Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

091 5 курс Проходила переддипломну практику у ВНЗ ldquo; КНУrdquo; Термін практики- з 10

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Міністерство освіти і науки України

Криворізький національний університет

Кафедра інформатики, автоматики і систем управління

Звіт

з  практики

студентки: Маргар’ян Яни Григорівни

СУАс-09-1, 5 курс

Проходила переддипломну практику у ВНЗ “ КНУ”

Термін практики:  з 10.02.2014 р. по  02.03.2014 р.

 

      Керівники практики:

   від університету –

      Тиханський М. П.

      від підприємства –

Лобов В.Й.

м. КривийРіг

2014 рік

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

1

КНУ.З.6.050201.14.13.00.З

Розроб.

Маргарьян Я.

Перевір.

Тиханський М.П.

Реценз.

Н. Контр.

Затверд.

Зміст

Літ.

Аркушів

1

СУАс-09-1

ЗМІСТ

  1.  Вступ……………………………………………………………………..3
  2.  Спосіб обробітку грунту……………………………………………4
  3.   Застосування сівалок……………………………………………….6
  4.  Індивідуальне завдання…………………………………………………8
  5.  Аналіз існуючих сівалок…………………………………………….9
  6.  Сівалки овочеві СЛС-12 і СЛС-5…………………………………...15
  7.  Охорона праці ……………………………………………………………17
  8.  Охорона навколишнього природного середовища…………………….20

ВСТУП

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

2

КНУ.З.6.050201.14.13.01.В

КНУ.З.6.050201.13.07.02

Розроб.

Маргарьян Я.

Перевір.

Тиханський М.П.

Реценз.

Н. Контр.

Затверд.

Вступ

Літ.

Аркушів

66

СУАс-09-1

Системи раціонального землекористування охоплюють широкий спектр способів обробітку землі, основним призначенням яких є збереження і перерозподіл рослинних решток культури для скорочення процесів ерозії грунту. У минулому 30% покриття поля рослинними рештками вважалося достатнім для забезпечення боротьби з ерозією; ця цифра була еталоном. Однак досвід і нагромаджені дані свідчать, що ефективна боротьба з ерозією залежить від конкретної ситуації і детально розробленого виробником плану заходів на місцях.

Вибір системи обробітку грунту — єдиний значущий чинник для ефективного контролю над рослинними рештками. Кожний додатковий обробіток поля зменшує кількість рослинних решток і збільшує потенційну можливість ерозії грунту.

Вибір найпридатнішої для конкретного грунту і конкретної культури системи потребує врахування таких чинників, як послідовність висадження культур, топографія, тип грунту, погодні умови.

Раціональний спосіб обробітку грунту — це простий метод захисту землі, враженої ерозією, без порушення сівозміни чи методики ефективного вирощування культур. Раціональний спосіб обробітку грунту можна застосовувати в поєднанні з іншою стратегією і структурними змінами.

Рослинні рештки, а точніше розподіл рослинних решток (РРР) протягом року є найважливішим чинником, що впливає на втрати грунту за різних систем його обробітку. РРР припускає низку рішень для визначення кінцевого рівня покриття рослинними рештками. Обрана конкретна система обробітку грунту визначає чимало рішень, що їх належить прийняти, і які, своєю чергою, значно впливають на РРР.

Безорний спосіб обробітку грунту, нульовий обробіток грунту як

різновид раціонального землеробства

Система безорного обробітку грунту в чистому виді не допускає процесів, що руйнують грунт, за винятком сівби. У деяких випадках основна система обробітку грунту може бути змінена в разі застосування лапчастої борони, фрезерного культиватора, просапного культиватора чи пристрою для внесення добрив у грунт.

Безорне висівання дрібнонасіннєвих культур і фуражу зазвичай проводять у вологий грунт, вкритий рослинними рештками. Дискові ножі й сошники розрізають рослинні рештки та прорізають грунт, щоб відкрити борозну для насіння. Після сівби поле залишається відносно рівним. Зернові сівалки для безорного

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

4

КНУ.З.6.050201.14.13.01.В

обробітку грунту мають розрізати та зберігати щільні рослинні рештки, проникати в грунт, точно розсівати насіння на заданій глибині, забезпечувати добрий контакт насіння із грунтом, як цього досягають з допомогою рядкових сівалок, що працюють у системі раціонального землекористування. Для обробітку сухих грунтів рекомендується застосовувати дискові зернові сівалки, сівалки з анкерними сошниками та пневматичні сівалки.

У разі безорного обробітку грунт залишається недоторканим від жнив до сівби і від сівби до жнив. Єдине втручання у стан грунту — прорізання вузької борозенки дисковими ножами, приєднаними до сівалки. Застосовувані для безорної сівби рядкові сівалки та сівалки для дрібнонасіннєвих культур мають зрізати рослинні рештки та зберігати грунт неушкодженим. Знищення бур’янів грунтується на застосуванні гербіцидів у період, що передує висіванню або після нього. Різновид і час застосування гербіцидів залежать від кліматичних умов і щільності бур’янів.

