Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Основи роботи з командами системи utoCD

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Практична   робота №1

Тема: Основи роботи з командами  системи AutoCAD. Робота з шаблонами і написи.

Мета роботи: Знайомство з системою AutoCAD оволодіння прийомами роботи. Навчитися створювати шаблони.

Обладнання: ПК, програма забезпечення – AutoCAD,  методичні вказівки  (інструкції)

Література: В.Є.Михайленко і ін. «Інженерна графіка». Львів – «Новий світ-2000»,  с.276-280

МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ РОБОТИ

Інструктаж з ТБ при роботі на ПК, організація робочого місця 

1. Прочитати зміст роботи, коротко законспектувати. Підготувати відповіді на контрольні запитання. Враховуючи вказівки виконати завдання.

  1.  Створити новий документ Аркуш креслення за допомогою кнопки  Новий аркуш на Панелі управління.
  2.  Побудувати шаблон в графічному редакторі AutoCAD
  3.  Присвоїти документу ім'я співпадаюче з вашим варіантом.

Теоретичні відомості

Графічний редактор AutoCAD:

Запуск системи AutoCAD здійснюється стандартним для операційної системи Windows чином:

  1.  якщо на робочому столі є ярлик AutoCAD, то необхідно два рази натиснути на ньому ліву кнопку миші;
  2.  натиснути кнопку Start (Пуск) на панелі задач Windows, вибрати пункт Programs (Програми), далі відшукати в списку AutoCAD (в залежності від версії може бути, наприклад, AutoCAD LT 2000) і, нарешті, вибрати  ще раз AutoCAD (для старту програми натиснути один раз ліву кнопку миші).

Система завантажиться і виведе на екран діалогове вікно Start Up (Запуск). В залежності від того, чи Ви тільки починаєте роботу над кресленням, чи хочете продовжити роботу з вже існуючим, Вам пропонується вибрати потрібний варіант. (Для вибору того чи іншого варіанту продовження роботи – натисніть лівою кнопкою миші на відповідних кнопках діалогового вікна Start Up, а потім – на кнопці ОК).  

Рис.1 – Діалогове вікно Startup

У лівому верхньому куті вікна Startup послідовно розміщені піктограми, натискання на які дозволяє вибрати необхідний режим запуску: 

 Open a Drawing - активізується режим, який дозволяє знайти та почати роботу із кресленням, яке було створене раніше (Рис. 2);

Рис. 2 – Активізація режиму Open a Drawing

 Start from Scratch – активізується режим, який дозволяє починати нове креслення із параметрами, встановленими за замовчуванням (Рис.3);

Рис.3 – Активізація режиму Start from Scratch

 Use a Template – активізується режим, який надає можливість вибрати необхідний шаблон креслення (Рис.4);

Рис.4 – Активізація режиму Use a Template

 Use a Wizard – активізується режим, який дає можливість виконувати настроювання параметрів креслення під керівництвом спеціального майстра               (Рис. 1).

Після вибору режиму запуску з’являється робочий екран AutoCAD                      (Рис.5), на якому можна виділити чотири функціональні зони: графічна зона, системне меню та панелі інструментів, командний рядок та рядок стану.

Робочий екран AutoCAD

Рис.5

На рисунку показано робочий екран системи AutoCAD відразу після відкриття нового креслення. (у Вас можуть бути деякі відмінності, що викликано індивідуальними настойками). На робочому екрані можна виділити чотири функціональні зони: графічну зону, меню і панелі інструментів, командний рядок та  рядок стану.

Графічна зона – це область екрану, де власне буде виконуватися креслення. Для визначення координати точки в графічній зоні використовуються такі позначення: спочатку задається координата X, а потім, через кому, координата Y. (Для трьохмірних моделей просторових об’єктів необхідно задати також ще одну координату – Z). Графічний символ в лівому нижньому куті графічної зони називається піктограмою системи координат користувача (UCS – User Coordinate System). Напрямок стрілок піктограми співпадає з додатнім напрямком відповідних осей системи координат.

