Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук Харків 2001 Дис

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

КИЧУН ВІКТОР ІВАНОВИЧ

УДК:342.2.

КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ

ВЗАЄМОВІДНОСИН ВИЩИХ ОРГАНІВ ВЛАДИ

УКРАЇНИ І АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Спеціальність 12.00.02 – конституційне право

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Харків - 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі конституційного права України Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого

Науковий керівник – доктор юридичних наук, професор, академік Академії правових наук України Тодика Юрій Миколайович, завідувач кафедри конституційного права України Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого

Офіційні опоненти:

доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Академії правових наук України Погорілко Віктор Федорович, заступник директора Інституту держави і права імені В.М.Корецького НАН України, завідувач відділу конституційного права і місцевого самоврядування Інституту держави

і права імені В.М.Корецького НАН України

доктор юридичних наук, професор Георгіца Аурел Зіновійович, завідувач кафедри міжнародного права і порівняльного правознавства Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича

Провідна установа – Національна академія внутрішніх справ

України, кафедра конституційного права, м.Київ

Захист дисертації відбудеться 20.12.2001 р. о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.086.03 в Національній юридичній академії України імені Ярослава Мудрого (61024, м.Харків, вул.Пушкінська, 77)

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого (61024, м.Харків, вул.Пушкінська, 77)

Автореферат розісланий 20.11.2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради    Жигалкін П.І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальнiсть і ступінь дослідження тематики дисертації. Здобуття Україною державної незалежності, проголошення в Декларації “Про державний суверенітет України” і в Конституції України верховенства, суверенності, повноти і неподільності влади Республіки в межах її території, а також її самостійності у визначенні адміністративно-територіального устрою Республіки та порядку утворення адміністративно-територіальних одиниць зумовили активізацію пошуків шляхів оптимальної організації державної влади, взаємодії центру та місць, правового статусу відповідних територій.

Наука конституційного права України недостатньо виконує  практико-прикладну функцію оскільки протягом десяти років  незалежності України фактично не з'явилося  комплексних наукових досліджень щодо територіальної організації держави, хоча останнім часом дещо активізувалися наукові дослідження цієї проблеми. Зокрема, на рівні кандидатських дисертацій дослідженні питання політико-територіальної організації України,  правового статусу області, адміністративно-територіального устрою сільського району. Але ще й досі  відсутні дослідження проблеми адміністративно-територіального устрою взагалі, та правового статусу Автономної Республіки Крим в складі України, зокрема.

Як свідчить світова конституційно-правова практика, раціональна територіальна організація держави, яка враховує історичні, культурні, національно-етнічні та інші особливості її населення, а також специфіку соціально-економічного  розвитку окремих територій є свідченням демократичності та правового характеру держави.

Все це зумовило необхідність глибокого теоретичного осмислення проблем територіального устрою України, а також окремого наукового дослідження специфіки правового статусу Автономної Республіки Крим в складі України та конституційно-правових основ взаємовідносин між вищими органами влади України та АРК.

Фундаментальною правовою базою дослідження стали: Декларацiя “Про державний суверенiтет України” (16 липня 1990 р.),  Конституцiя України  

1996 р., Конституція Автономної Республіки Крим 1998 р.

З моменту відновлення у складі України Автономної Республіки Крим  на проблеми її правового статусу звертали увагу не лише вчені-правознавці, а й представники інших галузей суспільствознавства, відомі політичні діячі. Питання взаємовідносин вищих органів влади України та Автономної Республіки Крим постійно знаходиться у полі зору Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, інших органів державної влади України та органів публічної влади Автономної Республіки Крим, а також міжнародної спільноти. Все це свідчить не лише про суттєве теоретичне значення наукових досліджень цієї теми, а й про її безпосередню практичну спрямованість та значущість.

Водночас на сьогоднi відсутні комплексні наукові дослідження, присвячені  правому статусу АРК у складі України та конституційно-правовим основам взаємовідносин між вищими органами влади України і АРК. Предметом наукового дослідження вчених-конституціоналістів були окремі питання, які не дають цілісного уявлення про усю специфіку та юридичну природу правового статусу автономного утворення у складі унітарної держави, та не дозволяють з'ясувати усі особливості змісту, форм та методів взаємовідносин вищих органів  влади України і АРК. Окремі аспекти деяких з вищезазначених проблем знайшли відображення у наукових працях вчених-правознавців: А.Георгіци, Д. Златопольського,  О. Копиленка,

В. Копєйчикова, О.Кушніренка, О. Лужина, М. Орзіха, Р. Павловського,

В. Погорілка, М. Пістуна, В. Ржевського, Ю. Тодики, О. Фрицького,   М. Цвіка, В. Чиркіна,  В. Шаповала, М. Шафіра,  Ю. Шемшученка, В. Яворського,  інших відомих науковців.

Проте в цілому ступінь дослідженості питань правового статусу Автономної Республіки Крим все ще залишається недостатнім, особливо щодо взаємовідносин вищих органів влади України і АРК. Оскільки  ця  проблема ще не стала предметом ретельного наукового дослідження, а її вирішення має суттєве значення для  державоутворення в Україні, є необхідність в її глибокому аналізі.

Зв'язок роботи з науковими програмами. Дисертаційне дослідження виконане в межах та відповідно до цільової комплексної програми “Проблеми удосконалення організації і діяльності органів законодавчої і виконавчої влади та самоврядування в Україні” № 0186.0.070865.

Мета i основнi завдання дослiдження. Метою дослiдження є наукова розробка і системний аналіз правового статусу Автономної Республіки Крим у складі України; визначення юридичної природи автономії в унітарній державі;   обґрунтування необхідності удосконалення конституційно-правової реґламентації взаємовідносин органів влади України і АРК; заповнення теоретичних прогалин, що мають місце в конституційно-правовій теорії з цієї проблематики та вироблення пропозицiй по вдосконаленню чинного законодавства.

Вiдповiдно до поставленої мети в дисертацiйному дослiдженнi передбачено вирiшити наступні науковi завдання:

1.Проаналізувати особливості конституційно-правового регулювання адміністративно-територіального устрою України.

2.З'ясувати співвідношення наукових категорій “державний устрій”, “територіальний устрій”, “адміністративно-територіальний устрій”, “адміністративно-територіальний поділ”, запропонувати власне визначення цих понять.

3.Дослідити теоретичні засади правового статусу Автономної Республіки Крим  як автономного утворення у складі України як унітарної держави.

4.Обґрунтувати існування поряд з державною владою та владою органів місцевого самоврядування особливого виду публічної влади – влади автономного утворення.

