Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Під час редагування зображення за допомогою різних інструментів так чи інакше зачіпають пікселі рисунка

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Розділ 9

Перше ознайомлення з шарами

У попередніх розділах описано, як відкривають, створюють, редагують і опрацьовують зображення. Поняття зображення нерозривно пов’язане з поняттям шару, яке відкриває нові можливості в редагуванні, раніше доступні тільки в векторній графіці. Під час редагування зображення за допомогою різних інструментів так чи інакше зачіпають пікселі рисунка. Для того, щоб працювати автономно з новими фрагментами, їх можна розміщати на нових шарах.

Що таке шари

Робота з шарами нагадує редагування зображення, нанесеного на прозору плівку, через яку видно нижні зображення. Якщо вилучити (витерти) гумкою зображення на шарі, то стануть видимі зображення на нижніх шарах. У порядку створення нові шари розташовуються над попередніми. Такі накладені одна на одну плівки утворюють стос. Шар можна зробити невидимим, тобто витягнути його зі стосу і заховати. Шари можна міняти місцями, і тоді рисунки будуть перекриватись інакше. Малювати можна тільки на одному шарі, зовсім не зачіпаючи інші.

Звичайно, якщо замалювати якийсь шар суцільним малюнком без прогалин, то не буде видно, що намальовано під ним, проте шар можна зробити напівпрозорим. Під усіма шарами міститься шар з назвою Background (Фон), його ще називають фоновим. Він повністю непрозорий і є базовим зображенням. Нижче фону вже нема нічого, пікселі фону неможливо зробити прозорими.

Шарів можна створювати багато, до кожного з них можна застосовувати різні ефекти і редагувати, розміщувати їх у довільній послідовності. Відредаговані шари можна суміщати й обєднувати. Якщо шар стає непотрібним, то його можна вилучити. Зазначимо, що додавання шарів потребує додаткового обсягу пам’яті для документа (додаткових обсягів потребують лише непрозорі фрагменти).

Малюнок з шарами можна зберігати тільки в деяких спеціальних форматах. Часто малюнки, які готують для публікації в Інтернеті, треба перевести в якийсь інший формат без шарів (GIF або JPEG). 

Операції з шарами

Керують шарами за допомогою команд з меню Layer (Шар) та палітри Layer (Шар), яка стає активною після відкривання зображення. Зображення автоматично розміщується на шарі з назвою Background (Фон), що виділений темно-синім кольором. Такий шар називають цільовим (Тarget). Напроти нього є значки ока та пензлика. Перший значок означає, що шар видимий, а другий, – що зображення можна редагувати. Поряд з назвою шару є мініатюрне зображення документа. За замовчуванням Photoshop відображає мініатюрні зображення всіх шарів, щоб орієнтуватися, що редагують. У верхньому правому кутку палітри є чорна стрілка, за допомогою якої відкривають меню палітри, що містить головні команди керування шарами.

Буква Т означає, що шар текстовий. Текст у шарах зберігається не як набір точок, а як текст, який можна редагувати. Причому це буде доти, докине обєднають текст зі звичайним шаром.

Команду New Layer (Новий шар) використовують для створення нових шарів. Вона відкриває діалогове вікно New Layer. У полі Name (Ім’я) можна ввести назву шару, за замовчуванням це Layer1. Завдяки зміні параметра Opacity (Непрозорість) можна керувати прозорістю шару. Інші параметри вікна розглянемо нижче.

Новостворений шар – це прозора плівка, на якій можна створювати непрозорі фрагменти зображень. Ці фрагменти рухомі, їх можна переміщати по шарі з місця на місце за допомогою інструмента  Move (Переміщення).

На початку розділу зазначено, що пікселі фонового Background (Фон) шару утворюють базове зображення, і їх неможливо зробити прозорими. Однак і це правило в Photoshop можна обійти, якщо попередньо зробити деякі перетворення, а саме – перетворити фоновий шар у звичайний. Для цього треба двічі клацнути на елементі Background (Фон) у палітрі Layers. Відкриється діалогове вікно, в яке можна ввести назву нового шару, Photoshop пропонує за замовчуванням Layer0, після чого натиснути на ОК або Enter.

Вправа 1. Робота з шарами

Для початку, щоб простіше викласти послідовність дій, відкриємо зображення, до якого будемо додавати різні фрагменти, розміщаючи їх на різних шарах.

  1.  Відкрийте нове зображення з папки Sample (Приклади) і палітру Layer (Шар) з меню Window. На палітрі відразу відобразиться шар з назвою Background (Фон), виділений темно-синім кольором.

    

  1.  Клацніть на чорній стрілці в верхньому правому кутку палітри, відкриється меню палітри. Команди керування розміром мініатюри, її ввікненням і вимкненням є в діалоговому вікні Palette Options.