Дві прямі лінії з невеликим прямокутником в області їх перетину утворюють приціл, який служить для вибору та креслення графічних елементів. Якщо порухати мишею, – то приціл відслідковує ваші рухи в графічній зоні.

Меню і панелі інструментів. В самому верху екрану знаходиться рядок заголовку, а під ним – рядок системного меню  AutoCAD.  Крім того, є ще декілька панелей з піктограмами (зокрема панель Draw (Рисування) та Zoom (Масштабування)). Ці панелі плаваючі – це означає, що їх можна перемістити в любе зручне місце поблизу краю екрану. Меню і панелі інструментів служать для запуску команд AutoCAD в процесі виконання креслення.

Кількість панелей, а також порядок розташування на них піктограм, можна налаштувати відповідно до потреб конкретної роботи, тому вигляд екрану системи AutoCAD може відрізнятися від приведеного на рисунку. Так в AutoCAD крім панелей Draw та Zoom існує ще з десяток інших панелей, які можна викликати на екран по потребі.

Командний рядок. В нижній частині екрану розташоване окреме вікно, в якому ви побачите слово Command: (Команда:). Якщо після двокрапки набрати на клавіатурі любу команду AutoCAD і натиснути клавішу Enter (Ввід) чи Spacebar (Пробіл), то ви тим самим запустите цю команду на виконання. (Розмір вікна командного рядка можна збільшити за рахунок графічної зони екрану).

Команди є найважливішим елементом системи. Всі дії в AutoCAD виконуються як реакція на чергову команду. Всі команди системи складаються з одного слова. Імена деяких з них дуже короткі і легко запам’ятовуються, наприклад Line (відрізок), Arc (Дуга), інші  – набагато складніші. Якщо ім’я команди вам невідоме, можна пошукати відповідний пункт меню або піктограму на панелі інструментів, але для коротких команд набагато простіше набрати команду в командному рядку на клавіатурі.

Майте на увазі, що люба Ваша дія в системі AutoCAD, чи то за допомогою системного меню, чи за допомогою панелей інструментів, буде відображатися в командному рядку.    

Рядок стану знаходиться в самому низу екрану. Зліва в рядку виведені поточні координати X та Y прицілу. (Спробуйте порухати мишею і прослідкувати за зміною координат). Зліва в рядку стану знаходяться декілька кнопок, що інформують про деякі настройки системи та дозволяють їх змінювати.

Технологія роботи з командами AutoCAD

Для запуску команди необхідно набрати назву команди на клавіатурі і натиснути клавішу Enter (Ввід) або Spacebar (Пробіл). Для вибору команди можна скористатися також  системним меню або панелями інструментів.

Опції команд.

Кожна команда системи AutoCAD має, як правило, декілька опцій. Опції уточнюють дію команди, дозволяючи виконати команду тим чи іншим способом. Опції команди з’являються в командному рядку зразу ж після вводу команди.

При роботі з опціями команди важливо знати:

  •  одна з опцій – перша в списку – це опція, яку AutoCAD пропонує по замовчуванню. Якщо ця опція Вам підходить – то просто натисніть Enter або введіть значення, що вимагає від вас система;
  •  інші опції із списку команди взяті в квадратні дужки […]. Кожна опція має одну або декілька прописних (великих) літер. Саме цю літеру необхідно ввести в командний рядок для вибору потрібної опції і продовження роботи;
  •  в системі зустрічаються також опції взяті в кутові дужки <…>.  Для вибору такої опції потрібно натиснути Enter (Ввід) або Spacebar (Пробіл).

Повторення і відміна команд.

Для того, щоб полегшити роботу з командами, існує багато способів швидкого виклику команд їх повторення і відміни. Самий простий спосіб повторити команду, яка тільки що виконувалася, – натиснути Enter (Ввід) на запрошення в командному рядку Command: (Команда). Після цього в ній з’явиться попередня команда. Такого ж результату можна досягнути натиснувши праву кнопку миші.

Для відмови від продовження роботи з командою, що виконується, необхідно натиснути клавішу клавіатури <Esc>.

