Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Державний реєстр речових прав - АЛГОРИТМ ДІЙ НОТАРІУСАНОТАРІУСА

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Державний реєстр речових прав — АЛГОРИТМ ДІЙ НОТАРІУСА

Алгоритм дій нотаріуса № 1
при посвідченні договору купівлі-продажу нерухомого майна, якщо розділ відкрито до нас (варіант: 1 продавець та 1 покупець)

І. Попередній етап

1. Перевіряємо наявність всіх необхідних документів для посвідчення правочину нотаріально.

2. Перевіряємо за документами, чи дійсно відкрито розділ на об’єкт в ДРРП — шукаємо серед документів клієнта витяг про реєстрацію права власності в ДРРП з 2013 року.

3. Перевіряємо наявність всіх необхідних документів для проведення державної реєстрації подальшого переходу права власності*.

УВАГА! У разі якщо звертається особа за довіреністю, вона повинна подати копію паспорта та РНОКПП довірителя або оригінали цих документів.

Отже, при посвідченні довіреностей на купівлю або продаж нерухомого майна рекомендується додатково засвідчувати копії паспорта та РНОКПП довірителя — для передачі до реєстраційної справи.

4. Виконуючи функції спеціального суб’єкта з перевірки сплати податку, перевіряємо необхідність сплати податку. При цьому пошук у ДРРП по продавцю не здійснюємо, оскільки не є податковими агентами, обов’язку перевірки у ДРРП кількості продаж у календарному році немає.

5. Виконуючи обов’язок суб’єкта фінансового моніторингу, перевіряємо відсутність ризиків для вчинення правочину.

6. Прораховуємо, які в нас можуть бути платежі за всі наступні дії і коли їх доцільно оплачувати:

а) при вчиненні правочину:

1) пошук за об’єктом (вкладка в ДРРП «документи» — витяг у порядку доступу нотаріусів) — 68 грн.;

2) пошук за суб’єктом-продавцем (вкладка в ДРРП «документи» — витяг у порядку доступу нотаріусів) — 68 грн. (за кожним власником окремий пошук);

3) перевірка бланка (якщо є) — 1 грн.;

4) збір у ПФ;

5) податок з доходів фізичної особи;

6) перевірка за ДРОРМ (податкової застави) — 34 грн.;

б) при реєстрації переходу права власності:

1) держмито за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно — 119 грн.
(7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), якщо не звільнений за ст.4 Декрету КМУ «Про державне мито» від 21.01.1993 № 7-93 (додаток 2);

2) за надання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (про реєстрацію) — 120 грн.;

3) перевірка за ДРОРМ (податкова застава) на набувача — 34 грн.**

7. Попередні пошуки (тобто перегляди інформації, наявної в усіх вкладках ДРРП):

УВАГА! Пошуки без формування відомостей (витягів) — ВСІ БЕЗКОШТОВНІ;

1.1) розширений пошук заяв — перевіряємо, що ніхто з цим об’єктом зараз не працює. Якщо бачимо, стан заяви «задоволена», ідемо далі, а якщо «зареєстрована», зупиняємось, адже у цей момент хтось вже працює з цим об’єктом і ми не здійснимо реєстраційних дій, доки попередні заяви не будуть задоволені. Подальші варіанти: з’ясувати обставини або зі своєю заявою стати в чергу в ДРРП;

1.2) пошук в ДРРП у закладках, бажано з використанням пошукових символів:

іпотеки (за об’єктом);

пошук обтяжень (окремо за об’єктом, окремо за суб’єктом без вказівки РНОКПП, окремо за суб’єктом з РНОКПП);

пошук інших речових прав;

1.3) Пошуки у реєстрах до 2013 (заборон (об’єкт і суб’єкт одночасно), іпотек (об’єкт)).

8. Видаємо необхідні квитанції (можливо, у цей час видаєте для оплати всі або частину квитанцій, вказаних у розділі І п. 6 цього Алгоритму).

ІІ. Нотаріус як нотаріус

1. За умови оплати за квитанціями беремо витяг в порядку доступу нотаріусів:

за об’єктом — якщо ви самостійно відкривали розділ, достатньо пошукати за номером об’єкта в ДРРП;

за суб’єктом (або за ПІБ, або за РНОКПП) — не передбачено, якщо ми знаємо реєстраційний номер об’єкта, однак якщо шукати тільки за об’єктом, можна пропустити обтяження прав суб’єкта, наприклад, на все майно. Адже ця заборона, можливо, була перенесена іншим нотаріусом або реєстратором зі старого реєстру у Спецрозділ нового ДРРП.

Ці витяги залишаються в оригіналі в справах нотаріуса по правочину.

Друкуємо на білому аркуші, вартість кожного — 68 грн. Місця для підпису та печатки у витягу не передбачено.

2. УВАГА! Це пропозиція! Вказуємо у тексті правочину та, за бажанням, відбираємо заяву від продавця про перший продаж (у тому числі за рішенням суду про зміну власника (пп. «б» п. 172.5 ст. 172 Податкового кодексу України)) в звітному податковому році; про відсутність самовільного перепланування, реконструкції об’єкта; від покупця беремо заяву про те, що він оглянув об’єкт, самовільного перепланування та реконструкції не виявив і знає про свою відповідальність та наслідки.

3. Здійснюємо інші необхідні перевірки для вчинення нотаріальної дії (справжність бланків, дійсність довіреностей тощо) та інші необхідні дії (заяви подружжя тощо)

4. Посвідчуємо правочин.

УВАГА! Це пропозиція! У тексті повторюємо зміст заяв та роз’яснюємо ст. 27 Закону України «Про нотаріат»: Нотаріус не несе відповідальності у разі, якщо особа, яка звернулася до нотаріуса за вчиненням нотаріальної дії: подала неправдиву інформацію щодо будь-якого питання, пов’язаного із вчиненням нотаріальної дії; подала недійсні та/або підроблені документи; не заявила про відсутність чи наявність осіб, прав чи інтересів яких може стосуватися нотаріальна дія, за вчиненням якої звернулася особа.

Не забуваємо також внести необхідні правки у правочин щодо моменту переходу права власності, щодо проведених перевірок відсутності заборон, арештів, іпотеки та інших обтяжень за даними ДРРП та реєстрів до 2013 року, у посвідчувальному написі щодо державної реєстрації права власності тощо.

IІІ. Нотаріус як реєстратор

1. Перевіряємо оплату за квитанціями. Приймаємо паперову заяву покупця про реєстрацію переходу права власності.

2. Пошук заяв, щоб впевнитись, що ніхто в чергу не став для роботи з об’єктом, беремо про цей пошук інформацію (рядок 3 вкладки «Заяви»: «пошук заяв у базі даних про реєстрацію заяв та запитів») — безкоштовно на білому аркуші.

4. Реєструємо заяву.

5. Формуємо картку прийому заяви — 2 примірники; один видаємо заявнику.

6. Скануємо необхідні документи***.

