Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Мелітополь.html

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-01-17

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 29.3.2024

1 –похилий еліптичний циліндр,

- прямий круглий циліндр,

3 –площина, що фронтально проектує.

У третьому розділі “Методика проведення експериментальних досліджень” на підставі отриманих результатів теоретичних досліджень та обраних конструктивно-технологічних схем виготовлено макетні зразки з відрізними ножами, різальні крайки яких виконані у вигляді кола з ексцентричною віссю обертання, евольвенти, архімедової спіралі, а також ріжучої крайки, виконаної у вигляді двох часток, що взаємодіють з компонентом щеплення спільно. Для проведення досліджень розроблено й виготовлено експериментальну установку.

Під час досліджень було з’ясовано, що на виконання язичкового зарізу на компонентах щеплення додатковим ножем F3 витрачається до 30% загальної енергоємності процесу виготовлення зрізу. З метою мінімізації цих затрат було проведено експериментальні дослідження по визначенню впливу геометричних параметрів цього ножа на енергоємність процесу з використанням методу математичного планування експерименту.

За математичну модель процесу утворення зрізу з язичковим зарізом на компонентах щеплення взято рівняння регресії другого порядку. Для здійснення експерименту обрано основні фактори й область факторного простору (табл.1).

Таблиця 1

Параметри, що варіювалися в експерименті

Фактор

Рівень варіювання фактора

-1,682

-1

,682

Кут загострення ножа (β), Х1, град

6

,5

,5

Кут загострення носка ножа(θ), Х2, град

18

Товщина леза ножа (b), Х3, мм

0,9

,2

,6

,0

,3

У четвертому розділі “Експериментальні дослідження робочих органів пристрою для щеплення” наведено результати експериментальних досліджень робочих органів пристрою для щеплення.

Рис. 8. Залежність зусиль різання від діаметра компоненту щеплення для різальної крайки, виконаної у вигляді ділянок, які взаємодіють з компонентом щеплення спільно.

На підставі обробки результатів експерименту отримано математичну модель процесу виготовлення копулірувального зрізу з язичковим зарізом, яка має вигляд

У=48,79+6,68Х1+5,47Х2+12,73Х3+7,61Х12+12,00Х22+8,68Х32+

+4,46Х1Х2+7,39Х1Х2-2,26Х1Х3+16,46Х1Х2Х3.

Аналіз цієї залежності дозволив отримати такі натуральні значення незалежних факторів геометричних параметрів додаткового ножа, які забезпечують мінімальні зусилля при виготовленні копулірувального зрізу: кут загострення β=6,8˚, кут входження θ=19,7˚, товщина ножа b=1,2мм.

Для підтвердження цільової функції (3) з отриманими параметрами F1, F2, F3, F4 (параметри F4 прийнято за а.с. № 4942728 (15)) розроблено макетний зразок пристрою для щеплення та проведено лабораторні дослідження.

Макетний зразок пристрою для щеплення  випробовувався у лабораторних дослідженнях на приживлюваність компонентів та вихід стандартних саджанців.

Найкращі результати показав макетний зразок, різальна крайка якого виготовлена у вигляді двох ділянок, що взаємодіють з компонентом щеплення спільно. Зусилля на утворення зрізу на компонентах щеплення не перевищувало 70 Н, а глибина травмування тканин вимірювалась за допомогою мікротома МС-2 (методика вирощування саджанців черешні способом поліпшеної копуліровки ), та знаходилась в межах 50-60 мкм.

За результатами досліджень (методика вирощування саджанців черешні способом поліпшеної копуліровки) встановлено, що приживлюваність склала 81,1%, а вихід стандартних саджанців - 60,4% від кількості щеплень (дослідження проводилися на підщепах черешні сортів Крупноплідна та Валерій Чкалов).

П’ятий розділ “Економічна ефективність пристрою для щеплення”. Економічні показники роботи пристрія для щеплення визначалися на підставі результатів досліджень. Розрахунок економічних показників виконано у порівнянні з даними по щепленню плодових культур ручним способом.

