Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема що включає гірські породи верхній природний шар земної кори техногенні утворення і складається з твер

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 17.5.2024

Билет№7

1) Ґрунт — природнє утворення, що складається з генетично пов'язаних горизонтів, які формуються в результаті перетворення поверхневих шарів літосфери під впливом фізичного, хімічного та біологічного вивітрювання.

Ґрунт - багатокомпонентна, динамічна система, що включає гірські породи, верхній природний шар земної кори, техногенні утворення і складається з твердих (тверді мінерали, лід і органомінеральні структури), рідких (водні розчини), газоподібних (повітря, гази) і біологічних або живих (макро- і мікроорганізми) компонентів.

В інженерній геології — гірська порода, а також відходи виробничої діяльності, що їх використовують як основу, середовище або матеріал для зведення будівель та інженерних споруд.

На тип, склад та характеристику ґрунтів впливають також материнська порода, клімат, рельєф, геологічний вік території, притаманна території флора та фауна, діяльність людини тощо. Однією з основних характеристик ґрунту є його родючість.

Види ґрунтів

Загалом ґрунт складається з твердої, рідкої (ґрунтовий розчин), газоподібної та живої (ґрунтові флора та фауна) частин. Ґрунти підрозділяються на генетичні типи (наприклад підзолисті, сірі лісові, сіроземи, чорноземи).

Виділяють 2 класи ґрунтів - скельні та дисперсні.

Скельні ґрунти розділяють на групи:

магматичні (ефузивні та інтрузивні)

метаморфічні

осадово-зцементовані та штучні.

Серед осадово-зцементованих ґрунтів виділяють підгрупу хемогенних і органогенних (кременисті, карбонатні, сульфатні і галоїдні) та підгрупу уламкових зцементованих ґрунтів (крупно-уламкові, піщані, пилуваті і глинисті).

Клас дисперсних включає осадові незцементовані і штучні ґрунти. Перші поділяють на незв'язні і зв'язні.

Штучні ґрунти класифікують за способом перетворення породи в скельний ґрунт, що визначається в основному особливостями вихідних порід. Ця група включає штучно змінені, ущільнені, культурні шари, насипні та намивні ґрунти.

Окремий клас порід — мерзлі ґрунти.

Крім загальної класифікації ґрунтів є ряд спеціальних класифікацій на основі складу, будови, стану або окремих їх властивостей, регіональні та галузеві класифікації.

Основні характеристики

Серед найважливіших властивостей ґрунтів виділяють фізичні (густина, щільність, теплопровідність, електропровідність, магнітні властивості, діелектрична проникність тощо), фізико-хімічні (розчинність, адсорбційні і корозійні властивості, здатність набухати (набрякливість), клейкість, пластичність та механічні властивості (пружність, загальна деформівність, стисливість, міцність на одноосьове стиснення, на розрив, опір зсуву, реологічні властивості).

2)  Токсикоманія - захворювання, яке має на увазі хронічне споживання психоактивних речовин. До подібних речовин відносять ряд лікарських препаратів, які не розглядаються як наркотики, а також хімічні та рослинні препарати.

Основними рисами захворювання є формування психічної та фізичної залежності, зростаюча толерантність до уживаним речовинам. Відзначаються психічні, соматичні розлади, зміна особистості. За останні роки токсикоманія (вдихання летких наркотично діючих речовин) набула масового характеру. Особливо це відноситься поширеності захворювання серед дітей і підлітків.

Сп'яніння під дією препаратів настає після декількох вдихань речовини. Розрізняють три стадії сп'яніння. Перша стадія має подібні риси з сп'янінням і характеризується підйомом настрою, приємним шумом у голові, розслабленням кінцівок. У цей час свідомість людини поміняне, але ще не запаморочені повністю, тому його легко пробудити.

