Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

1113221113 Першочерговим кроком у підготовці до практики була участь у настановній конференції з питань пе

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

Звіт про педагогічну практику

Я, Чепинець Алла Іванівна, проходила педагогічну практику у ЗОШ№6 І-ІІІ ступенів ім..В.С. Гренджі-Донського у період з 11.11.13-22.11.13.

 Першочерговим кроком у підготовці до практики була участь у настановній конференції з питань педагогічної практики. На цій конференції я отримала чіткі завдання щодо проходження практики, ознайомилася з правилами і нормами оформлення документації.

          По прибутті в школу я ознайомилася зі школою, її директором  Кіштулинець Богданом Михайловичем, із заступником директора з навчально-виховної роботи Мищеряковою Христиною Юріївною, вчителем біології Гасинець Іриною Василівною. В ході подальших відвідувань школи я познайомився з вчительським колективом, бібліотекарем, психологом та учнями школи.

ЗОШ№6 І-ІІІ ступенів ім. В.С. Гренджі-Донського розміщена у місті Ужгород по вулиці Польова 22 і розпочала своє існування у 1966 році. Школа являє собою трьохповерхову будівлю. У школі навчаються діти із Ужгорода. На даний час тут навчається 960 учнів, працює 70 педагогічних працівників, 3 технічні працівники, завгосп, 2 працівники їдальні. В школі обладнані кабінети біології, фізики, хімії, інформатики, зарубіжної літератури, української мови та літератури, історії, математики, основ здоров’я. Є багатий книжковий фонд бібліотеки. В цілому, матеріальна база школи задовольняє вимоги щодо проведення уроків та позакласної роботи. Шкільна територія достатньо озеленена  великою кількістю дерев і кущів, є доглянуті квіткові клумби і квітники.

Кабінет біології обладнаний технічними засобами, наочністю, навчальними приладами на достатньому рівні і дозволяє проводити уроки згідно всіх вимог. У кабінеті міститься комплект демонстраційних макетів для вивчення тем по будові органів рослин (квітка, листок, плоди та ін.), набір опудал птахів, набори заспиртованих препаратів тваринних тканин, органів, цілих тварин. В наявності є необхідна кількість таблиць і плакатів по всіх розділах біології. Є також лаборантська кабінету біології, де є можливість готуватись до уроків, лабораторних і практичних робіт по біології.

За мною був закріплений 9-Б клас, який розміщувався у кабінеті біології. Насамперед я познайомилася з кожним учнем класу, їх успішністю, класний керівник  дав коротку характеристику кожного учня. Я побувала на уроках і виховних заходах, які провів класний керівник. Навчально-виховна робота у 9 класі проводиться з урахуванням багатьох аспектів, зокрема, із отриманням учнями базової середньої освіти і вибором багатьма з них майбутньої спеціальності. Також слід враховувати підлітковий вік учнів, що також глибоко впливає на проведення навчально-виховної роботи з учнями класу.

Під час проходження педагогічної практики  була виконана значна за обсягом навчальна, виховна і позакласна робота, яка проводилась згідно індивідуального плану. Мною було проведено 15 уроків, з яких 1 заліковий,було відвідано 15 уроків та 1 позакласний захід. Біологія проводилась у 8 та 9 класах. Учні добре сприйняли тимчасову заміну вчителя і сумлінно ставились до навчання, готувались до уроків, використовували додаткову літературу і джерела. За рівнем підготовки класи відрізняються; наприклад, 8 клас дуже добре готувався до уроків, а 9 клас набагато гірше за інших. Всі заплановані уроки були проведені, але доводилось витрачати багато часу на угамування учнів класу і встановлення дисципліни та порядку.

Широко використовувалась уся різноманітність дидактичних засобів і прийомів, поєднання різних підходів до учнів. Для того, щоб навчити учнів самостійно оволодівати знаннями, застосовувались індивідуальні завдання, які ставились як перед усім класом, так і перед організованими групами. Це дозволило максимально активізувати увагу учнів до предмету і викликати в них зацікавленість у його вивченні.

Велика увага була приділена слабким учням, відмінникам та тим, хто виявляв підвищений інтерес до біології.  Перш за все, були виявлені слабкі учні у кожному класі і на протязі всього проходження педагогічної практики проводилася з ними посилена робота по вивченню складного для них матеріалу. Також проводився постійний контроль їх поточних знань та виконання домашніх завдань. Всі ці заходи дозволили значно підвищити рівень знань слабких учнів, особливо, по ключових темах.

