Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Адже ці речовини здебільшого є цінними матеріальними ресурсами

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Проблема відхо­дів, що утворюються внаслідок переробки вуглеводневої сировини, акту­альна не лише в природоохоронному аспекті. Адже ці речовини здебільшого є цінними матеріальними ресурсами. їхнє комплексне використання спри­ятиме істотному зниженню темпів споживання первинних природних ресурсів, передусім невідновлюваних. Саме до таких, як вам уже відомо, належать природний і супутній нафтові гази, нафта й вугілля.

Природний газ не­безпідставно вважають екологічно чистим паливом. Однак з видобутком цієї корисної копалини, її використанням як джерела енергії і сировини в органічному синтезі пов’язана низка екологічних проблем. І метан (головна складова природного газу), і продукт його повного окиснення - вугле­кислий газ - зумовлюють виникнення парникового ефекту

Парниковий ефект - одна з причин глобального потепління: 1 - сонячна ра­діація проходить крізь атмосферу; 2 - більша частина сонячної радіації поглинається земною поверхнею та нагріває її; 3 - частина сонячної радіації відбивається атмосферою та земною поверхнею; 4 - інфрачервоне випромінювання нагрітої земної поверхні;5 - частина інфрачервоного випромінювання проходить крізь атмосферу; 6 - частину інфрачервоного випромінювання поглинають молекули парникових газів і випромінюють її в усіх напрямках. Унаслідок цього нижні шари атмосфери і земна поверхня нагріваються

Окрім метану і незначної кількості його гомологів, у природному газі є домішки водяної пари, сірководню H2S, азоту N2, водню Н2, гелію He. Водя­на пара в складі природного газу за певних умов може утворювати гідрати або конденсуватися в звивинах трубопроводу. У вологому середовищі сірко­водень (який хімічний характер цієї леткої сполуки Сульфуру з Гідроге­ном?) спричиняє корозію металевого газового обладнання. Унаслідок коро­зії можливі прориви газопроводів, що часто супроводжуються вибухами, руйнуваннями і людськими жертвами.

якщо ступінь впливу вуглекислого газу на клімат умовно при­йняти за одиницю, то парникова активність метану становитиме 21-23 оди­ниці

Тож природний газ потребує попереднього очищення від домішок. Це підвищує його споживчі якості і безпечність для довкілля. Наприклад, для видалення з природного газу карбон(ІУ) оксиду і сірководню використову­ють розчини натрій гідроксиду, карбонатів лужних елементів:

H2S + NaOH = NaHS + H2O H2S + 2NaOH - Na2S + 2Н20

CO2 + 2NaOH = Na2CO3 + H2O Na2CO3 + H2S = NaHS - I - NaHCO3

Спалювання неочищеного природного газу призводить не лише до поси­лення парникового ефекту, а й до виникнення кислотних дощів

Спалювання неочищеного природного газу призводить не лише до поси­лення парникового ефекту, а й до виникнення кислотних дощів

Супутній нафтовий газ як енергоносій і сировину для органічного синтезу використовують не повною мірою.

В атмосферу потрапляють недопалений метан, вуглекислий і чадний гази, сажа, оксиди Нітрогену й Сульфуру, відбуваєть­ся хімічне й теплове забруднення довкілля.

Унаслідок промислової переробки нафти і використання нафтопродук­тів як палива утворюється багато речовин-забруднювачів. Тож попереднє очищення нафти також зменшує техноген­не навантаження на довкілля.

Смог (аерозоль з диму, туману й пилу, один з видів забруднення повітря) - одна з першопричин забруднення повітряного середовища - багато в чому зумовлений використанням нафтопродуктів як моторних палив. Саме тому актуальним заходом зі зменшення забруднення атмосфери є використання в автомобілях каталітичного нейтралізатора

Кам’яне вугілля паливо має істотні недоліки, найголовніший поміж яких — небезпечність для довкілля. Науковці встановили, що саме спалю­вання вугілля є основним антропогенним чинником глобального потеплін­ня.

У довкілля надходять вугільний пил, сажа, чадний газ, отру», ні сполуки Нітрогену, Сульфуру, Меркурію, Кадмію. Берилію, Плюмбуму, Арсену, Селену тощо. Унаслідок фізико-хімічних процесів, що відбуваються у відходах видобутку та переробки вугілля, токсичні сполуки мігрують у ґрунти, підземні й ґрунтові води, а звідти потрапляють у живі організми.

Технічно політика коксохімічної підгалузі ґрунтується на постійному впровадженні останніх досягнень у технології коксування і переробки про­дуктів вуглехімії з обов’язковим розроблянням природоохоронних заходів. Це істотно знижує екологічне навантаження на довкілля, особливо в міс­тах, де розташовано коксохімічні підприємства.

На всіх коксохімічних заводах України запроваджено екологічні програ­ми, спрямовані на зниження обсягу викидів забруднюючих речовин.




1. УТВЕРЖДАЮ Президент РОО Федерация смешанного боевого единоборства ММА Кировской области
2. тематика 5 Вариант
3. По родным просторам знакомит с малоизвестным до недавнего времени замечательным горным районом ПамироАл
4. Социальные трансферты1
5. Право Напрям підготовки спеціальність 6
6.  264 с Книга известного американского социолога Ч
7. продажу на ціну- Конкурентні Монопольні Регульовані Вплив конкуренції на ціну- Поясні
8. Общая характеристика правоохранительных органов
9. тема обобщенных взглядов на мир на место в нем человека и его отношение к этому миру а также основанные на эт
10. Дипломная работа- Банковская система России- современные проблемы и перспективы развития
11. Статья 1. Цели Закона и сфера его применения 1
12. Тема 3.1.Функции ландшафта
13. ТЕМАТИКИ Дифференциальные уравнения Составитель- Хазиев Ф.html
14. Государственный кредит
15. .1. Требования к оформлению текста дипломной работы Поля- слева ~ 30мм справа ~ 15мм сверху ~ 20мм внизу ~ 20мм.
16. О детях имеющих отклонения умственного развития известно еще со времен Аристотеля
17. Теория государства и права в системе юридических знаний
18. Лекция Нагноительные заболевания лёгких и плевры Анатомия Лёгочный сегмент ~ основная морфологическая
19.  Роль банков в современной экономике 3 1
20. Социально-педагогическая реабилитация дезадаптированных подростков в условиях образовательного учреждения