Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ТУРИЗМУ В ІНДІЇ

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………….

РОЗДІЛ 1. ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ТУРИЗМУ В ІНДІЇ………………..

  1.  Загальна характеристика країни………………………………….
  2.  Значення і місце туристичної індустрії в господарстві країни…..
  3.  Сучасний рівень розвитку і структура туристичної індустрії Індії..

РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДЖЕННЯ КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТУРИЗМУ В ІНДІЇ…………………………………………………………………

2.1. Передумови розвитку і розміщення культурно-історичних ресурсів….

2.2. Характеристика об’єктів культурно-історичного туризму………………

2.3. Культура Індії, її вплив на розвиток туризму………………………….

2.4. Зв'язок культурно-історичних і природничих ресурсів…………………

РОЗДІЛ 3. ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ КУЛЬТУРНО-ПІЗНАВАЛЬНОГО ТУРИЗМУ ІНДІЇ…………………………………………

ВИСНОВКИ………………………………………………………………..

СПИСКИ ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………………

ДОДАТКИ…………………………………………………………………………


ВСТУП

Сьогодні розвиток туризму набуває особливого значення. Адже туризм це одна з форм раціонального використання вільного часу, проведення дозвілля, задоволення пізнавальних інтересів, оздоровлення та лікування населення. Вона стала можливим засобом вивчення історії рідного краю, залучення широких верств населення до пізнання тієї історико-культурної спадщини, яку залишили нам попередні покоління.

Туризм - це також своєрідна візитна картка країни, що знайомить зарубіжну громадськість зі станом економіки, розвитком національної культури, віковими традиціями духовним потенціалом нації. Це і є важлива стаття надходжень коштів до бюджету країни в тому числі і валютних.

За прогнозами експертів, саме ця галузь стає рушієм світової економіки у XXI столітті.

Індія – країна райських відтінків фарб, запашного аромату, витончених форм, древніх традицій, різноманіття різних мов, багатої архітектури і різноманітної географії. Сама назва цієї країни розбурхує уявою казкової таємничості, подобою могутніх магараджею, величчю гордих слонів і тигрів, красою первозданної природи джунглів.

Індія залучає безліч туристів з різних країн світу. Цьому сприяють наступні чинники: величезна територія з надзвичайно всілякою екзотичною природою і багатообразними рекреаційними ресурсами (велика кількість сонячного світла і тепла, морські пляжі, високогірний клімат), вигідне географічне положення в Індійському океані і в центрі Південної Азії, унікальні культурні цінності і історичні пам'ятники, етнічне різноманіття, економіка, що розвивається. Індія належить до найперспективніших рекреаційно-туристичних країн не лише Азійського макрорегіону, а й усього світу, тому дана тема є актуальною.

Метою написання курсової роботи є дослідження культурно-історичного потенціалу розвитку туризму Індії.

Для досягнення поставленої мети в курсовій роботівирішувалися наступні завдання:

1. Визначено значення та місце туризму в господарському комплексі

2. Проаналізовано сучасний рівень розвитку і структуру туристичної індустрії Індії

3. Обґрунтувано передумови розвитку і розміщення культурно-історичних ресурсів

4. Охарактеризовано провідні об’єкти культурно-історичного туризму

5. Досліджено культура Індії та її вплив на розвиток туризму

6. Визначенопроблем та перспектив подальшого розвитку культурно-пізнавального туризму Індії.

Об'єктом дослідження в курсовій роботі виступає культурно-історичний потенціал Інідії. Предметом виступають фактори та передумови виникнення, розвитку і популярностітуристського напрямку в цій країні, сучасний та перспективний рівень використання.

При написанні курсової роботи було використано методи аналізу, порівняння, бібліографічний, картографічний, графічний, літературно-аналітичний, історичний.

Теоретична цінність роботи полягає у об’єднанні і узагальненні матеріалів різних видань в одному документі.

Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Перший розділ присвячений визначенні значення та місця туристичної індустрії в Індії. У другому розділі подається розгорнута характеристика культурно-історичного потенціалу країни, передумов його розвитку і розміщення. У третьому розділі викладено основні проблеми і перспективи розвитку культурно-пізнавального туризму Індії. Результати дослідження всистематизованому й узагальненому вигляді представлені у висновках.