  1.  Додайте ще один шар. Виберіть команду New Layer (Новий шар) з меню. Відкриється діалогове вікно New Layer. Тут у полі Name (Ім’я) залишіть назву Layer1. Натисніть на ОК. На палітрі Layer з’явиться новий шар з назвою Layer1.
  2.   Задайте Основним кольором синій. Для цього двічі клацніть на чорному прямокутнику і виберіть у вікні Color Picker (Вибір кольору) синій колір, натисніть на ОК.
  3.   Виберіть на панелі інструментів інструмент  Прямокутник. На панелі параметрів виберіть параметр Shape Layers . Якщо цей параметр активний, то фігури, які ви малюєте заповнюються Основним кольором. Протягніть курсор по зображенню для створення прямокутника, який автоматично заповниться синім кольором. Зверніть увагу на палітру Layer – замість назви Layer1 з’явилася назва Shape з зображеним прямокутником.

      

  1.  Створіть ще один шар і назвіть його Curve (Крива).  Виберіть основним кольором чорний, клацнувши на маленькому чорному квадраті в нижньому лівому кутку вікна.
  2.  Перевірте, чи шар Curve є цільовим (підсвічений синім кольором). Виберіть інструмент Paintbrush (Пензлик) і домалюйте качечці шапочку, шалик і лапки. На мініатюрі шару відобразяться всі замальовані ділянки.
  3.  Перейдіть у палітрі Layer на другий шар Shape1 з синім прямокутником, зробивши тепер його цільовим. Виберіть інструмент  Move на панелі інструментів. Курсор мишки набуде вигляду чорного грубого хрестика зі стрілкою. Перетягніть синій прямокутник трохи праворуч.

 

  1.  Шари можна переглядати і ховати. Якщо натиснути на значку ока і вимкнути його, то зображення шару щезне. Вимкніть видимість двох нижніх шарів і залиште лише шар Curve.
  2.  Увімкніть видимість усіх шарів. Виберіть цільовим шаром Curve. На палітрі Layer під словом Layer є список з режимами (Mode), виберіть Dissolve (Розсіяний). Повзунком Fill (Заповнення) задайте коефіцієнт розсіяності 50%.
  3.  Перейдіть у шар Shape1, зробивши його цільовим. Виберіть у палітрі Layer режим Linear Dodge (Лінійне освітлення).

  1.  Шари можна міняти місцями. Підведіть вказівник мишки до слова Curve в палітрі Layer. Вказівник мишки перетвориться зі стрілки в руку. Клацніть і, не відпускаючи кнопки мишки, перетягніть назву шару вниз. Контур з назвою шару почне переміщатися. Коли досягнете потрібного місця відпустіть кнопку мишки. В палітрі Layer шари поміняються місцями.
  2.  На палітрі Layer є параметр Opacity (Непрозорість), за допомогою якого можна керувати прозорістю шару. Якщо параметр має значення 100%, то намальовані фрагменти цілком непрозорі. Змінюйте прозорість кожного з шарів і подивіться, як вона впливає на загальне зображення.
  3.  Щоб вилучити будь-який шар зробіть його цільовим і виберіть команду Delete Layer (Вилучити шар).

Використання шарів для створення композицій

Завдяки вмілому поєднанню роботи з шарами та каналами можна створювати різноманітні композиції та колажі. Нижче наведено кілька вправ, які ілюструють ці можливості.

Вправа 2. Створення кольорових фрагментів на напівтоновому зображенні

Дуже цікаво виглядатиме чорно-біле зображення, якщо деякі його фрагменти будуть кольоровими. Для досягнення такого ефекту виконайте низку дій.

  1.  Відкрийте будь-яке зображення, з яким будете працювати, і зробіть його копію Image\Duplicate (Зображення\Дублювати). У вікні Duplicate Image в полі As (Як) задайте його ім’я.
  2.  Тепер копію треба перетворити в режим Grayscale (Градації сірого) за допомогою команди Image\Mode\Grayscale (Зображення\Режим\Градації сірого).
  3.  Наступними командами скопіюйте сіре зображення в буфер Select\All (Виокремити\Все) і Edit\Copy (Редагування\Копіювання).
  4.  Перейдіть до першого зображення і вклейте чорно-білу копію (Ctrl+V). Чорно-біле зображення потрапить автоматично на новий шар. Виберіть на панелі інструментів гумку, підберіть їй розмір. Починайте витирати шар на тій ділянці, яку хочете залишити кольоровою.