Для безорного обробітку грунту та інших способів раціонального землекористування можна використовувати без змін чимало видів сівалок. Сучасні сівалки призначені для точного висіву насіння на всіх типах грунту і з будь-якими рослинними рештками на полі; їх постачають із різними пристосуваннями.

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

5

КНУ.З.6.050201.14.13.01.В

Основні функції сівалки, призначеної для роботи в умовах безорного обробітку грунту, такі:

- очистити доріжку, створити “мінімально оброблену зону”, потрібну для заглиблення сошника і висіву насіння;

- заощадити час, скоротити витрати й зменшити зусилля на обробіток грунту;

- мінімізувати ерозію грунту і створити сприятливі умови для проростання рослин.

Продуктивність сівалки залежить від технічної характеристики і пристосувань до неї, а також від чіткої організації роботи. Успішне висівання насіння на задану глибину залежить від сили, з якою сошник заглиблюється в грунт.

Вимоги до сівалок

В умовах безорного обробітку грунту дискові ножі застосовують для первинного обробітку грунту. Дисковий ніж міститься перед сошником, щоб розрізати рослинні рештки та розпушувати грунт. Дискові ножі встановлюють на сівалках у два способи: зазвичай сівалку монтують на окремій секції дискових ножів або дискові ножі приєднують безпосередньо до могутньої рами сівалки. Кожна з цих схем забезпечує якісний режим роботи. Найчастіше використовують вузькі рифлені дискові ножі завширшки 1,3–1,5 см. Тоді як дискові ножі здійснюють первинний обробіток грунту, готуючи сім’яложе, дводискові сошники відкидають сміття і грудки, відкриваючи борозну і лишаючи в сім’яложі тільки дрібногрудочковий грунт. Загальним у конфігурації є диск великого діаметра для поліпшення обробітку рослинних решток і трохи зміщені напрямні диски для вдосконалення процесу різання. Сошники, встановлені шаховим порядком на відстані 15–30 см, дають можливість рослинним решткам легко пройти між сошниками.

Конкретні сошники повинні мати достатній тиск на грунт, контроль глибини і відрегульований рух вгору-вниз, щоб усі ряди оброблялися на однаковій глибині. Пружини з тиском на грунт на окремих рядах повинні

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

6

КНУ.З.6.050201.14.13.01.В

передавати достатнє зусилля від рами сівалки до сошників. Сошники, що працюють у колії коліс, мають бути встановлені зі збільшеним зусиллям, щоб забезпечити однакове загортання насіння. Окремі сошники на більшості модифікованих сівалок можна переміщати на 15 см і більше.

Коткувальне колесо іде за сошниками, виконуючи дві основні функції. По-перше, він загортає та ущільнює грунт, забезпечуючи щільний контакт насіння з грунтом. По-друге, через те, що коткувальне колесо приєднано безпосередньо до сошника і переміщається по очищеному сошником шляху, забезпечує точну глибину. Коткувальне колесо має бути доволі широким для проходження по ущільненому грунту поблизу борозни, щоб визначити потрібну глибину для висівання; водночас коток має бути доволі вузьким для того, щоб створювати заглиблення збоку в борозні, аби забезпечити добрий контакт насіння з грунтом. Бажана ширина котка 5 см, тоді він утрамбовує грунт безпосередньо над насінням, забезпечуючи потрібне ущільнення. Борона, приєднана за зерновою сівалкою, забезпечує рівномірне загортання грунту і перерозподіляє рослинні рештки для захисту грунту від ерозії.

Вага сівалки та пружина з тиском на грунт — найважливіші чинники для визначення глибини та функціонування коткувального колеса. Всі колеса, що визначають глибину, мають бути в постійному та рівномірному за силою контакті з грунтом, тому що глибину висіву визначають колесами, а не опором грунту. Щільний контакт насіння з грунтом не можна встановити, якщо сівалка не має достатньої ваги й тиску на грунт.

Основні відмінності між сівалками, призначеними для обробітку грунту, — в дискових ножах і вазі сівалки. За потрібної ваги й достатнього зусилля на дискові ножі й сошники багато сівалок, укомплектованих дисковими сошниками, можна використовувати в системах раціонального землекористування. Вага є визначальною під час розрізування рослинних решток, проникнення в грунт для запобігання перекочуванню сошників по

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

7

КНУ.З.6.050201.14.13.01.В

рослинних рештках. Вага забезпечує проникнення дискового ножа в грунт і утримує коток та ведучий механізм у безпосередньому контакті з грунтом.

