Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тваринний світ Вінничини

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

Реферат на тему:

Тваринний світ Вінничини

студентки групи 4 ОДП

Скрипник Тетяни


План

  1.  Вступ
  2.  Різноманітність тварин у Вінницькій області
  3.  Зникаючі тварини Вінничини
  4.  Висновок
  5.  Список літератури


Вступ

Різні види тваринного світу поширені по території України нерівномірно. Це викликано відмінностями умов життя в різних її частинах. До них належать особливості клімату, рельєфу, внутрішніх вод, ґрунту, рослинності, а також наявність інших представників фауни. Ці чинники взаємодіють між собою, забезпечуючи потреби тварин в житлі, їжі, захисті від негоди, хижаків тощо. Певні види поширені переважно там, де найкраще забезпечується їх існування. Такими природними комплексами в Україні є ліси, степи, гірські райони, болота, річки, заплави, моря, дельти, лимани, яким притаманний свій видовий склад тваринного світу.

Багато видів диких тварин поширено практично по всій території України. Майже в усіх великих природних комплексах України зустрічаються такі ссавці, як козуля, вовк, лисиця, заєць сірий, куниця, тхір звичайний, лісова та хатня миші, їжак звичайний, кутора водяна, кажани. Повсюдно поширеними птахами є галка, грак, ворона сіра, сорока, іволга, зозуля звичайна, зяблик, горобець, ластівка, строкатий дятел, синиці, пугач. Серед загальнопоширених плазунів – вуж звичайний, ящірка прудка. Для всіх районів України є звичними такі земноводні, як озерна жаба, ропухи звичайна і зелена, квакша, а також багато видів безхребетних, зокрема комах, молюсків і найпростіших.


Різноманітність тварин у Вінницькій області

На Поліссі живуть козулі, лось, кабан, олень благородний, білка, лісова куниця, борсук, вовк, лисиця, а також ціла група дрібних гризунів. Зараз завезено і відновлюється стадо зубрів. Рідко зустрічаються бурий ведмідь та рись. Із птахів поширені рябчик, тетерев, глухар, шпак, жовна, різні види синиць тощо. Рідко зустрічається лелека чорний. Із плазунів на Поліссі живуть гадюка звичайна, вуж звичайний, вертільниця ламка, ящірки прудка і живородна, болотяна черепаха, із земноводних — тритони, різні види жаб.

Для фауни лісостепової зони характерне поєднання лісових і степових видів тварин. Деякі є специфічними тільки для лісостепу. Це білка, борсук, кабан, козуля, а для відкритих просторів — крапчастий і європейський ховрахи, хом'як звичайний.

Із птахів для лісостепу характерні куріпка сіра, перепілка, іволга, лелека білий тощо.

Тварини степів пристосовані до життя на відкритих просторах в умовах сухого клімату. Із ссавців це сірий ховрах, сірий хом'як, степовий тхір, кам'яна куниця, дикий кролик. У степах зустрічаються бабак, вухатий їжак, трипалий тушканчик (у пісках нижнього Дніпра).

Із птахів характерні жайворонок, перепілка, рожевий шпак, сіра куріпка, іноді трапляється степовий журавель, дрохва, стрепет. Типовими степовими плазунами є полоз, степова гадюка.

Охорона, використання і відтворення тваринного світу, регулювання відносин у галузі охорони, використання і відтворення об'єктів тваринного світу, збереження та поліпшення середовища перебування диких тварин, забезпечення умов постійного існування усього видового складу і популяційного різноманіття в стані природної волі, неволі чи напіввільних умовах забезпечується спеціально уповноваженими органами та користувачами мисливських угідь області.

На території області мешкають 40 видів ссавців, 250 видів птахів, 30 видів риб, з яких занесено до Європейського червоного списку тварин і рослин та Червоної книги України 12 видів ссавців, 9 видів птахів, 4 види риби.

Право ведення мисливського господарства в області надано 45 підприємствам, з них закріплені мисливські угіддя мають 38 підприємств. Загальна площа мисливських угідь становить 1963,1 тис. га, у тому числі охоплених мисливським впорядкуванням 117,9 тис. га. Протягом року на 695 тис. га проведено облік чисельності мисливських тварин.

Основна площа мисливських угідь 1836,7 тис. га, або 93,6 % - закріплено за обласною організацією УТМР, яке нараховує 28 мисливських господарств. За ВДЛГО "Вінницяліс" закріплено 117,7 тис. га. за Вінницькою гарнізонною радою ВМТ МО України - 8,7 тис. га.

Водні ресурси для вирощування риби розміщенні на території області нерівномірно. Штучне риборозведення проводиться в системі СВАТ “Вінницярибгосп” (ставковий фонд 5919 га), на рибоводно-меліоративних станціях, обласній організації УТМР та в системі обласного управління с/г та продовольства.

Тваринний світ лісостепу поєднує лісові види (козуля, дика свиня, білка та ін.) і чимало представників степу. Там водяться хом’як, сліпак, сіра полівка, горлиця, сорокопуд та ін.

Рекорди України

Найменшим звіром в Україні є миша мала бурозубка вагою лише 6 г. 

Рекорди України

Найбільшими літаючими птахами в Україні є дрофа звичайна, маса якої може досягати 16 кг, і гриф чорний масою до 12 кг і довжиною крил у розмаху до 2,5 м! Дрофа водиться у причорноморських степах, а гриф – у Кримських горах. Нині це рідкісні птахи, що перебуває під охороною.