Спадні меню AutoCAD:

File

(Файл)

Edit

(Редагування)

View

(Вигляд)

Insert

(Вставка)

Format

(Формат)

Tools

(Інструменти)

Draw

(Креслення)

Dimension

(Розміри)

Modify

(Зміни)

Image

(Зображення)

Window

(Вікно)

Help

(Допомога)

Простір моделі (Model Space) — це простір AUTOCAD, де формуються моделі об'єктів як при двовимірному, так і при тривимірному моделюванні

Рис. 6. Піктограма призначеної для користувача системи координат простору моделі

Рис.7. Робочий стіл в просторі аркуша

Функціональні клавіші

При роботі у середовищі графічного редактора AutoCAD  використовують деякі функціональні клавіші, які мають таке призначення:

F1  - виводить на екран довідку про команду;

F2  - відкриття/закриття текстового вікна командного рядка;

F3  - включення /виключення режимів об’єктної прив’язки;

F4  - відкриття/закриття планшету;

F5  - включення /виключення ізометричного режиму;

F6  - включення /виключення координат;

F7  - включення /виключення СІТКИ;

F8  - включення /виключення режиму ORTHO;

F9  - включення /виключення КРОКУ;

Esc відміна дії команди;

Shift + Alt (Shift + Ctrl) – перехід клавіатури на іншу мову

Хід роботи

1. Запустити  AutoCAD

2. Ознайомитися з основним меню і панелями інструментів.

3. Виконати завдання, яке описане в методичних вказівках.

4. Створити рамку креслення і основний напис

5. Звіт виконується на листах А4 формату і повинен містити:

– назву роботи, мету роботи, порядок виконання роботи і отримане

  зображення;

– відповіді на контрольні запитання.

Завдання 1. Побудова шаблона в системі AutoCAD

  1.  Запускаємо  AutoCAD

Під шаблоном можна розуміти створену заздалегідь заготовку для багаторазового застосування у процесі виконання креслень, збережену у відповідному файловому форматі. Будь-який користувач може створювати різні шаблони залежно від стилю робочої діяльності та задач, з якими доводиться стикатися. Ці шаблони використовуються потім як елементи більш складних креслень, тобто є своєрідним будівельним матеріалом у процесі виконання креслень.

Розглянемо виконання шаблона з основним написом. Його наявність часто є обов'язковою для оформлення конструкторського документа. Також зрозуміло, що у стандартних шаблонах системи AutoCAD його немає. Тож цілком логічним було б створити його один раз і зберегти для подальшого використаний:

Основний напис регламентується за ГОСТ 2.104-68.

Шаблон – це як правило "чистий аркуш креслення" з попередньо встановленими начальними параметрами, з рамкою та штампом основного напису.

Створимо шаблон креслення формату А3.

Виберемо аркуш формату АЗ. Для цього скористаємося командою створення нового файлу File —» New. Одразу ж відкриється діалогове вікно AutoCAD. Тут не варто забувати, що старт без шаблона з налаштуваннями Metric (метрична) встановить розміри аркуша розміром 429x297 мм. Тому у списку Select how to begin вибираємо Wizards (Майстри) і натиснемо мишею на Quick Setup (Швидке налаштування). Тут вибираються лише одиниці вимірювання (за умовчанням залишаємо Decimal) і розміри аркуша, де слід задати 420 у полі Width та 297 у полі Length.

Далі налаштуємо екранний вигляд. Для орієнтації слід нарисувати рамку аркуша.

Креслимо прямокутник завданням точок 0,0 та 420,297. Далі вимкнемо значок координатної системи, знявши вибір за адресою спадного меню View —> Display —» UCS Icon —»On. Увімкнемо відображення сітки на екрані клавішею Р7 чи натисненням миші по кнопці СКГО у стрічці стану. Вибором зі спадного меню Tools —> Drafting Settings у закладці Snap and Grip встановимо крок координатної сітки та прив'язки по X та по Y однаковим і рівним 5 мм. Увімкнемо прив'язку до сітки.