Отримано такі показники економічної ефективності розробленого пристрою: експлуатаційна продуктивність –-220 шт. год; річне виробництво 70000 шт.рік; річний економічний ефект - 1920 грн; загальний вихід стандартних саджанців –-80% .

Висновки

У результаті проведених досліджень досягнуто мету роботи –розроблено робочі моделі оптимізації параметрів робочих органів пристрою для щеплення, що забезпечують встановлену нормативну якість копуляційних зрізів. При цьому отримано результати, які мають наукову  та практичну цінність:

. Встановлено, що із умови мінімізації травмування камбіальних шарів у компонента щеплення найбільш придатною формою відрізного ножа є коло з ексцентричною віссю обертання, при застосуванні якого травмування тканини дорівнює 70 –мкм, що на 25 –% менше в порівнянні з різальними крайками у формі архімедової спіралі і евольвенти, але відхилення зрізу від площини перевищує нормативні значення на  0,3 –,5 мм.

. Доказано, що зменшення відхилення зрізу від площини можливе за рахунок усунення крутного моменту у компонента щеплення навколо своєї вісі шляхом застосування форми різальної крайки відрізного ножа, яка складається з двох ділянок, що взаємодіють з компонентом щеплення спільно і компенсують дії крутних моментів.

. Розроблена робоча математична модель оптимізації параметрів відрізного ножа, за допомогою якої встановлено, що одна із ділянок має бути у вигляді логарифмічної спіралі з параметрами r0=89,7мм,  min=-23,80, а друга –коло з ексцентричною віссю обертання і координатами центра обертання х0=57 мм, у0=23,5 мм і R=32,7 мм.

. Визначено, що поверхня протирізу повинна забезпечувати максимально можливий контакт з компонентом щеплення і сприяти утворенню параметрів зрізу, які відповідають нормативним значенням. Доказано, що поверхня має складатися з еліптичного і круглого циліндрів та площини, яка фронтально проектує, а отримане рівняння поверхні та програмне забезпечення дозволяє автоматизувати процес проектування з візуалізацією та виготовленням на верстатах з числовим програмним управлінням.

. Методом експериментальної оптимізації визначено параметри додаткового ножа для виконання язичкового зарізу на компонентах щеплення, а саме кут загострення =6,80, кут між різальною крайкою додаткового ножа і віссю компонента щеплення =19,70 і товщина леза b=1,2мм.

. Встановлено, що якість зрізів на компонентах щеплення відповідає нормативним значенням і дорівнює по глибині травмування тканин 50-60 мкм при зусиллях 60-70 Н, відхилення поверхні зрізів від площини знаходиться в межах 0,4-0,5 мм, при цьому річний економічний ефект при виході стандартних саджанців 60-80% складає приблизно 1900 грн.

СПИСОК

опублікованих наукових праць за темою дисертації:

  1.  Пат. № 32124А. Прищеплювальний секатор / О.Г.Караєв, О.В.Бойко (Україна;). –Заявл.25.12.1998 . –Опубл. 15.12.2000, Бюл. № 7-11.
  2.  Караєв О.Г., Бойко О.В. Шляхи удосконалення засобів механізації для виробництва посадкового матеріалу плодових рослин // Зб. наук. пр.: Праці Таврійської державної агротехнічної академії. - Вип. 1. –Мелітополь, ТДАТА, 1997. –С. 125-128 (Автором проведено аналіз існуючих засобів виробництва посадкового матеріалу).
  3.  Бойко О.В. Обґрунтування параметрів форми та положення відрізного ножа прищеплювального секатора// Зб. наук. пр.: Праці Таврійської державної агротехнічної академії. - Вип. 1 том 4. –Мелітополь, ТДАТА, 1998. –С. 110-112 (Автором визначено вплив форми відрізного ножа на травмування компонентів щеплення).
  4.  Бойко О.В. До питання оптимізації геометричних параметрів деяких елементів пристрою для щеплення плодових рослин. // Зб. наук. пр.: Праці Таврійської державної агротехнічної академії. - Вип. 1 том 9. –Мелітополь, ТДАТА, 1999. –С. 32- 35 (Автором запропоновано спосіб дослідження).
  5.  Саньков С.М., Бойко О.В. Вибір геометричних параметрів додаткового ножа для виконання язичкового зарізу на копулірувальному зрізі прищеплювального пристрою для плодових культур. // Зб. наук. пр.: Праці Таврійської державної агротехнічної академії. - Вип. 17. –Мелітополь, ТДАТА, 2004. –С. 47- 52 (Автором визначено оптимальні параметри додаткового ножа).
  6.  Бойко О.В. Обґрунтування параметрів ріжучої крайки відрізного ножа пристрою для щеплення плодових культур // Зб. наук. пр.: Праці Таврійської державної агротехнічної академії. - Вип. 22. –Мелітополь, ТДАТА, 2005. –С. 48- 55 (Автором встановлено характер зміни коефіцієнтів ковзання при різанні плодової деревини).
  7.  Бойко О.В. Розробка графоаналітичної моделі оптимізації форми ріжучої крайки відрізного ножа пристрою для щеплення плодових рослин // Зб. наук. пр.: Праці Таврійської державної агротехнічної академії. - Вип. 35. –Мелітополь, ТДАТА, 2006. –С. 151-157. (Автором визначено оптимальні параметри відрізного ножа пристрою для щеплення).
  8.  Караєв О.Г., Бойко О.В. Секатор для щеплення фруктових дерев // Аграрна наука –виробництву: Науково-інформаційний бюлетень закінчених розробок УААН. - 1998. - №3 –С. 24.