РОЗДІЛ 1. ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ТУРИЗМУ В ІНДІЇ

  1.  Загальна характеристика країни

Індія є однією з найбільших країн світу. Розташована на півдні Євразійського континенту, на півострові Індостан Республіка Індія є 7-ю країною у світі за географічною площею – 3 287 590 км² (додаток А). Має берегову лінію завдовжки 7 тисяч кілометрів та кордони із Пакистаном на заході, Китаєм, Непалом і Бутаном на північному сході та Бангладеш і М'янмою на сході. . На півдні вузька Полкська протока і Манарська затока відділяють її від Шрі-Ланки. Протокою Грейт-Ченнел між островами Великий Нікобар і Суматра проходить морський кордон між Індією та Індонезією.

В Індійському океані Індії належать Лаккадівські, Андаманські та Нікобарські острови.

Територія лежить переважно в тропічному і субекваторіальному поясах. Клімат — мусонний. Середньодобові температури навіть у прохолодний сезон (жовтень — лютий) на північних рівнинах перевищують 18 °С. Кількість опадів у цілому значна, але дуже різниться за сезонами року і за територіями. Три сезони: сухий холодний — з жовтня по березень (вважається за кращий час для відвідин країни), сухий жаркий, — з квітня по червень і вологий жаркий — з липня по вересень. Найбільше їх випадає у вологий сезон (червень — вересень) і найменше в жаркий і посушливий (березень — червень). На північному сході і на узбережжях випадає за рік до 3000 мм опадів, на заході, в пустелі Тар, — менше 100 мм. У Індії знаходиться найвологіше місце на Землі — плато Шіллонг, тут випадає до 12 000 мм опадів в рік.

Столиця — Нью-Делі. Найбільші міста: Калькутта (понад 16 млн жителів), Мумбаї (Бомбей) (понад 15 млн жителів), Ченнаї (Мадрас) (6 млн жителів), Хайдарабад (5 млн жителів), Бенґалуру (4,5 млн жителів), Ахмадабад (4 млн жителів). За державним устроєм це — федеративна республіка.Країна поділяється на 25 штатів і 7 союзних територій.

Грошова одиниця Індії - індійська рупія, що складається з 100 пайсів. 1 USD = 45,90 INR.[46].

Офіційне ім’я країни, Індія, походить від старовинної перської версії назви Сіндгу (історична локальна назва річки Інд) [4].Давні греки називали індійців Індо— «люди Інду» [2].

В Конституції Індії та в офіційному користуванні існує також назва «Бгарат», яка походить від санскритського імені давнього індійського царя, історія якого викладена в поемі «Махабгарата». Третя назва — «Гіндустан» (з перської — «країна індійців») — існує з часів Великих Моголів, , однак офіційного статусу не має [3].

Індія друга після Китаю за населенням країна світу – 1 210 193 422 осіб(перепис 2011 р.). Поняття «індійці» об'єднує кілька спільнот. Більшість з них належить до двох мовних сімей: на півночі - це індоєвропейська мовна сім'я (індоарійська група), на півдні - дравидська. Найбільша етнічна спільність - хіндустанці, мова яких - хінді - проголошена державною. Хіндустанців майже 250 млн чоловік. Поряд з ними є ще 11 етнічних груп, кожна з яких налічує від 20 до 90 млн чоловік. Адміністра­тивний поділ країни враховує це: штати створені за етнічною ознакою, місцеві мови в них також офіційні. Мовою державного спілкування є англійська.

Індійське суспільство ще й досі поділяється на касти, що зумовлюють статус і заняття людини з дня її народження. Індійська каста — результат тривалого процесу становлення виробничих, правових та культурних відносин між людьми, які поділені між собою за походженням, професією, звичаями та законами [10, c.50-54].Кастова система засуджена і заборонена державою, але освячена релігією індуїзму, яка регулює сімейне життя і суспільні відносини.

Чотири великі релігії світу (індуїзм, буддизм, джайнізм та сікхізм) походять із Індії. Більше 800 мільйонів індійців (80,5%) є індуістами. Решта населення відноситься до релігійних груп: мусульман (13,4%), християн (2,3%), сикхів (1,9%), буддистів (0,8%).