Приділялась увага і відмінникам та учням із здібностями до біології. Зокрема, таким учням пропонувались завдання підвищеної складності та творчі завдання, які стимулювали учнів до пошукової роботи, роботи із додатковою літературою і т.п. Також учні брали участь у роботі біологічного гуртка, багато дітей цікавляться природою рідного краю, рослинами і тваринами, які оточують їх. Виявлені здібності необхідно активно розвивати та покращувати, допомагати учням отримувати знання високого рівня. Такі задачі стояли перед біологічним гуртком, на заняттях якого учні ще більше зацікавлюються біологією.

У закріпленому за мною 9 класі проводилась вся необхідна виховна та позакласна робота, яка була передбачена у індивідуальному плані. Учні свідомо та активно поставились до проведення виховних годин, були на них присутні у повному складі, приймали активну участь у підготовці та проведенні їх. Все це додатково підвищувало загальний рівень розвитку учнів, мотивувало навчальну діяльність та підвищувало громадську активність учнів клас. Проведення виховної роботи було б просто неможливим без активної підтримки класного керівника, яка впевнено і наполегливо доносить до дітей почуття колективізму, обов’язку, власної гідності. Основною формою виховної роботи були виховні години.

Отже, провівши кілька уроків, я зрозуміла, що працюючи більше та ще й в індивідуальному плані, можна досягнути набагато кращих результатів. В загальному рівень знань учнів високий. Діти полюбляють уроки біології, з цікавістю відвідують уроки основ здоров’я та екології, у них дуже добре розвинена уява. Сказати, що з якогось предмету вони не мають достатніх знань, я не можу, бо в кожного предмету у них є певний баланс знань і я задоволена, що мені випала можливість проходити педагогічну практику саме в цій школі і викладати саме цей предмет. Адже, стараючись розповісти їм щось цікаве, нове, даючи їм цікаві завдання з біології я збагачувала і свої знання, свій словниковий запас. Мені самій було цікаво шукати в журналах, книгах, довідковій літературі щось нове, і розповідати дітям те, чого вони ще не знають.

У класах в усіх дітей були нові підручники, які відповідали програмі школи. Це полегшувало роботу на уроках і сприяло оптимізації часу.

Взагалі у всіх класах, де я проходила практику всі учні вчаться добре. Але є учні, які потребують індивідуального підходу. І тому я старалася проводити з ними додаткові заняття, на яких пояснював пропущений чи незрозумілий матеріал по даному предмету.

Використання засобів наочності допомагало кращому сприйманню і засвоєнню навчального матеріалу. Адже те, що можна побачити власними очима запам’ятовується краще і на довше, ніж те, про що лише говориш. Учням краще й цікавіше сприймається новий матеріал, коли на уроці присутня цікава наочність.

Один раз, під час проходження практики, скликалися загальношкільні батьківські збори. На цих зборах я провела бесіду з батьками, які цікавилися успішністю своїх дітей, а також про поведінку учнів у школі. Завжди при зустрічі з батьками я старалася бути привітною, чого і навчала своїх учнів, говорити про дитину більш приємного, а погане сказати так, щоб батькам не було соромно за свою дитину, наголошував на що потрібно звернути більшу увагу при навчанні дитини. Після роботи з батьками дитина покращувала свої успіхи у навчанні.

Клас активний, дисциплінований, чемний, їм цікаво працювати, дізнаватися щось нове для себе. Усі діти ретельно відвідували заняття їм було цікаво вивчати і поглиблювати знання.

Перш ніж розпочати вивчати новий матеріал, я завжди повторювала з учнями те, що вони вивчали на минулих заняттях.

Практика в школі допомогла мені здобути практичні уміння і навички.

Підводячи підсумки я можу сказати, що я задоволена практикою, тому що краще ознайомилася із своєю майбутньою професією, дізналася багато нового, цікавого, набула і розширила свій педагогічний досвід.

 

 

 

Директор школи                                               (Кіштулинець Б.М.)

        Вчитель біології                                               (Гасинець І.В.)

