Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ій позиції розташовувалася Україна яка за кількістю туристичних прибуттів пропустила перед себе визнаних с

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Європейський регіон є безперечним світовим лідером за обсягами акумуляції туристичних потоків. У його межах здійснюється майже 55 % світових туристичних поїздок. У 2008 р. 6 із 10 найбільш відвідуваних туристами країн світу, знаходилися у межах Європейського туристичного регіону. Серед них на 7-ій позиції розташовувалася Україна, яка за кількістю туристичних прибуттів пропустила перед себе визнаних світових туристичних грандів: Францію, США, Іспанію, Китай, Італію та Велику Британію.

Показники окремих територіальних субринків Європи

Всесвітня туристична організація провела офіційну класифікацію належності країн світу за основними туристичними регіонами. Згідно з цією класифікацією, Європейський регіон поділено на наступні субрегіони: 

1) Центральна та Східна Європа; 

2) Західна Європа; 

3) Північна Європа; 

4) Південна Європа; 

5) Східне Середземномор’я.

Незмінно потужним, на рівні 450-500 млн візитерів щороку, лишається обсяг туристичного потоку до країн Європейського туристичного регіону. Такий стан речей обумовлений впливом кількох груп чинників. 

По-перше, потужний і багатоманітний туристичний природний і культурно-історичний потенціал: тисячі кілометрів морських пляжів, освоєні гірські системи, мозаїчність і різноманітність ландшафтів, рясна річкова й озерна мережа, багаті бальнеологічні ресурси, багатство різноманітних історичних, архітектурних і археологічних пам'яток, значна кількість культурних, сакральних і техногенних атракцій (мегаліти, монастирі, церкви, музеї, тематичні парки, аквапарки, розважальні заклади тощо), численні події, які використовуються у туристичній індустрії і формують значні туристичні потоки.

По-друге, сприятливі соціально-економічні та суспільно-географічні чинники: високий рівень економічного розвитку біль-шості країн регіону, якісна транспортна і соціальна інфраструктура, тісне сусідство держав, давні та багаті культурні традиції, у тому числі напрацьована культура відпочинку і подорожі, релігійна й етнічна толерантність, притаманна населенню більшості країн Європи, відносно низький рівень злочинності і висока безпека життя, якісні трудові ресурси, традиційно високий рівень розвитку туристичної індустрії та якості обслуговування.

По-третє, сприятливий політичний клімат: давні демократичні традиції суспільно-політичних устроїв, стабільність політичної ситуації в більшості європейських країн, функціонування Європейського Союзу, формування єдиної єврозони і спрощення процедур в'їзду - виїзду туристів, що дозволяє безперешкодно відвідувати ряд країн.

Перспективи розвитку туризму у Європейському регіоні пов'язані із ширшим залученням ресурсів східноєвропейських, особливо пострадянських країн, їх інтеграцією до єдиного туристичного середовища і створенням сучасної туристичної інфраструктури. 

Розглянемо докладніше туристичні ринки цих субрегіонів.

Центральна та Східна Європа

Країни Центральної та Східної Європи очікують потужне зростання туризму та до 2020 року вони можуть виграти конкурентну боротьбу всередині Європи за райони туристичного призначення. Країни Східної Європи цікаві у туристичному плані своїми екскурсійними, лікувально-оздоровчими та спортивними програмами та гірськолижними курортами. 
Центрально-Східноєвропейський туристичний район складається з країн із різними рівнями соціально-економічного розвитку і несхожими культурами, які заселені народами із відмінними ментальностями. На одному полюсі знаходяться Чехія, Польща, Угорщина, Словаччина, Румунія, країни Прибалтики й ін. - держави, які неоднаково успішно здійснили перехід від командно-адміністративної до регульованої ринкової економіки і стали членами Європейського Союзу. На іншому боці - Туркменістан, Узбекистан, Киргизстан - типові азійські держави із сировинно орієнтованими економіками й авторитарними політичними системами. Особливе місце і в районі, і в усьому світі посідає Російська Федерація з її претензіями на геополітичну винятковість й економічну роль у Європі та світі. Специфічне культурне й економічне середовище формують республіки Закавказзя. Така ж строкатість характерна і для ресурсної забезпеченості індустрії туризму та специфіки її розвитку в окремих державах. 
ЧЕХІЯ. Туристів до Чехії приваблюють дивовижні зразки архітектури у Празі й численних містах і містечках , лікування на бальнеологічних курортах, таких як Карлові Вари, Маріанське Лазне та ін., відпочинок у горах. Визначною природною пам'яткою країни є Моравський карст, розташований на захід від міста Брно. Численні печери були відомі вже в XVII ст. Печери приваблювали здавна ще й тому, що в них можна було розшукати кістки доісторичних тварин. 
РУМУНІЯ. Важливим чинником розвитку туризму є середньовисотні гори Карпати. Вони розташовані всередині країни у вигляді дуги і діляться на три гірські ланцюги: Східні, Південні і Західні Карпати. До традиційних видів туризму, поширених у Румунських Карпатах, належать гірський велосипедний туризм та спелеотуризм. Широкої популярності набуває екологічний туризм і відвідування заповідників та природних національних парків, найбільш відвідуваними із яких є Чахлеу, Залізні Ворота, Родна
КИРГИЗСТАН. Туристична індустрія країни намагається використовувати прекрасні умови для організації гірськолижного туризму, який може розвиватися цілорічно. Свої послуги вже пропонують кілька гірськолижних баз, обладнаних сучасним устаткуванням. Любителів історії та паломників привабить Ош - місто, якому понад 2 500 років. 