Раціональний спосіб обробітку грунту є економічним вчасним засобом, що дає змогу зменшити очікувані витрати за рахунок: зменшення витрати палива, зменшення капіталовкладень на обладнання і витрат на ремонт, збільшення гектарів, що обробляються за годину роботи. У будь-якій системі раціональних способів обробітку грунту має поліпшитися продуктивність, а також має збільшитися чистий прибуток, позаяк фермер має можливість застосувати методику, що забезпечує раціональне використання грунту і зберігання водних ресурсів.

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

8

КНУ.З.6.050201.14.13.02.І

Розроб.

Маргарьян Я.

Перевір.

Тиханський М.П.

Реценз.

Н. Контр.

Затверд.

Індивідуальне завдання

Літ.

Аркушів

6

СУАс-09-1

1 ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

1.1 Аналіз існуючих сівалок

Сівбу овочевих культур проводять залежно від культури і технологій вирощування широкорядним, стрічковим, пунктирним, гніздовим і смуговим способами на рівній, гребеневій і грядковій поверхнях поля. Для проведення сівби використовують сівалки СО-4,2, СУПО-6А, СУПО-9А, СЛС-12, СЛС-5,4, СМО-2,8 та ін.

Сівалки овочеві начіпні СО-4,2 і СОН-4,2 призначені для одно- і двострічкової сівби насіння овочевих культур на рівній, гребеневій і грядковій поверхнях поля з одночасним внесенням у рядки гранульованих мінеральних добрив.

Сівалки забезпечують сівбу овочевих культур з міжряддями 45, 60 і 70 см широкорядним способом і стрічковим за схемами 8+62, 20+90, 50+90, 50+110, 60+120, 32+32+76 та ін. см.

Сівалка СО-4,2 складається із двох зернотукових ящиків 4 (рис. 6), насіннєвисівних 8 і туковисівних 3 апаратів, насіннєпроводів 11, туко-проводів 14, полозоподібних сошників 15, дискових сошників 12, опорно-приводних коліс 16, механізму передач, рами 9, маркерів 2, замка автоматичної зчіпки 1 і системи сигналізації.

На сівалці встановлені котушкові насіннєвисівні 8 і котушково-штифтові туковисівні 3 апарати. Механізм передач - ланцюгово-зубчастий (рис. 6,б).

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

9

КНУ.З.6.050201.14.13.02.І

Зернотуковий ящик розділений перегородкою на дві частини. Передня для мінеральних добрив, а задня - для насіння. У туковій секції ящика встановлений шнек 5 для подачі добрив до висівних апаратів 3, у насіннєвій частині ящика - ворушилка 7. Для дрібного насіння овочевих культур над висівними апаратами розміщують додаткові вставні бункери. Сівалка комплектується однострічковими і двострічковими дисковими сошниками з ребордами. У передній частині сошникових секцій змонтовані грудковідводи, а за сошниками - загортачі, котки 13 і шлейфи.

Робочий процес. Насіння та добрива спрямовуються ворушилкою 7 і шнеком 5 відповідно до висівних апаратів 8 і 3, які подають насіння та добрива в насінне- і тукопроводи. Далі вони надходять відповідно до дискових та полозоподібних сошників, які утворюють борозни. Загортаються борозни загортачами, ущільнюється ґрунт прикочувальними коточками 13, вирівнюється - шлейфами. Мінеральні добрива висіваються окремо від насіння і глибше на 2-3 см.

Регулювання. Кількість висіву насіння регулюють робочою довжиною котушок і частотою їх обертання, глибину заробки насіння 20, 30 і 40 мм

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

10

КНУ.З.6.050201.14.13.02.І

заміною реборд на дисках сошників. Глибину ходу тукових сошників - пружинами штанг.

Ширина захвату сівалки - 3,6-4,8 м. Можлива кількість засіяних рядків - 4, 6, 8 або 9. Робоча швидкість - до 9 км/год. Продуктивність - до 2,9 га/год. Агрегатують із тракторами класу 1,4. Сівалку комплектують пристроєм для висіву дрібного насіння лікарських рослин.

Сівалка СУП0-6А призначена для сівби насіння огірків, томатів, перцю, баклажанів, кабачків та інших овочевих культур пунктирним, гніздовим і рядковим способами. Агрегатують її з тракторами класу 1,4.

Сівалка складається із шести посівних секцій, вентилятора 5 (рис. 7), шести повітропроводів 6, рами 3, двох опорно-приводних коліс 1, механізму передач 2, замка автозчіпки 4, двох маркерів та уніфікованої системи контролю УСК за висівом насіння та рівнем матеріалу в бункерах.

Посівна секція сівалки складається з бункера 7, пневматичного висівного апарата 13, ворушилки 8, загортачів 12, шлейфа 11, регулятора глибини ходу сошника 9, переднього 15 і заднього 10 котків та паралелограмної підвіски.

