Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Основи економіки будівництва для студентів спеціальностей- 6

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ  УКРАІНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

Кафедра економіки будівництва

Методичні вказівки до курсової роботи

з дисципліни «Основи економіки будівництва» для

студентів спеціальностей: 6.06010201 «Архітектура будівель та

споруд», 6.06010202 «Містобудування», 6.06010203 «Дизайн

архітектурного середовища»

Київ 2014

УДК 69.003.1 (083)

ББК 65.9 (4 УКР) 31

                С 43

Укладач Т. Є. Кіщенко, канд. екон. наук, доцент

Рецензент О. Ю. Бєлєнкова, канд. екон. наук, доцент

Відповідальний за випуск: А. Ф. Гойко, канд. екон. наук, професор.

Затверджено на засіданні кафедри економіки будівництва, протокол № 16 від 1.06.2014.

Видається в авторській редакції.

Методичні вказівки до курсової роботи з дисципліни «Основи економіки будівництва» для студентів спеціальностей: 6.06010201 «Архітектура будівель та споруд», 6.06010202 «Містобудування», 6.06010203 «Дизайн архітектурного середовища»

/ Укл. Т.Є.Кіщенко. – К.: КНУБА, 2014. – 29 с.

В курсовій роботі наведені вихідні дані та укрупнені показники, що призначені для складання інвесторської кошторисної документації. Викладено рекомендації щодо складання локального, об’єктного та зведеного кошторисного розрахунків, наведено наскрізний приклад розрахунку кошторисної вартості будівництва за допомогою укрупнених показників.

Призначено для студентів спеціальностей: 6.06010201 «Архітектура будівель та споруд», 6.06010202 «Містобудування», 6.06010203 «Дизайн архітектурного середовища».


ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Методичні вказівки підготовлені за програмою дисципліни «Основи економіки будівництва». Враховані чинні в Україні законодавчі і нормативні акти, а також методичні та інструктивні документи з питань складання кошторисної документації.

Метою курсової роботи з дисципліни «Основи економіки будівництва» є ознайомлення студентів архітектурних спеціальностей із  видами, змістом, принципами, послідовністю складання інвесторської кошторисної документації та розрахунку кошторисної вартості будівництва за допомогою укрупнених показників.

Зміст курсової роботи: складання за вихідними даними  кошторисної документації  в  складі: локального кошторису на будівельні роботи (дані для визначення вартості  внутрішніх санітарно-технічних, внутрішніх електромонтажних робіт, монтажу  технологічного устаткування, пусконалагоджувальних робіт, придбання  устаткування наведені в табл. 4), об’єктного кошторису, зведеного кошторисного розрахунку.

В табл. 1,2 наведені індивідуальні завдання, а в табл. 3 – укрупнені показники для  розрахунку прямих витрат в локальному кошторисі на будівельні роботи основного об’єкту будівництва. Табл. 5, 6,7,8 містять вихідні дані та укрупнені норми витрат на об’єкти та роботи до глав 1,3-7 зведеного кошторисного розрахунку.

У «Методичних вказівках» наведений наскрізний приклад виконання курсової роботи за вихідними даними першого варіанту індивідуальних завдань для складання глав 1, 3 – 7 зведеного кошторисного розрахунку (додат. 1).

СКЛАДАННЯ ЛОКАЛЬНОГО КОШТОРИСУ

Локальний кошторис є первинним кошторисним документом, який складається на окремі види будівельних робіт та витрат на підставі їх обсягів, розрахованих за робочими кресленнями проектної документації. Кошторисна вартість будівельно робіт (Вбр), що визначається за локальним кошторисом, складається з прямих (ПВ) та загальновиробничих (ЗВ) витрат:

Вбр = ПВ + ЗВ.

Прямі витрати враховують у своєму складі вартість матеріалів, виробів, конструкцій, заробітну плату робітників, вартість експлуатації будівельних машин та механізмів. Вони розраховуються шляхом множення обсягів робіт за робочими кресленнями на відповідний укрупнений показник (або одиничну розцінку). Укрупнені показники кошторисних прямих витрат на будівельні роботи наведені в табл. 3.

Загальновиробничі витрати – це витрати будівельно-монтажних організацій, які включаються до собівартості будівельних робіт і необхідні для створення загальних умов виробництва на будівельних майданчиках, його організації, управління, обслуговування та вдосконалення технології.

Загальновиробничі витрати групуються в три блоки:

- кошти на заробітну плату працівників,

-  відрахування на загальнообов’язкове  державне пенсійне  та  соціальне страхування згідно із законодавством,

- решта статей, які  враховуються  в   загальновиробничих витратах.

        Загальновиробничі  витрати  розраховуються як сума цих складових.

Кошти на заробітну плату працівників розраховуються, виходячи з трудовитрат цих працівників і відповідної вартості людино – години. Трудовитрати працівників, що враховуються в загальновиробничих витратах, визначаються за формулою:

Тзв = Тпв × К,

де Тзв – трудовитрати працівників, заробітна плата яких враховується в загальновиробничих витратах, люд.- год.;

Тпв – нормативно-розрахункова кошторисна трудомісткість робіт, які передбачаються в прямих витратах, а саме: трудовитрати робітників, зайнятих на будівельних роботах та трудовитрати робітників, що керують та обслуговують будівельні машини і механізми, люд. – год.;

К – усереднений коефіцієнт переходу від нормативно-розрахункової кошторисної трудомісткості робіт, що передбачаються в прямих витратах, до трудових витрат працівників, що враховуються в загальновиробничих витратах. Для будівельних робіт К = 0,120.

Кошти на заробітну плату робітників становитимуть:

Кзп = Тзв × В люд.- год.,

де      В люд.- год. – усереднена вартість людино – години за розрядами робіт в будівництві,  що  складає  32,3 грн. ⁄ люд.- год.

Відрахування на соціальні заходи здійснюються відповідно до норм чинного законодавства  (38,52%, що відповідає ступеню професійного ризику в будівництві)  з кошторисної заробітної плати.

