Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Господарський процес Галузь знань- 0304 Право Напрям підготовки- 8

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Харківський національний університет внутрішніх справ

Факультет з підготовки слідчих

Кафедра охорони інтелектуальної власності, цивільного права та процесу

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

з дисципліни: «Господарський процес»

Галузь знань: 0304 Право

Напрям підготовки: 8.03040101 Правознавство 

Спеціалізація: слідча 

Освітньо-кваліфікаційний рівень: магістр

Форми навчання: денна та заочна

м. Харків

2012


Передмова

СХВАЛЕНО

Науково-методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ  

_______________2012 Протокол № _______

     (дата, місяць, рік )

ЗАТВЕРДЖЕНО

Вченою радою навчально-наукового

Факультету з підготовки слідчих

15 листопада 2012 Протокол № 4

______________     Музичук О.М.

                (підпис)                                                  (П.І.Б.)

ПОГОДЖЕНО

Секцією методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ  

________________2012 Протокол № _______

______________     Музичук О.М.

           (підпис)                                                  (П.І.Б.)

ЗАТВЕРДЖЕНО

На засіданні кафедри охорони інтелектуальної власності, цивільного права та процесу

7 листопада 2012 Протокол № 5

 

_______________________         Зайцев О.Л 

                 (підпис)                        

Рецензенти:

Дідук А.Г., доцент кафедри цивільно-правових дисциплін Національного університету державної податкової служби України, канд. юрид. наук.

Мельник К.Ю., начальник кафедри трудового та господарського права Харківського національного університету внутрішніх справ, доктор юрид. наук, доцент.

Господарський процес: Навчально-методичні матеріали до семінарських занять / Розробники: Кройтор В.А.,Зайцев О.Л., Бортнік О.Г., Піхурець О.В., Степаненко Т.В., Аврамова О.Є., Михайлов С.В., Сапейко Л.В., Батожська О.В., Кухарєв О.Є., Мороз О. В., Синєгубов О.В., Умецька Г.О., Євко В.О., Кіріченко Т.С., Дьячкова Н.А., Семенова А.П., Кожевникова В.О., Тіхонова М. А., Шишка О.Р., Ясечко С.В., Сліпченко С.О., Мічурін Є.О. – Харків: Харківський національний університет внутрішніх справ, 2012. – 45 с.

© Бортнік О.Г., Ясечко С.В 2012 р.

© Харківський національний університет внутрішніх справ


1. Загальні методичні вказівки

Вивчення курсу «Господарський процес» — важлива і невід’ємна частина освіти студентів юридичних вузів і факультетів. Мета цього курсу полягає у вивченні предмета, методів та джерел господарського процесу, досудового врегулювання господарських спорів, правового статусу учасників господарського процесу, підвідомчості і підсудності справ господарським судам, судових витрат, процесуальних строків, доказів і доказування у господарському процесі, питань, щодо позову  у господарському процесі, вирішення господарських спорів у першій інстанції, перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядках, перегляду судових рішень, ухвал, постанов за нововиявленими обставинами, виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду.

Навчання з дисципліни «Господарський процес» проходить у формі: лекцій та семінарських занять, а також самостійної та індивідуальної роботи. Семінарські заняття з господарського процесу – це форма навчальних занять, яка передбачає різноманітні варіанти демонстрації слухачами рівня засвоєння лекційного матеріалу, знань, що були здобуті ними при самостійному опрацюванні навчально-наукової та періодичної літератури, нормативних актів, судової практики й інших джерел.

Метою семінарських занять є: по-перше, перевірка рівня засвоєння програмного матеріалу слухачами; по-друге, залучення слухачів до активної участі у процесі отримання знань, вмінь та навичок у сфері професійної підготовки магістра, зокрема, до практичного розв’язання справ у галузі права інтелектуальної власності.

Аудиторні заняття проводяться у формі семінарських занять, на яких слухачі повинні приймати участь у дискусії навколо попередньо визначених тем, виступати з рефератами або іншими тезами виступів, вміти формулювати і відстоювати власну позицію. Крім того, семінарські заняття відбуваються у формі заслуховування та обговорення (дискусії) окремих питань теми чи доповідей слухачів для більш детального та повного засвоєння матеріалу, що має практичне значення. З метою поточного контролю знань буде проводитись опитування під час семінарських занять, написання самостійних та контрольних робіт. Підсумковий контроль передбачає складання заліку.

Самостійне оволодіння та поглиблення знань полягає у вивченні рекомендованої навчальної та теоретичної літератури, а також нормативних джерел господарського процесуального права. Обсяг, зміст і форма індивідуальної роботи з слухачами визначаються викладачем. Це може бути участь у науковому дослідженні, написання реферату, участь у науково-практичній конференції студентського наукового гуртка тощо.

Присутність слухача на модульному контролі обов’язкова. Пропущені семінарські заняття слухачі мають відпрацювати викладачу, який проводе заняття, лектору або викладачу, що чергує на кафедрі. Відпрацювання може відбуватися такими способами:

1) усно, з розкриттям питань пропущеної теми;

2) письмово, в робочому зошиті у вигляді відповіді на запитання пропущеної теми;

3) шляхом написання реферату з пропущеної теми.

В будь-якому випадку відпрацювання можливе у разі наявності письмового виконання завдань у робочому зошиті.

Для правильного і повного виконання завдань слухачі повинні: ознайомитися з методичними вказівками до кожної теми, вивчити рекомендовані нормативні акти і літературу і перевірити опанування теми за питаннями для самоконтролю. Після цього слухачі повинні проаналізувати умови завдання, з’ясувати юридичне значення кожного наведеного у завданні факту, проаналізувати взаємовідносини сторін, позиції суду, продумати відповіді на поставлені запитання, змоделювати контраргументи. Слід мати на увазі, що в деяких завданнях передбачена можливість двох і більше рішень шляхом самостійного внесення змін і доповнень у фактичні обставини справи. Своє рішення слухачі повинні викласти у спеціально відведеному для цього конспекті (робочому зошиті) письмово (бажано кожне рішення розміщати на новій сторінці) із зазначенням номера теми та завдання. Виконання завдання має відповідати вимогам чинного законодавства.


2.1. Структура залікового кредиту та тематика лекційних і занять (денна форма навчання для факультету з підготовки слідчих - 4 роки навчання)

Структура вивчення навчальної дисципліни

Кількість годин

(денна форма навчання)

Модуль 1

Змістовий модуль № 1: Загальні положення господарського процесуального права

22

Теми №№ 1-5: Судова влада і правосуддя в господарських відносинах. Господарські суди, їх функції та завдання. Поняття господарського процесу. Господарське процесуальне право як самостійна галузь права. Принципи господарського процесуального права. Досудове врегулювання господарських спорів. Підвідомчість справ господарським судам. Підсудність справ

4

Лекція за темою № 1-2

2

Практичне заняття за темою  №1-2

2

Самостійна робота *

6

Лекція за темою № 3-5

2

Практичне заняття  за темою № 3-5

2

Самостійна робота *

8

Змістовий модуль № 2: Окремі питання господарського процесу

18

Теми № 6-10: Учасники господарського процесу. Докази та доказування в господарському процесі. Судові витрати. Процесуальні строки. Позов у господарському процесі

8

Лекція за темою № 6-7

2

Практичне заняття № 6-7

2

Самостійна робота *

4

Лекція за темою № 8-10

2

Практичне заняття № 8-10

2

Самостійна робота *

6

Модуль 2

Змістовий модуль № 3: Розгляд господарських спорів в суді першої інстанції

10

Теми № 11-12: Порушення провадження у справі та підготовка матеріалів до розгляду в засіданні господарського суду. Вирішення спорів в засіданні господарського суду

2

Лекція за темою № 11-12

2

Практичне заняття №11-12

2

Самостійна робота *

6

Змістовий модуль № 4: Перегляд судових рішень

22

Тема № 13-17: Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку. Перегляд рішення, ухвали, постанови господарського суду за нововиявленими обставинами. Виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду Вирішення господарських спорів третейськими судами. Провадження в справі за участю іноземних осіб.

12

Лекція за темою № 13-14

2

Практичне заняття №13-14

2

Самостійна робота *

4

Лекція за темою № 15

2

Практичне заняття №15

2

Самостійна робота

2

Лекція за темою № 16-17

2

Практичне заняття №16-17

2

Самостійна робота

4

Всього за заліковим кредитом:

72


2.2.Структура залікового кредиту та тематика лекційних, семінарських, практичних і лабораторних занять (денна форма навчання для факультету з підготовки фахівців міліції громадської безпеки – 4 роки навчання, для факультетут з підготовки фахівців міліції громадської безпеки термін навчання на базі ОПП підготовки молодшого спеціаліста – 2 роки, для навчально-навкового інституту підготовки фахівців кримінальної міліції – 4 роки навчання, для навчально-навкового інституту підготовки фахівців кримінальної міліції термін навчання на базі ОПП підготовки молодшого спеціаліста – 2 роки, для факультету менеджменту, соціальних та інформаційних технологій – 4 роки навчання)

Структура вивчення навчальної дисципліни

Кількість годин

(денна форма навчання)

Модуль 1

Змістовий модуль № 1: Загальні положення господарського процесуального права

22

Теми №№ 1-5: Судова влада і правосуддя в господарських відносинах. Господарські суди, їх функції та завдання. Поняття господарського процесу. Господарське процесуальне право як самостійна галузь права. Принципи господарського процесуального права. Досудове врегулювання господарських спорів. Підвідомчість справ господарським судам. Підсудність справ

12

Лекція за темою № 1-2

2

Практичне заняття за темою  №1-2

2

Самостійна робота *

4

Лекція за темою № 3

2

Практичне заняття  за темою № 3

2

Самостійна робота *

2

Лекція за темою № 4-5

2

Практичне заняття  за темою № 4-5

2

Самостійна робота

4

Змістовий модуль № 2: Окремі питання господарського процесу

18

Теми № 6-10: Учасники господарського процесу. Докази та доказування в господарському процесі. Судові витрати. Процесуальні строки. Позов у господарському процесі

8

Лекція за темою № 6-7

2

Практичне заняття № 6-7

2

Самостійна робота *

4

Лекція за темою № 8-10

2

Практичне заняття № 8-10

2

Самостійна робота *

6

Модуль 2

Змістовий модуль № 3: Розгляд господарських спорів в суді першої інстанції

10

Теми № 11-12: Порушення провадження у справі та підготовка матеріалів до розгляду в засіданні господарського суду. Вирішення спорів в засіданні господарського суду

2

Лекція за темою № 11-12

2

Практичне заняття №11-12

2

Самостійна робота *

6

Змістовий модуль № 4: Перегляд судових рішень

22

Тема № 13-17: Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку. Перегляд рішення, ухвали, постанови господарського суду за нововиявленими обставинами. Виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду Вирішення господарських спорів третейськими судами. Провадження в справі за участю іноземних осіб.

12

Лекція за темою № 13-14

2

Практичне заняття №13-14

2

Самостійна робота *

4

Лекція за темою № 15

2

Практичне заняття №15

2

Самостійна робота

2

Лекція за темою № 16-17

2

Практичне заняття №16-17

2

Самостійна робота

4

Всього за заліковим кредитом:

72

2.3. Структура залікового кредиту та тематика лекційних, семінарських, практичних і лабораторних занять (заочна форма навчання, слухачі, 3 роки навчання на базі ОПП підготовки молодшого спеціаліста)

Структура вивчення навчальної дисципліни

Кількість годин

(заочна форма навчання)

Модуль 1

Змістовий модуль № № 1, 2: Загальні положення господарського процесуального права. Окремі питання господарського процесу

32

Теми №№ 1-10: Судова влада і правосуддя в господарських відносинах. Господарські суди, їх функції та завдання. Поняття господарського процесу. Господарське процесуальне право як самостійна галузь права. Принципи господарського процесуального права. Досудове врегулювання господарських спорів. Підвідомчість справ господарським судам. Підсудність справ Учасники господарського процесу. Докази та доказування в господарському процесі. Судові витрати. Процесуальні строки. Позов у господарському процесі

4

Лекція за темою № 1-10

2

Практичне заняття за темою  №1-10

2

Самостійна робота *

28

Модуль 2

Змістовий модуль № № 3, 4: Розгляд господарських спорів в суді першої інстанції. Перегляд судових рішень

40

Теми № 11-17: Порушення провадження у справі та підготовка матеріалів до розгляду в засіданні господарського суду. Вирішення спорів в засіданні господарського суду. Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку. Перегляд рішення, ухвали, постанови господарського суду за нововиявленими обставинами. Виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду Вирішення господарських спорів третейськими судами. Провадження в справі за участю іноземних осіб.