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

11

КНУ.З.6.050201.14.13.02.І

Робочий процес. Під час руху сівалки від опорно-приводних коліс 1 приводяться в рух диски висівних апаратів 13. Вентилятор 5 створює розрідження у вакуумних камерах висівних апаратів, яке передається в забірні камери насіння через отвори в дисках. До цих отворів притягується насіння і разом із дисками переміщується в нижню частину, де перестає діяти вакуум, і воно падає в борозни, які утворюються сошниками 14. Загортаються борозни ґрунтом за рахунок осипання їх стінок та загортачами 12. Прикочувальні котки 10 ущільнюють ґрунт, а шлейфи 11 вирівнюють і частково розпушують його в рядках.

Регулювання. Кількість висіяного насіння (відстань між гніздами в рядку) регулюють зміною частоти обертання дисків за допомогою переміщення зірочок у редукторі механізму передач та заміною дисків із різною кількістю отворів (до сівалки додається вісім комплектів дисків).

Передаточне число и від опорно-приводних коліс з радіусом 0,241 м до дисків висівних апаратів визначають за формулою:

де Q - кількість висіяних гнізд насіння на 1 га, тис. гнізд;

Ь - середня ширина міжрядь, м;

п - кількість отворів або груп отворів на диску.

Кількість насіння, що висівається в гніздо, регулюють важелем вилки скидання зайвого насіння, глибину ходу сошника - поворотом маховичка гвинтової тяги підвіски сошника.

Робоча ширина захвату - 4,2 м. Робоча швидкість - 5-9 км/год. Продуктивність - 2,2-3,8 га/год. Сівалка забезпечує схеми сівби 70, 50+100 см.

Сівалка СУПО-9А проводить сівбу насіння овочевих культур на рівній поверхні і грядках пунктирним, гніздовим і рядковим способами. Агрегатують її з тракторами класу 1,4, 2 і 3.

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

12

КНУ.З.6.050201.14.13.02.І

Сівалка має 9 посівних секцій з ущільнювальними і прикочувальними котками. Пневматичні висівні апарати сівалки подібні за будовою та процесом роботи до сівалки СУПО-6А.

Ширина захвату сівалки - 5,4 м, робоча швидкість до 5-9 км/год. Продуктивність - 2,7-4,9 га/год.

Сівалки овочеві СЛС-12 і СЛС-5,4 призначені для сівби насіння цибулі-сіянки пунктирним способом, а часнику - рядковим на рівній, гребеневій і грядковій поверхнях. Вони напівначіпні і мають аналогічну будову і робочий процес.

Сівалка СЛС-12 складається із висівних апаратів 1 (рис. 8), бункера для насіння місткістю 800 дм3, полозоподібних сошників 6, копіювального 7 та прикочувального 4 котків, загортачів 5, механізму привода, опорних коліс 3 і 8, механізму підкочування задніх коліс та приладу контролю технологічних параметрів сівалки.

Висівний апарат являє собою ланцюг, на якому закріплені тримачі (вилки) з кроком 63,5 мм. Висівні апарати приводяться в рух від синхронного ВВП трактора.

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

13

КНУ.З.6.050201.14.13.02.І

Посівна секція складається з копіювального колеса 7, полозоподібного сошника 6, загортачів 5, прикочувального котка 4 і чотириланкового механізму. У транспортному положенні секції фіксуються штангою.

Рама сівалки трубчаста зварна. До її передньої труби приєднані сошникові секції та маркери. На середній і задній трубах рами встановлені висівні апарати і бункер. Передні і задні колеса самоустановні з пневматичними шинами. Задні колеса з'єднані з рамою паралелограмним механізмом. За допомогою гідроциліндра забезпечується їх переміщення під раму.

При русі ланцюга вгору вилки захоплюють цибулину або зубки часнику із короба висівного апарата і переміщують їх у передню частину (у зону скидання), де насіння падає в борозну, що утворюється сошником 6. Сівалка висіває за схемою 150+550 мм з кроком сівби 73, 85, 92, 102, 113 і 127 мм при кількості зубців зірочки на вихідному валу редуктора відповідно 14, 12, 11, 9 і 8. Ширина захвату сівалки - 4,2 м. Робоча швидкість -5-8 км/год. Продуктивність - до 2,1 га/год.

Сівалка СЛС-5,4, крім основних, забезпечує ще й схему сівби 150+450+450+150+600 мм. Вона має бункери місткістю 1000 дм3 і 15 насіннєвисівних апаратів. Ширина захвату сівалки - 5,4 м. Робоча швидкість - 6-8 км/год, а продуктивність - до 2,7 га/год.

Сівалка овочева СМО-2,8 проводить стрічкову дворядкову сівбу дрібного насіння столових буряків, кропу, редьки, моркви, петрушки на рівній та гребеневій поверхні поля і на грядках. Сівалка секційна з пневматичними висівними апаратами. Глибина ходу сошників - 20-50 мм. Ширина міжрядь при сівбі - 600-700 мм. Сівалка має ширину захвату 2,4-2,8 м. Робоча швидкість - до 5 км/год, а продуктивність - 1,2-1,4 га/год. Агрегатують сівалку з тракторами класу 0,6 і 1,4.