Наведені налаштування цілком підходять не лише для створення шаблону, а й для початку роботи з будь-яким кресленням. У режимі масштабування слід вибрати Zoom All або збільшити оглядовий екран у чотири рази з фіксованим центром. Після увімкнення сітки чітко стають видимими межі креслення. Накреслений прямокутник можна видалити. Далі проведемо нескладні обчислення. Внутрішня рамка має поля по 5 мм з усіх боків, за винятком лівого, яке дорівнює 20 мм. Отже, вершинами для завдання прямокутника будуть 20,5 (ліва нижня) та 415,292 (права верхня). Накреслимо цей прямокутник.

             

1. Панель: Draw                              - Rectangle                

Command: - rectang

Specify first point: 0,0 (натисніть enter)

Specify other point or [Undo]: 420, 297 (enter)

                                

2. Панель: Draw                  - line               

Command: _ line Specify first point:20, 5 (enter)

Specify next point or [Undo]: 415,5 (enter)

Specify next point or [Undo]: 415,292 (enter)

Specify next point or [Close/Undo]: 20,292 (enter)

Specify next point or [Close/Undo]: close (або ESC)

3.

 Панель: Draw                  - line               

Command: _ line Specify first point:230,5 (enter)

Specify next point or [Undo]: 230,60 (enter)

Specify next point or [Undo]: 415,60 (enter)

Specify next point or [Close/Undo]: close (або ESC)

Line <поч. точка> - <кінц. точка>. При цьому рекомендується самостійно провести необхідні розрахунки координат згідно з ГОСТ 2.104-68 та рис. 4

4. Панель: Draw                  - line               

line   230,55 enter -295,55 enter

line   230,50 enter -295,50 enter

line   230,45 enter -295,45 enter

line   230,40 enter -295,40 enter

line   230,35 enter -295,35 enter

line   230,30 enter -295,30 enter

line   230,25 enter -295,25 enter

line   230,20 enter -295,20 enter

line   230,15 enter -295,15 enter

line   230,10 enter -295,10 enter

 Оскільки подібних ліній буде ще 10, усі вони йтимуть зі зміщенням               5 донизу, то варто їх багаторазово скопіювати.

Далі (вертикальні лінії):

5. Панель: Draw                  - line               

       

line   237,60 enter -237,35 enter

line   247,60 enter -247,5 enter

line   270,60 enter -270,5 enter

line   285,60 enter -285,5 enter

line   295,60 enter -295,5 enter

line   295,45 enter - 415,45 enter

line   295,20 enter - 415,20 enter

line   365,40 enter - 415,40 enter

line   365,25 enter - 415,25 enter

line   365,45 enter -365,5 enter

line   370,40 enter -370,25 enter

line   375,40 enter -375,25 enter

line   380,45 enter -380,25 enter

line   385,25 enter -385,20 enter

line   397,45 enter -397,25 enter

У результаті матимемо контур для таблиці основного напису.

Далі присвоїмо усім лініям шару 0 вагу 0,3 мм. Потім, не створюючи іншого шару, слід виділити ті лінії, які на шаблоні мають бути товщими і на палітрі Object Properties задати їм товщину ліній 0,6 мм.

Далі розмістимо надписи у таблицю. Для їх створення можна використати багаторядковий текст. Задамо наперед текстовий стиль зі шрифтом Times New Roman (звичайний) з висотою символів 2,5 та кутом їх нахилу 15°. Контур текстового прямокутника задається по всій ширині клітинки, а після введення тексту у закладці Properties у списку Justification (Вирівнювання) слід вибрати Center MC(центрований відносно середини текстового прямокутника). Для надписів Розроб., Перев., Т.контр., Н.контр., та Зате, тип вирівнювання вибирається Middle Left ML (вліво та посередині відносно висоти текстового прямокутника).

Інколи при виконанні надписів шрифт може не відображати кирилиці. Зокрема, у AutoCAD  це має місце тоді, коли виділеній набраній стрічці у діалоговому вікнi Multiline Text Editor ще раз присвоюється стиль із тим же не кириличним шрифтом (наприклад, Times New Roman), змінюються параметри стилю по ходу набору чи задається інший стиль накреслювання (наприклад, курсив). Якщо таке трапляється у процесі набору стрічки, то варто натиснути клавішу ЕSС і повторити набір. Інколи йде автоматична заміна кириличного шрифту на шрифт за умовчанням txt.shx.

