Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

1та Н2 ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ- При вивченні Положення про розслідування та облік нещасних випадків проф

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Практична робота № 3

Розслідування та облік нещасних випадків,

професійних захворювань на виробництві

Мета роботи: навчитися проводити процес розслідування нещасних випадків,

кодувати інформацію та вести облік нещасних випадків,

оформляти акти  за формами Н-1та Н-2.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ:

При вивченні Положення про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на підприємствах, в установах і організаціях студенти повинні засвоїти:

дія цього Положення поширюється на підприємства, установи та організації незалежно від форми власності (далі - підприємства), на осіб, у тому числі іноземців та осіб без громадянства, які є власниками цих підприємств або уповноваженими ними особами, фізичних осіб які відповідно до законодавства використовують найману працю (далі - роботодавці), на осіб, які забезпечують себе роботою самостійно за умови добровільної сплати ними внесків на державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а також на осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту), проходять виробничу практику або залучаються до праці (далі - працівники);

порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, що сталися з учнями і студентами навчальних закладів під час навчально-виховного процесу, трудового і професійного навчання в навчальному закладі, визначається МОН.

ПОРЯДОК РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ

Розслідуванню підлягають раптові погіршення стану здоров'я, поранення, травми, у тому числі отримані внаслідок тілесних ушкоджень, заподіяних іншою особою, гострі професійні захворювання і гострі професійні та інші отруєння, теплові удари, опіки, обмороження, утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та іонізуючим випромінюванням, інші ушкодження, отримані внаслідок аварій, пожеж, стихійного лиха, що призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення потерпілого на іншу (легшу) роботу терміном не менш як на один робочий день, а також випадки смерті на підприємстві (далі - нещасні випадки).

За висновками роботи комісії з розслідування нещасні випадки визнаються пов'язаними з виробництвом і складається акт за формою Н-1 про нещасні випадки, що сталися з працівниками під час виконання трудових (посадових) обов'язків, у тому числі у відрядженнях.

Якщо за висновками роботи комісії з розслідування прийнято рішення, що про нещасний випадок не повинен складатися акт за формою Н-1, про такий нещасний випадок складається акт за формою НТ (невиробничий травматизм) відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру.

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО НЕЩАСНІ ВИПАДКИ, ЇХ РОЗСЛІДУВАННЯ ТА ОБЛІК

Про кожний нещасний випадок свідок, працівник, який його виявив, або сам потерпілий повинні негайно повідомити безпосереднього керівника робіт чи іншу уповноважену особу і вжити заходів до надання необхідної допомоги.

Керівник робіт (уповноважена особа підприємства) у свою чергу зобов'язаний:

• терміново організувати медичну допомогу потерпілому, у разі необхідності доставити його до лікувально-профілактичного закладу. Повідомити про те, що сталося, роботодавця, а також відповідну профспілкову організацію;

• зберегти до прибуття комісії з розслідування обстановку на робочому місці та устаткування у такому стані, в якому вони були на момент події, а також вжити заходів до недопущення подібних випадків у ситуації, що склалася.

Роботодавець, одержавши повідомлення про нещасний випадок, крім випадків із смертельним наслідком та групових:

• повідомляє про нещасний випадок відповідний робочий орган виконавчої дирекції Фонду;

• організує його розслідування і утворює комісію з розслідування. До складу комісії з розслідування включаються керівник (спеціаліст) служби охорони праці або посадова особа (спеціаліст), на яку роботодавцем покладено виконання функцій спеціаліста з питань охорони праці (голова цієї комісії), керівник структурного підрозділу або головний спеціаліст, представник профспілкової організації, членом якої є потерпілий, або уповноважений трудового колективу з питань охорони праці, якщо потерпілий не є членом профспілки, інші особи.

Керівник робіт, який безпосередньо відповідає за охорону праці на місці, де стався нещасний випадок, до складу комісії з розслідування не включається.

Потерпілий або його довірена особа має право брати участь в розслідуванні нещасного випадку.

