Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Базові відомості про сечовивідну систему людини 9

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Глава 9

БІОСИГНАЛИ В УРОЛОГІЇ ТА НЕФРОЛОГІЇ

9.1. Базові відомості про сечовивідну систему людини

9.1.1. Сеча

Сеча — це продукт виділення хребетних тварин і людини, який утворюється в нирках. Виділяють первинну і вторинну (кінцеву) сечу. Первинна сеча утворюється внаслідок фільтрації плазми крові в ниркових клубочках і не має високомолекулярних білків формених елементів. Вторинна сеча утворюється в ниркових канальцях внаслідок зворотного всмоктування (реабсорбції) води, глюкози, натрію, калію, кальцію та інших речовин. Головну роль у реабсорбції грає вазопресин. Сеча людини містить близько 96% води, 1,5% неорганічних речовин (хлористий натрій, калій, сульфати, фосфати та ін.), 2,5% органічних речовин (сечовина, сечова кислота та ін.). Щільність сечовини — від 1,010 до 1,025 г/см3; рН — від 4,8 до 8 (реакція від кислої до слабокислої). За добу людина виділяє від 1,2 до 1,6 л сечі. Аналіз сечі використовують при діагностиці багатьох захворювань.

9.1.2. Нирки

Нирки — це орган сечовиділення. Тканина нирки розділяється на дві зони — коркова та мозкова речовини. Мозкова речовина утворює піраміди (рис. 9.1), а над ними і між ними розташовані шари коркової речовини — ниркові стовпи. Широка основа кожної піраміди  підімкнена до коркової речовини, а закруглена вузька вершина — нирковий сосок — повернута до малої ниркової миски. Миска відкривається у велику ниркову миску, з якої сеча надходить до ниркової миски. Головною структурно-функціональною одиницею нирки є нефрон (рис. 9.2).

Рис. 9.1. Схема сечової системи людини (праву нирку дано у розтині): надпочечник (1); коркова речовина (2); піраміда (3); мала миска (4); велика миска (5); лоханка (6); сечовід (7); нижня пола вена (8); сечовипускальний канал (9); ниркові артерії та вени (10); ліва нирка   (11);   аорта (12);   підвздошні артерія та вена (13); сечовий міхур (14)

Нирки (рис. 9.3) приймають участь у підтриманні сталої концентрації речовини у рідинах внутрішнього середовища, об'єму, іонного складу, кислотно-лужної  рівноваги  цих рідин. Нирки забезпечують виведення з організму кінцевих продуктів азотистого обміну, чужерідних та токсичних речовин, надлишку органічних речовин (вуглеводів, амінокислот, вітамінів і т. ін.). Нирки приймають участь в обміні білків, розщеплюючи до амінокислот профільтровані білки та поліпептиди. Вони відіграють велику роль у метаболізмі ліпідів та вуглеводів.

Рис. 9.2. Схема нефрона: клубочок (1); проксимальний звивистий канальчик (2); спадаюча частина петлі Гентлє (3); висхідна частина петлі Гентлє (4); дистальний звивистий канальчик (5); збиральні трубки (6). У кружках зображено будову епітелію в різних частинах нефрона

Рис. 9.3. Нирка людини: коркова речовина (1); мозкова речовина (2); ниркові сосочки (3); ниркові стовпи (4); капсула нирки (5); малі ниркові миски (6); сечовід (7); ниркова миска (8); ниркова вена (9); ниркова артерія (10); велика ниркова миска (11)

9.1.3. Нефрон

Нефрон — це базова багатофункціональна одиниця нирок у хребетних тварин та у людини. Нефрон починається капсулою Шумлянського-Боумена, яка покриває клубочок капілярів у мальпігієвому тільці. Від боуменової капсули відходять ниркові канальці. Клітинки клубочкових нефронів спеціалізовані у зв'язку з виконанням ними в процесі сечоутворення різних функцій. Профільтрована крізь стінку капсули Шумлянського-Боумена рідина надходить до просвіту нефрона, в канальцях реабсорбуються різні неорганічні та органічні речовини, вода, проходить секреція деяких чужерідних речовин, калію і т. ін. Утворена кінцева сеча надходить по сечоводам до сечового міхура.

9.1.4. Сечоводи

Сечоводи — це трубчасті протоки нирок (рис. 9.3), які служать для відведення з останніх сечі. Вони розташовані на задній стінці черевної порожнини з обох боків від хребта. Довжина кожного сечоводу у середньому становить 30 — 35 см, діаметр — 7 — 9 мм у найширшій частині. Внутрішня поверхня сечоводу покрита слизовою оболонкою, утвореною багатошаровим перехідним епітелієм. Ззовні знаходиться пухка з'єднувальна тканина. Гладкі м'язи сечоводу забезпечують посування сечі у сечовий міхур при довільному положенні тіла. Рухи сечі забезпечуються перистальтичними скороченнями сечоводу. Ці скорочення починаються з боку нирки.

9.1.5. Сечовий міхур

Сечовий міхур — це порожнистий непарний м'язовий орган, в якому накопичується сеча перед її періодичним виділенням з організму. Сечовий міхур відкривається у сечовипускальний канал. У стінці сечового міхура знаходяться три шари гладких м'язових волокон (середній шар волокон утворює сфінктер). При скороченні цих м'язових волокон і проходить сечовипускання. Клітини слизової оболонки сечового міхура можуть реабсорбувати солі натрію, секрету вати іони Н+

9.1.6. Сфінктер

Сфінктер (від грецького «стискати») — стискач, кільцеподібний (круговий) м'яз, що звужує і закриває при скороченні певний природний зовнішій отвір (ротовий, задньо-прохідний і т. ін) або місце переходу від одного віддділу трубчастого порожнинного органа до другого (наприклад, із шлунка та жовчного протоку до дванадцятипалої кишки і із сечового міхура до сечовипускального каналу).