7. У вкладці «Документи» формуємо відомості за результатами пошуку інформації за суб’єктом (набувачем) — безкоштовно роздруковуємо на білому аркуші, з проставлянням підпису та печатки реєстратора. Виявленні обтяження та інше не перешкоджають вчиненому правочину та реєстрації переходу права власності. Здійснюємо, в разі необхідності, переноси щодо арештів, заборон та ін.**** Також виготовляємо витяг про відсутність податкової застави у набувача**— в 1 примірнику на спеціальному бланку ІЦ (старих, блакитних), засвідчуємо підписом та печаткою нотаріуса — для відправки в РС.

8. Приймаємо рішення про реєстрацію права власності, роздруковуємо в 1 примірнику на білому аркуші, засвідчуємо підписом і печаткою реєстратора.

9. Заходимо у розділ об’єкта в ДРРП.

10. Реєструємо перехід права власності.

11. Роздруковуємо витяг про реєстрацію кожному власнику, у 2 примірниках — один для суб’єкта права, інший — для відправки у РС. Обидва примірники на спеціальному бланку для витягів про реєстрацію права власності у ДРРП засвідчені підписом та печаткою реєстратора.

12. Після отримання витягу та інших документів (правовстановлювального документа, довіреності тощо) заявник повертає нотаріусу картку прийому заяви про державну реєстрацію з відміткою про отримання відповідних документів, в тому числі витягу про реєстрацію права власності, яку він підписує із зазначенням дати та часу їх отримання.

13. Задовольняємо заяву набувача.

14. Готуємо копії необхідних документів (див. додаток 3) для правочину, для облікової справи (за номенклатурою наряд № 01-30 «Документи (запити, вимоги, заяви, витяги, інформаційні довідки тощо) щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно»); для передання в РС*****, для наряду 02-48 «Документи (картки, повідомлення, відомості) щодо ідентифікації осіб, які провели фінансову операцію та документи, що стосуються ділових відносин з клієнтом. Відомості про фінансові операції».

УВАГА! Копії вказаних документів для РС засвідчуємо відміткою «згідно з оригіналом», дата, підпис, печатка державного реєстратора. Печаткою нотаріуса жодні документи для РС не засвідчуються.

15. Готуємо супровідний лист (2 примірники — для РС і нотаріуса) та відправляємо в день вчинення правочину та відповідних реєстрацій у ДРРП належні документи в реєстраційну службу нарочно з описом вкладення (2 примірники — для РС і нотаріуса) або шляхом надіслання цінного листа з описом вкладення (2 примірники — для РС і нотаріуса) (див. додаток 4)******.

УВАГА!

При вчиненні всіх дій нотаріус проставляє:

на всіх документах, що пов’язані з роботою в ДРРП, — печатку реєстратора;

на всіх інших документах (витягах з ДРОРМ, з реєстру довіреностей, реєстру бланків тощо) — печатку нотаріуса.

* Щодо належних документів для державної реєстрації

Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджений постановою КМУ від 22.06.2011 № 703

<…>

28. Для проведення державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно заявник, крім документів, що зазначені у пункті 27 цього Порядку, подає копії документів, що зазначені в пункті 9 цього Порядку (крім документа, що посвідчує посадову особу органу державної влади або органу місцевого самоврядування).

У разі подання документів заінтересованою особою особисто така особа, крім документів, що зазначені в абзаці першому цього пункту, подає копію реєстраційного номера облікової картки платника податку згідно з Державним реєстром фізичних осіб — платників податків (далі — реєстраційний номер облікової картки платника податку), крім випадків, коли фізична особа через свої релігійні або інші переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податку, офіційно повідомила про це відповідні органи державної влади та має відмітку в паспорті громадянина України.

У разі подання заяви про державну реєстрацію уповноваженою особою, яка діє від імені фізичної особи, така особа, крім документів, що зазначені в абзаці першому цього пункту, подає копію документа, що посвідчує особу, яку вона представляє, та копію реєстраційного номера облікової картки платника податку такої фізичної особи, крім випадків, коли фізична особа через свої релігійні або інші переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податку, офіційно повідомила про це відповідні органи державної влади та має відмітку в паспорті громадянина України.

** Щодо податкової застави

Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджений постановою КМУ від 22.06.2011 № 703

<…>

93. Державний реєстратор встановлює наявність (відсутність) записів про:

<…>

4) обтяження податковою заставою речових прав на нерухоме майно у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, порядок доступу до якого встановлює Мін’юст.

{Пункт 93 в редакції Постанови КМ № 1156 від 21.11.2012}

94. У разі наявності записів про обтяження речових прав на нерухоме майно в Єдиному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, Державному реєстрі іпотек та/або Державному реєстрі обтяжень рухомого майна державний реєстратор переносить відповідні записи до розділу Державного реєстру прав, відкритого на об’єкт нерухомого майна.

Отже, перевірка наявності податкової застави на власника здійснюється при кожній реєстрації права власності (і на відчужувача, і на набувача).

При цьому для перенесення такого запису спочатку необхідно направити клієнта із запитом до податкової служби для з’ясування, чи входить конкретний об’єкт нерухомості до складу акта опису майна, що знаходиться у податковій заставі, і якщо так, інспектор звертається до РС для перенесення запису.

*** Щодо сканування документів

Порядок ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1141

<…>

56. У разі проведення державної реєстрації прав нотаріусом з документів, які він передає органу державної реєстрації прав за місцем розташування нерухомого майна, нотаріус виготовляє електронні копії шляхом сканування, які розміщує у відповідному розділі Державного реєстру прав (крім документів, які були ним видані або оформлені під час проведення державної реєстрації прав).

Відповідно до зазначеного скануються всі документи, що передаються до реєстраційної служби (крім документів, які були ним видані або оформлені під час проведення державної реєстрації прав). Однак у розділі немає місця для цих електронних копій. Їх можливо приєднати до заяви, однак заява — це не частина розділу на об’єкт. У ДРРП є місце для правовстановлювального документа (при реєстрації виникнення або переходу права власності), для технічного паспорта (при описі майна), для звіту про оцінку об’єкта, якщо її вказувати. Приєднувати копії паспорта та іншого до правовстановлювального документа не законно. Отже (УВАГА! Це рекомендація!!!), поки не передбачать для інших документів місце в розділі, скануємо тільки правовстановлювальний документ. Якщо в правовстановлювальному документі немає опису об’єкта, то скануємо додатково технічний паспорт.

Наданий для посвідчення правочину звіт про експертну оцінку не є обов’язковим документом для реєстрації права власності, не потрібно вносити відомості з нього до ДРРП, в протилежному випадку його теж доведеться сканувати, копіювати для залишення в обліковій справі та передачі до органу державної реєстраційної служби за місцем знаходження об’єкта нерухомого майна. Оцінку також не вказуємо, тому що розділ на об’єкт заповнюється в реєстрі раз і назавжди, а оцінка змінюється з часом.

**** Щодо перенесення заборон, арештів та інших обтяжень

Порядок використання даних Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек та Державного реєстру обтяжень рухомого майна, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 14.12.2012 № 1844/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 18.12.2012 за № 2102/22414

6. Перенесення записів з Реєстрів до Державного реєстру прав здійснюється державним реєстратором прав у разі, коли наявні в Реєстрах записи є чинними та ідентифікують об’єкт нерухомого майна або суб’єкта речових прав, їх обтяжень.