Кошторисна заробітна плата визначається, як сума заробітної плати:

- робітників, зайнятих на будівельних роботах;

- робітників, що керують та обслуговують будівельні машини і механізми;

- працівників, зазначених у загальновиробничих витратах.

Кошти на покриття решти статей загальновиробничих витрат визначаються за формулою:

Крс зв = Тпв × П,

де П – усереднений показник для визначення коштів на покриття решти статей загальновиробничих витрат, грн. ⁄ люд.-год. Для будівельних робіт    П = 2,73 грн. ⁄ люд. - год.

Крім вартості робіт в локальних кошторисах визначаються кошторисна заробітна плата та кошторисна трудомісткість. Порядок визначення кошторисної заробітної плати наведений вищє.

Кошторисна трудомісткість в локальних кошторисах визначається, як сума трудомісткості будівельних робіт, трудомісткості керування і обслуговування будівельних машин та трудомісткості робіт в складі загальновиробничих витрат.

Приклад складання локального кошторису на будівельні роботи наведений в додат. 1.

СКЛАДАННЯ ОБ’ЄКТНОГО КОШТОРИСУ

Об’єктні кошториси складаються на об’єкт в цілому шляхом  групування робіт та витрат за даними  локальних кошторисів по відповідних графах об’єктного кошторису:  «будівельні роботи»,  «устаткування, меблі та інвентар», «інші витрати» та  подальшого  їх  підсумування.

В об’єктному кошторисі за даними локальних кошторисів визначається кошторисна трудомісткість і кошторисна заробітна плата.

В об’єктному кошторисі в  графі  «Показники  одиничної  вартості» по рядках та в підсумку наводяться показники одиничної вартості  1 м3 об’єму, 1 м2 площі будівель та споруд, 1 пог. м довжини мереж, тощо. Приклад складання об’єктного кошторису наведений в додат.1.

Для визначення вартості «внутрішніх санітарно-технічних робіт», «внутрішніх електромонтажних робіт», «монтажу технологічного устаткування», «пусконалагоджувальних  робіт», «придбання технологічного устаткування» та відповідних  кошторисної заробітної плати та кошторисної трудомісткості, необхідних для складання об’єктного кошторису, потрібно скористатися даними табл. 4. В таблиці наведено відсоткове співвідношення вартості кожного виду робіт, їх  кошторисної  трудомісткості  та  кошторисної заробітної плати до відповідних  показників будівельних робіт,розрахованих в локальному  кошторисі та прийнятих за 100%.

СКЛАДАННЯ ЗВЕДЕНОГО КОШТОРИСНОГО РОЗРАХУНКУ

Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва – це інвестиційний кошторисний документ, що визначає повну розрахункову кошторисну вартість будівництва всіх об’єктів, передбачених проектом, робочим проектом, включає кошторисну вартість будівельних робіт, витрати на придбання устаткування, меблів та інвентарю, а також усі супроводжувальні витрати.

До зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва входять: кошторисна вартість кожного об’єкта, передбаченого проектом (робочим проектом), з групуванням витрат  на  їх  зведення за графами: «будівельних робіт»,  «устаткування, меблів та Інвентарю», «інших витрат».

У зведеному кошторисному розрахунку вартості будівництва кошти розподіляються за такими главами:

Глава 1. Підготовка території будівництва.

Глава 2. Об’єкти  основного  призначення.

Глава 3. Об’єкти підсобного та обслуговуючого призначення.

Глава 4. Об’єкти енергетичного господарства.

Глава 5. Об’єкти транспортного господарства і зв’язку.

Глава 6. Зовнішні мережі та споруди водопостачання, каналізації,

теплопостачання і газопостачання.

Глава 7. Благоустрій та озеленення території.

Глава 8. Тимчасові будівлі та споруди.

Глава 9. Кошти  на інші роботи і витрати..

Глава 10. Утримання служби замовника.

Глава 11. Підготовка експлуатаційних кадрів.

Глава 12. Проектно-вишукувальні роботи та  авторський  нагляд.

Після підсумку глав 1-12 розраховуються та додаються:

- кошторисний прибуток;

- кошти на покриття адміністративних витрат будівельних   організацій;

- кошти на покриття ризиків всіх учасників будівництва;

- кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними

процесами;

         -податок  на  додану  вартість.

Вихідні  дані для розрахунку вартості робіт і витрат по главах 1, 3 – 7 та їх розподіл за графами зведеного кошторисного розрахунку наведені в табл.  5, 6.7,8..

До глави 2. «Об’єкти основного призначення»  заносяться дані, отримані за  розрахунками об’єктного кошторису.

Вартість тимчасових будівель та споруд за главою 8 залежить від виду будівництва, становить для: промислових підприємств (будіндустрії) – 2,2%, житлових будинків – 0,95%, шкіл, магазинів та інших громадських будівель – 1,5% від кошторисної вартості будівельних  робіт за підсумками глав 1 – 7 зведеного кошторисного розрахунку (графа 4) з  зазначенням  в  графах 1,7.

Величина  коштів на інші роботи і витрати (додаткові витрати на виконання робіт у зимовий період) за главою 9 для  другої  температурної  зони визначається в розмірі: 1,2% - для промислових підприємств (будіндустрії), 0,7% - для цегляних житлових будинків, 0,8% – для каркасно-монолітних  житлових  будинків та будівель громадського призначення від вартості  будівельних  робіт за підсумком глав 1 – 8 з зазначенням у графах 4 .6,7.

Витрати  на  утримання  служби замовника (включаючи кошти на здійснення технічного  нагляду) в Главі 10. «Утримання служби замовника»  визначаються в розмірі 2,5% від підсумку глав 1 – 9, графа 7 , а кошти  на  формування  страхового  фонду  документації – 0.06% від підсумку глав 1 – 9, графа 4. Кошти  на проведення процедури  закупівлі складають до 0,2% від підсумку глав 1- 9 , графа 7 , Кошти  на  послуги, пов’язані з підготовкою    будівництва  та  введенням об’єкта  в  експлуатацію – 0,4% від підсумку глав 1 – 9, графа 7. Всі  витрати  зазначаються  в графах  6,7.

