Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Паблік англ public публічний суспільний рілейшнз англ

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Cутнісна характеристика паблік ріейшнз.

  1.  Поняття та основні функції ПР.
  2.  Еволюція ПР.
  3.  Принципи ПР.
  4.  Правила ПР.

1. Паблік (англ. public — публічний, суспільний) рілейшнз (англ. relations — відношення, зв'язок).

Паблік рілейшнз, що ми іноді перекладаємо як комунікації з громадськістю (Болгарія прийняла, наприклад, термін суспільна комунікація, Росія — зв'язки з громадськістю, Білорусь — громадські зв'язки;

Паблік рилейшнз (зв'язки з громадськістю) координовані зусилля зі створення сприятливого представлення про товар у свідомості населення (Бернет Дж.,                    Мориарти   С.).

Зв'язки з громадськістю — це неособистий засіб формування попиту(Титова    В. А.).

          Паблік рилейшнз — це система складного різновиду ділового спілкування, переконання, мистецтва встановлення необхідних контактів з метою підвищення ефективності великої кількості напрямів комерційної діяльності (Синяева И. М.)

Паблік рилейшнз — зусилля, що плануються і спрямовані на встановлення і підтримку доброзичливих відносин між організацією та її громадськістю ( Александрова Н.)

Паблік рилейшнз - комунікаційний процес, спрямований на формування взаємовідносин з різними групами громадськості ( в  першу чергу з цільовими і потенційно-цільовими) та сприятливого індивідуального іміджу підприємства, несхожого на конкурентів (Балабанова Л. В., Савельева К. В.).

Ефективне формування громадської думки й управління нею відбувається у процесі реалізації основних, універсальних функцій ПР, найхарактернішими серед яких є:

1) пізнавальна функція. Реалізується вона через пізнання соціальної реальності, інтересів, потреб, особливостей соціальної практики, реакції громадськості на її результати ( вивчення думки про фірму);

2)  комунікативно-інформаційна функція.  Суть ЇЇ полягає в акумулюванні, систематизації, транслюванні інформації з різноманітних сфер людської діяльності;

3)  аналітична функція. Вона виявляється в зборі і систематизації, аналізі даних, отриманих за результатами опитувань,  референдумів,  прес-конференцій та інших спеціальних заходів;

4)  інтегруюча функція.  Вона охоплює узгодження інтересів,   потреб,   соціальної  практики,    забезпечення стабільності соціуму (Рузвельт в часи кризи);

5) прикладна функція. На основі вивчення соціальної реакції ПР розробляють і реалізовують цілеспрямовані проекти, програми, кампанії задля досягнення суспільно значущих цілей ( хрестові походи, Рокфеллер);                                                 

6)  інноваційна функція вимагає не тільки уміння відстежувати, аналізувати їх, а й створювати, пропонувати й реалізовувати актуальні моделі розвитку в майбутньому (чорний піар);

7)  мобілізуюча  функція.  Використання  можливостей, інструментарію ПР спонукає індивідів, спільноти, політичні, соціально-економічні, громадські організації до досягнення бажаних для них результатів.

2. Науці точно невідомо, коли вперше з'явилися паблік рилейшнз. Це пов'язано з тим, що паблік рилейшнз будуються не лише на вміннях переконувати людей, а й на можливості впливати на їх поведінку.

Пам'ятники, інші форми монументального мистецтва стародавнього світу є свідченням перших спроб вплинути на людей.

Уже в Давній Греції мислителі почали багато писати про увагу до прагнень публіки, що свідчить про значення, яке вони надавали громадській думці, хоча сам цей термін і не вживався.

Ряд ідей і висловів, що нагадують сучасне тлумачення громадської думки, можна зустріти у політичній лексиці Давнього Риму. Саме  римлянам належить крилатий вислів vox populivox dei (глас народу — глас божий).

Історичний аналіз засвідчує, що паблік рилейшнз увібрали в себе і різноманітні техніки і технології впливу, і переконання, які довели ефективність протягом багатьох віків. Крім риторики, можна посилатися на використання символіки, різного ґатунку гасел.

Вперше термін паблік рилейшнз було вживаний у 1807 році президентом США Томасом Джефферсоном у своєму «Сьомому зверненні до Конгресу».

У 1900 р. Дж. Міхаелсом у місті Бостон створена перша самостійна американська фірма «Пабліситі-бюро», що розпочала надавати спеціальні послуги клієнтам.

Айві Ледбеттера Лі — «батько» паблік рилейшнз, надав пабліситі у формі спілкування з пресою якісно нового змісту. У 1904 р. Лі разом з журналістом  із Буффало Джорджем Паркером створив самостійну ПР-фірму  «Паркер енд Лі» .