Вправа 3. Прозорі кулі

  1.  Відкрийте зображення, яке треба помістити в скляну кулю. Розмір фотографії нехай буде 300×300 пікселів.
  2.  Перетворіть фоновий шар Background, де є фотографія, у шар з назвою Photo1. Для цього клацніть двічі по назві шару Background.
  3.  Створіть ще один шар, назвіть його Photo2. Виділіть ту частину зображення, яка буде під склом, за допомогою еліптичного виокремлення. Якщо вас не задовольняє зроблене виокремлення, то його можна підправити, виконавши команду Selected\Transform Selection. Виокремлення буде оточене рамкою, пересуваючи яку, можна змінювати розміри виокремлення.
  4.   Заповніть виокремлення голубим кольором (можна рожевим, жовтим або будь-яким іншим) і задайте значення параметра Opacity 60%. Цей параметр найліпше налаштовувати наприкінці роботи.

  1.  Інвертуйте виокремлення, зробіть шар Photo1 цільовим шаром.

  1.  Поверніться до шару Photo2 і виокремте всю робочу поверхню. Це можна зробити, клацнувши по назві шару й утримуючи натиснутою клавішу Ctrl.
  2.  Відкрийте палітру Channels і натисніть на кнопку Save selection as channel, яка розміщена в нижній частині палітри. Утвориться новий канал Alpha1.
  3.  Перейдіть в канал Alpha1, виберіть у меню Filter\Blur\Gaussian Blur і налаштуйте параметр Radius – 25 pixels. Повторіть цю операцію двічі, задаючи почергово значення Radius – 12 та 6 pixels.

  1.  Поверніться до палітри Layers і створіть ще один шар Photo3. Заповніть на ньому еліптичне виокремлення чорним кольором. Якщо нічого не виокремлено, то клацніть на шарі Photo2, утримуючи натиснутою клавішу Ctrl, налаштуйте Mode отриманого шару на режим Screen.
  2.  Виконайте команду меню Filter\Render\Lighting Effects і в діалоговому вікні Lighting Effects задайте такі параметри: Light type: Directional; On: Увімкнено; Intensity: 39; Колір світла: Білий; Gloss: 52; Material: 40; Exposure: 82; Ambience: 68; Texture channel: Alpha 1; White is high: Увімкнено; Height: 100. Зазначимо, що джерело світла потрібно розташувати так, щоб на краю форми був блиск, а поверхня стала темно-сірою.

  1.  Налаштуйте параметр Opacity шару Photo3 на 80%.
  2.  Створіть ще один шар і назвіть його Photo4. Розмістіть його під усіма попередніми шарами, перетягаючи мишкою з верхньої частини палітри в нижню. Заповніть цей шар якимось темним кольором для отримання більшого контрасту.

Редагування шарів

Робота з шарами надзвичайно цікава. Вона дає змогу редагувати окремі фрагменти зображень, не зачіпаючи інших, а також створювати надзвичайно цікаві ефекти, тут все залежить від фантазії. В подальших вправах розглянуто команди редагування зображень на шарах та створення ефектів.

Команди перетворення

Програма Photoshop має групу команд для перетворення зображень на шарі. Після вибору Edit\Transform (Редагування\Перетворення) відкриється підменю команд, які дають змогу масштабувати (Scale), обертати (Rotate), нахиляти (Skew), деформувати (Distor), додавати перспективу (Perspective), дзеркально відображати щодо вертикалі та горизонталі (Flip Horizontal, Flip Vertical) окремі елементи.

Завдяки застосуванню команди перетворення, можна впливати на всі непрозорі елементи шару. Після виконання конкретної команди фрагменти будуть оточені рамкою з маркерами. Команда Scale (Масштабувати) дає змогу змінювати розмір шляхом перетягання маркерів. Після досягнення потрібних розмірів треба натиснути на Enter або двічі клацнути мишкою в межах рамки. Якщо треба виконати декілька дій одночасно для перетворення фрагмента, то вибирають команду Edit\Free Transform (Редагування\Довільне перетворення).

Вправа 4. Редагування зображень на шарах

  1.  Виберіть зображення пальми з папки Samples. Створіть новий шар, який назвіть Text. Зробіть його цільовим. Виберіть пензлик з великою щіточкою і намалюйте слова PALM TREE.
  2.  Додайте трохи перспективи до букв. Для цього виберіть з групи команд Edit\Transform команду Perspective. Слова PALM TREE будуть оточені рамкою з маркерами, оскільки непрозорими елементами шару є лише намальовані букви. Переміщайте маркери для створення ефекту перспективи.
  3.  Обєднайте зображення, щоб утворити єдиний шар. Застосуйте команду Flatten Image (Злиття зображення).