5.Запропонувати наукове визначення поняття взаємовідносин вищих органів влади України та Автономної Республіки Крим, дослідити їх структуру і функціональну приназначенність.

6.Дослідити основні етапи взаємовідносин вищих органів влади України і АРК, з'ясувати їх специфіку, проаналізувати форми та методи їх взаємовідносин.

7.Обґрунтувати необхідність удосконалення взаємодії вищих органів влади України і АРК у сфері забезпечення прав та свобод людини і громадянина, фінансово-економічній сфері, в соціальному розвитку АРК, охороні природи.

8. Проаналізувати специфіку правового статусу Автономної Республіки Крим у сфері зовнішніх зносин України.

9.Дослідити конституційно-правові основи взаємовідносин вищих органів влади Автономної Республіки Крим з органами  інших реґіонів України.

10.Сформулювати пропозицiї i рекомендацiї по удосконаленню конституційно-правового статусу Автономної Республіки Крим у складі України і взаємовідносин між їх вищими органами влади.

Об'єктом дослідження є суспільні вiдносини, що складаються в процесі взаємовідносин між вищими органами влади України і Автономної Республіки Крим в процесі трансформації конституційно-правового статусу АРК.

Предметом дослiдження є правове регулювання змісту, форм і методів взаємовідносин вищих органів державної влади України і органів влади Автономної Республіки Крим.

Теоретична i практична основа дисертацiйного дослiдження ґрунтується на працях i висновках юристів – теоретиків у галузi конституцiйного права, загальної теорiї держави і права, державного (конституцiйного) права зарубiжних країн, мiжнародного права, iсторiї держави і права України та зарубiжних країн. Мова йдеться, насамперед, про працi провідних вчених-теоретиків: С. Алєксєєва, М.Баглая, А. Георгіца, Б. Ебзєєва, Д. Златопольського, В. Копєйчикова,  В.Колодія, О. Копиленка, С. Котляревського,  О. Лужина, Н. Нижник,   М. Орзiха,  Р. Павловського, В. Погорiлка, В. Ржевського, О. Рум'янцева,  В. Сiренка,  В. Тацiя,  Ю. Тодики,   О. Фрицького, М. Цвiка, В. Чиркiна, В. Шаповала, М. Шафіра, Ю. Шемшученка, Л. Юзькова, В. Яворського та інших.

Дисертацiя в основному має характер теоретичного дослiдження, емпiричну базу якого складає  конституційне законодавство України, нормативно-правові акти органів публічної влади Автономної Республіки Крим, практика взаємовідносин вищих органів влади України і органів влади АРК.

Методологiчна основа дисертацiї. Виходячи з характеру поставлених наукових завдань, в основу дисертаційного дослідження покладено цілісну сукупність різноманітних методів наукового дослідження. В процесі роботи автор використовував дiалектичний метод, сучаснi методи пiзнання, заснованi на фiлософiї загальнолюдських цiнностей. Із спецiальних методiв дослiдження в роботi застосованi iсторико-правовий, порiвняльно-правовий, формально-логічний, системно-структурний і структурно-функціональний, статистичний, метод моделювання, прогнозування та iншi.

Нормативну базу наукової роботи складають Конституція України, Конституція Автономної Республіки Крим, чинні нормативно-правові акти Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, акти Верховної Ради та Ради міністрів Автономної Республіки Крим, що відносяться до реґламентації  взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим.

Наукова новизна дисертацiї. Конституція України, проголошуючи Україну унітарною державою, одночасно закріплює особливий правовий статус Автономної Республіки Крим як її невід'ємної складової частини. Наукова новизна дисертації полягає як у самiй постановцi теми дослiдження, так i в запропонованих рiшеннях конкретних питань. Вона є першим в українськiй правовiй науцi системним і цілісним науковим дослiдженням особливостей взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим в різних сферах суспільної практики.

На основі проведеного дослідження на захист виносяться такі основні положення, узагальнення, висновки та пропозиції:

–  обґрунтовано необхідність посилення  механізмів впливу центральної влади на всю територію держави  з гармонічним поєднанням принципів децентралізації та самоврядування територій, доцільності конкретизації та деталізації конституційної моделі адміністративно-територіального устрою України у відповідному  законі, на основі принципів соціальної справедливості і врахування інтересів адміністративно-територіальних одиниць, розробки перспективної програм реґіональної політики і винесення її на широке ознайомлення населення усіх областей і Автономної Республіки Крим;

запропоновано авторське визначення таких понять, як “адміністративно-територіальний устрій”,  “адміністративно-територіальна одиниця”,  “адміністративно-територіальний поділ”, “методи взаємовідносин вищих органів влади України та Автономної Республіки Крим”, обґрунтована необхідність чіткого законодавчого визначення поняття “реґіон”, доведено недоречність   використання  в конституційному регулюванні в Україні терміну “національно-державний устрій”;

– обґрунтовується наявність особливого виду публічної влади – влади автономного утворення, яка існує поряд з державною владою та владою органів місцевого самоврядування, і в зв'язку з цим запропоновано внести відповідні доповнення до Конституції України, аргументується, що, незважаючи на деякі ознаки державності, Автономна Республіка Крим є лише специфічною адміністративно-територіальною одиницею з особливим правовим статусом;

– обґрунтовано, що наявність у складі України Автономної Республіки Крим – це один з прикладів забезпечення та гарантування децентралізації у здійсненні публічної влади, що взаємовідносини України і Автономної Республіки Крим реалізуються, насамперед, через їх вищі органи влади, що Автономна Республіка Крим - це автономне утворення, конституційно-правова правосуб'єктність якого завжди опосередковується юридично значимими діями його вищих органів влади;

–  зроблено висновок, що цілісна сукупність конституційно-правових норм, які  регулюють  взаємовідносини вищих органів влади України і АРК, складають окремий конституційно-правовий інститут, доведено, що  зв'язки України і АРК проявляються відносно специфічного кола об'єктів, які рідко виступають в якості об'єктів інших правовідносин (розмежування компетенції, делегування Україною певних повноважень Автономній Республіці Крим тощо);

– зроблено висновок, що взаємовідносини вищих органів влади України і АРК у своєму розвитку пройшли чотири етапи, зміст яких визначався не лише специфікою правового регулювання, а й конкретними політичними та іншими чинниками;

– доведено, що взаємовідносини між вищими органами влади України і АРК можуть протікати як в правових формах, що визначені нормами конституції та законів, так і організаційних, зроблено висновок, що, виходячи із специфіки правового статусу АРК у взаємовідносинах  вищих органів  влади України і  АРК значно частіше застосовується не імперативний метод, а метод координації,  на відміну від взаємовідносин органів України з органами адміністративно-територіальних одиниць;