Вартість підготовки експлуатаційних кадрів за главою 11 визначається в розмірі 0,8% від підсумку глав 1 – 9, графа 7.

В Главі 12. «Проектно - вишукувальні роботи та  авторський  нагляд» вартість  робіт визначаються в розмірі 2,5%  від підсумку глав 1 – 9, графа 7. Вартість експертизи проектної документації визначається в розмірі 15% від вартості проектно - вишукувальних робіт. Кошти  на  здійснення  авторського  нагляду – 0.1% від підсумку глав 1 – 9, графа 7. Всі  витрати  зазначаються  в  гр. 6,7.

Після підсумку по главах 1-12 визначають: кошторисний прибуток, кошти на покриття адміністративних витрат будівельних організацій, кошти на покриття ризиків всіх учасників будівництва, кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, податок  на  додану  вартість.

Базою для розрахунку прибутку та адміністративних витрат будівельних  організацій слугує загальна кошторисна трудомісткість.

В учбових цілях кошторисний прибуток (П) визначатимемо у декілька дій:

спочатку визначимо питому вагу (пв) кошторисної трудомісткості (Тк) в кошторисній вартості основного об’єкта (Вок) за даними об’єктного кошторису ( відповідно графи 7,6):

пв = Тк ⁄ Вок, люд. - год. ⁄ грн.;

за допомогою показника питомої ваги визначаємо трудомісткість будівельних робіт в зведеному кошторисному розрахунку(Тб), вартість яких (Вб) знаходиться в рядку «Разом по главах1 – 12» в графі 4    цього розрахунку;

Тб = Вб × пв,  люд. - год.;

за допомогою усередненого показника (упп) для визначення кошторисного прибутку, який залежить від категорії  складності об’єкта і  становить:6,2 – для промислових підприємств будівельного виробництва    (IV категорія складності), 3,82 – для житлових будинків, будівель громадського призначення(III категорія складності), визначаємо кошторисний прибуток , (упп, грн. ⁄ люд. – год.):

Пб = Тб × упп,  грн  .

Кошти на покриття адміністративних витрат  організацій (АВ)  розраховуються за допомогою усередненого показника для визначення розміру адміністративних витрат будівельних організацій (упа), який становить 1,6 – для промислових підприємств, 1,52 – для житлових будинків та громадських споруд (упа, грн. ⁄ люд. – год.):

АВб = Тб × упа, грн.

Кошти на покриття ризиків усіх учасників будівництва (Р) розраховуються у % до підсумку глав 1 – 12 по графах 4,5,6,7 і складають: 3,6% - для промислових підприємств, 2% - для громадських будівель, 1,8% - для житлових будинків.

Кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами (І) складають 4,1% від «Разом по главах 1 – 12» за графами  4,5,7.

Податок на додану вартість складає 20% від суми глав 1 – 12, кошторисного прибутку, коштів на покриття адміністративних витрат, коштів на покриття ризику всіх учасників будівництва, коштів на покриття витрат, пов’язаних з інфляційними процесами.

Закінчується зведений кошторисний розрахунок підсумком по кожній графі та визначенням зворотних сум, які складають 15% від «Разом по главі 8».


Додаток  1.        

1.1. Локальний  кошторис на  будівельні  роботи № 2-1-1

на  1- поверхову  промислову  будівлю

Основа:                                                                                          Кошторисна  вартість                      20348,12 тис. грн

Креслення (специфікації) №_____                                               Кошторисна  трудомісткість                208,32  тис. люд.-год.

                                                                            Кошторисна  заробітна  плата           5065,94  тис. грн

                                                                                                       Середній  розряд  робіт                           7           розряд

 Складений  в  поточних  цінах  станом  на  1січня  2014 р.

 

п/п

Обгрунту-вання

(шифр

норми)

Найменування

робіт і  витрат

Одиниця.виміру

   Кіль-

кість

Вартість  одиниці,

грн

Загальна  вартість,

грн

Витрати труда робітників,

     люд.-год.,

всього

експлу-атації  машин

всього

заробітної

плати

експлуатаці

машин

не зайнятих обслуго-

вуванням машин

тих, що обслуговують машини

заро-

бітної

плати

в тому числі

заробіт-

ної плати

в тому числі

заробітної

плати

на одиницю

всього

 

                        

1.

 

Укрупнен.

показник

(Табл.3,1)  

Будівельні

роботи

  1 м3

об’єму будівлі

100000

17168000


3698000

   

                                                                                                                                                            

Продовження  додатку  1.

Разом  прямі  витрати                                                                                                                                  17168000  грн

у  тому  числі:

вартість  матеріалів,  виробів  та  конструкцій   17168000 – 3698000 – 2440000                                     11030000  грн

всього  заробітна  плата    3698000 + 647000                                                                                              4345000   грн

Загальновиробничі  витрати:

трудомісткість  в  загальновиробничих  витратах    (178000 + 8000) × 0,120                                                22320  люд.- год.

заробітна  плата  в  загальновиробничих  витратах    22320 × 32,3                                                             720936  грн   обов’язкові  платежі  та  внески    (3698000 + 647000 + 720936) × 0,3852                                                  1951399  грн                            решта  статей  загальновиробничих  витрат    (178000 + 8000) × 2,73                                                         507780  грн

Разом  загальновиробничі  витрати    720936 + 1951399 + 507780                                                             3180115  грн

Всього   кошторисна  вартість  робіт    17168000 + 3180115                                                                 20348115  грн                             

Кошторисна   трудомісткість     178000 + 8000 + 22320                                                                            208320   люд. – год.

Кошторисна  заробітна  плата    3698000 + 647000 + 720936                                                                    5065936  грн

 

Склав  _____________________________________________________________________________________________

Перевірив  ___________________________________________________________________________________________

                                                                                                       

 

Продовження  додатку  1

                                                              1.2. Об’єктний  кошторис  № 2-1

на  будівництво  1 – поверхової  промислової  будівлі

  Кошторисна  вартість                     59253,7 тис. грн

  Кошторисна  трудомісткість               484,9 тис. люд. – год.