АНОТАЦІЯ

Бойко О.В. Обґрунтування параметрів робочих органів пристрою для щеплення плодових рослин живцем.

Дисертація на здобуття ученого ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.05.11 - машини і способи механізації сільськогосподарського виробництва. Таврійська державна агротехнічна академія. - Мелітополь, 2006.

Дисертація присвячена розробці робочих органів пристрою для зимового щеплення плодових рослин способом поліпшеної копуліровки.

Встановлено залежності, характер зміни коефіцієнта ковзання при різанні плодової деревини ножами з формами ріжучих крайок, виконаних у вигляді кола з ексцентричною віссю обертання, архимедової спіралі та евольвенти, розроблено графоаналітичні моделі оптимізації параметрів ріжучої крайки відрізного ножа та поверхні протирізу, проведена експериментальна оптимізація параметрів ножа для виконання язичкового зарізу на компонентах щеплення та експериментальні дослідження ступеня їх травмування в процесі різання.

Розроблені моделі оптимізації забезпечили отримання оптимальних параметрів форм та положення основних елементів пристрія для щеплення, які впливають на якість щеплень. Виконані теоретико-експеріментальні дослідження підтвердили можливість поліпшення якості саджанців за рахунок підвищення якості зрізів на компонентах щеплення засобами механізації

Ключові слова: щеплення, поліпшена копуліровка, компонент щеплення, коефіцієнт ковзання, відрізний ніж, різальна крайка, протиріз, додатковий ніж, зріз, язичковий заріз.

АННОТАЦИЯ

Бойко О.В. Обоснование параметров рабочих органов устройства для прививки плодовых растений черенком.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата техничных наук по специальности 05.05.11 - машины и способы механизации сельскохозяйственного производства. Таврическая государственная агротехническая академия. - Мелитополь, 2006.

Диссертация посвящена, вопросам обоснования и разработки рабочих органов устройства для зимней прививки плодовых растений способом улучшенной копулировки.

На основании проведенного анализа существующих способов и средств механизации прививки плодовых растений выбран способ зимней прививки, который реализуется способом улучшенной копулировки, отличающийся от других способов высокой приживаемостью компонентов прививки и тип режущего аппарата с лезвийным рабочим органом, позволяющий снизить травмирование тканей.

На основании проведенного анализа была принята вогнутая форма режущей кромки отрезного ножа устройства для прививки.

По результатам теоретических исследований определены: зависимости коэффициента скольжения от основных параметров форм кривых, часто используемых в проектировании режущей кромки отрезных ножей (окружность с эксцентрической осью вращения, архимедова спираль, эвольвента), и на основании этих зависимостей определены рациональные участки резания на этих кривых.