Після успішного введення тексту основний напис матиме вигляд, зображений на рис.8.

Взірець виконання шаблону:

Рис.8

Тепер власне залишається зберегти отримане зображення як шаблон.

Збереження креслення

Для збереження створеного креслення необхідно послідовно виконати такі дії:

  1.  В підменю системного меню File (Файли) вибрати Save As (Зберегти як) (Рис. 9). На екрані з’явиться діалогове вікно Save Drawing As (Рис. 10).

Рис.9

Рис.10

  1.  Знайти та відкрити папку своєї групи (для відкриття папки необхідно двічі клацнути мишею на назві папки).
  2.  Двічі клацнути на папці, яка заздалегідь була створена для збереження креслень.
  3.  Активізувати поле File name (Ім’я файлу), ввести ім’я файлу (Рис. 11) та натиснути Enter або клацнути на кнопці Save (Сохранить).

Рис.11

Збереження креслення під новим ім’ям

За необхідності креслення можна перейменувати. Для цього послідовно виконують такі дії:

  1.  Вибрати File  Save (Файли  Зберегти). Відкривається діалогове вікно Save Drawing As (Збереження рисунка).
  2.  У полі File Name (Имя файла) ввести нове ім’я файлу.
  3.  Вибрати необхідну папку та відкрити її.
  4.  Клацнути на кнопці Save (Сохранить).
  5.  Вибрати File  Exit (Файли  Вихід).
  6.  З’явиться вікно – повідомлення. Вибрати Yes(Да). Креслення буде збережено під новим ім’ям та програма AutoCAD закривається.

  Контрольні питання:

  1.  Для чого призначена програма AutoCAD?
  2.  Як здійснюється запуск системи AutoCAD?
  3.  Опишіть, які  є складові частини на робочому вікні AutoCAD
  4.  Що таке меню та контекстне меню?
  5.  Що таке шаблон?
  6.  Коротко опишіть як створити шаблон?

Додаток

ВІДПОВІДНІСТЬ НАПИСУ КОМАНД МЕНЮ ОРИГІНАЛЬНОЇ                              І ЛОКАЛІЗОВАНОЇ ВЕРСІЙ AUTOCAD

File

Файл

Rectangle

Прямоугольник

New

Новый

Arc

Дуга

Open

Открыть

\3 Points

\3 точки

Save

Сохранить

\Start,Center,End

\Нач.,Центр,Конец

Save As

Сохранить как

Start, Center,Ang

\Нач.,Центр,Угол

Print Preview

Предварительный просмотр

\Start,Center,Leng

\Нач.,Центр,Длина

Print

Печать

Cyrcle

Круг

Exit

Выход

\Centre, Radius

\Центр, Радиус

Edit

Правка

\Centre, Diameter

\Центр,Диаметр

Undo

Отменить

\2 Points

\2 Точки

Rendo

Вернуть

\3 Points

\3 Точки

Cut

Вырезать

Donut

Кольцо

Copy

Копировать

Spline

Сплайн

Paste

Вставить

Ellipse

Эллипс

Clear

Стереть

\Center

\Центр

View

Вид

\Axis, End

\Ось, Конец

Redraw

Обновить

\Arc

\Дуга

Regen

Регенерировать

Block

Блок

Regen all

Регенерировать все

\Make

\Создать

Zoom

Показать

\Define Attrib

\Задание Аттриб.

\Realtime

\В реальном времени

Point

Точка

\Previous

\Предыдущий

\Single

\Одиночная

\Border

\Рамка

\Multiple

\Несколько

\In

\Увеличить

Hatch

Штриховка

\Out

\Уменьшить

Region

Область

\All

\Все

Text

Текст

Pan

Панорама

\Multiline Text

\Многострочный

\Realtime

\В реальном времени

\Singleline Text

\Однострочный

\Point

\Точка

Dimension

Размеры

Aerial view

Общий вид

Linear

Линейный

Insert

Вставка

Aligned

Параллельный

Block

Блок

Ordinate

Ординатный

Ext.

