Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Створення формул

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Практична робота № 2

Тема: Створення формул. Введення формул

Мета: Навчитись використовувати математичні операції при роботі з діапазонами даних, для створення складних розрахунків, та розрахункових таблиць.ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ


Електронна таблиця 
Excel може містити як основні, так і похідні дані. Приорітет ET полягає в тому що вони можуть організувати автоматичне обрахування похідних даних. Для здійснення цього в комірки таблиці записують формули, порядок виконання яких такий самий як і в математиці.

 При введенні формул в Excel потрібно пам’ятати, що тут формула це лише набір чисел і посилань на числові комірки об’єднаних знаками математичних операцій. Щоб вказати в формулі посилання на комірку (тобто її адресу), потрібно вказати її координати.

Наприклад: В комірку С1 запишемо “=А1*В1” число, що знаходиться в комірці А1 помножити на число, що знаходиться в комірці В1

Задати координати комірки можна двома способами:

  1.  Написати їх вручну з клавіатури при введенні формул.
  2.  Натиснути на потрібну комірку курсором миші при створенні формули.

По закінченню введення саму формулу в таблиці видно не буде, а буде видно результат її дії, однак якщо зробити комірку з формулою поточною, то формулу можна побачити в рядку формул.

Практичне завдання

  1.  На аркуш з іменем «Кіно форматування» скопіювати таблицю «Відомість плати за кіносеанси». Змінити формат дати сеансу  «21 січня 2010», ціну 1 квитка вивести у гривнях з двома знаками після коми, у полі «Всього сплачено» задати грошовий формат у гривнях без знаків після коми. Після стовпця «Придбано квитків» вставити стовпчики  «Плата за квитки», «Придбано пільгових квитків», «Ціна пільгових  квитків» та «Плата за пільгові квитки». Доповнити таблицю відповідними даними , обчислити значення в полі «Плата за пільгові квитки». Провести перерахунок «Всього сплачено» та «Всього».
  2.  Скопіювати таблицю «Відомість плати за кіносеанси» на аркуш «Редагування». Доповнити список назв кінофільмів ще трьома («Зоряний пил», «Таксі 4», «Час пік 3»), потім доповніть решту таблиці на власний розсуд відповідними даними. Запишіть у звіт загальну суму плати за кіносеанси.
  3.  Створіть таблицю «Товарний чек» на аркуш «Редагування чеку». Після Лимонів вставте записи про покупку 4 кг слив по 6 грн., після запису про банани вставте записи про покупку 3 кг 200г груш за ціною 10 грн. Запишіть у звіт формулу  для «Всього» та загальну ціну покупки.Змініть колір границі таблиці на червоний. Запишіть у звіт як це зробити.

  1.  Створити таблицю на аркуші «Умовне форматування» за зразком. Створіть таблицю і вставити її поряд. Здійснити умовне форматування 1-ї таблиці, за яким кожен предмет буде виділений окремим кольором. Запишіть у звіт, як виконується умовне форматування кольором за даним значенням. Потім здійсніть умовне форматування 2-ї таблиці, за яким предмети з математики та інформатики будуть  виділені різним накресленням (напівжирний курсив,курсив, підкреслений), запишіть у звіт як це зробити.

  1.  Створити таблицю «Курс валют» на однойменному аркуші.  Заповнити курс валют, і їх комірки зробити іменними.

  1.  Створити таблицю, та обрахувати всі потрібні дані.

 

  1.  Зберегти файл у власну папку під іменем «ПР_2». Здати звіт про роботу.

Контрольні запитання

1.      Що таке формула?

2.      Яким чином здійснюється введення формули в комірку?

3.      Як можна спростити введення адреси комірок?

4.      Які елементи формули Ви знаєте?

5.      Як можна задати координати комірки?

6.      Які є типи операторів?

7.      Які оператори належать до текстових?

8.      Які оператори належать до порівняльних?

9.      Які є типи посилань?