7. Державний реєстратор переносить до відповідного розділу Державного реєстру прав, відкритого на об’єкт нерухомого майна, відомості записів, наявні у Реєстрах, у частині, що стосується такого об’єкта.

<…>

8. За результатом перенесення записів щодо об’єкта нерухомого майна, наявних у Єдиному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна та Державному реєстрі іпотек, державний реєстратор робить у відповідних реєстрах відмітку про перенесення відомостей таких записів.

У разі коли у Єдиному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна наявні записи щодо суб’єкта обтяжень речових прав (особи, щодо майна якої встановлено обтяження/боржника), державний реєстратор одночасно з перенесенням до відповідного розділу Державного реєстру прав, відкритого на об’єкт нерухомого майна, записів, що стосуються такого об’єкта, переносить до спеціального розділу Державного реєстру прав записи щодо суб’єкта обтяжень речових прав та робить у відповідному реєстрі відмітку про перенесення таких записів.

Отже, у випадку, коли записи відносяться до нашого суб’єкта та нашого об’єкта, їх переносимо до розділу, що відкрили на наш об’єкт.

У разі якщо у нашого суб’єкта, якого можливо проідентифікувати (наявні дані щодо РНОКПП та/або року народження тощо), і в нього є обтяження на інше майно або на «все майно», ми зобов’язані перенести такий запис до Спецрозділу.

Порядок ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1141

<…>

30. Після перенесення запису з розділу або із спеціального розділу Державного реєстру прав до розділу Державного реєстру прав державний реєстратор робить у відповідному записі у розділі або спеціальному розділі Державного реєстру прав відмітку про погашення запису.

УВАГА! Немає вимоги щодо перенесення відомостей з РПВН, а також не передбачено погашення записів у РПВН.

***** Щодо документів, які передаються до органу державної реєстраційної служби день у день

Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень затверджений постановою КМУ від 22.06.2011 № 703

<…>

Абз. 2 п. 22. У разі прийняття нотаріусом рішення про державну реєстрацію заяву про державну реєстрацію, копії поданих заявником для проведення державної реєстрації прав документів, документ, що підтверджує внесення плати за надання витягу з Державного реєстру прав, документ про сплату державного мита, а також інші документи, що видані, оформлені або отримані ним під час проведення державної реєстрації прав, нотаріус у день прийняття такого рішення передає органові державної реєстрації прав за місцем розташування нерухомого майна у порядку, встановленому Мін’юстом, для долучення їх до реєстраційної справи.

****** Щодо опису вкладення

Порядок передачі документів у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», затверджений наказом Міністерства юстиції України від 26.12.2011 №111/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2012 за № 118/20431

<…>

Абз. 2 п. 3. Опис вкладення має містити повний перелік документів, які передаються, із зазначенням кількості аркушів кожного окремого документа, прізвища, імені та по батькові державного реєстратора прав на нерухоме майно, який передає зазначені документи, та повної назви відповідного органу державної реєстрації прав, найменування нотаріальної контори або назви нотаріального округу. Опис підписується державним реєстратором та скріплюється печаткою. Копії переданих документів державний реєстратор засвідчує підписом, скріплює печаткою та залишає в обліковій справі.

Алгоритм дій нотаріуса № 2
при посвідченні договору купівлі-продажу нерухомого майна з відкриттям розділу в ДРРП (варіант: 1 продавець та 1 покупець)

І. Попередній етап

1. Перевіряємо наявність всіх необхідних документів для посвідчення правочину нотаріально.

2. Перевіряємо за документами, чи відкрито розділ на об’єкт в ДРРП — шукаємо серед документів клієнта витяг про реєстрацію права власності в ДРРП з 2013 року.

3. Перевіряємо за поданими документами, чи проводилась реєстрація об’єкта в старому реєстрі РПВН. У разі якщо документ зареєстровано в БТІ, однак не внесено до РПВН, з’являється необхідність зробити запит до БТІ щодо належності майна (див. додаток 1), адже за документами реєстраційної справи, власник міг вже змінитись.

4. Перевіряємо наявність всіх необхідних документів для проведення державної реєстрації*.

УВАГА! У разі якщо звертається особа за довіреністю, вона повинна подати копію паспорта та РНОКПП довірителя або оригінали цих документів.

Отже, при посвідченні довіреностей на купівлю або продаж нерухомого майна рекомендується додатково засвідчувати копії паспорта та РНОКПП довірителя — для передачі до реєстраційної справи.

5. Виконуючи функції спеціального суб’єкта з перевірки сплати податку, перевіряємо необхідність сплати податку. При цьому пошук у ДРРП по продавцю не здійснюємо, оскільки не є податковими агентами, обов’язку перевірки у ДРРП кількості продажів у календарному році немає.

6. Виконуючи обов’язок суб’єкта фінансового моніторингу, перевіряємо відсутність ризиків для вчинення правочину.

7. Прораховуємо, які в нас можуть бути пла­тежі за всі наступні дії і коли їх доцільно оплачувати:

а) при державній реєстрації права власності з відкриттям розділу:

за надання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (про реєстрацію) — 120 грн.;

УВАГА! Продавець від держмита звільняється, якщо право власності виникло та було зареєстровано за законодавством, що діяло до 2013 року (п.6 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» та інших законодавчих актів України» від 11.02.2010 № 1878-VІ); та у випадках, передбачених ст. 4 Декрету КМУ «Про державне мито» від 21.01.1993 № 7-93 (додаток 2);

перевірка за ДРОРМ (податкова застава) — 34 грн.;

б) при вчиненні правочину:

1) пошук за об’єктом (вкладка в ДРРП «документи» — витяг у порядку доступу нотаріусів) — 68 грн.;

2) пошук за суб’єктом-продавцем (вкладка в ДРРП «документи» — витяг у порядку доступу нотаріусів) — 68 грн. (за кожним власником окремий пошук);

3) перевірка бланка (якщо є) — 1 грн.;

4) збір у ПФ;

5) податок з доходів фізичної особи.

Перевірку відсутності податкової застави по Відчужувачу вважаємо за необхідне (згідно з нормативно-правовими актами) здійснити при відкритті розділу;

в) при реєстрації переходу права власності:

1) держмито за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно — 119 грн. (7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), якщо не звільнений за ст. 4 Декрету КМУ «Про державне мито» від 21.01.1993 № 7-93 (додаток 2);

2) за надання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (про реєстрацію) — 120 грн.;

3) перевірка за ДРОРМ (податкова застава) на набувача — 34 грн.

ІІ. Нотаріус як реєстратор

1. Попередні пошуки (тобто перегляди інформації, наявної в усіх вкладках ДРРП):

УВАГА! Пошуки без формування відомостей (витягів) — ВСІ БЕЗКОШТОВНІ.

УВАГА! Пошук (перегляд) через вкладку в ДРРП «Документи» — витяг у порядку доступу нотаріусів (у момент натискання на кнопку «знайти») — ПЛАТНО! Там на цьому етапі шукати не потрібно.

