Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА Педагогічний досвід педагогівноваторів

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ТЕМА   Педагогічний досвід педагогів-новаторів. Ш.О. Амонашвілі — автор педагогіки  співробітництва

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА Бондарева К.І., Козлова О.Г. Педагогічний аналіз інноваційної діяльності вчителя. –Суми, 2001., Буркова Л.В. Педагогічні інновації та їх діагностична експертиза: Теоретичний аспект. –К., 1999., Волинець А.Г. Сучасні педагогічні інновації і школа майбутнього // Рідна школа. -1993с. -38. Дичківська І.М. Інноваційні педагогічні технології. –К., 2004., Інноваційні педагогічні технології І.М. Драгоманова. / І.М. Дичківська. –Київ:Академвидав, 2004., Савченко О.Я. Дидактика початкової школи. – К.2003

Передовий педагогічний досвід — творче, активне засвоєння і реалізація вчителем у практичній діяльності засобів і принципів педагогіки з урахуванням конкретних умов, особливостей дітей, учнівського колективу і особи вчителя.

Передусім він спрямований на розв'язання актуальних проблем навчально-виховного процесу школи, зокрема на сучасному етапі — використання комп'ютерної техніки у навчальному процесі, формування правової культури школяра, виховання підприємливості молодої людини та ін. Для передового педагогічного досвіду характерною є новизна, яка виокремлює його з маси позитивної діяльності педагогів. Досвід можна вважати передовим тільки за умови, що він забезпечує високі результати навчально-виховної діяльності вчителя, які мають бути не випадковими, а наслідком застосування продуманої системи навчання й виховання.

Важливим його показником є стабільність. Це означає, що результативність навчання і виховання мають бути перевірені часом. Перспективність передового педагогічного досвіду передбачає, що він «працює» й у практичній діяльності інших педагогів, його можна поширювати, втілювати в життя.

Розрізняють передовий педагогічний досвід новаторський і зразковий.

Новаторському досвіду властиві оригінальність, новизна. Досвід педагога-новатора, що має експериментальний характер, називають дослідницьким. Якщо йдеться про вдосконалення форм, методів, засобів навчання і виховання на основі творчого їх використання, то такий досвід називають раціоналізаторством.

Зразковий досвід — це сумлінна діяльність учителя, який уміло використовує досягнення педагогічної науки, методичні рекомендації вчених, методистів, досвід інших педагогів, і на цій основі його навчально-виховна робота є зразком для інших.

ШАТАЛОВ ВІКТОР ФЕДОРОВИЧ
(1927р.н.)  
Шаталов Віктор Федорович народився 1.05.1927 р. в Донецьку. Учасник Великої Вітчизняної війни. У 1953 р. закінчивши Сталінський педагогічний інститут (м. Донецьк) працював викладачем математики. Згодом, перебуваючи на посаді директора школи, розпочав експериментальну роботу з учнями. З 1987 р. - завідувач лабораторії проблем інтенсифікації навчального процесу НДІ змісту та методів навчання АПН СРСР у Донецьку. З 1992 р. - доцент Донецького інституту післядипломної освіти. Почесний доктор Національної академії педагогічних наук України. Професор Донецького інституту соціальної освіти. Педагогічний стаж - 58 років, з яких 53 роки займався дослідженнями та експериментами. Автор понад 50 книжок, деякі з яких перекладено 17 мовами світу.
Державні звання: Заслужений вчитель УРСР (1987 р.), Народний вчитель СРСР (1990 р.), Лауреат премії імені Н. Крупської. Нагороджений Орденами Вітчизняної війни ІІ ступеня, "За мужність", "Знак Пошани", "Дружби народів", "Миколи Чудотворця", медаллю А. Макаренка, почесним знаком Донецької міськради "За заслуги перед містом".

НАУКОВІ ТЕХНОЛОГІЇ, МЕТОДИ, СИСТЕМИ ТА ІННОВАЦІЇ

В. Ф. Шаталов – автор "системи інтенсивного навчання" для учнів середніх і старших класів загальноосвітньої школи із застосуванням "опорних сигналів" та "опорних конспектів", засновану на феномені ідентифікації словесного образу та тексту, яка ґрунтується на принципах ідеї опори і методичних знахідок у дидактиці В. О. Сухомлинського.