  Кошторисна  заробітна  плата       13024,4 тис. грн                                   

  Вимірник  одиничної  вартості           592,5  грн.⁄ м3

п/п

Номер кош-

торисів і кош-

торисних

розрахунків

   Найменування

     робіт  і  витрат

Кошторисна  вартість, тис. грн

Кошто-

рисна

трудо-

місткість, тис.

люд.-год.

Кошто-

рисна заробіт-

на плата,

тис. грн

Показники

одиничної

вартості

будівельних

робіт

    устаткування, меблів  та

інвентарю

всього

1

2-1-1

Будівельні  роботи

20348,1

20348,1

   208,3

5065,9

203,5

2

2-1-2

Внутрішні санітарно-технічні  роботи

13185,6

13185,6

    118,9

3059,8

131,9

3

2-1-3

Внутрішні  електро-монтажні  роботи

2665,6

2665,6

19,8

633,2

26,7

4

2-1-4

Монтаж  технологічного

устаткування

3886,5

3886,5

96,2

2988,9

38,9

5

2-1-5

Пусконалагуджувальні  роботи

1872,0

     1872,0

41,7

   1276,6

18,7

6

2-1-6

Придбання  технологічного  устаткування

17295,9

17295,9

-

-

173,0

                               Всього

  41957,8

17295,9

     59253,7

     484.9

 13024,4

592,5

Продовження  додатку  1.

Затверджено

Зведений  кошторисний  розрахунок  в  сумі _________________________________________________тис. грн.

В  тому  числі  зворотних  сум _____________________________________________________________тис. грн.

«_____»__________________20___ р.

1.3. Зведений  кошторисний  розрахунок  вартості  об’єкта  будівництва  № ___

1 – поверхова  промислова  будівля

Складено  в  поточних  цінах  станом  на  1 січня  2014 р.

п/п

 Номери  

шокторисів і кошторисних

розрахунків

 

Найменування  глав, будинків,  будівельних  споруд,  об’єктів  інженерно-транспортної  інфраструктури,  робіт  і  витрат

Кошторисна  вартість,  тис. грн

будівельних

робіт

устаткування

меблів   та

інвентарю

інших

витрат

загальна  вартість

1

2

3

4

5

6

7

Глава  1.

Підготовка території будівництва.

Відвід  території  будівництва            Розбивка  осей

Інженерна  підготовка  території  

-

-

715,0

-

-

-

930,0

6,0

-

930,0

6,0

715,0

Разом  по  главі  1

715,0

936,0

1651,0

 

   

1

2

3

4

5

6

7

Об’єктний

кошторис

№  02 -01

Глава  2.

Об’єкти  основного  призначення

1 – поверхова  промислова будівля

         

        41957,8

17295,9

-

                                   59253,7

Разом  по  главі  2.

  41957,8

17295,9

-

 59253,7

Глава  3.

Об’єкти  підсобного  та  

обслуговуючого  призначення

Адміністративно-побутові  приміщення

Ремонтно-технічні  майстерні

Господарські  будівлі  і    приміщення

 

1202,5

1430,0

312,0

647,5

770,0

168,0

1850,0

2200,0

480,0

Разом  по  главі  3.

2944,5

1585,5

4530,0

Глава  4.

Об’єкти  енергетичного

господарства

Трансформаторна  підстанція

Лінії  електропостачання

390.0

68,75

390.0

68,75

780,0

137,5

Разом  по главі  4.

458,75

458,75

917,5

Продовження  додатку  1.

1

2

3

4

5

6

7

Глава  5.

Об’єкти  транспортного  

господарства  і  зв’язку

Залізничні  колії

Автошляхи (під’їзди  та  внутрішні)

Гаражі  (окремі  споруди)                     Автостоянки  (паркінги)

Зовнішні  роботи  і  споруди  мереж

телефонізації,  радіозв’язку,

телекомунікацій,  інтернету

960,4

125,7

130,9

172,0

70.3

452,0

59,1

6,6

81,0

33,1

1412,4

184,8

192,5

253,0

103,4

Разом  по  главі  5.

1459,3

686,8

2146,1

Глава  6.

Зовнішні  мережі  та  споруди  водопостачання, каналізації,  теплопостачання, газопостачання   

Зовнішні  мережі  водопостачання, насосні  станції

Зовнішні  мережі  каналізації,              очисні  споруди

Зовнішні  мережі теплопостачання,       котельні

Зовнішні  мережі  газопостачання 

113,5

60.5

41,6

45,4

92,8

49.5

34.0

37.1

206,3

110,0

75,6

82,5

Разом  по  главі  6.

261,0

213,4

474,4

Глава  7.

Благоустрій  та  озеленення

території

Огорожа  території

Озеленення,  малі  архітектурні  форми

Зовнішнє  освітлення                             Пішохідні  алеї  та  доріжки                  Спортивні  та  ігрові  майданчики             

1028.5

7,1

7,5

37,4

10,2

181,5

1,2

1,3

6,6

1,8

1210,0

8,3

8,8

44.0

12.0

Разом  по  главі  7.

1090,7

192.4

1283,1

Разом  по  главах  1 – 7.

48057,4

21262,4

936,0

70255,8

1

2

3

4

5

6

7

Глава  8.

Тимчасові  будівлі  та  споруди

Зведення  та  розбирання  тимчасових  будівель  і  споруд  виробничого  та    допоміжного  призначення

1057,3

1057,3

Разом  по  главі  8.

1057.3

1057.3

Разом  по  главах  1 – 8.

49114,7

21262,4

936,0

71313,1

Глава  9.

Кошти  на  інші  роботи  і  витрати

Зимове  подорожчання                               

548,1

41,3

589,4

Разом  по  главі  9.

548,1

41,3

589.4

      Разом  по  главах  1 – 9.