Внешняя ссылка

Radius

Радиус

Reference

 

 

 

Raster Image

Растровое изобр.

Diameter

Диаметр

Format

Формат

Angular

Угловой

Layer

Слой

Baseline

Базовый

Color

Цвет

Continue

Цепь

Linetype

Тип линии

Leader

Выноска

Text Style

Стиль текста

Center Mark

Маркер центр

Dimension Style

Размерные стили

Modify

Изменить

Point Style

Стиль точек

Properties

Свойства

Multiline Style

Стиль мультилинии

Erase

Стереть

Units

Единицы

Copy

Копировать

Thickness

Высота

Mirror

Зеркально

Drawing Limits

Ограничения рисунка

Offset

Подобие

Tools

Инструменты

Array

Массив

Drawing Aids

Параметры черчения

Move

Перенести

Object Group

Группировка

Rotate

Повернуть

Customize Menu

Настройка Меню

Scale

Масштаб

Preferences

Опции

Stretch

Растянуть

Draw

Черчение

Lengthen

Увеличить

Line

Линия

Trim

Обрезать

Ray

Луч

Extend

Удлинить

Construction Line

Прямая

Break

Разорвать

Multiline

Мультилиния

Chamfer

Фаска

Polyline

Полилиния

Fillet

Сопряжение

Polygon

Многоугольник

Help

Помощь

Перелік основних команд системи AutoCAD

п/п

Ім'я команди

Опис команди

Команди настроювання та режимів креслення

1

LIMITS

Завдання габаритів креслення

2

UNITS

Вибір систем лінійних і кутових одиниць

3

SNAP

Установлює крок прив'язки

4

GRID

Відображує на екрані сітку з точок із заданою відстанню між ними

5

LINETYP

Відкриває вікно "Менеджер типу ліній"

6

ORTHO

Включає режим малювання примітивів тільки паралельно сітці

7

OSNAP

Відкриває вікно режимів об'єктної прив'язки

Команди керування зображенням

8

ZOOM

Збільшення/зменшення зображення

9

PAN

Переміщення зображення

10

REDRAW

Відновлення зображення на екрані

11

REGEN

Відновлення зображення креслення

12

REGENAUTO

Завдання/скасування авторегенерації зображення

Команди побудови геометричних примітивів

13

POINT

Побудова точки

14

XLINE

Побудова прямих

15

LINE

Побудова відрізків прямих

16

TRACE

Побудова відрізків прямих заданої товщини

17

ARC

Побудова дуги

18

CIRCLE

Побудова кола

19

ELLIPSE

Побудова еліпса

20

DONUT

Побудова кілець заданої товщини

21

POLYGON

Побудова правильного багатокутника

22

SOLID

Побудова довільних 3,4-х кутових фігур

23

PLINE

Побудова довільної ламаної лінії

24

HATCH

Зображення штрихування

Команди роботи з текстом

25

STYLE

Вибір шрифту тексту

26

TEXT

Уведення тексту в креслення

27

DTEXT

Уведення тексту в креслення з динамічним відображенням у полі креслення

28

QTEXT

Включення/відключення регенерації тексту


Команди редагування зображення

29

U

Скасування результату дії попередньої команди

30

UNDO

Скасування результатів дій декількох команд.