За Шаталовим, "опорні сигнали"– схеми, прийоми та правила, що являють собою

наглядне відображення предмету (дії), яке використовується для полегшення довготривалого

запам’ятовування інформації. За допомогою "опорних сигналів" відбувається процес узагальненого формування розумових дій при засвоєнні знань.

Наприклад, у викладанні матеріалу з історії про торговельні зв’язки Росії за часів царювання Петра І, вчитель підкреслює, що в той час дотримувалися правила переважного вивозу: вивозити за кордон держава повинна завжди більше, аніж завозити. Тільки у такому випадку можливе збагачення, а отже, і зміцнення економіки – грошова різниця між вартістю вивезеного товару буде залишатися на внутрішньому ринку. Про це можна просто розповісти, а можна підсилити сприйняття матеріалу чіткою схемою – "опорним сигналом" (рис. 1).

Рис. 1. Приклад чіткого "опорного сигналу"

Програмний матеріал навчальних посібників В. Ф. Шаталова містить нестандартні форми обліку та контролю знань кожного учня за принципом систематичного зворотного зв’язку, що дозволяє відмовитись у процесі навчання від використання щоденників та журналів.

Навчальні матеріали за методичною системою В. Ф. Шаталова що викладено головним чином у вербально-графічній формі (у вигляді малюнків, схем), спрощують процес сприйняття і орієнтують на розвиток творчого мислення учнів за принципом відкритих перспектив.

ПРИНЦИПИ методичної системи В. Ф. ШАТАЛОВА

  1.  навчання на високому рівні складності
  2.  безконфліктність
  3.  швидкий рух вперед
  4.  відкриті перспективи
  5.  надбагатократне повторення
  6.  провідна роль теоретичних знань
  7.  гласність

Переваги методики В.Ф. Шаталова:

- основні положення методики не суперечать дидактичним принципам навчання, а навпаки, дозволяють ефективно та творчо реалізовувати їх на практиці;

- застосування методики спрямовує слухачів вчитися не випадково, а постійно та регулярно;

- завдяки удосконаленню навчально-виховного процесу ефективно реалізовано людський фактор;

- система новаторських принципів та прийомів дозволяє вирішувати одну з важких педагогічних задач – залучити кожного слухача до постійної, напруженої розумової праці, виховувати пізнавальну самостійність як якість особистості, укріпити в кожному слухачеві почуття власної гідності та віри в себе.

Таким чином, завдяки новаторській методиці В.Ф. Шаталова погляди В.О.Сухомлинського на роль наочності у пізнанні та розумовому вихованні учнів втілюються у сучасній педагогічній практиці. Науковий здобуток В.Ф.Шаталова розкриває значення "опорних сигналів" та схем у розумовому розвитку школярів.

ПАЛТИШЕВ МИКОЛА МИКОЛАЙОВИЧ (1946 р.)

Палтишев Микола Миколайович народився 10.10.1946 р. у Ленінграді. З 1971-2000 рр., закінчивши теплофізичний факультет Одеського технологічного інституту ім. М. В. Ломоносова (1970 р.) та математичне відділення Одеського державного педагогічного інституту ім. К. Д. Ушинського (1976 р.), працював викладачем фізики ПТУ № 1 м. Одеси. У 1987-1993 рр. - завідуючий лабораторією нових типів навчальних закладів Московського науково-дослідного інституту загальної педагогіки (за сумісництвом). Народний депутат Одеської обласної ради. Народний депутат та Голова комітету Верховної ради СРСР з питань професійної освіти - 1989-1991 рр. У 1987 р. здобуває наукову ступінь кандидата педагогічних наук, захистивши дисертацію за темою: «Поетапне підвищення якості знань загальноосвітньої підготовки учнів середніх профтехучилищ», а з 2000 р. звання доцента. У даний час працює вчителем фізики ОЗОШ № 55 (м. Одеса).