У даній главі під сфінктером завжди будемо розуміти сфінктер сечового міхура.

9.1.7. Сечовипускальний канал

Сечовипускальний канал — це кінцевий відділ сечовивідних шляхів хребетних тварин і людини, який має форму трубки. Стінка сечовипускального каналу складається із внутрішньої слизової, м'язової та з'єднувально-тканинної оболонок. Слизова оболонка містить залози. Довжина сечовипускального каналу чоловіків становить близько 20 см діаметром 7 мм. Він починається від сечового міхура, проходить крізь передстательну залозу і входить до губчастого тіла статевого члена, відкриваючись на вершині його голівки отвором. У чоловіків сечовипускальний канал призначений для виділення сечі та сперми: в нього відкриваються вустя сем'явивідних протоків та передстательної залози. У жінок сечовипускальний канал значно коротший, ніж у чоловіків (близько 5 см) і має майже прямий хід.

9.1.8. Сечовипускання (диурез)

Сечовипускання — це процес періодичного виділення сечі з організму. Воно проходить по мірі наповнення міхура сечею внаслідок скорочення його м'язів і розслаблення сфінктерів. Регулюється нервовими центрами спинного та головного мозку.

9.2. Діагностичні методи в урології

Для уролога найбільше значення мають результати досліджень сечі біохімічними лабораторіями. Крім того, використовують манометрично-протокові вимірювання (рис. 9.4). Засновниками цього напрямку урології були Дрейк (у 1948 році він описав методику урофло-уметрії) та Глізон (Gleason), який проводив вимірювання тиску в урології вже у 1962 році. 

Рис. 9.4. Схема вимірювання уретрального тискового профілю

9.2.1. Уродинамічні вимірювання

Завданням уродинамічних вимірювань є вимірювання тиску (і його часових змін) у визначених областях уродинамічної системи. Тиск в урології досі, як правило, вимірюють у водяних сантиметрах (см Н20 — висота еквівалентного водяного стовпця), хоча ще з 1963 року міжнародна система одиниць Сі цього не дозволяє.

Для переводу вірне просте співвідношення 1 мм Н20 = 9,80665 Па.

Тиск внутрішньочеревний Pabd (інтраабдомінальний) вимірюють у прямій кишці (rectum) або у жінок іноді в матці. Цей тиск викликаний дією черевної порожнини на сечовий міхур. Зчитувач тиску або розміщений у балоні (який забезпечує передачу тиску з ректальної (прямої кишки) стінки), або занурений у рідину, введену до прямої кишки.

Для урологічної діагностики важливо визначати також тиск усередині сечового міхура Pvec (інтравезикулярний тиск). Цей тиск із зростанням об'єму сечі усередині сечового міхура зростає, особливо після перевищення об'єму сечі 400 — 500 мл. Зауважимо, що ще у 1897 році Moceo (Mosso) та Пелікані вимірювали тиск у сечовому міхурі в залежності від його об'єму.

Для об'єктивного аналізу в уродинаміці часто використовують цитометрограму, яка графічно відображає зв'язок між тиском сфінктера Pdet та об'ємом сечі у міхурі. Задачею цисто-метрії є визначення того, чи має місце контракція (скорочення м'язів) та чи достатня вона для повного випорожнення сечового міхура. Після закінчення випускання сечі пацієнту крізь сечову трубку до міхура вводять катетер, з другого боку якого підключено насос. Через катетер заповнюють сечовий міхур і в залежності від об'єму рідини, введеної до катетера, вимірюють інтравезикулярний тиск. По закінченні катетер виводять.

Типову цистометричну криву наведено на рис. 9.5. В ініціальній (початковій) фазі І тиск зростає до значення спокою приблизно 2 —8 см Н20. У середній фазі тиск (до досягнення об'ємної ємності міхура) залишається майже без змін. У фазі II значення тиску не повинне перевищувати 15 см Н20. З подальшим введенням рідини (сечі) у фазі III (евакуаційна фаза) тиск у міхурі швидко зростає (пацієнт все сильніше відчуває необхідність випускання сечі). Якщо має місце раптове збільшення тиску при наповненні сечового міхура значно меншою кількістю рідини, ніж його нормальний об'єм (наприклад, 150 мл), це є ознакою нестабільності міхура. У таких випадках звичайно відбувається неконтрольоване випорожнення міхура.

Рис. 9.5. Залежність тиску сечового міхура від об'єму сечі

За цистометричними вимірюваннями визначають ємність сечового міхура, чутливість до наповнення (тобто об'єм, при якому пацієнт відчуває потребу випорожнення) та здатність міхура скорочуватися. Нормальна ємність міхура становить 350 — 500 мл. Зменшення ємності часто пов'язане з інфекцією або з нетриманням (інконтиненцією) сечі. Збільшена ємність міхура є також проявом багатьох процесів, наприклад, обструкції (непрохідності) або мегалоцистії (запалення). Вимірювання самої ємності сечового міхура не має для діагностики великого значення, якщо одночасно не зчитують інтравезикулярний тиск, оскільки, як збільшена, так і зменшена ємність при нормальному інтравезикулярному тиску не є значущим симптомом жодного патологічного стану. Якщо ж, наприклад, виміряний підвищений інтравезикулярний тиск має місце разом із зменшеною ємністю (гіпертонічний міхур) або, навпаки, зменшений тиск разом із збільшеною ємністю (гіпотонічний міхур), то результати вимірювань можна вважати за симптоми патологічного процесу.