4

Лекція за темою № 11-17

2

Практичне заняття №11-17

2

Самостійна робота *

36

Всього за заліковим кредитом:

72

2.4. Структура залікового кредиту та тематика лекційних, семінарських, практичних і лабораторних занять (заочна форма навчання, слухачі, 5 роки навчання на базі ОПП підготовки молодшого спеціаліста)

Структура вивчення навчальної дисципліни

Кількість годин

(заочна форма навчання)

Модуль 1

Змістовий модуль № № 1, 2: Загальні положення господарського процесуального права. Окремі питання господарського процесу

32

Теми №№ 1-10: Судова влада і правосуддя в господарських відносинах. Господарські суди, їх функції та завдання. Поняття господарського процесу. Господарське процесуальне право як самостійна галузь права. Принципи господарського процесуального права. Досудове врегулювання господарських спорів. Підвідомчість справ господарським судам. Підсудність справ Учасники господарського процесу. Докази та доказування в господарському процесі. Судові витрати. Процесуальні строки. Позов у господарському процесі

4

Лекція за темою № 1-10

2

Практичне заняття за темою  №1-10

2

Самостійна робота *

28

Модуль 2

Змістовий модуль № № 3, 4: Розгляд господарських спорів в суді першої інстанції. Перегляд судових рішень

40

Теми № 11-17: Порушення провадження у справі та підготовка матеріалів до розгляду в засіданні господарського суду. Вирішення спорів в засіданні господарського суду. Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку. Перегляд рішення, ухвали, постанови господарського суду за нововиявленими обставинами. Виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду Вирішення господарських спорів третейськими судами. Провадження в справі за участю іноземних осіб.

4

Лекція за темою № 11-17

2

Практичне заняття №11-17

2

Самостійна робота *

36

Всього за заліковим кредитом:

72


3. Методичні вказівки до семінарських занять

Модуль № 1

Змістовий модуль № 1: Загальні положення господарського процесуального права

Теми №1-2. Судова влада і правосуддя в господарських відносинах. Господарські суди, їх функції та завдання. Поняття господарського процесу. Господарське процесуальне право як самостійна галузь права.

Семінарське заняття: Судова влада і правосуддя в господарських відносинах. Господарські суди, їх функції та завдання. Поняття господарського процесу. Господарське процесуальне право як самостійна галузь права.

Навчальна мета заняття: з’ясування становлення та системи судів господарської юрисдикції, основних положень господарського процесуального права та джерел правового регулювання відносин у сфері господарського судочинства.

Час проведення 2 години.

Навчальні питання:

  1.  Історія становлення господарських судів в Україні.
  2.  Завдання господарського суду. Система господарських судів України.
  3.  Склад і повноваження Вищого господарського суду України.
  4.  Склад і повноваження апеляційних господарських судів.
  5.  Склад і повноваження місцевих господарських судів.
  6.  Поняття та завдання господарського процесу. Стадії господарського процесу.
  7.  Поняття господарської процесуальної форми (суть, основні риси та значення). Форми судового процесу.
  8.  Джерела господарського процесуального права. Конституція України як джерело господарського процесуального права. Система Господарського процесуального кодексу України.

Методичні вказівки. Під час вивчення положень цієї теми основну увагу потрібно звернути на місце господарського суду в системі органів судової влади, на особливості визначення сфери їх компетенції порівняно із судами загальної юрисдикції.

Для більш глибокого розуміння сучасного етапу реформування органів судової влади необхідно ознайомитися з історією органів господарської юрисдикції, простежити динаміку зміни відношення суспільства до завдань господарського судочинства. У цьому контексті показовими є зміни правового статусу особи, на яку безпосередньо покладено завдання вирішення цієї категорії спорів - від арбітра Державного арбітражу до арбітра господарського суду, а далі - до судді господарського суду.

Перед вивченням правил застосування законодавства під час вирішення спорів необхідно звернути увагу на систему пріоритетів у масиві законодавства, що регулює господарський обіг і порядок взаємодії нормативних актів різної юридичної сили - Конституції України, міжнародних угод, до яких приєдналася Україна, законів України, підзаконних нормативних актів органів виконавчої влади.

Необхідно звернути на декілька її аспектів, а саме на принципи організації та діяльності господарського суду, джерела господарського процесуального права та на співвідношення господарського-процесуального законодавства з іншими галузями законодавства. Передувати вивченню акцентованих моментів у цій темі має ознайомлення з існуючими науковими концепціями предмету та методу господарського процесуального права, їх поточним станом та тенденціями розвитку.

Під час з'ясування правового змісту системи господарського-процесуального законодавства необхідно звернутися до питання про співвідношення господарського-процесуального законодавства та інших галузей законодавства, ідеології побудови Господарського процесуального кодексу. При цьому акцент має ставитися на відмінностях господарського процесу від судових процедур судів загальної юрисдикції. Результатом цієї праці має бути чітке розуміння причин, що призвели до утворення системи господарських судів як окремої ланки судової системи та застосування в них притаманної тільки їм процедури судового вирішення спорів.

Теми для рефератів:

  1.  Науково-консультативна рада Вищого господарського суду України.
  2.  Господарське процесуальне право як наука.
  3.  Місце Конвенції з прав людини та основоположних свобод в системі джерел господарського процесуального права.

Література:

  1.  Абрамов М.А. Хозяйственно-процессуальное право Украины: Учебник. –  Харьков: Одиссей, 2003. – 336 с.
  2.  Балюк І.А. Господарське процесуальне право: Навч.-метод. посіб. – К.: КНЕУ, 2002. –  248 с.
  3.  Балюк І.А. Господарське процесуальне право: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – 224 с.
  4.   Васільєв С.В. Господарський процес україни: підручник.- Харків: Еспада, 2010.- 283 с.
  5.  Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар / В.Е. Беляневич.  – К.: Юстиніан, 2008. – 872 с.
  6.  Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар  / Д.М.Притика, ред. К.К. Гулий. – 2-ге вид., виправ. і доп. –  Х.: Консум, 2002. – 320 с.
  7.  Господарський процесуальний кодекс України з постатейними матеріалами / Уклад. Беляневич В.Е. –  К.: Юстиніан, 2002. – 544 с.
  8.  Господарське процесуальне право України: Підручник / За ред. О.І. Харитонової. – К.: Істина, 2008. –  360 с.
  9.  Господарські суди України: історичний нарис, портрети, події / Ред. Д.М. Притика. – К.: Ін Юре, 2006. –  461 с.
  10.  Демченко С.Ф., Остапович Г.М., Господарське процесуальне право. Практикум:[посібник]. – К.: Преса України, 2008. – 120 с.
  11.  Костюк В.Л., Біла К.М., Бонтлаб В.В., Логун Л.В., Мельник В.П. Господарське процесуальне право України: Навч. посіб. – К.: Ін Юре, 2009. – 223 с.
  12.  Чернадчук В.Д., Сухонос В.В., Нагребельний В.П., Лук’янец Д.М.  Господарське процесуальне право України: Підручник – 2-ге вид. –  Суми: ВТД “Університетська книга”, 2009. – 378 с.
  13.  Конституція України// Відомості Верховної Ради. - 1996.- N 30.- Ст. 141.
  14.  Господарський процесуальний кодекс України вiд 06.11.1991р. //Відомості Верховної Ради.-1992.- N 6.- Ст.56
  15.  Повітряний кодекс України вiд 04.05.1993 р. //Відомості Верховної Ради. - 1993.- N 25.-Ст.274
  16.  Кодекс торговельного мореплавства України вiд 23.05.1995 р. // Відомості Верховної Ради.-1995.-NN 47, 48, 49, 50, 51,52.-Ст.349.
  17.  Закон України «Про судоустрій і статус суддів України» від 07.07.2010 р. // Відомості Верховної Ради. - 2010.- N 27-28.- Ст.180.
  18.  Закон України «Про доступ до судових рішень» вiд 22.12.2005 р. //Відомості Верховної Ради України. - 2006.- N 15.-Ст. 128.
  19.  Закон України «Про виконавче провадження» вiд 21.04.1999 р.  (в редакцiї вiд 07.10.2012р.)//Відомості Верховної Ради.- 1999.- N 24.-Ст.207.
  20.  Закон України «Про державну виконавчу службу» //Відомості Верховної Ради.-1998.- N 36-37.- Ст.243).
  21.  Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»  вiд 14.05.1992 р.// Відомості Верховної Ради України.- 1992.- N 31.- Ст.440.

Теми № 3-5. Принципи господарського процесу. Досудове врегулювання господарських спорів. Підвідомчість та підсудність справ господарським судам

Семінарське заняття: Принципи господарського процесу. Досудове врегулювання господарських спорів. Підвідомчість та підсудність справ господарським судам

Навчальна мета заняття: засвоїти поняття, значення та зміст принципів господарського процесу, основні положення досудового врегулювання господарських спорів, вміти визначати підвідомчість та підсудність справ господарським судам.

Час проведення 2 години.

Навчальні питання:

  1.  Поняття принципів господарського процесу, їх система.
  2.  Принципи диспозитивності та змагальності в господарському процесі.
  3.  Основні положення досудового врегулювання господарського спору.
  4.  Порядок пред'явлення претензії. Зміст претензії. Порядок і строки розгляду претензії.
  5.  Повідомлення заявника про результати розгляду претензії. Відповідальність за порушення строків розгляду претензії.
  6.  Поняття підвідомчості господарських спорів. Справи, підвідомчі господарським судам. Розмежування компетенції  загальних судів і господарських судів.
  7.  Поняття та значення підсудності господарських спорів.
  8.  Види підсудності господарських спорів. Передача справ з одного господарського суду до іншого господарського суду.

Методичні вказівки: Під час вивчення положень теми слід звернути увагу на основні принципи організації та діяльності господарського суду, яких викладено в Законі України «Про судоустрій та статус суддів», ГПК України та інших законах, проаналізувати їх сукупність з точки зору виявлення ступеня спорідненості принципів господарського судочинства з цивільним судочинством та їх відмінностей. Передувати вивченню основних принципів господарського судочинства повинно з'ясування загальних рис та системи взаємодії джерел господарського процесуального права.

Під час вивчення порядку досудового врегулювання господарських спорів перш за все необхідно звернути увагу на зумовленість інституту досудового. Після цього необхідно розглянути загальні умови застосування процедури досудового врегулювання господарських спорів та основні її етапи. При цьому вивченню підлягають умови, що передують пред'явленню претензії, порядок пред'явлення претензії та її необхідні реквізити, а також порядок та строки розгляду претензії. Особливу увагу необхідно звернути на умови, за наявності яких строки розгляду претензії можуть бути продовжені, та на наслідки визнання претензійних вимог контрагента.

На завершення вивчення теми необхідно ознайомитися зі спеціальними процедурами досудового врегулювання спорів, установлених Статутом автомобільного транспорту України, Статутом залізниць України, Кодексом торговельного мореплавства, Повітряним Кодексом України тощо, а також із особливостями досудового врегулювання спорів у зовнішньоекономічній діяльності.

Під час вивчення цієї теми перш за все необхідно надати увагу поняттю підвідомчості господарських спорів, правовим ознакам підвідомчості та поняттю територіальної підсудності справ, викладених у правових позиціях ВГС України. Вивчаючи територіальну підсудність справ, треба з'ясувати ознаки, за якими проводиться розмежування компетенції між господарськими судами Республіки Крим, господарськими судами області, міст Києва та Севастополя з урахуванням обставин виключної підсудності справ. Особливу увагу слід приділити питанням зміни територіальної підсудності справ та порядку розгляду розбіжностей, які виникають при цьому.

Практичне завдання № 1

Комерційний банк "Міст" подав до господарського суду позовну заяву про стягнення зі спільного підприємства "Нота" заборгованості за кредитним договором та несплачених річних відсотків за користування кредитом у загальній сумі 256789 грн.

У судовому засіданні представник відповідача подав клопотання про розгляд справи в закритому судовому засіданні, мотивуючи це тим, що деякі питання, які підлягають дослідженню під час вирішення спору, містять комерційну таємницю.

Які існують підстави розгляду справи у закритому судовому засіданні?

Розкрийте зміст принципу гласності в господарському процесі.

