлуноч-ка 2см, порожнина лівого шлуночка звужена. Якій процес у серці найбільш вірогідний?

В.Концентрична гіпертрофія

  2.У хворого 40 років на хронічний бронхіт у біоптаті слизової оболонки бронху виявлена заміна одношарового циліндричного епітелію на багатошаровий плоский.Як назвати цей процес?       

D.Метаплазія

  3.Після зняття гіпсу у підлітка з переломом нижньої кінцівки місячної давнини знайдено значне потовщення м’язів та зменшення об’єму гомілки.Як назвати таку атрофію?

D.Дисфункціональна

  4.При розтині померлого хворого, який багато років страждав на гіпертрофічну хворобу. Знайдено збільшення серця (800грамів). Назвіть вид гіпертрофії:  

Е.Робоча

  5.У чоловіка 30 років, якому 10 років тому була проведена лівостороння нефректомія, при диспансеризації на фоні доброго стану здоровя знайдено збільшення правої нирки у 2 рази. Який з перерахованих процесів у нирці  найбільш вірогідний?   

В. Вікарна гіпертрофія

  6.При розтині тіла хворого 75 років, який страждав аденомою передміхурової залози і по-мер від ниркової недостатності, сечовий міхур розширений з потовщеною стінкою. В нирках – атрофія паренхіми з перетворенням її у тонкостінний міхур, заповнений сечею.який пере-рахованих процесів найбільш вірогідний?

С.Атрофія від здавлювання

   7.У хворого з аменореєю проведено гістологічне дослідження зіскребу слизової оболонки матки. Діагностовано залозисто-кістозну гіперплазію ендометрія. Визначте вид патологічно-го процесу в ендометрії, якщо після гормонотерапії процес нормалізувався.

В. Нейрогуморальна гіперплазія

   8.При мікроскопічному дослідженні серця знайдений крупний осередок кардіосклерозу, навкруги якого кардіоміоцити збільшені з крупними гіперхромними ядрами, збагаченими ДНК. Який з перелічених процесів в кардіоміоцитах найбільш вірогідний?

D.Регенераційна гіпертрофія

  9.В біоптаті бронха хворого 50 років , який 20 років страждав хронічним бронхітом, вияв-лено кістовидне розширення слизових залоз, часточки заміщення призматичного епітелію на багатошаровий плоский. Який з перелічених патологічних процесів найбільш вірогідний?

В.Метаплазія

  10.Після травматичного пошкодження печінки її структура та функції цілком відновились після деякого часу. Як назвати такий вид регенерації?

В.Реституція

  11.Чоловік 74 років помер від хронічної серцевої недостатності. На аутопсії в серці вияв-лено старий постінфарктний рубець.Гістологічно: ділянки фіброзу, гіпертрофія кардіоміоці-тів. Проявом якої регенерації є описані зміни?

В.Патологічної

  12.У дитини після падіння утворилася невелика зона осадження на коліні, яка через деякий час повністю епітелізувався. Яка форма регенерації мала місце в даному випадку?

А.Клітинна

  13.Хворий, що страждав раком шлунка, помер унаслідок ракової кахексії. На розтині трупа були знайдені характерні зміни в серці. Як назвати таке серце?

А.Буре атрофічне

  14.Хворий, що страждав хронічною обструктивною емфіземою легень, помер від легенево-серцевої недостатності. Які зміни можна виявити в серці?   

А.Гіпертрофію правого шлуночка серця

Е. Розрив серця

  15.У чоловіка 58 років, який страждав гіпертонічною хворобою та померлого від кровови-ливу у мозок, на розтині знайдена збільшена  предміхурова залоза розміром 6х 4см, щільно-еластичної консистенції, на розрізі її тканина білувато- рожевого кольору. Який загально па-тологічний процес розвинувся в передміхуровій залозі?     

С.Робоча гіпертрофія

  16.На розтині хворого, який помер від сепсиса, знайдена збільшена селезінка  (16х8х6см, вага 300гр), тканина на розрізі темно-червоного кольору, соковита, з надмірним зішкрібом пульпи. Який загально патологічний процес розвинувся в селезінці?

А.Захисна гіперплазія

В.Компенсаторна гіперплазія

С.Гормональна гіпертрофія

D.Робоча гіперплазія

Е.Робоча гіпертрофія

  17.У хворого, померлого від гіпертонічної хвороби, на розтині виявлене збільшене серце масою 600гр з потовщеною до 2см стінкою лівого шлуночка  і розширеною порожниною шлуночка. Уточніть різновид пристосувальною перебудови серця.

А.Ексцентрична гіпертрофія

  18.До патогістологічного відділення надісланий шматочок тканини шлунку з наявністю ви-разки. При гістологічному дослідженні в стінці  виразки виявлено: некроз та лейкоцити, гра-нуляційна тканина, надмірний розвиток склеротичної тканини та метаплазія епітелію слизо-вої в краї виразки. Про який вид регенерації свідчать ці зміни?

А.Спотворена патологічна регенерація з порушенням зміни фаз.