– зроблено висновок про суттєву неузгодженість між собою та з Конституцією України багатьох нормативно-правових актів, що регулюють окремі аспекти взаємовідносин вищих органів влади України і АРК, про значні термінологічні відмінності між Конституцією Автономної Республіки Крим та поточним українським законодавством, запропоновано внести відповідні зміни до нього; доведено, що текст Конституції Автономної Республіки Крим суттєво перевантажений відсилочними нормами, що ускладнює ефективну співпрацю вищих органів влади України та АРК в різних сферах суспільного життя;

– запропоновано законодавчо закріпити, що український парламент зобов'язаний враховувати висновки Верховної Ради АРК щодо будь-якого законопроекту, який прямо чи опосередковано стосується інтересів АРК, доведено доцільність надати Верховній Раді АРК право внесення Президенту України пропозицій щодо накладання вето на закон, ухвалений парламентом України і поданий на підпис главі держави, якщо Верховна Рада АРК вважає, що даний закон обмежує чи звужує права і свободи людини і громадянина в АРК, доведено доцільність запровадження в Кабінеті Міністрів України посади міністра у справах Автономної Республіки Крим;

– аргументується необхідність більш ґрунтовного правового регулювання правового статусу АРК в аспекті взаємовідносин  вищих органів влади України і АРК в економічній, соціальній, природоохоронній сферах (інвестиції, охорона навколишнього природного середовища, створення вільних економічних зон, питання власності, господарської діяльності, розвиток соціальної сфери);

– доведено, що конституційно-правове регулювання повноважень Ради міністрів АРК є  недостатньо визначеним і не досить послідовним з точки зору взаємовідносин з центральними органами державної влади України, і, виходячи з цього, є нагальна потреба прийняття Закону України “Про Раду міністрів Автономної Республіки Крим”;

– стверджується, що в поточному законодавстві України недостатньо враховується специфіка правового статусу АРК у соціальній і, особливо, в екологічній сферах, і фактично має місце  приниження правового статусу АРК (інколи навіть у порівнянні з областями), доведено, що недосконалість чинного законодавства України перешкоджає плідній співпраці органів влади АРК як з органами влади України, так і з окремими реґіонами України і реґіонами інших держав;

– доведено необхідність чіткого нормативного визначення порядку підписання угод та встановлення меж співробітництва АРК з реґіонами України та зарубіжних держав.

 Наукове i практичне значення дисертацiї полягає в тому, що вона спрямована на подальший розвиток науки конституцiйного права України, доводить необхідність удосконалення конституційно-правового регулювання правового статусу Автономної Республіки Крим у складі України. Розроблені в дисертації пропозиції щодо вдосконалення взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим можуть бути використані для подальшого правового регулювання цих взаємовідносин.

Сформульованi в дисертацiї пропозицiї i висновки можуть бути використанi:

– у науково-дослідницьких цiлях – для подальшого вдосконалення теорії правового  статусу автономії в унітарній державі, взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим;

– у правотворчiй роботi – як теоретичний матерiал та конкретні пропозиції, які мають бути враховані Верховною Радою України при розробцi i прийняттi законів України, що визначають конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим та її органів в аспекті їх взаємовідносин з вищими органами влади України;

– у правозастосуваннi – для оптимізації змісту, форм i методiв взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим;

– у навчальному процесi – при пiдготовцi вiдповiдних роздiлiв пiдручникiв та навчальних посiбникiв з конституцiйного права України, у викладаннi курсу конституцiйного права України, у науково-дослідницькій роботi студентiв;

– у правовиховнiй роботi серед населення дисертацiя може слугувати теоретичним матерiалом і сприяти пiдняттю рiвня правової культури громадян України.

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаним, цілісним та завершеним науковим дослідженням правового статусу Автономної Республіки Крим та проблеми взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим. В ній вперше в Україні комплексно досліджено особливості правового статусу автономії в унітарній державі, зміст, форми та методи взаємовідносин їх вищих органів влади у різних сферах суспільного життя, проаналізовано конституційні основи їх взаємовідносин.  Сформульовані в дисертації положення і наукові висновки є результатом особистих досліджень та обґрунтувань, що зроблені автором на основі критичного аналізу більше двохсот наукових і нормативних джерел, а також аналізу практики взаємовідносин органів державної влади України з органами влади Автономної Республіки Крим. У дисертаційному дослідженні окремі питання розглядаються вперше, інші – аналізуються по-новому, додатково обґрунтовуються.

Апробацiя роботи. Основнi положення i висновки роботи доповiдалися на: Третiх Харкiвських полiтологiчних читаннях (м. Харків, 1995 р.); на реґіональній науковій конференцiї молодих учених та аспірантів (м. Харкiв, 1998 р.); обговорювалися на теоретичних семінарах кафедри конституцiйного права України, наукових семiнарах та “круглих столах” у Нацiональній юридичній академiї України імені Ярослава Мудрого.

Теоретичнi аспекти роботи використовувалися автором у процесi викладання навчального курсу “Конституцiйне право України”, зокрема при проведеннi семiнарських занять по темам: “Засади конституцiйного ладу України”, “Конституційні засади територіального устрою України”, “Правовий статус Автономної Республіки Крим”.

Публікації: Основні теоретичні положення і висновки, сформульовані у дисертацiйному дослiдженні, знайшли вiдображення в чотирьох наукових статтях, з них три – у фахових виданнях, та в тезах доповідей  виступів на наукових конференціях.

Структура дисертацiйного дослiдження визначена предметом i логiкою дослiдження. Робота складається iз вступу, двох розділів, що об'єднують вісім підрозділів, висновків, списку використаної автором лiтератури (211 найменувань). Обсяг дисертації 194 сторінки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі дисертації обґрунтовується актуальність обраної теми, сутність дослідження, визначається його мета та завдання, характеризуються його методологічна основа та теоретична база, науково-практичне значення одержаних результатів та їх апробація, визначається структура дисертації, формулюються основні положення, які виносяться на захист, обґрунтовується їх наукова новизна.

Розділ 1 "Конституційно-правові основи взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим" складається із чотирьох підрозділів і присвячений дослідженню теоретичних аспектів територіального устрою України, взаємовідносин вищих органів влади України і органів влади  Автономної Республіки Крим.