Практичне завдання № 2

Акціонерне товариство "Промтекс" подало в господарський суд позов на приватне підприємство "Еталон" про стягнення 12000 грн. заборгованості за договором поставки. У судовому засіданні сторони повідомили суд, що вони досягли угоди, за якою АТ "Промтекс" задовольнить свої вимоги до ПП "Еталон" за рахунок дебітора ПП "Еталон" - колективного сільськогосподарського підприємства "Більшовик" і просили суд відповідно до цієї угоди прийняти відповідне процесуальне рішення.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Який принципи господарського процесуального права реалізується?

Практичне завдання № 3

Підприємство звернулось господарського суду Харківської області з позовною заявою до АТ «Маяк» про повернення майна із чужого незаконного володіння. В позовній заяві позивач зазначив, що якщо неможливо вилучити майно в натурі, то прохав суд стягнути на його користь дійсну вартість майна.

Суддя повернув позовну заяву, зазначивши в ухвалі, що заява складена не державною мовою, а російською.

Позивач, виправивши недоліки, повторно звернувся до суду. Суд розглянув справу і відмовив позивачу у задоволенні у позовних вимог, з тих мотивів, що АТ «Маяк» визнало наявність у нього майна, що належить позивачу, але вартість його сплатити відмовляється, так як це майно прийшло в непридатність.

Чи правильні дії суду?

Які принципи господарського процесуального права порушені? Розкрийте зміст цих правових принципів і визначте процесуальні наслідки їх порушення.

Практичне завдання № 4

В господарському суді розглядалася справа за позовом Санаторного комплексу «Волна» про виконання зобов’язання в натурі. Судочинство велося українською мовою. Відповідач, фізична особа підприємець,  заявив клопотання про виклик перекладача, оскільки він є кримським татарином, тому майже не володіє українською мовою. Суд відмовив в задоволенні клопотання і запропонував Нармухамедову користуватися російською мовою, якою він володіє.

Викладіть свою думку відносно дій судді.

Практичне завдання № 5

При розгляді господарської справи за позовом підприємства ПП «ПМК-1» до компанія ТОВ «Сінергос» про визнання права власності на нерухоме майно в судовому засіданні позивач подав клопотання про приєднання до справи письмових доказів, які свідчать про те, що він за свої власні кошти будував частину будівлі та проводив капітальний ремонт, а тому і має право на задоволення його позовних вимог.

Суд залишив це клопотання без розгляду і вирішив справу на підставі доказів, що були в справі.

Чи правильні дії суду?

Який принцип господарського процесуального права порушено?

В яких статтях ГПК України закріплено цей принцип і які наслідки його порушення передбачені чинним законодавством України?

Практичне завдання № 6

Державне підприємство звернулось до господарського суду із позовом до регіонального Контрольно-ревізійного управління про визнання недійсним акту перевірки, обґрунтовуючи свої вимоги  тим, що під час проведення перевірки працівниками КРУ було допущено ряд суттєвих порушень чинного законодавства, акт є необ’єктивним тощо.

Чи підлягає зазначений спір розгляду в порядку господарського судочинства?

Які дії процесуальні повинен вчинити суд? Обґрунтуйте відповідь.

Практичне завдання № 8

Приватним підприємством "Чеболь" було подано позов про визнання недійсними установчих документів (статуту та установчого договору ТОВ "Ольга"). Під час розгляду справи суд встановив, що установчий договір про створення ТОВ "Ольга" було укладено приватним підприємством "Чеболь" та трьома фізичними особами.

Чи підлягає зазначений спір розгляду в порядку господарського судочинства?

Які дії повинен вчинити суд? Обґрунтуйте відповідь.

Практичне завдання № 9

Товариством з обмеженою відповідальністю "Тор" було подано господарському суду позов про визнання недійсною постанови слідчого обласного управління МВС України про накладення арешту на майно підприємства, винесеного на підставі статті 12 Закону України "Про організаційно-правові засади боротьби з організованою злочинністю".

Чи підлягає розгляду господарським судом цей позов? Обґрунтуйте відповідь.

Практичне завдання № 10

ООО “Полтавагаз” (м. Полтава) звернулось до господарського суду Полтавської області із позовом до Університету (м. Харків) про стягнення заборгованості за договором оренди у розмірі 16 000 грн.,  розірвання цього договору та зобов’язання звільнити приміщення, яке є предметом договору. Судом була постановлена ухвала про порушення провадження у справі.

Чи дотримані правила підсудності господарським справ під час прийняття позову? Обґрунтуйте відповідь.

Практичне завдання № 11

ТОВ “Сезам” звернулось із позовом до ТОВ “Промторгпрект” про визнання угоди недійсною. В обґрунтування своїх позовних вимог позивач надав до суду акт приймання-передачі векселя, який є був предметом спірної угоди. Господарський суд м. Києва постановив ухвалу, якою було відмовлено в порушенні провадження по справі. Суд мотивував рішення тим, що позивач фактично звернувся із позовом про визнанням недійсним акту приймання-передачі векселя. Відповідно до ст. 12 ГПК України такі спори не підлягають розгляду в порядку господарського судочинства.

Позивач оскаржив ухвалу до апеляційного суду.

Яке рішення повинна прийняти апеляційна інстанція?

Теми для рефератів:

  1.  Принцип законної (формальної) істини у господарському процесі.
  2.  Правове значення досудового врегулювання господарських спорів.
  3.  Основні положення рішення Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення положення частини другої статті 124 Конституції України від 09.07.2002 р. № 1-2/2002.
  4.  Процесуально-правові наслідки недотримання правил підвідомчості та підсудності у господарському процесі.

Література:

  1.  Абрамов М.А. Хозяйственно-процессуальное право Украины: Учебник. –  Харьков: Одиссей, 2003. – 336 с.
  2.  Васільєв С.В. Господарський процес україни: підручник.- Харків: Еспада, 2010.- 283 с.
  3.  Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар  / В.Е. Беляневич.  – К.: Юстиніан, 2008. – 872 с.
  4.  Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар / Д.М.Притика, ред. К.К. Гулий. – 2-ге вид., виправ. і доп. –  Х.: Консум, 2002. – 320 с.
  5.  Господарський процесуальний кодекс України з постатейними матеріалами / Уклад. Беляневич В.Е. –  К.: Юстиніан, 2002. – 544 с.
  6.  Господарське процесуальне право України: Підручник / За ред. О.І. Харитонової. – К.: Істина, 2008. –  360 с.
  7.  Чернадчук В.Д., Сухонос В.В., Нагребельний В.П., Лук’янец Д.М.  Господарське процесуальне право України: Підручник – 2-ге вид. –  Суми: ВТД “Університетська книга”, 2009. – 378 с.
  8.  Конституція України// Відомості Верховної Ради. - 1996.- N 30.- Ст. 141.
  9.  Господарський процесуальний кодекс України вiд 06.11.1991р. //Відомості Верховної Ради.-1992.- N 6.- Ст.56
  10.  Закон України «Про судоустрій і статус суддів України» від 07.07.2010 р. // Відомості Верховної Ради. - 2010.- N 27-28.- Ст.180.
  11.  Закон України «Про виконавче провадження» вiд 21.04.1999 р.  (в редакцiї вiд 07.10.2012р.)//Відомості Верховної Ради.- 1999.- N 24.-Ст.207.
  12.  Повітряний кодекс України вiд 04.05.1993 р. //Відомості Верховної Ради.- 1993.- N 25.-Ст.274
  13.  Кодекс торговельного мореплавства України вiд 23.05.1995 р. // Відомості Верховної Ради.-1995.-NN 47, 48, 49, 50, 51,52.-Ст.349.
  14.  Постанова Вищого господарського суду «Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам» від 24.10.2011 № 10.// Вісник господарського судочинства від 2011р., № 6, стор. 13.

Змістовий модуль № 2: Окремі питання господарського процесу

Теми № 6-7: Учасники господарського процесу. Докази та доказування в господарському процесі

Семінарське заняття: Учасники господарського процесу. Докази та доказування в господарському процесі

Навчальна мета заняття: з’ясування складу учасників господарського судочинства, їх правового статусу та підстав залучення у справу, опанування основними теоретичними та методологічними засадами регулювання відносин, пов’язаних з доказуванням у господарському процесі.

Час проведення 4 години.

Навчальні питання:

  1.  Статус судді господарського суду. Склад господарського суду. Відвід судді.
  2.  Сторони в господарському  процесі. Права та обов’язки сторін.
  3.  Співучасть у господарському процесі.
  4.  Залучення  до участі у справі іншого відповідача. Заміна неналежного відповідача.
  5.  Процесуальне правонаступництво.
  6.  Поняття та види третіх осіб в господарському процесі.
  7.  Треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору (поняття, значення та правове положення в господарському судочинстві).
  8.  Треті особи, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору (поняття, значення та правове положення в господарському судочинстві).
  9.  Представники сторін і третіх осіб в господарському судочинстві.
  10.  Участь прокурора в господарському процесі. Рішення Конституційного Суду України N 3-рп/99 від 08.04.99.
  11.  Участь в процесі посадових осіб та інших працівників підприємств,  установ, організацій, державних та інших органів.
  12.  Участь в судовому процесі судового експерта. Призначення і проведення судової експертизи. Висновок судового експерта.
  13.  Поняття доказів в господарському процесі. Засоби доказування в господарському процесі.
  14.  Належність і допустимість доказів.
  15.  Обов'язок доказування і подання доказів. Витребування доказів.
  16.  Підстави звільнення від доказування.
  17.  Класифікація доказів. Оцінка доказів.

Методичні вказівки: Вивченню положень теми учасники процесу повинно передувати окреслення кола осіб, що, згідно із законодавством, мають статус учасників господарського процесу, та критерії їх класифікації.

У ході з'ясування поняття, складу та класифікації учасників господарського процесу особливу увагу необхідно приділити процесуальному положенню судді господарського суду й процесуальним правам та обов'язкам сторін господарського процесу. Після засвоєння означених положень необхідно ознайомитися з процесуальним статусом, обсягом прав та обов'язків третіх осіб і прокурора в господарському процесі.

На завершення опрацювання матеріалу цієї теми необхідно скласти уявлення про правове положення і роль в господарському процесі інших його учасників - осіб, що сприяють здійсненню господарським судом правосуддя у господарських відносинах (експертів, перекладачів тощо) та на особливості інституту представництва в господарському процесі.

Під час вивчення теми курсу відносно доказів необхідно, насамперед, визначити поняття та види доказів в господарському процесі, порядок витребування доказів та подання їх до суду учасниками процесу.

Особливу увагу необхідно приділити правильному визначенню предмету доказування та розподілу обов'язків доказування, а також засвоєнню правил належності доказів та допустимості засобів доказування. З'ясовуючи підстави звільнення від доказування, слід визначити, які саме юридичні факти не потребують доказування, які саме факти відносяться до загальновідомих, преюдиціальних та законних презумпцій.

Під час вивчення порядку подання та витребування доказів слід засвоїти, в яких випадках господарський суд може призначити проведення експертизи, які існують порядок призначення експертизи й підстави призначення додаткової та повторної експертиз.

Особливу увагу слід приділити оцінці доказів та принципам, за якими саме суди оцінюють докази, приймають їх або відхиляють.

Практичне завдання № 1

Акціонерне товариство "Мар'яж" звернулося до господарського суду Харківської області з заявою про відвід судді, мотивуючи її тим, що цей суддя вже повертав позов, що свідчить про його упередженість.

Під час розгляду цієї заяви голова господарського суду встановив, що повернення суддею первісних позовних матеріалів у порядку, передбаченому законом, було обґрунтовано. При повторному зверненні з позовом позивач усунув недоліки й заяву було прийнято до розгляду.

Чи є в цьому випадку підстави для відводу судді?

Що може бути підставами відводу?

Хто може заявити клопотання про відвід судді?

Практичне завдання № 2

Філією "Екобанку" в місті Харкові в господарський суд Харківської області подано позов про стягнення з ТОВ "Захід" суми заборгованості за кредитним договором, укладеним між філією "Екобанку" в місті Харкові та відповідачем.

Які обставини повинен з'ясовувати суд для вирішення питання про прийняття позовної заяви до розгляду?

Чи можуть відособлені підрозділи юридичних осіб виступати в господарському процесі?

Практичне завдання № 3

Розглядаючи справу за позовом Відділу державної служби охорони Ленінського РВ ХМУ УМВС України в Харківській області до Тунельного загону № 15 про стягнення заборгованості за послуги по охороні, суд встановив, що відповідач по справі не має статусу юридичної особи, а є відособленим підрозділом ВАТ "Харківметробуд" і у відповідності до статей 2 та 18 ГПК України не може бути стороною в господарському процесі.