В.Гіпертрофія

С.Фізіологічна регенерація

D.Повна репаративна регенерація (реституція)

Е.Неповна репаративна регенерація (субституція)

  19.Які зміни в серці розвиваються при хронічній обструктивній емфіземі легень?

А.Гіпертрофія правого шлуночка серця

В.Атрофія серця

С.Гіпертрофія лівого шлуночка серця

D.Ожиріння серця

Е.Інфаркт міокарду

  20.На розтині трупа на підставі характерних макроскопічних змін діагностовано паренхі-матозна жирова дистрофія міокарда серця. Яка образна назва серця при цій дистрофії? 

А.Тигрове серце

ТЕМА:    ЕПІТЕЛІАЛЬНІ ПУХЛИНИ (ОРГАНОНЕСПЕЦИФІЧНІ,ОРГАНОСПЕЦИФІЧНІ)

 1.Назвіть доброякісні пухлини з призматичного та залозистого епітелію:

А.всі види аденом

В.альвеолярна

С.тубулярна

D.трабекулярна

Е.апілярна

F. кістозна

  2.Який шлях метастазування характерний для злоякісних пухлин з епітелію? лімфогенний

  3.Назвіть найчастіші місця локалізації папілом:

А.шкіра

В.слизова оболонка ротової порожнини

С.голосові звязки

D.сечовий міхур

Е. в мисках нирок

  4.Назвіть злоякісні пухлини з плоского епітелію:

А.

В. 

  5. Назвіть злоякісні пухлини із залозистого епітелію:

А.аденокарцинома

В.колоїдний персневидний рак

С.фіюрозний рак

D. медулярний рак

Е.дрібноклітинний рак

F. 

  6.При ендоскопічному дослідженні сечового міхура проведена біопсія пухлини, яка складається з тонких сосочків, що розгалужуються, вкритих  декількома шарами клітин перехідного епітелію. Назвіть пухлину.

А.Папілома

  7.При інтраопераційній біопсії молочної залози виявлені ознаки тканинного атипізму, які виражаються в порушенні співвідношення паренхіми і строми з перевагою строми, різних розмірів і форми залозистих структур, висланих одношаровим проліферуючим епітелієм. Ваш діагноз:   

А.Фіброаденома 

В.Папілома

С.Фіброаденоматозний поліп

D.Мастит

Е. Неінфільтруючий рак

  8.При мікроскопічному дослідженні біоптата з товстої кишки виявлена пухлина з призма-тичного епітелію, який формує атипічні залозисті структури різної форми та розмірів. Кліти-ни епітелію поліморфні з гіперхромними ядрами, наявністю гістологічних мітозів. Ваш діаг-ноз:

С.Аденокарцинома

  9.При бронхоскопії виявлена екзофітна пухлина, що значно звужує просвіт бронха. Гістологічно пухлина складається з комплексів поліморфніх епітеліальних клітин з

гіперхромними ядрами та патологічними мітозами без ознак відкладення рогової речовини. Ваш діагноз:

А.Плоскоклітинний рак з орогововінням

В.Плоскоклітинний рак без орогововіння

С.Великоклітинний рак  

D.Дрібноклітинний рак

Е.Залозисто-плоскоклітинний рак 

  10.При гістологічному дослідженні слизової оболонки матки було виявлено розростання залозистих структур, які складаються з атипових епітеліальних клітин з гіперхромними яд-рами і патологічними мітозами, які ростуть в товщу стінки матки. Ваш діагноз:   

А.Аденокарцинома

В.Залозиста гіперплазія ендометрія

С.Хоріонепітеліома

D.Слизовий рак

Е.Мозкоподібний рак

  11.На розтині трупа в печінці виявлені метастази ракової пухлини. Назвіть, де потрібно шу-кати первинну пухлину:

А. шлунок

В.яєчники

С.

    12.При мікроскопічному дослідженні шматочків шкіри, взятих з краю незаживаючої рани гомілки, яка складається з атипових клітин багатошарового плоского епітелію, місцями з ха-рактерними “раковими перлинами”. Назвіть гістологічну форму раку і де необхідно шукати первинні метастази цієї пухлини.

  13.У жінки через 6 місяців після пологів розвинулася маткова кровотеча. Під час гінеколо-ггічного обстеження у порожнині матки виявлена тканина темно-червоного кольору з мно-жинними порожнинами, що нагадує губку. Під час мікроскопічного дослідження пухлини у лакунах крові виявлені атипові світлі епітеліальні клітини Лангханса та гігантські клітини синцитіотрофобласта. Яка це пухлина?

А.Хоріонепітеліома

В.Аденокарцинома

С.Міхуровий занос

D.Плоскоклітинний рак без орогововіння

Е.Фіброміома

  14.Чоловік 45 років звернувся до лікаря з приводу бляшкоподібного утвору на шиї. В біоп-таті шкіри гістологічно виявлено пухлинні клітини, розташовані гніздами, які мають круглу та овальну форму з вузьким ободком базофільної цитоплазми та схожі на клітини базального шару епідермісу. Назвіть вид пухлини:.   

