Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Відтоді починається розумово усвідомлена діяльність наших пращурів

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Білет №1

  1.  Первісне суспільство на території Укр.

Розкопки та знахідки в Ефіопії, Кенії, Танзанії дають підставу дійти висновку, що початок історії людства можна датувати 2-2,5 млн.р. від наших днів.  Автор одного із найкращих курсів історії Укр. професор Борисенко В.Й. пише, що саме в ті часи мавпа-примат звелася на задні кінцівки й звільнила передні для добування їжі та виготовлення найпростіших знарядь праці. Відтоді починається розумово усвідомлена діяльність наших пращурів.

Підкреслимо, що перехід до користування знаряддями праці був революційною подією в житті людиноподібних істот. Усвідомлена праця, а згодом і мова остаточно вивела нашого предка з тваринного стану і зумовили його становлення як гомо сапіенса.

Поява перших людей на території сучасної України

Історія України бере свій початок від появи перших людей на її території. Науково доведено, що первісні люди з'явилися на українських землях приблизно 1 мли. рр. тому - найдавніше їх поселення знайдено біля с. Королеве в Закарпатті.

На думку сучасних українських істориків, розселення прадавніх людей на території України відбувалося південно-західним та західним шляхами.

Із появою перших людей в історії України починається первісна доба, яка характеризується наявністю колективної власності, колективного виробництва та споживання. Первісне суспільство не мало класів і держави. Існувало дві ({юрми суспільно-економічних відносин - спочатку первісне людське стадо, а з часом - родова община і плем'я.

Первісна організація життя людей існувала на півдні України до І тис. р. до н.е., на іншій її території - до початку н.е.

У розвитку первісного суспільства виділяють такі періоди: кам'яний вік (палеоліт, мезоліт, неоліт, енеоліт), бронзовий і ранній залізний віки. Ця періодизація створена, виходячи із домінуючої ролі того чи іншого матеріалу при виготовленні знарядь праці.

Тодішній клімат Укр. нагадував сучасні субтропіки: в саванах бродили табуни слонів та носорогів, паслись дикі коні. В долинах річок, в широколистяних лісах росли лавр, смоківниця, самшит. Тут знаходили притулок та їжу олені, косулі, лосі. В річках та озерах жили гіпопотами, свою здобич біля водопоїв підстерігали тигри, леви, печерні ведмеді, вовки, лисиці, росомахи.

У цих природніх обставинах люди жили невеликими групами, постійно пересувалися з місця на місце в пошуках їжі, використовуючи для цього знаряддя ударної та ударно-ріжучої дії – скребла, рубила, гостроконечники. Всі вони були виготовлені з кременю, різних сланців.

Історію первісного суспільства вчені поділяють на кілька періодів: палеоліт(стародавній кам’яний вік); мезоліт(середній кам’яний вік); неоліт(новий кам’яний вік); енеоліт(мідно-камяний вік); бронзовий вік.

  1.  Причини та джерела виникнення козацтва

Історики вважають, що слово козак — тюркського походження, а означає воно вільна людина. Деякі дослідники відносять появу козацтва ще до часів Київської Русі (ХІ-ХІІ ст.), коли князі посилали невеликі загони для охорони своїх кордонів від ворогів. Перебуваючи на «окраїнах» князівських земель, далеко від влади князів, його воїни самостійно влаштовували своє життя, побут, займалися ремеслами, промислами та полюванням, але головне — виконували військові функції.

Проте більшість істориків уважає, що козацтво з'явилося в XV ст. (приблизно 1490 року), саме з цього часу дійшли до нас перші писемні згадки про козаків.

Причини виникнення козацтва:

• соціальна — посилення феодального та релігійно-національного гноблення українського народу після утворення Речі Посполитої;

• економічна — захоплення польськими та литовськими феодалами українських земель, нестача власної орної землі, переселення селян та міщан на нові землі для подальшого їх господарського освоєння;

• лицарська — наявність героїчних постатей, які, нехтуючи своїм життям, були готові скласти голову, захищаючи свій народ від польсько-литовських феодалів, кримських татар і турків; саме вони згуртовували озброєні загони народних месників, що виступали на захист честі й волі України.

Джерелами формування козацтва стали:

• селяни-втікачі від польської сваволі;

• селяни й міщани (уходники), які переселялися на нові, вільні землі «Дикого поля»;

• частина української шляхти, позбавлена іноземцями власності;

• різноманітні категорії служилих людей.

Усіх, хто опинився в межах «Дикого поля», життя примусило згуртуватися в могутню військову організацію — адже тільки так можна було захиститися від феодалів, турків і татар. Так виникла Запорізька Січ.

Запорізька Січ була заснована на острові Хортиця Дмитром (Байдою) Вишневецьким у 1552-1554 pp. Тут почали збиратися втікачі не тільки з України, а й з Польщі, Білорусі, Молдови, Росії.

Дуже скоро Запоріжжя перетворилося на могутню фортецю, оточену високим частоколом з гарматами.

Поступово запорожці розділилися на різні козацькі верстви:

• січових козаків (практично увесь час перебували на Січі, належали до певного куреня);

• реєстрових козаків (перебували на службі польського короля, одержували платню та землі за виконання службових обов'язків, а також звільнялися від сплати податків);

• паланкових козаків (сімейні козаки, які проживали на хуторах і зимівниках, належали до певної паланки);

• нереєстрових козаків (не внесені до реєстрів козаки, найбідніша та найактивніша під час соціальних виступів частина козацтва).

Життя запорізького козацтва ґрунтувалося на основних демократичних принципах:

• рівності в правах володіння землями;

• праві вільного вступу до лав козацького товариства незалежно від соціальної та національної належності;

• участі в козацькому самоврядуванні.