     

Команди суміщення та злиття шарів

Після того, як шари остаточно відредаговано, їх доцільно сумістити, оскільки завдяки цьому зменшується розмір файлу. Команда Merge Visible (Сумістити видимі) з меню палітри Layers суміщає всі видимі шари в шарі Background або в цільовому. Після виконання цієї команди всі видимі шари сумістяться в єдиний шар. На сховані шари дія команди не поширюється. За допомогою команди Merge Down (Сумістити з нижчим) можна сумістити шар з шаром, що лежить під ним.

У меню міститься ще одна команда об’єднання шарів – Flatten Image (Злиття зображення). Між командами суміщення і злиття є суттєва різниця. Якщо на невидимі шари дія команди Merge Visible (Сумістити видимі) не поширюється, то команда Flatten Image (Злиття зображення) вилучає всі невидимі шари в файлі. Файл, отриманий унаслідок застосування команди злиття зображення, не має прозорого фону, а це означає, що його можна зберігати в будь-якому графічному форматі.

Допоміжні засоби редагування

Допоміжними засобами редагування зображень у Photoshop є лінійки, напрямні та сітки. Напрямні та сітки допомагають вирівнювати виокремлені ділянки. Щоб відобразити лінійки і створити напрямні, виконують команду View\Rulers (Вигляд\Лінійка). На зображенні з’являться горизонтальна та вертикальна лінійки. Тоді клацають у межах лінійки курсором мишки і перетягайте його на зображення, за курсором буде перетягатися напрямна лінія. Напрямні лінії можуть бути горизонтальні та вертикальні. Доки напрямні видимі, можна вмикати або вимикати здатність напрямних до фіксування, прив’язування до них ділянок View \Snap to\Guides (Вигляд\Прив’язка до\Напрямні). Після виконання такої команди об’єкти будуть наче магнітом притягатись до напрямних. У деяких випадках це дуже зручно, наприклад, коли треба вирівняти групу об’єктів, однак під час редагування може заважати.

Така ж ситуація із сіткою. Сітку можна показати і сховати за допомогою командиView\Show\Grid. Прив’язку до сітки можна задати командою View\Snap to\Grid.

Використання палітри Layers

Інколи під час створення композитного зображення виникає потреба локалізувати зображення на шарі, щоб не пошкодити його під час редагування. Зверніть увагу на кнопки у верхній частині палітри Layers. Перша кнопка – Lock transparent pixels (Заблокувати прозорі пікселі). Після натискання на неї можна редагувати непрозорі фрагменти шару, не зачіпаючи прозорі пікселі. Можна сміливо замаловувати пензликом потрібні ділянки, не боячись зіпсувати прозорі. Друга кнопка Lock image pixels (Заблокувати пікселі зображення) з зображенням ручки накладає заборону на редагування всього зображення. Третю кнопку з зображеною піктограмою інструмента Move називають Lock position (Заблокувати позицію). Її ввімкнення фіксує положення непрозорих фрагментів і не дає змоги пересувати їх на шарі. Кнопка Lock all (Заблокувати все) вмикає дію всіх трьох кнопок одночасно.

Вправа 5. Створення спецефектів за допомогою шарів

  1.  Уведіть нове зображення. Розглянемо зображення квітки буслянки на білому тлі, яке відразу потрапляє в палітрі Layer у шар (Фон) з непрозорими пікселями. Перетворіть цей шар з фонового в звичайний, двічі клацнувши на елементі Background (Фон) в палітрі Layers. Уведіть назву шару Buslanka і натисніть на ОК. Назва шару в палітрі Layers зміниться з Background на Buslanka.
  2.  Виберіть за основний колір (Foreground) небесно-голубий, а за фоновий (Background) – білий. Тепер створіть над шаром Buslanka новий шар і назвіть його Sky.

  1.  Заповніть шар основним кольором, натиснувши на комбінацію клавіш Alt+Delete (комбінація Ctrl+Delete заповнює кольором фону). Шар заповниться небесно-голубим кольором.
  2.  Застосуйте до цього шару ефект утворення хмар. Виконайте команду Filter\Render Clouds. Голубий колір, що покриває шар, перетвориться в біло-голубі хмарки (власне біло-голубі, бо основний колір голубий, а фоновий білий).
  3.  Після створення хмар, застосуйте до цього ж шару ще один ефект. Виконайте команду Filter\Distort\Glass. У вікні Glass є три повзунки, перетягайте почергово кожен і дослідіть їхній вплив на вигляд шару. Виберіть найвдалішу їхню композицію. Отримаєте щось середнє між нерівною водяною поверхнею та шкіркою апельсину.

  1.  Поміняйте в палітрі Layers шари місцями, клацніть на назві шару Sky і, не відпускаючи клавіші мишки, перетягніть його вниз. У палітрі Layers вони поміняються місцями. На робочому столі з’явиться зображення квітки, а шар Sky сховається під ним.
  2.  Оскільки тепер шар Buslanka перестав бути фоновим, то можна знищити біле тло, щоб залишилась лише квіточка. Вилучіть (витріть) усе біле тло (білі фрагменти зображення) за допомогою інструмента  Eraser (Гумка), щоб став видимим шар Sky.