Які дії в межах своїх повноважень повинен здійснити суд?

Практичне завдання № 4

Прокурором Комінтернівського району міста Харкова подано позов в господарський суд Харківської області в інтересах державного підприємства "Завод імені Малишева" про стягнення заборгованості з контрагента заводу за договором поставки.

Чи може суд прийняти таку заяву до розгляду?

За яких умов провадження у справі порушується за заявою прокурора?

Які повноваження прокурора існують в господарському процесі?

Практичне завдання №5

Релігійна громада звернулась до господарського суду Харківської області із позовом до Міського бюро технічної інвентаризації із позовом про визнання права власності та спонукання реєстрації права власності на об’єкт нерухомості, який є пам’ятником архітектури. Свої позовні вимоги позивач обґрунтував тим, що до радянських часів будівля, що була розташована та цією адресою, належала релігійній громаді та була культовою. Після революції 1917 року все майно релігійної громади було вилучено та знаходилось до 2006 року у безкоштовному користуванні держави.

Судом було порушено провадження у справі та винесено рішення про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Чи були судом порушені норми матеріального чи процесуального права при прийнятті рішення?

Обґрунтуйте відповідь.

Практичне завдання № 6

Рішенням господарського суду Харківської області було задоволено, позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю "Торос" про стягнення з відповідача заборгованості за виконані роботи. Під час перегляду справи в апеляційному порядку судова колегія господарського суду встановила, що ухвалою суду позивача було зобов'язано надати документи, що підтверджували підстави позовних вимог та розмір позовної суми. Однак ці документи суду не було представлено з посиланням на те, що їх було вилучено у позивача працівниками податкової міліції. Незважаючи на ненадання зазначених письмових доказів, рішення по справі було прийнято.

Чи відповідають дії суду чинному законодавству?

Як позивач повинен обґрунтовувати свої позовні вимоги?

Які засоби може застосовувати суддя для повного та всебічного дослідження всіх необхідних доказів?

Практичне завдання № 7

Рішенням господарського суду Харківської області було задоволено позовні вимоги цукрозаводу до ВАТ "Цукат" про стягнення пені за несвоєчасне виконання зобов'язань по оплаті поставленої цукрової сировини.

Під час апеляційного провадження встановлено, що договір, який слугував підставою для відвантаження продукції, не мав підпису уповноваженої особи, хоча й мав печатку, у договорі не були передбачені порядок розрахунків та деякі інші умови. Для обґрунтування позовних вимог позивач використав, як докази, пояснення фізичних осіб - працівників підприємств позивача та відповідача.

Яке рішення повинна прийняти наглядова інстанція? Дайте оцінку доказів, покладених в основу рішення: договору, пояснень фізичних осіб.

Обґрунтуйте відповідь.

Практичне завдання № 8

Організація пред’явила позов до господарського суду про зобов’язання приватну фірму звільнити нежиле приміщення, яке залишилось в її користуванні після закінчення строку договору оренди, та стягнення неотриманного прибутку. Господарським судом Харківської області провадження по справі було порушено та призначено судове засідання. В порядку підготовки справи до судового розгляду суд зобов’язав позивача надати докази в обґрунтування свої позовних вимог, відповідача – відзив на позовну заяву та докази в обґрунтування заперечень проти позову.

Які докази повинна надати кожна зі сторін?

Які правові наслідки невиконання процесуально-правового обов’язку із доказування?

Практичне завдання № 9

Університетом було пред’явлено позов до приватної фірми “Інтерпротео” про стягнення 11 600 грн. збитків, які були завдані внаслідок невиконання зобов’язання за договором на виконання науково-технічної продукції від 30 травня 2004 року: не були виготовленні знаки “За заслуги” та дипломи лауреатів цих нагород. Під час підготовки справи до судового розгляду суд встановив, що Університетом 20 червня 2004 року була здійснена попередня оплата робіт, що підтверджувалось платіжними дорученнями.

Які факти входять до предмету доказування у цій справі?

Які докази повинен надати позивач в обґрунтування своїх вимог?

Практичне завдання № 10

Державна установа пред’явила позов до господарського суду до ВАТ “РекодМоторСервіс” про визнання недійсним договору. В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначив, що спірний договір купівлі-продажу автомобіля КАМАЗ з боку Державної установи був підписаний особою, яка не мала повноважень на його підписання: заступником директора.

Які факти входять до предмету доказування у цій справі?

Які докази повинен надати позивач в обґрунтування своїх вимог?

Теми для рефератів:

  1.  Судове представництво.
  2.  Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.
  3.  Треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору
  4.  Предмет доказування: поняття, значення, джерело визначення.
  5.  Стадії доказування.

Література:

  1.  Конституція України.
  2.  Господарський процесуальний кодекс України.
  3.  Закон України "Про прокуратуру".
  4.  Закон України “Про свободу совісті та релігійні організації”.
  5.  Рішення Конституційного Суду України N 3-рп/99 від 08.04.99.
  6.  Закон України "Про судову експертизу" від 25 лютого 1994 р.
  7.  Про деякі питання вирішення спорів за позовами прокурорів. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 17 січня 1995 р. із змінами станом на 17 січня 1996 року.
  8.  Гапеев В.Н. Участники гражданского и арбитражного процесса (сравнительный анализ правового положення). - Ростов-на-Дону, 1998.
  9.  Руденко М. Представництво прокурором інтересів держави в господарському суді // Право України. - 1998. - № 15.
  10.  Ясинок М.М., Кройтор В.А., Логвиненко М.І. Представництво як міжгалузевий інститут. Монографія. - Суми: видавничо виробниче підприємство «Мрія-1», 2006. – 180 с.
  11.  Про деякі питання практики призначення судової експертизи. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 11 листопада 1998 року.
  12.  Довідник з підготовки матеріалів, що направляються на судову експертизу господарськими судами. Затверджений спільним наказом Вищого арбітражного суду України та Міністерства юстиції України від 14.08.98 №11-40/5.-Київ, 1998.
  13.  Треушников М.К. Доказательства и доказывание в советском граж-данском процессе. - М., 1982.
  14.  Треушников М.К. Относимость и допустимость доказательств в гражданском процессе. - М., 1981.
  15.  Петрик І.Й. Використання в якості доказів документальної інформації, яка створена засобами електронно-обчислювальної техніки // Вісник Вищого господарського суду України. - 2000. - № 1.
  16.  Джумагельдієва Г.Д. Хто може бути судовим експертом? //Вісник господарського судочинства.-2007.-№ 4.-С.86-93.
  17.  Іоннікова І.А. Участь прокурора у господарському процесі: проблемні питання та судова практика //Вісник господарського судочинства.-2007.-№ 1.-С.12-17.
  18.  Інформаційний лист Вищого господарського суду України від 14.12.2007 № 01-8/973 «Про деякі питання практики застосування у вирішенні спорів окремих норм процесуального права».
  19.  Інформаційний лист Вищого господарського суду України від 03.08.2007 № 01-8/622 «Про деякі питання практики застосування статті 20 Господарського процесуального кодексу України».
  20.   Вищий господарський суд; Постанова «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» від 26.12.2011 № 18// Вісник господарського судочинства від 01.2012 2012 р., № 1, стор. 27.

Теми №№ 8-10. Судові витрати. Процесуальні строки. Позов у господарському процесі

Семінарське заняття: Судові витрати. Процесуальні строки. Позов у господарському процесі.

Навчальна мета заняття: з’ясування складу,порядку та розміру оплати судових витрат, строків вчинення судом та учасниками судочинства процесуальних дій, порядок обчислення строків, поняття, елементи та порядок пред’явлення позову до господарського суду.

Час проведення 2 години.

Навчальні питання:

  1.  Судові витрати. Склад судових витрат.
  2.  Розподіл господарських витрат
  3.  Процесуальні строки. Види строків.
  4.  Встановлення та обчислення процесуальних строків. Закінчення процесуальних строків. Зупинення процесуальних строків.
  5.  Подання позову. Форма і зміст позовної заяви. Ціна позову. Надсилання копії позовної заяви і доданих до неї документів.
  6.  Документи, що додаються до позовної заяви.
  7.  Відзив на позовну заяву. Подання зустрічного позову.

Методичні вказівки. Для засвоєння питань цієї теми перш за все необхідно визначити поняття судових витрат, їх мету та склад. З'ясовуючи весь склад витрат, які можуть виникнути у позивача або відповідача у зв’язку із розглядом справи в суді, необхідно встановити, які з них відносяться до судових витрат, а які ні.

Вивчаючи порядок сплати судового збору, необхідно встановити, розмір ставок, коло осіб, які звільняються від сплати судового збору в силу закону, а також підстави та порядок надання відстрочки його сплати.

Розглядаючи витрати, пов'язані з розглядом справи, необхідно звернути увагу на визначення розміру витрат на проведення експертизи та послуг перекладачів, порядок розподілу та відшкодування витрат, підстави та порядок повернення державного мита.

Під час вивчення питань процесуальних строків необхідно засвоїти поняття, порядок їх встановлення та обчислення, визначити коло законодавчих актів, якими встановлено ці строки, та компетенцію господарського суду у встановленні процесуальних строків. Вивчаючи питання перебігу процесуальних строків, необхідно з'ясувати обставини, які впливають на їх зупинення, відновлення, продовження та закінчення. 

Розглядаючи питання подання позову, перш за все необхідно з'ясувати обставини, при яких виникає право на позов, надати поняття позову та виявити його елементи. Крім того, необхідно звернути увагу на форму та зміст позовної заяви, підстави об'єднання позовних вимог та порядок визначення ціни позову.

З'ясовуючи порядок подання позовної заяви, слід окреслити коло осіб, уповноважених її підписати, перелік необхідних документів, що мають бути додані до заяви, та уяснити вимоги щодо надсилання копії позовної заяви відповідачеві.

Після засвоєння питань подання позову необхідно звернутися до питань можливості захисту відповідача від позовних вимог. При цьому слід з'ясувати не тільки порядок надання відзиву на позовну заяву та вимоги до його змісту, а й можливість та умови подання зустрічного позову.

Вивчаючи питання забезпечення позову, необхідно з'ясувати підстави забезпечення позову та заходи, які можуть бути вжиті господарським судом для забезпечення позову, порядок вжиття цих заходів та їх скасування.

Практичне завдання № 1

Рішенням господарського суду Харківської області задоволено вимоги позивача про стягнення вартості непоставленої продукції на суму 50 000 грн., а у частині стягнення пені в розмірі 5000 грн. за прострочення виконання зобов'язання відмовлено через пропуск встановленого законом строку позовної давності.

Позивачем при поданні позову було сплачено державне мито в сумі 1701 грн. та при розгляді справи оплачені послуги адвоката 3000 грн.

Як повинні бути розподілені витрати по сплаті між сторонами?

Чи зміниться порядок та розмір розподілу витрат, якщо розмір пені буде складати 1000 гривень?

Практичне завдання № 2

Акціонерне товариство звернулось до господарського суду із позовом про відшкодування збитків: витрат на адвокатські послуги, надані кількома місяцями раніше в іншій справі, але сплачених після прийняття рішення.  Судом позов було задоволено. Відповідач оскаржив рішення в апеляційному порядку.

Яке рішення повинна прийняти апеляційна інстанція?

Який порядок розподілу судових витрат?

Практичне завдання № 3

Під час пред’явлення позову про стягнення заборгованості за договором оренди у розмірі 25 678 грн. та розірвання цього договору позивачем ВАТ було сплачено судовий збір у розмірі 1701 грн. Зазначений позов було задоволено. Відповідач подав апеляційну скаргу, сплативши 850,5 грн. судового збору. Апеляційний господарський суд повернув апеляційну скаргу на підставі п. 3 ст. 97 ГПК України.

Чи відповідає ухвала суду закону?

Який порядок та розміри сплати судового збору у випадку, коли позовна заява об’єднує вимоги майнового та немайнового характеру?

Практичне завдання № 4

20 жовтня 2005 року Господарським судом Харківської області прийнято позовну заяву до розгляду та порушено провадження у справі. Розгляд справи, призначений у судовому засіданні на 25 листопада 1999 року, було відкладено на 17 грудня 2005 року у зв'язку з необхідністю витребування у сторін додаткових документів. 17 грудня 2005 року в судове засідання відповідач не надав у повному обсязі документи, необхідні для вирішення спору. Представник відповідача пояснив, що документи можуть бути представлені не раніше 4 січня 2006 р., тому що вони знаходяться у його партнера в Німеччині й просив продовжити строк розгляду справи.

Як повинен вчинити суддя?