Після повторного вдиху настає друга стадія, для якої властиві такі прояви: радості, легкість. У багатьох з'являється бажання танцювати, співати, радіти. Відбувається спотворення сприйняття дійсності, людина починає по-іншому сприймати звуки, фарби. Ще одне вдихання наркотичної речовини призводить до походження галюцинацій, переважно зорових. Можливо походження слухових обманів. Крім цього, відзначаються обмани дотику: людині здається, що по його тілу поповзли миші, комахи, створюється враження рухаються зубів або випадають щелепи. Іноді під дією наркотичних речовин людина може відчувати себе в інших світах. Сп'яніння може тривати до двох годин. Вихід із стану сп'яніння характеризується пригніченням психічних функцій, стомленням, млявістю, може знаходитися нудота і блювота. Слід подчернуть, що звикання розвивається не у всіх.

Билет№8

1) Вода - найпоширеніша речовина в біосфері, що грає виключно важливу роль у природі. Це хімічна сполука водню з киснем у такому співвідношенні елементів по вазі: 11% водню і 88,89% кисню. Кожна молекула води в цілому є електрично нейтральною. Проте в ній існує перерозподіл зарядів: та частина, де розташований атом кисню, є негативною, а частина, де знаходяться атоми водню, - позитивною. Виникає так званий дипольний момент, у результаті якого дві сусідні молекули притягуються одна до іншої за рахунок електростатичної зв'язку, яка називається водневої. У результаті молекула рідкої води складається в основному з об'єднання двох простих молекул - Н2O2 (диполь). Є відомості про те, що при кімнатній температурі кожна молекула води створює тимчасові зв'язки з трьома-чотирма сусідніми молекулами. Водяна пара має найпростішу формулу Н2O (гідрологіч). Лід представляє об'єднання трьох простих молекул - (Н2O) 3 (трігідроль).

У природних умовах у воді завжди розчинені різні гази, солі і знаходяться в підвішеному стані тверді частинки.

Вода є найважливішим складовим живої речовини, без якого життя неможливе. Загальна маса води, що міститься в живих організмах, близько 2500 км3. Живі організми на 2 / 3 складаються з води. Відсоток води залежить від маси тіла і віку: найбільший у молодих організмів і найменший в похилому віці. Так, 6-тижневий зародок на 95% складається з води, у новонародженого її кількість складає 75% маси тіла, а у 50-річних - лише 60%.

2) Розглянемо негативні аспекти азартних ігрових автоматів

- Вони відволікають людей від продуктивних видів діяльності, від сімейного життя, від творчих виявів і духовного розвитку, від занять спортом, від діяльності, скерованої на самовдосконалення.

- Негативно впливають на дітей, адже відволікають їх від навчального процесу. За статистикою близько 75 відсотків гравців - це студенти і школярі, які дуже часто замість відвідувати навчання, пускають за вітром батьківські гроші.

- Спричиняють нецільове витрачання сімейного бюджету: менше грошей виділяється на якісні продукти харчування, збагачені вітамінами та поживними речовинами, не виділяються гроші на добротний одяг, не йдуть кошти на облаштування житла, на заощадження, на освіту. Діти програють гроші, які батьки дали на те, щоб поїсти під час навчання. У дітей створюється хибне уявлення про гроші та їх функції, не формується мислення, скероване на бережливе ставлення до грошей, а саме такий момент дуже важливий для сучасної людини.

- Схиляють людей до обману. Люди, захоплені азартними іграми, схильні до брехні. Вони вдаються до неї, щоб залучити додаткові кошти для гри. Діти вчаться брехати батькам, рідним, дорослим, одноліткам, тільки щоб виманити гроші. Неправда стає звичним ділом.

- Провокують антиправову поведінку, особливо у дітей, психіка яких ще не сформована, не вироблені морально-етичні норми, що знаходяться під негативним впливом сучасної кіноіндустрії. Бажання відігратися породжує крадіжки, розбійні напади, наркоторгівлю. Нерідко така поведінка направлена проти власної родини.

- Спричиняють конфлікти і насильство вдома, руйнують сім’ї. Через усі перелічені причини виникають родинні сварки. Батьки кричать на дітей, що вони виносять гроші з дому, аби відігратися чи повернути борг. Члени родини віддаляються один від одного, що зрештою призводить до розпаду сімей.

- Доволі часто ігроманія комбінується з наркоманією та алкоголізмом.

Якщо вдумливо проаналізувати все сказане, стане зрозуміло, що всі ці чинники негативно впливають насамперед на здоров’я нації – як психічне, так і фізичне. Під загрозою підростаюче покоління, адже саме воно – майбутнє нашого народу, нашої держави.