Оскільки за рахунок впливу гідродинамічних сил на дні сечового міхура тиск більший, ніж у його верхній частині, вимірювання тиску катетером з насосом (та динамометром) залежить від глибини введення катетера. Тому раніше в діагностиці існувало поняття стандартного рівня (відносно стінки міхура). Але часто дуже важко оцінити положення катетера усередині міхура (або неможливо встановити вказаний стандартний рівень). Тому з 1988 року визначають опорний геометричний рівень за позицією зовнішньої частини вимірювача.

Для об'єктивної оцінки заповнення сечового міхура базові дані урометричних вимірювань отримують двома каналами. З різниці двох виміряних тисків Pves та Pabd знаходять тиск м'язового шару сечового міхура Pdet (detrusor pressure)

Pdet= Pves -   Pabd*                                    (9.1)

Приклади часових залежностей згаданих тисків наведені на рис. 9.6, а, б, в. Діаграма стабільного сечового міхура наведена на рис. 9.6, а. У випадку нестабільного міхура (рис. 9.6, б) при намаганнях пацієнта зусиллями волі припинити виток сечі мають місце контракції м'язів детрусора (м'язів сечового міхура).

Рис. 9.6. Типова залежність тисків  Pves , Pabd та сечового міхура від часу

Іноді в клінічній практиці використовують інші види тиску (для верхніх уродинамічних шляхів). Це може бути, наприклад, тиск між мискою нирки і сечовим міхуром.

Для випорожнення міхура важливим є уретральний тиск Рига (вимірюється тисковим давачем, розміщеним у балоні, стінки якого прилягають до стінок сечоводу). Функціональна довжина уретри становить 2 — 5 см, а у жінок після менопа-узи зменшується. Нагадаємо, що вимірювання тиску такого виду ввів у практику у 1962 році Глісон.

Щоб сеча пройшла крізь уретру, уретральний тиск повинен мати певне найменше (порогове) значення. Навпаки, функцію замикання уретри характеризує максимальний уретральний тиск Рres

Pres = Pura, max - Pves                                (9.2)

Цей збитковий тиск Рге5 сечовід спроможний витримати так, що не буде витікання сечі. Якщо Pres > 0, жодне витікання сечі відсутнє. Уретра внаслідок своєї еластичності може коро котерміново стримувати (наприклад, під час кашлю) і більший тиск, ніж Р . Максимальний тиск Pura, max у молодих жінок більше, ніж у чоловіків (табл. 9.1), причому з віком для обох статей він зменшується.

Таблиця 9.1. Залежність максимального уретрального тиску Pura, max від віку

Вік, років

Чоловіки (тиск, см Н2О)

Жінки (тиск, см Н2О)

до 25

85

90

25-44

79

82

45-64

75

74

> 65

71

65

При ряді урологічних захворювань велике діагностичне значення має вимірювання уретральних тискових профілів. Для їх реалізації звичайно використовують методи перфузії. До сечової трубки вводять трубку пристрою, яка має один кінець закритий, а інший підімкнений до насоса, який боковим отвором вводить до уретри рідину. Рідина насосом вводиться зі сталою швидкістю (близько 1—2 мл/хв) і виходить боковим отвором трубки в уретру, де їй перешкоджає опір, залежний від тиску уретральної стінки у даному місці (місці цього отвору). Цей тиск вимірюють сенсором, гідравлічно підімкненим до цієї інфузійної системи. Чим більший тиск уретральної стінки, тим складніше проходити рідині, що вводиться, боковим отвором, і тим вищий тиск вимірює сенсор. У цьому полягає базовий принцип перфузійного вимірювання уретрального тиску.

Вимірювальна трубка зв'язана з механічною системою, яка поступово її посуває вздовж сечоводу із швидкістю близько 1—2 мм/с. Цим способом вимірюють уретральний тиск вздовж усього сечоводу. Графічне відображення .сечового тиску вздовж сечоводу називають уретральним тисковим профілем.

Схематично такий профіль наведений на рис. 9.7. Для жінок і чоловіків наведені приклади (обидва в нормі) на рис. 9.7, а, 6. При профілометри уретрального тиску звичайно визначають:

максимальний уретральний тиск;

максимальний уретральний тиск замкнення;

функціональну довжину уретри;

повну довжину уретри.

Максимальний уретральний тиск визначають за максимумом уретрального профілю, максимальний уретральний тиск замикання обчислюють як різницю максимального уретрального тиску в сечоводі та тиску в сечовому міхурі. Цей тиск відображає спроможність уретри заборонити виток сечі з міхура. Функціональна довжина уретри — це довжина її сегмента, в якому уретральний тиск перевищує тиск сфінктера. Повна довжина уретри є сумою функціональної довжини і тієї частини, на якій має місце перехід від тиску в уретрі до атмосферного тиску (повна довжина уретри не має діагностичного значення).

Точність і повторюваність результатів цих інвазивних вимірювальних методик залежить від розмірів і механічних властивостей катетерів та іншого технічного забезпечення процесу вимірювань. Для пацієнтів менший ризик забезпечують інші методи вимірювань, наприклад, відеоцистометрія. При відеоцистометрії сечовий міхур наповнюють відповідним радіонуклідом, і при наступному аналізі сцинтиграми можна об'єктивно оцінити активність внутрішнього сфінктера. Аналогічно, в сучасній урології знаходять застосування ультразвукові методи досліджень [9.1].