Педагогічний стаж понад 40 років, з яких 31 рік у системі професійно-технічної освіти. Автор 6 книжок, понад 170 науково-методичних робіт і науково-практичних публікацій.

Державні звання та нагороди: Народний вчитель СРСР (1987 р.), відмінник народної освіти (1982 р.), Грамота Президії ВР СРСР (1987 р.), Золота та Срібна медалі ВДНГ СРСР, лауреат Премії АПН СРСР та Педагогічної премії ім. Н. К. Крупской. Впродовж останніх років був нагороджений Почесною відзнакою Президента України «Срібний хрест», медалями і преміями: ім. В.І.Вернадського (Інтелектуальній форум України), ім. К. Д. Ушинського (НАПН України), дипломом «ТОП учитель 2008», Почесними грамотами Міністерства МОН України та НАПН України за впровадження в навчальний процес сучасних педагогічних технологій.

Науковий експерт проекту МОН України, НАПН України та Всеукраїнського журналу «Директор школи, ліцею, гімназії» - «Педагоги-новатори в Україні».

НАУКОВІ ТЕХНОЛОГІЇ «ПОЕТАПНОЇ СИСТЕМИ НАВЧАННЯ» ТА

«ЗАКОНУ ПЕДАГОГІЧНОЇ ГАРМОНІЇ»

М. М. Палтишев – автор методики поетапної системи навчання, метою якої є підвищення якості загальноосвітньої

підготовки учнів.

Видатний педагог, використовуючи комплекс педагогічних прийомів стимулювання учнів у процесі навчання (диференційне навчання, індивідуалізація, взаємоконтроль, самоконтроль тощо), з часом назвав їх «поетапною системою навчання», яка передбачає ліквідацію прогалин у шкільній підготовці, а саме:

 формування навчальних навичок;

 розвиток пізнавального інтересу до навчання;

 активізація самостійної творчої діяльності у процесі набуття нових знань, умінь та навичок.

М. М. Палтишев, аналізуючи як власний викладацький досвід, так і педагогічну практику різних освітянських шкіл, дійшов висновку: навчально-виховна система базується виключно на «законі педагогічної гармонії». Під цим педагог розуміє закон педагогіки, що приводить організацію освіти у відповідність до цільових настанов, які допомагають порівняти між собою зміст, форми, методи навчання (перетворюючи їх на дієві засоби педагогічного процесу) та спрямовані на отримання задоволення учнями від відчуття гармонії у процесі навчання та пізнання

навколишнього світу. М. М. Палтишев розробив умови існування педагогічної гармонії, її міру та якісну оцінку. Педагог-новатор розглядає гармонійність як аналітичний принцип дидактики. Цей принцип дає змогу визначити взаємозв'язки, чіткість, доцільність органічного використання інших принципів дидактики під час побудови навчально-виховного процесу. Видатний вчитель вважає, що розглядаючи принципи дидактики, аналізуючи навчальний процес з позиції педагогічної гармонії, можна зробити його ефективним,доступним для вчителя та учнів.

ГУЗИК МИКОЛА ПЕТРОВИЧ (1941р.)

Гузик Микола Петрович народився 02.11.1941 року у с. Гірське Миколаївського району Львівської області. Після закінчення у 1967 р. природничого факультету Мелітопольського державного педагогічного інституту працював на посадах вчитель хімії та заступника директора з виховної роботи Байтальської СШ Ананьївського району Одеської області. З 1970 по 1983 рр. - директор школи, Ананьївської СШ № 2, а з 1983 по 1989 рр. - директор школи та вчитель хімії Южненської СШ №1. Організатор Першої Творчої спілки вчителів СРСР та переможець Всесоюзного конкурсу «Найкращий проект школи майбутнього» (м. Асоново Іжевської обл., 1987 р.) У 1988 р. було офіційно засновано Авторську школу М.П. Гузика у м. Южному Одеської області (Рішення Колегії Державного комітету СРСР з народної освіти від 02.06.1988 р. № 15/2 «Про заходи по створенню умов для підтримки і розвитку соціально-педагогічних ініціатив передового то новаторського досвіду наукових інновацій»). У 2004 р. здобуває наукову ступінь кандидата педагогічних наук, захистивши дисертацію за темою: «Комбінована система організації навчально-виховного процесу в загальній школі». Член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України з 20.12.1995 р. (Відділення дидактики, методики, інформаційних технологій в освіті).
Педагогічний стаж понад 40 років.
Заслужений працівник освіти України з 1994 р. Нагороджений орденом «Знак пошани» (1980 р.), медалями: «За трудову доблесть» (1973 р.), Н. К. Крупської (1985 р.), К Д Ушинського (2001 р.), В. О. Сухомлинського (2006 р.), Почесними грамотами Міністерства народної освіти УРСР (1972 р.) то МОН України (1998, 2003, 2007 рр.).
На даний час працює директором Авторської М. П. Гузика експериментальної спеціалізованої І-ІІІ ступенів загальноосвітньої школи-комплексу № 3 у м. Южному Одеської області.