В.Базаліома

  15.У жінки 39 років відмічається мокнуття в ділянці соска молочної залози, наявність не-глибокої виразки з запальною гіперемією та набряком шкіри. В біоптаті цієї ділянки в рост-ковому шарі потовщеного епідермісу виявленці атипові великі клітини зі світлою та оптично пустою цитоплазмою, з відсутністю міжклітинних містків. Такі клітини знайдені і в усті ве-ликих протоків залози. Який найбільш вірогідний діагноз:

Е.Хвороба Педжета

  16.При гістологічному дослідженні новоутворення шкіри виявлено: паренхіма сформована з покривного епітелію із збільшеним числом шарів. В епітелії збережена полярність клітин, стратифікація, цілісність власної мембрани. Строма розташована в центрі сосочків. Вкажіть вид атипізму

А.Тканинний

  17. При гістологічному дослідженні секційного випадку з наявністю вогнищ пухлинного росту в печінку, кістки, головний мозок, шлунок і наявністю вогнищ в легенях відмічено, що пухлина переважно складається із  “гнізд” примітивних,за формою витягнутих клітин, котрі не мали тенденції до формування залозистих структур. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз:

А.Дрібноклітинний рак легень (вівсяноклітинний)

  18.В уразі можуть бути слідуючі злоякісні пухлини:

В.Аденокарциноми

С.Лейоміосаркоми

  19.У хворого, який довго палив та страждав на хронічний бронхіт виявлена пухлина легень. Під час операції встановлено, що пухлина тісно повязана зі стінкою бронха і росте у вигляді поліпа. Мікроскопічно виявлено групи поліморфних епітеліальних клітин, мітози, поміж яких зустрічають лускаті оксифільні без’ядерні структури. Назвіть гістологічний  тип пухли-ни.

А.Лускатоклітинний рак з орогововінням

В.Слизистий рак

С.Солідна аденокарцинома

D.Рабдоміосаркома

Е. Щільна папілома

  20.Хворий 64 років, перші ознаки захворювання у вигляді слабкості і болі в правому підре-бер’ї помітив за 2 місяці до госпіталізації. В стаціонарі відмічались: кахексія, асцит, пожов-тіння шкіри і склер. Хворий помер. Під час розтину: по малій кривизні шлунку виявлено ут-ворення у вигляді поліпу на товстій ніжці. Печінка дуже щільна, поверхня дрібнозерниста, ліва доля представлена вогнищевими білуватими розростаннями щільної консистенції, які зливаються. В нижній треті стравоходу варикозне розширення вен. Атеросклероз аорти. Наб-ряк мозку. Ваш діагноз.

С.Рак шлунку з метастазами в печінку

  21.При мікроскопічному дослідженні біоптату з товстої кишки виявлена пухлина з призма-тичного епітелію, що формує атипові залозисті структури різної форми і розміру. Клітини поліморфні, ядра гіперхромні, є патологічні мітози. Базальна мембрана залоз зруйнована. Деякі залози вистелені псевдо багаторядним епітелієм, просвіт збережений. Ваш діагноз.

А.Аденокарцинома

  22.При мікроскопічному дослідженні  сечового міхура проведена біопсія пухлини, яка складається з тонких, звивистих сосочків з невеликою кількістю судин і сполучної тканини у центрі кожного сосочка декількома рядами мономорфних клітин перехідного епітелію на периферії. Який з діагнозів найбільш повно та точно виражає суть пухлини.

А.Мяка папілома

  23. При мікроскопічному дослідженні біоптату шийки матки хворої  на хронічний ендоцер-вікоз виявлена клітинна і ядерна атипія багатошарового плоского епітелію, патологічні міто-зи, а також рогові перлини в глибині епітеліальних шарів. Ваш діагноз.  

А.Плоскоклітинний рак з орогововінням

  24.Чоловікові 56 років проведено бронхоскопію , в ході якої в лівому головному бропсі ви-явлено екзофітну пухлину, яка звужкє  просвіт бронха на 2/3; гістологічно – пухлина побудо-вана з поліморфних епітеліальних клітин, з численними патологічними мітозами та гіпер-хромними ядрами; пухлинні клітини формують тяжі та гнізда, в центркальних частинах яких виявляються еозинофільні, концентрично орієнтовані маси. Діагностуйте захворювання.     

В.Плоскоклітинний рак без орогововіння

  25.При гістологічному дослідженні зішкріба слизової оболонки матки  у хворої 54 років з клінічним діагнозом порушення оваріально-менструального циклу виявлено – розростання залозистих структур, що складаються з клітин з гіперхромними ядрами, фігурами мітозів, атипією. Зміни в залозистих структурах супроводжуються порушенням цілісності базальної мембрани клітин. Для якого патологічного процесу характерні виявлені мікроскопічні зміни?  

А.Аденокарцинома матки

  26.У 47 –річного чоловіка під час колоноскопії діагностовано поліп прямої кишки, який був видалений. При гістологічному дослідженні поліпу виявлені характерні морфологічні оз-наки аденоматозного поліпу, а також деякі ознаки малігнізації. Вкажіть найдостовірнішу морфологічну ознаку малігнізації.