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

14

КНУ.З.6.050201.14.13.03.ОП

Розроб.

Маргарьян Я.

Перевір.

Тиханський М.П.

Реценз.

Н. Контр.

Затверд.

Охорона праці

Літ.

Аркушів

5

СУАс-09-1

2 ОХОРОНА ПРАЦІ

     Можливі небезпеки та вимоги безпеки під час виконання робіт при сівбі, посадці

з/п

Можливі

небезпеки

Вимоги безпеки

перед початком

роботи

Вимоги безпеки

під час виконання  робіт

1

2

3

4

2.3.1

Травмування рухомими частинами сівалок

Не починайте роботу, не впевнившись в надійності і правильності встановлення всіх захисних огороджень.

Перевірте інші робочі органи сівалки (саджалки), зверніть увагу на ролики троса маркера, сам трос. Вони повинні бути справні і надійно закріплені.

Не усувайте несправності під час роботи і не дозволяйте робити це іншим працівникам агрегату, не доторкайтесь до відкритих рухомих частин.

Інструкція з охорони праці для тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництваНе заходьте в площину підйому і опускання маркера, не дозволяйте цього іншим.

Не дозволяйте сіячам обертати руками чи ногами диски сошників, що зупинилися з тих чи інших причин, механізми подачі картоплі, розсади тощо.

Не працюйте з відкритими кришками ящиків сівалки.

2.3.2

Наїзд на сіяча (сторонніх осіб) під час заправки насінням, обслугову-

Перевірте справність двосторонньої сигналізації.

Обумовте з усіма учасниками заправки   сівалок   (водій,

Заправку сівалок (саджалок) технологічним продуктом, ящиками з розсадою та добривами виконуйте виключно після повної зупинки агрегату і автомобіля  (трактора) з насін-

1

2

3

4

вання агрегату, маневрування

вантажник, сіяч тощо) їх обов’язки і порядок виконання робіт.

Видаліть із зони робіт сторонніх осіб.

нєвим матеріалом. Слідкуйте, щоб до цього часу сіяч знаходився на своєму робочому місці.

Рух агрегату і автомобіля (трактора) можна розпочинати

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

15

КНУ.З.6.050201.14.13.03.ОП

лише після того, як сіяч (вантажник тощо) зайняв своє робоче місце, подав відповідні, обумовлені сигнали. Постійно слідкуйте за місцем знаходження працівників, обслуговуючих агрегат. Незалежно від обставин не починайте рух (негайно зупиняйте агрегат) при втраті працівників з поля зору.

Не зупиняйте агрегат на крутих схилах, не виконуйте робіт з технічного обслуговування агрегату, зупиненого на нерівній місцевості. При вимушених зупинках з необхідністю виходу із кабіни надійно загальмовуйте трактор.

2.3.3

Падіння сіяча з сівалки

Перевірте технічний стан (відсутність тріщин, інших пошкоджень) підніжної дошки сівалки запобіжних поручнів та бортиків, їх чистоту, відсутність сторонніх предметів, відсутність розливів рідин (слизькість).

Інструкція з охорони праці для тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва

Слідкуйте за сигналами сіяча. Зупиняйте агрегат для прочищення сошників, насіннєпроводів, в інших випадках для усунення недоліків.

Не дозволяйте сіячу розрівнювати та перемішувати насіння і добрива у ящиках сівалок, брати зі стелажів ящики з розсадою на ходу агрегату, сідати на насіннєві ящики, на підніжну дошку, інші, не призначені для цього місця. Це загрожує втратою ним рівноваги і падінням.

Категорично забороняється знаходження сіячів на сівалках при транспортних переїздах.

1

2

3

4

2.3.4

Отруєння насіннєвим матеріалом

Впевніться, що протруєне насіння затароване відповідно до вимог нормативних актів про охорону праці.

Відмовтесь від заправки сівалок протруєним насінням, доставленим насипом або в

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

16

КНУ.З.6.050201.14.13.03.ОП

нещільних мішках від води, харчових продуктів тощо, привезених разом з таким насінням.

Перевірте справність спецодягу, одягніть його, прослідкуйте за виконанням цієї вимоги іншими виконавцями.

Завантаження протруєного насіння і добрив виконуйте в засобах індивідуального захисту.

Автонавантажувач повинен знаходитись з навітряного боку від сівалки і бути загальмованим.

Не доторкайтесь до протруєного насіння незахищеними руками.

Розрівнювання та перемішування насіння і добрив у ящиках сівалки виконуйте спеціальною лопаточкою.

Після завантаження закрийте та зафіксуйте кришки.