Рис. 9.7. Уретральні тискові профілі жінки (а) та чоловіка (б) у нормі

Крім статичної профілометрії уретрального тиску в урологічних клініках часто проводять профілометрію стресову. Під час досліджень вимагають, щоб пацієнт закашляв. Далі вимірюють коефіцієнт передачі тиску від черева до уретри (як різницю зміни інтрауретрального тиску і зміни інтравезикулярного тиску під час стресового стимулу, тобто кашлю).

9.2.2. Вимірювання потоків (урофлоуметрія)

Метою урофлоуметрії є визначення часової залежності потоку сечі при її виділенні. Звичайно вимірюють швидкість потоку 0 і загальний об'єм виділеної сечі. Визначають наступні параметри:

швидкість потоку Q — визначена кількість сечі, що протікає у даному місці за одиницю часу (звичайно в мілілітрах за секунду);

час потоку — часовий інтервал, в якому швидкість потоку не менша, ніж 2 мл/с;

максимальна швидкість потоку в часовому інтервалі, не меншому, ніж 1 с (звичайно максимальна швидкість досягається в першій третині часу течії сечі (міксії));

довжина часового інтервалу від початку міксії до максимуму швидкості потоку;

середня швидкість току сечі;

загальний виділений об'єм сечі.

Приклади флоуметричних кривих наведено на рис. 9.8 [9.2, 9.3]. Часову залежність швидкості току звичайно вимірюють ззовні (має місце затримка 0,5—1 с у порівнянні до швидкості відтоку із сечового міхура). У лікарській практиці використовують різні методи вимірювання швидкості току сечі.

Часто використовують ємнісний метод (із зростанням об'єму сечі збільшується ємність конденсатора), іноді методика вимірювання маси (пацієнт виділяє сечу до зважуваної посудини), а також звуковий метод (оцінюють часову залежність інтенсивності звуку, викликаного падаючим потоком сечі). В одній пльзенській клініці вже кілька років для вимірювань використовують обертний диск, швидкість обертання якого залежить від величини падаючого струму сечі. При цьому зручно вимірювати цю швидкість електричними методами.

Рис. 9.8. Урофлоуметричні криві:

норма (а) для середньої швидкості 23 мл/с; обструктивний характер кривої простатиків (б) для середньої швидкості 6 мл/с; обструктивний характер кривої при звуженні сечової трубки (в) для середньої швидкості 7,3 мл/с

Для шерегу урологічних захворювань велике діагностичне значення має форма урофлоуметричної кривої. Непатологічна урофлоуметрична крива є неперервною з відносно стрімким підйомом. Спадаюча частина є, навпаки, повільнішою. Непатологічна урофлоуметрична крива не має також виразних осциляцій. Максимальна швидкість потоку досягається в першій третині загального часу току. При коливальному характері швидкості потоку урофлоуметрична крива може мати форму неперервної лінії з декількома локальними максимумами (при цьому швидкість потоку ніколи не зменшується нижче 2 мл/с — коливальний неперервний потік). Якщо ж урофлоуграма розпадається на кілька самостійних процесів (з перервами), тоді має місце коливальний перервний потік. Кілька кривих для випадків патологічних захворювань наведено на рис. 9.9, а, б з відповідним позначенням урологічного захворювання. Переважна більшість цих випадків викликана перешкодами у сечових шляхах:

а) обструкція вивідних шляхів (пухлини, поліпи, абсцес, оваріальна кіста);

б) збільшення простати у чоловіків, що призводить до тиску та звуження сечової трубки;

в) нейрологічні захворювання, коли порушується координація між детрусором (м'язами сечового міхура) та м'язами сечової трубки;

г) втрата функції детрусора;

д) вагітність.

Для повноти переліку причин захворювань додамо, що Існують деякі вроджені вади, які призводять до нетримання сечі (на щастя, відносно прості і звичайно діагностовані та ліковані в дитинстві) [9.4, 9.5].

Згадані вже об'єктивні урофлоу-метричні методи деякі урологи доповнюють Ваттовим фактором (WF). Цей параметр описують в одиницях потужності на одиничну площу (ват на міліметр квадратний або мікроват на міліметр квадратний). Чисельно Ваттів фактор приблизно дорівнює інтравезикулярному тиску при нульовій швидкості потоку сечі.

9.2.3- Електпроуретпрограма (ЕУГ)

Активність сечоводу також проявляється у виникненні слабкого електричного поля. Для одержання діагностичного інформативного результату аналізу цього електричного поля слід збирати дані з різних ділянок сечоводу. Shafik [9.6] при триканальному зчитуванні ЕУГ (на правому сечоводі — в його верхній, середній та нижній частинах) використовував уніполярні Ag/AgCl електроди діаметром 0,8 мм. Опорний електрод розміщено у нижній частині сечових шляхів. Сигнали від кожного електрода зчитувалися протягом 30 хвилин і були фільтровані смуговим фільтром із смугою від 0,01 до 0,5 Гц (фільтр першого порядку з крутизною АЧХ 6 дБ/октаву).

Рис. 9.9. Приклади патологічних урофлоуметричних профілів:

а) у жінок; б) у чоловіків

Піонер у цих вимірюваннях — єгиптянин Shafik — розрізнює в ЕУГ дві базові складові: повільні хвилі (pacesetter potencial) та потенціал дії [9.7].