А.Поодинокі залозисті структури знаходяться у ніжці поліпу

В.Поліп побудований з призматичного епітелію, який утворює залозисті структури

С.Пухлина має органоїдну будову

D.Узалозистому епітелії спостерігаються множинні мітози  

Е.Епітеліальні клітини у залозах мають гіперхромні ядра

  27.Вкажіть доброякісну органонеспецифічну пухлину з епітелію:

А.Аденома

 

ТЕМА:Мезенхімальні пухлини

  1. В шкірі виявлена щільна, рухома, чітко відмежована від оточуючих тканин пухлина. На розрізі вона білого кольору, представлена волокнистою тканиною. Мікроскопічно - хаотично

Переплетені колагенові волокна, клітин мало. Назвіть пухлину. 

А.Тверда фіброма

  2.У дитини 6 років з діагнозом пухлини діалізу стегнової кістки під час обстеження відмі-чено наявність кількох метастатичних вогнищ іншої кісткової локалізації. В гістологічному описанні вказується, що первинна пухлина переважно складається із округлих клітин з бід-ною цитоплазмою, які мають незначну тенденцію до утворення псевдо розеток, і проявляють себе поодинокими мітозами. Вказані зміни характерні для: 

А.Саркоми Юінга

  3.У жінки 65 років видалено пухлино подібне утворення 1,0 х 1,0 х 0,8 см, що росло під шкірою стегна. Макроскопічно: різнокаліберні часточки з жирових клітин, що розділені про-шарками із сполучної тканини. Назвіть це утворення. 

А.Ліпома

  4.У патогістологічну лабораторію надіслано кусочок шкіри з підшкірною клітковиною. Макроскопічно в підшкірній клітковині знайдена щільна пухлина добре відмежована від нав-колишніх тканин. При мікроскопічному дослідженні пухлинне утворення представлено хао-тично переплетеними пучками колагенових волокорн і невеликою кількістю вогнищево роз-ташованих сполучнотканинних клітин. Яка пухлина виділена:  

А.Щільна фіброма

  5.У молодої жінки видалили пухлину дистального кінця стегнової кістки, яка швидко зрос-тала. Макроскопічно: пухлина строкатого вигляду – від біло-сірого до коричнево-червоного кольору, пухкої консистенції. Мікроскопічно: основний тканинний компонент пухлини пред-ставлений кістковими та остеоїдними структурами, вистеленими атиповими остеобластами з патологічними мітозами; безліч тонкостінних судин. Який найбільш вірогідний діагноз?

D.Саркома Юінга

  6.У хворого з серологічно підтвердженим діагнозом СНІД на шкірі нижніх кінцівок поя-вились зростаючі в кількості, яскраво-червоні папули і вузлики зливного характеру. Під час гістологічного дослідження відмічено формування судинних щілин, капілярів із екстрава-зальним розміщенням еритроцитів. Вказані зміни характерні для:

А.Саркоми Капоші

  7.Чи зустрічаються фіброми в шкірі?

  8.Назвіть пухлини фіброзної тканини 

А.Фіброма

В.Дерматофіброма

С.Ліпома

D.Гібернома

Е.Лейоміома

  9.Приведіть приклади гамартом і гамартобластом судинного походження 

А.Капілярна гемангіома

В.Кавернозна гемангіома

С.Рабдоміома

D.Невробластома

  10.Вкажіть на найбільш часту локалізацію дермоїда. 

А.Матка

В.Молочна залоза

С.Передня стінка живота

D.Міокард

Е.Печінка

  11.Назвіть злоякісну пухлину кісткової тканини. 

А.Хондросаркома

В.Остеосаркома

С.Фібросаркома

D.Ліпосаркома

Е.Лейоміосаркома

  12.Які пухлини кровоносних судин відносяться: 1 – до доброякісних і 2 – до злоякісних.  

А.Капілярна гемангіома

В.Гемангіоендотеліома

С.Гемангіоперецитома

D.Венозна гемангіома

Е.Доброякісна гемангіоперецитома

F.Гломусна пухлина

  13.При інцізійній біопсії молочної залози виявлені ознаки тканинного атипізму, які складаються з порушення співвідношення паренхіми і строми, з перевагою останньої, наяв-ність різних розмірів і форми залозистих структур, які вислані одношаровим проліферуючим епітелієм. Ваш діагноз?

А.Папілома

В.Фіброаденома

С.Неінфільтруючий рак

D.Інфільтруючий рак

Е.Мастит 

  14.У новонародженого на шкірі обличчя знайдено червоно-синя плоска пухлина розміром  5 х 4 х 0,3 в капсулі. Мікроскопічно пухлина складається з крупних тонкостінних судинних порожнин з ендотеліальною вистілкою, наповнених кров’ю. Назвіть пухлину. 

А. Венозна гемангіома

В.Кавернозна гемангіома

С.Капілярна гемангіома

D.Гемангіоперицитома

Е.Лімфангіома 

  15.Назовнішній поверхні стегна палькується щільний вузол без чіткої межі, діаметром біля 10 см. Мікроскопічно пухлина складається з незрілих фібробластоподібних клітин з патологічними мітозами і колагенових волокон. Пухлинні клітини проростають між м’язовими волокнами. Ваш діагноз.  