Північна Європа (Скандинавські країни)

 Туристичний район Північна Європа включає країни, які окрім географічної близькості і розташування на півночі Європи мають і ряд інших загальних рис: культурно-історичну спільність, високий рівень економічного розвитку і добробуту, порівняно невелику чисельність населення, за винятком Великої Британії. Скандинавські країни є досить привабливим регіоном для туристів. Так, наприклад у Фінляндії, внаслідок розвиненої інфраструктури, у туристів користуються найбільшим попитом сімейні тури. Інші скандинавські країни ― Швеція та Норвегія ― залишаються напрямками індивідуального туризму. Британія - країна замків. Вони уособлюють давні традиції, могутність, історію і пов'язані з різними подіями й іменами. Нині британські замки - не лише екскурсійні об'єкти і музеї. Багато з них перетворені теперішніми власниками на комфортабельні готелі, де збережена атмосфера минулих часів і пропонується вишуканий відпочинок.
ІРЛАНДІЯ. Традиційним для країни є релігійний туризм. Щороку в липні приблизно 50 тис. людей здійснюють паломництво на святу гору Кроу. Ця гора знаходиться на заході країни біля атлантичної затоки Клу. На Кроу піднімався свого часу Святий Патрік - покровитель Ірландії. Тут він сорок днів і ночей без їжі та води молився за спасіння ірландців та їх навернення до християнства.
ДАНІЯ. Основні визначні пам'ятки зосереджені у столиці королівства - Копенгагені. Особливої уваги туристів заслуговує тематичний парк Леголенд, який пропонує змістовний сімейний відпочинок. Перший тематичний парк Леголенд був збудований у 1968 р. в Данії, у маленькому містечку Біллунд. На сьогодні це – найбільший Леголенд у світі. Його площа – близько 100 тис. м2, на його створення пішло понад 46 млн кубиків конструктора ЛЕГО різної величини.

ПІВДЕННа Європа

Європейське Середземномор'я - один із найбільш популярних і відвідуваних туристичних районів світу. Тривалий часовий період із м'якими, комфортними для відпочинку погодно-кліматичними характеристиками, тепле море зі зручними пляжами, ландшафтне і природне біологічне різноманіття, розвинута транспортна і туристична інфраструктура та давні традиції гостинності, надзвичайно багата культурна спадщина перетворили Південну Європу на "мекку" міжнародного туризму. Провідними туристичними державами району є Іспанія й Італія, які щороку обслуговують до 60 і 50 млн туристів відповідно.

Найбільш динамічно в даному субрегіоні розвивається туристичний ринок Іспанії. Протягом останніх років обсяг туристичних прибуттів у дану країну щорічно зростає в середньому на 2,5 %. Аналогічна тенденція характерна для показників доходів у галузі ― за період з 1996 до2000 року вони збільшились на 12,5 %. Даний субринок представляє Греція. Туризм ― це перша строка в економіці Греції. Галузь забезпечує до 20% ВВП країни.

