Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 5. СУДОВІ ТА ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ УКРАЇНИ План Загальна характеристика судової системи України.html

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-01-17

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

Тема 5. СУДОВІ ТА ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ УКРАЇНИ

План

Загальна характеристика судової системи України.

Конституційний Суд України.

Правоохоронні органи України.

Реферати:

  1.  Конституційний контроль в Україні.
  2.  Суд присяжних.
  3.  Судова реформа.
  4.  Функції прокуратури.
  5.  Адвокатська етика.
  6.  Структура органів прокуратури.
  7.  Акти Конституційного Суду України.
  8.  Статус міліції.
  9.  Поняття та функції нотаріату.

Питання для самостійного опрацювання:

  1.  Що таке правосуддя? На яких принципах воно здійснюється в Україні?
  2.  Якими нормативними актами визначаються структура та особливості судової системи України?
  3.  Які органи входять до складу судової системи України?
  4.  Поясніть значення поняття «судова інстанція». Які судові інстанції існують в Україні?
  5.  У чому полягає відмінність між конституційним поданням та конституційним зверненням до Конституційного Суду України?
  6.  Яку силу мають акти Конституційного Суду України?
  7.  Яке значення для визначення обсягу компетенції прокуратури України мають перехідні положення Конституції України?
  8.  Як ви вважаєте, чому в системі органів внутрішніх справ найбільш чисельною є міліція?
  9.  Яким чином чинне законодавство регулює повноваження податкової міліції?
  10.  Поясніть, що означає поєднання принципів гласності та конспірації у діяльності Служби безпеки України?
  11.  Хто має право займатися адвокатською діяльністю в Україні?
  12.  Які права та обов’язки мають адвокати?
  13.  Хто має право займатися приватною нотаріальною практикою в Україні?
  14.  Які дії мають вчиняти нотаріуси? Чим це регламентується?

Терміни:

Виключна компетенція суду

Виключний характер судових рішень

Виключний режим діяльності суду

Особливий порядок формування корпусу суддів

Правосуддя

Види правосуддя

Форми здійснення правосуддя

Колегія суддів

Суд присяжних

Судова система

Місцеві суди

Апеляційні суди

Вищі спеціалізовані суди

Верховний Суд України

Судова інстанція

Принципи правосуддя

Конституційний Суд України

Конституційне подання

Конституційне звернення

Правоохоронні органи

Прокуратура України

Органи внутрішніх справ України

Міліція

Служба безпеки України

Адвокатура України

Нотаріат


Рівняння:

Замість знаку питання «?» поставте знак >, < або =

1. (А + Б) : В х Г + Ґ ? Д –Ж + З, де

А – у разі нагальної необхідності запобігти злочинові чи його перепинити уповноважені на те законом органи можуть застосувати тримання особи під вартою як тимчасовий запобіжний захід, обгрунтованість якого протягом А годин має бути перевірена судом. Затримана особа негайно звільняється, якщо протягом А годин з моменту затримання їй не вручено вмотивованого рішення суду про тримання під вартою. (Конституція України, ст. 29).

Б – кількість видів звернень громадян відповідно до Закону України “Про звернення громадян“. (Закон України “Про звернення громадян, ст. 3).

В – в обласних центрах, містах Києві, Сімферополі та Севастополі засновуються державні нотаріальні архіви, які є складовою частиною Національного архівного фонду і здійснюють тимчасове (до В років) зберігання нотаріальних документів. (Закон України “Про нотаріат”, ст. 23).

Г – домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби. Строк дії ухвали слідчого судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати Г місяців. (Кримінально-процесуальний кодекс України, ст. 181.)

Ґ – звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше Ґ (місяців) від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в Ґ-місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п’яти днів. (Закон України “Про звернення громадян”, ст. 20.)

Д – Конституційний Суд України складається з Д суддів Конституційного Суду України. (Конституція України, ст.148.)

Ж – свідкам, які не досягли Ж – річного віку, головуючий роз’яснює обов’язок про необхідність дати правдиві показання, не попереджуючи про відповідальність за відмову від давання показань і за завідомо неправдиві показання, і не приводить до присяги. (Цивільний процесуальний кодекс України, ст. 182.)

З – на службу до міліції приймаються на контрактній основі громадяни, здатні за своїми особистими, діловими і моральними якостями, освітнім рівнем, фізичною підготовкою і станом здоров’я виконувати покладені на міліцію завдання. При прийнятті на службу може бути встановлено іспитовий строк до З (років). (Закон України “Про міліцію” ст. 17.)

  1.   (А + Б + В) : Г + Ґ ? Д : Ж, де

А, Б, В – суддею Конституційного Суду України може бути громадянин України, який на день призначення досяг А років, має вищу юридичну освіту і стаж роботи за фахом не менш як Б років, проживає в Україні протягом останніх В років та володіє державною мовою. (Конституція України, ст.148.)