D.Фібросаркома 

  16.У жінки 65 років видалено пухлиноподібне новоутворення 1,0 х 1,0 х 0,8 см, яке знахо-дилось під шкірою стегна. Макроскопічно пухлина має сполучнотканинну капсулу, на розрі-зі тканина частково жовтого кольору. Мікроскопічно виявлені великі клітини з суданофіль-ною цитоплазмою, формуючі частки, які розділені сполучнотканинними тяжами (прослойка-ми). Назвіть утворення.   

В.Ліпома

  17.При обстеженні хворого на шкірі спини виявлена шароподібна пухлина в діаметрі 2 см, щільної консистенції, з чіткими кордонами з тканинами. При мікроскопічному вивченні пухлина представлена хаотично переплетеними пучками колагенових сполучнотканинних клітин. Назвіть пухлину.

А.Лейоміома

   18.Нашкірі виявлена рухлива, чітко відкоркована від оточуючої тканини пухлина. На роз-різі тканина пухлини білого кольору, волокниста. Мікроскопічно пухлина представлена хао-тично переплетеними колагеновими волокнами з невеликою кількістю сполучнотканинних клітин. Назвіть пухлину    

А.М‘яка фіброма

В.Тверда фіброма

С.Гістіоцитома

D.Дерматофіброма

Е.Десмоїд 

  19.При гістологічному вивченні пухлинного утворення з литкових м‘язів ноги знайдені клі-тини, котрі нагадують ембріональні мя‘зибез ознак клітинного атипізму. Ваш діагноз.

В.Лейоміома

  20.При біопсії молочної залози виявлені поліморфні атипові клітини з наявністю великої кількості патологічних мітозів, розташовані тяжами в розвинутій фіброзній стромі та ділянці некроза.

В.Фіброаденома

  21.Назвіть злоякісні пухлини з судин

А.гемангіома, ангіосаркома

В.лімфоміосаркома

  22.Назвіть доброякісні пухлини із жирової та м’язової тканин

А.ліпома

В.гібернома

С.міома

D.лейоміома

Е. рабдоміома Е

  23.У хворої виявлені численні болючі утворення різних розмірів у підшкірній клітковині стегна. Ваш діагноз? Назвіть злоякісний варіант хвороби. нейрофіброма

ТЕМА: Пухлини з меланінутворюючої і нервової тканини.

  1.У 6-річного хлопчика видалили пухлину, яка локалізувалась в мозочку.по серединній лі-нії. Гістологічно пухлина представлена переважно клітинними структурами, які мають бід-ний вінчик цитоплазми, гіперхромне ядро, проявляють міотичну активність. Клітини прояв-ляють тенденцію до утворення розеток. Вказані властивості характерні для:   
А.Медулобластоми

  2.У хворого 40 років видалено пухлину до 2 см в діаметрі, яка локалізувалась в ділянці мосто- мозочкового кута стовбура мозку і мала тенденцію до росту в слуховий прохід. Назвіть найбільш вірогідний тип пухлини?

А.Шваннома

  3.Під час гістологічного дослідження злоякісної меланоми прогноз несприятливого перебігу захворювання пов’язують з проявом:

А.Тенденція пухлини до вертикального росту

В.Тенденція пухлини до горизонтального росту

С.Накопичення в клітинах пухлини пігменту

D.Характером морфології клітинного складу пухлини

Е.Розпадом пухлини 

  4.Назвіть різновиди нервової системи:

А.

В.

С.

  5.Назвіть різновиди пухлин ЦНС по гістогенезу

А.Астроцитарні

В.Нейроектодермальні

С.Епендімальні

D.Менінгосудинні 

  6.Назвіть зрілі гліальні пухлини  ЦНС:

А.

В.

С.

  7.Назвіть особливості пухлин ЦНС:

А.

В.

  8.Назвіть доброякісні пухлини вегетативної нервової системи.

В.Гангліоневрома

D.Хемодектома

  9.Назвіть злоякісну пухлину периферичної нервової системи:  

А.злояшісна пухлина Шванога

  10.У хворого 26 років з білої речовини лівої півкулі головного мозку оперативно видалена пухлина 5см в діаметрі, оточена капсулою помірної щільності. Мікроскопічно пухлина скла-дається із різних за величиною зіркоподібних та гліальних клітин з наростками, розташова-них серед гліальних водлокон. Вкажіть, який з перелічених видів пухлин найбільш вірогід-ний.

В.Астроцитома

  11Учоловіка 45 років із стінки бічного шлуночку головного мозку оперативно видалена пухлина розміром 4х3см з дрібно сосковою поверхнею, пов’язана з судинним сплетінням. Мікроскопічно:ворсиноподібні розростання, покриті епітеліальними клітинами кубічної та призматичної форми, мономорфного вигляду. Вкажіть, який з перелічених видів пухлин найбільш вірогідний.