1.1) пошук розділу — перевіряємо, чи дійсно не зареєстровано об’єкт у ДРРП;

1.2) розширений пошук заяв — перевіряємо, що ніхто з цим об’єктом зараз не працює. Якщо бачимо, стан заяви «задоволена», ідемо далі, а якщо «зареєстрована», зупиняємось, адже у цей момент хтось вже працює з цим об’єктом і ми не здійснимо реєстраційних дій, доки попередні заяви не будуть задоволені. Подальші варіанти: з’ясувати обставини або зі своєю заявою стати у чергу в ДРРП;

1.3) пошук в ДРРП у закладках, бажано з використанням пошукових символів:

іпотеки (за об’єктом);

пошук обтяжень (окремо за об’єктом, окремо за суб’єктом без вказівки РНОКПП, окремо за суб’єктом з РНОКПП);

пошук інших речових прав (окремо за об’єктом, окремо за суб’єктом без вказівки РНОКПП, окремо за суб’єктом з РНОКПП);

1.4) пошуки у реєстрах до 2013 (РПВН (за об’єктом), заборон (об’єкт і суб’єкт одночасно), іпотек (об’єкт)).

1.5) Пошук податкової застави в ДРОРМ по Продавцю**.

2. Видаємо необхідні квитанції (можливо, у цей час видаєте для оплати всі або частину квитанцій, вказаних у розділі І п.7 цього Алгоритму)

3. Видаємо для заповнення заяву про реєстрацію права власності (форми заяв затверджено наказом Міністерства юстиції України «Про впорядкування відносин, пов’язаних з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 17.04.2012 № 595/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20.04.2012 за № 590/20903).

4. Приймаємо оплачені квитанції разом із заповненою заявою.

5. Реєструємо заяву.

6. Формуємо картку прийому заяви, друкуємо у 2 примірниках на білих аркушах; один видаємо заявнику, інший залишається у нотаріуса до закінчення всіх реєстраційних дій. У обох картках проставляємо свій підпис у передбаченому для цього місці (без печатки).

7. Скануємо необхідні документи *** .

УВАГА! Тільки після реєстрації заяви в ДРРП виникає технічна можливість сканування документів.

8. Робимо пошук заяв за об’єктом у базі заяв та запитів (рядок 3 вкладки «Заяви»: «Пошук заяв в базі даних про реєстрацію заяв та запитів») — перевіряємо, що ніхто не почав працювати з об’єктом, поки ми оформляли заяву власника. На підтвердження у цій же вкладці є можливість сформувати «пошук заяв у базі даних про реєстрацію заяв та запитів» — роздрукувати безкоштовно, на білому аркуші, з проставлянням підпису та печатки реєстратора.

9. У вкладці «Документи» формуємо відомості за результатами пошуку інформації (що ми провели на початку) окремо за об’єктом та за суб’єктом — безкоштовно, на білому аркуші, з проставлянням підпису та печатки реєстратора.

У цій відомості відображається інформація і з нового реєстру, і з реєстрів до 2013 року (РПВН, заборон, іпотек).

10. Виготовляємо витяг про відсутність податкової застави у 2 примірниках на спеціальних бланках ІЦ (старих, блакитних), засвідчуємо печаткою нотаріуса — один примірник для відправки до органу державної реєстрації за місцем знаходження об’єкта нерухомого майна (далі — РС), інший — у справи нотаріуса для приєднання до документів правочину **.

11. Приймаємо рішення про реєстрацію права власності з відкриттям розділу, роздруковуємо в 1 примірнику на білому аркуші, з проставлянням підпису та печатки реєстратора.

12. Відкриваємо розділ.

УВАГА! Рекомендуємо додатково ознайомитись з практичними порадами нотаріусам щодо роботи з Державним реєстром речових прав, наведеними у журналі «Мала енциклопедія нотаріуса», 2012, № 6, с. 18–62 , та алгоритмом дій нотаріуса, запропонованим у книзі «Державний реєстр речових прав — алгоритм дій нотаріуса» (Харків: Страйд, 2012) .

13. Реєструємо право власності, приєднуємо електронну копію правовстановлювального документа з заяви.

14. Якщо під час пошуку були виявлені обтяження щодо об’єкта, переносимо цю інформацію у відкритий розділ та робимо відмітку про погашення у Спецрозділі або Реєстрі до 2013 року****.

Якщо під час пошуку були виявлені записи в Спецрозділі ДРРП, переносимо їх до розділу, який відкриваємо. При цьому виконуємо вимоги абз. 3 п.18 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою КМУ від 22.06.2011 № 703 щодо повідомлення про перенесення записів.

Якщо під час пошуку були виявлені записи в реєстрах до 2013 року, переносимо їх до розділу, який відкриваємо. При цьому виконуємо вимоги п. 94 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою КМУ від 22.06.2011 № 703 щодо повідомлення про перенесення записів.

15. Завершуємо відкриття розділу.

16. Роздруковуємо витяг про реєстрацію кожному власнику, у 2 примірниках — один для суб’єкта права, інший для відправки в РС. Обидва примірники на спеціальному бланку для витягів про реєстрацію права власності у ДРРП засвідчені підписом та печаткою реєстратора.

17. Після отримання витягу та інших документів (правовстановлювального документа, довіреності тощо) заявник повертає нотаріусу картку прийому заяви про державну реєстрацію з відміткою про отримання відповідних документів, в тому числі витягу про реєстрацію права власності, яку він підписує із зазначенням дати та часу їх отримання (абз. 2 п. 21 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою КМУ від 22.06.2011 № 703).

18. УВАГА! Це пропозиція! НЕ задовольняємо заяву, щоб ніхто не зміг працювати з об’єктом, поки нотаріус посвідчує правочин.

19. Готуємо копії необхідних документів (див. додаток 3) для облікової справи (за номенклатурою наряд № 01-30 «Документи (запити, вимоги, заяви, витяги, інформаційні довідки тощо) щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно»); для передання в РС*****, для правочину, для наряду 02-48 «Документи (картки, повідомлення, відомості) щодо ідентифікації осіб, які провели фінансову операцію, та документи, що стосуються ділових відносин з клієнтом. Відомості про фінансові операції».

УВАГА! Копії вказаних документів для РС засвідчуємо відміткою «згідно з оригіналом», дата, підпис, печатка державного реєстратора. Печаткою нотаріуса жодні документи для РС не засвідчуються.

ІІІ. Нотаріус як нотаріус

1. За умови оплати за квитанціями беремо витяг в порядку доступу нотаріусів:

за об’єктом — якщо ви самостійно відкривали розділ, достатньо пошукати за номером об’єкта в ДРРП;

за суб’єктом (або за ПІБ, або за РНОКПП) — не передбачено, якщо ми знаємо реєстраційний номер об’єкта, однак, якщо шукати тільки за об’єктом, можна пропустити обтяження прав суб’єкта, наприклад, на все майно. Адже ця заборона, можливо, була перенесена іншим нотаріусом або реєстратором зі старого реєстру у Спецрозділ нового ДРРП.

Ці витяги залишаються в оригіналі в справах нотаріуса по правочину.

Друкуємо на білому аркуші, вартість кожного — 68 грн. Місця для підпису та печатки у витягу не передбачено.