Для снижения травмирования тканей и уменьшения явления прокручивания компонента прививки теоретическими методами обоснована режущая кромка отрезного ножа, состоящей из двух кривых взаимодействующих с компонентом прививки совместно, что позволило одновременно его фиксировать и призводить срез одновременно. Разработана графоаналитическая модель оптимизации режущей кромки отрезного ножа. На основании этой модели получены оптимальные параметры формы и положения отрезного ножа.

Также разработана графоаналитическая модель поверхности противореза, на основании которой определено, что поверхность состоит из трех составляющих: наклонный эллиптический цилиндр, прямой круглый цилиндр и фронтально-проецирующая плоскость. Данная модель позволяет определять параметры формы и положения поверхностей, а также производить изготовление поверхности на станках с ЧПУ.

Методами экспериментальной оптимизации получены параметры дополнительного ножа для выполнения язычкового зареза.

По результатам полевых испытаний подтверждена возможность получения стандартных саженцев в технологических схемах, включающих процесс зимней прививки.

Ключевые слова: прививка, улучшенная копулировка, коэффициент скольжения, отрезной нож, противорез, дополнительный нож, компонент прививки, срез, язычковый зарез.

ABSTRACT

 Bojko O.V. Parameters substantiation for working organs of the device  for fruit plants grafting by cutting.

Thesis on competition for candidate’s degree on the specialty of 05.05.11 -  Machines and  means of mechanization for agricultural production. –Tavria State Agritechnical Academy. - Melitopol, 2006.

The work is devoted to working organs of the device for fruit plants winter  grafting by cutting by means of occulation improvement.

The interrelations of the coefficient of sliding under fruit timber cutting with knives having cutting edges made in the form of circle with eccentric rotation axle, Archimedes’spiral and evolvent

were defined.  Graph and analytical models for cutting knife cutting edge parameters optimization and counter cutting part surface were worked out. Experimental optimization for additional knife parameters for uvula cutting on grafting components as well as their  researching as for damage degree while cutting were  conducted.

Optimization models having been worked out have provided optimal parameters for forms and position of principal elements of grafting device effecting the quality. The above mentioned enabled to work out technical documents for grafting devices production output.

Key words: grafting, occulation improvement, grafting component, sliding coefficient,

cutting knife , cutting edge, counter cutter, additional knife, cutting, uvula cutting.


Підписано до друку   Формат 6090/16. Папір офсетний.

Друк офсетний.    Обсяг 1,9 ум. друк. арк.    Тираж 100 прим.   Зам. № ___

______________________________________________________

Надруковано в типографії Таврійської державної агротехнічної академії

, Запорізька обл., м. Мелітополь, пр. Б. Хмельницького, 18




1. трезвость ума рассудительность т
2. на тему рынок рабочей силы механизм его функционирования Факультета менеджмент орга
3. .А. При росте заболеваемости злокачественными новообразованиями социальная реабилитация онкологиче
4. Реферат- Обмен веществ при деятельности организма
5. Тем самым товарный знак можно рассматривать как фактор производства стоимости товара
6. период в течение которого работник обязан исполнять трудовые обязанности а также иные периоды определенн
7. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук Одеса 2005
8. Для пап и мам; СПб- Кристалл
9. Лекция 3 Движение новых человеческих отношений
10. Текстильна та легка промисловість в КНУТД
11. тема обучения информатике в школе общая характеристика ее основных компонентов
12. то тень Александр Васильев Глава 0 РАЗНИЦА ВО ВРЕМЕНИ Стокгольм Швеция 2 декабря 1991 года
13. медленный норадреналиновый отечный развивающийся медленнее с более выраженной церебральной симптомат
14. 32.1012-лпл. Биццецеро250
15. а на который напрессован сердечник 5 выполненный как и сердечник статора из отдельных листов электротехни
16. Фармация СанктПетербургСпецЛит2006 УДК 598 615Я47 Авторы- Белодубровская Галина Александровна Бер
17. Тематика курсовых работ по дисциплине Таможенный менеджмент Анализ комплексного применения различн
18. Основні засоби; 11
19. Огляд життя Александра Довженко
20. Дипломная работа- Ідеологічні відмінності сучасних партій лівого спрямування в Україні