Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Економічні науки 6

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

 «Економічні науки»    

   6. Маркетинг і менеджмент     

Херсонський державний аграрний університет

СПОЖИВЧІ УПОДОБАННЯ ЯК ОРІЄНТИР ДЛЯ

ПРИЙНЯТТЯ МАРКЕТИНГОВИХ РІШЕНЬ

НА РИНКУ ХЛІБОПРОДУКТІВ М. ХЕРСОНА

    Хлібопекарська  промисловість відіграє значну соціальну і стратегічну роль у житті людини,  задовольняючи потреби населення  в основному продовольчому продукті. Специфіка "хлібного" ринку полягає в тому, що він на 99,9% представлений продукцією вітчизняного виробництва [1]. Останнім часом хлібопекарські підприємства зіткнулися з рядом труднощів, пов’язаних, в першу чергу, зі збутом виробленої продукції. Конкуренти з сусідніх областей поступово витісняють місцевих виробників з найбільш містких та прибуткових ринків, тому важливим завданням успішного функціонування регіонального ринку хлібопродуктів є моніторинг поведінки споживачів, вивчення їх смаків та уподобань, а також мотивів прийнятгя рішень, що дозволяє скласти прогноз, внести корективи в політику продажу, оптимізувати вироблений асортимент.

З  метою дослідити  споживчі уподобання  покупців хліба та хлібопродуктів нами  були проведені маркетингові дослідження на ринку м. Херсона на протязі другого кварталу 2006 року.  У  ході дослідження  були використані кількісні (опитування споживачів)  та якісні методи (спостереження, що проводилося у містах продажу хлібопродуктів).   Розмір виборки  при опитуванні споживачів склав 200 респондентів (похибка 7 %), інструментом  дослідження виступила  анкета [2]. При спостереженні за поведінкою споживачів були обрані точки продажу хліба та хлібопродуктів ( 45 торговельних точок), в якості інструмента  використали лист спостережень.

В процесі дослідження були виявлені основні фактори, що найбільше впливають на вибір  хлібобулочних виробів: смакові якості (25%),  якість продукції (23%),  виробник продукції (15%).

    Аналіз асортиментних уподобань показав, що найбільшим попитом у споживачів м. Херсона користується хліб пшеничний вищого гатунку- йому віддають перевагу 45% опитаних респондентів (рис. 1). Найменшим попитом у споживачів користується хліб пшеничний другого гатунку ( 8% респондентів).

          

Рис. 1. Найбільш популярні сорти хліба

Рейтинг асортиментних позицій склався таким чином:  хлібу  «Дачний»  віддають перевагу 18,7% опитаних споживачів;  хлібу «Поліпшений», «Стаханівський», «Житній» -12,5%; хлібу «Степовий», «Дієтичний», «Зебра», «Формовий» - 6,2%.

Останнім часом спостерігаються суттєві відмінності споживчих переваг на користь продукції великих промислових підприємств. Більшість міні-пекарень являють собою низько технологічні комплекси і не можуть забезпечити ефективний контроль над якістю продукції в силу відсутності необхідного лабораторного устаткування. У той же час, промислові виробники мають більше можливостей для випуску продукції, що відповідає вимогам стандартів. Розширивши свій асортимент за рахунок традиційних "міні-пекаренських" позицій (здоби, хліба для тостів), вони, по суті, сьогодні виграли конкурентну боротьбу за ринок. Споживачі міста Херсона  більшу перевагу віддають продукції Херсонського хлібозаводу №3 (34% респондентів),  Херсонського хлібозаводу №1 (25%) і Миколаївського хлібозаводу №1  (21%).  Цим підприємствам вдалося поєднати якість, смакові властивості і доступну ціну, що відображається у гарних відгуках  про їх продукцію. Найменш купуємим є продукція ТОВ «Співдружність ініціативних працездатних інвалідів» (1%).

Місце здійснення покупки також має значний вплив на споживача. Проведені дослідження показали, що найбільш розповсюдженим місцем для придбання хлібобулочних виробів є кіоск (34%)  та  великий супермаркет (28%). Що стосується останнього, то його популярність серед споживачів зростає з кожним роком, оскільки у ньому покупець має змогу придбати також іншу потрібну для нього продукцію, як харчову так і побутову. І все це в одному торговому приміщенні, що досить зручно, особливо у зимовий період року. Тому можна прогнозувати, що популярність супермаркетів буде зростати  і далі, про що говорить збільшення кількості великих супермаркетів у місті  („Оскар”, „Альф”, „Антал”, „Велика кишеня”). Найменша кількість покупок здійснюється на стихійному ринку (5%).