Повільні хвилі — неперервні негативні, мають велику амплітуду (до 1 мВ) з частотами від 4,8 до 8,8 коливань/хв. Середня частота має значення (6,9±1,3) коливань/хв. Амплітуди повільної хвилі лежать у діапазоні від 0,5 до 0,9 мВ, швидкість ведення уретрою дорівнює 4,2 — 7,4 см/с ((5,9±1,2) см/с).

Фізіологічна функція повільних хвиль досі не була визначена урологами [9.8].

Потенціали дії — перервні та асоційовані з інтрауретральним тиском.

9.2.4. Викликана електпроспінограма (ЕЕСГ)

При операціях в області дна черевної порожнини може мати місце пошкодження нервів, що може призвести до ослаблення уретрального сфінктера і наступної інконтиненції (мимовільного виділення сечі). Іншими причинами захворювання можуть бути транспортні аварії, травми під час спортивних ігор тощо. Саме в цих випадках велике значення має викликана електроспінограма, яка відображає роботу дорсальних нервових шляхів [9.9].

9.2.5. Уродинамічна електроміограма (УЕМГ)

За допомогою голкоподібних (або поверхневих) електродів можна зчитувати також електроміограми різних м'язів урологічного апарата (в першу чергу, м'язів зовнішнього сфінктера). Ясно, що такі УЕМГ явно залежать від функціонального стану (наповнення або випорожнення міхура).

Для зчитування УЕМГ виробляють голки з Ag/AgCl для одноразового використання (наприклад, з позначкою 1512M/1512F), які для чоловіків мають довжину 3,8 см, а для жінок — 2,5 см. Відповідні передпідсилювачі та адаптери для зчитування УЕМГ виробляють декілька фірм. УЕМГ часто є важливою складовою поліграфічних методів в урології [9.10-9.12].

Прояви електричної активності м'язів уретри вивчав, наприклад, Кобаяші (Kobayashi). УЕМГ м'язів черевного дна використовують, у першу чергу, для оцінки порушень м'язів стінки сечового міхура і сфінктера уретри. Кардус (Curdus) ще у 1963 році почав використовувати УЕМГ при об'єктивній оцінці інконтиненції. Оскільки в наш час на порушення функцій нижнього сечового тракту в цивілізованих країнах хворіє більш, ніж 20% усіх жінок, об'єктивній діагностиці у цій області приділяється велика увага. Оскільки ця хвороба соціально та фінансово є дуже важливою, вже у 1971 році виникла Міжнародна асоціація інконтиненції. Внаслідок частішої появи інконтиненції у жінок (статистично захворювання жінок у віці від 34 до 54 років на 30 — 34% частіші, ніж у чоловіків (рис. 9.10)) виникла міждисциплінарна наука урогінекологія. Широко відома Міжнародна урогінекологічна організація — International Urogynaecological Association [9.13-9.15].

І

Крім ургентної інконтиненції сечі (неконтрольоване виділення сечі при наявності необхідності сечовиділення) частіше зустрічається стресова інконтиненція. В останньому випадку йдеться про виток сечі під час кашлю, чихання, сміху і т. ін. Інкон-тиненцією сечі хворіють пацієнти з неурологічними хворобами (90% хворих — на розсіяний склероз). Електричній активності ниркових мисок присвячені численні праці. УЕМГ експериментально зчитують також у деяких тварин [9.16].

Рис. 9.10. Відносна ймовірність появи інконтиненції (неконтрольованого витікання сечі) у чоловіків та жінок у залежності від віку

9.2.6. Електровезикулограма (ЕВеГ)

Електричну активність м'яза сечового міхура характеризує електровезикулограма. Результати своїх вимірювань і аналізу цих вимірювань для пацієнтів з пухлинами простати публікував Shafik [9.17 — 9.24]. Ця проста і неінвазивна техніка досліджень може бути використована при діагностиці і лікуванні різних урологічних захворювань.

9.2.7. Реографічні методи в урології та нефрології

Імпедансні вимірювання в області низу черева людини знайшли застосування і в урології [9.15]. Найбільше значення має імпедансний аналіз під час гемодіалізу. Особливо цікаві результати дають багаточастотні методи MFBIA (Multifrequen-су Bio-Electrical Impedance Analysis). Збуджувальні електроди розміщують на руці та нозі. На електрод подають струм 0,35 мА. Імпеданс вимірюють на 496 частотах (між 4 та 1012 Гц).

9.2.8. Перспективи використання вимірювання одно-вимірних сигналів в урології

Розглянуті методи урологічних досліджень складають лише частину методів, що їх використовують у наш час. Крім того, перспективними вважають не поодинокі вимірювання, а поліграфічні дослідження, тобто використання одночасно декількох з розглянутих вище методів (рис. 9.11, 9.12). Сучасні уродинамічні системи дозволяють реалізувати такі методи.

Ряд уродинамічних методів використовує при зчитуванні різноманітні катетери. Питанню надійності таких вимірювань (тобто оцінка, чи саме заведення катетера впливає на одержані дані) присвячені роботи Тесс'є та Шика (J. Tessier, Е. Schick) [9.1]. З них, наприклад, видно, що при введенні катетера у чоловіків зменшується як максимальна, так і середня швидкість потоку сечі, а у жінок зменшується лише максимальна швидкість (в той час як середня швидкість залишається незмінною). Загальний виведений об'єм у жінок при цьому зменшується, а у чоловіків залишається незмінним.

