Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Категорія естетичного смаку з~явилася в європейській науці у XVII ст

Работа добавлена на сайт samzan.net:


20. Категорія естетичного смаку з’явилася в європейській науці у XVII ст. як результат розвитку нових течій мистецтва XV — початку XVII ст., що ламали старі канони і породжували потребу в універсальних критеріях їх оцінки. З іншого боку, розвиток індивідуальності, започаткований епохою Відродження, ставив питання про можливість суб’єктивної, самостійної оцінки художнього твору, яка ґрунтується на почутті естетичного задоволення або смаку. Але ж як тоді бути з розумінням всезагальності смаку, якщо оцінка має абсолютно суб’єктивний характер? Таке питання було досить непростим для науки XVII — XVIII ст. І особливий внесок у розв’язання його вніс видатний німецький філософ І. Кант. Попередники Канта вже зробили крок до переоцінки чуттєвого та ірраціонального, що становило основу нового уявлення про людину. Вони визначали смак як здібність інтуїтивно відчувати прекрасне, як почуття, що вільне від будь-яких утилітарних міркувань та незалежне від суджень розуму.

Кант вважав, що суттєвим естетичним фактором смаку є почуття задоволення, яке супроводжує споглядання прекрасного. Незаінтересований характер, що властивий цьому почуттю і який відрізняє його від утилітарного та морального почуттів, визначається Кантом так, як і його попередниками. Почуття прекрасного лежить у підґрунті смаку. Саме від нього залежить судження останнього. Проте, якщо ці судження, незважаючи на їхнє індивідуальне джерело, містять у собі принципи всезагальності, що надає їм безмежну достовірність, то цей принцип всезагальності має бути притаманним самому естетичному почуттю. Кант вважав, що почуття задоволення викликається всезагальною доцільністю, яка існує суб’єктивно як форма апріорного принципу свідомості та об’єктивно — як чиста форма предмета. Таким чином, естетичне почуття або почуття задоволення є усвідомленням доцільності предмета.

Естетичний смак є однією з найважливіших характеристик особистого становлення, що відбиває рівень самовизначення кожної окремої людини. Тобто естетичний смак не зводиться до здатності естетичної оцінки, оскільки не зЗошняється~на самій оцінці, а завершується присвоєнням або запереченням культурної естетичної цінності. Тому вірніше буде визначити естетичний смак як здатність особистості до індивідуального відбору естетичних цінностей, а тим самим до саморозвитку і самовиховання.

Справді, людина, якій властиве почуття естетичного смаку, вирізняється з-поміж інших певною завершеністю, цілісністю, тобто є не тільки людським індивідом. Естетичний смак є своєрідним почуттям міри, вмінням знаходити необхідну достатність в особистому ставленні до світу культури і цінностей. Наявність естетичного смаку проявляється як відповідність внутрішнього і зовні-шїГього, гармонія духу і соціальної поведінки, соціальної реалізації особистості.

32. Суспільно-перетворююча та компенсаторна функція (мис­тецтво як діяльність та «втіха») має свій прояв як ідейно-естетичний вплив на людей. Завдяки цій здатності мистецтво залу­чає людей до цілеспрямованої діяльності, що трансформує суспільство. Художня творчість являє собою процес перетворення (в уяв­ленні) фактів дійсності, матеріалу та самої людини. Ідеали гар­монійної людини пробуджують активність кожного створюва­ти самого себе в цьому напрямку, тобто стверджують у дійсності те, що бажане, реальне, насправді компенсуючи те, що є недо­статнім для повноцінного життя людини.

Пізнавально-евристична функція (мистецтво як знання та просвіта) визнавалася в історії естетики не всіма мислителями. Багато з них сумнівалися у пізнавальних можливостях мистецт­ва. Так, Платон бачив у ньому тінь тіней, а Гегель — нижчу форму пізнання істини. Без сумніву, пізнавальна можливість мистецтва незрівнянна з можливостями науки щодо встанов­лення та з’ясування об’єктивних властивостей дійсності. Але мистецтво пізнає дійсність співвідносно з людиною, в усьому багатстві форм, що сприймаються людською чуттєвістю. Це дає можливість мистецтву відкривати нове у відомому або нові про­цеси у тому, що вже визнано (наприклад, відкриття Л. Толстим «діалектики» людської душі або Ф. Достоєвським «двоїстості»). Мистецтво виступає засобом просвіти, передачі досвіду, фактів життя, а також засобом навчання, передачі навичок мислення, узагальнення системи поглядів. Тому його справедливо назива­ють «підручником життя».