49662.8

21262,4

977,3

71902,5

Глава  10.

Утримання  служби  замовника  

Утримання  служби  замовника       (включаючи  витрати  на  технічний   нагляд)

Кошти  на  формування  страхового  фонду  документації  

Кошти  на  проведення  процедури  закупівлі

Кошти  на  послуги,  пов’язані  з  підготовкою будівництва та  введенням об’єкта  в  експлуатацію

            

     

1797,6

       

29,8

143,8

287,6

1797,6

29,8

      143,8

       

  287,6

Разом  по  главі  10.

2258,8

2258,8

Глава  11.

Підготовка експлуатаційних  кадрів 

575,2

575,2

           Разом  по  главі  11.

575.2

575,2

Глава  12.

Проектно- вишукувальні  роботи  та  авторський  нагляд

Вартість  проектно- вишукувальних   робіт

Вартість  експертизи  проектної  документації  

Кошти  за  здійснення  авторського  нагляду

1797,6

     269.6

     71,9

1797,6

        269,6

       71,9

Разом  по  главі  12.

2139,1

2139,1

Разом  по  главах  1 – 12.

49662,8

21262,4

4973,4

76875,6

.

Кошторисний  прибуток  (П)

3079,1

3079,1

Кошти  на  покриття  адміністративних  витрат  будівельних  організацій  (АВ)

794,6

794,6

Кошти  на  покриття  ризику  всіх  учасників

будівництва  (Р)

1787,9

765,4

179,0

2767,5

Кошти  на  покриття  додаткових  витрат,

пов’язаних  з  інфляційними  процесами  (І)

        2147,8

         977,1

3151,9

Разом  (гл. 1 – 12 + П + АВ + Р + І)

56677,6

22104.9

5917,0

86668,4

Податок  на  додану  вартість

17333,7

17333,7

Всього по зведеному кошторисному розрахунку

56677,6

22104,9

23250.7

104002.1

Зворотні  суми  (15 % від  разом  по  главі  8)

158.6

        

         Директор  (або  головний  інженер) проектної  організації _______________________________________________________

          Головний  інженер  проекту ________________________________________________________________________________

          Начальник  відділу _______________________________________________________________________________________    

                                      Узгоджено:                                                          Замовник___________________________________________


                                                                                                        Таблиця 1

ІНДИВІДУАЛЬНІ  ЗАВДАННЯ  ДЛЯ  СКЛАДАННЯ  ЛОКАЛЬНОГО  КОШТОРИСУ  НА  БУДІВЕЛЬНІ  РОБОТИ

Номер

варіанту

1 - поверхова

промислова

будівля , м3

5 – поверховий

цегляний  житловий

будинок , м3

14 – поверховий

монолітний  житловий

будинок , м3

1

55080

11592

39313

2

60480

12096

42840

3

56160

13500

43740

4

61560

11610

41472

5

57456

12672

44352

6

64260

13608

45360

7

58320

11880

41553

8

66096

12960

50554

9

72576

13776

54432

10

58968

14400

39313

11

69120

15168

46656

12

75267

16128

51120

13

82944

13824

60750

14

98496

15390

47304

15

77760

16200

52488

16

84258

17010

61560

17

99144

16380

48600

18

86400

17184

53460

19

102816

18360

64152

20

108124

17280

49680

21

88128

19008

57456

22

103680

17856

68040

23

89964

19680

58320

24

115668

17910

59640

25

120180

19870

78624




Таблиця 2

ІНДИВІДУАЛЬНІ  ЗАВДАННЯ  ДЛЯ  СКЛАДАННЯ  ЛОКАЛЬНОГО  КОШТОРИСУ  НА  БУДІВЕЛЬНІ  РОБОТИ

Номер

варіанту

Школа , м3

Культурно-розважальний центр, м3

Торгівельний

центр , м3

1

13995

22989

10281

2

14250

23480

9980

3

15128

24388

10449

4

14505

23890

11015

5

16234

24518

10703

6

15421

25010

11221

7

14733

24712

10994

8

16530

25125

11512

9

15632

24830

12140

10

17150

25233

11797

11

15870

24978

12352

12

16623

25405

11915

13

17228

26112

12550

14

16840

25549

13018

15

18105

26310

12711

16

17450

27056

13248

17

16951

25702

12899

18

18300

26511

13565

19

17616

27258

14007

20

19013

26730

13728

21

18540

28005

14315

22

17750

27424

15104

23

19128

28200

13911

24

18665

27787

14707

25

19250

28516

15200

 Таблиця 3

УКРУПНЕНІ  ПОКАЗНИКИ  КОШТОРИСНИХ  ПРЯМИХ  ВИТРАТ  НА  БУДІВЕЛЬНІ  РОБОТИ  НА  1м3  ОБ’ЄМУ  БУДІВЛІ,  грн..  

п ⁄п

Об’єкт

Експлуатація

машин

Витрати труда

робітників

люд. – год.

Прямі

витрати

Заробітна

плата

Всього

У тому

числі

заробітної

плати

Не зайнятих

обслуговуван.машин

Тих,  що

обслуговуютьмашини

1

2

3

4

5

6

7

1

  1 – поверхова

промислова

будівля

171,68

36,98

24,40

6,47

  

2

5 – поверховий

цегляний

житловий

будинок

664,73

151,18

92,20

27,71

 

3

14 – поверховий

монолітний

житловий

будинок

1103,4

218,30

172,11

53,65

 

4

      Школа

813,15

184,93

111,91

33.61

       

5

Культурно-розважальний центр

925,53

199,10

114,17

36,30

6

Торгівельний

центр

645,24

132,13

80,42

24,17

 


                                                                                                             

                                                                                                       Таблиця 4.

   ДАНІ  ДЛЯ  СКЛАДАННЯ  ОБ’ЄКТНОГО  КОШТОРИСУ

Об’єкт

Санітарно-

технічні

роботи,%

Електро-

монтажні

роботи,%

  Монтаж

технологічн.

устаткув.,%

Пусконалагод-жувальні

роботи, %

Придбан.