2. УВАГА! Це пропозиція! Вказуємо у тексті правочину та, за бажанням, відбираємо заяву від продавця про перший продаж (в тому числі за рішенням суду про зміну власника (пп. «б» п. 172.5 ст. 172 Податкового кодексу України)) у звітному податковому році; про відсутність самовільного перепланування, реконструкції об’єкта; від покупця беремо заяву про те, що він оглянув об’єкт, самовільного перепланування та реконструкції не виявив і знає про свою відповідальність та наслідки.

3. Здійснюємо інші необхідні перевірки для вчинення нотаріальної дії (справжність бланків, дійсність довіреностей тощо) та інші необхідні дії (заяви подружжя тощо)

4. Посвідчуємо правочин.

УВАГА! Це пропозиція! У тексті повторюємо зміст заяв та роз’яснюємо ст. 27 Закону України «Про нотаріат»: Нотаріус не несе відповідальності у разі, якщо особа, яка звернулася до нотаріуса за вчиненням нотаріальної дії: подала неправдиву інформацію щодо будь-якого питання, пов’язаного із вчиненням нотаріальної дії; подала недійсні та/або підроблені документи; не заявила про відсутність чи наявність осіб, прав чи інтересів яких може стосуватися нотаріальна дія, за вчиненням якої звернулася особа.

Не забуваємо також внести необхідні правки у правочин щодо моменту переходу права власності, щодо проведених перевірок відсутності заборон, арештів, іпотеки та інших обтяжень за даними ДРРП та реєстрів до 2013 року, у посвідчувальному написі щодо державної реєстрації права власності тощо.

IV. Нотаріус як реєстратор

1. Перевіряємо оплату за квитанціями. Приймаємо паперову заяву покупця про реєстрацію переходу права власності.

УВАГА! 2. Якщо при відкритті розділу не задовольнили заяву продавця, задовольняємо.

3. Пошук заяв, щоб впевнитись, що ніхто у чергу не став для роботи з об’єктом, беремо про цей пошук інформацію (рядок 3 вкладки «Заяви»: «пошук заяв в базі даних про реєстрацію заяв та запитів») — безкоштовно на білому аркуші.

4. Реєструємо заяву.

5. Формуємо картку прийому заяви — 2 примірники; один видаємо заявнику.

6. Скануємо необхідні документи***.

7. У вкладці «Документи» формуємо відомості за результатами пошуку інформації за суб’єктом (набувачем) — безкоштовно, роздруковуємо на білому аркуші, з проставлянням підпису та печатки реєстратора. Виявлені обтяження та інше не перешкоджають вчиненому правочину та реєстрації переходу права власності. Здійснюємо, в разі необхідності, переноси щодо арештів, заборон та ін.****

Також виготовляємо витяг про відсутність податкової застави в набувача** — в 1 примірнику на спеціальному бланку ІЦ (старих, блакитних), засвідчуємо підписом та печаткою нотаріуса — для відправки в РС.

8. Приймаємо рішення про реєстрацію права власності, роздруковуємо в 1 примірнику на білому аркуші, засвідчуємо підписом і печаткою реєстратора.

9. Заходимо в розділ об’єкта в ДРРП.

10. Реєструємо перехід права власності.

11. Роздруковуємо витяг про реєстрацію кожному власнику, у 2 примірниках — один для суб’єкта права, інший для відправки у РС. Обидва примірники на спеціальному бланку для витягів про реєстрацію права власності у ДРРП, засвідчені підписом та печаткою реєстратора.

12. Після отримання витягу та інших документів (правовстановлювального документа, довіреності тощо) заявник повертає нотаріусу картку прийому заяви про державну реєстрацію з відміткою про отримання відповідних документів, в тому числі витягу про реєстрацію права власності, яку він підписує із зазначенням дати та часу їх отримання.

13. Задовольняємо заяву набувача.

14. Готуємо копії необхідних документів (див. додаток 3) для правочину, для облікової справи (за номенклатурою наряд № 01-30 «Документи (запити, вимоги, заяви, витяги, інформаційні довідки тощо) щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно»); для передання в РС*****, для наряду 02-48 «Документи (картки, повідомлення, відомості) щодо ідентифікації осіб, які провели фінансову операцію та документи, що стосуються ділових відносин з клієнтом. Відомості про фінансові операції».

УВАГА! Копії вказаних документів для РС засвідчуємо відміткою «згідно з оригіналом», дата, підпис, печатка державного реєстратора. Печаткою нотаріуса жодні документи для РС не засвідчуються.

15. Готуємо супровідний лист (2 примірники — для РС і нотаріуса) та відправляємо в день вчинення правочину та відповідних реєстрацій у ДРРП належні документи в реєстраційну службу нарочно з описом вкладення (2 примірники — для РС і нотаріуса) або шляхом надіслання рекомендованого листа з описом вкладення (2 примірники — для РС і нотаріуса) (див. додаток 4)******.

УВАГА!

При вчиненні всіх дій нотаріус проставляє:

на всіх документах, що пов’язані з роботою в ДРРП, — печатку реєстратора;

на всіх інших документах (витягах з ДРОРМ, з реєстру довіреностей, реєстру бланків тощо) — печатку нотаріуса.

* Щодо належних документів для державної реєстрації

Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджений постановою КМУ від 22.06.2011 № 703

<…>

28. Для проведення державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно заявник, крім документів, що зазначені у пункті 27 цього Порядку, подає копії документів, що зазначені в пункті 9 цього Порядку (крім документа, що посвідчує посадову особу органу державної влади або органу місцевого самоврядування).

У разі подання документів заінтересованою особою особисто така особа, крім документів, що зазначені в абзаці першому цього пункту, подає копію реєстраційного номера облікової картки платника податку згідно з Державним реєстром фізичних осіб — платників податків (далі — реєстраційний номер облікової картки платника податку), крім випадків, коли фізична особа через свої релігійні або інші переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податку, офіційно повідомила про це відповідні органи державної влади та має відмітку в паспорті громадянина України.

У разі подання заяви про державну реєстрацію уповноваженою особою, яка діє від імені фізичної особи, така особа, крім документів, що зазначені в абзаці першому цього пункту, подає копію документа, що посвідчує особу, яку вона представляє, та копію реєстраційного номера облікової картки платника податку такої фізичної особи, крім випадків, коли фізична особа через свої релігійні або інші переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податку, офіційно повідомила про це відповідні органи державної влади та має відмітку в паспорті громадянина України.

**Щодо податкової застави

Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджений постановою КМУ від 22.06.2011 № 703

<…>

93. Державний реєстратор встановлює наявність (відсутність) записів про:

<…>

4) обтяження податковою заставою речових прав на нерухоме майно у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, порядок доступу до якого встановлює Мін’юст.

{Пункт 93 в редакції Постанови КМ № 1156 від 21.11.2012}

94. У разі наявності записів про обтяження речових прав на нерухоме майно в Єдиному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, Державному реєстрі іпотек та/або Державному реєстрі обтяжень рухомого майна державний реєстратор переносить відповідні записи до розділу Державного реєстру прав, відкритого на об’єкт нерухомого майна.

Отже, перевірка наявності податкової застави на власника здійснюється при кожній реєстрації права власності (і на відчужувача, і на набувача).

