Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

це феноменальний процес при якому інформація закладена в лінійній структурі ДНК реалізується в тривимірн

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Методи та досягнення генної інженерії

Ембріогенез - це феноменальний процес, при якому інформація, закладена в лінійній структурі ДНК, реалізується в тривимірний організм. 
ДНК запис
 послідовності амінокислот для побудови молекул різних білків. У ембріональному розвитку в різний час з'являються різні білки. Існують гени-регулятори, які визначають час і швидкість синтезу. Встановлено склад і структура гена, але невідомо як кодується форма організму і, відповідно, як лінійні спіралі цепочной структури білків з'єднуються в об'ємні структури. 
Клонування
 є відтворення живої істоти з його нестатевих клітин. Це спроба прориву крізь заборони Природи. 


Клонування органів і тканин
 - це завдання номер один в галузі трансплантології, травматології та інших областях медицини і біології. 
При пересадці клонованих органів не виникає реакції відторгнення і можливих наслідків (наприклад, раку, що розвивається на тлі імунодефіциту). Клоновані органи - це порятунок для людей, що потрапили в автомобільні аварії чи інші катастрофи, а також потребують радикальної допомоги з-за будь-яких захворювань.
 


Клонування може дати можливість бездітним людям мати своїх власних дітей, допоможе людям, які страждають важкими генетичними захворюваннями. Так, якщо гени, що визначають яку-небудь подібну хворобу, містяться в хромосомах батька, то в яйцеклітину матері пересідає ядро ​​її власної соматичної клітини, тоді з'явиться дитина, позбавлена ​​небезпечних генів, точна копія матері. Якщо ці гени містяться в хромосомах матері, то в її яйцеклітину буде переміщено ядро ​​соматичної клітини батька - з'явиться здорова дитина, копія батька. 


Більш скромна, але не менш важливе завдання клонування - регуляція статі сільськогосподарських тварин, а також клонування в них людських генів "терапевтичних білків", які використовуються для лікування людей, наприклад
 гемофіліків, у яких мутував ген, який кодує білок, що бере участь у процесі згортання крові. Це тим більше важливо,

оскільки гемофіліки вважаються "групою ризику" по СНІДу. 
Бум, пов'язаний з народженням вівці Доллі, це всього лише епізод розвитку клонування. Коли вона підросте і обзаведеться своїм потомством, в її молоці буде і людський білок, що відрізняється від овечого. Вона стане на службу людству.
 Американські вчені дещо модифікували метод шотландців, використавши ядра ембріональних (зародкових) фібробластів - взятих у дорослого організму клітин. Це полегшило завдання введення "чужого" гена, оскільки в культурі фібробластів це робити значно легше і дешевше. 


А, крім
 того, так був обійдений теломерасний (теломерас - безсмертя гена) заборону і пом'якшений заборону на клонування (не поширюється на тварин, окремі органи і тканини, а клонування людей відсувається на 10 років). 
Це обіцяє унікальні перспективи для людства, незважаючи на всі висловлені політичними, релігійними, науковими та громадськими діячами морально-етичні і чисто
 біологічні заперечення щодо використання клонування. 

                                     

Природознавство зачіпає широкий спектр питань про численні і всебічних проявах властивостей Природи. 
У 70-ті роки XX століття створена
 техніка виділення гена з ДНК, а також методика розмноження потрібного гена. У результаті цього виникла генна інженерія. Впровадження в живий організм чужорідної генетичної інформації та прийоми, що змушують організм цю інформацію реалізовувати, становлять одну з найбільш перспективних напрямків у розвитку біотехнології. Методами генетичної інженерії вдалося отримати інтерферон та інсулін. Об'єктом біотехнології виступає сьогодні не тільки окремий ген, але і клітина в цілому. 
Клітинна інженерія відкриває широкі можливості практичного використання біомаси культивованих клітин і створення на їх основі промислових технологій, наприклад, для швидкого клонального мікророзмноження та оздоровлення рослин. 