устаткув.    

%

1 –поверхова

промислова

будівля

64,8

13,1

19,1

9,2

85,8

Кошторисна

трудомісткісь

57,1

9,5

46,2

20,0

-

Кошторисна

зароб. плата

60,4

12,5

59,0

25,2

-

5 –поверховий

житловий

будинок

23,1

8,1

1,4

2,4

3,0

Кошторисна

трудомісткість

16,6

11,8

3,2

3,5

-

Кошторисна

зароб.  плата

17,8

4,2

4,0

4,5

-

14-поверховий

житловий

будинок

23.8

7,7

1,3

2,4

2,9

Кошторисна

трудомісткість

19,2

2,4

      

          3,5

3,5

-

Кошторисна

зароб.  плата

20,6

3,6

4,2

4,5

-

Школа

13,7

4,7

2,3

2,4

5,2

Кошторисна

трудомісткість

11,5

9,6

5,7

3,5

-

Кошторисна

зароб.  плата

13,0

2,2

7,0

4,5

-

Культурно-розважальний центр

14,4

2,8

2,1

3,6

4,6

Кошторисна

трудомісткість

12,5

1,8

5,3

5,3

-

Кошторисна

зароб.  плата

13,4

3,6

6,4

6,8

-

Торгівельний

центр

12,1

3,1

2,0

3,6

4,2

Кошторисна

трудомісткість

10,7

2,7

5,5

5,3

-

Кошторисна

зароб.  плата

12,6

4,0

6,7

6,8

-

                                                                                                                    Таблиця  5.

УКРУПНЕНІ  НОРМИ  ВИТРАТ  НА  ОБ’ЄКТИ  ТА  РОБОТИ  ДО  ГЛАВ  1, 3 – 7  ЗВЕДЕНОГО  КОШТОРИСНОГО  РОЗРАХУНКУ

п⁄п  

Найменування  об’єктів  та  робіт

 

Одиниці

виміру

Кошторисна

вартість  на

одиницю

тис. грн

1

2

3

4

Глава  1

1

Відвід  території  будівництва            

тис.грн  ⁄ га

       186,0

 2  

Розбивка  осей

тис.грн  ⁄ га

1,2

 3    

Інженерна  підготовка  території  

тис.грн  ⁄ га

143,0

Глава  3

тис. грн ⁄100 м3 об’єкта

4

Адміністративно-побутові  приміщення

Об’єкти  промислового  призначення

1,850

Житлово-офісні,  торгівельні  комплекси

1,050

5

Ремонтно-технічні  майстерні

 

Об’єкти  промислового  призначення

2,200

Житлово-офісні,  торгівельні  комплекси

-

6

Господарські  будівлі  і  приміщення

 

 

Об’єкти  промислового  призначення

0,480

Житлово-офісні,  торгівельні  комплекси

0.150

Глава  4

7

Трансформаторна  підстанція

на  об’єкт

780,0

8

Лінії  електропостачання

тис.грн ⁄ км

 137,5

Глава  5

 

9

Залізничні  колії

тис.грн. ⁄ км

1177,0

10

Автошляхи  (під’їзди  та  внутрішні)

на  об’єкт

Об’єкти  промислового  призначення

184,8

Житлово-офісні,  торгівельні  комплекси

370,6

11

Гаражі  (окремі  споруди)

на  об’єкт

Об’єкти  промислового  призначення

192.5

Житлово-офісні,  торгівельні  комплекси

-

12

Автостоянки  (паркінги)

  на  об’єкт

Об’єкти  промислового  призначення

253,0

Житлово-офісні,  торгівельні  комплекси

1820,0

13

Зовнішні  роботи  і  споруди  мереж  телефонізації,   радіозв’язку, телекомунікацій,  інтернету

  на  об’єкт

Об’єкти  промислового  призначення

103,4

Житлово-офісні,  торгівельні  комплекси

224,0

Глава  6

 

14

Зовнішні  мережі  водопостачання,  насосні  станції

тис.грн.⁄ км

      82,5

15

Зовнішні  мережі  каналізації,  очисны  споруди

тис.грн  ⁄ км

    110,0

16

Зовнішні  мережі  теплопостачання,  котельны

тис.грн  ⁄ км

    151,25

17

Зовнішні  мережі  газопостачання

тис.грн  ⁄ км

    165,0

Глава  7

18

Огорожа  території

100  мп

Огорожа  території  легкої  конструкції

27,5

Капітальна  огорожа

      121,0

19

Озеленення,  малі  архітектурні  форми

тис.грн. ⁄ га

Об’єкти  промислового  призначення

1,65

Навчальні  заклади,  лікарні

46.2

Житлові  будинки, торгово- офісні  комплекси

189.3

20

Зовнішнє  освітлення

тис.грн. ⁄ га

Об’єкти  промислового  призначення

1,76

Житлові  та  громадські  будівлі

18.3

21

Пішохідні  алеї  та  доріжкі

на  об’єкт

Об’єкти  промислового  призначення

44,0

Навчальні  заклади,  лікарні

342,0

Житлові  будинки, торгово- офісні  комплекси

154.2

22

Спортивні  та  ігрові  майданчики

на  об’єкт

Об’єкти  промислового  призначення

12,0

Навчальні  заклади,  лікарні

72,0

Житлові  будинки, торгово- офісні  комплекси

128,0

                                                                                                                             Таблиця  6.

РОЗПОДІЛ  ВИТРАТ ЗА  ГЛАВАМИ  3-7  У ВІДСОТКАХ  ПО  ГРАФАМ  ЗВЕДЕНОГО  КОШТОРИСНОГО  РОЗРАХУНКУ

Глави  за  номерами

Гр.4

Гр.5

Гр.6

Гр.7

Глава  3.

65

35

-

100

Глава  4.

50

50

-

100

Глава  5.

68

32

-

100

Глава  6.

55

45

-

100

Глава  7.

85

15

-

100

  


Таблиця  7.