У підрозділі 1.1."Конституційно-правові засади адміністративно-територіального устрою" акцентується на необхідність з'ясування  співвідношення термінів: “державний устрій”, “територіальний устрій”, “адміністративно-територіальний устрій”, “адміністративно-територіальний поділ”, “національно-територіальний устрій”, “адміністративно-територіальна система” та “адміністративно-територіальна  одиниця”. Стверджується,  що: по-перше, “форма держави” є родовим поняттям по відношенню як до категорії “форма державного устрою” так і до категорії “адміністративно-територіальний устрій”; по-друге, форма держави, і насамперед політичний режим,  суттєво впливають на характер  взаємовідносин центру і адміністративно-територіальних одиниць, на правове положення адміністративно-територіальних одиниць; і, по-третє, складовою частиною поняття “державний устрій” є поняття “адміністративно-територіальний устрій”.

Встановлено, що використання терміну “національно-державний устрій” стосовно територіальної системи України після 1940 року є  необґрунтованим, і, відповідно, не має підстав його вживати  в сучасних умовах, оскільки на території України відсутні національно-державні утворення.

Аналіз чинної Конституції України дозволяє дійти до висновку, що конституційно-правові категорії “територіальний устрій” та “адміністративно-територіальний устрій” співвідносяться між собою як загальне та особливе оскільки  адміністративно-територіальний устрій - невід'ємна складова частина територіального устрою.

Виходячи з положення ст.133 Конституції України, яка вживає термін “адміністративно-територіальна система”, в дисертації розкриваються її складові і дається визначення системи адміністративно-територіального устрою України як конституційно впорядкованої і внутрішньо узгодженої  сукупності усіх адміністративно-територіальних одиниць державно організованого суспільства. Запропоновано авторське визначення поняття “адміністративно-територіальної одиниці”, під якою розуміється внутрішньо єдина, організаційно відокремлена частина території держави, що утворена з метою організації ефективного управління (самоуправління) в усіх сферах суспільного життя, та всебічного забезпечення прав та свобод громадян, які на ній проживають.

Розглядаючи такі основні форми державного устрою, як унітарна централізована, унітарна децентралізована, федеративна централізована, федеративна децентралізована держави, автор приходить до висновку, що Україна є унітарною децентралізованою державою.

Аналізуючи співвідношення понять “адміністративно-територіальний устрій” та “адміністративно-територіальний поділ”, автор не ототожнює ці поняття, оскільки “адміністративно-територіальний поділ” – це територіальне улаштування держави, сам процес розподілу її території на певні частини, а “адміністративно-територіальний устрій” - це конституційно-правовий статус самих територіальних одиниць та відповідних органів публічної влади, основи їх взаємовідносин між собою та з центральними органами державної влади.

Розглядаючи конституційні засади територіального устрою України, робиться висновок, що відповідно до ст.132 Конституції України,  територіальний устрій України ґрунтується на засадах єдності та цілісності державної території, поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади, збалансованості соціально-економічного розвитку реґіонів, з урахуванням їх історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій. Зазначено, що конституційне закріплення унітарної форми державного устрою України має свою специфіку, оскільки до її складу входить  Автономна Республіка Крим, яка є не державно-правовим, а територіальним видом автономії із специфічним правовим статусом.

Поєднання централізації та децентралізації у здійсненні державної влади в Україні безпосередньо пов'язане саме з наявністю у складі України Автономної Республіки Крим. Робляться висновки, що за чинною конституційною моделлю Україна, з точки зору територіального устрою, є демократичною, децентралізованою державою, специфіка якої обумовлюється наявністю в її складі Автономної Республіки Крим, особливий правовий статус АРК у складі України є своєрідною гарантією від посилення жорсткої централізації в реалізації державної влади в межах усієї держави, що гармонійне поєднання в унітарній державі – Україні – принципів централізації та децентралізації в здійсненні державної влади на сьогодні є одним з найбільш вагомих здобутків демократії.

У підрозділі 1.2. "Теоретичні засади правового статусу автономії у складі унітарної держави" визначається правова природа автономії взагалі  і обґрунтовується,  що  першою характерною ознакою автономії слід вважати не використання в його назві терміну “автономія”, а його специфічний правовий статус, особливу правосуб'єктність. При цьому дуже часто (але не обов'язково) термін “автономія” використовується в назві даного автономного утворення. Акцентується на тому, що коли органи публічної влади автономного утворення вважати органами державної влади, то в цьому випадку втрачається сенс самої автономії. Але він ще більше втрачається у випадку, якщо вважати органи публічної влади автономії органами місцевого самоврядування. Виходячи з цього автор приходить до висновку, що автономні утворення мають свій, притаманний лише їм вид публічної влади – владу автономії.

В підтвердження цього автор приводить  еволюцію законодавчого регулювання правового статусу АРК у складі України.  Закон УРСР “Про відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки” визнавав органи публічної влади цього автономного утворення органами державної влади. Верховна Рада та Рада міністрів Автономної Республіки Крим визнавалися органами державної влади фактично до моменту прийняття Конституції України 1996 р. Однак з її прийняттям така ситуація кардинально змінюється. Спочатку Основний Закон України (ст.136) , а потім і Конституція Автономної Республіки Крим (п.3 ст.1)  та поточне законодавство України визнають Верховну Раду АРК вже не органом державної влади, а лише “представницьким органом”, причому без законодавчої функції. Рада міністрів Автономної Республіки Крим конституюється як “уряд”, але також не визнається органом державної влади.

Зазначається, що у всіх інших випадках конституційне законодавство чітко визначає органи публічної влади або органами державної влади, або органами місцевого самоврядування. І тому наявність у автономного утворення своєї особливої влади – влади автономії - обґрунтовано можна вважати другою ознакою, яка відрізняє її від інших державно-правових утворень. Третьою характерною ознакою автономії, є, на погляд дисертанта, наявність власних, більш широких, порівняно з органами місцевого самоврядування, предметів відання.

До формальних ознак автономії автор відносить  й те, що суб'єкт будь-якої автономії не має права в односторонньому порядку проголосити свою незалежність чи вийти зі складу держави, оскільки автономія – це невід'ємна частина держави, нею утворена і діє суто в межах, які визначені державою на рівні її конституції. При чому ці межі не може бути самостійно змінено самою автономією.