Яким процесуальним документом має бути оформлено його рішення?

Практичне завдання № 5

Акціонерне товариство "Таурус" звернулося до Харківського апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою на  рішення суду через 98 днів від дати прийняття рішення, додавши до заяви клопотання про поновлення трьохмісячного строку, встановленого ст. 93 ГПК України, з посиланням на те, що строк було пропущено з провини поштових організацій.

Які обставини повинен з'ясувати суд для прийняття рішення?

Яким процесуальним документом повинно бути оформлено вирішення питання: - про задоволення клопотання про відновлення строку,

     - про відмові у задоволенні клопотання?

Чим повинен обґрунтувати своє клопотання заявник?

Практичне завдання № 6

В господарському суді Харківської області розглядається справа за позовом ТОВ "Дон" на приватне підприємство "Сет" про розірвання договору оренди. У свою чергу, приватним підприємством "Сет" - відповідачем по цій справі, подано заяву про визнання цього ж договору недійсним та додано до неї клопотання про об'єднання справ в одне провадження.

Чи можна заяву відповідача розглядати як зустрічний позов?

Яке рішення повинен прийняти суддя?

Складіть проект позовної заяви.

Практичне завдання № 7

За рішенням господарського суду Харківської області з приватного підприємства "Бархан" було стягнуто вартість одержаної ним за договором поставки продукції та пеню за прострочення платежів, а також штраф за неподання відзиву на позовну заяву. Під час перегляду справи в апеляційному порядку було встановлено, що ухвала суду про порушення справи та рішення по справі повернулися до суду з відміткою поштової організації про те, що відповідач за вказаною позивачем адресою не перебуває.

Чи є підстави для скасування рішення?

Хто повинен встановлювати дійсне місцеперебування відповідача?

Чи може бути розглянуто позов до відповідача, місцеперебування якого невідоме?

Практичне завдання № 8

Орендодавцем нежитлового приміщення був пред’явлений позов про стягнення заборгованості з орендної плати за 7 місяців у розмірі 5 690 грн., розірвання договору оренди та зобов’язання звільнити приміщення. Господарським судом Харківської області була постановлена ухвала про повернення позовної заяви з мотивів порушення правил об’єднання позовних вимог.

Чи відповідає рішення суду законодавству?

Обґрунтуйте відповідь.

Теми для рефератів:

  1.  Порядок визначення ціни позову.
  2.  Поняття та елементи позову.
  3.  Види позовів у господарському процесі.

Література:

  1.  Абрамов М.А. Хозяйственно-процессуальное право Украины: Учебник. –  Харьков: Одиссей, 2003. – 336 с.
  2.  Васільєв С.В. Господарський процес україни: підручник.- Харків: Еспада, 2010.- 283 с.
  3.  Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар  / В.Е. Беляневич.  – К.: Юстиніан, 2008. – 872 с.
  4.  Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар / Д.М.Притика, ред. К.К. Гулий. – 2-ге вид., виправ. і доп. –  Х.: Консум, 2002. – 320 с.
  5.  Господарський процесуальний кодекс України з постатейними матеріалами / Уклад. Беляневич В.Е. –  К.: Юстиніан, 2002. – 544 с.
  6.  Господарське процесуальне право України: Підручник / За ред. О.І. Харитонової. – К.: Істина, 2008. –  360 с.
  7.  Костюк В.Л., Біла К.М., Бонтлаб В.В., Логун Л.В., Мельник В.П. Господарське процесуальне право України: Навч. посіб. – К.: Ін Юре, 2009. – 223 с.
  8.  Чернадчук В.Д., Сухонос В.В., Нагребельний В.П., Лук’янец Д.М.  Господарське процесуальне право України: Підручник 2-ге вид. –  Суми: ВТД “Університетська книга”, 2009. – 378 с.
  9.  Конституція України// Відомості Верховної Ради. - 1996.- N 30.- Ст. 141.
  10.  Господарський процесуальний кодекс України вiд 06.11.1991р. //Відомості Верховної Ради.-1992.- N 6.- Ст.56
  11.  Закон України «Про судоустрій і статус суддів України» від 07.07.2010 р. // Відомості Верховної Ради. - 2010.- N 27-28.- Ст.180.
  12.  Закон України «Про судовий збір» вiд 08.06.2011р. (в редакцiї вiд 07.10.2012р.)//Відомості Верховної Ради.- 2011.- N 24.-Ст.207.
  13.  Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»  вiд 14.05.1992 р.// Відомості Верховної Ради України. - 1992.- N 31.- Ст.440.
  14.  Інформаційний лист Вищого господарського суду України від 14.12.2007 № 01-8/973 «Про деякі питання практики застосування у вирішенні спорів окремих норм процесуального права».
  15.  Вищий господарський суд; Постанова «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» від 26.12.2011 № 18// Вісник господарського судочинства від 01.2012 2012 р., № 1, стор. 27.

Модуль № 2

Змістовий модуль № 3: Розгляд господарських спорів в суді першої інстанції 

Теми № 11-12: Порушення провадження у справі та підготовка матеріалів до розгляду в засіданні господарського суду. Вирішення спорів в засіданні господарського суду

Семінарське заняття: Порушення провадження у справі та підготовка матеріалів до розгляду в засіданні господарського суду. Вирішення спорів в засіданні господарського суду.

Навчальна мета заняття: опанування основними теоретичними та методологічними засадами регулювання відносин, пов’язаних з порушенням провадження  у справі та вирішенням справи господарським судом.

Час проведення 2 години.

Навчальні питання:

  1.  Прийняття позовної заяви. Підстави відмови у прийнятті позовної заяви.
  2.  Підстави повернення позовної заяви. Правові наслідки.
  3.  Право на звернення до господарського суду. Порушення справ у господарському суді.
  4.  Дії судді по підготовці справи до розгляду.
  5.  Підстави та заходи до забезпечення позову. Скасування забезпечення позову.
  6.  Порядок вирішення господарських спорів в господарському суді. Строк вирішення спору.
  7.  Відкладення розгляду справи, перерва в засіданні.
  8.  Зупинення провадження у справі та його поновлення.
  9.  Припинення провадження у справі.
  10.  Залишення позову без розгляду.
  11.  Протоколи. Протокол судового засідання. Зауваження на протокол судового засідання.
  12.  Порядок прийняття рішення. Зміст рішення. Права господарського суду щодо прийняття рішення.
  13.  Винесення ухвали та її зміст. Розсилання рішень та ухвал. Окрема ухвала. Повідомлення господарського суду.
  14.  Додаткове рішення, ухвала. Роз'яснення і виправлення рішення, ухва

Методичні вказівки: Під час вивчення положень цієї теми основну увагу необхідно звернути на порядок порушення провадження у справі та підготовки справи до судового розгляду, вивчити умови прийняття позовної заяви та відмови у прийнятті або поверненні позовної заяви.

Розглядаючи питання судового розгляду господарських спорів, слід з'ясувати склад господарського суду при розгляді справи, можливості розгляду справи в колегіальному складі або заміни судді. Варто також приділити увагу з'ясуванню принципів судочинства та можливостям вирішення спору при неподанні відзиву на позовну заяву або нез'явленні в засідання представників сторін.

Вивчаючи питання відкладення розгляду справи, перерви в засіданнях та зупиненні провадження у справі, слід звернути увагу на підстави вчинення судом цих процесуальних дій.

Крім того, слід засвоїти, що не всі справи можуть закінчуватися винесенням судового рішення, тобто припиненням провадження у справі та залишенням позову без розгляду, що також є формами закінчення судового розгляду. При цьому необхідно визначити фактичні состави, які зумовлюють такі процесуальні наслідки.

Необхідно також взяти до уваги, що рішення суду - це головний документ, яким закінчується вирішення справи по суті, надається відповідь на заявлені сторонами вимоги. Необхідно з'ясувати вимоги до форми рішення, змісту його вступної, описової, мотивувальної та резолютивної частин, порядку його винесення, оголошення та розсилання.

Разом з цим слід засвоїти підстави та порядок вчинення процесуальних дій, спрямованих на усунення недоліків рішення: внесення виправлень у рішення, винесення додаткового рішення та роз'яснення рішення Необхідно також з'ясувати випадки, в яких можуть здійснюватися ці процесуальні дії.

Вивчаючи цю тему, слід звернути особливу увагу на те, що провадження в справах про банкрутство регламентується не тільки положеннями Господарського процесуального кодексу, а й Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". При цьому слід з'ясувати коло суб'єктів, які приймають участь у цих справах, правовий статус та повноваження органів, до компетенції яких віднесені питання банкрутства, порядок подачі заяви про порушення справи, порядок порушення провадження у справі та судового розгляду справ про банкрутство.

Розглядаючи процедуру провадження у справі про банкрутство, слід приділити увагу таким стадіям судового розгляду, як: попереднє засідання господарського суду, проведення зборів кредиторів, проведення санації боржника, визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, обставини, при яких може припинятися провадження у справі.

Крім того, слід звернути увагу на те, що справу про банкрутство може бути припинено при затвердженні укладеної сторонами мирової угоди. Вивчаючи цю обставину припинення справи про банкрутство, необхідно з'ясувати сторони цієї угоди та умови укладення мирової угоди, можливості визнання її недійсною.

Слід також звернути увагу на особливості банкрутства окремих категорій суб'єктів підприємницької діяльності.

Практичне завдання № 1

Приватним підприємством "Чарівниця" в господарський суд Харківської області було подано позов про стягнення суми заборгованості та майнових санкцій з контрагента за угодою, укладеною на біржі.

Суддя відмовив у прийнятті позовної заяви, посилаючись на п. 2 ст. 62 ГПК України у зв'язку з тим, що цей спір було розглянуто арбітражною комісією біржі.

Чи відповідають дії суду чинному законодавству? За яких умов рішення господарських комісій біржі можуть бути визнані правомірними?

Практичне завдання 2

Закрите акціонерне товариство звернулось із позовом до державної установи про визнання договору недійсним. Ухвалою господарського суду м. Києва позовна заява була повернута без розгляду з тих мотивів, що до позовної заяви не додані докази, які підтверджують викладені у позовній заяві обставини, окрім того, заяву викладено не українською мовою. Позивач звернувся до апеляційного господарського суду із скаргою, в якій просить зазначену ухвалу скасувати, а справу направити до місцевого суду для розгляду по суті.

Яке рішення повинен прийняти апеляційний суд?

Обґрунтуйте відповідь.

Практичне завдання № 3

Господарським судом Харківської області задоволено позов Ізюмської МДПІ Харківської області на АТ "Шляхбуд" про стягнення недоїмки за рахунок майна відповідача та видано наказ. Відповідач звернувся до суду з заявою про відстрочку виконання рішення суду строком на 1 рік у зв'язку з тяжким фінансовим станом та сезонним характером робіт.

Які існують підстави надання відстрочки та розстрочки виконання судового рішення?

Які обставини повинен з ясувати суд для винесення обґрунтованої ухвали?

Практичне завдання № 4

Господарським судом Харківської області було порушено господарську справу за позовом ВАТ до Державної установи, третя особа Фон державного майна України про визнання права власності на базу відпочинку, яка розташована у с.м.т. Печеніги Харківської області, та звільнення земельної ділянки, на якій розташована база. База складається із 14 будиночків для проживання та іншого нерухомого майна.

У судовому засіданні позивач звернувся із заявою про намір укласти мирову угоду на таких умовах: ВАТ відмовляється від позовних вимог про звільнення земельної ділянки та 10 будиночків для проживання, а Державна станова у свою чергу визнає за ВАТ право власності на 4 будиночка.

Чи відповідають законодавству умови такої мирової угоди?

Які обставини повинен встановити суд для перевірки законності мирової угоди?

Які процесуально-правові наслідки укладення мирової угоди сторін господарського процесу?

Практичне завдання № 5

ВАТ «Концерн» було пред’явлено позов про звільнення займаного Державною установою нежитлового приміщення, оскільки останнє вибуло з державної власності. В обґрунтування своїх позовних вимог позивач послався на те, що він має свідоцтво на право власності на спірне приміщення.

Під час судового засідання відповідач надав до суду клопотання про залучення до матеріалів справи постанови суду в адміністративній справі, якою було задоволено позов про визнання незаконними дій з видачі свідоцтва на право власності та зобов’язання анулювати видане свідоцтво. Вказане клопотання було задоволено.

Позивач у свою чергу на наступному судовому засіданні заявив клопотання про зупинення провадження у справі, у зв’язку і тим, що на вказану постанову була подана касаційна скарга.