Художньо-концептуальна функція (мистецтво як аналіз ста­ну світу) дозволяє побачити у художньому творі уявлення мит­ця про світ у цілому. Цілісна концепція подана у формах, які чуттєво сприймаються, в них емоційно втілені уявлення про світ, людину та місце людини у світі (наприклад, концепція світу у «Божественній комедії» Данте Аліг’єрі або у «Фаусті» Йоган-на Вольфганга Гете).

Функція передбачення («кассандрівське начало», або мистец­тво як віщування) має свій прояв у тому, що, подібно до антич­ної Кассандри, яка пророкувала загибель Трої у часи її розквіту, мистецтво здатне прогнозувати майбутнє. У цьому мистецтво співвідноситься з людською інтуїцією, яка здійснює стрибок через розриви інформації. Тому у фантастичній літературі часто пе­редбачається поява тих чи інших технічних досягнень (наприк­лад прообраз субмарини у романах Ж. Верна або лазера у О. Тол­стого). Однак набагато важливішими є соціальні передбачення, прогнози щодо майбутнього людини та суспільства. Спеціально цьому присвячений окремий жанр — утопії та антиутопії (на­приклад, роман Є. Зам’ятіна «Ми» або, фільми А. Тарковського), але передбачливим потенціалом володіє мистецтво в цілому.

Інформативна та комунікативна функція (мистецтво як по­відомлення та спілкування) полягає в тому, що твір мистецтва — це певна знакова система. Як і будь-яка знакова система, мис­тецтво має свій код, «ключ» до якого втілений в особливостях даної культури, її змісті.

Виховна функція (мистецт­во як катарсис формування цілісної особистості) дає змогу ху­дожньому твору впливати на склад думок та почуттів людини в цілому. Ще піфагорійці помітили, що мистецтво очищає осо­бистість, а Арістотель увів поняття «катарсису», що означає про­цес очищення за допомогою виникнення схожих почуттів. Сугестивна функція (вплив на несвідоме) полягає у тому, що мистецтво здатне навіювати певний склад думок та почуттів. Емоційний вплив мистецтва якраз і характерний тим, що діє безпосередньо, прямо на почуття того, хто сприймає, минаючи на цьому рівні раціональні заборони. Ця якість має найбільшу силу, яка спроможна впливати на особистість, вдосконалюючи чи руйнуючи її.

Естетична функція (мистецтво як формування творчого духу та ціннісних орієнтирів) сприяє формуванню естетичного сма­ку, здібностей та потреб людини. Мистецтво ціннісне орієнтує людину в світі, розвиває у неї творчий дух. Вислів А. Ейнштейна: «Мені особисто відчуття найвищого щастя дають твори мистец­тва... Якщо ви спитаєте, хто викликає зараз у мене найбільший інтерес, я відповім: Достоєвський. Достоєвський дає мені більше, ніж будь-який науковий мислитель, більше, ніж Гаус», — є свідчен­ням того, що мистецтво пробуджує в людині творця.

Гедоністична функція (мистецтво як насолода) має прояв у тому, що мистецтво — сфера свободи й майстерності, які несуть насолоду. Усі явища мистецтва співвідносні з естетичними цінностями. Джерелом естетичної насолоди є художня форма, яка знаходиться у гармонійній єдності зі змістом. Радість несе в собі й залучення до творчості, й ігровий аспект, присутній при сприйнятті художнього твору.




1. Петр Первый
2. Реферат- Разработка системы телемеханики
3. Статья 1 Отношения регулируемые настоящим Федеральным законом 1
4. Понятие о реконструкции автомобильных дорог
5. 2012 Руководил страной с 5 марта 1953 г
6. Дизайн костюма и Дизайн трикотажа Методические указания к выполнению ВКР
7. тематический диктант
8. ИнтехКострома Структура платы за содержание и текущий ремонт Катушечная д
9. на тему- Инвестиционная политика компании Выполнила студентка 4 курса экономического факультета г
10. І Мета і завдання
11. АЕ Ферсман и Кольский полуостров
12. Храм Покрова Божией Матери
13. весьма неопределенными и неоправданными с точки зрения науки носить метафизический характер.html
14. СОЦИОЛОГИЯ И СОЦИОЛОГИЧЕСКИЕ ИССЛЕДОВАНИЯ В МЕНЕДЖМЕНТЕ Аннотация программы учебной дисциплины
15. Криминалистическое исследование веществ и материалов.html
16. Реферат на тему- Дії населення в надзвичайних ситуаціях у мирний і воєнний час ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ І Д
17. Б класу Проніна Єлизавета Асмолова Альона ПР
18. Тема 1. Предмет і метод історії економіки та економічної думки.
19. 1 Краткая характеристика основных электроприемников подстанции 6 1
20. Статья 31 Аккредитация органов по сертификации и испытательных лабораторий центров1