А.Епендімома

В.Епендімобластома

С.Хоріоїдпапілома

D.Хоріоїдкарцінома

Е.Гліобластома

  12.Пухлина у капсулі діаметром 2см видалена з ампутаційної культі нижньої кінцівки. Мік-роскопічно складається із веретеноподібних клітин мономорфного вигляду з паличковидни-ми ядрами, які утворюють разом з волокнами “палісадні ” структури. Вкажіть,  який з перелі-чених видів пухлин найбільш вірогідний.

А.Неврилемома

  13.Пухлина з білої речовини головного мозку у вигляді мякого вузла 4см в діаметрі, тем-но-червоного кольору без капсули. Мікроскопічно: складається із поліморфних клітин з па-тологічними мітозами, з осередками крововиливів і некрозу. Вкажіть, який з перелічених ви-дів пухлин найбільш вірогідний.

А.Астробластома

  14.На шкірі чоловіка 50 років багато пухлин діаметром 3см, в капсулі, фіброзної щільності, сірого кольору, волокнистого характеру. Мікроскопічно: складена із розеткоподібних структур серед сполучнотканинних волокон. Вкажіть, який з перелічених ви-дів пухлин найбільш вірогідний.

Е.Хвороба Реклінгхаузена 

  15. хворого 25 років оперативно видалена пухлина 2см в діаметрі, яка була пов’язана з м’якою мозковою оболонкою, розоватого кольору,межі її чіткі. Мікроскопічно представлена веретеноподібними клітинами, які складаються в концентричні фігури, заложені в сполучно-тканинній стромі. Ваш діагноз.

  16. хворого 22 років з білої речовини головного мозку оперативно видалена пухлина 3см в діаметрі, з чіткими межами, по кольору не відрізняється від тканини головного мозку. Мікро-скопічно пухлина складається з однорідних лімфоцитоподібних клітин без патологічних мі-тозів ваш діагноз.

  17.У хворого, який звернувся до лікаря з багаточичсленними вузликами в підшкірній кліт-ковині, які рухомі, щільної консистенції, болючі на дотик. Ваш діагноз. 

А.Щільна фіброма

В.Лейоміома

С.Ангіома

D.Нейрофіброма

Е.Аденокарцинома

  18.При гістологічному дослідженні шматочка тканини, відмічена пучкова структура воло-кон сполучної тканини із переплетеннями. Невелику кількість фіброцитів. Серед цих струк-тур тільця Верокалія. Ваш діагноз.   

А.Кавернозна гемангіома

В.Мяка фіброма

С.Щільна фіброма

D.Нейрофіброма

Е.Лімфангіома

ТЕМА:Лейкози та лімфоцітози іра

  1.В периферичній крові людини в нормі виявляються формені елементи наступних класів:  

Е.0 V –го та VІ –го

  2.Мегакаріоцитарний росток кровотворення кісткового мозку дає початок наступним елементам периферичної крові:

А.Еритроцитам

В.Лімфоцитам

С.Тромбоцитам

D.Моноцитам

Е.Сегменто-ядерним клітинам (нейтрофілам, базофілам, еозинофілам) 

  3.Яка форма лімфогранулематозу вважається доброякісною?

А.Варіант з перевагою лімфоїдної тканини

В.Нодулярний склероз

С.Змішаноклітинний варіант

D.Варіант з пригніченням лімфоїдної тканини

Е.Саркома Ходжкіна

  4.При гістологічному дослідженні збільшеного лімфатичного вузла виявлена проліферація лімфоцитів, гістіоцитів, ретикулярних клітин, еозинофільних лейкоцитів, малих і великих клітин Ходжкіна, багатоядерних клітин Березовського – Штернберга. Якому з перерахованих захворювань відповідають описані морфологічні дані?

Е.Лімфогранулематоз

  5.При гістологічному дослідженні збільшеного шийног лімфатичного вузла виявлені нас-тупні мікроскопічні ознаки: проліферація лімфоїдних клітин різного ступеня зрілості, наяв-ність гігантських клітин Ходжкіна і Рід-Березовсокого- Ш тернберга, а також еозинофілів, плазматичних клітин, нейтрофільних лейкоцитів, серед яких визначаються вогнища некрозу і фіброзу. Який з перерахованих варіантів лімфогранулематозу найбільш ймовірний?

А.З перевагою лімфоїдної тканини

  6.На розтині  померлого в гематологічному відділенні виявлені множинні крововиливи в шкірі, слизових і серозних оболонках, збільшені мигдалики темно-сірого кольору. Лімфо-вузли різних локалізацій до 1,5см у діаметрі, м’які, сіро-рожеві на розрізі. Кістковий мозок стегнової кістки темно-червоного кольору. При мікроскопічному дослідженні в лімфовузлах, печінці, селезінці і нирках виявлені лейкозні інфільтрати з лімфобластів. Відомо, що в клі-нічному аналізі крові при житті визначалося: еритроцитів до 3х10 л , лейкоцітив 100х10 л, багато лімфобластів при наявності зрілих форм і відсутності пролімфоцитів. Який з перелі-чених діагнозів найбільш вірогідний?          