Яке процесуальне рішення повинний здійснити суд?

Обґрунтуйте відповідь.

Теми для рефератів:

  1.  Матеріально-правові та процесуально-правові наслідки порушення провадження у справі.
  2.  Порядок ведення судового засідання.
  3.  Усунення недоліків судового рішення судом, який його ухвалив.

Література

  1.  Абрамов М.А. Хозяйственно-процессуальное право Украины: Учебник. –  Харьков: Одиссей, 2003. – 336 с.
  2.  Васільєв С.В. Господарський процес україни: підручник.- Харків: Еспада, 2010.- 283 с.
  3.  Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар  / В.Е. Беляневич.  – К.: Юстиніан, 2008. – 872 с.
  4.  Господарське процесуальне право України: Підручник / За ред. О.І. Харитонової. – К.: Істина, 2008. –  360 с.
  5.  Костюк В.Л., Біла К.М., Бонтлаб В.В., Логун Л.В., Мельник В.П. Господарське процесуальне право України: Навч. посіб. – К.: Ін Юре, 2009. – 223 с.
  6.  Чернадчук В.Д., Сухонос В.В., Нагребельний В.П., Лук’янец Д.М.  Господарське процесуальне право України: Підручник 2-ге вид. –  Суми: ВТД “Університетська книга”, 2009. – 378 с.
  7.  Конституція України// Відомості Верховної Ради. - 1996.- N 30.- Ст. 141.
  8.  Господарський процесуальний кодекс України вiд 06.11.1991р. //Відомості Верховної Ради.-1992.- N 6.- Ст.56
  9.  Закон України «Про судоустрій і статус суддів України» від 07.07.2010 р. // Відомості Верховної Ради. - 2010.- N 27-28.- Ст.180.
  10.  Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»  вiд 14.05.1992 р.// Відомості Верховної Ради України. - 1992.- N 31.- Ст.440.
  11.  Інформаційний лист Вищого господарського суду України від 14.12.2007 № 01-8/973 «Про деякі питання практики застосування у вирішенні спорів окремих норм процесуального права».
  12.  Вищий господарський суд; Постанова «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» від 26.12.2011 № 18// Вісник господарського судочинства від 01.2012 2012 р., № 1, стор. 27.

Змістовий модуль № 4:Перегляд судових рішень

Теми №№ 13-14: Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку. Перегляд рішення, ухвали, постанови господарського суду за нововиявленими обставинами.

Семінарське заняття: Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку. Перегляд рішення, ухвали, постанови господарського суду за нововиявленими обставинами.

Навчальна мета заняття: опанування основними теоретичними та методологічними засадами регулювання відносин, пов’язаних з переглядом судових рішень.

Час проведення 2 години.

Навчальні питання:

  1.  Перегляд судових рішень в апеляційному порядку. Право апеляційного оскарження. Визначення апеляційної інстанції. Строк подання апеляційної скарги або внесення апеляційного подання. Форма і зміст апеляційної скарги (подання).
  2.  Надсилання копій апеляційної скарги (подання) сторонам у справі. Відзив на апеляційну скаргу (подання). Повернення апеляційної скарги (подання). Прийняття апеляційної скарги (подання). Порядок розгляду апеляційної скарги (подання). Межі перегляду справи в апеляційній інстанції. Строк розгляду апеляційної скарги (подання).
  3.  Повноваження апеляційної інстанції. Підстави для скасування  або зміни рішення.
  4.  Постанова апеляційної інстанції.
  5.  Перегляд судових рішень у касаційному порядку. Право касаційного оскарження. Касаційна інстанція. Порядок і строк подання касаційної скарги (подання). Форма і зміст касаційної інстанції.
  6.  Порядок розгляду касаційної скарги (подання). Межі перегляду справи в касаційній інстанції. Строк розгляду касаційної скарги (подання).
  7.  Повноваження касаційної інстанції. Підстава для скасування або зміни рішення або постанови. Постанова касаційної інстанції. Обов’язковість вказівок, що містяться у постанові касаційної інстанції.
  8.  Перегляд судових рішень Вищого господарського суду України Верховним судом України: загальна характеристика.
  9.  Перегляд рішення, ухвали, постанови господарського суду за нововиявленними обставинами.

Методичні вказівки. Вивчаючи цю тему, необхідно з'ясувати підстави та значення перевірки процесуальних документів, які виносить господарський суд за результатами розгляду справи, правовий зміст процедури перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку.

Рекомендується приділити увагу з'ясуванню кола осіб та органів, які мають право на звернення із апеляційною чи касаційною скаргою, а також порядку подання і розгляду скарги сторони або подання прокурора, вимоги до форми та змісту скарги, порядок повідомлення про час і місце перевірки. Вивчаючи питання апеляційного та касаційного провадження, слід з'ясувати повноваження господарського суду при перевірці рішень, ухвал та постанов, і звернути увагу на те, що в апеляційному порядку справа в усіх випадках перевіряється в повному обсязі.

Слід також вивчити підстави для зміни або скасування рішення, ухвали чи постанови, а також з'ясувати важливість указівок касаційної інстанції.

Розглядаючи питання перегляду рішень, ухвал та постанов за ново-виявленими обставинами, слід засвоїти умови, при яких справа підлягає перегляду за нововиявленими обставинами, відокремити нововиявлені обставини від нових обставин або зміни обставин після вирішення спору. Крім того, необхідно встановити коло осіб, за заявою яких мають право переглядатися рішення, ухвали та постанови за нововиявленими обставинами, строк їх подання.

Практичне завдання № 1

Рішенням господарського суду задоволено вимоги ТОВ "Контур" до КСП ім. Ватутіна про стягнення вартості виконаних будівельно-монтажних робіт.

Під час касаційного провадження господарський суд, визнавши, що рішення прийнято судом при неповно з'ясованих фактичних обставинах, скасував його та направив справу на новий розгляд. При цьому він зобов'язав при новому розгляді призначити судово-будівельну експертизу для встановлення обсягів та вартості виконаних робіт, залучити до участі в справі посадових осіб сторін для одержання їх письмових пояснень з приводу підписання ними актів прийому-передачі виконаних робіт. У результаті нового розгляду позовні вимоги було задоволено частково без призначення судово-будівельної експертизи. Позивачем було подано апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду.

Чи є підстави для скасування або зміни рішення?

Яке правове значення вказівок, які містяться в постанові касаційної інстанції?

Практичне завдання № 2

Завод "Електрон" звернувся до господарського суду з апеляційною скаргою на рішення суду за позовом про стягнення збитків. Скаргу підписано головним інженером заводу, але до неї не додано ніяких документів.

Чи повинен господарський суд прийняти скаргу?

Яким вимогам щодо змісту, форми, порядку подання повинна відповідати апеляційна скарга?

Складіть проект апеляційної скарги.

Практичне завдання № З

ВАТ «Галичина» звернулось із касаційною скаргою до Верховного Суду України на ухвалу Вищого господарського суду України від 4  січня 2005 року у справі за позовом ТОВ «Нафтомромресурс» про визнання договору постачання  недійсним.

Оскарженою ухвалою Вищий господарський суд України повернув без розгляду касаційну скаргу ВАТ «Галичина» на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 9 вересня 2004 року на підставі п. 5 ст. 111-3 ГПК України. Ухвала обґрунтована тим, що касаційна скарга подана після закінчення строку, встановленого для її подання.

ВАТ «Галичина» просить скасувати ухвалу Вищого господарського суду України, вказуючи на порушення судом касаційної інстанції норм процесуального права. Заявляючи клопотання про відновлення пропущеного процесуального строку, ВАТ вказувала на те, що постанова Львівського апеляційного господарського суду від 9 вересня 2004 року  була  надіслана лише 19 жовтня 2004 року, тобто, коли строк подання касаційної скарги вже закінчився.

Яке рішення повинний прийняти Верховний Суд України?

Обґрунтуйте відповідь.

Практичне завдання № 4

Рішенням господарського суду Харківської області від 20 жовтня 2005 року було задоволено позов Організації до Міського бюро технічної інвентаризації м. Харкова про спонукання реєстрації права власності на нерухоме майно. Рішення ґрунтувалось на тому, що на початку 20 сторіччя будівля належала Організації, що підтверджувалось архівними документами.

Балансоутримувач майна Управління архітектури Харківської області та власник, Фонд комунального майна, дізнались про рішення суду 13 листопада 2005 року, коли була пред’явлена вимога про звільнення будівлі.

Балансоутримувачем була подана апеляційна скарга, яка була повернута судом з підстав того, що особи, які не брали участь у розгляді справи по першій інстанції, не мають права на оскарження рішення в апеляційному порядку.

В якому процесуальному порядку можуть бути захищені інтереси держави?

Які порушення були допущені судом першої та апеляційної інстанції?

Обґрунтуйте відповідь.

Практичне завдання № 5

Повним товариством "Журавель" подано заяву про перевірку рішення господарського суду за нововиявленими обставинами. Підставами для перегляду зазначено те, що під час розгляду справи судом не досліджено деякі документи, які в той період знаходились на перевірці у податковій інспекції і які мають суттєве значення для визначення прав та обов'язків сторін у спірних правовідносинах.

Як повинен вчинити суд? Які існують підстави перегляду справ за нововиявленими обставинами?

Теми для рефератів:

  1.  Порядок та межі перегляду судових рішень в апеляційному порядку.
  2.  Порядок та межі перегляду судових рішень в касаційному порядку.

Література

  1.  Васільєв С.В. Господарський процес україни: підручник.- Харків: Еспада, 2010.- 283с.
  2.  Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар  / В.Е. Беляневич.  – К.: Юстиніан, 2008. – 872 с.
  3.  Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар / Д.М.Притика, ред. К.К. Гулий. – 2-ге вид., виправ. і доп. –  Х.: Консум, 2002. – 320 с.
  4.  Господарське процесуальне право України: Підручник / За ред. О.І. Харитонової. – К.: Істина, 2008. –  360 с.
  5.  Костюк В.Л., Біла К.М., Бонтлаб В.В., Логун Л.В., Мельник В.П. Господарське процесуальне право України: Навч. посіб. – К.: Ін Юре, 2009. – 223 с.
  6.  Чернадчук В.Д., Сухонос В.В., Нагребельний В.П., Лук’янец Д.М.  Господарське процесуальне право України: Підручник 2-ге вид. –  Суми: ВТД “Університетська книга”, 2009. – 378 с.
  7.  Конституція України// Відомості Верховної Ради. - 1996.- N 30.- Ст. 141.
  8.  Господарський процесуальний кодекс України вiд 06.11.1991р. //Відомості Верховної Ради.-1992.- N 6.- Ст.56
  9.  Закон України «Про судоустрій і статус суддів України» від 07.07.2010 р. // Відомості Верховної Ради. - 2010.- N 27-28.- Ст.180.
  10.  Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»  вiд 14.05.1992 р.// Відомості Верховної Ради України. - 1992.- N 31.- Ст.440.
  11.   Постанова Вищого господарського суду «Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України» від 17.05.2011 № 7 // Вісник господарського судочинства від 06.2011, 2011 р., № 3, стор. 23.
  12.   Постанова Вищого господарського суду «Про деякі питання практики застосування розділу XII-2 Господарського процесуального кодексу України» від 11.10.2010 № 2 // Вісник господарського судочинства 2011 р., № 1, стор. 20.
  13.  Постанова Вищого господарського суду «Про деякі питання практики перегляду рішень, ухвал, постанов за нововиявленими обставинами» від 26.12.2011 № 17// Вісник господарського судочинства від 01.2012, 2012 р., № 1, стор. 23.

Тема № 15. Виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду

Семінарське заняття: Виконання рішення, ухвали, постанови

господарського суду

Навчальна мета заняття: опанування основними теоретичними та методологічними засадами регулювання відносин, пов’язаних з примусовим виконанням судових рішень господарського суду.

Час проведення 2 години.

Навчальні питання:

  1.  Загальна правила виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду
  2.  Підстави для виконання судових рішень. Вимоги законодавства щодо наказу господарського суду.
  3.  Строк і порядок пред’явлення наказу до виконання.
  4.  Підстави та порядок надання відстрочки чи розстрочки виконання рішення, зміна способу та порядку виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду.
  5.  Поворот виконання рішення, постанови господарського суду.
  6.  Право господарського суду на зупинення виконання судового рішення.

Методичні вказівки. Вивчаючи питання цієї теми, необхідно мати на увазі, що виконавче провадження - це остання, завершальна стадія господарського процесу. Суттєвим моментом процедури є те, що рішення, ухвали, постанови господарського суду підлягають виконання після набрання законної сили, але, разом з тим, законодавець передбачив можливість надання відстрочки та розстрочки їх виконання.