Аналіз уроку біології

ПРОТОКОЛ

І. Дата проведення: 29.01.07, НВК №1, м. Кобеляки, 7-А клас. 
ІІ. Тема уроку: «Клас Кісткові риби». 
ІІІ. Передбачувана мета та тема уроку: познайомити учнів з особливостями будови й росту кісткових риб; показати, як особливості структури дозволяють рибам виконувати різноманітні функції; розвивати логічне мислення, увагу; виховувати спостережливість, самостійність у роботі та взаємоповагу. 
IV. Обладнання уроку: таблиці «Кісткові риби», муляжі кісток риб. 
V. Основні терміни та поняття уроку: ряд Осетрові, ряд Коропоподібні, ряд Оселедцеподібні, ряд Тріскові, ряд Кистепері, загальна характеристика риб. 
VI. Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу. 
VII. Урок мав наступну структуру: 
- Перевірка домашнього завдання – 10 хвилин 
- Актуалізація опорних знань – 5 хвилин 
- Вивчення нового матеріалу – 16 хвилин 
- Узагальнення та систематизація – 10 хвилин 
- Домашнє завдання – 4 хвилини. 
Між етапами уроку дотримувався логічний зв'язок, структура цілком відповідала вказаному типу уроку. 
VIII. Досягнення мети та розв’язання завдань уроку за наявними етапами. 
1. Був проведений організаційний момент на достатньому рівні, учні технічно, методично і фізіологічно та психологічно були підготовлені до уроку. 
2. При актуалізації опорних знань використовувалося опитування учнів. 
3. При перевірці домашнього завдання було використано фронтальне опитування, складність та якість запитань відповідала віковим особливостям дітей та їх загальній підготовленості до уроку; запитання були побудовані логічно, наочність при опитуванні не використовувалась, уточнення та доповнення надавалися як правило при недосконалій відповіді іншими учнями та вчителем рідко. Як правило учні відповідали на питання правильно але не завжди повно, що свідчило про середній рівень підготовленості дітей до уроку. Вчитель давав об’єктивну оцінку відповідям дітей та їхнім досягненням враховуючи якість відповідей, оцінки отримали четверта частина класу. 
4. При вивченні нового матеріалу використовувалась розповідь учителя з паралельним заповненням учнями схем, що зображають будову органічні особливості кісткових риб. Розповідь відповідала всім методичним вимогам: була послідовною, доступною, науковою і системною, а також відповідала віковим особливостям учнів. Під час розповіді використовувалась наочність: таблиці, муляжі, та схеми, що активізували пізнавальну діяльність учнів. При вивченні нового матеріалу проводилася самостійна робота за підручником де був застосований диференційований підхід. Відчувалося володіння матеріалом вчителем на високому рівні. Стиль спілкування з учнями – демократичний з високою культурою мовлення. Максимально були задіяні на уроці учні, вони проявляли самостійність та високу активність. Зміст записаного матеріалу – достатній. При оформленні записів на дошці вчителем були дотримані всі гігієнічні і естетичні умови. 
5. При узагальнені та систематизації знань були використані індуктивні та дедуктивні методи навчання: вправи, завдання з використанням технологічної карти, а також проблемно-пошуковий метод. 
6. При підведенні підсумків уроку був використаний ігровий момент та заключна бесіда, з аналізом роботи учнів та їх оцінюванням. 
7. Даючи дітям домашнє завдання, учитель пропонував дітям користуватися додатковою літературою, заохочуючи їх до виконання творчих завдань. 
8. Мета і завдання уроку були досягнуті, учні працювали якісно і активно. Діти уміють працювати самостійно, відносяться з повагою один до одного і до учителя і дають конкретні відповіді на поставлені запитання. 




1. Тема ПРОФЕССИИ задание 1 1
2.  11 Определение вертикальных нормальных напряжений в плоскости подошвы фундамента
3. Работа в среде Mathcad
4. Предпринимательская деятельность ~ это инициативная самостоятельная деятельность граждан и их объедине.
5. Таблицу Менделеева запомнить невозможно так говорят очень многие
6. Лабораторная работа 1 Списки ссылки изображения в HTML Тег [img] предназначен для отображения на вебстр
7. тема обычай. стр.html
8. Тема 1 Економічна теорія як наукаrdquo; 1
9.  Развядзенне звяроў лось дзік алень 2
10. Контрольная работа- История развития страхования
11. Перевод работника на другую работу
12. Доклад- Новые фундаментальные физические константы
13. БАШКИРСКАЯ АКАДЕМИЯ ГОСУДАРСТВЕННОЙ СЛУЖБЫ И УПРАВЛЕНИЯ ПРИ ПРЕЗИДЕНТЕ РЕСПУБЛИКИ БАШКОРТОСТАН Ю
14. Анализ концепции гуманитарной интервенции как новой формы миротворчества на примере конфликта в Косово
15. Нормативное выражение процессуального статуса следовател
16. Тождественные преобразования алгебраических выражений
17. Индия точнее долина Ганги одна из наиболее экономически развитых частей страны
18. тгдс; Б54лжнПдрожоопсужвзсаппкврквд
19. Вариант 1. 1. Педагогическая поэма Флаги на башнях~ труд а В
20. Вариант 1 Две грани куба лежат на плоскостях