Билет№9

1) Під забрудненням розуміється процес внесення в повітря або утворення в ньому фізичних агентів, хімічних речовин чи організмів, які несприятливо впливають на середовище життя або завдають шкоди матеріальним цінностям. У певному сенсі забрудненням можна вважати і вилучення з повітря окремих газових інгредієнтів (зокрема, кисню) великими технологічними об'єктами. І справа не тільки в тому, що гази, які потрапляють в атмосферу, пил, сірка, свинець та інші речовини небезпечні для людського організму - вони несприятливо впливають на кругообіг багатьох компонентів на землі. Забруднюючі та отруйні речовини переносяться на великі відстані, потрапляють з опадами в ґрунт, поверхневі і підземні води, в океани, отруюють навколишнє середовище, негативно позначаються на прирості рослинної маси.

Забруднення повітря позначається і на кліматі планети. На цей рахунок існують три точки зору.

1. Глобальне потепління клімату, яке спостерігається в поточному столітті, обумовлене зростанням концентрації СО2 в атмосфері, а до середини майбутнього століття станеться катастрофічне потепління клімату, що супроводжується сильним зростанням висоти рівня Світового океану.

2. Забруднення повітря знижує рівень сонячної радіації, підвищує кількість ядер конденсації в хмарах, в результаті поверхня Землі охолоджується, що в свою чергу може викликати нове обледеніння в північних і південних широтах (прихильників цієї точки зору небагато).

3. Згідно з прихильниками третьої точки зору, обидва ці процеси зрівноважаться і клімат Землі істотно не зміниться.

Головні джерела забруднення повітря - підприємства паливно-енергетичного комплексу, обробної промисловості та транспорт. Більше 80% всіх викидів в атмосферу становлять викиди оксидів вуглецю, двоокису сірки, азоту, вуглеводнів, твердих речовин. З газоподібних забруднюючих речовин в найбільших кількостях викидаються оксиди вуглецю, вуглекислий газ, чадний газ, які утворюються переважно при згорянні палива. У великих кількостях в атмосферу викидаються і оксиди сірки: сірчистий газ, сірчистий ангідрид, сірковуглець, сірководень та ін. Найбільш численним класом речовин, що забруднюють повітря у містах, є вуглеводні. До числа постійних інгредієнтів газового забруднення атмосфери відносяться також вільний хлор, його сполуки та ін.

2) Для здоров’я людини важливо, щоб всі системи і внутрішні органи працювали злагоджено, як добре відбудований годинниковий механізм. Цього зовсім неважко домогтися, якщо грамотно підходити до свого способу життя. Важливу і далеко не останню роль тут грає правильне харчування. Воно повинно включати в себе всі необхідні людині вітаміни і мінеральні речовини. У цій статті ми розглянемо, які існують мінерали, в яких продуктах вони містяться і яке фізіологічне значення мінеральних речовин у харчуванні людини.

Мінеральні речовини існують двох видів – це макро-і мікроелементи. Перші повинні потрапляти в наш організм в значних дозах – від кількох міліграмів до грам. А в мікроелементах ми потребуємо меншою мірою – їх добова потреба вимірюється в десятих, а то і сотих грама. Для того щоб всі вони справно надходили в наше харчування необхідно приділяти увагу споживаної їжі. Якщо мінеральних речовин буде не вистачати – це загрожує різноманітними збоями в роботі систем і окремих внутрішніх органів. У раціоні має бути присутнім максимальне харчове різноманітність – наявність і тваринних і рослинних продуктів. Важливо також не забувати про спеціальні комплексах з вітамінами і мінералами. Вони можуть повністю забезпечити людину необхідними елементами. Але для правильного їх підбору краще звернутися до лікаря.

Недолік мінералів проявляється найчастіше загальними симптомами авітамінозу – погіршенням працездатності, порушеннями сну, підвищеною дратівливістю і депресією. Спостерігається зниження концентрації і погіршується пам’ять, відбувається зниження імунітету, шаруються нігті, випадає волосся, шкіра починає лущитися і пересихати. Своєчасне включення необхідних мінералів і вітамінів в раціон допомагає позбутися цих неприємних симптомів, покращуючи при цьому опірність організму та його працездатність. Так що роль мінеральних речовин у харчуванні людини цілком очевидна.