На робочому місці не пийте воду, не вживайте їжу, не паліть. Робіть це на спеціально відведених майданчиках, після миття рук і обличчя водою з милом

2.3.5

Травмування внаслідок обриву зчіпних пристроїв

Періодично перевіряйте надійність зчіпного (навісного) пристрою, відповідність його технічним вимогам.

Інструкція з охорони праці для тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва

Заглиблення і піднімання робочих органів виконуйте лише під час прямолінійного руху агрегату.

Маневруйте в межах визначеної розворотної смуги, не допускаючи різких поворотів, ривків. Не здавайте назад при заглиблених робочих органах.

2.3.6

Перекидання, випадіння з кабіни, зіткнення

Перевірте, щоб опори (підніжки) та поручні (перила, ручки) трактора були справними та сухими.

Перед посадкою в кабіну очистіть взуття і сходинки від бруду.

Не виконуйте робіт і не транспортуйте агрегат на площах зі схилом понад 8-9 о.

Під час роботи агрегату сидіть тільки на спеціально обладнаних сидіннях, які передбачені конструкцією машини.

Не стрибайте на землю з кабіни та інших місць трактора.

Під час руху агрегату  не  зіска-

1

2

3

4

Перевірте, щоб біля ярів i крутих схилів відведеного для роботи поля була відорана контрольна борозна на відстані 10 м від їх краю та встановлені попереджувальні віхи. Такими ж віхами позначаються інші перепони, що можуть загрожувати безпечній роботі агрегату.

При груповій роботі домовтесь про порядок роботи, роз’їздів, об’їздів

куйте i не вискакуйте на нього, не відчиняйте двері і не висовуйтесь з кабіни трактора, не ставайте на підніжки для огляду робочих органів, не переходьте з однієї причіпної машини на іншу, не ремонтуйте (регулюйте) робочі органи, не сидіть та не стійте на крилах трактора, причіпних сергах або рамах машин.

Об’їжджайте агрегат, що зупинився попереду, зі сторони необробленого поля і тільки з піднятими робочими органами та маркерами.

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

17

КНУ.З.6.050201.14.13.03.ОП

3 ОХОРОНА НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

2

КНУ.З.6.050201.14.13.04.ОПС

Розроб.

Маргарьян Я.

Перевір.

Тиханський М.П.

Реценз.

Н. Контр.

Затверд.

ОНПС

Літ.

Аркушів

1

СУАс-09-1

Найважливішим завданням правової охорони земель сільськогосподарського призначення є охорона родючості ґрунтів. Використання землі як засобу виробництва веде до зниження її продуктивних властивостей. Тому важливо, щоб ці властивості не зменшувалися. З цією метою власники землі і землекористувачі повинні здійснювати:

—- раціональну організацію території;

— збереження і підвищення родючості ґрунтів, а також поліпшення інших корисних властивостей землі;

— захист земель від водної та вітрової ерозії, селів, підтоплення, заболочування, вторинного засолення, висушування, ущільнення, забруднення відходами виробництва, хімічними і радіоактивними речовинами та від інших процесів руйнування;

— захист від заростання сільськогосподарських угідь чагарниками і дрібноліссям. Окрім того, вони повинні також здійснювати інші заходи щодо поліпшення культуртехнічного стану земель, рекультивацію порушених земель, проводити заходи щодо підвищення родючості ґрунту та поліпшення інших корисних властивостей землі, знімання, використання і збереження родючого шару ґрунту при проведенні робіт, пов’язаних із порушенням земель (ст. 84 Земельного кодексу України).

До основних заходів по збереженню, відновленню, поліпшенню ґрунту належать дії по боротьбі з вітровою та водною ерозією ґрунту, з безгосподарним ставленням до земель, меліорацією та рекультивацією земель, а також боротьба із забрудненням ґрунту.

Вітрова та водна ерозія ґрунту розповсюджена майже на всіх орних землях України. Розвиток водної та вітряної ерозії ґрунту призводить до їх інтенсивної деградації та повного виснажування. Щорічно змивається водою

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

19

КНУ.З.6.050201.14.13.04.ОПС

та видувається вітром понад 600 млн. тонн ґрунту, у тому числі 45 млн. тонн гумусу. Запобігання цим процесам є обов’язком власників землі та землекористувачів. В іншому випадку Україна не зможе розраховувати на стабільне нарощування сільськогосподарської продукції та забезпечення свого населення продуктами харчування.

Особливої уваги заслуговує питання рекультивації земель. Рекультивація земель — це відтворення порушених земель до стану, придатного для використання їх за цільовим призначенням. Згідно з Земельним кодексом України власники землі та землекористувачі зобов’язані проводити рекультивацію земель. Повернення рекультивованих земель у сільськогосподарське виробництво є обов’язковою умовою для отримання нової земельної ділянки для видобутку корисних копалин відкритим способом і торфу та проведення інших робіт, пов’язаних з порушенням ґрунтового покриву.