При цьому для перенесення такого запису спочатку необхідно направити клієнта із запитом до податкової служби для з’ясування, чи входить конкретний об’єкт нерухомості до складу акта опису майна, що знаходиться у податковій заставі, і якщо так, інспектор звертається до РС для перенесення запису.

*** Щодо сканування документів

Порядок ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1141

<…>

56. У разі проведення державної реєстрації прав нотаріусом з документів, які він передає органу державної реєстрації прав за місцем розташування нерухомого майна, нотаріус виготовляє електронні копії шляхом сканування, які розміщує у відповідному розділі Державного реєстру прав (крім документів, які були ним видані або оформлені під час проведення державної реєстрації прав).

Відповідно до зазначеного скануються всі документи, що передаються до реєстраційної служби (крім документів, які були ним видані або оформлені під час проведення державної реєстрації прав). Однак у розділі немає місця для цих електронних копій. Їх можливо приєднати до заяви, однак заява — це не частина розділу на об’єкт. В ДРРП є місце для правовстановлювального документа (при реєстрації виникнення або переходу права власності), для технічного паспорта (при описі майна), для звіту про оцінку об’єкта, якщо її вказувати. Приєднувати копії паспорта та іншого до правовстановлювального документа не законно. Отже (УВАГА! Це рекомендація!!!), поки не передбачать для інших документів місце в розділі, скануємо тільки правовстановлювальний документ. Якщо в правовстановлювальному документі немає опису об’єкта, то скануємо додатково технічний паспорт.

Наданий для посвідчення правочину звіт про експертну оцінку не є обов’язковим документом для реєстрації права власності, не потрібно вносити відомості з нього до ДРРП, в протилежному випадку його теж доведеться сканувати, копіювати для залишення в обліковій справі та передачі до органу державної реєстраційної служби за місцем знаходження об’єкта нерухомого майна. Оцінку також не вказуємо, тому що розділ на об’єкт заповнюється в реєстрі раз і назавжди, а оцінка змінюється з часом.

**** Щодо перенесення заборон, арештів та інших обтяжень

Порядок використання даних Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек та Державного реєстру обтяжень рухомого майна, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 14.12.2012 № 1844/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18.12.2012 за № 2102/22414

6. Перенесення записів з Реєстрів до Державного реєстру прав здійснюється державним реєстратором прав у разі, коли наявні у Реєстрах записи є чинними та ідентифікують об’єкт нерухомого майна або суб’єкта речових прав, їх обтяжень.

7. Державний реєстратор переносить до відповідного розділу Державного реєстру прав, відкритого на об’єкт нерухомого майна, відомості записів, наявні у Реєстрах, у частині, що стосується такого об’єкта.

<…>

8. За результатом перенесення записів щодо об’єкта нерухомого майна, наявних у Єдиному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна та Державному реєстрі іпотек, державний реєстратор робить у відповідних реєстрах відмітку про перенесення відомостей таких записів.

У разі коли у Єдиному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна наявні записи щодо суб’єкта обтяжень речових прав (особи, щодо майна якої встановлено обтяження/боржника), державний реєстратор одночасно з перенесенням до відповідного розділу Державного реєстру прав, відкритого на об’єкт нерухомого майна, записів, що стосуються такого об’єкта, переносить до спеціального розділу Державного реєстру прав записи щодо суб’єкта обтяжень речових прав та робить у відповідному реєстрі відмітку про перенесення таких записів.

Отже, у випадку, коли записи відносяться до нашого суб’єкта та нашого об’єкта, їх переносимо до розділу, що відкрили на наш об’єкт.

У разі якщо у нашого суб’єкта, якого можливо проідентифікувати (наявні дані щодо РНОКПП та/або року народження тощо), і в нього є обтяження на інше майно або на «все майно», ми зобов’язані перенести такий запис до Спецрозділу.

Порядок ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1141

<…>

30. Після перенесення запису з розділу або із спеціального розділу Державного реєстру прав до розділу Державного реєстру прав державний реєстратор робить у відповідному записі у розділі або спеціальному розділі Державного реєстру прав відмітку про погашення запису.

УВАГА! Немає вимоги щодо перенесення відомостей з РПВН (але це можливо та допускається), а також не передбачено погашення записів у РПВН.

***** Щодо документів, які передаються до органу державної реєстраційної служби день у день

Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень затверджений постановою КМУ від 22.06.2011 № 703

<…>

Абз. 2 п. 22. У разі прийняття нотаріусом рішення про державну реєстрацію заяву про державну реєстрацію, копії поданих заявником для проведення державної реєстрації прав документів, документ, що підтверджує внесення плати за надання витягу з Державного реєстру прав, документ про сплату державного мита, а також інші документи, що видані, оформлені або отримані ним під час проведення державної реєстрації прав, нотаріус у день прийняття такого рішення передає органові державної реєстрації прав за місцем розташування нерухомого майна у порядку, встановленому Мін’юстом, для долучення їх до реєстраційної справи.

****** Щодо опису вкладення

Порядок передачі документів у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», затверджений наказом Міністерства юстиції України від 26.12.2011 №111/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2012 за № 118/20431

<…>

Абз. 2. п. 3 Опис вкладення має містити повний перелік документів, які передаються, із зазначенням кількості аркушів кожного окремого документа, прізвища, імені та по батькові державного реєстратора прав на нерухоме майно, який передає зазначені документи, та повної назви відповідного органу державної реєстрації прав, найменування нотаріальної контори або назви нотаріального округу. Опис підписується державним реєстратором та скріплюється печаткою. Копії переданих документів державний реєстратор засвідчує підписом, скріплює печаткою та залишає в обліковій справі.

Алгоритм дій нотаріуса № 3
при посвідченні договору купівлі-продажу нерухомого майна з відкриттям розділу в ДРРП (варіант: кілька продавців та кілька покупців)

Дії нотаріуса аналогічні діям за алгоритмом № 2, але кількість безплатних та платних пошуків за суб’єктом (68 грн.) помножуємо на кількість продавців.

Спірним є питання, скільки необхідно заяв у разі спільної часткової власності — одна заява на кожне право, або одна заява від декількох осіб з додатком.

Також спірним є питання: скільки заяв, якщо декілька правовстановлювальних документів? Доки не надійшло додаткових роз’яснень, вважаємо, що при декількох правовстановлювальних документах у однієї особи — одна заява.

Алгоритм дій нотаріуса № 4
при посвідченні договорів дарування, міни

Дії нотаріуса аналогічні діям за алгоритмами № 1, 2, 3, але без документів щодо фінансового моніторингу.

Алгоритм дій нотаріуса № 5 при посвідченні іпотечних договорів, довічного утримання і т. ін.

Нотаріус використовує алгоритм № 2 з урахуванням особливостей правочинів щодо іпотеки, довічного утримання та додатково вчиняє дії щодо реєстрації/накладення заборони, реєстрації іпотеки тощо.

УВАГА!

Заборона знімається, запис про іпотеку вилучається Реєстраційною службою.

Нотаріус вчиняє ці дії ТІЛЬКИ ПРИ вчиненні нотаріальної дії ОДНОЧАСНО з вчиненням такої дії.

Наприклад:

1. У разі смерті Відчужувача за договором довічного утримання заборону знімає Реєстраційна служба (зняття заборони відповідно до Закону України «Про нотаріат» — не нотаріальна дія).

