Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Універсальність світогляду Марії Сазонової її поетична творчість

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Література рідного краю

Урок-зустріч з поетесою Коломийщини Марією Сазоновою


Тема: Універсальність світогляду Марії Сазонової, її поетична творчість.

Мета: Ознайомити учнів з талановитою, оригінальною письменницею Коломийщини, зацікавити дивовижним світом її поезій; сприяти розширенню світогляду учнів, розвиткові зв’язного мовлення, патріотичних почуттів.

Обладнання: вислови видатних людей про поезію, вишиті рушники, виставка збірок поезій М. Сазонової.


Наш урок літератури рідного краю я хочу почати словами Ліни Костенко

Поезія – це завжди неповторність,

Якийсь безсмертний дотик душі”.

Сьогодні важко сказати, де і коли розпочалося те джерело, яке на сьогодні, подолавши багато століть, мужніючи і розвиваючись у них, витворилось у могутній потік, який ми називаємо поезією. Від часу І. Котляревського до днів Т. Шевченка, а від них до епохи І. Франка, Лесі Українки і аж до наших днів українська поезія, будучи живою гілкою української літератури, збагачувалася неповторними зразками поетичного мистецтва.

Тепер на всеозброєнні людському стало гостре полум’яне слово поезії. І сьогодні в час бурхливого розвитку техніки і прогресу ми з гордістю можемо назвати наш вік – віком поезії, а нашу землю – планетою життя.

І сьогодні ми всі зібралися тут, щоб ближче познайомитися з поетесою Коломийщини Марією Максимівною Сазоновою, послухати її вірші, поділитися думками про поезію, а також своїми враженнями. То ж нехай перепусткою нашою на цю зустріч будуть відкриті душі і серця.

Справедливо говорять, що біографія поета – в його віршах. То ж знайомство з Марією Максимівною я хочу почати з її вірша „Мій шлях” (читаю вірш).

Із рядків почутого вірша впливає висновок: Марія Сазонова – дочка і слуга свого народу. Це поетеса, віршам якої притаманні щирість, поєднання особистого і громадянського, гостре відчуття сучасності.

Її зоря засвітилася в місті Хоролі. Росла і виховувалася в багатодітній сім’ї. Нелегке було дитинство. Адже, коли їй не було іще 1 року, помер батько. Сім’я залишилася без годувальника. Тільки-що закінчивши перший клас, вона віч-на-віч зустрічається з голодним 1932-м роком. А той ніким не забутий 1933-й рік назавжди розлучає її із старшою сестрою, яка померла, як і багато інших людей, від голоду.

Перед нею поставив світ з своєю природною глибинністю. Доля заносить її в дитбудинок цього чарівного містечка Хорол, де в 1941р. вона закінчила десятий клас.

З цього світу вона обрала все найкраще, тут же, в школі, її серце почало вимолювати перші рядки, а перо клало їх на папір.

Але раптом почалася Велика Вітчизняна війна, яка принесла страждання і муки всьому нашому народові. Не обминуло горе і Марію Максимівну. Її разом з багатьма іншими дівчатами висилають в Німеччину на примусові роботи, де вона пробула до 1945 року. Тут писала вірші. Один із віршів ми зараз послухаємо: „Невільниці”.

Закінчилась війна. Марія Максимівна повернулася на Батьківщину. На той час одна із сестер працювала у місті Городенко, куди і взяла її.

А життя визначала мрія – мрія стати вчителькою. Так постановила собі, так вирішила. Тому поступила в учительський інститут. Все глибше входила в духовний світ свого народу. І ось збулася мрія. Після закінчення інституту працює учителем у Мишинській, а потім і в Сопівській середній школі. Це були 1955-1962 роки. Тут же, у нашій школі Марія Максимівна пропрацювала 24 роки. У 1979 році вона пішла на пенсію. Появилося більше вільного часу. Почала більше писати.

Її вірші друкуються в газетах. Вони несуть людям любов. Любов – до всього, але перш за все до найріднішої для кожного людини – матері. Її збірка „Найкращий друг”, яка вийшла у 2001-му році, починається однойменним віршем; якого ми зараз послухаємо.