Враховуючи вищесказане, автор виділяє такі особливості правового статусу автономних утворень в унітарній державі: а)відмінність автономії від інших державно-правових утворень полягає в її особливому правовому статусі, основи якого закріплено на рівні конституції держави та конкретизовано в спеціальному законодавстві – в конституціях (статутах) автономії, в договорах про розмежування повноважень, в законах про спеціальний правовий статус автономного утворення; б)автономія в унітарній державі, має форму адміністративно-територіальної одиниці; в)така автономія не володіє суверенітетом; г)автономія виникає не в результаті об'єднання незалежних суверенних держав або входу однієї суверенної держави до складу іншої, а є наслідком наділення центральною владою окремої територіальної одиниці  більш широким колом повноважень;  ґ)як правило, автономним є утворення, яке визнано таким на рівні конституції;  д)автономне утворення має свій особливий вид публічної влади – владу автономії; є)організація влади в автономії, її структура та компетенція визначаються вищими органами державної влади та закріплюються в конституції і законах держави, в актах автономії; е)автономія в унітарній державі не може самостійно визначати основи своєї організації, приймати свою конституцію та самостійно визначати принципи своїх взаємовідносин з центральною владою, оскільки основи правового статусу автономії в унітарній державі визначаються, насамперед, парламентом унітарної держави; ж)автономне утворення має і свої специфічні предмети відання; з)автономне утворення не має права самостійно змінити свій правовий статус; і)автономія в унітарній державі виступає одним із суттєвих засобів децентралізації публічної влади.

На основі викладеного  запропоновано авторське визначення автономної республіки як не суверенної територіальної спільноти, яка законодавчо конституйована парламентом держави, до складу якої вона входить, має свої особливі органи публічної влади, наділена певною політико-правовою самостійністю, і діє на підставі та в межах загальнодержавної конституції і законів, не може самостійно змінити свій правовий статус і виступає засобом децентралізації у здійсненні публічної влади.

Розглядаючи основні види автономії: політичну, напівполітичну, адміністративну, національно-культурну, автор вважає, що Автономна Республіка Крим відноситься до напівполітичної територіальної автономії.

Автор прийшов до висновку,  що проголошення в 1991 році автономії Криму зумовлене виключно політичними чинниками і процесами, і є свого роду даниною історії; АРК є напівполітичною територіальною автономією, оскільки основи її правового статусу та повноваження визначаються, насамперед, Конституцією Україною і не можуть бути самостійно змінені автономією; що органам публічної влади АРК притаманна особлива правова природа – вони є органами публічної влади автономного утворення. Оскільки в Україні крім державної влади та влади органів місцевого самоврядування також існує влада автономії, необхідно внести відповідні доповнення до Конституції України, зокрема до: ч.2 ст.5; ст.19; ч.3 ст.37; ч.1 ст.71; ст.86; ст.136; що, незважаючи на деякі ознаки державності, АРК є лише специфічною адміністративно-територіальною одиницею з особливим правовим статусом; що наявність у складі України АРК є засобом забезпечення децентралізації у здійсненні публічної влади.

У підрозділі 1.3. "Поняття взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим" взаємовідносини цих органів розглядаються в аспекті теорії і практики  конституційно-правових відносин, які мають свою внутрішню структуру: суб'єкт, об'єкт, суб'єктивні права та обов'язки і юридичні факти, які є підставою виникнення, зміни та припинення цих правовідносин, аналізуються юридична природа і зміст взаємовідносин вищих органів державної влади України і органів влади АРК.

До суб'єктів конституційно-правових відносин дисертант відносить і адміністративно-територіальні одиниці та автономні утворення, і їх органи публічної влади. Автор прийшов до висновку,  що реалізація власне конституційної правосуб'єктності України та АРК (як і інших адміністративно-територіальних одиниць) опосередковуються юридично значимими діями відповідних органів влади, вичерпний перелік яких чітко і однозначно закріплено в конституційному законодавстві України. При цьому зазначено, що характерною ознакою усіх цих суб'єктів є їх належність до органів публічної влади. Суб'єкти, що представляють у взаємовідносинах з АРК Україну є органами державної влади (колегіальними чи одноособовими), а суб'єкти, які своїми юридично значимими діями опосередковують конституційно-правову правосуб'єктність АРК є органами публічної влади автономії.

Об'єктами конституційно-правових відносин є матеріальні та нематеріальні блага, з приводу яких суб'єкти вступають між собою у відносини. При цьому виділяються наступні об'єкти конституційно-правових відносин між органами влади України і АРК: конституційно-правовий статус відповідної адміністративно-територіальної одиниці та його зміна; розмежування повноважень держави та її невід'ємної складової частини – Автономної Республіки Крим; забезпечення прав та свобод людини і громадянина (і, насамперед, питання повернення депортованих народів, захист прав національних меншин, тощо); затвердження Конституції Автономної Республіки Крим; формування органів публічної влади автономії (вибори, надання згоди на призначення тощо); нормативно-правове регулювання суспільних відносин; економічний розвиток; бюджетний процес; соціальний захист населення автономії; охорона навколишнього природного середовища та інші.

В роботі простежена динаміка розвитку відносин між Україною та АРК і їх органами, які на думку автора,  пройшли  декілька етапів. При цьому етапи виділяються відповідно за зміною правової реґламентації вказаних відносин, які пов'язані з конкретними політичними подіями. Розрізняються чотири основних етапи. Взаємовідносини органів державної влади України та органів влади Автономної Республіки Крим є довготривалими, постійними.

Цілісна сукупність конституційно-правових норм, які закріплюють та регулюють усі сфери цих взаємовідносини, складають окремий конституційно-правовий інститут – інститут взаємовідносин органів державної влади України та органів влади Автономної Республіки Крим.

Зроблено висновки, щодо сутності цих взаємовідносин, акцентується увага на тому, що це не звичайні конституційно-правові відносини, які виникають між державою, з одного боку, і областю, як основною адміністративно-територіальною одиницею -  з іншого, а що вони від них  суттєво відрізняються низкою особливостей, які обумовлені правовим статусом АРК.

У підрозділі 1.4. "Конституційно-правові форми та методи взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим"  форма взаємовідносин розкривається як  структура та зовнішній прояв  взаємовідносин, а метод визначається як сукупність відповідних прийомів та способів  впливу, які використовуються одним чи одночасно обома суб'єктами цих відносин один щодо одного з метою зміни взаємної поведінки, приведення її у новий, попередньо визначений стан. При чому вказується, що взаємовідносини будуються на основі двох головних методів: методу координації і методу субординації.

Виходячи з того, що конституційно-правова правосуб'єктність держави в цілому та її окремих адміністративно-територіальних одиниць опосередковується юридично значимими діями відповідних органів публічної влади, в роботі аналізуються форми та методи  взаємовідносин центральних органів державної влади України та органів публічної влади адміністративно-територіальних одиниць. Здійснюється дослідження форм взаємовідносин України та адміністративно-територіальних одиниць через функції органів влади.

Розкриваються  форми взаємовідносин України і адміністративно-територіальних одиниць через: призначення Верховною Радою України чергових та позачергових виборів до місцевих рад (метод субординації); розподіл та перерозподіл коштів між Державним та місцевими бюджетами, різноманітних дотацій, субвенцій, тощо (поєднання методів координації та субординації); прийняття Президентом України рішення про введення на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці режиму надзвичайного стану та затвердження цього рішення Верховною Радою України (метод субординації); прийняття рішення про створення на території певної адміністративно-територіальної одиниці спеціальних економічних зон (поєднання методів координації та субординації) та інші.