Іспанія. Великою популярністю серед туристів користується острівна частина країни. Канарські острови розташовані навпроти африканських берегів, за 1000 км від Піренейського півострова. 
МОНАКО. Столиця князівства, місто Монте-Карло, відома своїми гральними будинками. Однак тут можна ознайомитися з рядом визначних пам'яток: Княжий Палац, Палацова площа, Океанографічний музей, Палац казино, Японський сад, собор Монако, Музей історії князів Монако, Морський музей.
ХОРВАТІЯ. Хорватія надзвичайно багата на подієві ресурси. Численними різноманітними заходами країна успішно повертає втрачений протягом 1990-их років авторитет у світі індустрії туризму. До найбільш помітних подій належать: фестиваль у Загребі "Музичний Бієнале", щорічний карнавал у Дубровнику, паломництво на честь святої Євфимії до міста Ровинь, парусна регата Ровинь - Песаро, відкрита першість Хорватії із великого тенісу у місті Умаг за участю відомих міжнародних спортивних зірок, Фестиваль мультфільмів, а також численні ярмарки і виставки. 

 

Західна Європа

 Країни даного субринку Європи користуються найбільшою популярністю на ринку туристичних послуг. Західна Європа - традиційний туристичний район світового рівня, індустрія туризму якого пропонує високоякісний і різнохарактерний туристичний продукт - від пляжно-купального відпочинку і гірськолижного туризму до паломництва й екологічних турів. 

Висока матеріальна і духовна культура, яка проявляється у вмінні оптимально організувати життєвий простір, розмаїття природи і "старого каміння", узвичаєна століттями система гостинності, високі гарантії особистої безпеки, політична стабільність, міжособистісна, міжетнічна і міжконфесійна толерантність, можливість вільного перетину державних кордонів перетворили Західну Європу на взірцевий туристичний простір. Безперечне лідерство за багатством туристичних ресурсів, їх різноманітністю і залученням до використання належить Франції та Німеччині. 

 Австрія займає 5 місце в Європі за популярністю у туристів.

Великобританія займає друге місце серед країн Західної Європи за популярністю у туристів.

Найбільш поширеним видом відпочинку в даній країні є культурні подорожі до столиці країни.
Німеччина є третьою країною Західної Європи за популярністю серед туристів. У зимовий період найбільшим попитом користуються різдвяні та новорічні тури, а також гірськолижний відпочинок.Крім того, Німеччина, яка знаходиться в центрі Європи, є для молоді ідеальною країною для навчання. Тут діє 80 університетів та більше 130 вузів, які дають чудові можливості для отримання безкоштовної освіти.

Автобусні подорожі на європейському туристичному ринку

 Автобусні подорожі є порівняно молодим видом туризму. Початок його розвитку можна віднести до 70- х років, коли було створено першу міжнародну лінію автобусного обслуговування Лондон ― Дублін ― Голуей, організатором якої була ірландська фірма “СІЕ”.

У 1986 р. було сформовано раду “Євроліній”, куди ввійшли 33 європейські партнери. Зараз вона обслуговує 250 маршрутів по всій Європі. З 1992 року “Євроліній” стали працювати і в Східній Європі. В принципі в Європі існує три види автобусного туризму: 1) подорожі на рейсових автобусах у відповідності з розкладом та по фіксованим маршрутам; 2) подорожі на “човникових” автобусах; 3) спеціальні рейси, які включають цілий спектр різноманітних послуг. Протягом всієї подорожі група використовує один і той же автобус. Після закінчення подорожі група повертається на місце відправлення. 

Ринок річкових круїзів в Європі

Річковий туризм є ідеальним засобом для ознайомлення з Європою. Даний туристичний продукт має певні труднощі у завоюванні широкого ринку, головна з яких ― висока ціна. Однак, не дивлячись на це, він досить добре просувається на європейському туристичному ринку і попит на нього зростає. Основними споживачами річкових круїзів є особи літнього віку. Основну частку клієнтів річкових круїзів становлять американці, французи, німці, швейцарці, голландці. 

Головними річками, по яких організуються круїзи в Європі, є Дунай, Рейн, Сена, Рона, Ельба, канал Майн – Дунай, по якому можна потрапити через Франкфурт – на – Майні до Вени.

Яхтінг та інші водні види відпочинку

Статистичні дані Міжнародної ради асоціацій морської індустрії показують, що щороку промисловість випускає 750 тис прогулочний судів.

Великі компанії відкривають клуб, члени яких можуть займатися віндсерфінгом, ходити під парусом тощо. При таких клубах створюються школи, де можна навчитися керувати судами або навчитися підводному плаванню. Все це приваблює все більшу та більшу кількість бажаючих займатися водними видами туризму. В Європі багато власників готелів на узбережжях організовують власні невеликі клуби для задоволення попиту клієнтів. 
Інтерес також представляють фішинг – круїзи. Це прогулочне плавання на судні малого флоту з організацією рибалки та наданням відповідного спорядження.