(читаються вірші „Найкращий друг”, „Матері”)

Вірші поетеси – це її діти. І приносять вони так само, як і діти, і радість, і біль. Про своє призначення писати їх вона розповідає у поезіях „Ріка” та „До музи” (учні читають ці поезії). Щоб пізнати поета, радив колись Гете, треба піти в його країну. Що ж таке країна? Це не просто географічне поняття. Це і земля, де він народився і зростав, де вбирав у себе безліч вражень дитинства, що формували основу його духу. Це і земля, де він народився і зростав, де вбирав у себе безліч вражень дитинства, що формували основу його духу. Це і доба, що дала настроєність і масштаб цьому духові. Це і люди, в яких і через яких поставали йому земля і доба, і рідна мова.

То ж пропонуємо вашій увазі вірші Марії Максимівни із її поетичної країни:

Учні читають вірші

„До України”

„До діла”

„Рідне слово”

„Будьмо вдячні”

„Солдатові”

Марія Максимівна до того ж – поет-природолюб. Вона щиро закохана у красу рідного краю, у природні витоки щедрої української землі, у навколишнє життя. Свідченням цього є її поезії „Дуб”, „Ліс”, „Град” та інші. Деякі з них ми пропонуємо вам:

„Дуб”

„Ліс”

„Град”

Життєве кредо Марії Максимівни – творити людям добро, до чого вона закликає і нас з вами у вірші „Літа”. Є в неї і поезія, присвячена нашій вчительці Ковальовій Наталії Василівні. То ж послухаймо її.

Читається поезія „Наталії Ковальовій”. Сьогодні у нас присутня Марія Максимівна Сазонова. Маріє Максимівно, ми запрошуємо Вас до слова. Розкажіть, будь ласка, як і коли у вашу душу постукала поезія, прочитайте нам свої поезії, про яких ми ще не чули і не знаємо.

Виступ поетеси М. М. Сазонової.

  •  Які питання будуть до Марії Максимівни?
  •  Маріє Максимівно! Скажіть, будь ласка, якій тематиці ви надаєте перевагу у своїх поезіях?
  •  Чи є у Вас найулюбленіша поезія? Якщо є, то прочитайте її нам, якщо можна.

- На завершення нашої зустрічі я хочу щиро подякувати Вам за те, що Ви прийшли до нас з своїми чудовими віршами, за небайдужість до поетичного слова, за поетичний вогонь у Вашій душі. Бажаємо ми всі Вам здоров’я, довгих років життя і успіхів на Вашій поетичній ниві.




1. Инромационные технологии управления проектами
2. тематики і інших предметів які ускладнювалися з кожним роком
3. Роль религии в современном мире
4. Флексуры их элементы и типы.html
5. Тема 1 Реклама и общество
6. Аудит расходов, связанных с обслуживанием облигационного займа
7. Теория экономического анализа
8. отклонение оси колонны от вертикали; смещение колонн в плане; несоблюдение высотных отметок колонн и
9. рада божиим зволением и пречистыа его матере приведени быша нуждею писати церкви Печерьскиа во дни благовъ
10. Использование небулайзеров в клинической практике
11. Башкирский государственный аграрный университет Очное обучение ВЕДОМОСТЬ УЧЕТА РЕЙТИНГОВЫХ БАЛЛОВ СТ
12. Введение Швейная промышленность является одной из ведущих отраслей лёгкой промышленности целью котор
13. Основы Благополучия ТЕЛО Творческое развитие
14. ЗПС именуемое в дальнейшем
15. ТОО являющегося резидентом РК и плательщиком НДС
16. Курсовая работа- Організація аудиторської перевірки матеріальних витрат на виготовлення продукці
17. Антуан де Сент-Экзюпери
18. Введение в основы программирования Алгоритмизация Часть 1- Основы алгоритмизации
19. своему трактуют вопрос о происхождении денег
20. Учет текущей аренды