 На поведінку споживача в процесі здійснення покупки впливають чинники індивідуальних відмінностей: демографічні характеристики, доходи, мотивація, рівень знань, стиль життя та психологічний процес, що характеризує реакції покупця.  Вивчення характеристик споживача допомагає визначити найбільш ефективні маркетингові інструменти, які можуть вплинути на   мотивацію та поведінку покупця.

Як показали проведені дослідження найбільша кількість споживачів мають родину з двох осіб  (28%),  у них перше місце віддається хлібові вищого гатунку (51,1%), та  житньому хлібу (21,3%).

     У залежності від доходу родини найбільшим попитом також користується хліб вищого гатунку  - 43,1% (рис. 2).

Враховуючи вік споживачів, можна зробити висновок, що найчастіше хліб вищого гатунку купують покупці вікової групри 25 – 55 років (39,2%) (рис. 3), найменше в даному сегменті купують хліб другого гатунку (5,4%).

                   

  Рис. 2. Вибір асортименту хлібобулочної продукції в залежності від доходу споживачів

Це говорить про те що споживачі віддають перевагу смаковим якостям хлібу, а не корисним домішкам, що містяться у хлібі другого гатунку і забезпечують у більшій кількості організм людини вітамінами групи В  та мінералами, але при цьому мають інший смак [2].

Рис 3. Вибір асортименту хлібобулочної продукції в залежності від віку споживачів

Таким чином проведені дослідження показали,  що ефективна діяльність хлібокомбінатів в умовах ринкових відносин можлива за рахунок випуску продукції високої якості, вдосконалення структури асортименту хліба, поліпшення його смакових властивостей, розширенню мережі фірмової торгівлі з елементами мерчендайзінгу та високою культурою обслуговування покупців, брендуванню продукції, належній організації реклами виробів               (публікації в пресі, зовнішня реклама) та стимулювання збуту ( наприклад, за допомогою випуску купонів з наданням права купівлі продукції зі знижкою 5-7%).

З огляду на галузеві особливості ринку хлібобулочної продукції варто очікувати, що його обсяг стабілізується на сучасному рівні. Однак прогнозуються  незначні зміни споживчих переваг у напрямку видів продукції з доданою користю . Тому  потрібно і надалі продовжувати проводити періодичні дослідження  споживчих уподобань ринку  хлібопродуктів для своєчасного оновлення і доповнення асортименту хлібобулочних виробів, щоб не втратити свого покупця.

Література:

1. Шевченковская А. Стратегический рынок // Продовольственные товары   октябрь 2005г.-  С.12-16.

2. Токарев Б.Е. Методы сбора и использования маркетинговой информации: Учебно-практическое пособие. – М.: Юрист. – 2001. – С.151.

3. Желибо Є.П., Анопко Д.В., Буслик В.М., Овраменко М.А.,      Петрик Л.С.,    Пирч В.П. Основи технологій виробництва в галузях народного господарства: Навч. посібник .   К.: Кондор, 2005.  – 716 с.




1. Обеспечение безопасности при производстве, хранение и применение взрывчатых материалов
2. И галактикам и клеткам
3. З цієї суми потрібно відрахувати ліквідаційну вартість Л яка визначається як різниця між вартістю основни
4. тематики организмов Вид 3 популяция род 4 отдельн
5. Развитие анатомии в России
6. Доклад- «Летучий» вирус
7. Консульт 1999 Автор пособия известный консультант по правовым и экономическим вопросам налогоо
8. Курсовая работа- Міжнародний досвід і співробітництво в сфері боротьби з відмиванням грошей і фінансування тероризму
9. Оцінка кредитоспроможності позичальника
10. Практикум 30 б
11. Лекция 8- Основные принципы информационной безопасности Под безопасностью автоматизированной информаци
12. Какого цвета ваши танцы http---txtme
13. Основные сведения о системе Micro-Cap
14. . Некоторые термины и определения Гидромашина которая может работать в режиме насоса или гидромотора назы
15. Full disk the video is not visible the menu is not vilble
16. Кобзаря співробітник Київської Археологічної комісії академік гравірування 1860 Тарас Григо
17. Курсовая работа- Деятельность корпативных организаций России в XX веке
18. Введение.html
19. Перфторан революционная комбинация
20. Реформы Петра Великого