У військово-адміністративному плані Січ поділялася на 38 куренів, а в територіальному — на 5-10 паланок. Як правило, курені виникали за принципом земляцтва. Так, наприклад, були курені: Полтавський, Батуринський, Канівський, Переяславський, Уманський, Корсунський та ін. Наприкінці XVI ст. налічувалося 5-6 тис. запорожців, десята частина яких постійно змінювалася й була січовою залогою, у той час як інші брали участь у походах або займалися промислами. Козаки були хліборобами, рибалили, розводили худобу, коней, збирали мед, виварювали сіль.

Устрій Січі нагадував лицарські ордени в Західній Європі, тому запорожці іменували себе «лицарським товариством». Жінок (дружин, дітей, сестер) на Січ не пускали — тут навіть існував закон, за яким той, хто привів жінку на Січ, мав бути скараний на смерть.

  1.  Зовнішня політика незалежної Укр.

З проголошенням державного суверенітету перед Україною відкрилися широкі можливості для проведення самостійної зовнішньої політики. Вона поступово стала прилучатися як рівноправний суб'єкт до світового співтовариства, міжнародних організацій.

Восени 1990 р. українська делегація на 45 сесії Генеральної Асамблеї ООН вперше діяла самостійно, не прислухаючись до рекомендацій Москви. Посланці України налагоджували дипломатичні зв'язки з представниками багатьох країн світу.

Підвалини зовнішньої політики України були закладені в Декларації про державний суверенітет її зовнішньополітичний курс визначався як демократичний і миролюбний.

Проголошені принципи набули більш реального змісту в ході державотворчих процесів. 2 липня 1993 р. парламент схвалив «Основні напрями зовнішньої політики України». Цей документ визначив національні інтереси держави, обумовив основні напрями реалізації зовнішньополітичного курсу.

Зовнішня політика України спрямована:

-    на забезпечення стабільного міжнародного становища;

-    на збереження територіальної цілісності та недоторканості її кордонів;

-    на входження українського господарства до світової економічної системи.

Як позаблокова держава, Україна дотримується принципу незастосування сили та загрози силою і прагне до вирішення будь-яких спорів мирним шляхам, виступає в ролі посередника в їх врегулюванні.

Україна взяла зобов'язання захищати права та інтереси своїх громадян за кордоном, підтримувати контакти з українською діаспорою.

Україна проводить відкриту зовнішню політику, прагне до співробітництва з усіма зацікавленими партнерами, уникаючи залежності від окремих держав чи груп держав.

У числі перших законодавчих актів держави став Закон від 10 грудня 1991 р. «Про дію міжнародних договорів на території України». В ньому визнавалося, що з метою забезпечення непорушності прав і свобод людини «міжнародні договори, укладені і ратифіковані Україною, становлять невід'ємну частину національного законодавства».

Прийняті парламентом документи про державну незалежність, а також результати всеукраїнського референдуму були розіслані в Генеральні консульства, розташовані у Києві, в постійні представництва республіки за кордоном. Відповідна нота була передана Генеральному секретареві ООН.

Верховна Рада України 5 грудня 1991 р. звернулася до парламентарів і народів світу з заявою, в якій зазначалося, що Україна – одна із держав-засновниць ООН – у повній відповідності зі Статутом ООН спрямовуватиме свою зовнішню політику на зміцнення миру і безпеки у світі з дотриманням принципів міжнародного права.

Першою, як незалежну і самостійну державу, Україну визнала Польща 2 грудня 1991 р. Того ж дня уряд Канади також заявив про визнання України незалежною державою. На третій день після всеукраїнського референдуму було встановлено дипломатичні відносини між Україною та Угорщиною. Впродовж грудня 1991 р. незалежність України визнали 17 країн.

У липні 1992 р. Україна підписала Договір про дружбу та співробітництво з Францією. Це був перший повномасштабний договір незалежної України з іноземною державою.

Впродовж 1992 р. українська дипломатія забезпечила укладення 35 міжнародних і 88 міжурядових угод на двосторонній основі.

На початок 1993 р. Україну офіційно визнали 132 держави, із 106 країнами Україна встановила дипломатичні відносини.

У червні 1999 р. Україна підтримувала дипломатичні відносини з 154 державами світу.




1. Pple nd no hm in hmburger In this unrelible English tongue greyhounds ren~t lwys grey pnd bers nd kol bers ren~t bers nd guine pig is neither pig nor from Guine
2. ромашка СРЕДНИЙ ВОЗРАСТ
3. Курсовая работа- Строение и принцип действия переносчиков
4. Альтернативы Вальдорфской педагогики
5. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА ПО ДИСЦИПЛИНЕ - ТРАНСПОРТНАЯ ЛОГИСТИКА
6. . показатели характеризующие структуру баланса предприятия; 2
7.  Установление контакта Добрый день меня зовут Юлия я представитель Факультета Культуры и Искус
8. Будинок де все шкереберть А
9. на тему- Современные функции денег и особенности их проявления в экономике России Выполн
10. тема знаний и представлений человека о мире о себе самом и т
11. лекция медицинских рефератов историй болезни литературы обучающих программ тестов1
12. Якщо потяг до романтики поєднується у Вас з мужністю чесністю якщо чиюсь біду Ви сприймаєте як свою особи
13. то сильно сжало запястья за спиной
14. Программа тура представлена для ознакомления при бронировании тура с большей продолжительностью в распо
15. Об утверждении Военной доктрины Российской Федерации
16. Анкета по проблеме курения среди студенто
17. установочная конференция по педагогической практике; 08
18. тема основні питання Кількість годин Аудиторні занят
19. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА
20. Изготовление фальшборта судна