Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Періодизація економічної історії

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

1.    Періодизація економічної історії.

З часу виникнення історії господарства як науки були різні спроби її періодизації. Кожна періодизація – це спроба класифікувати факти, яка враховує лише певну їх частину. Отже, сфера застосування тієї чи іншої періодизації завжди обмежена.

Формаційний підхід Маркса-Леніна-Сталіна – виділяється п’ять суспільно-економічних формацій, у залежності від пануючої форми власності на основні засоби виробництва (первіснообщиний, рабовласницький, феодальний, капіталістичний, комуністичний), застосовується до економічної еволюції народів Західної Європи, на матеріалах якої вона й була сформульована, тоді як при аналізі господарського розвитку країн Африки, Австралії вона „не працює”.

Російський історик економіст Л.І.Мєчніков в основу періодизації поклав географічний фактор, зокрема водні шляхи сполучення.

П’ятистадійна модель. Ф Ліст  видвинув концепцію стадій  розвитку людського суспільства: нації проходять етап дикості, пастушачого побуту, землеробський,  землеробсько-мануфактурний етап і комерційний.

 Гільдебрант (тристадійна модель): 1) „природне” (натуральне) господарство до сер. Х111ст.; 2) „грошове” або міське господарство до к. ХУ111 ст.; 3) кредитне або народне господарство поч. Х1Х ст. В основі такої періодизації лежить історія  грошей.

 Інші дослідники господарства брали за основу торгівлю і обмін, грошовий обіг, кредит, культуру, релігію тощо. Так, американецьЄ. Хентінгтон – клімат, англієць А.Тойнбі – культуру, релігію (цивілізацію).

Періоди

Класична

В європейській історичній науці прийнято таку періодизацію історії:

  1.  Доісторичність: поява людини — 3000 до Р.Х. (поява писемності);
  2.  Античність: 3000 до Р.Х. — 476 (зруйнування Риму);
  3.  Середньовіччя: 476—1492 (відкриття Америки);
  4.  Ранній новий час: 1492—1789 (Французька революція);
  5.  Новий час: 1789—1914 (Перша світова війна);
  6.  Новітній час: 1914 — сьогодення.

Радянська

В радянській марксистській історичній науці була прийнята пятичленна періодизація, пов'язана з п'ятьма способами виробництва:

  1.  Первісність (від появи людини до появи цивілізацій);
  2.  Рабовласництво (від появи цивілізацій до падіння Риму);
  3.  Феодалізм (від падіння Риму до англійської буржуазної революції);
  4.  Капіталізм (від англійської буржуазної революції до російської жовтневої революції);
  5.  Комунізм (від російської жовтневої революції до сьогодення).

Стадії економічного розвитку

П'ятистадійна модель — варіант періодизації розвитку суспільства, яку Фрідріх Ліст висунув на початку XIX століття.

На його думку, нації в процесі свого формування проходять такі п'ять стадій:

  1.  Стадія дикості — (ХII—X тис. р. до н.е.) — перехід до осілого способу життя, господарство носить привласнюючий характер — мисливство, збиральництво, рибальство. Організація суспільства характеризується стадно-колективними формами.
  2.  Пастуша стадія — (X—V тис. р. до н.е.) — основним видом діяльності є скотарство, землеробство відіграє допоміжну роль. Організація суспільства — родоплемінна.
  3.  Землеробська стадія — (V тис. р. до н.е. — сер. XIII ст. н.е.) — основним видом діяльності є землеробство. Організація суспільства — сімейно-станово-державна.
  4.  Хліборобсько-мануфактурна стадія — (XIII — сер. XVIII ст.) — пов'язана з розвитком мануфактури. Основні види діяльності — сільське господарство та ремесло. Організація суспільства — станово-державна.
  5.  Хліборобсько-мануфактурно-комерційна стадія — (XVIII — сер.XIX ст.) — основними видами діяльності є землеробство, ремесло, промисловість, торгівля. Організація суспільства — станово-державна.

Деякі автори[1] вважають, що на сьогоднішній день до цього поділу варто було б додати шосту стадію — фінансово-промислову (сер. XIX — кін. XX ст.).

2. Наукова революція — назва для позначення докорінних змін в ідеях про природу, в динаміці наукового пізнання, що відбулися в європейському інтелектуальному житті з серед. XVI — до кінця XVII ст. Це був час формування вільної від церковних догматів, Грунтованої на накопичених упродовж півтори тисячі років фактах та узагальненнях нової наукової картини світу. Різко зросла кількість наукових відкриттів і визначних технічних винаходів.

Наукова революція зумовила поєднання багатьох чинників. Стрижнем змін були суто інтелектуальні прориви. Невелика група людей, які занурилися в античні проблеми фізики, астрономії та анатомії (рух, небесні явища, будова тіла), зробили переконливі відкриття, що змінили західну, і не тільки західну думку назавжди. Другим чинником був дедалі зростаючий інтерес до того, що нині відкидається, але свого часу вважалося серйозним інтелектуальним заняттям: алхімії, астрології, герменевтики. Ці «чаклунства» поєднувала переконаність у тому, що світ можна пізнати, і що відповіді на традиційні запитання складаються з простих, усебічних ключів до природи. Незважаючи на всі ірраціональні моменти, саме цей потяг до нових, нехай простих, рішень античних проблем дав можливість натурфілософам (як тоді називали вчених) вперше відмовитися від існуючих авторитетних теорій. Ще одним чинником впливу була тривала зачарованість Європи технологічними винаходами. Архітектори, навігатори, інженери, зброярі Ренесансу першими повірили в особливу важливість вимірювань і ретельних спостережень.