  1.  Щоб зробити зображення ще цікавішим, накладіть тінь. Для цього продублюйте шар Buslanka, виконавши команду Layers\Duplicate Layer, і надайте йому ім’я Shadow. На палітрі Layer зявиться ще один шар із зображенням квіточки.
  2.  Зробимо з квіточки тінь. Виберіть за основний колір темно-сірий, який найбільше підходить для тіні. Тепер замалюйте квіточку і листочки цим кольором, однак стежте, щоб не зачепити прозорі фрагменти шару. Для цього натисніть на кнопку Lock transparent pixels (Заблокувати прозорі пікселі). Виберіть інструмент Brush (Пензлик) і без остраху замальовуйте зображення, жоден прозорий піксель не буде замальований.
  3.  Пересуньте замальоване зображення трохи вгору і вліво. Поміняйте в палітрі Layer шари Buslanka і Shadow місцями, помістивши шар Shadow під шар Buslanka.

     

Режими змішування

Розглянемо детальніше режими накладання. Їхній перелік є як у діалоговому вікні New Layer (Новий шар), так і в палітрі Layers. Нижче коротко описано кожен з режимів. Режими накладання – одне з базових понять у Photoshop, яке використовують у багатьох інструментах та командах. Саме математика, застосована в режимах накладання, зробила Photoshop найприйнятнішим для роботи з растровою графікою. Марематичні моделі змішування пікселів в Adobe Photoshop CS використовують під час накладання шарів (Layer), роботи з інструментами заповнення градієнтом або кольором (Paint bucket tool, Gradient tool), накладання мазків пензликом (Brush tool) або олівцем (Pencil tool), роботи з інструментами Blur, Dodge, Burn tools, гумка (Erazer tool); роботи з інструментами редагування зображення (Healing brush tool) та клонування (Clone stamp, Pattern stamp tools), у всіх ефектах, які формують стиль шару (Layer Style), командах заповнення (Fill), заповнення ділянки контуру (Fill Path) та заповнення обведення (Stroke); виконання команд Fade та використання багатьох фільтрів. Змішування пікселів є одним з головних механізмів роботи.

Головні поняття

Режими накладання (змішування) дають змогу змішувати колір пікселя з кольором будь-якого пікселя, що розташований під ним. Отже, режим змішування визначає, як пікселі активного шару взаємодіють з пікселями інших шарів, що розташовані під ним. Режими накладання розглянуті у випадку накладання шарів. Уведемо такі означення:

  •  Колір накладання (Blend Color) – значення кольору пікселя у верхньому шарі.
  •  Основний колір (Base Color) – значення кольору пікселя в шарі, що лежить нижче. Якщо таких шарів є декілька, то Photoshop використовує композитний колір, отриманий унаслідок послідовних накладань шарів, що лежать нижче, один на один.
  •  Вислідний колір (Result Color) – кінцеве значення кольору пікселя, який буде видимий на екрані.
  •  Нейтральний колір – це колір, накладання якого ніяк не відображається на результаті. Цим кольором може бути або білий, або чорний, або 50% сірий.
  •  Параметр Непрозорість (Opacity) є найпростішим засобом змішування шарів. Він змішує цільовий шар з шаром, що розташований під ним, у заданих пропорціях, змінюючись від 100% (пікселі верхнього шару повністю замінені пікселями нижнього шару) до 0 (пікселі нижнього шару повністю замінені пікселями верхнього шару).

Характеристики режимів

Як зазначено, під час накладання одного зображення на інше накладаються різні пікселі. Режими накладання і параметр Opacity (Непрозорість) стають доступними лише тоді, коли на екрані є рухома ділянка шару. Бажано, щоби розміри цих зображень збігались, тоді легше працювати. Річ у тому, що під час перетягання одного зображення в інше Photoshop не обрізає ділянки зображення, які виходять за межі вікна. Щоб підібрати потрібний розмір зображення, його спочатку треба вибрати, або, як ще кажуть, зробити активним. Для цього клацають мишкою в межах зображення, щоб заголовок рисунка став синього кольору. Далі виконують команди Image\Image Size (Зображення\Розмір зображення). У вікні Image Size є вся інформація про зображення: розміри в пікселях розміри в сантиметрах і роздільна здатність. Зміною розмірів у полях Width і Height можна змінювати розмір рисунка. Нижче наведено головні характеристики режимів накладання.