Під час вивчення матеріалу теми окремо варто зупинитися на визначенні правового статусу наказу господарського суду, порядку його надіслання для виконання, його змісту та строку пред'явлення до виконання.

Крім того, необхідно з'ясувати коло органів та посадових осіб, які зобов'язані виконувати рішення, ухвали, постанови господарського суду, та їх відповідальність за ухилення від виконання рішень, ухвал, постанов. При цьому необхідно звернутися до Законів України "Про державну виконавчу службу" та "Про виконавче провадження".

Розглядаючи роль державних виконавців у виконанні рішення, потрібно з'ясувати їх права та обов'язки, коло учасників виконавчого провадження, заходи примусового виконання, підстави для відкриття виконавчого провадження, його відкладення, зупинення, відстрочки або розстрочки чи зупинення.

Практичне завдання № 1

До господарського звернувся стягувач із заявою про відновлення пропущеного строку пред'явлення наказу до виконання. Разом з тим, він просив суд видати йому дублікат наказу, посилаючись на те, що оригінал наказу було втрачено з провини працівників відділення зв'язку, що підтверджено відповідною довідкою.

Чи правомірні вимоги стягувача?

Які дії повинен вжити суд у цій ситуації?

Практичне завдання № 2

Господарським судом було видано стягувачеві наказ 30 листопада 2003 року. Представник стягувача пред'явив наказ до виконання 15 січня 2006 року в орган державної виконавчої служби за місцезнаходженням боржника, але через невідповідність довіреності на право представлення інтересів стягувача йому було відмовлено у порушенні виконавчого провадження. Після усунення виявлених недоліків наказ було пред'явлено до виконання 1 березня 2007 року. Органом державної виконавчої служби було відмовлено у порушенні виконавчого провадження на підставі пропуску стягувачем встановленого строку наказу до виконання.

Стягувач звернувся до господарського суду із заявою про продовження строку пред'явлення наказу до виконання та спонукання органу Державної виконавчої служби до порушення виконавчого провадження.

Чи правомірні вимоги стягувача?

Як обчислюється строк пред'явлення наказу до виконання?

Чи відбувається перерив строку пред'явлення наказу до виконання при відмові у порушенні виконавчого провадження?

Чи вправі господарський суд продовжити процесуальний строк, встановлений для пред'явлення наказу до виконання? Поясніть різницю між продовженням та відновленням процесуального строку.

Практичне завдання № 3

Господарським судом Харківської області було прийнято рішення про  стягнення з ДП “Пересувна будівельна бригада”  14 780 грн. та стягувачеві виданий наказ від 16 листопада 2005 року, який у той же день був пред’явлений до виконання із дотриманням правил, встановлених Законом України “Про виконавче провадження”.

25 грудня 2005 року постановою державного виконавця наказ було повернуто без виконання з причин того, що не було встановлено майна, на яке можна накласти стягнення з метою виконання рішення суду.

Чи відповідає закону рішення державної виконавчої служби?

В якому порядку стягував може захистити свої права?

Практичне завдання № 4

На виконання наказу господарського суду м. Севастополя було відкрите виконавче провадження, під час якого боржник, ЗАТ «Паллада» звернулось до господарського суду із заявою від 1 грудня 2004 року про відстрочку виконання рішення суду про стягнення на  користь ПП «Тагетис» 298030 грн. до 25.11.2006 року. В обґрунтування своїх вимог боржник на наявність об’єктивних обставин, що унеможливлюють його виконання на даний час, а саме: збитковість діяльності підприємства, наявність у зв’язку із цим заборгованості перед фізичними та юридичними особами у розмірі 2 556 833 грн. 40 коп. причиною, що обумовила таке становище, основний вид діяльності якого є видів риби, є дія непереборної сили,  а саме, відсутність у 2003 році в Чорному морі хамси чорноморської, хамси азовської, шпроту, інших видів промислових риб. Як доказ наявності зазначених обставин боржник надав свідоцтво про факт дії непереборної сили, видане Севастопольською торгово-промисловою палатою.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Теми для рефератів:

  1.  Підстави виконання судового рішення.
  2.  Виконання судового рішення шляхом накладення стягнення на майно юридичної особи.

Література

  1.  Васільєв С.В. Господарський процес україни: підручник.- Харків: Еспада, 2010.- 283с.
  2.  Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар  / В.Е. Беляневич.  – К.: Юстиніан, 2008. – 872 с.
  3.  Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар / Д.М.Притика, ред. К.К. Гулий. – 2-ге вид., виправ. і доп. –  Х.: Консум, 2002. – 320 с.
  4.  Господарське процесуальне право України: Підручник / За ред. О.І. Харитонової. – К.: Істина, 2008. –  360 с.
  5.  Чернадчук В.Д., Сухонос В.В., Нагребельний В.П., Лук’янец Д.М.  Господарське процесуальне право України: Підручник 2-ге вид. –  Суми: ВТД “Університетська книга”, 2009. – 378 с.
  6.  Конституція України// Відомості Верховної Ради. - 1996.- N 30.- Ст. 141.
  7.  Господарський процесуальний кодекс України вiд 06.11.1991р. //Відомості Верховної Ради.-1992.- N 6.- Ст.56
  8.  Закон України «Про судоустрій і статус суддів України» від 07.07.2010 р. // Відомості Верховної Ради. - 2010.- N 27-28.- Ст.180.
  9.  Закон України «Про виконавче провадження» вiд 21.04.1999 р.  (в редакцiї вiд 07.10.2012р.)//Відомості Верховної Ради.- 1999.- N 24.-Ст.207.
  10.  Закон України «Про державну виконавчу службу» //Відомості Верховної Ради.-1998.- N 36-37.- Ст.243) .

Теми №№ 16-17. Вирішення господарських спорів третейськими судами. Провадження в справах за участю іноземних осіб

Семінарське заняття: Вирішення господарських спорів третейськими судами. Провадження в справах за участю іноземних осіб

Навчальна мета заняття: опанування основними теоретичними та методологічними засадами правового регулювання відносин, пов’язаних з передачею спорів на вирішення господарських спорів третейськими судами, порядок їх розгляду та вирішення.

Час проведення 2 години.

Навчальні питання:

  1.  Завдання третейського суду та порядок його організації. Види третейських судів.
  2.  Прийняття рішення третейським судом.
  3.  Процесуальні права іноземних осіб.
  4.  Компетенція господарських судів в Україні по справам за участю іноземних осіб. Судовий імунітет.

Методичні вказівки. Розглядаючи питання цієї теми, перш за все необхідно з'ясувати законодавче врегулювання розгляду справ третейськими судами, вивчити порядок подання заяви до третейського суду, вимоги до її форми та змісту, склад третейського суду та процедуру призначення суддів третейського суду. Крім того, необхідно засвоїти порядок розгляду господарських спорів третейськими судами та винесення ними рішень, вимоги до форми рішення третейського суду. Вивчаючи порядок розгляду справ, треба також звернути увагу на можливість оскарження рішення третейського суду та порядок його виконання.

Вивчаючи питання теми участі іноземних осіб, необхідно з'ясувати коло судових органів держав СНД, уповноважених розглядати спори, пов'язані з господарською діяльністю, і надати їм загальну характеристику.

Крім того, слід визначити компетенцію судових органів держав СНД під час вирішення спорів, пов'язаних із господарською діяльністю, їх повноваження та порядок провадження у справах.

Особливу увагу слід приділити питанням визнання та виконання рішень іноземних судових органів, які вирішують господарські спори, особливостям правового статусу Економічного суду Співдружності Незалежних Держав, його компетенції, порядку призначення суддів, розгляду справ та прийняття рішення.

Практичне завдання № 1

Рішенням третейського суду було вирішено спір між заводом та торговельною компанією про виконання договору поставки. Третейський суд зобов'язав компанію відшкодувати заводу понесені збитки. Однак компанія відмовилася виконати рішення, посилаючись на те, що її не було сповіщено про місце розгляду справи. Завод звернувся до господарського суду з заявою про видачу наказу на примусове виконання рішення, зазначивши, що в процесі розгляду справи компанія змінила свою адресу, тому ухвали суду направлялися за попередньою адресою.

Чи може господарський суд видати наказ?

Який існує порядок виконання рішень третейських судів?

Практичне завдання № 2

Між акціонерним товариством "Роксолана" й інвестиційною компанією "Здобуток" було укладено довір купівлі-продажу цінних паперів шляхом почергового підписання тексту договору сторонами з використанням кур'єра. У зв'язку з неоплатою покупцем - АТ "Роксолана" цінних паперів продавець - інвестиційна компанія "Здобуток" звернулася до третейського суду з позовом про розірвання договору та стягнення з покупця понесених збитків. Відповідач позов не визнав, в обґрунтування заперечень заявив, що договір не підписано власноручно керівником товариства, а лише проставлено факсиміле, яке використовується лише для внутрішніх адміністративних документів АТ "Роксолана".

Перед третейським судом постало питання щодо підвідомчості спору, оскільки угоду про третейський розгляд було включено в текст договору, на якому було проставлено факсиміле.

Як належить вирішити питання щодо підвідомчості цього спору?

Практичне завдання № 3

Від російського підприємства до господарського суду Одеської області надійшло клопотання про примусове виконання рішення одного з російських господарських судів, яким з українського підприємства було стягнуто десять тисяч доларів США. До клопотання було додано копію рішення (російською мовою) та копія договору між сторонами. Господарський суд Одеської області додатково витребував у заявника засвідчений переклад рішення українською мовою та докази сповіщення російським господарським судом відповідача про час та місце розгляду справи. Заявник надіслав засвідчений переклад рішення, а доказів сповіщення відповідача про час та місце розгляду справи не надав, посилаючись на те, що в нього нема таких документів і господарський суд Одеської області має сам витребувати їх у російського господарського суду, який ухвалив рішення в справі.

Господарський суд Одеської області відмовив у задоволенні клопотання про примусове виконання рішення російського господарського суду у зв'язку з відсутністю вищезазначених документів.

Чи правильно вчинив господарський суд Одеської області?

Практичне завдання № 4

На території України зареєстровано представництво іноземної компанії. Один із кредиторів - резидент України, звернувся до господарського суду за місцезнаходженням представництва із заявою про визнання представництва банкрутом.

Чи підлягає така заява розгляду господарськими судами України?

Чи зміниться відповідь, якщо боржником буде не представництво іноземної компанії, а її дочірнє підприємство - резидент України?

Теми для рефератів:

  1.  Види третейських судів. Склад третейського суду.
  2.  Міжнародний комерційний арбітраж при Торгово-промисловій палаті України.
  3.  Правове регулювання створення та діяльності постійно діючих третейських судів в Україні.

Література

  1.  Васільєв С.В. Господарський процес україни: підручник.- Харків: Еспада, 2010.- 283 с.
  2.  Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар  / В.Е. Беляневич.  – К.: Юстиніан, 2008. – 872 с.
  3.  Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар / Д.М.Притика, ред. К.К. Гулий. – 2-ге вид., виправ. і доп. –  Х.: Консум, 2002. – 320 с.
  4.  Господарське процесуальне право України: Підручник / За ред. О.І. Харитонової. – К.: Істина, 2008. –  360 с.
  5.  Чернадчук В.Д., Сухонос В.В., Нагребельний В.П., Лук’янец Д.М.  Господарське процесуальне право України: Підручник 2-ге вид. –  Суми: ВТД “Університетська книга”, 2009. – 378 с.
  6.  Закон України «Про третейські суди» від 11.05.2004 № 1701-IV.
  7.  Закон України «Про міжнародний комерційний арбітраж».
  8.  Положення про міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України.
  9.  Положення про Морську арбітражну комісію при Торгово-промисловій палаті України.
  10.  Закон України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02 грудня 1997.
  11.   Соглашение о статусе Зкономического Суда Содружества Неза-висимьіх Государств от 6 июля 1992 г.
  12.   Конвенция о признаний и приведений в исполнение иностранньїх арбитражньїх решений от 10 июня 1958 г.
  13.   Соглашение о порядке разрешения споров, связанньїх с осущест-влением хозяйственной деятельности от 20 марта 1992 г.
  14.   Европейская Конвенция о внешнеторговом арбитраже от 21 апреля 1961 г.
  15.  Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ за участю іноземних суб'єктів господарської діяльності. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 12 травня 1995 р. із змінами станом на 21 вересня 1993 року з наступними змінами.
  16.  Рекомендації Президії Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування господарськими судами Закону України «Про третейські суди» від 11.05.2004 № 1701-IV» від 24.12.1999 .
  17.  Пустовой М. «Альтернативное» судопроизводство // Юридическая практика. – № 46. – 14.11.2006.
  18.  Храменкова Т., Федорцы И. В «третейском» споре рождается истина // Юридическая практика. – № 31. – 01.08.2006.
  19.  Закон Украъни «Про третейські суди»: Науково-практичний коментар. К.: Концерн «Видавничий дім «Ін Юре», 2005. – 200 с.