Культурний туризм

Культурний туризм все більше й більше укріплює свої позиції на ринку туристичних послуг Європи. 

Вперше проект “культурний туризм” був представлений у 1995 році за підтримки ЄС та Федерації комітетів по туризму Європейських міст. 

Ідея була наступна ― створити на базі відомих Європейських центрів культури та мистецтва спеціальні пропозиції для туристів, що включають постійні об’єкти для відвідувань (музеї, галереї) та різноманітні культурні події (виставки, вистави тощо). 
Мета такого проекту ― розвиток міського туризму, а також більш глибоке ознайомлення з містом та його мешканцями, традиціями та культурним життям. Серед найбільш привабливих у культурному плані міст та районів Європи можна виділити наступні:

Париж,міста Італії,Берлін,Мадрид,Афіни,Амстердам.

Агротуризм в Європі

Сільський туризм в Європі з’явився у 70 – ті роки. В ті часи гостро постало питання екології у багатьох великих містах та у людей виникла потреба у спілкуванні з природою, у чистому повітрі, природній тиші та натуральних продуктах харчування. 

Сьогодні даний вид туризму в Європі розвивається швидкими темпами та в деяких країнах приваблює основну частину туристичного потоку. В якості прикладу можна привести такі країни як Італія, Франція, та Ірландія. 

Італія є лідером в Європі по агротуризму. За типом туристичних послуг агрогосподарства поділяються на три категорії: “Природа та здоров’я”, “Традиційна гастрономія” та “Спорт”.

Агрогосподарства першого типу, що спеціалізуються на поєднанні сільського та екологічного туризму, переважно розташовані в районах термальних джерел та національних парків.
Географія господарств категорії “Традиційна гастрономія” більш широка ― Лігурія, Венето, Умбрія, Марке, Пулья, виноробницькі райони країни.
 

Пріоритети розвитку туристичного ринку в Україні

Карпатського регіону

Аналіз географічних, природних, історичних та економічних умов показує, що Карпатський регіон має можливість стати унікальним туристичним субринком, де розумна економічна політика зможе успішно поєднати регіональні, державні та міжнародні інтереси країни. Мова йде про вибір правильного стратегічного курсу у розвиткові регіону. Якщо керуватися тим, що Карпати є географічним центром Європи, а в природному відношенні ― унікальною екосистемою Західної України, то при формуванні регіональної політики слід розумно використовувати його геополітичні переваги та зберегти екологічний феномен території.

Крим
Крим ― це історичний заповідник. М’який клімат, багатство тваринного та рослинного світу, велика кількість природних геоморфологічних об’єктів (печери, гроти) зробили його придатним для заселення ще в стародавні часи.

Гірський та передгірський Крим та його узбережжя мають сприятливі умови для розвитку всіх форм рекреаційної діяльності та в першу чергу ― туризму. Однак нині дана галузь знаходиться в стані стагнації. Організація рекреаційної діяльності вданому регіоні є неконкурентоспроможною на світовому ринку.

Тому актуальним є питання організації нових форм туристичної діяльності, наприклад, підприємство – маршрут або відкриту для вільного підприємництва туристичну корпорацію.




1. Реферат Федеративная республика Германия и Германская Демократическая Республика
2. Механизмы преодоления убыточности предприятий и обеспечения их финансовой устойчивост
3. тема часть общей нервной системы имеющая отношение преимущественно к регуляции вегетативных функций-
4. ин. Ну а если вы никуда не попали что ж
5. Назначение наказания по совокупности преступлений
6. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук.html
7. Шок
8. МЕЖДУНАРОДНЫЙ МАРКЕТИНГ для специальности 080102 Мировая экономика Понятие международного марк.html
9. Шпаргалка- Лекция по нейрохирургии
10.  Безопасность жизнедеятельности ~ основа здорового образа жизни
11. Контрольная работа- Трансформация бухгалтерской отчётности в соответствии с международными стандартами
12. дипломная или выпускная квалификационная работа но по всей вероятности никто из членов ГАК Государственно
13. Незаменимые и другие аминокислоты
14. СанктПетербургский государственный инженерноэкономический университет Кафедра логистики и ор
15. Золотой серии книг Тибетца по эзотерической астрологии и психологии
16. МТС - инновации в сфере мобильной связи
17. Літературна спадщина Франческо Петрарки
18. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук Запоріж
19. Реферат- Демокрит и Платон
20. экономических структурах стран Востока становление нового класса национальной буржуазии развитие национ