Рис. 9.11. Загальна схема об'єктивної діагностики урологічних

Шляхів

Слід зазначити, що інженери-дослідники часто фізіологічні процеси (дуже важливі для життєдіяльності) намагаються описати за допомогою різних математичних моделей. На жаль, і в тих випадках, коли немає повних або точних даних. До того ж сучасні медичні відомості часто не дають можливості утворення точного уявлення про процеси, що проходять у даному органі. Ясно, що результати аналізу таких математичний моделей не можуть призвести до висновків, які б сприяли диференційній діагностиці. Тому першочерговим завданням медиків разом з інженерами є розробка методик зчитування та обробки низькорівневих зашумлених сигналів.

Рис. 9.12. Схема поліграфічних вимірювань у чоловіків

9.3. Використання систем відображення в урології та нефрології

В сучасній урології широкого розповсюдження набули такі методи отримання медичних діагностичних зображень, як рентгенографія (та рентгеноскопія), рентгенівська комп'ютерна томографія, ультразвукові дослідження, системи ядерного магнітного резонансу і т. ін. [9.25].

На первинному рівні діагностики домінуючу роль мають рентгенівські дослідження, хоча вони вже починають витіснятися іншими методами — в першу чергу — ультразвуковими. Проте при наявності різноманітних систем відображення найбільш перспективною вважають поліграфію (тобто застосування кількох методів відображення одночасно).

Нижче розглянемо (як приклад) декілька із захворювань, Діагностика яких можлива з використанням відповідних Систем відображення (візуалізації).

9.3.1. Хвороба сечокам'яна

Ця хвороба характеризується утворенням в нирковій паренхимі або в мисках конкрементів, сформованих із складових частин сечі. Це головний і найчастіший із проявів сечокам'яної хвороби.

Рентгенівські дослідження дозволяють встановити наявність каменя, його форму, розміри, локалізацію, а також деструктивні зміни в нирках, викликані цим каменем. Розміри каменів можуть бути різними: від мікролитів до величезних, які заповнюють усю мискову порожнину. Камені мають різну форму. їх розпізнання на знімку залежить від розмірів, хімічного складу та локалізації каменя. Найбільш інтенсивне зображення дають оксалати, далі йдуть камені змішаного складу та фосфати. Оксалати мають шилоподібні, фестончасті контури. Коралоподібні камені найчастіше комплектні, але можуть бути з прошарками, як і інші конкременти змішаного складу. Іноді вони досягають величезних розмірів. Близько 10% каменів з низькою атомною масою (урати, білкові, цистинові, ксантинові) на рентгенограмі дають слабку тінь або їх зовсім не видно («невидимі камені»). Такі камені можна визначити за допомогою рентгенівської поздовжньої томографії, ретроградної пневмопієлографії та урографії. Тоді на урограмі на фоні газу з'являється додаткова тінь, а на фоні контрастної рідини — дефект наповнення. Оскільки при сечокам'яній хворобі часто конкременти спонтанно виходять з мискової системи, вони можуть визначатися вздовж шляху сечоводу (можуть затримуватися над одним з його анатомічних звужень). При частковому перекритті сечоводу каменем має місце розширення вищої від перекриття частини та миски (пієлоуретеректазія). Під час ниркової коліки на уретрограмі виявляється збільшена нирка з підсиленим нефрографічним ефектом без контрастування чашечної системи та сечоточника — велика біла нирка із збереженою функцією. При досить довгій повній блокаді каменем (більше 3 — 4 тижнів) функція нирки внаслідок атрофії ниркової паренхими зменшується і може повністю втратитися. У таких випадках при відсутності каменя на знімках і сумнівах у діагнозі проводять ретрографну пієлоуретрографію з рідкою контрастною речовиною або киснем.

Рентгенівська комп'ютерна томографія дозволяє діагностувати невидимі при традиційних рентгенологічних методах камені нирок та сечоводів, обчислювати їх розміри, досліджувати структуру, співвідношення з паренхимою та мисковим апаратом. Ділянки підвищеної щільності в проекції сечового тракту слід розцінювати як камені нирок та сечоточників. Рентгенонегативні камені мають 60 — 400 одиниць Хаунсфілда.

Ультразвукові дослідження. При них камінь визначають як округлу або овальну структуру високої щільності. При інтерпретації УЗ-картини слід пам'ятати, що камені в мисках та овапнені сосочки мають практично однаковий вигляд. Мискова система внаслідок її нерівності і різного розташування малих чашечок по відношенню до фронту розповсюдження УЗ-хвилі візуалізується у вигляді чередування більш яскравих ділянок, які деякі дослідники розглядають як конкременти у порівнянні до менш яскравих.

Діагноз нефролитіазу не викликає сумнівів, якщо позаду від каменя визначається послаблення інтенсивності або виникає акустична тінь, поява якої обумовлена повним відбиттям УЗ-хвилі від його щільних структур. Звичайно цей акустичний феномен виникає у тих випадках, коли товщина каменя становить або перевищує 0,5 — 0,6 см. Невеликі камені частіше розташовані в паренхимі нирки у безпосередній близькості від місця їх первинного утворення, тобто в області сосочків, у той час як великі — звичайно локалізовані у мисковій системі.

Найлегше виявити коралоподібні камені, оскільки вони мають великі розміри і займають більшу частину мискової системи. На сканограмі їх визначають як чітко контуровані ехо-иозитивні утворення, позаду від яких спостерігають акустичний ефект ослаблення або виникає акустична тінь. Але у деяких випадках при подовжньому скануванні (у зв'язку з тим, що коралоподібний камінь часто має неправильну форму) може створюватися уява про наявність декількох окремих каменів. Для того, щоб визначити кількість каменів, слід давач пристрою, що працює в реальному масштабі часу, розмістити над проекцією центра нирки перпендикулярно до її поздовжньої осі. Далі, поступово змінюючи кут нахилу давача, слід намагатися просканувати нирку по всій довжині — від верхнього полюса до нижнього. Відсутність розриву у виявленому щільному утворенні буде свідчити про єдиний коралоподібний камінь.