Секуляризм — розділення церкви від держави, є одним з найфундаментальніших принципів індійських штатів і закріплені в Конституції Індії. Послідовники сотень різних віросповідань в цілому існують пліч-о-пліч віками, тим не менш, є іноді регіональні, обмежені, сектантські зіткнення. А також були випадки-поодинокі, масштабних релігійних зіткнень між послідовниками значних релігійних течій: мусульман — індуїстів чи індуїстів — сикхів, які доволі значуще відображалися на історії та суспільстві індійському.

Незважаючи на все різноманіття, загальні культурні риси і усвідомлення спільності історичної спадщини об'єднують жителів Індії в одне ціле. Індійська цивілізація нараховує понад 5 тис. років, її матеріальні пам'ятки - храми, мавзолеї, мечеті, палаци, форти трапляються повсюдно, багато з них відомі в усьому світі.

Індія країна з великою кількістю культурних і географічних відмінностей, що відбилося на формуванні індійських мов [47]. Мова гінді, найбільш вживана, є офіційною мовою в Індії. Англійська мова широко використовується в бізнесі і державному управлінні, має статус «офіційної мови», суттєвим також є її використання в освіті, особливо в середовищі вищої освіти. Крім того, у кожному штаті та союзній території використовують свою власну мову, як офіційну, і в Конституції Індії також визнаються, ще 21 мови, якими найчастіше користуються в індійському суспільствій їм надано офіційногого статусу. Слід відмітити, що дослідниками мовниками в Індії нараховано безліч діалектів, їх кількість сягає 1652 [44].

Господарство. За абсолютними розмірами валового національного продукту Індія входить до перших 15 країн світу. Якщо ж його поділити на 950 млн чоловік, то країна опиниться серед найвідсталіших і найбідніших[18]. В Індії є сучасні заводи і електростанції, космічна і атомна техніка, важка індустрія. Проте характер суспільства значною мірою залишається доіндустріальним. Це - сільськогосподарська країна. Понад 650 млн індійців, що дорівнює населенню всієї Європи, - сільські жителі. Для більшості, як і 3000 років тому, знаряддям праці є дерев'яне рало і серп, паливом - гній і солома, транспортом - віл або буйвол, формою обміну - бартер. Третина сільських жителів не має землі і є наймитами. В містах становище не краще. В Калькутті, що налічує 12 млн жителів, третина живе в нетрях, які є нагромадженнями примітивних халуп, а іноді просто візків або тентів. Те саме в Делі, Бомбеї, Мадрасі та інших містах. Ще й досі більша частина населення неписьменна.

Внутрішні відмінності. Для Індії характерні велика територія і природні, етнічні та господарські відмінності. Найважливішою і найвідомішою її частиною є Індо-Гангська низовина. Ця величезна низовина дає притулок і годує (враховуючи Пакистан і Бангладеш) більш як півмільярда жителів Землі. Тут відбувалися найважливіші події індійської історії, звідси пішла і назва країни. Не­випадково столицею Британської Індії була Калькутта, що відкривала з моря шлях у долину Гангу, а столицею незалежної Індії став стародавній Делі, розташований на вододілі Інду і Гангу.

Найбільш розвинуті штати сучасної Індії знаходяться на заході країни. Штати Пенджаб і Хар'яна (Північно-Західний район) дають країні товарне зерно. В штатах Гуджарат і Махараштра (Західний район) ще в доанглійську епоху виникли умови для розвитку капіталізму. Територія їх вигідно розташована щодо Суецького каналу і шляхів з Європою і СІЛА. Бомбей (11,8 млн чоловік) нині є головним фінансово-торговим, промисловим, транспортним і науковим центром. Його роль в Індії можна порівняти з роллю Нью-Йорка в США.

Східна Індія (Східний і Північно-Східний економічні райони) - порівняно відстала частина Індії. Проте тут знаходяться Калькутта (11,7 млн чоловік), що як і Бомбей, є провідним фінансовим та торговим центром країни, а також потужна вугільно-металургійна база Дамадарського басейну [42].

Південна Індія - головний район плантаційного господарства. Найбільшими містами тут є Мадрас (5,7 млн чоловік) і Бангалор (4,6 млн чоловік).