Звертається увага на специфічні форми та методи взаємовідносин вищих органів  влади України і органів влади АРК, які не властиві для взаємовідносин держави з іншими адміністративно-територіальними одиницями - здійснення нормативно-правового регулювання суспільних відносин, які точно визначені в Конституції України,  виключно органами публічної влади АРК; розмежування предметів відання і повноважень України та АРК; прийняття Верховною Радою України рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради АРК; призупинення Президентом України дії нормативно-правових актів Верховної Ради та Ради міністрів АРК з одночасним зверненням до Конституційного Суду України; створення та функціонування передбаченого ст.139 Основного Закону України Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим; створення при Президентові України дорадчого органу – Ради представників кримськотатарського народу; утворення та функціонування Постійного представництва АРК в столиці України - місті  Києві.

Дисертант приходить до висновку, що    взаємовідносини між органами влади України і Автономної Республіки Крим можуть протікати як в правових формах – що прямо встановлені в нормах Конституції та законів, так і в організаційних, які безпосередньо конституційно-правовими нормами не реґламентуються, але пов'язані з правовими. Домінуючими серед цих форм є саме правові. У взаємовідносинах органів влади України і Автономної Республіки Крим, на думку дисертанта, значно частіше застосовується метод координації, на відміну від взаємовідносин України з іншими адміністративно-територіальними одиницями.

У розділі 2 "Основні напрямки взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим" аналізуються практичні аспекти їх взаємодії в різних сферах суспільного життя.

У підрозділі 2.1. "Конституційно-правові основи взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим у сфері забезпечення прав людини і громадянина" відзначається, що забезпечення прав людини, корінних народів і національних меншин в АРК охоплює не лише власне захист зазначених прав за допомогою різноманітних правових засобів, а й нормативно-правове регулювання порядку їх здійснення та проведення цілого комплексу організаційно-правових та організаційно-технічних заходів з боку відповідних державних органів України і органів публічної влади АРК. Акцентується на тому,  що жодний орган АРК (в тому числі і її Верховна Рада) не має права законодавчої ініціативи і не може безпосередньо впливати на процес прийняття законів, що регулюють права і свободи людини. Для більш плідної взаємодії між урядом України та Радою міністрів Автономної Республіки Крим з питань забезпечення прав людини і деяких інших питань варто було б запровадити в структурі Кабінету Міністрів України посаду міністра у справах Автономної Республіки Крим. Вказується на суттєві проблеми в забезпеченні в АРК загального виборчого права для кримсько-татарського населення.

Акцентується, що важливе місце в забезпеченні прав та свобод людини і громадянина належить Президентові України. Аналізуються конституційно-правові відносини між вищими органами влади України і Автономної Республіки Крим у сфері забезпечення прав людини, відносини, що  складаються в цій сфері між Президентом України і його органами, з одного боку, та відповідними органами влади АРК - з іншого.

Досліджується специфіка правового регулювання взаємовідносин органів державної влади України   з органами  влади Автономної Республіки Крим в умовах воєнного стану,  надзвичайного стану, порядок забезпечення в таких умовах прав людини.

Аналізуються роль і місце Конституційного Суду України, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України, Постійного представництва Автономної Республіки Крим в столиці України місті Києві, прокуратури АРК та інших інституцій в аспекті забезпечення прав і свобод людини і громадянина в АРК.

На думку дисертанта, для  поглиблення співпраці між органами влади України і Автономної Республіки Крим у сфері забезпечення прав людини, корінних народів і національних меншин необхідно  надати Верховній Раді АРК право внесення Президенту України пропозиції щодо накладання вето на закон, який порушує права АРК, встановити в окремому розділі спеціальної глави майбутнього Закону України “Про реґламент Верховної Ради України” порядок проведення парламентських слухань з проблем забезпечення прав людини як одного з видів розгляду питань за спеціальною процедурою, надати Верховній Раді АРК право  ініціювати представлення спеціальної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в парламенті України по проблемам забезпечення прав людини і громадянина в АРК.

У підрозділі 2.2. "Конституційно-правові основи взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим в фінансово-економічній сфері" зазначається, що незважаючи на те , що Конституція України (ст. 138) до відання АРК  віднесла поряд з іншими такі питання як управління майном, що належить АРК,  розроблення, затвердження та виконання бюджету АРК на основі єдиної податкової і бюджетної політики України, розроблення, затвердження та реалізація програм АРК з питань соціально-економічного та культурного розвитку,  можливості АРК у сфері розвитку економіки та фінансів є досить обмеженими і можуть здійснюватися лише на основі загальнодержавного українського законодавства, постійної взаємодії та узгодження рішень і діяльності органів влади АРК з органами державної влади України.

Дисертант акцентує на тому, що в АРК є своя власність. При цьому приведено відповідні  аргументи: згідно до ст. 31 Закону України “Про власність” до  державної  власності в Україні  належать загальнодержавна і комунальна власність. До останньої віднесено власність адміністративно-територіальних одиниць. Однак власність АРК не може бути віднесена ні до загальнодержавної, ні до комунальної. По-перше, власність АРК у жодному законодавчому акті не називається і не прирівнюється до комунальної. По-друге, відповідно до ст.32 Закону України “Про власність” суб'єктом права загальнодержавної  власності визнається держава в особі Верховної Ради України, а суб'єктами  права комунальної власності визнаються адміністративно-територіальні одиниці в особі обласних, районних, міських, селищних, сільських рад. По-третє, і  ч.2 ст.32 Закону України “Про власність”, і ст.4 Земельного кодексу України сформульовані таким чином, що фактично визнають існування особливої форми власності, яка не збігається ні з загальнодержавною, ні з комунальною. І по – четверте, в п.3 ст.138 Конституції України мова йде про “управління майном, що належить Автономній Республіці Крим”, тобто не називаючи це майно специфічним видом чи формою власності законодавець практично це визнав.

Взаємовідносини вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим аналізуються в питаннях створення і функціонування вільних економічних зон, в сфері оподаткування, при здійсненні інвестиційної діяльності, в бюджетній сфері. Даються пропозиції по вдосконаленню практики їх взаємодії, робиться висновок,  що взаємовідносини вищих органів влади України і АРК у фінансово-економічній сфері ускладнюються тим, що: не визначена роль АРК у створенні вільних економічних зон; всупереч Основному Закону України в Конституції АРК визнається право АРК брати участь у формуванні засад зовнішньополітичної діяльності, право встановлювати податки тощо; повноваження Ради міністрів АРК викладені  невдало і непослідовно. Тому нагальною є потреба розробки та прийняття окремого Закону України “Про Раду міністрів Автономної Республіки Крим”. В роботі акцентується, що в жодному законодавчому акті не закріплено існування власності АРК нарівні з державною, комунальною, колективною та приватною формою власності. Відповідно, треба внести зміни в Конституцію України.