Збільшується частка в риборозведенні малих орендних підприємств.

Для проведення промислового рибальства на 2001 рік було виділено квоту у розмірі 20.05 т, промисел проводило 6 риболовецьких бригад на р. Південний Буг та р. Дністер, Дмитренківському та Дністровському водосховищах.

В лісах Подільського національного парку поширені такі земноводні: трав'яна та гостроморда жаби, квакша, червоночерева кумка, звичайна та зелена ропухи, звичайні та гребенясті тритони, прудка та живородяща ящірки, веретінниця, звичайний та водяний вужі, звичайна гадюка і спорадична мідянка. Товтри характеризуються значною кількістю специфічної фауни наземних хребетних. Вузькість скельногорбастого пасма, незначне протяжність Та розірваність горбів не змогли зумовити видової фауністичної автономії, тобто тут мешкають постійно, посезонно або періодично хребетні, які притаманні прилеглим рівнинним площам.

Земноводні скельно-товтрового зооценозу такі самі, як оброблюваних земель, але тут частіше трапляються квакші, особливо по чагарниках, більше зелених ропух, але менше часничниць. Чисельність трав'яних і гостромордих жаб по лісових ділянках Товтр порівняно з орними землями набагато вища. У скельних розсипищах під брилами пісковиків концентруються на зиму звичайні та гребінчасті тритони. Герпетофауна Товтр відзначається високою щільністю популяцій усіх видів плазунів. Саме це є досить характерною фауністичною особливістю скельно-товтрового зооценозу.

Тут постійно перебувають три види ящірок (прудка, живородяща, зелена), веретінниця звичайна, звичайний та водяний вужі, мідянка звичайна і, можливо, степова гадюка та жовточеревий полоз. 

Вужі

Змії

По Кам'янеччині повзають дві красуні-змiї - гадюка звичайна та мiдянка. Ось цi вже, на відміну від вужів, отруйнi. Але пiсля укусiв обох можна лише тяжко прихворiти. (Взагалi, загрозу для життя людини становить лише найбiльша гадюка - гюрза, але це не у нас). Наша ж гадюка звичайна - це вiдносно невелика змiя (до 75 сантиметрiв).

Влiтку найбiльша ймовiрнiсть зустрiти гадюку в норах рiзних тварин, гнилих пеньках, кущах. Навеснi змії в яйцевих оболонках народжують малят. Лише при загрозi вона займає активну оборону, шипить, робить загрозливi кидки i найнебезпечнiшi кидки-укуси, якi провокуються тими, хто рiзко рухається. Тому при зустрiчi з гадюкою треба тихо вiдiйти.

22222

У водоймах області зустрічаються 4 види риби занесеної до Червоної книги України: вирезуб, марена дніпровська, чоп великий, стерлядь. При проведені промислового вилову риби зустрічаються прилови в промислі 1-2 шт. в основному марена дніпровська.

До "Червоної книги" України занесені такі види:

У сухих мiсцях серед кущiв, на узлiссi, серед скал можна побачити іншу змію - мiдянку. Зазвичай, вона жовтувато-бурого або мiдно-червоного кольору. Довжина її до 65 сантиметрiв. Уздовж спини тягнуться двi поздовжних темних плями, якi iнодi зливаються. Голова зверху темна або з характерною дугоподiбною смужкою i ламаною лiнiєю. У кiнцi серпня - на початку вересня самка народжує 2-15 дитинчат, завдовжки 13-15 сантиметрiв. Харчується мiдянка переважно ящiрками, iнколи дрiбними тваринками, комахами чи птахами. Жертву спочатку душить, обвиваючи кiльцями тiло. Але у боротьбi з великою здобиччю застосовує i отруту, яка паралізує. У людини ця отрута викликає хiба що подразнення.




1. на тему- Роль Всемирной таможенной организации в развитии таможенного дела в России
2. Советская модернизация в антропологическом ключе
3. ТЕМА WINDOWS. ВІКНА ТА ДІЇ З НИМИ
4. Арифметические операции с BCD числами
5. Тема 31 Философия и наука
6. Ресурсы Интернета как источник информационного обеспечения процесса комплектования фондов библиотек
7. I.org-wiki-Reltionship_between_religion_nd_science Reltionship between religion nd science From Wikipedi the free encyclopedi Jump to- nvigtion serch
8. на тему 4- Процессы принятия решений в организации
9. е гг. XX в. директором школы А
10. демократического движения заметно сказались на жизни общества
11. Гродненский государственный медицинский университет Кафедра инфекционных болезней с курсом детских инф
12. Тема 42 Налог на игорный бизнес 1
13. .1 Поняття речовина фізичне тіло матеріал проста речовина метал неметал
14. Основы философии Философия ее роль в обществе
15. по теме- Современные методы исследования пищеварительной системы Укажите один правильный ответ
16. тема- Дознание как форма предварительного расследования Выполнил-
17. Криминальные рынки в России. Контрабанда
18. Есть теория согласно которой в том случае если ктото точно вы
19. Октябрьский Ванинского района Хабаровского края Формирование рефлексии в процессе учебно
20. задрожит луна; Но против времени закона Его наука не сильна