  1.  Значення і місце туристичної індустрії в господарстві країни

Розвиток туризму відіграє значну роль у залученні до бюджету країни валютних надходжень, демократизації суспільства, підвищенні культурного рівня людей. Він сприяє налагодженню взаєморозуміння та довіри між країнами й народами і є по суті складовою сучасних міжнародних відносин.

За обсягом експортних послуг туризм посідає третє місце у світі, поступаючись лише нафтовій промисловості та радіоелектроніці.

Туризм у сучасному уявленні – велика економічна система з різноманітними зв’язками між окремими елементами як у межах народного господарства окремої країни, так і в межах зв’язків національної економіки зі світовим господарством у цілому.

Туризм – це динамічне, розвинене, орієнтоване на споживача явище. Виділяють наступні характеристики сучасного туризму:

  1.  це найбільша індустрія світу, що має приблизно 3,5$ трильйона оборотного капіталу і включаюча такі компоненти як подорожі (круїзи, автобуси, літаки, автомобілі, залізниці); мешкання (готелі і мотелі, конференції, виставки, зустрічі); харчування (ресторани, кафе, бари); відпочинок і дозвілля (ігри, парки, розваги, атракціони);
  2.  провідний платник податків;
  3.  працедавець 127 млн. людей, тобто приблизно 15% зі всіх працюючих;
  4.  сама прогресивніша галузь не тільки європейської, але і світової економіки.

Згідно з даними останнього Барометра міжнародного туризму ЮНВТО протягом перших восьми місяців 2013 року в сфері міжнародного туризму зберігався високий попит. У період між січнем і серпнем кількість міжнародних туристів у всьому світі зросла на 5% завдяки хорошим результатам Європи, Азіатсько-Тихоокеанського регіону і Близького Сходу. Група експертів ЮНВТО підтверджує цю позитивну тенденцію. Її оцінка періоду травень - серпень свідчить про істотне зростання впевненості і підтверджує обнадійливі прогнози на останні чотири місяці 2013 року.

У перші вісім місяців 2013 року число міжнародних туристських прибуттів у всьому світі збільшилося на 5%, досягнувши рекордної відмітки в 746 млн., - на 38 млн. більше порівняно з аналогічним періодом 2012 року, і попередніми роками також (табл.. 1.1.)

Число Міжнародних туристських прибуттів у світі (млн)

Після впевненого початку цього року, в піковий сезон в Північній півкулі попит в сфері міжнародного туризму залишався високим. У період з червня по серпень були досягнуті добрі результати, - в абсолютних показниках кількість міжнародних прибуттів і в липні і серпні перевищила 125 млн., а в червні вперше було перейдено рубіж в 100 млн. прибуттів.
“Незважаючи на низькі темпи зростання світової економіки, міжнародний туризм продовжує демонструвати в більшості регіонів світу результати вище середнього рівня, створюючи значні можливості для сприяння зростанню зайнятості та розвитку місцевих економік”, сказав Генеральний секретар ЮНВТО Талеб Ріфаї на відкритті Європейського туристичного форуму у Вільнюсі.

Число міжнародних туристських прибуттів зростає у всіх регіонах.

В Європі (+5%) спостерігався найбільш інтенсивний ріст туризму в перші вісім місяців 2013 року, коли в регіоні було зареєстровано, згідно з оцінками, на 20 млн. більше прибуттів.

Азіатсько-Тихоокеанський регіон (+6%) продовжував демонструвати стійкі темпи зростання, чому сприяла Південно-Східна Азія (+12%), де число прибуттів збільшилося приблизно на десять мільйонів.

Порівняно більш слабкі результати у Американського регіону (+3%), де в перші вісім місяців цього року кількість прибуттів зросла на 4 млн., при цьому кращі показники були зафіксовані в Північній Америці (+4%).
В Африці (+5%) число прибуттів збільшилося на два мільйони завдяки відновленню активності туристичної діяльності в Північній Африці (+6%), в той час як на Близькому Сході після дворічного спаду число прибуттів зросла на 7%.

Позитивні результати за прибуттями також знаходять відображення в показниках доходів від міжнародного туризму, поданих за перші шість - вісім місяців цього року. Серед 25 країн, які отримують найбільші доходи від міжнародного туризму, двозначні показники зростання доходів були зареєстровані і в Індії – це +14%.