 

Билет№10

1)  Сучасна екологічна ситуація складалась стихійно в ході діяльності людей, спрямованої на задоволення їхніх потреб. Людина досягла висот сучасної цивілізації завдяки тому, що постійно змінювала природу у відповідності зі своїми цілями. Люди досягали цілей, на які розраховували, але одержували наслідки, яких не чекали.

Науково-технічна революція змінює стосунки людини з природою, створює нові умови її існування, помітно впливає на спосіб її життя і праці. Використовуючи сучасні засоби виробництва, людство впливає на природу в планетарному масштабі. Різке збільшення масштабів такого впливу загострило проблему передбачення наслідків людської діяльності. Екологічне прогнозування стало необхідною умовою оптимізації процесу взаємодії суспільства і природи.

Тому важливо мати еколого-економічну оцінку науково-технічного прогресу. Ця суперечливість пов'язана з нерівномірністю розвитку різних галузей виробництва, науки і техніки. Подальше вдосконалення техніки має здійснюватись із врахуванням її негативного впливу на стан природного середовища. В умовах структурної перебудови економіки України, заміни застарілої техніки і технології новими відкриваються широкі можливості для помітного зменшення негативного впливу виробничої діяльності на природу.

Сучасні масштаби впливу людини на природу та актуальність проблеми її охорони

Взаємовідносини суспільства і природи полягають у тому, що фактори економічного зростання — трудові ресурси, засоби виробництва і природні ресурси — у комплексі використовуються суспільством для розвитку виробництва. Питання взаємовідносин суспільства і природи та використання природних ресурсів стають дедалі актуальнішими. І це зрозуміло, бо з розвитком виробництва вилучаються все нові багатства природи, зростає вартість сировини, збільшується кількість відходів, що викидаються у навколишнє середовище. Однак, і це очевидно, було б неправильно вирішувати проблеми збереження ресурсів і середовища шляхом припинення росту або навіть скорочення обсягів виробництва. Такі припущення суперечать закономірностям розвитку людського суспільства і практично нездійсненні.

Взаємодія людини з природою у процесі виробництва та споживання для забезпечення існування людства загалом є об'єктивним явищем.

Отже, постають дві взаємопов'язані проблеми: перша — вплив обмеженості природних ресурсів на їх використання і розвиток суспільного виробництва, зростаюче забруднення середовища; друга — необхідність розробки комплексу заходів щодо ліквідації цієї небезпеки для подальшого розвитку суспільства.

2) Серед глобальних проблем людства на початку ХХІ-го століття на перше місце виходять глобальні екологічні проблеми.

Сучасна екологічна ситуація на планеті Земля характеризується, майже повсюдно, різким погіршенням якості навколишнього середовища.

Те, що людина зробила з навколишньою природою, по своїх масштабах катастрофічно. Забруднена атмосфера, гідросфера, знищені мільйони гектарів родючих ґрунтів, отрутохімікатами і радіоактивними відходами забруднена планета, величезних розмірів досягло обезліснення і опустелювання – руйнується біосфера. Великий ризик самознищення людства в результаті власної діяльності.

Екологічні проблеми в тій або іншій мірі завжди супроводжували становлення і розвиток цивілізації. Однак, те, що було в минулому, не може йти ні в яке порівняння з протиріччями, що виникають при взаємодії суспільства і природи в сучасну епоху. Необмежене використання природних ресурсів і вільне викидання відходів у навколишнє середовище призвело до того, що в багатьох країнах практично не залишилося непорушених природних екосистем, спроможних повною мірою виконувати свої функції збереження стану навколишнього середовища. Стійкий розвиток суспільства все більш стримується глобальними екологічними проблемами.