Мінімальна товщина каменя, розміщеного у нирці, що його можна розпізнати на ехограмі, становить 1,5 — 2 мм. Якщо ж миска розширена і камінь знаходиться у зваженому стані, то його можна виявити навіть у випадку, коли його товщина менша 1,5 мм.

Незважаючи на високу роздільну здатність сучасних УЗ-систем відображення, візуалізація невеликих каменів становить певну проблему. Це обумовлено тим, що при УЗ-відображенні вони мають акустичну щільність, близьку до мискових структур. Тому камені завтовшки навіть 0,5 см у деяких випадках залишаються нерозпізнаними. Але візуалізація невеликих каменів можлива при зміні режиму роботи УЗ-пристрою. Зменшення інтенсивності УЗ-випромінювання проводять майже до повного зникнення на образі ниркових структур. Далі проводять поперечне та поздовжнє сканування. Поява у цих умовах невеликих чітких ехопозитивних утворень свідчить про наявність каменів. Подібно до каменів відображаються металеві уламки, що знаходяться у нирці внаслідок вогнепального ураження.

9.3.2. Камені сечового міхура

Ці камені можуть бути первинними (тобто утвореними у міхурі) або вторинними, що спустилися у міхур з верхніх сечових шляхів.

Рентгенівські дослідження в більшості випадків дозволяють знайти тіні конкрементів розміром 0,5 — 5 см і більше. Інтенсивність тіні різна і залежить від вмісту солі кальцію. Деякі камені (урати, цистини) не дають тіні. Такі камені знаходять при цистографії з контрастною речовиною невеликої концентрації (5 — 10%).

Рентгенівська комп'ютерна томографія не показана.

Ультразвукові дослідження — камінь характеризується наявністю у порожнині сечового міхура округлої щільної ехо-структури, за якою розташована «акустична тінь».

9.3.3. Камені сечоводу

Вони завжди є при нефролітіазі.

Рентгенівські дослідження — на обзорній рентгенограмі камені дають тінь конкремента або інородного тіла. При урографії камені утворюють дефект наповнення.

Рентгенівська томографія — не показана.

Ультразвукові дослідження — діагностика відносно складна. Це зумовлено невеликим діаметром сечоводів, а також наявністю газу у кишечнику, який є перешкодою для розповсюдження ультразвуку. В нормі фрагменти сечоводу можуть бути виявлені тільки у худих пацієнтів і при відсутності газів у кишечнику. Візуалізація значно полегшується, якщо діаметр сечоводу становить 1 см і більше. При цьому розширений сечовід можна визначити при дослідженнях з боку передньої черевної стінки і зі спини. Якщо камінь розташований у нижньому відділі сечоводу на відстані 4 — 5 см від його устя, то при заповненому сечовому міхурі його можна виявити майже в усіх дослідженнях за характерними для нього ехографічними ознаками. При більш високому розташуванні камінь виявляють, якщо позаду від нього виникає акустична тінь і спостерігається значне розширення сечоводу. У деяких випадках при скануванні можна виявити камені, що не дають акустичної тіні. Цьому сприяє розширений сечовід. До інших непрямих ознак наявності каменя у сечоводі слід віднести розширення чашечок, особливо при динамічних дослідженнях.

Найбільші складності викликає діагностика каменів, розташованих в інтрамуральному відділі сечоводу. Це має місце як при цитоскопії, так і при рентгенівських дослідженнях.

9.3.4. Цистит

Цистит — це запалення слизової оболонки сечового міхура. Розрізняють цистит гострий і хронічний. Гострий цистит проявляється частим, хворобливим сечовипусканням.

Рентгенівські дослідження. При цистографії хронічний неспецифічний цистит характеризований утовщенням стінки міхура та складок слизової оболонки, зменшенням ємності, підвищенням тонусу, функціональними порушеннями гирла сечоводу та задньої уретри. Чим виразніший набряк — тим товща стінка міхура. Якщо набряк слизової оболонки супроводжується утворенням бульбашок (булезний цистит), то контури порожнини сечового міхура будуть хвилеподібними. При вогнищевому циститі, який супроводжує гострий везикуліт або простатит, визначають локальне утовщення стінки сечового міхура з грубим рельєфом слизової оболонки, що вигинається в його просвіт. Якщо цистит виразкового характеру, то на рельєфі слизової оболонки виявляють контрастні плями.

Ультразвукові дослідження не дозволяють одержати необхідну інформацію.

Подальші приклади відповідних урологічних захворювань та їх діагностики візуалізацією можна знайти у спеціальній медичній літературі, наприклад, [9.26].

Література до глави 9

9.1. Tessier J., Schick Е. Urethral Instrumentation Affect Uroflow-metry Measurements.- BJU 68.- 1990.- P. 138-143.

9.2. Randall N. J. A new uroflowmeter for routine clinical use // Biomed. Eng.- Mb 1.- V. 10.- 1975, Jan.- P. 21-24.

9.3> Kondo A., Mitsuya #., Torii H. Computer analysis of micturition parameters and accuracy of uroflowmeter // Urol. Int.— Mb 5.— V. 33.- 1978.- P. 337-344.

9U. Sirok M. B. Interpretation of urinary flow rates // Urol. Clin. North. Am.- № З - V. 17.- 1990, Aug.- P. 537-542.