4. Інформаційне та методичне забезпечення

  1.  Література

  1.  Абрамов М.А. Хозяйственно-процессуальное право Украины: Учебник. –  Харьков: Одиссей, 2003. – 336 с.
  2.  Васільєв С.В. Господарський процес україни: підручник.- Харків: Еспада, 2010.- 283 с.
  3.  Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар  / В.Е. Беляневич.  – К.: Юстиніан, 2008. – 872 с.
  4.  Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар / Д.М.Притика, ред. К.К. Гулий. – 2-ге вид., виправ. і доп.–  Х.: Консум, 2002. – 320 с.
  5.  Господарський процесуальний кодекс України з постатейними матеріалами / Уклад. Беляневич В.Е. –  К.: Юстиніан, 2002. – 544 с.
  6.  Господарське процесуальне право України: Підручник / За ред. О.І. Харитонової. – К.: Істина, 2008. –  360 с. Завадская Л.Н. Реализация судебных решений. – М.,1982.
  7.  Кройтор В.А. Судебные и арбитражные расходы. - Харьков: Бизнес Информ, 1998.
  8.  Кройтор В.А. Защита прав граждан и организации. - Харьков: Бизнес Информ, 1995.
  9.  Кройтор В.А. Источники хозяйственного процессуального права: Справочное пособие.-Харьков: Эспада, 2003.-264 с.
  10.  Кройтор В.А., Ясынок Н.М. Исполнительное производство: Уч. Пособие. – Харьков: Эспада, 2003. – 176 с.
  11.  Мамай В. Акционирование и приватизация предприятий в призме судебных споров. – ХиП, № 8, 1995.
  12.  Побирченко В.А. Советский арбитражный процесс. - К.: Вища школа,1998.
  13.  Рожкова М.А. Основные понятия арбиртажного процесального права. – М.: «Статут», 2003. – 400 с.
  14.  Треушников М.К. Доказательства и доказывание в советском гражданском процессе. – М., 1982.
  15.  Чернадчук В.Д., Сухонос В.В., Нагребельний В.П., Лук’янец Д.М.  Господарське процесуальне право України: Підручник – 2-ге вид. –  Суми: ВТД “Університетська книга”, 2009. – 378 с.

  1.  Нормативні акти
  2.  Конституція України// Відомості Верховної Ради.- 1996.- N 30.- Ст. 141
  3.  Господарський процесуальний кодекс України вiд 06.11.1991р. //Відомості Верховної Ради.-1992.- N 6.- Ст.56
  4.  Повітряний кодекс України вiд 04.05.1993 р. //Відомості Верховної Ради.- 1993.- N 25.-Ст.274
  5.  Кодекс торговельного мореплавства України вiд 23.05.1995 р. // Відомості Верховної Ради.-1995.-NN 47, 48, 49, 50, 51,52.-Ст.349
  6.  Закон Украни «Про судоустрій і статус суддів України» від 07.07.2010 // Відомості Верховної Ради України. - 2010 р., № 41 / № 41-42; № 43; № 44-45. - стаття 529
  7.  Закон України «Про доступ до судових рішень» вiд 22.12.2005 р. //Відомості Верховної Ради України.- 2006.- N 15.-Ст. 128
  8.  Закон України «Про Вищу раду юстиції» вiд 15.01.1998 р. // Відомості Верховної Ради.- 1998.- N 25.- Ст.146)
  9.  Закон України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів»  вiд 23.12.1993 р. //Відомості Верховної Ради.- 1994.- N 11.- Ст.50
  10.  Закон України «Про прокуратуру» вiд 05.11.1991р.//Відомості Верховної Ради.- 1991.- N 53.-Ст.793
  11.  Закон України «Про адвокатуру» вiд 19.12.1992 р.// Відомості Верховної Ради.-1993.- N 9.- Ст.62
  12.  Закон України «Про виконавче провадження» вiд 21.04.1999 р.  (в редакції вiд 07.10.2008р.)//Відомості Верховної Ради. - 1999.- N 24.-Ст.207
  13.  Закон України «Про державну виконавчу службу» //Відомості Верховної Ради.-1998.- N 36-37.- Ст.243)
  14.  Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»  вiд 14.05.1992 р.// Відомості Верховної Ради України. - 1992.- N 31.- Ст.440
  15.  Статут залізниць України. Затверджений постановою КМУ  № 457 від 06.04.1998 р. // Офіційний вісник України вiд 23.04.1998 - 1998 р.- № 14.- С.150
  16.  Закон України «Про судовий збір» від 08.07.2011 // Відомості Верховної Ради України. - 2012 р.- № 14. – ст. 87.
  17.  Закон України «Про третейські суди» від 11.05.2004 № 1701-IV.

Допоміжна

4.1. Інформаційні ресурси

1. Постанови Пленуму Верховного Суду України

  1.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 11.10.2010 №2 Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України
  2.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 11.10.2010 №2 (із змінами і доповненнями) Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського  процесуального кодексу України
  3.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2011 №3 Про затвердження нової редакції Регламенту пленуму Вищого господарського суду України
  4.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2011 №4 Про затвердження нової редакції положення про Науково-консультативну раду Вищого господарського суду України та визначення її персонального складу  
  5.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2011 №4 (із змінами і доповненнями) Про затвердження нової редакції положення про Науково-консультативну раду Вищого господарського суду України та визначення її персонального складу  
  6.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2011 №5 Про редакційну колегію "Вісника господарського судочинства"
  7.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 №6 Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин  
  8.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 №6 (із змінами і доповненнями) Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин  
  9.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 №7 Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України  
  10.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 №7 (із змінами і доповненнями) Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України  
  11.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 24.10.2011 №10 Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам
  12.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 24.10.2011 №11 Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України
  13.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 №15 Про деякі питання практики застосування конкурентного законодавства
  14.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 №16 Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову
  15.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 №17 Про деякі питання практики перегляду рішень, ухвал, постанов за нововиявленими обставинами
  16.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 №18 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції  
  17.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 №4 Про деякі питання практики призначення судової експертизи
  18.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 №5 Про деякі питання практики призначення судових експертиз у правах зі спорів, пов'язаних із захистом права інтелектуальної власності
  19.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 №6 Про судове рішення
  20.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 №7 Про деякі питання участі прокурора у розгляді справ, підвідомчих господарським судам
  21.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 №9 Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України
  22.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 №10 Про внесення змін до деяких постанов пленуму Вищого господарського суду України
  23.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 №12 Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності  

2.Судова практика

1.Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2011 №1 Про підсумки роботи господарських судів України за 2010 рік та завдання на 2011 рік

  1.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2011 №2 Про хід виконання постанови пленуму Вищого господарського суду України від 22.07.2010 "Про підсумки роботи господарських судів України у першому півріччі 2010 року та їх завдання на поточний рік"
  2.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 22.07.2011 №8 Про підсумки роботи господарських судів України у першому півріччі 2011 року та завдання на друге півріччя 2011 року
  3.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 22.07.2011 №9 Про хід виконання постанови пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2011 №1"Про підсумки роботи господарських судів України за 2-1- рік та завдання на 2011 рік"
  4.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 №1 Про підсумки роботи господарських судів України у 2011 році та завдання на 2012 рік
  5.  Постанова пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 №2 Про хід виконання постанови пленуму ВГСУ від 22.07.2011 №8 Про підсумки роботи господарських судів України у першому півріччі 2011 року та завдання на друге півріччя 2011 року
  6.  Інформаційний лист Вищого господарського суду України від 17.09.2012 № 01-06/1260/2012 Про оформлення платіжних документів на перерахування судового збору
  7.  Інформаційний лист Вищого господарського суду України від 23.05.2012 № 01-06/704/2012 Про деякі питання практики застосування Закону України "Про судовий збір"
  8.  Інформаційний лист Вищого господарського суду України від 15.03.2011 № 01-06/249 "Про постанови Верховного Суду України, прийняті за результатами перегляду судових рішень господарських судів".
  9.  Інформаційний лист Вищого господарського суду України від 29.06.2010 № 01-08/369 Про деякі питання, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів України у 2009 році щодо застосування норм Господарського процесуального кодексу України.

13. Інформаційний лист Вищого господарського суду України від 15.01.2010 № 01-08/12 Про деякі питання практики застосування у вирішенні спорів окремих норм процесуального права (за матеріалами справ, розглянутих Верховним Судом України.

4.2. Інформаційні ресурси

4.2.1. Корисні веб-сайти:

  1.  www.presidentgov.ua – офіційна сторінка Президента України.
  2.  www.rada.gov.ua – Сервер Верховної Ради України.
  3.  www.zakon.nau.ua - Правова система Нормативних актів України (НаУ)
  4.  www.state-gov.ua – Кабінет Міністрів України
  5.  www.kmu.gov.ua – урядовий портал Кабінету Міністрів України.
  6.  www.minjust.gov.ua – Офіційний сайт Міністерства юстиції України
  7.  www.bank.gov.ua – Національний банк України
  8.  www.ukrstat.ua – Державний комітет статистики України.
  9.  www.uceps.org – Український центр економічних і політичних досліджень ім.  О. Разумкова.
  10.  www.reyestr.court.gov.ua - Єдиний державний реєстр судових рішень.
  11.  www. yurpractika.com - Газета «Юридическая практика».
  12.  www.ukurier.gov.ua - Газета «Урядовій кур'єр».
  13.  www.scourt.gov.ua – Верховній Суд України.

4.2.2. Наукові та електронні бібліотеки в Україні:

  1.  www.nbuv.gov.ua – Національна бібліотека України ім. В.І. Вернадського.
  2.  www.lib.academv.sumy.ua – Бібліотека банківської справи.
  3.  www.nplu.kiev.ua – Національна парламентська бібліотека України
  4.  www.lsl.lviv.ua – Львівська наукова бібліотека ім. В. Стефаника
  5.  www.ognb.odessa.ua – Одеська державна наукова бібліотека ім. О.М. Горького.
  6.  www.korolenko.kharkov.com – Харківська державна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка
  7.  www-library.univer.kharkov.ua – Центральна наукова бібліотека Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна

4.2.3.  Міжнародні суди:

www.icj-cij.org Міжнародний суд правосуддя (International Court of Justice)

www.curia.eu.int – Суд правосуддя Європейських Співтовариств (Court of Justice of the European Communities)

www.echr.coe.int – Європейський Суд по захисту прав людини (European Court of Human Rights)

www.worldcourts.com – Інформація про міжнародні суди

4.2.4.  Міжнародні економічні і фінансові організації:

  1.  www.imf.org – Міжнародний валютний фонд.
  2.  www.in.org – Організація Об’єднаних Націй.
  3.  www.wto.org – Світова організація торгівлі.
  4.  www.worldbank.org – Група Світового Банку.




1. Конституционное право- ведущая отрасль Российского права
2. Разработка автоматизированной информационной системы планирования работы
3. Проблемы формирования промышленности европейского севера России
4. 20 всех заболеваний у детей
5.  Конституционное право как наука
6. значимые личностные качества педагога
7. I- S- Знание отличается от понимания- - структурированностью инфы об объекте; I- S- Единицей философског
8. тематика Розв~язування нестандартних логарифмічних рівнянь Роботу виконала- Турчина Олена Олексан
9. Продаж цих цінних паперів дає банку кошти для надання іпотечних позик
10. Экология
11. 1 Социальноэкономическая ситуация города Бишкека [5] 1
12. Введение3 Понятие сбытовой политики
13. Пушкин Евгений Онегин
14. экономическая теория экономика сравнительно новый в русской науке термин как правило обозначающий р
15. Введение Индустрия продовольствия является одной из древнейших сфер деятельности человека которая ока
16. Угрожающее потепление.html
17. Декларация президентов России и США и Хартия российскоамериканского партнерства и дружбы
18. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА ’ 3 ВАРИАНТ ’ 1 Дано натуральное число n действительные числа.html
19. Поконтурная ведомость земельных участков в границах сельского поселения
20. на тему- Создаёт человека природа но развивает и образует его общество.html