Широкого розвитку ПР-діяльність в США набула на початку XX ст., коли в країні гостро критикували відомого підприємця, президента корпорації «Стандарт ойл» Джона-Дейвісона Рокфеллера (1839—1937) за ігнорування суспільних інтересів і утиск працівників. Спершу він не реагував на критику, і в пресі домінувала думка, що Рокфеллер і його компанії свої інтереси ставлять вище турботи про добробут людей. У країні на той час не було більш ненависної людини.

У вересні 1913 р. союз шахтарів оголосив страйк на підприємствах Рокфеллера в штаті Колорадо. Протестуючи, робітники жили у наметах усю зиму, а в квітні 1914 р. національні гвардійці спалили намети, убивши одинадцять жінок і двох дітей, пограбувавши багато будинків. Ці події викликали сильний осуд в суспільстві і широку критику в пресі. За таких обставин Рокфеллер змушений був вдатися до активних заходів щодо нейтралізації критики, інформування про історію і перебіг подій, заплановані справи і результати їх реалізації. Радники переконували його купити місце для реклами, газету або субсидіювати авторів публікацій. Але він відхилив ці пропозиції і шукав фахівця, який би міг допомогти в налагодженні зв'язків із пресою і громадськістю. Друг його батька, редактор нью-йоркського журналу Артур Брайсбейн рекомендував для цього свого колишнього співробітника Айві Лі. Рокфеллер прийняв рекомендацію, і з 1 червня 1914 року Айві Лі почав працювати на нового хазяїна.

Ретельно вивчивши настрої шахтарів, Айві Лі розробив план дій щодо розв'язання кризової ситуації. Для цього було залучено фахівців, які готували брошури, газетні виступи й бюлетені для преси, урядовців, громадськості. З часом ця детально продумана і вміло організована робота забезпечила потрібні результати, а в 1918 р. у корпорації Рокфеллерів «Стандарт ойл» було створено відділ суспільних відносин, завдання якого полягало в забезпеченні впливу на громадську думку. Відтоді у діловій сфері США почала формуватися система корпоративних ПР.

Фундатором систематизованої теорії і практики ПР вважають Едварда Бернауза (1892—1995), який у 1915 р. супроводжував балет Сергія Дягілєва в Америці. Е. Бернайз був першим, хто провів теоретичні дослідження у паблік рилейшнз-діяльності, заклав майже всі основи сучасної науки зв’язків  із громадськістю і розпочав читати університетський навчальний курс із паблік рилейшнз в Америці.

У 1923 р. з'явилась перша наукова праця із паблік рилейшнз «Кристалізація громадської думки», автором якої був Е. Бернайз.

У 20-ті роки ХХ ст. в Америці швидко зросла кількість фірм паблік рилейшнз , які послуговували великий бізнес,  а також розпочались активно створюватися власні відділи паблік рилейшнз.

Глибинними причинами активного розвитку системи паблік рилейшнз є: формування демократичних засад суспільства, зміцнення прав людини і громадянина, поступове створення рівних можливостей у реалізації людських потреб; концентрація і монополізація капіталу; впровадження антимонопольного законодавства); організація асоціацій і товариств фахівців, які спеціалізуються на зв'язках із громадськістю.

З 1984 р. у Великобританії почав функціонувати Інститут паблік рилейшнз, який започаткував основи становлення цієї професії в країні та підготовку фахівців-професіоналів із питань зв'язків із громадськістю.

1 травня 1955 р. у Лондоні засновано Міжнародну асоціацію паблік рилейшнз (International Public Relations Association), а також схвалено офіційний Статут та обрано Раду ІРЕА (МАПР).

ПР у Росію і в Україну прийшли разом з ринком. Великий інтерес до професії викликали вибори, оскільки політика стала сферою, де найсильніше діють закони конкуренції. Лише потім погляди спеціаліста повернулись у бік комерційних ПР. І, ймовірно, гірше за все поки що розвиваються державні ПР, оскільки рівень конкуренції в них значно нижчий.

Михайла Горбачова називають головним спеціалістом з ПР для Радянського Союзу, оскільки йому вдалося, користуючись всього двома словами (гласність і перебудова) , переконати світ у відкритості суспільства за залізною завісою, примусити навіть такого великого комунікатора, як Рональд Рейган забути свої слова про «імперію зла».

3. В якості загальних принципів встановлення і підтримки паблік рилейшнз виділяють наступні

1. Планомірність. У ПР-роботі припускає  прогнозування тенденцій зміни громадської думки, довгострокове та оперативне планування різних заходів і програм з розвитку комунікацій. При цьому всі плани встановлення і підтримки паблік рилейшнз  повинні бути економічно обґрунтовані , мати відповідне ресурсне забезпечення і бути узгоджені у термінах зі значущими подіями у діяльності підприємства.

2. Комплексність означає перш за все, облік при розробці і реалізації основних PR-заходів інтересів всіх категорій і груп громадськості. Комплексність також вимагає проведення не одиничних акцій, а серії взаємоузгоджених заходів з використанням різних засобів розповсюдження інформації.