2. В разі нотаріального посвідчення договору про розірвання договору довічного утримання — зняття заборони в ДРРП робить нотаріус.  

Додаток 1

ЛУГАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ НОТАРІАЛЬНИЙ ОКРУГ
ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПРИВАТНИЙ НОТАРІУС
П.І.Б.

вул…, буд…, м. Луганськ, 91016, Україна, тел. (0642) 11­11­11

 14.01.2013              1/ 01­30       

Начальнику
МКП БТІ м. Луганськ
Корнієнко В.Л.
пл. Революції, 2, м. Луганськ

Про надання інформації

Відповідно до ст. 46 Закону України «Про нотаріат», п. 8­1 ч. 2 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» прошу надати інформацію щодо права власності, обтяжень та інших речових прав на квартиру, розташовану за адресою: м. Луганськ, квартал Петренка, б. 5, кв. 48, а також технічну характеристику на вказаний об’єкт нерухомого майна.

Ця інформація необхідна для вчинення нотаріальних та реєстраційних дій.

Відповідь надати Петрову Петру Петровичу.

Приватний нотаріус І.В. Іванов

Додаток 2

Декрет Кабінету Міністрів України
«Про державне мито» від 21.01.1993 № 7­93

Витяг

<…>

Стаття 4. Пільги щодо сплати державного мита

Від сплати державного мита звільняються:

<…>

18) громадяни, віднесені до категорій 1 і 2 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

{Абзац перший пункту 18 статті 4 із змінами, внесеними згідно із Законом № 303/96­ВР від 10.07.96}

громадяни, віднесені до категорії 3 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, — які постійно проживають до відселення чи самостійного переселення або постійно працюють на території зон відчуження, безумовного (обов’язкового) і гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а у зоні гарантованого добровільного відселення — не менше трьох років;

{Абзац другий пункту 18 статті 4 із змінами, внесеними згідно із Законом № 303/96­ВР від 10.07.96}

громадяни, віднесені до категорії 4 потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно працюють і проживають або постійно проживають на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що за станом на 1 січня 1993 року вони прожили або відпрацювали в цій зоні не менше чотирьох років;

інваліди Великої Вітчизняної війни та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи;

інваліди I та II груп;

19) місцеві державні адміністрації, виконкоми місцевих Рад народних депутатів, підприємства, установи, організації, колективні сільськогосподарські підприємства, що придбавають жилі будинки з надвірними будівлями (крім м. Києва та курортних місцевостей), квартири для громадян, які виявили бажання виїхати з території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також громадяни, які виявили бажання виїхати з території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, та власники цих будинків і квартир;

29) Національний банк України та його установи, за винятком госпрозрахункових;

34) Пенсійний фонд України, його підприємства, установи й організації; Фонд України соціального захисту інвалідів і його відділення, органи Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; {Пункт 34 частини першої статті 4 із змінами, внесеними згідно із Законом № 429­IV від 16.01.2003}

50) органи державної влади (посадові особи) — за державну реєстрацію обтяження права на нерухоме майно; { Частину першу статті 4 доповнено пунктом 50 згідно із Законом № 5037­VI від 04.07.2012}

51) органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування — за державну реєстрацію права власності держави, територіальної громади на земельні ділянки, яке виникло відповідно до закону {Частину першу статті 4 доповнено пунктом 51 згідно із Законом № 5037­VI від 04.07.2012}.

Додаток 3

До органу державної реєстрації передаються

Оригінали таких документів:

супровідний лист нотаріуса, зареєстрований у Журналі реєстрації вихідних документів;

заяви в паперовій формі від заявників — суб’єктів права;

квитанції про оплату (про внесення плати за надання витягу з Державного реєстру прав та про сплату державного мита);

картки прийому заяв — 2 примірники по кожній заяві;

друкованих відомостей про пошук заяв у базі даних про реєстрацію заяв та запитів;

сформованих відомостей за результатом пошуку інформації (3­тя позиція у закладці «Документи» ДРРП) ;

витягів про відсутність податкової застави з Державного реєстру обтяжень рухомого майна на заявника — суб’єкта права;

рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень;

витягів про реєстрацію права власності.

Копії документів:

паспортів, РНОКПП заявників;

правовстановлювальних документів заявників;

інших документів (технічний паспорт тощо).

Якщо стороною правочину є юридична особа, то передаються також копії документів:

витягу з ЄДРЮО та ФОП або виписка ЄДРЮО та ФОП;

паспорта, РНОКПП представника юридичної особи (директора тощо);

протоколу загальних зборів або рішення власника на підтвердження повноважень директора.

УВАГА! Копії цих документів засвідчуємо відміткою «Згідно з оригіналом», дата, підпис, печатка державного реєстратора.

Супровідний лист та опис вкладення виготовляються у двох примірниках, один з яких передається в РС, а інший — залишається в обліковій справі нотаріуса. При цьому на описі вкладення, у разі передачі документів нарочно, державний реєстратор у належному місці проставляє підпис на примірнику нотаріуса про прийняття документів; а у разі передачі документів поштою — такий підпис проставляє працівник відділення поштового зв’язку з проставленням печатки.

У зв’язку з тим, що колір на банківських документах швидко зникає, за проханням реєстраторів, рекомендується подати копії квитанцій, та на цей самий аркуш паперу приклеїти оригінали квитанцій.

При передачі документів нарочно вони передаються адресату під розписку в розносній книзі для місцевої кореспонденції (справа № 01­28 згідно з номенклатурою).

Якщо нотаріус одночасно здійснив реєстрацію права власності з відкриттям розділу на об’єкт, посвідчив правочин та зареєстрував перехід права власності, то він передає вищевказані документи і по первинній реєстрації, і по переходу права власності за одним супровідним листом та описом вкладення.

Увага! Необхідно розрізняти: реєстраційна служба відкриває та веде реєстраційні справи по кожному об’єкту і формує їх на підставі надісланих нотаріусом документів, якщо нотаріус відкрив розділ.

Нотаріус формує облікову справу для долучення копій документів, які передав органу державної реєстрації прав за місцем розташування нерухомого майна, і присвоює кожній обліковій справі реєстраційний номер, який відповідає реєстраційному номеру заяви (запиту), щодо якої така справа відкрита (п. 59 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1141).

Також нотаріус формує облікову справу у разі відмови у державній реєстрації та у разі відкликання поданої заяви про державну реєстрацію.

Отже, при одночасній первинній реєстрації та переходу права власності, нотаріус у наряді 01­30 сформує 2 облікові справи за номерами заяв. При цьому в РС нотаріус передає не реєстраційну справу і не облікову справу, а ДОКУМЕНТИ — для формування реєстраційної справи державним реєстратором.

УВАГА! У обліковій справі залишаються копії всіх документів, що були передані до органу державної реєстрації. Тільки другий екземпляр супровідного листа та опису вкладення мають бути в оригіналі. Якщо документи надсилались поштою, додатково у справі залишається квитанція про відправку та повідомлення про вручення адресату.