КОМБІНОВАНА СИСТЕМА

ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ

В авторській школі М.П. Гузика проводиться науково-дослідна робота з метою створення моделей особистісно орієнтованого навчання, розвитку та виховання учнів  У дисертації «Комбінована система організації навчально-виховного процесу в загальноосвітній школі» розкривається авторська концепція особистісно орієнтованого навчання в загальноосвітній школі, яка отримала назву "Комбінована система організації навчально-виховного процесу". У ній визначено принципи проектування персональної мети навчання учнів з урахуванням їхніх індивідуально-вікових особливостей, описано технологію реалізації цієї мети в умовах класно-урочної системи навчання, науково обґрунтовано підходи до структурування навчального матеріалу, використання адекватних методів і форм навчання, охарактеризовано систему навчальних занять, що забезпечують реалізацію особистісно орієнтованої освіти школярів, вибудовано систему оцінювання навчальних досягнень учнів у розумовому й особистісному розвитку.

Основні результати дослідження впроваджено в педагогічну практику ряду шкіл України, Росії та інших країн.

Авторська експериментальна школа-комплекс М.П. Гузика – це середній загальноосвітній заклад, створений відповідно до дидактичної системи її автора в м. Юному Одеської області 1988 р. У ній поєднуються академічна, мистецька, спортивна, трудова, політехнічна та вища (коледж) школи в єдиному шкільному комплексі з метою забезпечення освітніх потреб і можливостей особистості для досягнення нею більш вагомих кінцевих результатів навчання у порівнянні з вихованцями масової школи.

ЗАВДАННЯ НА САМОСТІЙНУ РОБОТУ

Підготувати повідомлення «Л. Б. Донська - поміркований консерватор чи раціональний інноватор, Г.С.Сазоненко  - головний акмеолог шкільної освіти , О.М. Остапчук - ініціатор створення емоційно-інтелектуальної школи, М.І. Босенко - організатор школи «Культура життєвого самовизначення»»




1. Подготовка к лабораторным анализам крови
2. Релейная защита блока
3.  1 Мой друг получает письма из ФРГ
4. Влияние глобализации на семейный бизнес
5. большая волна в заливе
6. Затверджую Начальник Кремінського РВ ГУМВС України Луганської області підполковник міліції Перепе
7. Реферат- Ревматические болезни.html
8. го Временного правительства стал народниксоциалист Керенский
9. Финансовая политика Новой Зеландии
10. Криминалистическая характеристика причинения телесных повреждений
11. Які зовнішньополітичні чинники призвели до коронації Данила Галицької о 1253 роціКоли на відозви Папи до хр
12. . Завдання 1
13. Социология как наука
14. Курсовая работа- Мотивация библиотечного персонал
15. тематически изложен обширный теоретический и фактический материал из истории эстетики которую авторы тол
16. тематичних доводиться мати справу із співвідношеннями між різними величинами
17. Інститут досліджень соціального капіталу 79012 м
18. тема соотносящая понятийное содержание и типовое звучание написание
19. ТЕМАХ ЭЛЕКТРОСНАБЖЕНИЯ Учебнометодическое пособие
20. Авангард