А.Лімфогранулематоз

В.Хронічний лімфолейкоз

С.Гострий лімфолейкоз

D.Лімфосаркома

Е.Хронічний мієлолейкоз

  7.На розтині чоловіка, що страждав частими переломами кісток і загинув від уремії, у кіст-ках черепа, ребрах і хребті – явища остеопорозу і множинні гладкостінні начебто штамповані дефекти. При мікроскопічному дослідженні кісткового мозку виявлена дифузна інфільтрація його пухлинними клітинами лімфоплазмоцитарного ряду. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?            

А.Мієломна хвороба

  8.У хворого в локусі патологічного перелому ребра виявлена пухлина. В клініці захворювання вказується на стійку протеїнурію з присутністю аномальних білків типу Бенс-Джонса, а також наявність остеолітичних вогнищ у кістках хребта, черепа і таза. Гістологічно клітини пухлини представлені плазмобластами і плазмоцидами. Ваш діагноз.  

Е.Фібросаркома

    9.Смерть семирічного хлопчика наступила внаслідок гострої постгеморагічної анемії, що обумовлена профузною кровотечею зі шлунково-кишкового тракту. В процесі патологоана-томічного дослідження виявлено: макроскопічно –недокрів’я внутрішніх органів, збільшення різних груп лімфовузлів, тимомегалія, помірно виражена гепатоспленомегалія, яскраво-чер-воний кістковий мозок; мікроскопічно –гіперцелюлярний кістковий мозок з мономорфним інфільтратом із бластних клітин, дифузно-осередкові пухлинні інфільтрати в печінці, селе-зінці. Лімфовузлах, оболонках і речовині головного мозку.    

А.Гострий лімфобластний лейкоз

В.Гострий мієлобластний лейкоз

С.Гострий недиференційований лейкоз

D.Гострий монобластний лейкоз

Е.Гострий плазмобластний лейкоз 

10.На розтині померлого хворого виявлені збільшені, спаяні між собою, щільні, з біло-жов-тими вогнищами некрозу лімфовузли різної локалізації (шийні і медіастальні). Селезінка має   

“порфірний” вигляд. При мікроскопічному дослідженні лімфатичних вузлів і селезінки ви-явлена проліферація поліморфних клітин з наявністю атипічних клітин, серед яких відзна-чаються багатоядерні гігантські клітини Рід-Березовського-Штернберга. Яке захворювання було у даному випадку?

А.Лімфогранулематоз

  11.У померлого чоловіка 30 років, на розтині виявлена збільшена селезінка (вага 900,0), збільшена печінка (вага 4000, 0), збільшені лімфовузли, кістковий мозок діафіза стегна соко-витий, малиново-червоного кольору. Мікроскопічно в печінці відзначаються густі інфільтра-ти переважно по ходу портальних трактів, що складаються з незрілих кровотворних клітин з ядром округлої форми і вузьким ободком цитоплазми. Про яке захворювання можна думати?                             

А.Хронічний лімфолейкоз

В.Хронічний мієлоїдний лейкоз

С.Генералізована форма лімфогранулематозу

D.Гострий мієлобластний лейкоз

Е.Гострий лімфобластний лейкоз

     12.70 –літньому хворому з вираженою гепатоспленомегалією і кахексією зроблена діагностична пункцій на біопсія печінки. При гістологічному дослідженні встановлено: по ходу портальних трактів відзначаються множинні інфільтрати з мономорфних круглих клітин, що верифіціровані як про лімфоцити і В-лімфоцити. Для якого захворювання характерні перераховані вище зміни?  

А.Лімфосаркома

В.Гострий лімфолейкоз

С.Лімфогранулематоз

D.Хронічний лімфолейкоз

Е.Хвороба Сезарі 

13.Куди треба провести катетер для забору лімфи з грудної лімфатичної протоки?

А.Улівий венозний кут

В.У верхню порожнисту вену

С.У ліву пахвинну вену

D.У нижню порожнисту вену

Е.У правий венозний кут

  14.Під час гістологічного дослідження лімфовузла хворого 18 років з ділянки заднього три-кутника шиї морфолог виявив скопичення клітин, серед яких поодинокі багатоядерні клітини Ходжкіна та багато лімфоцитів, поодинокі плазматичні клітини, еозинофіли. Яке захворю-вання у хворого?  

А.Лімфоцитарна лімфома

В.Нодулярна лімфома

С.Лімфогранілематоз

D.Хронічний лімфолейкоз

Е.Пухлина Беркіта

  15.Жінка 62 років скаржиться на частий біль у ділянці грудної клітки та хребта, переломи ребер. Лікар припустив мієломну хворобу (плазмоцитому). Який з перерахованих нижче ла-бораторних показників буде мати найбільше діагностичне значення?

А.Гіпопротеїнемія

В.Гіперальбумінемія

С.Протеїнурія

D.Парапротеїнемія

Е.Гіпоглобулінемія

ТЕМА: Хвороби червоної крові: анемії, тромбоцитопатії, коагулопатії. Іра

  1.Для якого виду анемії характерні зміни в органах у виді атрофії слизової оболонки шлун-ку, у кістковому мозку –недозрілі форми еритропоезу (мегалобласти).