31

REDO

Відновлення змін, зроблених попередньою командою U чи UNDO

32

ERASE

Видалення геометричних об'єктів

33

BREAK

Видалення частини об'єкта

34

MOVE

Переміщення геометричних об'єктів

35

COPY

Копіювання об'єктів

36

ARRAY

Одержання регулярно розташованих у прямокутній чи круглій області численних копій об'єктів

37

FILLET

Сполучення двох ліній дугою

38

CHAMPFER

Зняття фаски

39

MIRROR

Одержання дзеркальної копії

40

EXTEND

Подовження об'єктів

41

STRETCH

Розтягнення об'єктів

42

TRIM

Відсікання об'єктів по заданій крайці, що ріже

43

CHANGE

Зміна положення точок і властивостей об'єктів

44

SCALE

Зміна розмірів об'єктів

45

LTSCALE

Зміна масштабів типів ліній

46

DIVIDE

Розмітка об'єкта на задане число частин

47

MEASURE

Розміщення міток на об'єкті через заданий інтервал

48

PEDIT

Редагування полілінії

49

EXPLODE

Розбивка блоку, штрихування, чи полілінії асоціативного розміру на складові елементи

50

ROTATE

Поворот об'єкта

51

OFFSET

Побудова еквідистантних об'єктів

Команди роботи із шарами і блоками

52

LAYER

Зображення об'єктів, що складаються з декількох площин

53

BLOCK

Запис у рамках існуючого креслення

54

WBLOCK

Запис на диск групи об'єктів з можливістю їхньої вставки в будь-яке креслення

55

INSERT

Включення в креслення фрагментів, записаних командами BLOCK і WBLOCK, а також раніше збережених креслень

56

PURGE

Видалення описів невикористовуваних блоків, шарів, типів ліній, шрифтів і видів

57

RENAME

Зміна імені блоку, шару, типу лінії, шрифту, виду

Команди нанесення розмірів

58

DIM

Перехід у режим простановки розмірів

59

HORIZONTAL

Нанесення горизонтальних розмірів

60

VERTICAL

Нанесення вертикальних розмірів

61

ALIGNED

Нанесення розмірної лінії паралельно обраному об'єкту креслення

62

ROTATED

Нанесення розмірної лінії під заданим кутом

63

BASELINE

Нанесення базованих розмірів

64

CONTINUE

Нанесення ланцюгових розмірів

65

ANGULAR

Нанесення кутових розмірів

66

DIAMETER

Нанесення діаметра окружності чи дуги

67

RADIUS

Нанесення радіуса кола чи дуги

68

LEADER

Винесення розмірного тексту на вільне місце креслення

69

STATUS

Виведення списку поточних значень розмірних змінних

Команди одержання довідок

70

ID

Визначення координат обраної точки

71

DIST

Визначення відстані між двома точками креслення

72

LIST

Виведення опису одного чи декількох примітивів креслення

73

DLIST

Виведення опису всіх примітивів креслення

74

AREA

Визначення площі та преиметру замкнутого багатокутника

75

TIME

Виведення інформації про час, витрачений на побудову креслення

Команди виведення зображення

76

PRINT

Виведення зображення на принтер

77

PLOT

Виведення зображення на графобудівник

PAGE  15




1. Атопический дерматит
2. Банки и банковское обслуживание
3. Тема 1. Кинематика
4. Темы рефератов (контрольной работы) по дисциплине «Социология рынков»
5. Disturbed
6. Тема - Школьные туристические лагеря
7. ІПилипенко Превентивна педагогіка
8. Техносферная безопасность профили- Безопасность технологических процессов Инженерн
9. Ревизор Именно он выдавал себя за ревизора
10. Иностранный язык Группа 409а 4 курс 7 семестр 2013 2014 учебный год Задачи- Учить выполнять методический
11. Мы любим русский язык и литературу В нашей школе 25
12. Курсовая работа- Методично-організаційні положення обліку операцій з придбання і використання основних засобів на підприємстві
13. Джеймс Лондон SW1 Англия Дорогой Сидни Сьюзан Скотт просто прелесть
14. бесполезность искусств
15. ~рекет істегені ~шін сол мемлекетке тапсыру-B Экстрадиция Адам мен азаматтарды~ ы~ы мен бостанды~тары
16. я это сравнние с эталонным маршрутом корый есть в перечне классифицированных ттуристических маршрутов
17. Земля до недавнего времени находилась главным образом в собственности государства
18. Основы теплотехники
19. боб Виктории Бекхэм ~ неправильное каре ставшее лидером среди причесок знаменитостей которые просят повт.
20. Современные методы лечения гипоспадии