  •  Normal (Alt+Shift+N) (Нормальний). Малювання та редагування зображення відбувається в нормальному режимі. Якщо значення параметра Opacity менше 100%, то колір кожного пікселя в активному шарі усереднюваний композитним пікселем шарів.
  •  Dissolve (Alt+Shift+I) (Розчинення). У цьому режимі кольори в зображенні ніби розпадаються на пікселі. За допомогою повзунка Fill (Заповнення) можна керувати рівнем розчинення. Підсумковий колір отримують шляхом випадкової підстановки базового або кольору, що накладається, залежно від ступеня непрозорості в кожній точці зображення. Найліпші результати отримують для значення Opacity шару до 100%.
  •  Darken (Alt+Shift+K) (Затемнення). У цьому режимі темніші пікселі цільового шару замінюються світлішими пікселями з нижчого шару, а темніші пікселі нижчого шару – світлішими цільового. По каналах вислідний образ складається з найменш яскравих значень пікселів в кожному каналі. Нейтральний колір – білий, у разі накладання чорного кольору отримують чорний колір. Режим Darken вдало виділяє зображення верхнього шару, який ніби розчиняється в нижньому.
  •  Multiply (Alt+Shift+M) (Перемноження). У цьому режимі відбувається зчитування інформації кольорів у кожному каналі та перемножування значень кольору, що накладається, на значення базового кольору. Формула обчислення режиму MultiplyZ=(X*Y)/255, де X – яскравість пікселя верхнього шару, Y – яскравість пікселя нижнього шару, Z – яскравість вислідного пікселя. Яскравість результату завжди менша від будь-якого з шарів, що взаємодіють. Цей ефект нагадує проглядання на світлі накладених один на одний двох слайдів. Нейтральний колір – білий, накладання чорного кольору дає чорний. Цей режим корисний для створення різних тіней.
  •  Color Burn (Alt+Shift+B) (Затемнення основи). У цьому режимі зображення затемнюється залежно від основного кольору. Режим ґрунтується на використанні інструмента Burn і кольорів цільового шару для зменшення значень яскравості. Цей режим значно інтенсивніший у ділянках тіней, ніж Multiply. Унаслідок цього вислідне зображення стає насиченішим. Нейтральний колір – білий, накладання чорного кольору дає чорний.
  •  Linear Burn (Alt+Shift+A) (Лінійне затемнення). У цьому режимі спочатку з’являється інформація про колір у кожному каналі, після чого затемнюється цільовий канал шляхом змішування з композитним кольором, зменшуючи яскравість зображення. Режим Linear Burn протилежний до режиму Linear Dodge. Нейтральний колір – білий, накладання чорного кольору дає чорний.
  •  Lighten (Alt+Shift+G) (Заміна світлим). Режим, протилежний за дією до режиму Darken. Відбувається аналіз інформації про колір у кожному каналі, і з двох кольорів (базового і верхнього) вибирається світліший у кожному каналі зокрема, він стає вислідним. Отже, якщо у цьому режимі пікселі верхнього шару світліші від базових, то вони не змінюються, якщо темніші, – то замінюються на пікселі нижнього шару. У каналах вислідне зображення складається з найяскравіших значень пікселів кожного каналу. Нейтральний колір – чорний, накладання білого кольору дає білий.
  •  Screen (Alt+Shift+S) (Освітлення). Режим, протилежний до Multiply. Відбувається аналіз інформації про колір у кожному каналі і перемножування інвертованих значень базового і верхнього кольорів. Формула обчислення режиму ScreenZ=255–(255–Х)*(255–Y)/255. Вислідний колір завжди світліший. Цей режим подібний до перегляду слайдів за допомогою слайдпроекторів, які скеровані на один екран. Нейтральний колір – чорний, накладання білого кольору дає білий колір. Використовують для створення різноманітних блисків.
  •  Color Dodge (Alt+Shift+D) (Освітлення основи). Дія режиму Color Dodge подібна до дії режиму Screen, але значно сильніша в світлих ділянках завдяки проявленню насиченіших і контрастних кольорів нижнього шару. Використовує інструмент Dodge. Нейтральний колір – чорний, накладання білого кольору дає білий. За допомогою цього режиму можна досягати ефекту яскравих спалахів, подібних до блискавки та вибухів.
  •  Linear Dodge (Alt+Shift+W) (Лінійне висвітлення). Відбувається аналіз інформації про колір у кожному каналі і висвітлення цільового шару шляхом змішування з композитним шаром, що збільшує яскравість зображення. Режим Linear Dodge протилежний до режиму Linear Burn. Нейтральний колір – чорний, накладання білого дає білий.
  •  Overlay (Alt+Shift+O) (Перекриття). Формула обчислення вислідного кольору залежить від відмінності яскравості пікселів шарів, які накладаються. Якщо яскравість пікселів нижнього шару вища ніж пікселя верхнього, то для цих пікселів увімкнеться режим Screen, якщо ж яскравість пікселів нижнього шару нижча, то увікнеться режим Multiply. Завдяки цьому режиму інтенсивність базових темних кольорів у вислідному зображенні збільшується, а базових світлих – зменшується. Базовий колір не замінюється, а змішується з кольором, що накладається, передаючи йому яскравість або затінення. Нейтральний колір – 50% сірий. Використовують для підсилення малоконтрастних деталей зображення, підкреслення меж або градацій сірого.
  •  Soft Light (Alt+Shift+F) (М’яке світло). Формула обчислення вислідного кольору залежить лише від яскравості пікселів шару, що накладається. Якщо яскравість пікселів понад 50% нейтрального сірого, то для цих пікселів імітується работа інструмента Dodge, якщо ж яскравість пікселів менша 50% нейтрального сірого, то імітується робота інструмента Burn. Як наслідок, нижній шар ніби підсвічуваний верхнім. Він подібний до напівпрозорого Overlay, імітує освітлення зображення м’яким або розсіяним світлом. Нейтральний колір – 50% сірий. Малювання чистим білим або чистим чорним робить фрагменти зображення світлішими або темнішими, однак не дає змоги отримати чистий білий або чорний колір. Завдяки цьому режиму можна оформити задній план, коли треба делікатно помістити об’єкт у фон, не перебиваючи переднього плану.