ВИХІДНІ  ДАНІ  ДЛЯ  СКЛАДАННЯ  ГЛАВ  1,3,4,5  ЗВЕДЕНОГО  КОШТОРИСНОГО  РОЗРАХУНКУ

    Номер

варіанта

Назва

основного  об’єкта

Підготовка

території  будівництва

(ГЛ. 1)

      Об’єкти підсобного та  

обслуговуючого  призначення         (Гл. 3)

Об’єкти енергетичного

господарства  (Гл. 4)

Об’єкти транспортного господарства і зв’язку  (Гл. 5)

       Відвід                території, га

риторії,га  

    Розбивка

   Осей. Га

   Інженерна

 підготовка

території,  га

Адмін.побутові

приміщення,

м3

Ремонтно-

технічні

майстерні

Господарські

будівлі   і

приміщення

Трансформа-

торна

підстанція

Лінії електро-

постачання, км

Залізничні

     колії,  км

Автошляхи

Гаражі,

Автостоянки

(паркінги)

Мережі, спруд

телефонізації

ртадіозв’язку

телекомунікац.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

1 – 5

1 – поверхова

промислова

будівля

5

5

5

+

+

+

+

1,0

1,2

   +

+

+

+

6 – 10

5

5

5

+

+

+

+

1,2

1,4

+

+

   +

+

11 -15

6

6

6

+

+

+

+

1,4

1,6

+

+

+

+

15 -20

6

6

6

+

+

+

+

1,6

1,8

+

+

+

+

20 -25

7

7

7

+

+

+

+

1,8

2,0

+

+

+

+

1 -5

5 – поверховий

цегляний

житловий будинок

1,6

1,6

1,6

-

-

+

+

0,5

-

+

-

+

+

6 -10

1,7

1,7

1,7

-

-

+

+

0,6

-

+

-

+

+

11 - 15

1,8

1,8

1,8

-

-

+

+

0,7

-

+

-

+

+

16 – 20

1,9

1,9

1,9

-

-

+

+

0,8

-

+

-

  +

+

20 – 25

2,0

2,0

   2,0

-

-

+

+

0,9

-

+

-

+

+

1 - 5

14 – поверховий

монолітний

житловий

будинок

1,8

1,8

1,8

-

-

+

+

0,5

-

+

-

+

        +

6 – 10

1,9

1,9

1,9

-

-

+

+

0,75

-

+

  -

  +

        +

11 - 15

2,0

2,0

2,0

-

-

+

+

1,0

-

+

-

+

+

16 - 20

2,1

2,1

2,1

-

-

+

+

1,25

-

+

  -

+

+

21 - 25

2,2

2,2

2,2

-

-

+

+

1,5

-

+

-

   +

        +

Продовження  таблиці  7.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

1 - 5

Школа

2,2

2,2

2,2

+

-

+

+

0,75

-

-

-

-

+

6 - 10

2,4

2,4

2,4

+

-

+

+

1,0

-

-

-

-

+

11 -15

2,6

2,6

2,6

+

-

+

+

1,25

-

-

-

-

+

15 -20

2,8

2,8

2,8

+

-

+

+

1,5

-

-

-

-

+

20 -25

3,0

3,0

3,8

+

-

+

+

1,75

-

-

-

-

+

1 -5

Культурно-розважальний центр

 

3,0

3,0

3,0

+

-

+

+

1,0

-

+

-

+

+

6 -10

3.4

3,4

3,4

+

-

+

+

1,5

-

+

-

  +

+

11 - 15

3,8

3,8

3,8

+

-

+

+

2,0

-

+

-

+

+

16 - 20

4,0

4,0

4,0

+

-

+

+

2,5

-

+

-

+

+

20 - 25

4,2

4,2

4,2

+

-

+

+

3,0

-

+

-

+

+

1 - 5

Торгівельний

центр

2,8

2,8

2,8

+

-

+

+

0,5

-

+

-

+

+

6 – 10

3,0

3,0

3,0

+

-

+

+

0,75

-

+

-

+

+

11 - 15

3,2

3,2

3,2

+

-

+

+

1,0

-

+

-

+

+

16 - 20

3,4

3,4

3,4

+

-

+

+

1,25

-

+

-

+

+

21 - 25

3,6

3,6

3,6

+

-

+

+

1,5

-

+

-

+

+

Таблиця  8.                                                                        

ВИХІДНІ  ДАНІ  ДЛЯ  СКЛАДАННЯ  ГЛАВ  6,7  ЗВЕДЕНОГО  КОШТОРИСНОГО  РОЗРАХУНКУ

    

Номер

варіанта

Назва

основного  об’єкта

Зовнішні  мережі  та споруди  водопостачання,

каналізація, теплопостачання  та  газопостачання  (Гл. 6)

Благоустрій  та  озеленення  території  (Гл.7)

Водопоста-

чання,  км   

насосні

станції

Каналізація,

очисні  споруди    

 Теплопоста-

чання .

    котельні      

Газопоста-

чання

  

        

Огорожа

території, мп

Озеленення,

малі  архітектурні

форми

Зовнішнє

освітлення

Пішоходні  алеї  та

доріжки

Спортивні  та

Ігрові

майданчики

  

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1 - 5

1 – поверхова

промислова

будівля

0,5

1,0

0,5

0,5

10

+

+

+

+

6 – 10

1,0

1,5

1,0

0,6

11

+

+

+

+

11 -15

1,5

2,0

1,5

0.7

12    

+

+

+

+

15 -20

2,0

2,5

2,0

0,8

13    

+

+

+

+

20 -25

2,5

      3,0

2,5

0,9    

14

+

+

+

+

1 -5

5 – поверховий

цегляний

житловий будинок

0,8

0,6

0,4

0,6

3,5

+

+

+

+

6 -10

1,0

0,7

0,5

0.8

4,0

+

+

+

+

11 - 15

1,2

0,8

0,6

1,0

4,5

+

+

+

+

16 - 20

1,4

0,9

0,7

1,2

5,0

+

+

+

+

20 - 25

1,6

1,0

0.8

1,4

5,5

+

+

+

+

1 - 5

14 – поверховий

монолітний

житловий

будинок

1,0

1,5

0,5

1,0

4,0

+

+

+

+

6 – 10

1,2

1,6

0,8

1,2

4.5

+

+

+

+

11 - 15

1,4

1,7

1,0

1,3

5,0

+

+

+

+

16 – 20

1,6

1,8

1,2

1,4

5,5

+

+

+

+

21 - 25

1,8

1,9

1,5

1,5

6,0

+

+

+

+

Продовження  таблиці  8.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1 - 5