Одночасно на користувачів надрами покладена відповідальність щодо приведення земельних ділянок, порушених при користуванні надрами, у стан, придатний для подальшого їх виробничого використання. Підприємства та організації, які отримали землю для тимчасового або постійного несільськогосподарського користування, зобов’язані зняти та зберегти родючий шар ґрунту при проведенні робіт, пов’язаних з порушенням землі, а після завершення таких робіт повернути його на старе місце або використати для підвищення продуктивності ґрунту інших земель сільськогосподарського призначення.

В останні роки особливого значення набувають заходи боротьби із забрудненням та псуванням сільськогосподарських земель. Сільськогосподарські угіддя забруднюються різними джерелами: відходами промислових підприємств, атомних електростанцій та інших установок, при розробці корисних копалин.

У результаті промислового забруднення земель знижується врожайність сільськогосподарських культур. Велике промислове

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

20

КНУ.З.6.050201.14.13.04.ОПС

забруднення земель сільськогосподарського призначення доповнюється радіоактивним, через що повністю виводяться з дії площі сільськогосподарських земель. Так, за даними Держагропрому України площа сільськогосподарських угідь, які були забруднені радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, складає 898,9 тис. га. Несвоєчасне вжиття заходів щодо запобігання та зменшення забруднення земель сільськогосподарського призначення призвело до виникнення нової категорії земель, які отримали назву «деградовані сільськогосподарські угіддя». Вказані землі згідно із ст. 84 Земельного кодексу України підлягають тимчасовій консервації, тобто виведенню з господарського обігу.

Консервації підлягають і сільськогосподарські угіддя, забруднені токсичними промисловими відходами, радіоактивними речовинами вище за дозволений рівень; такі, що піддаються ерозії, заболочені, а також інші землі, подальше використання яких за призначенням може призвести до розвитку несприятливих процесів та погіршення стану навколишнього природного середовища.

Забруднення земель можливе також і в процесі сільськогосподарського виробництва безпосередньо власниками землі або землекористувачами. Для підвищення врожайності сільськогосподарських культур господарства використовують різні агрохімікати, пестициди, мінеральні добрива, які призначені для боротьби з бур’янами, хворобами та шкідниками рослин. Однак при їх застосуванні виникають різні негативні наслідки — забруднення навколишнього середовища та спричинення шкоди здоров’ю населення, водним об’єктам, лісовій рослинності, тваринному світу. Правовою основою застосування хімічних речовин у сільському господарстві є Закон України від 25 червня 1991 року «Про охорону навколишнього природного середовища», Закон України від 2 березня 1995 року «Про пестициди і агрохімікати», а також інші підзаконні акти, які були прийняті на основі цього закону.

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

21

КНУ.З.6.050201.14.13.04.ОПС

Пестициди та агрохімікати вітчизняного, а також іноземного виробництва, що завозяться для використання на територію України, повинні відповідати таким вимогам:

— мати високу біологічну ефективність;

—бути безпечними для здоров’я людини та навколишнього природного середовища, за умови дотримання регламентів їх застосування;

— відповідати державним стандартам, санітарним нормам та іншим нормативним документам.

Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених для використання, регламент їх застосування та щорічні доповнення до нього ведуться Укрдержхімкомісією у встановленому порядку. Технічні засоби застосування пестицидів і агрохімікатів підлягають обов’язковій сертифікації. Підприємницька діяльність у сфері виробництва, зберігання, транспортування, реалізації пестицидів і агрохімікатів та торгівля ними здійснюються на підставі ліцензії. Речовини, які становлять підвищену небезпеку, застосовуються лише за спеціальним дозволом Міністерства охорони здоров’я України і Міністерства охорони навколишнього природного середовища України. Перелік пестицидів і агрохімікатів, які становлять підвищену небезпеку, визначається Кабінетом Міністрів України.

Усі підприємства, установи, організації та громадяни зобов’язані додержуватися правил транспортування, зберігання і застосування засобів захисту рослин, стимуляторів їх росту, мінеральних добрив, токсичних, хімічних речовин та інших препаратів з тим, щоб запобігти забрудненню ними або їх складовими навколишнього природного середовища та продуктів харчування. У разі порушення чинного законодавства про пестициди і агрохімікати винні особи притягуються до цивільної, дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності.

Крім земельних ресурсів у сільському господарстві шкідливого впливу зазнають водні ресурси, лісова рослинність, дикий тваринний світ.