У підрозділі 2.3. "Конституційно-правові основи взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим в соціальній та екологічній сферах" зазначається, що можливості АРК у соціальній сфері обумовлені значною мірою віднесенням до відання АРК права розробляти та затверджувати програми соціально-економічного розвитку, яке передбачено  у пп.12 п.1 ст.18 Конституції АРК. Акцентується, що соціальний та культурний розвиток населення АРК значною мірою визначається тими унікальними природними властивостями клімату й ландшафту та лікувально-оздоровчими можливостями території АРК.

Проводячи аналіз конституційного та поточного законодавчого регулювання, а також реальної практики співпраці державних органів влади України та органів влади Автономної Республіки Крим, автор приходить до висновку, що в поточному законодавстві України здійснюється відверте, систематичне нехтування повноважень АРК у соціальній і, особливо, в екологічній сферах, фактично відбувається свідоме приниження правового статусу АРК (інколи навіть у порівнянні з областю). Це стосується питання визнання місцевостей курортами, плати за землю, водні, лісові, рибні ресурси,  вирішення питань природно-заповідного фонду, проведення екологічної експертизи, затвердження екологічних програм. Таку ситуацію необхідно змінювати шляхом новелізації українського законодавства.

У підрозділі 2.4. "Відносини вищих органів влади Автономної Республіки Крим з органами влади інших реґіонів України і у зовнішніх зносинах держави"  зазначається, Конституція АРК передбачає певні можливості для плідної співпраці АРК з областями України, з окремими суб'єктами за межами держави. Але  такі відносини можуть здійснюватися лише в певних сферах, перелік яких є чітко визначеним і  обмеженим, та  у межах повноважень АРК. Акцентується, що співпраця за участю АРК не може здійснюватися, наприклад, у сфері оборони, військово-політичних, дипломатичних відносин,  боротьби зі злочинністю, оскільки в таких випадках державу має представляти її керівництво та уповноважені на те  органи державної влади України.

Зазначено, що Автономній Республіці Крим ще не вдалося організувати плідну співпрацю АРК ні з окремими реґіонами України, ні з окремими реґіонами інших держав. Суттєвою перешкодою цього є відсутність чіткого законодавчого визначення поняття “реґіон”, без чого неможливо визначити коло суб'єктів, з якими можливо здійснюватиметься взаємодія АРК з відповідними суб'єктами. Відсутність чіткого нормативного визначення  підписання угод та меж співробітництва АРК з іншими реґіонами України та зарубіжних держав заважає АРК налагодити  співпрацю як в межах України, так і з реґіонами інших держав.

На думку автора, Автономна Республіка Крим має суттєвий потенціал для підвищення ефективності та якісного рівня взаємовідносин України з реґіонами інших держав, ефективна реалізація якого стане можливою лише за умови покращання курортно-туристичної привабливості Криму для іноземних громадян, і, передусім, для громадян країн СНД. Для цього необхідно створювати більш ґрунтовні правові умови.

У висновках дисертації підведені загальні підсумки дослідження, сформульовані основні висновки та пропозиції щодо удосконалення територіальної організації української держави.

В дисертації робиться висновок, що Україна є демократичною, децентралізованою державою, специфіка територіального устрою якої обумовлюється наявністю в її складі Автономної Республіки Крим. Закріплення на рівні Конституції України принципу поєднання централізації та децентралізації у здійсненні державної влади значною мірою зумовлено наявністю у складі України АРК та її специфічним правовим статусом, що є своєрідною гарантією від посилення жорсткої централізації в реалізації державної влади в межах усієї держави.

В роботі дається визначення основоположних понять “адміністративно-територіальний устрій”, “адміністративно-територіальний поділ”,  “адміністративно-територіальна система” та “адміністративно-територіальна  одиниця”, “методи взаємовідносин вищих органів влади України і АРК”.

Акцентується увага на тому, що органам публічної влади АРК притаманна особлива правова природа – вони є специфічними органами публічної влади автономного утворення. Оскільки в Україні крім державної влади та влади органів місцевого самоврядування також існує влада автономії, необхідно внести відповідні зміни в Конституцію України,

Даються пропозиції щодо вдосконалення взаємовідносин органів державної влади України і органів влади АРК в адміністративно-політичній, економічній, соціальній, природоохоронній та інших сферах суспільного життя.

За темою дисертаційного дослідження опубліковані такі роботи:

1. Кичун В.І. Специфіка правового статусу автономії в унітарній державі // Проблеми законності: Респ. міжвідом. наук. зб.- Харків: Нац. юрид. акад. України, 1998. - № 34. - С. 59-63.

2. Кичун В.І. Конституційно-правові основи взаємовідносин органів державної влади України з органами влади Автономної Республіки Крим в фінансово-економічній сфері // Вісник Академії правових наук України.- 2001. - № 3.- С.226-233.

3. Кичун В.І. Конституційно-правові основи взаємовідносин вищих органів  влади України з  Автономною Республікою Крим в соціальній та екологічній сферах// Економіка Фінанси Право.-2001.-№.7-С.37-39.

4. Кичун В.І. Проблема автономізації в Україні // Нова Конституція України і проблеми вдосконалення законодавства: Темат. зб. наук. праць/ Відповід. ред. М.І.Панов.-Харків: Нац. юрид. акад. України,1997.-С.36-41.

5. Кичун В.І., Прилуцький В.О. Територіальний устрій України // Конституційне право України : Конспект лекцій / За ред. д.ю.н., проф. Тодики Ю.М..– Х.: Нац. юрид. акад. України, 1997.- С.97-105.

6. Кичун В.И. Лопоха В.Е. Политико-правовая культура, конституционализм и проблемы становления гражданского общества // Третi Харькiвськi полiтологiчнi читання: Анотована програма доповідей та виступів.-Харкiв,1995.-С.23.

7. Кичун В.І. Загальна декларація прав людини і права кримсько-татарського населення Автономної Республіки Крим // Права людини в умовах реформування правової системи України (До 50-ї річниці Загальної декларації прав людини): тези доповідей та наук конференції молодих вчених та аспірантів 12 грудня 1998.-Х.:НЮАУ, 1998.-С.22-24.