Школа

0,8

1,0

0,7

0,6

4,0

+

+

+

+

6 - 10

1,0

1,1

0,8

0,7

4,5

+

+

+

+

11 -15

1,2

1,2

0,9

0,8

5,0

+

+

+

+

15 -20

1,4

1,3

1,0

0,9

5,5

+

+

+

+

20 -25

1,6

1,4

1,1

1,0                                  

6,0

+

+

+

+

1 -5

Культурно-розважальний центр

1.5

0,6

1,1

0,6

5,0

+

+

+

+

6 -10

1,7

0,7

1,2

0,8

5,4

+

+

+

+

11 - 15

1,9

0,8

1,3

1,0

5,8

+

+

+

+

16 - 20

2.1

0,9

1,4

1,2

6,2

+

+

+

+

20 - 25

2,3

1,0

1,6

1,4

6,4

+

+

+

+

1 - 5

Торгівельний

центр

0,1

0,2

-

-

3,0

+

+

+

+

6 - 10

0,2

0,3

-

-

3,5

+

+

+

+

11 – 15

0,3

0,4

-

-

4,0

+

+

+

+

16 - 20

0.4

0,5

-

-

4,5

+

+

+

+

21 – 25

0,5

0,6

-

-

5,0

+

+

+

+


СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. ДБН Д.1.1-1-2000. Правила визначення вартості будівництва. Із змінами і доповненнями, внесеними наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 7 травня 2002 року № 80, наказами Державного комітету України з будівництва та архітектури від 17 червня 2003 року № 85, від 13 червня 2005 року № 94, наказами Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 20 березня 2008 року № 135, від 6 травня 2008 року № 93, від 19 березня 2009 року № 114.

2. ДБН Д.1.1-2-99. Вказівки щодо застосування ресурсних  елементних кошторисних норм на будівельні роботи.

3. Складання кошторисної документації за допомогою укрупнених показників: Навчальний посібник ⁄ Гойко А.Ф., Ізмайлова К.В., Гриценко О.С.,  Гриценко Ю.О., Бєлєнкова О. Ю.- К : КНУБА, 2010. – 140 с.

4. Гойко А. Ф., Дудіна Е. В., Ізмайлова К. В. Економіка будівництва: Навчальний  посібник. - К.: КНУБА, 2008. - 172 с.

5. Про визначення вартості будівництва. Постанова КМУ від 10. 11. 2000 р. № 1685. Чинна з 10. 11. 2000 р. – Режим доступу: http⁄⁄www.dtkt.com.ua⁄domuments⁄ukr⁄2000 ⁄ 48 ⁄ 48nov28.html.

6. ДСТУ  Б Д.1.1-1:2013  Правила  визначення  вартості  будівництва.

7,  ДСТУ-Н Б Д.1.1-2:2013  Настанова  щодо  визначення  прямих  витрат  у  вартості  будівництва.

8.  ДСТУ – Н Б Д.1.1-3:2013  Настанова  щодо  визначення  загальновиробничих  і  адміністративних  витрат  та  прибутку  у  вартості  будівництва.


Навчально – методичне видання

ЕКОНОМІКА БУДІВНИЦТВА

Методичні вказівки до курсової роботи

з дисципліни «Основи економіки будівництва» для

студентів спеціальностей: 6.06010201 «Архітектура будівель та

споруд», 6.06010202 «Містобудування»,6.06010203 «Дизайн

архітектурного середовища»

Укладач: Т.Є. Кіщенко

Підписано до друку Формат 60×84 1 ⁄16

Папір офсетний. Гарнітура Таймс. Друк на різографі.

Ум. друк. арк. Обл.- вид. арк..

Ум. фарбовідб. Тираж Вид. № Зам.№

КНУБА, Повітрофлотський проспект, 31, Київ, Україна, 03680

E-mail: red-isdat@knuba.edu.ua

Віддруковано в редакційно-видавничому відділі

Київського національного університету будівництва і архітектури

Свідоцтво про внесення до Державного реєстру суб’єктів видавничої справи ДК № 808 від 13.02.2002 р.




1. Финансовые результаты и распределение прибыли предприятия
2. Экономика Китая
3. Антикризисное управление
4. своеобразные аккумуляторы и одновременно генераторы биоэнергии Ци
5. Альона Розповімо якщо цікавить вас Які пригоди трапились у нас
6. кваліфікаційний рівень- бакалавр Х магістр
7. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук.4
8. Социальное страхование в системе социальной защиты населения РБ
9.  Будова і принцип роботи газоаналізатора УГ2 Експресні аналізи повітряного середовища виконують за допом
10. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА по дисциплине Организация и планирование производства
11. Тема- Випробування сталевого зразка на розрив Мета- Визначення механічних характеристик сталі При.html
12. педагогические исследования показывают что пространственные различения возникают очень рано однако являю
13. То землиця рідна
14. Реферат- Феминизм на российской почве
15. Там внизу в кровавой сече сошлись войска парфянского царя Артабана V и правителя области Парс Ардашира
16. Вариант 18 Таблица 1 Баланс на 01
17. Вставте пропущенное слово Теория социальной работы является социальногуманитарной по содержанию ме
18. Какой орган должны уведомить государственные служащие в результате совершения коррупции орган проку
19. О лицензировании и декларировании розничной продажи алкогольной продукции лицензия на розничную продажу
20. Киім туралы жалпы т~сінік. Киімні~ ат~аратын ~ызметтері.html