Практична робота № 2_1

 

Тема: Робота з майстром функцій

Мета: навчитись виконувати обрахунки, використовуючи у формулах функції

Методичне забезпечення: ПК з програмою Excel, інструкції

Теоретичні відомості

Електронна таблиця Excel може містити як основні, так і похідні дані. Пріоритет ET полягає в тому, що вони можуть організувати автоматичне обрахування похідних даних. Для здійснення цього в комірки таблиці записують формули, порядок виконання яких такий самий, як і в математиці.

Абсолютні та відносні адреси комірок

Кожна комірка має свою адресу, яка однозначно визначається номером стрічки та буквою стовпчика, тобто іменем комірки.

Адресація комірок, яка не потребує абсолютного вказування адреси, називається відносною адресацією.

Програма Excel по замовчуванню розглядає адреси комірок як відносні, а це дозволяє копіювати формули методом заповнення.

Однак іноді виникає потреба, коли при заповненні комірок формулами потрібно зберігати абсолютну адресу комірки, наприклад, коли число з даної комірки використовується при наступних обрахунках в інших стовпчиках чи стрічках. Для того щоб задати абсолютну адресу комірки у формулі, потрібно поставити перед номером рядка або буквою стовпчика символ “$”.

Таким чином, посилання на комірку, наприклад А1, може бути записано в формулі в чотирьох видах А1, $А1, А$1, $А$1. Тоді при заповненні комірок формулою, як відносна буде розглядатись лише та частина адреси, перед якою немає знака “$”.

Вибрати варіант запису координати комірки один із чотирьох можна натиском на клавішу F4.

Стандартні функції

Програма Excel дозволяє використовувати велике число вбудованих стандартних функцій і може виконувати досить складні обрахунки.

 Якщо розпочати введення формули натиснувши значок , то поле ім’я в стрічці формул замінюється на список стандартних функцій, що розкривається. Цей список містить 10 функцій, що використовувались останніми, а також пункт Другие Функции, за допомогою якого можна відкрити діалогове вікно Майстер функцій. Це вікно можна визвати натиснувши на вкладці Формулы кнопку.

Тут можна вибрати будь-яку функцію, яка міститься в Excel. Після вибору функції палітра функцій змінюється, надаючи можливість ввести аргументи функції.

Програма Excel допускає вкладання функцій, тобто в якості параметра однієї функції може бути вказане значення іншої функції.

Практичне завдання

  1.  Створити файл з іменем «ПР_2_1». На аркуш із іменем Ціни на ПК» створити таблицю за зразком

  1.  На новий аркуш з іменем «Кіно формули» скопіюйте таблицю «Кіно».

З’ясуйте, скільки всього придбано квитків, кількість грошей , сплачених за всі квитки на фільм «Сімпсони».  З’ясуйте, на який із кінофільмів найбільше продано квитків, а за який кінофільм було найменше сплачено коштів. Для цього в комірку  А7 вивести  найбільше значення з діапазону  Е3:Е5, а в комірку А8 вивести найменше значення з діапазону F3:F5. Запишіть у звіт обидві формули. У комірку А9 виведіть середню ціну квитка на сеанс, запишіть у звіт формулу та результат обчислення.

  1.  Створіть у новому аркуші «Книги» таблицю «Продаж книг», структуру якої подано нижче.

Заповніть  її даними. Виконайте обчислення процента виконання плану за жовтень, за квартал по кожному магазину, якщо відомо, що за планом  кожний магазин кожного місяця має реалізувати по 200 книжок. Впорядкуйте таблицю по зростанню виконання плану за квартал.

  1.  Скопіювати на новий аркуш з іменем «Фрукти формули» таблицю «Товарний чек». До таблиці доповнити відомості:  «Середня ціна 1кг фруктів», «Загальна вага всієї покупки фруктів», «Мінімальна ціна за 1кг фруктів», «Максимальна ціна 1кг фруктів».
  2.  У новому аркуші з іменем «Абітурієнт» створіть таблицю даного зразка. Визначте результат:поступив на бюджет, контракт чи взагалі не поступив до ВУЗу абітурієнт. У звіт запишіть  складену формулу формулу

  1.  У новому аркуші з іменем «Оцінка з технологій» створити таблицю оцінок учнів за практичні роботи та тематичну атестацію з теми «Текстовий редактор Word,  як сучасний  інструмент діловодства»  за даним зразком,  заповнити її.  Серед  оцінок за практичні роботи  є «Н» - учень не виконував практичну роботу . Підрахувати скільки не виконаних практичних робіт має кожен учень (СЧЁТЕСЛИ), його рейтинг без «н» (СУММЕСЛИ), середню оцінку учня з теми (рейтинг/5), оцінку за тему (ОКРУГЛ).