9.5. Sonke G. S. et al. Low reproducibility of maximum urinary flow rate determined by portable flowmetry // Neurol. Urodyn. — № 3,-V. 18.- 1998.- P. 183-191.

9.6. Shafik A. Electroureterogram: human study of the electromechanical activity of the ureter // Urology.— Mb 5.— V. 48.— 1996, Nov.- P. 696-699.

9.7. Shafik A. Electroureterogram in the obstructed ureter and vesicoureteral reflux // J. Surg. Res.- Mb 2.- V. 65.- 1996, Oct. -P. 145-148.

9.8. Malatinsy E. et al. Standard electroureterogram // Urology. Mb 6.- V. 8.- 1969, Nov. P. 353-355.

9.9. Cardozo L., Khullar V. Urinary incontinance in adult women // Prescribes Journal.- Mb 4.- V. 34.- P. 134-141.

9.10. Tojo S. et al. Ureteral function after the surgery of cervis cancer from thé standpoint of the electromiographyof the ureter // Sanfu-jinka No Jissai.- Mb 9.- V. 19.- 1970, Sept.- P. 934-939.

9.11. Palace J., Chandiramani V. A., Fowler C. J. Value of sphincter electromyography in the diagnosis of multiple system atrophy // Muscle Nerve.- Mb 11.- V. 20.- 1997, Nov.- P. 1396-1403.

9.12. Tsuchida S. et al. Sinchronized recording of electroureterogram //Tohoku J. Exp. Med.- Mb 1.- V. 89.- 1966, May.- P. 85-93.

БІОСИГНАЛИ В УРОЛОГІЇ ТА НЕФРОЛОГІЇ

11

9.13. Zmrhal J. Obory gynekologie a urologie spolu souviseji // Le-karske listy priioha Zdravotnickych novin.— 1998 — C. 48.

9.14. Olsen A. L.f Benson J. Т., McClellan E. Urethral sphincter needle electromyography in women: comparison of periurethral and transvaginal approaches // Neurol. Urodyn.— Mb 5.— V. 17.— 1998.— P. 531-535.

9.15. Roshani H. et al. A study of ureteric peristalsis using a single catheter to record EMG, impedance and pressure changes // Tech. Urol.- Mb 1.- V. 5.- 1999, Mar.- P. 61-66.

9.16. Kawamura S. et al. Action potential of the intramural ureter In the dog // Urol. Int.- Mb 1.- V. 47.- 1991.- P. 31-35.

9.17. Shafik A. Electrovesicography in benign prostatic hyperplasia // Arch. Androl.- Mb 3.- V. 33.- 1994, Nov.- P. 201-207.

9.18. Shafik A. Electrovesicogram in the neurologic bladder // J. Invest. Surg.- Mb 6.- V. 9.- 1996, Nov.- P. 481-486.

9.19. Kuznik B. L, Rusiaev V., Mishchenko V. P. Electrovasogram and emission of tissue coagulation factors out of the vascular wall / Dokl. Akad. Nauk SSSR.- Mb 2,- V. 182.- 1968, Sept.- P. 480-482.

9.20. Shafik A. Electrovasogram: a canine study of electromechanical activity of the vas deferens // Urology. Mb 5. — V. 46. — 1995, Nov. P. 692 696.

9.21. Shafik A. Electrovasogram in normal and vasectomized men and patients with obstructive azospermia and absent vas deferens // Arch. Androl.- Mb 1.- V. 36.- 1996, Jan.- P. 67-69.

9.22. Shafik A. Electrovasogram in patients with obstructive azospermia and absent vas deferens // World J. Urol.— Mb 6.— V. 14.— 1996.- P. 393-396.

9.23. Shafik A. Electrorectography in chronic proctitis // World J. Surg.- Mb 5.- V. 17.- 1993, Sep.- P. 675-679.

9.24. Shafik A. Electrorectography in chronic constipation // World J. Surg.- Mb 5.- V. 19.- 1995, Sep.- P. 772-775.

9.25. Абакумов В. Г., Рибін О. І., Сватош Й., Синєкоп Ю. С. Системи відображення в медицині.— К.: ВЕК+, 1999.— 320 с.

9.26. Михайлов А. Н. Руководство по медицинской визуализации. Минск: Вышейшая школа, 1996.— 507 с.




1. Биография СА Есенина
2. Эпистемическая логика
3. ориентированных мероприятий которые проводят компании
4.  ПЛЕМЕННЫЕ РЕЛИГИИ РЕЛИГИЯ СЛАВЯН
5. во кабеля м Оборудование Примечание Ул
6. исполнителя вышестоящему приставу
7. Лабораторная работа 10
8. Паспорт здоровья размещены на- 1
9. Тема- ОГЛАВЛЕНИЕ Введение 3 Глава 1
10. Фармацевтическая химия стероидных гормонов
11. О занятости населения в Российской Федерации
12. Лечебное дело ТЕРАПИЯ Рассмотрено
13. Контрольная работа- Органы местного самоуправления в зарубежных странах
14. Гармонические колебания и их характеристики Колебаниями называются движения или процессы которые харак
15. тема старается максимально обособить их друг от друга
16.  Сіверському. Біля царя були увесь вищий склад армії Меншиков та Шеремєтьєв керевні члени уряду- кнцеляр І
17. НА ТЕМУ- МИР УВЛЕКАТЕЛЬНЫХ ПРОФЕССИЙ Подготовила- воспитатель Лойкова Е
18. 'н 'лшемі 2айналым 'ралы 3 т'лем 'ралы 4байлы' жасау 'ралы
19. Васильчиков Виктор Илларионович.html
20. Типсы френч белый 800 р