• Забруднення біосфери

• Забруднення атмосфери

• Забруднення гідросфери

• Забруднення ґрунтів

• Радіація у біосфері

• Токсична дія забруднюючих речовин

• Екологічні наслідки забруднення біосфери і безгосподарної діяльності людей

• Контамінанти і безпека харчових продуктів

• "Парниковий ефект"

• Виснаження озонового прошарку

• Кислотні дощі

• Масове зведення лісів

• Відходи виробництва

• Сільське господарство

• Виробництво енергії

• Екологічна криза, як криза антропоцентричної свідомості і безгосподарної діяльності людей

Билет№11

1) Харчування є найважливішою фізіологічною потребою організму і має надзвичайно важливий вплив на життя та здоров'я людини, а саме:

забезпечує ріст та розвиток молодого організму;

формує високий рівень здоров'я, зменшує рівень захворюваності та тяжкості захворювань;

відновлює працездатність;

забезпечує нормальну репродуктивну функцію;

збільшує тривалість життя, у тому числі активного життя;

захищає від впливу несприятливих екологічних умов, шкідливих виробничих та побутових чинників;

є методом лікування та профілактики захворювання.

2) Екологі́чні фа́ктори, екологічні чинники або фа́ктори середо́вища — сукупність усіх чинників середовища (температура, вологість, світло, гравітація, субстрат, живі організми тощо), що діють на живий організм або надорганізмову систему (моноцен, демоцен, плейоцен, біом, біосфера). Не всі вони однакові за своїм значенням, вплив окремих компонентів взагалі незначний. Всю різноманітність екологічних факторів ділять за походженням і характером дії на три великі групи — абіотичні (гр. а — заперечна частка і bios — життя), біотичні та антропогенні. До абіотичних відносять фактори неорганічної, або неживої, природи, до біотичних — вплив живої природи, а також людини. Антропогенні фактори зумовлені діяльністю людини, вплив її на природу може бути як свідомим, так і стихійним, випадковим. Такий поділ певною мірою є умовним, бо кожен з факторів існує і проявляється лише як результат загальної дії середовища.

Абіотичні фактории:

  •  Кліматичні
  •  Едафічні фактори
  •  Орографічні фактории

Біотичні фактории

  •  Гомотипові взаємодії
  •  Гетеротипові взаємодії

Антропічні фактори

Билет№12

1) Антропогенні фактори (АФ) виникли лише з появою людини у період стародавнього етапу її взаємодії з природою, але тоді вони були ще дуже обмеженими за своїми масштабами. Першим істотним АФ став вплив на природу за допомогою вогню; значно поширився набір АФ з розвитком тваринництва, рослинництва, появою великих поселень. Особливе значення для організмів біосфери мали такі АФ, аналогів яких не було у природі раніше, оскільки в ході еволюції ці організми не змогли виробити певних пристосувань до них.

Нині вплив людини на біосферу досяг велетенських масштабів: відбувається тотальне забруднення природного середовища, географічна оболонка насичується технічними спорудами (містами, заводами, трубопроводами, шахтами, водосховищами тощо); технічними предметами (тобто залишками космічних апаратів, контейнерами з токсичними речовинами, звалищами); новими речовинами, які не асимілюються біотою; новими процесами - хімічними, фізичними, біологічними та змішаними (термоядерний синтез, біоінженерія тощо).

Антропогенні фактори - тіла, речовини, процеси та явища, які виникають внаслідок господарської та іншої діяльності людини і діють на природу разом з факторами природними.

2)

Билет№13

1) Людина без води може прожити не більше 5-6 діб. Це так зване фізіологічне значення води. Організм дорослої людини складається в середньому на 65 % з води. З віком її кількість зменшується. Так, зародок людини містить 97 % води, організм новонароджених - 77 %, у 50 річному віці кількість води в організмі складає лише 60 %. Основна маса води (70 %) зосереджена в середині клітин, а 30 % - це позаклітинна вода. Остання також розподілена в організмі не однаково: менша (близько 7 %) - це кров і лімфа, більша - омиває клітини. У різних органах і тканинах вміст води не однаковий: скелет містить 20 %, м’язова тканина - 76, сполучна тканина - 80, плазма крові - 92, скловидне тіло - 99 % води.

