Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

французька військова провокація на річці Байте

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Приводом для цієї війни стала англо-французька військова провокація на річці Байте. В червні 1859 р. англійська ескадра і два французьких судна намагалися силою пробитися до Пекіну. В гирлі ріки Байте союзники були зупинені вогнем фортів Дагу. Спроба союзників захопити форти виявилися безуспішною, англо-французькі  судна  відступили з великими втратами. Однак, загальне співвідношення сил було знов не на користь Китаю.

У листопаді 1859 р. імператор Наполеон III утвердив список військових частин, призначених для участі в експедиції, а 13-го дивізійний генерал Кузен-Монтобан був призначений  на посаду головнокомандувача морських і сухопутних сил в складі двох морських бригад і військових частин інших родів, всього чисельністю 8000 чоловік. Генерала Монтобана супроводжував блискучий штаб, начальником котрого був підполковник Шміц. Командувачем англійськими силами був призначений генерал Хоп Грант, його військо складалося з 13116 чоловік, в тому числі біля 1000 кавалеристів. Командування флотом було відокремлено від сухопутного командування і довірено контрадміралу Джеймсу Хопу. 21 серпня 1860 року союзниками  був взятий стратегічно важливий форт Таку. Взяття Таку дозволило взяти Тянцзинь. 23 серпня кораблі «Аларм», «Аваланш», «Митрайль» залишили рейд Тангу і піднялися вверх по Пейхо. Тянцзинь здався без бою 24 серпня.

Губернатор Чжилі Хен-фу і імператорський комісар Гуй Лян висловили бажання вступити у переговори, але незабаром з’ясувалося, що у них немає відповідних повноважень, тому переговори були перервані і військо рушило на Пекін.

6 жовтня французька піхота і англійська кіннота обійшли Пекін і оволоділи імператорським Літнім палацом Юань-мін-юань, звідки імператор Сянь Фин за декілька годин перед тим втік в Жехе (Монголія). Юань-мін-юань являв собою справжній музей з багатьма чудовими витворами мистецтва, там були зосереджені усі подарунки, що коли-небудь підносилися імператорам Китаю. Європейці безжалісно  пограбували  і спалили Літній палац.

13 жовтня міністр Хен Ці, злякавшись погроз союзників відкрив їм ворота Пекіну Надінь і переможці розташувалися у столиці. 17 жовтня китайцям був надісланий ультиматум з погрозою спалити імператорський палац в Пекіні, якщо вони не підпишуть мир. Через декілька днів мир був укладений.  Пекінський договір містив 9 статей, які містили наступні умови:

  •  китайці повинні вибачитися за напад на європейців біля Дагу;
  •  англійський посол має право постійно знаходитися в Пекіні;
  •  контрибуція визначається в 8 мільйонів телів (6 мільйонів франків), крім того 2 мільйона повинні бути сплачені англійцям;
  •  Тяньцзінь відкривається для торгівлі;
  •  Англія отримує Колун – пункт, який лежить на материку навпроти Гонконгу;
  •  імміграція до Гонконгу повинна бути впорядкована;
  •  договір береться до виконання одразу ж після підписання.

Друга і третя опіумні війни стали подальшим кроком на шляху поневолення Китаю, перетворення його у другій половині ХIХ ст. в залежну напівколоніальну країну.




1. Улучшение эффективности системы управления в организациях в условиях финансово-экономического кризиса
2. ПСИХОЛОГИЯ И ПЕДАГОГИКА 36
3. Узлы это просто Глава 1
4. Источники внутренней организации 2
5. в ощущениях процессы памяти в воспроизведенных образах представления
6. тема уголовного права
7. Правове регулювання сімейних відносин за участю іноземців та осіб без громадянства
8. Мифы и реальности Internet - известные и скрытые возможности сети
9. Человек и среда в Ионыче Чехова
10. Крізь віки На сцені сидять люди
11. Проектирование прессового участка
12. Реферат- Ларинготрахеобронхит
13. Типы СМИ и их влияние на общественность
14. Моўныя сродкі субектыўнай ацэнкі ў прозе Якуба Коласа
15. Расчет ректификационной колонны с клапанными тарелками для разделения смеси уксусная кислотавода
16. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата мистецтвознавства
17. Об этом они говорят и пишут- Времени ни на что не хватает
18. Взаимоотношения полов принято рассматривать в контексте различий между мужчиной и женщиной
19. Контрольная работа- Конформность- сущность понятия
20. 3 Правильный порядок исчисления сроков предварительного следствия и содержания под стражей без преувели