С.Залізодефицитна анемія

D.Перніціозна анемія

  2.Удитини вади розвитку сполучаються з мегалоцитозом, ретикулоцитозом, лейко- та тромбопенією, геморагіями і аплазією кісткового мозку.

А.Гіпопластична анемія (Фанконі)

В.Постгеморагічна анемія

С.Гемолітична анемія

D.Апластична

  3.При дослідженні трупа чоловіка, який страждав багато років виразковою хворобою шлунка, що ускладнилась кровотечею, знайдені бліді шкірні покрови та внутрішні органи. У кістковому мозку трубчастих кісток спостерігаються явища регенерації з перетворенням жи-рового кісткового мозку в червоний, а також явища жирової дистрофії в паренхіматозних ор-ганах.

А.Хронічна постгеморагічна анемія

В.Залізодефицитна анемія

С.Анемія внаслідок недостатності вітаміну В12

D.Гостра постгеморагічна анемія

  4.При торакототомії у хворого 55 років в передньому середостінні виявлено пакет лімфо-вузлів. При мікроскопічному дослідженні в лімфовузлах виявлені інфільтрати, які склада-ються з лімфоцитів, гістіоцитів, еозинофілів та багатоядерних клітин Березовського- Штерн-берга, навколо яких є розростання волокнистої сполучної тканини. Який діагноз є найбільш вірогідний.

D.Лімфогранулематоз з перевагою лімфоїдної тканини

  5.Під час огляду дитини 12 років були виявлені збільшені мигдалики з виразковими де-фектами, вкриті некротичними масами. В наступні дні розвинувся геморагічний синдром, при розвитку якого хворий помер.На розтині було виявлено крововилив у головний мозок. Мікроскопічно встановлено: кістковий мозок гіперцелюлярний з присутністю великої кіль-кості бластних клітин. Аналогічні клітини мають перевагу і в клітинній популяції тканин мигдалин. Діагностуйте основне захворювання.

D.Гострий лейкоз

  6.Під час огляду хлопця 16 років були виявлені збільшені підчелюсні та шийні лімфовузли. Мікроскопічно в лімфатичних вузлах будова стерта, виявляються великі клітини з багатоло-пасними ядрами, багато численні одноядерні клітини, еозинофільні та нейтрофільні лейкоци-ти, лімфоцити, дільниці некрозу та осередки склерозу. Діагностуйте захворювання.

А.Лімфогранулематоз

  7.На розтині тіла померлої, яка страждала захворюванням крові (в крові –лейкоцитоз 100х 10 л.), виявлено ліпоїдний кістковий мозок (мікроскопічно в ньому – мієлоцити, проміє-лоцити та бластні клітини), збільшена до 7кг селезінка (мікроскопічно в ній ішемічні інфарк-ти та інфільтрація пульпи мієлоцитами), збільшена до 6кг печінка (мікроскопічно –виражена дифузна лейкозна інфільтрація синусоїдів). Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

А.Гострий мієлолейкоз

  8.На розтині трупа дитини 4 років знайдені збільшені в розмірах лімфовузли, тимус і селе-зінка. Кістковий мозок трубчастих кісток сочний, малинового кольору. В легенях осередки бронхопневмонії. За життя в крові дитини виявлено 56х10  лейкоцитів, серед яких  70% лімфобластів. Який діагноз найбільш вірогідний?

Е.Хронічний лейкоз

  9.У хворого, що тривалий час працював з бензолом, прогресує анемія і геморагічний синдром. В біоптаті грудини переважає жирова тканина, виявляються нечисленні дрібні островки кровотворення з поодинокими клітинами мієлопоезу. Ваш діагноз.

D.Гемолітична анемія




1. Тема 1 Работа с датами- 1
2. Современные теории о государстве
3. Армия в политической системе
4. Тема- Технология приготовления дрожжевого теста при производстве простых хлебобулочных изделий и хлеба
5. ВВЕДЕНИЕ
6. хозяйственную деятельность организации которая выступает в качестве объекта управления
7. Башкирские народные танцы
8. Значительное внимание при этом уделяют предстоящим затратам
9. го числа месяца следующего за месяцем в котором приобретены объекты нематериальных активов Безвозмездно
10. Австрия в 1815
11. Лабораторная работа ’2Тема- Создание редактирование форматирование текстового документа в среде Word
12. Сущность портфельной политики принципы управления портфелями активов
13. Економічна ефективність зовнішньоекономічної діяльності ВАТ Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод
14. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Ки
15. Услуги общественного питания
16. Исламизация Чечни в XX в
17. на тему- Модели и стили общения между людьми Подгот
18. SUBJECT OF- ECONOMIC SNCTIONS In МП Work hs executed- the student of group 13а94
19. Литература - Хирургия (ГАСТРОДУОДЕНАЛЬНОЕ КРОВОТЕЧЕНИЕ)
20. Питання до екзамену1