        Вода є розчинником різних речовин. Всі біохімічні реакції, що пов’язані з процесами травлення і засвоєння поживних речовин, протікають у водному середовищі. Разом з солями вода приймає участь в підтримці найважливішої фізіологічної константи організму - величини осмотичного тиску. За рахунок малої в’язкості, а також здатності розчиняти різні хімічні речовини і вступати з ними в не міцні зв’язки вода, що є основною частиною крові, грає роль транспортного засобу. Крім того вона є основою кислотно-лужної рівноваги в організмі, оскільки проявляє властивості як кислот, так і основ. Всі процеси засвоєння і виділення в організмі також протікають у водному середовищі.

        Добова потреба людини у воді складає 2,5-3,0 л. Вода в організм людини надходить з питвом і харчовими продуктами. З питною водою поступає багато солей, в тому числі макро- і мікроелементи, такі як кальцій, магній, натрій, калій, йод, фтор та ін. Частина води утворюється в самому організмі внаслідок окислення харчових продуктів. Так, при повному окисленні 100 г жирів утворюється 107 г води, 100 г вуглеводів - 55,5 г, 100 г білків - 41 г води. Це так звана ендогенна вода.  Крім цього у шлунок людини протягом доби надходить ще 6-7 л води: 3 л слини, 3 л шлункового та кишкового соку і біля 0,5 л жовчі.

2) Ноосфера - стан біосфери, при якому розумна діяльність людини стає вирішальним фактором її розвитку.

Ноосфера - мисляча оболонка - пов'язана зі становленням цивілізації, коли розумна діяльність людства перетворюється на головний визначальний фактор розвитку материк. Pеалізуя установку ми не можемо чекати милості від природи з метою задоволення потреб, людство ко-пінним обпазом ппеобпазовивает окружаюпгую середовищ за допомогою прямого і непрямого впливутехнічних засобів. Масова всеосяжна здатність техніко-технологічних систем перетворювати природу, весь навколишній світ, створює техносферу, потенційно й актуально що стає частиною ноосфери, i ехносфера включається в природний цикл геологічноїеволюції допомогою техногенних (народжених технікою і технологією) процесів: технохіміческіх, енергетичних, технофізіческіх. Якщо в общееволюціонних геологічних процесах завжди присутня антіентропійний елемент, направляючий вектор розвитку від хаосу допорядком, то техногенне тиск на планету характеризується різким збільшенням ентропії, відтворюючої нестійкість, мінливість, що віддає перевагу асиметрії і безладу.

Ноосфера - це гармонійно перетворені науковою думкою відносини міжлюдьми, між природою і суспільством, органічними і неорганічними, свідомими і несвідомими силами світу. Людина покликана до світового творчості, і це творчість є частина самої природи, реальна рушійна сила світобудови. Створення ноосфери немислимо безз'ясування етичних і правових сторін верховенства людського розуму, що приймає на себе місію визначати розвиток світу, направляти і регулювати його рух. PАзума людини, його наукова думка, на думку В.І. Вернадського, покликані врятувати людство від загибелі.




1. Добрый человек Конкурс проводит- Центр гражданского образования Восхождение Свидетельство о регис
2. Реферат- Психологическое состояние школьников
3. Военно-промышленный комплекс России
4. Задание 1 Имеются следующие данные в текущих ценах- Показатели Ба
5. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук К1
6.  Сукно Вино Англия 10 13 Франция 15 8 Абсолютные преимущества- Франция ~ сукно
7. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Запоріжжя ~ Ди
8. Реферат- Сердечно-легочная и мозговая реанимация
9. й мировой войны 1939 45
10. Тема Разнообразие природных ресурсов Краснодарского края Цели и задачи- Дать оценку и определить особе
11.  Теория государства и права как наука и учебная дисциплина8 1
12. Справочник специалиста по охране труда Несчастный случай со смертельным исходом произошел в ОАО 13 Элек
13. прежнему не утихают споры о характере взаимоотношений регионов с федеральным центром
14. Разработка тура Мистическая Великобритания
15. I Es Tu novio es holnd~s
16. Счетчики. Функциональное назначение классификация
17. Геморрой
18. то держит Не дает мне это сделать
19. Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон
20. Уонтрап Перлофф Уингоу подчеркивают что ценность ресурсов это производная величина так же как и спрос н