  •  Hard Light (Alt+Shift+H) (Жорстке світло). Режим діє подібно до Soft Light, однак значно сильніше. Режими Overlay і Hard Light взаємно обернені один до одного. Ефект подібний до освітлення зображення пучком яскравого напрямленого світла. Нейтральний колір – 50% сірий. Накладання білого кольору дає білий, накладання чорного – чорний. Завдяки цьому режиму можна робити фон об’ємним та додавати тіні.
  •  Vivid Light (Alt+Shift+V) (Контрастне світло). Робота режиму ґрунтується на освітленні або затемненні активного кольору шляхом збільшення або зменшення його контрастності залежно від композитного кольору. Якщо колір, що накладається, виявиться світлішим, ніж 50% сірий, то зображення буде висвітлюватись, пропорційно зменшуючи контрастність. Якщо колір, що накладається, виявиться темнішим, ніж 50% сірий, то зображення буде затемнюватись, пропорційно збільшуючи контрастність. Нейтральний колір – 50% сірий.
  •  Linear Light (Alt+Shift+J) (Яскраве світло). Робота режиму ґрунтується на освітленні або затемненні активного кольору шляхом збільшення або зменшення яскравості залежно від композитного кольору. Якщо колір, що накладається, виявиться світлішим, ніж 50% сірий, то зображення буде висвітлюватись, пропорційно збільшуючи яскравість. Якщо колір, що накладається, виявиться темнішим, ніж 50% сірий, то зображення буде затемнюватись, пропорційно зменшуючи яскравість. Нейтральний колір – 50% сірий.
  •  Pin Light (Alt+Shift+Z) (Точкове світло). Замінює колір пікселів цільового шару залежно від їхньої яскравості (порівняно з 50% сірим) та кольору композитних пікселів. Нейтральний колір – 50% сірий. Режим змішування Pin Light є одним з найцікавіших для створення специфічних ефектів.
  •  Hard mix (Alt+Shift+L). Замінює колір пікселів цільового шару залежно від їхньої яскравості. Під час малювання яскравими пікселями на темному фоні цей режим подібним до режиму Lighten, хоча значно інтенсивніший і залишає канву фону по контуру мазка. У разі малювання темними пікселями подібний до режиму Color Burn.
  •  Difference (Alt+Shift+E) (Різниця). Режим зчитує інформацію про колір у кожному каналі і віднімає значення базового кольору від значення, яке накладається або навпаки, залежно від того, який колір має більшу яскравість. Тут використовується модуль значення. Формула Difference: Z=׀(XY) Нейтральний колірчорний, накладання білого кольору дає інвертоване зображення базового шару. За допомогою цього режиму можна отримати дуже цікаві ефекти, якщо шари, що накладаються, достатньо насичені і не занадто темні або занадто світлі.
  •  Exclusion (Alt+Shift+X) (Вилучення). Робота цього режиму дуже подібна до роботи Difference, однак для темних пікселів шару, що накладається, вислідний колір стає сірим. Якщо кольори, що накладаються, світлі, то базовий колір інвертується. Як наслідок виникає ефект зниження контрастності. Отримують м’якший ефект, ніж у разі режиму Difference. Нейтральний колір – чорний, накладання білого кольору дає інвертоване зображення базового шару.
  •  Hue (Alt+Shift+U) (Тон). Цей режим використовують в моделі HSL для змішування кольорів активного шару з композитним кольором, він доступний тільки під час роботи з кольоровими зображеннями. Вислідний колір зберігає значення тону кольору (H, Hue) пікселів активного шару і бере значення насиченості та яскравості базових пікселів. Дуже зручно застосовувати цей режим для створення різноманітних блисків на металевних предметах.
  •  Saturation (Alt+Shift+T) (Насиченість). Цей режим, як і попередній, використовують у моделі HSL для змішування кольорів активного шару з композитним кольором; доступний тільки під час роботи з кольоровими зображеннями. Вислідний колір зберігає значення насиченості (S, Saturation) пікселів активного шару і бере значення тону та яскравості базових пікселів. Якщо накладати білий, сірий або чорний кольори, то відбувається перетворення кольорових пікселів базового шару в градації сірого.
  •  Color (Alt+Shift+C) (Колір). Як і два попередні, цей режим використовують у моделі HSL для змішування кольорів активного шару з композитним кольором; доступний тільки під час роботи з кольоровими зображеннями. Вислідний колір зберігає значення тону і насиченості (H+S, Hue+Saturation) пікселів активного шару та бере значення яскравості базових пікселів. Використання цього режиму дуже зручне під час замальовування фонового зображення у визначені кольори, розташовані на верхньому шарі.
  •  Luminosity (Alt+Shift+Y) (Яскравість). Також використовують у моделі HSL для змішування кольорів активного шару з композитним кольором; доступний тільки під час роботи з кольоровими зображеннями. Вислідний колір зберігає значення яскравості (L, Luminosity) пікселів активного шару і бере значення тону та насиченості базових пікселів. Накладання білого кольору дає білий, а накладання чорного – чорний. Використовують для комбінування різної якості яскравості і кольорових складових, для тонування активного шару фоном.
  •  Behind (Підкладка). Під час роботи цього режиму змінюються лише прозорі ділянки шарів, що накладаються, а не пікселі базового кольору. Створює ефект малювання позаду зображення і є доступним лише для інструментів, але не для шарів. Використовують для додавання тіней.
  •   Clear (Чищення). Режим також недоступний до шарів. Його можна застосовувати лише для багатошарового зображення під час використання інструментів Paint, Bucket, Line, Stroke. Причому його не можна застосовувати до фону.