Найвидатніший філософ того часу Ф. Бекон проголосив дослідні знання основою наукових узагальнень. Він твердив: аби примусити природу відкрити свої секрети, слід робити те, що зазвичай не робиться. Ф. Бекона вважають засновником усієї сучасної науки, яка грунтується на експерименті. Другим засновником нового шляху в науковому пізнанні вважається Р. Декарт, який обстоював позиції раціоналізму. Найвидатнішим ученим того часу був англієць І. Ньютон. Він став засновником класичної фізики, відкрив закон всесвітнього тяжіння, розробив диференціальне та інтегральне числення, зробив низку дуже важливих відкриттів в оптиці, створив перший рефлекторний телескоп. Кожне з цих відкриттів стало підґрунтям для розвитку самостійних наукових дисциплін.

У період Наукової революції великий крок уперед зробили фізика, математика, хімія, біологія, зоологія, медицина, географія, мінералогія. Ґрунтовні дослідження природи зумовили новий якісний стрибок в уявленнях про світ, формування переконаності в існуванні суворої природної закономірності, яку можна вирахувати математично. Успіхи промисловості сприяли розвиткові механіки. Було винайдено барометр, вакуумний насос, мікроскоп, телескоп, термометр, хронометр тощо.

Розуміння того, що для розвитку науки потрібні спільні зусилля, обмін інформацією, мало наслідком інституалізацію науки. Першу важливу спробу втілити цей підхід у життя було зроблено Лінцеанською академією в Римі у 1603 р. У 1662 р. було створено Лондонське Королівське товариство, у 1666 р. — Французьку Королівську академію наук. Академії давали можливість для наукового спілкування, міждисциплінарних досліджень, користувалися державною підтримкою.

Головний результат Наукової революції — народження сучасної науки, початок процесу диференціації наук, формування нових галузей знань, фундаментальних та прикладних наук, професійного поділу праці, спеціалізації досліджень.

Наукова революція заклала підвалини для індустріального перетворення світу в наступних століттях.

3. Економічна теорія — наука про основні закономірності розвитку економічної системи, поведінку людини і груп людей у виробництві, розподілі та споживанні життєвих благ з метою задоволення потреб при обмежених (рідкісних) ресурсах, що породжує проблему економічного вибору і конкуренцію за їх використання. Це наука, яка вивчає економічні закони іекономічні відносини.

  1.  Ідеоло́гія (грец. ιδεολογία, від Ιδεα — прообраз, ідея, і λογος — слово, розум, вчення, буквально вчення про ідеї) — організована сукупність ідей у формі міфів, настанов, гасел, програмних документів партій, філософських концепцій тощо.
  2.  Ідеологія — система поглядів, ідей, переконань, цінностей та установок, що виражають інтереси різних соціальних груп, класів, товариств, в яких усвідомлюються і оцінюються відносини людей до дійсності і один до одного, соціальні проблеми і конфлікти, а також містяться цілі (програми) соціальної діяльності, спрямованої на закріплення або зміну існуючих суспільних відносин.
  3.  Ідеологія — система політичних, правових, етичних, художніх, релігійних, філософських поглядів. Ідеологія разом із суспільною психологією, яка включає буденні, емпіричні погляди, що виникли стихійно, суспільні почуття, настрої, звички, входить до складу суспільної свідомості.
  4.  Ідеологія служить для того, щоб або запропонувати зміни в суспільстві або збереження відданості певному набору ідеалів, якщо в суспільстві вже склався комформізм. Ідеології є сукупністю абстрактних засад, якими суспільство послуговується в трактуванні громадських справ, і, таким чином, вони займають визначне місце в політиці. Кожна політична чи економічна тенденція ґрунтується на певній ідеології, без огляду на те, чи виражена вона явно в певній обдуманій системі. Ідеологія це те, як суспільство бачить та інтерпретує світ.
  5.  Ідеології, що прагнуть до змін у суспільстві називають радикальними, революційними, ідеології, що прагнуть до збереження традицій суспільства, називають консервативними, реакційними.



1. ТЕМА- Вакуумная печь для химикотермической обработки с газовым охлаждением под высоким давлением
2. Функциональные компоненты вторичного гемостаза
3. Кодирование изображений
4. Тема- Визначення характерних розмірів карбюратора 3
5. О психологии и патологии оккультных явлений 1902 Метаморфозы и символы либидо 1912 Психологические типы
6. АбрисД Дольник В
7. 2009 уч.год Требования к истории родов- 1
8. Тема- Вводный инструктаж
9. Лекция Гормоны поджелудочной железы
10. СОЦІАЛЬНОПСИХОЛ ЕКСПЕРТИЗИ Охарактеризуйте людину я
11. информация происходит от латинского слова informtio означающего разъяснение изложение осведомленность
12. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук КИЇВ1999 Дисертаціє
13. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук КИЇВ 2001 р
14. ВАРИАНТ 1 Вопрос Что являетс
15. Тема - Цилиндр Объём цилиндра
16. Mde tools they were cutting it in smller pieces becuse they relized tht if they do so the cooking process is shorter nd the tste is different
17. Вторжения на Русь хана Батыя
18. Любовная лирика Ахматовой (целостность и эволюция)
19. 01342430 ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ НОРМ МІЖНАРОДНОГО ПРАВА В ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ ФРН Спеціальність 12
20. Возникновение мировой социалистической системы выход социализма за пределы одной страны образовани