Додаток 4

Нормативно­правові акти

Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджений постановою КМУ від 22.06.2011 № 703

<…>

Абз. 2 п. 22. У разі прийняття нотаріусом рішення про державну реєстрацію заяву про державну реєстрацію, копії поданих заявником для проведення державної реєстрації прав документів, документ, що підтверджує внесення плати за надання витягу з Державного реєстру прав, документ про сплату державного мита, а також інші документи, що видані, оформлені або отримані ним під час проведення державної реєстрації прав, нотаріус у день прийняття такого рішення передає органові державної реєстрації прав за місцем розташування нерухомого майна у порядку, встановленому Мін’юстом, для долучення їх до реєстраційної справи.

Щодо опису вкладення

Порядок передачі документів у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», затверджений наказом Міністерства юстиції України від 26.12.2011 № 111/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2012 за № 118/20431

<…>

Абз. 2 п. 3. Опис вкладення має містити повний перелік документів, які передаються, із зазначенням кількості аркушів кожного окремого документа, прізвища, імені та по батькові державного реєстратора прав на нерухоме майно, який передає зазначені документи, та повної назви відповідного органу державної реєстрації прав, найменування нотаріальної контори або назви нотаріального округу. Опис підписується державним реєстратором та скріплюється печаткою. Копії переданих документів державний реєстратор засвідчує підписом, скріплює печаткою та залишає в обліковій справі.

Після того, як нотаріус провів реєстраційні дії, він формує пакет документів для відправки до РС — це копії та оригінали документів, на підставі яких проводилась державна реєстрація права власності (див. додаток 3). До цього пакета документів нотаріус складає супровідний лист та реєструє його у Журналі реєстрації вихідних документів. А тепер до цього пакета документів + супровідного листа складається опис вкладення у двох примірниках з підписом та печаткою реєстратора. Якщо документи передаються нарочно, то на цьому описі про отримання документів розписується представник РС. Якщо документи надсилаються поштою, то на описі розписується представник відділення поштового зв’язку.

Тому пропонується єдиний зразок супровідного листа, зразок опису вкладення, у разі подання документів нарочно, зразок опису вкладення, у разі передання документів поштою.

ЛУГАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ НОТАРІАЛЬНИЙ ОКРУГ
ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПРИВАТНИЙ НОТАРІУС
П.І.Б.

вул…, буд…, м. Луганськ, 91016, Україна, тел. (0642) 11­11­11

Вих. № 1/ 01­30 Начальнику Відділу державної реєстрації

14.01.2013 речових прав на нерухоме майно

реєстраційної служби
Луганського міського управління юстиції
Бірюкову І.Ю.

Про передачу документів

На виконання пункту 3 Порядку передачі документів у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 20.01.2012 № 111/5, передаю документи щодо реєстрації права власності Іваненко І.І. на квартиру, розташовану за адресою: м. Луганськ, квартал Петренка, буд. 5, квартира 21 та реєстрацію переходу права власності на вказану квартиру до Сидоренка С.С.

Додаток: на __ аркушах

Приватний нотаріус І.І. Іванов

Тел. для зв’язку з нотаріусом

(242) 11­11­11

(050) 111­11­11

ОПИС ВКЛАДЕННЯ
документів, що видані, оформлені або отримані під час проведення державної реєстрації прав щодо об`єкта нерухомого майна за реєстраційним №___ , що розташований за адресою: м. Луганськ, квартал Петренка, буд. 5, квартира 21, для долучення їх до реєстраційної справи

№ з/п

Найменування документів

Кіль­кість примірників

Кількість аркушів кожного окремого документа

1

Супровідний лист

1

1

2

Заява про державну реєстрацію прав та їх обтяжень

1

1

3

Квитанції про сплату державного мита та плати за надання витягу з Державного реєстру прав та їх копії

1

1

4

Копія паспорта, що посвідчує особу заявника

1

2

5

Копія облікової картки платника податків заявника

1

1

6

Копія правовстановлювального документа на об’єкт нерухомого майна

1

1

7

Картка прийому заяви — перший примірник

1

1

8

Пошук заяв у базі даних заяв та запитів

1

1

9

Інформація з ДРРП, РПВН, ДРІ, ЄРЗ по об’єкту та суб’єкту

1

2

10

Витяг з ДРОРМ про податкову заставу

1

1

11

Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень

1

1

12

Витяг про реєстрацію права власності

1

1

13

Картка прийому заяви — другий примірник

1

1

14

Заява про державну реєстрацію прав та їх обтяжень

1

1

15

Квитанції про сплату державного мита та плати за надання витягу з Державного реєстру прав та їх копії

1

1

16

Копія паспорта, що посвідчує особу заявника

1

2

17

Копія облікової картки платника податків заявника

1

1

18

Копія правовстановлювального документа на об’єкт нерухомого майна

1

1

19

Картка прийому заяви — перший примірник

1

1

20

Пошук заяв у базі даних заяв та запитів

1

1

21

Інформація з ДРРП, РПВН, ДРІ, ЄРЗ по суб’єкту

1

1

22

Витяг з ДРОРМ про податкову заставу

1

1

23

Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень

1

1

24

Витяг про реєстрацію права власності

1

1

25

Картка прийому заяви — другий примірник

1

1

Всього

25

28

Загальна кількість документів 25 на 28 аркушах

Відправник:

Державний реєстратор прав на нерухоме майно — приватний нотаріус Луганського міського нотаріального округу Іванов Іван Ісакович __________________

МП

Позначка про отримання документів _____________________________________________________

    (посада, підпис працівника реєстраційної служби)

Методична рада нотаріату при ГУЮ у Луганській області у складі приватних нотаріусів Луганського МНО: Петутіної Юлії, Рябової Ірини, Лєщєнко Оксани, Любінецької Валентини, Роєнко Ірини, Швидкої Ірини, завідувача Другої Луганської ДНК Якімової Жанни, начальника відділу нотаріата ГУЮ у Луганській області Бондаренко Віри

MEH № 1 2013 г. - 18 -




1. а своему банку о переводе определенной суммы на счет получателя средств открытый в этом или другом банке
2. Проектування автоматизованої інформаційної системи для менеджера фірми.html
3. Курсовая работа- Процессы и аппараты НГП
4. вариантов ответов есть типичные ситуации и ваши реакции на них
5. Гонорея. Лечение гонореи
6. Дифференцированный подход в обучении и воспитании
7. СтопХам Человек берущий на себя ответственность руководителя должен осознавать что данная деят
8. безмолитвенный период в моем служении
9. Лабораторная работа 6 Исследование финансовой эффективности Цель- научиться анализировать финан
10. Тема- Отраслевые особенности промышленности и их влияние на организацию учета Классификация отрасл
11. по теме Учет нефинансовых активов Учет основных средств Задание 1.html
12. Лабораторная работа 9 Что называют явлением внутреннего трения По какой из приведенных формул р
13. личность лат. person первоначально обозначало маску которую надевал актер в античном театре.html
14. Курсовая работа- Классификация доказательств
15. Самая хозяйственная
16. на тему- Социальнопсихологическая характеристика конфликтов
17. Всемирные тенденции развития городов
18. Остафьево
19. і. Наратологія дозволяє здійснювати аналіз структурної організації художнього твору та діалогічної взаємод
20. . Понятие недвижимости