8. Кичун В.И. Конституционно-правовой аспект разграничения полномочий между Украиной и Автономной Республикой Крым // Проблеми активізації конституційно-правових досліджень і вдосконалення викладання конституційного права: Зб. наук. статей / Голова редколегії В.Я.Тацій. – Харків: Нац. юрид. акад. України, 1999. – С.65 - 73.

АНОТАЦІЇ

Кичун В.І. Конституційно-правові основи взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим. Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичниих наук за спеціальністю 12.00.02. - конституційне право. Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого, м.Харків, 2001.

Дисертацію присвячено дослідженню форм та методів взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим. В ній розкриваються конституційно-правові засади адміністративно-територіального устрою України, статусу автономії у складі унітарної держави. Визначаються поняття, зміст, форми взаємовідносин  вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим у різних сферах суспільного життя.

У дисертації сформульовано концептуальні положення  та обґрунтовуються пропозиції по вдосконаленню нормативно-правового регулювання взаємовідносин вищих органів влади України і Автономної Республіки Крим.

Ключові слова: адміністративно-територіальний устрій,  адміністративно-територіальна одиниця, конституційно-правовий статус, форми та методи взаємовідносин вищих органів влади України і АРК.

Кичун В.И. Конституционно-правовые основы взаимоотношений высших органов власти Украины и Автономной Республики Крым. Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.02. - конституционное право. Национальная юридическая академия Украины имени Ярослава Мудрого, г.Харьков, 2001.

Диссертация посвящена исследованию содержания, форм и методов взаимоотношений высших органов власти Украины и Автономной Республики Крым и тенденциям их развития. В ней дается определение системы административно-территориального устройства Украины как конституционно - упорядоченной и внутренне согласованной совокупности всех административно - территориальных единиц государственно организованного общества. Под административно - территориальной единицей понимается внутренне единая, организационно отделенная часть территории государства,  образованной с целью организации эффективного управления (самоуправления) во всех сферах общественной жизни.

По мнению автора на процесс централизации и децентрализации  государственной власти в Украине существенное влияние оказывает наличие в ее составе Автономной Республики Крым. Исследуя правовую природу автономии, диссертант обосновывает существование особого вида публичной власти - власти автономии. Доказывается, что реализация собственно конституционной правосубъектности Украины и АРК опосредуется юридически значимыми действиями высших органов власти.

Исследуя конституционно-правовые формы и методы взаимоотношений высших органов власти Украины и АРК, автор определяет форму этих взаимоотношений как структуру и их внешнее проявление. При этом метод определен как совокупность приемов и способов воздействия, которые используются одним или одновременно двумя субъектами этих отношений с целью изменения взаимного поведения, приведения его в новое, изначально определенное состояние. Сделан вывод о том, что взаимоотношения высших органов власти Украины и АРК протекают как в правовых, так и в организационных формах, доминирующими из которых являются правовые формы. При осуществлении указанных взаимоотношений значительно чаще применяется метод координации в отличие от взаимоотношений между Украиной и иными административно - территориальными единицами, где, как правило, превалирует метод субординации.

В работе анализируются конституционно-правовые основы взаимоотношений высших органов власти Украины и Автономной Республики Крым в разных сферах общественной жизни: финансово - экономической, социальной, экологической и иных. Аргументируется, что в текущем законодательстве Украины зачастую происходит игнорирование полномочий АРК в социальной, и особенно, в экологической сферах. Акцентируется внимание на том, что в АРК имеется своя собственность и в доказательство этого приводятся соответствующие аргументы,  на законодательном уровне предлагается закрепить существование такой формы собственности, в связи, с чем внести соответствующие изменения в действующую Конституцию Украины.

В диссертации сформулированы концептуальные положения и обоснованны предложения по совершенствованию нормативно-правового регулирования взаимоотношений высших органов власти Украины и Автономной Республики Крым.

Ключевые слова: административно - территориальное устройство,  административно - территориальная единица, конституционно-правовой  статус,  формы и методы взаимоотношений высших органов власти Украины и АРК.

Kichun V.I.  Constitutional and legislative basis for the interrelations between the  bodies of supreme power of the Ukraine and Autonomous Republic of the Crimea. Manuscript.   

Theses for the degree of Candidate of Juridical Sciences – Speciality # 12.00.02- Constitutional Law.

National Law Academy named after Yaroslav Mudriy, Kharkiv, 2001.

The theses are dedicated to the study of form and methods of interrelations between the bodies of supreme powers of the Ukraine and Autonomous Republic of the Crimea. It shows constitutional and law basis of the administrative and territorial establishment of the Ukraine and status of the autonomy within the unitary state.

The meaning,  concept and forms of interrelations between the supreme powers in Ukraine and Autonomous Republic of Crimea in various spheres of social life is disclosed.      

The theses determines conceptual statements and grounds the proposals as for the perfection of legislative regulation of the interrelations between the supreme bodies of power in the Ukraine and Autonomous Republic of the Crimea.

 Key words: administrative-territorial establishment, administrative-territorial unit, constitutional and legislative status, form and methods of interrelations of supreme organs of power in the Ukraine and Autonomous Republic of the Crimea.




1. МОДУЛЬНОЙ СИСТЕМЫ ДОПОЛНИТЕЛЬНОГО ОБРАЗОВАНИЯ НА БАЗЕ КАФЕДРЫ ТУРИЗМА И ГОСТИНИЧНОРЕСТОРАННОГО БИЗЕНСА ВГ
2. Технические специальности не в почете
3. эта чашка красная то мы на самом деле имеем в виду что молекулярный состав поверхности чашки таков что он
4. по теме Разнообразный мир русской народной песни Першина Татьяна Львовна учитель начальных классов.html
5. которая мнит себя супернаездницей
6. персонал организации
7. Strtаgene США и BL21DE3 Novgene СШ
8. Наука 1979 Сочинения
9. Методы распознавания образов
10. Реферат- Стратагемы- китайские секреты успеха
11. Информатика- техническое обеспечение
12. про себя речь в форме которой человек думает
13. Развитие таможенной политики в РФ
14. терапевтической Ассоциации Украины Управления здравоохранения Одесского городского совета Международн.html
15. контрольная работа по правоведению.
16. ВВЕДЕНИЕ [3] СУЩНОСТЬ КОНКУРЕНЦИИ [3
17. Прагни завжди перемагати скоріше самого себе ніж долю і змінювати скоріше свої бажання ніж порядок у світ
18. Необходимость и возникновение денег
19. дентиновую границу через содержание дентиновых канальцев и достигают нервных рецепторов
20.  ~андай аны~тама экономикалы~ теорияны~ зерттеу п~нін д~л аны~тайды А адамны~ материалды~ ж~не рухани ~