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

22

КНУ.З.6.050201.14.13.04.ОПС

Згідно з Водним кодексом України всі води (водні об’єкти) підлягають охороні від забруднення, засмічення, вичерпання та інших дій, які можуть погіршити умови водопостачання. З метою запобігання забрудненню води сільськогосподарські підприємства, селянські (фермерські) господарства та громадяни повинні дотримуватися встановлених правил зберігання, транспортування та використання добрив, хімічних засобів та інших токсичних препаратів та речовин. Вказаним суб’єктам на територіях водоохоронних зон забороняється використання стійких та сильнодіючих пестицидів, а у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм повністю забороняється зберігання та використання усіх видів пестицидів та добрив.

Водний кодекс України забороняє вводити в дію підприємства, споруди та інші об’єкти, які впливають на стан вод (ст. 98 Водного кодексу України). Будівництво тваринницьких ферм та комплексів по переробці сільськогосподарської продукції потребує додержання встановлених правил щодо забезпечення об’єктів очисним обладнанням і спорудами, які знешкоджують стічні води.

Велику увагу чинне законодавство приділяє врегулюванню відносин щодо зберігання водності малих річок, які в основному протікають по землях сільськогосподарських підприємств. Сільськогосподарські підприємства, розташовані в басейні малих річок, зобов’язані здійснювати агротехнічні, агромеліоративні і гідротехнічні заходи. Крім того, з метою охорони малих річок їм забороняється: змінювати рельєф басейну річки; зменшувати природний рослинний та лісовий покрив; розорювати заплавні землі та застосовувати на них засоби хімізації; руйнувати русла пересихаючих річок; проводити осушувальні меліоративні роботи на заболочених ділянках та урочищах у верхів’ях річок; надавати земельні ділянки у заплавах річок під будь-яке будівництво; здійснювати інші роботи, що можуть негативно впливати чи впливають на водність річки і якість води в ній.

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

23

КНУ.З.6.050201.14.13.04.ОПС

До основних заходів щодо збереження водності річок і охорони їх від забруднення належить створення прибережних захисних смуг (ст. 81 Водного кодексу України). Всі сільськогосподарські підприємства зобов’язані суворо додержуватися встановленого правового режиму при здійсненні господарської діяльності в цих смугах.

Лісова рослинність також зазнає негативного впливу від діяльності сільськогосподарських підприємств. Можливим є пошкодження, а в деяких випадках і знищення лісів через їх забруднення хімічними речовинами, пестицидами і агрохімікатами.

ВИСНОВКИ

Проходячи практику в ДВНЗ «КНУ» я проаналізувала стан ґрунту на території України. Для того, щоб покращити родючість землі необхідно вибрати систему обробки грунту. Вибір найпридатнішої для конкретного грунту і конкретної культури системи потребує врахування таких чинників, як послідовність висадження культур, топографія, тип грунту, погодні умови.

Одна з таких систем – це безорна обробка грунту. Раціональний спосіб обробітку грунту є економічним вчасним засобом, що дає змогу зменшити очікувані витрати за рахунок: зменшення витрати палива, зменшення капіталовкладень на обладнання і витрат на ремонт, збільшення гектарів, що обробляються за годину роботи. У будь-якій системі раціональних способів обробітку грунту має поліпшитися продуктивність, а також має збільшитися чистий прибуток, позаяк фермер має можливість застосувати методику, що забезпечує раціональне використання грунту і зберігання водних ресурсів.

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

1

КНУ.З.6.050201.14.13.0В

Розроб.

Маргарьян Я.

Перевір.

Тиханський М.П.

Реценз.

Н. Контр.

Затверд.

Висновки

Літ.

Аркушів

1

СУАс-09-1




1. Мы рассматриваем социометрию как метод который при последовательном и широком применении поднимает нашу на
2. тема построения научных текстов TEX TEX ~ это система компьютерной вёрстки [1] разработанная американским пр
3. ЧЕМУ УЧАТ В ШКОЛЕ
4. Методы улучшения качества воды
5. А Маслоу
6. Світ - творіння Бож
7. Денежное обращение и способы его регулирования
8. і Б~л ~аза~станны~ халы~аралы~ ілгері жылжуы жолында~ы ~лкен ~адам болма~
9. а. Формула расчета таможенных платежей В общем виде расчет стоимости товара таможенных платежей можно
10. тема правових норм що регулюють відносини з приводу безпосереднього здійснення господарської діяльності
11. 84 Карт сборной команды страны модель 1984 года Необходимость этого материала продиктована ре
12. лекция 46 ТОПП 9
13. Реферат- Биогаз- и греет и варит
14. Межгрупповое поведение
15. Тема 2.Клонированные животные Тема 3
16. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук Львів ~8 Дисерта
17. Статья 1 Откуда и когда взяла свое начало Древняя Русь На эти вопросы до сих пор нет точных и однозначн
18. і Тільки ГалицькоВолинська держава увійшовши до складу Корони Польської як особистий домен короля офіційн
19. Анализ эффективности использования материально-производственных запасов
20. Вирджиния Эндрюс Сквозь тернии Часть первая ДЖОРИ Если папа не заезжал за мной в