Г – у разі загибелі працівника міліції при виконанні службових обов’язків його сім’ї або утриманцям виплачується одноразова допомога у розмірі Г-річного грошового утримання загиблого за останньою посадою, яку він займав, і призначається пенсія у зв’язку з втратою годувальника в розмірі місячного посадового окладу. (Закон України “Про міліцію”, ст. 23).

Ґ – попереднє судове засідання повинно бути призначено і проведено протягом Ґ (місяців) з дня відкриття провадження у справі. (Цивільний процесуальний кодекс України, ст. 129.)

Д – міліції для виконання покладених на неї обов’язків надається право затримувати і тримати у спеціально відведених для цього осіб,  які  мають  ознаки  вираженого  психічного  розладу  і створюють   у   зв'язку   з  цим  реальну  небезпеку  для  себе  і оточуючих,  - до передачі їх у лікувальні заклади, але не більш як на Д год. (Закон України “Про міліцію”, ст. 11)

Ж – кількість суб’єктів конституційного права, які призначають членів Конституційного суду. (Конституція України, ст. 148.) 

  1.   (А +Б) : В ? (Г + Ґ) : Д + 18,  де

А – суддя звільняється з посади органом, що його обрав або призначив, у разі досягнення суддею А років. (Конституція України, ст. 126).

Б – працівникам міліції та членам їх сімей надається Б -процентна знижка по оплаті жилої площі, комунальних послуг, а також палива. (Закон України “Про міліцію”, ст. 22).

В – строк повноважень Генерального прокурора України - В років. (Конституція України, ст.122.)

Г – уповноваженим Верховної Ради України з прав людини може бути призначено громадянина України, який на день обрання досяг Г років, володіє державною мовою, має високі моральні якості, досвід правозахисної діяльності та протягом останніх п’яти років проживає в Україні. (Закон України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, ст. 5).

Ґ – перше призначення на посаду професійного судді строком на Ґ років здійснюється Президентом України. (Конституція України, ст. 128.)

Д – суддя Конституційного Суду України призначається строком на Д років без права бути призначеним повторно. (Закон України “Про КСУ”, ст. 9).

  1.   (А - Б) х В ? (((Г – Ґ + Д) х Ж) х З) : К +102, де

А – Застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок. Розмір застави визначається у таких межах:

1) щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, - від одного до двадцяти розмірів мінімальної заробітної плати;

2) щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні тяжкого злочину, - від двадцяти до вісімдесяти розмірів мінімальної заробітної плати;

3) щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні особливо тяжкого злочину, - від вісімдесяти до А розмірів мінімальної заробітної плати. (Кримінально-процесуальний кодекс України, ст. 182).

Б – для працівників міліції встановлюється Б-годинний робочий тиждень. У необхідних випадках особи рядового і начальницького складу несуть службу понад встановлену тривалість робочого часу, а також у вихідні та святкові дні. (Закон України “Про міліцію”, ст. 22).

В – голова Конституційного Суду України обирається на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України зі складу суддів Конституційного Суду України шляхом таємного голосування лише на один В-річний строк. (Конституція України, ст. 148.)

Г – на посаду судді може бути рекомендований кваліфікаційною комісією суддів громадянин України, не молодший Г років, який має вищу юридичну освіту і стаж роботи у галузі права не менш як три роки, проживає в Україні не менш як десять років та володіє державною мовою. (Конституція України, ст.127.)

Ґ – скарга на рішення, що оскаржувалося, може бути подана до органу або посадовій особі вищого рівня протягом Ґ (років) з моменту його прийняття, але не пізніше одного місяця з часу ознайомлення громадянина з прийнятим рішенням. Скарги, подані з порушенням зазначеного терміну, не розглядаються. Закон України (“Про звернення громадян”, ст. 17.)

Д – вирок суду повинен складатися з Д частин. (Кримінально-процесуальний кодекс України, ст. 374.)

Ж – апеляційна скарга, якщо інше не передбачено цим Кодексом, може бути подана:

1) на вирок або ухвалу про застосування чи відмову у застосуванні примусових заходів медичного або виховного характеру - протягом тридцяти днів з дня їх проголошення;

2) на інші ухвали суду першої інстанції - протягом семи днів з дня її оголошення;

3) на ухвалу слідчого судді - протягом Ж днів з дня її оголошення. (Кримінально-процесуальний кодекс України, ст. 395.)

З –  у  разі  загибелі (смерті) працівника міліції, який перебував на  службі  в  органах  внутрішніх  справ,  під  час виконання ним службових  обов'язків  по охороні громадського порядку та боротьбі із   злочинністю   сім'ї   загиблого  (померлого),  а  в  разі  її відсутності  його  батькам  та  утриманцям виплачується одноразова грошова  допомога  в  розмірі З - річного грошового забезпечення загиблого (померлого) за останньою посадою. (Закон України “Про міліцію”, ст. 23).