3. Оперативність вимагає від фахівців відповідних внутрішньо-фірмових служб досить швидкої реакції на зміни громадської думки, що пов'язані з діяльністю підприємства. Оперативне втручання у розвиток тієї або іншої ситуації здатне зменшити вірогідність виникнення негативних наслідків, запобігти ускладненням у взаєминах з деякими категоріями громадськості.

4. Безперервність вимагає забезпечення постійної дії на конкретних споживачів інформації і громадську думку у цілому. Безперервний потік новин, які розповсюджують підприємства, доцільно підкріплювати періодичними PR-заходами (виставками, ярмарками, торговими презентаціями, конференціями, діловими зустрічами, прийомами та ін.).

  1.  Об'єктивність досягається за рахунок використання достовірної і повної інформації, уміння фахівців відповідних внутрішньо-фірмових служб проводити неупереджений аналіз відомостей, що надходять, готовності визнавати допущені помилки, здібності швидко реагувати на необ'єктивні публікації і вислови про діяльність підприємства, уміння відстоювати правильну точку зору і добиватися необхідних спростувань.

6. Законність. У діяльності зі встановлення і підтримки паблік рилейшнз повинні використовуватися тільки легітимні способи отримання, обробки і розповсюдження інформації.

7. Ефективність. Результати діяльності відповідних внутрішньо-фірмових служб, що виражаються у зміні конкретних економічних показників підприємства, повинні перевищувати його сукупні витрати на утримання цих служб і загальну вартість підготовки і здійснення конкретних заходів і програм із забезпечення діяльності щодо паблік рилейшнз.


4. У будь-якій ситуації підприємствам необхідно дотримуватись наступних загальних правил комунікаційної політики:

  •  ініціативність
  •  двобічний характер зв’язків
  •  профілактичність
  •  наполегливість
  •  гнучкість
  •  професіоналізм
  •  компетентність
  •  конструктивність
  •  технічна оснащеність
  •  доброзичливість

1. Означає постійний пошук нових партнерів і посередників з обміну інформацією, а також розробку і реалізацію нових ефективних форм комунікацій.

2. Означає не тільки передачу підприємством або організацією якої-небудь інформації але і вивчення з використанням каналів зворотного зв'язку їх реакції на одержані відомості.

3.Для мінімізації можливих втрат необхідно завчасно здійснювати різноманітні профілактичні заходи щодо недопущення негативних публікацій, їх своєчасного спростування і зміни громадської думки на користь підприємства.

4. Характеристикою будь-якої ефективної комунікаційної політики є наполегливість у досягненні поставлених цілей.

5.Для успішної роботи будь-якому підприємству або організації необхідна гнучка система взаємозв'язків з різними категоріями громадськості.

6. Успішна діяльність підприємства щодо забезпечення взаємозв'язків з різними категоріями громадськості ґрунтується на ретельному підборі кадрів для роботи у відповідних підрозділах. Необхідний професіоналізм співробітників забезпечується як наявним рівнем підготовки у відповідній області, так і постійним навчанням й підвищенням кваліфікації на спеціальних курсах, семінарах, тренінгахстажуваннях та інших заходах.

7. PR-персонал повинен бути достатньо компетентним для розуміння сутності, правильного та ефективного вирішення задач і проблем, що стоять перед ними.

8. Конструктивність припускає не тільки інформування, але пошук і використання таких форм організації взаємодії підприємства з йогооточенням, які дозволяють досягнути поставлених  цілей при максимально повному врахуванні інтересів всіх із сторін.

9. В сучасних умовах успішне встановлення комунікацій і підтримка паблік рилейшнз неможливі без хорошої технічної оснащеності служб і персоналу.




1. Понятие и сущность коммерции как одного из видов предпринимательства
2. Мисс Студенчество Цели и задачи конкурса- 1
3. Источники трудового права
4. Методы статистических исследований.html
5. Вертикальное озеленение Семейство актинидиевые ~ ktinidicee ktinidi Актинидия kolomict.html
6. ЛИБРОКОМ 2009 ~ 248 с
7. Социология конфликта Специфика социологии конфликта- объект предмет методы
8. Оптимизация затрат бюджетных средств на формирование использование и защиту государственных информаци
9. Счастливый возраст имел большой успех во многих странах мира
10. тематичних наук Київ ~ Дисертацією є рукопис1
11. Частотно-модулированный СВЧ передатчик
12. Реферат- Кризис в психологии в XX веке
13. десантного батальона
14. Современные педагогические технологии
15. Тема- ЛИДЕРСТВО Выполнил- Позняк А.
16. Введение 2. Особенности защиты прав потребителей при реализации им услуг.html
17. Розкpиття загальнолюдських і моpальних цінностей у новелах Гpигоpія Косинки
18. Тема ’ 9. Функции Excel.html
19. А класу Завдання уроку- Вивчення техніки бігу на короткій дистанції
20. Практические аспекты организации экономической работы в аграрных предприятиях