Зазначимо, що режими Exclusion, Color Dodge, Color Burn, Lighten, Darken і Difference не можна використовувати в зображеннях, які є у форматі Lab.

Вправа 6. Накладання режимів зображення на шари

  1.  Відкрийте два будь-які зображення, які будете накладати. В цьому прикладі використано фотографію султанського палацу і зображення пальми з папки Samples.

      

  1.  Перегляньте розміри двох малюнків, виконавши команду Image\Image Size (Зображення\Розмір зображення), і підберіть для них вдалі розміри. Нехай розмір фотографії з пальмою буде трохи менший від зображення султанського палацу.
  2.  Перетягніть фотографію з пальмою на фотографію султанського палацу. Нове зображення тепер буде мати два шари: нижній з палацом і верхній з пальмою. Оскільки верхнє зображення було трохи менше, то завдяки цьому його можна легко пересувати.
  3.  Виберіть шар з пальмою за цільовий. На палітрі Layers серед переліку режимів виберіть режим Darken (Затемнення).

PAGE  139




1. Пути повышения конкурентоспособности на примере Алтайского районного потребителького общества
2. План порта
3. статья это анализ правовых норм судебной практики и элементарных законов логики собранных воедино на осно
4. консерватизм произошел от латинского
5. Обычное право и закон
6. докладе на ХХVI съезде КПСС- Внешняя политикажизненная сила идей и дела Октября внешняя политика СССРэто по
7. Лекция 7. Правовые аспекты торговли Государственное регулирование торговли Закон РБ О торговле
8. .Ал~ы с~з 2
9. 15 Синтаксис как и морфология в отличие от лексики и фразеологии не обладает ни столь четкой стилевой окра
10. Перестрахование- назначение, принципы и методы
11. Водночас власних коштів банку замало для розширення кредитних вкладень проведення операцій на фондовому ф.html
12. Китай у середині XVII на початку ХХ століття1
13. педагогический факультет Кафедра психологии и педагогики ПРОГРАММА ОБУЧЕНИЯ ПО ДИСЦИПЛИ
14. физическая культура здоровый образ жизни1
15. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Київ 2002р
16. Февральская революция победила
17. Кутепов Александр Павлович
18. СКРОМНОЕ ОБАЯНИЕ ОСМАНСКОЙ ИМПЕРИИ Скромное обаяние буржуазии ~ так назывался известный фильм велик
19. Системы управления документами их функции
20. западе с Киргизией на севере с Китаем на востоке с Афганистаном на юге