 

                    

Застосування методів клітинної інженерії дозволяє суттєво інтенсифікувати процес створення нових форм організмів. Метод гібридизації соматичних клітин - новий метод, що дає можливість отримувати міжвидові гібриди, тобто долати природний бар'єр міжвидової несхрещуваності, чого не можна було досягти традиційними методами селекції. Для цього в штучно створених умовах виділяють і зливають протопласти - клітини, позбавлені стінок, - обох батьківських рослин і отримують гібридні клітини, які можуть потім регенерувати ціле гібридне рослина з ознаками обох батьків. Це дозволяє отримувати абсолютно нові організми, не існували в природі. Але при цьому виникає небезпека, що штучно створені організми можуть викликати непередбачувані і незворотні наслідки для всього живого на Землі, в тому числі, і для людини. 
Генна та
 клітинна інженерія звернули увагу людства на необхідність громадського контролю за всім, що відбувається в науці. 

                                

Генетично модифіковані рослини в Україні

Зростання площ під трансгенними культурами в розвинених країнах йде значно інтенсивніше порівняно з країнами, що розвиваються. Нині в Україні випробовуються трансгенні сорти кукурудзи, цукрових буряків і ріпаку, стійкі проти гербіцидів; кукурудзи, стійкої проти кукурудзяного метелика, а також картоплі, стійкої проти колорадського жука. Створено систему органів, які з залученням спеціалістів (генетиків, селекціонерів, генних інженерів, екологів, медиків, токсикологів) оцінюють трансгенні сорти для визначення потенційного впливу на людину, тварин і навколишнє середовище. Лише після таких експертиз сорт допускається до випробування з дотриманням усіх відповідних вимог, прийнятих у Європейському Союзі.

При розгляді проблеми можливого впливу трансгенних рослин на оточуюче середовище обговорюються в основному такі основні аспекти:

  •  сконструйовані гени будуть передані з пилком близькородинним диким видам, і їхнє гібридне потомство набуде властивості підвищеної насіннєвої продуктивності та здатність конкурувати з іншими рослинами;
  •  трансгенні сільськогосподарські рослини стануть бур'янами і витіснять рослини, які ростуть поряд;
  •  трансгенні рослини стануть прямою загрозою для людини, домашніх та диких тварин (наприклад через їхню токсичність або алергенність).

Ще одним важливим аспектом є отримання трансгенних рослин з кращою здатністю використовувати мінеральні речовини, що, крім посилення їхнього росту, буде перешкоджати змиву таких сполук у ґрунтові води та потраплянню в джерела водопостачання.

Гарантією проти небажаних наслідків генетичної модифікації рослин є законодавче регулювання поширення ГМР та розробка пов'язаних із цим методів оцінки екологічного ризику. Крім того, значна увага приділяється достатній інформованості агрономів, селекціонерів, насіннєводів, потенційних покупців щодо особливостей продуктів із генетично модифікованих рослин. В Україні та ряді інших країн прийняті закони, які попереджують несанкціоноване розповсюдження трансгенного насіннєвого матеріалу, що забезпечує моніторинг у посівах, а також маркування харчових товарів, виготовлених із продуктів ГМР або з їх додаванням.




1. мероприятия направленные на уничтожение микробов Артериальное кровотечение возникает при
2. массы твердой земной коры; 2 массы гидросферы на суше это различные скопления поверхностных и подземных во
3. Ночные хищники - совы
4. Минский государственный автомеханический колледж
5. Правовая охрана и защита предпринимательства в современных условия
6. Проблемы природных ресурсов России
7. Операционная система
8. Государственное вмешательство в ценообразование
9. за быстрого роста населения и его нерациональной хозяйственной деятельности находящей выражение в ежегодн
10. правовые и финансово экономические аспекты вексельного обращения
11. Характеристика и требования к вареным колбасам
12. і Тому сформувалося декілька типів мікропроцесорних систем що розрізняються потужністю універсальністю ш
13. заданием вы получаете в пятницу а в понедельник приносите ее в группу
14. Участие государства в гражданских правоотношения
15. Методические рекомендации для студентов педагогического университета
16. 1 Возникновение и развитие банковской конкуренции 5 1
17. Лекция 1- Цели процесса конструирования- создавать малогабаритную высокоэффективную и надёжную аппаратуру
18. плохой а персонаж определением негативный
19. тематике 1 Задача 1
20. тематическая статистика Вариант 13 Выполнили- студенты ФБИ32