К – у випадках, встановлених цим Кодексом, цивільні справи у судах першої інстанції розглядаються колегією у складі одного судді і К народних засідателів, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді. (Цивільний процесуальний кодекс України, ст. 18.)

5. ((А + Б + В) : Г) - 1 ? Ґ х Д +1, де

А – міліції для виконання покладених на неї обов’язків надається право затримувати і тримати у спеціально відведених для цього приміщеннях неповнолітніх, які вчинили суспільно небезпечні діяння і не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, - до передачі їх законним представникам або направлення у приймальники-розподільники, але не більш як на А годин. (Закон України “Про міліцію”, ст. 11).

Б – суддя Конституційного Суду України призначається на Б років без права бути призначеним на повторний строк. (Конституція України, ст. 148.)

В – Після отримання обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру або клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності суд не пізніше В днів з дня його надходження призначає підготовче судове засідання, в яке викликає учасників судового провадження. (Кримінально-процесуальний кодекс України, ст. 314)

Г – кількість видів вироків, які можуть прийняти суди. (Кримінально-процесуальний кодекс України, ст. 327.)

Ґ – міліції для виконання покладених на неї обов’язків надається право затримувати і тримати у спеціально відведених для цього приміщеннях осіб,   які   вчинили   адміністративні  правопорушення,  для складення  протоколу  або розгляду справи по суті, якщо ці питання не можуть бути вирішені на місці, - на строк до  Ґ годин. (Закон України “Про міліцію”, ст. 11)

Д – нотаріусом може бути громадянин України, який має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи у сфері права не менш як шість років, з них помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори - не менш як Д роки, склав кваліфікаційний іспит і отримав свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Не може бути нотаріусом особа, яка має судимість, обмежена у дієздатності або визнана недієздатною за рішенням суду. (Закон України “Про нотаріат ”, ст. 3).

6. А х Б + В ? Г + Ґ + Д - Ж, де

А – судова влада реалізується шляхом здійснення правосуддя у А (кількість форм). (Закон України “Про судоустрій і статус суддів”, ст. 15).

Б – міліція зобов’язана негайно, але не пізніше як через Б (годин) після затримання або арешту (взяття під варту) осіб повідомити про їх місцеперебування родичам та у разі заявлення усної або письмової вимоги - захиснику, а також адміністрації за місцем роботи чи навчання. (Закон України “Про міліцію”, ст. 5).

В – кількість видів заходів процесуального примусу під час судового процесу. (Цивільний процесуальний кодекс України, ст. 91.)

Г – касаційна скарга на судове рішення суду апеляційної інстанції, постановлені ним в апеляційному порядку, може бути подана протягом Г місяців з дня проголошення такого рішення. (Кримінально-процесуальний кодекс України, ст. 386.)

Ґ – кількість видів судів загальної юрисдикції. (Закон України “Про судоустрій і статус суддів”, ст. 17).

Д – адвокатом  може  бути  особа,  яка  має вищу юридичну освіту, підтверджену  дипломом  України  або  відповідно  до   міжнародних договорів  України  дипломом  іншої  країни,  стаж роботи у галузі права  не  менше  Д  років,  володіє  державною  мовою,  склала кваліфікаційні  іспити,  одержала в Україні свідоцтво про право на зайняття адвокатською  діяльністю  та  прийняла  Присягу  адвоката України. (Закон України “Про адвокатуру”, ст. 2.)

Ж – кількість видів актів реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо порушень положень Конституції України, законів України, міжнародних договорів України стосовно прав і свобод людини і громадянина. (Закон України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, ст. 15.)




1. Современный рабочий класс России в зеркале статистики
2. Правовые основы валютного регулирования
3. и макроэкономика
4. Переход Вероника Рот Переход Автор- Вероник
5. химических методов увеличения нефтеотдачи пластов 2
6. дружественных режимов и движений в странах третьего мира; 3
7. Языковая личность Анны Политковской
8. Варіант 25 Питання та варіанти відповідей
9. Практикум по дисциплине Экономика организаций каждая правильно решенная задача оценивается в 5 баллов
10. за сравнительно малого КПД широкого применения не получили
11. Тема- Национальная инновационная система Работу выполнили- студенты 3 курса
12. тема. Понятие естественного и искусственного языка
13. IP-телефония1
14. путь Приложение
15. темами соціології
16.  52 Ст 1865 О праве граждан Российской Федерации на свободу передвижения выбор места пребывания и ж
17. тематического моделирования и информационной безопасности Согласовано Пр
18. Тема- Характер. Слово характер в переводе с греческого означает печать чеканка.
19. Korov шевеля mozgoi насчет того куда бы убить вечер подлый такой холодный и сумрачный зимний вечер хотя и су
20. Утверждаю Согласовано Проректор по УР и КОД Начальник учебного отдела Коновалова Г1