Визначити значення очікуваної врожайності кормових культур за формулою: У=10000*N*K*F/QПерерахувати Сумарну ФАР за такою умовою, якщо Коефіцієнт більший за середній по всім культурам, то Сумарна ФАР F=25,5, інакше F=27,5.

Розв’язання.

1.      Створити і заповнити таблицю згідно умови задачі:

 

2. Виділити комірку F3 та ввести наступну формулу: =10000*В3*С3*D3/E3.

3. За допомогою маркера автозаповнення скопіювати формулу донизу включно до комірки F7. (при необхідності отримані значення можна заокруглити, скориставшись відповідною кнопкою на вкладці Главная)    

4. Виділити комірку В8 і виконати таку послідовність команд: вкладка Формулы  група Библиотека функций  вибрати Другие функции  вибрати Статистические  виділити функцію СРЗНАЧ  ОК- ввести діапазон комірок В3:В7  ОК. Отже, в комірці В8 буде знайдено середнє значення Коеф-ту використання фотоактивної радіації ФАР.

5. Додати ще один стовбець з назвою Перерахована сумарна ФАР, ккал/см.

6. Виділити комірку G3 і ввести наступну формулу: = если(B3>$B$8;25,5;27,5)

(Спробуйте для введення формули скористатись майстром функцій: меню вкладка Формулы  група Библиотека функций  вибратиЛогические  Если)

7. За допомогою маркера автозаповнення скопіювати формулу донизу включно до комірки G7.

8. Виділити комірку F9 і на вкладці Формулы

в натиснути кнопку Автосума , не звертаючи уваги на виділений комп’ютером діапазон комірок виділити мишкою діапазон F3:F7 і натиснути клавішу Enter.

9. Результуюча таблиця має такий вигляд:

Контрольні запитання

1. Що таке функція?

2. Що називається аргументом функції?

3. З чого може складатися список аргументів?

4. Якими способами можна відкрити вікно Майстра функцій?

5. Яка послідовність введення функції за допомогою майстра?

6. Як змінити тип посилання?




1. Курсова робота - Споживчі ринки і купівельна поведінка
2. в основі вартості лежить суспільно необхідна праця; 2 величина вартості товару прямо пропорційна до кіл
3. Медицина катастроф Оглавление ВВЕДЕНИЕ
4. Стратегическое планирование на примере модельного агентства Жираф
5. John Brleycorn 1913 he hd quitted school t 14 nd strted working for living s his fmily ws very poor
6. 6 Планирование инновационных процессов ИП 2
7. ВВЕДЕНИЕ Конституция СССР придает особое значение укреплению правовой основы государственной и об.html
8. ВСЯ КАМЧАТКА ПРОТИВ КОРРУПЦИИ 1.html
9. Определение количество рабочих мест 1
10. Множества Алгебра множеств
11. Тип мировоззрения отличительной особенностью которого является то что оно в решающей мере формируется под.html
12. предков не полагалось.
13. а При удалении элемента он тоже выбирается из конца набора из вершины стека
14. отчет по лабораторной работе 27 Изучение зависимостей полезной мощности и К
15. научного центра детской хирургии Центрального Черноземья Заслуженным врачом России лауреатом премии Нау
16. Проблема чистого искусства в романе О Уайльда Портрет Дориана Грея
17. ldquo;Евгений Онегинrdquo; подготавливался поэмой ldquo;Руслан и Людмилаrdquo; первым опытом Пушкина в э
18. Тема- Республика как форма государственного правления Руководитель- подполковник юстиции Л
19. СевероОсетинский государственный педагогический институт Факультет управления Кафедра менедж
20. Логика жизни и логика как наука т