Комісія з розслідування нещасного випадку зобов'язана протягом трьох діб:

• обстежити місце нещасного випадку, опитати свідків і осіб, які причетні до нього, та одержати пояснення потерпілого, якщо це можливо;

визначити відповідність умов і безпеки праці вимогам нормативно-правових актів про охорону праці;

з'ясувати обставини і причини, що призвели до нещасного випадку, визначити, пов'язаний чи не пов'язаний цей випадок з виробництвом;

• скласти акт розслідування нещасного випадку

Нещасні випадки, про які складаються акти за формою Н-1 або НТ, беруться на облік і реєструються роботодавцем у спеціальному журналі.

Роботодавець повинен розглянути і затвердити акти за формою Н-1 або НТ протягом доби після закінчення розслідування, а щодо випадків, які сталися за межами підприємства, - протягом доби після отримання необхідних матеріалів.

Акти розслідування нещасного випадку, акти за формою Н-1 або НТ разом з матеріалами розслідування підлягають зберіганню протягом 45 років на підприємстві, працівником якого є (був) потерпілий.

Нещасні випадки з учнями і студентами навчальних закладів, що сталися під час проходження ними виробничої практики або виконання робіт на підприємстві під керівництвом його посадових осіб, розслідуються і беруться на облік підприємством. У розслідуванні повинен брати участь представник навчального Закладу.

Нещасні випадки, що сталися на підприємстві з учнями і студентами навчальних закладів, які проходили виробничу практику або виконували роботу під керівництвом викладача на виділеній підприємством дільниці, розслідуються навчальним закладом разом з представником підприємства і беруться на облік навчальним закладом.

Контроль за своєчасністю і об'єктивністю розслідування нещасних випадків, їх документальним оформленням та обліком,, виконанням заходів щодо усунення причин здійснюють органи державного управління, органи державного нагляду за охороною праці, Фонд відповідно до їх компетенції.

СПЕЦІАЛЬНЕ РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ

Спеціальному розслідуванню підлягають нещасні випадки:

із смертельним наслідком;

групові, які сталися одночасно з двома і більше працівниками незалежно від тяжкості ушкодження їх здоров'я;

випадки смерті на підприємстві;

випадки зникнення працівника під час виконання ним трудових обов'язків.

Спеціальне розслідування нещасного випадку організовує роботодавець.

Роботодавець у п'ятиденний термін після закінчення спеціального розслідування нещасного випадку надсилає за рахунок підприємства матеріали прокуратурі, відповідним органам державного нагляду за охороною праці і профспілковому органу, представники яких брали участь у розслідуванні. Перший примірник матеріалів розслідування залишається на підприємстві.

Потерпілому або членам його сім'ї, довіреній особі надсилається затверджений акт за формою Н-1 або НТ разом з копією акта спеціального розслідування нещасного випадку.

МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ

Метою розслідування нещасних випадків є:

з'ясування умов, обставин та причин, які призвели до виникнення небезпечної чи аварійної ситуації на виробництві;

визначення причин, які призвели до нещасного випадку;

визначення кола винних осіб і склад вини кожної;

розробка заходів щодо запобігання аналогічним випадкам. Усі випадки мають бути ретельно вивчені, адже легкі нещасні випадки можуть бути причинами серйозних аварій.

Розслідування мають вестися в такій послідовності:

огляд місця пригоди, його фотографування, складання схеми та ескізів;

опитування потерпілих, свідків, посадових осіб;

вивчення технічної документації;

технічна експертиза і слідчий експеримент;

медична експертиза;

складання акту і, у разі необхідності, висновку технічного інспектора.

Складання акта про нещасний випадок на виробництві

Про нещасний випадок, унаслідок якого працівник втратив працездатність на один день і більше або виникла необхідність перевести його на іншу, легшу роботу терміном не менш як на один день, складається акт за формою Н-1.

Інформація, яка є в акті, допомагає розкрити картину пригоди, проаналізувати причини і ефективність заходів, які приймаються щодо зниження травматизму тільки в тому випадку, коли акт складений правильно, об'єктивно, на основі проведеного глибокого розслідування.

Акт про нещасний випадок - офіційний документ строго встановленої форми Н-1. Відхилення від цієї форми можуть викликати різні ускладнення при вирішенні питання про відшкодування матеріальних збитків потерпілих, а також значною мірою утруднює аналіз травматизму.

ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ РОБОТИ:

  1.  Ознайомитись з теоретичними відомостями.
  2.  Вивчити послідовність проведення розслідування нещасних випадків.
  3.  Оформити акт за формою Н-2 про нещасний випадок, що стався під час навчально-виховного процесу.
  4.  Оформити акт за формою Н-1 про нещасний випадок, що стався на виробництві. При оформленні акту необхідно дотримуватись наступних вимог:

А) Чим повніше й об'єктивніше буде проведено розслідування і з'ясування обставин, за яких стався нещасний випадок, тим менша ймовірність помилок у визначенні причин і більше гарантії правильності прийнятого рішення про заходи попередження травматизму.

Б) Вся увага при описі обставин має бути зосереджена на повному розкритті причин нещасного випадку. Обставини потрібно викладати коротко, в логічній послідовності, не загромаджувати дрібницями, вже відомими даними, що не стосуються справи. В акті потрібно записувати те, що встановлено комісією при розслідуванні, і в жодному разі не записувати передбачення і домисли.

В) Визначення причини - головна мета розслідування, оскільки лише за умови, що причина визначена правильно, можна бути впевненим в ефективності профілактичних заходів.

Г) Визначення заходів щодо усунення причин нещасних випадків - завершальний етап складання актів за формою Н-1. Тільки при правильному формулюванні обставин і причин заходи щодо запобігання травматизму будуть ефективними.

Д) При розробці заходів щодо запобігання і розслідування нещасних випадків необхідно врахувати:

в акті мають бути вказані конкретні заходи по усуненню причин нещасного випадку. Коли в акті не визначені заходи, то потрібно провести дорозслідування;

заходи мають бути спрямовані насамперед на ліквідацію порушень правил і норм техніки безпеки;

заходи мають бути сформульовані конкретно, технічно грамотно;

зберігати послідовність у записах заходів, спочатку найбільш важливі (технічні), потім усі інші;

обов'язково вказати виконавців і терміни виконання запланованих заходів.

5. Дати відповіді на контрольні питання.

Контрольні питання

  1.  Які нещасні випадки підлягають розслідуванню?
  2.  У яких випадках складається акт за формою Н-2 ?
  3.  У яких випадках складається акт за формою Н-1, а в яких випадках за формою НТ (невиробничий травматизм)?
  4.  Наведіть склад комісії, яка розслідує нещасні випадки, професійні захворювання, аварії.
  5.  Коли проводиться спеціальне розслідування?
  6.  Що є метою розслідування нещасних випадків?
  7.  В якій послідовності проводиться розслідування нещасних випадків?
  8.  Хто здійснює контроль за своєчасним розслідуванням нещасних випадків, професійних захворювань та аварій?

Теми рефератів

  1.  Основні положення з розслідування нещасних випадків, професійних захворювань.

Стан виробничого та невиробничого травматизму в Україні.

Державний нагляд за створенням здорових і безпечних умов пращ.

  1.  Розроблення та зміст плану ліквідації аварії на промисловому підприємстві.


Додаток 1.4

до Положення про організацію охорони

праці та порядок розслідування нещасних

випадків у навчально-виховних закладах

Затверджую

Форма Н-2

Керівник навчально-виховного закладу

_________________________________

(підпис,  розшифровка підпису)

_________________________

(дата)

Печатка закладу

АКТ №

про нещасний випадок з учнем (вихованцем), студентом

навчально-виховного закладу (складається у чотирьох примірниках)

  1.  Власник закладу (міністерство, відомство, орган, до сфери управління якого належить заклад)______________
  2.  Найменування і адреса закладу______________________________________________________________________

(область, місто, село, район)

  1.  Прізвище, ім'я, по батькові потерпілого__________________________________________________________________
  2.  Стать: чоловіча, жіноча (підкреслити) ____________________________________________________________________________________________________________________________
  3.  Вік____________________________________________________________________________________________________

(число, місяць, рік народження)

6. Заклад,  клас (група),  де навчається (виховується)  потерпілий_______________________________________

  1.  Місце, де стався нещасний випадок_______________________________________________________________________
  2.  Прізвище, ім'я, по батькові вчителя, викладача, вихователя, керівника заходу, у класі (групі) якого стався нещасний випадок___________________________________________________________________________
    9. Дата проведення інструктажу, навчання з охорони праці, безпеки життєдіяльності:

інструктаж вступний __________________________________________

інструктаж на робочому місці _________________________________________________________________________

10. Дата і час нещасного випадку __________________________________________________________

(година, число, місяць, рік)

11. Обставини, за яких стався нещасний випадок___________________________________________________________

  1.  Вид події_______________________________________________________________________________________________..
  2.  Причини__ _________________________________________________________________________________________
  3.  Перебування потерпілого в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння____________________________________
  4.  Заходи щодо усунення причин нещасного випадку:

№ з/п

Найменуввання заходів

Термін виконання

Виконавець

Відмітка про виконання

  1.  Особи, які допустили порушення законодавчих та інших нормативних актів з охорони праці________________________________________________________________________________________________

(прізвище, ім'я, по батькові,__________________________________________________________________________________

професія, посада, статті, параграфи, пункти________________________________________________________________________

порушених ними законодавчих та інших  нормативних актів)_____________________________________________________

17. Свідки нещасного випадку__________________________________________________________________________

Акт складено__________________________________________________________________________________________

(число, місяць, рік)
Голова комісії     _______________________________________________________________________________________

(прізвище, підпис)
(посада) Члени комісії________________________________________________________________________________

(прізвище, підпис) (посада)

18. Висновки лікувальної установи

Наслідок нещасного випадку__________________________________________________________________________

Діагноз за довідкою лікувальної установи

Звільнений від навчання (відвідування) закладу

Число днів невідвідування закладу

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------__

(потерпілий одужав, встановлено інвалідність І, II, III групи, помер)

                   Керівник закладу ___________________________________

                   (прізвище)
»______» ____________________  200    р.

Додаток. 1.5

до Положення про організацію охорони праці та порядок

розслідування нещасних випадків у навчально-виховних закладах

ПОВІДОМЛЕННЯ

про наслідки нещасного випадку з потерпілим

(прізвище, ім'я, по батькові)

який(а) навчається. Виховується________________________________________________________________(заклад)

______________________________________________________________________________(клас, група)
за актом форми Н-2 __________ від «__»________200_ р.

Наслідки нещасного випадку (за п. 18 акта форми Н-2: потерпілий одужав, встановлена інвалідність 1, 2, 3 групи, помер (потрібне підкреслити)

Керівник закладу ______________________________________________________________________

Діагноз за довідкою           Звільнений від навчання                Число днів

лікувальної установи           (відвідування) закладу                                   невідвідування закладу

(прізвище)

«       » 200__ р.

У випадках, передбачених пунктом 21 другого розділу Положення, у повідомленні зазначається акт форми Н-1.




1. 49. Архитектура Франции 17 век
2. Пермский государственный технический университет Инженерная графика
3. ции. БВ Сырьем для пртий мол
4. Тема 2 Внешняя и внутренняя среда организации для ООО Тольяттинский трансформатор Тем
5. УТВЕРЖДАЮ Зав
6. Адвокатура социальноправовой институт занимающийся защитой прав свобод и интересов доверителя в суде.html
7. Основы нормирования труда персонала
8. Допущено Министерством образования РФ рекомендована методическим объединением
9. Контрольная работа 5 1Рефрейминг Если начинаю делать какуюлибо большую работу например написание рефе
10. Статья учителя начальных классов высшей категории руководителя экологической группы Юный эколог МОУ С
11. Мужчины с Марса женщины с Венеры Джон ГрэйМужчины с Марса женщины с Венеры
12. пять стаканов джина
13. УЕБНОЕ ПОСОБИЕ ПО ИЗУЧЕНИЮ ЛЕКСИКИ КИТАЙСКОГО ЯЗЫКА ДЛЯ СТУДЕНТОВ 4-5 КУРСОВ
14. Тридцатые я вспомнил как однажды жестоко обошелся с осой
15. ]Средними тобто
16. Машины протирочно-резательные МПР-350М
17. Курсовая работа- Социально-экономические последствия расширения Европейского Союза для России и Беларуси
18. Исследование поглощения видимого света рентгеновского и j ~ излучения
19. Война Миров совершенно непобедимые войны с другой планеты были повержены обыкновенными земными микробам
20. то там мифическим инвестором а перед тысячами реальных людей которые поверили в нас и это сильно влияет на н