Переміщення туристів, що перетинають кордон країни, супроводжується платою в іноземній валюті подібно до того, як і при переміщенні товарів та послуг. Це дуже важливо для тих країн, які стали на шлях розвитку ринкової економіки. Бо ж вони мають дешеву робочу силу, відносно низькі ціни на продукти харчування, а також можуть розвивати виробництво більшості товарів та послуг на місці за мінімальних потреб в імпорті.

Туризм позитивно впливає на процес диверсифікації економіки, оскільки надає певний обсяг робіт для суміжних галузей системи господарства, які безпосередньо беруть участь в обслуговуванні туристів під час мандрівки. Це стосується роздрібної торгівлі, громадського харчування, готельного господарства, побутового обслуговування, зв’язку, виготовлення сувенірів та інших товарів туристичного призначення, сільського господарства, будівництва, рекламної індустрії, екскурсійної діяльності, культури та сфери розваг. В Індії цим питанням відноситься належне місце: готельний ринок Індії заслуговує на особливу увагу. Тут є різні місця розміщення, орієнтовані на гостей з різними доходами. Є готелі як недорогі, так і комфортабельніші. Окрім приватних готелів є готелі, що входять у відомі мережі.

Надання туристичних послуг є вигідним для держави з точки зору використання ресурсів. Зарубіжні туристи платять за туристичний продукт, не вивозячи його з країн. Історико-культурні та архітектурні пам’ятки, природний потенціал залишаються на місці. Особливістю туристичних послуг є те, що споживачі (туристи) мають можливість корисно провести своє дозвілля, отримати приємні враження від мандрівки, оздоровитись, здійснити шоп-тури, розширити культурно-пізнавальний кругозір, поєднати навчання з відпочинком, реалізувати свої потенційні можливості у видах туризму спортивного спрямування.

Таким чином, соціальне значення туризму полягає у забезпеченні відновлення життєвих сил людини, раціонального використовування вільного часу, підвищення освітнього рівня дітей, підлітків, студентів та інших груп населення.

Отже, зважаючи на вище перераховані функції які виконує туризм, можна сказати, що він має велике значення і для економіки багатьох країн світу і для кожної людини індивідуально, тому внесок туризму в господарське життя важко переоцінити.

  1.  Сучасний рівень розвитку і структура туристичної індустрії Індії

Індія не країна, а інша планета. З неї або збігаєш відразу, або залишаєшся назавжди, навіть повернувшись додому. У Індії - небо, до якого можна дотягнутися рукою, а боги реальні і доступні.

На думку різних аналітиків, в основі розвитку туризму Індії лежать наступні чинники:

  1.  Економічне зростання і соціальний прогрес привели до розширення об'єму ділових поїздок і поїздок з пізнавальною метою.
  2.  Вдосконалення всіх видів транспорту здешевило поїздки.
  3.  Збільшення числа найманих робітників і службовців в розвинених країнах і підвищення їх матеріального і культурного рівня.
  4.  Інтенсифікація праці і отримання трудящими більш тривалих відпусток.
  5.  Розвиток міждержавних зв'язків і культурних обмінів між країнами призвів до розширення міжособових зв'язків між і усередині регіонів.
  6.  Розвиток сфери послуг стимулював розвиток сфери перевезень і технологічний прогрес в області телекомунікацій.
  7.  Ослаблення обмежень на вивіз валюти в багатьох країнах і спрощення прикордонних формальностей.

Туризм в Індії - велика галузь економіки Індії. За даними World Travel and Tourism Council туризм приніс бюджету Індії в 2011 році 121 млрд доларів США, щоскладає 6,4 % від ВВП країни. В цій галузі працює 39,3 млн осіб - це 7,9 % відусьогоекономічно активного населенняІндії. За період з 1990 року по 2011 ВНП туризму в Індії збільшився на 229 %. За прогнозами, в найближчому десятилітті цей сектор індійської економіки в середньому може зростати щорічно на 7,7 %[1].

В Індії туризм розвивається як система, що дає всі можливості для ознайомлення з історією, культурою, звичаями, духовними і релігійними цінностями даної країни і її народу, і дає прибуток у скарбницю. Не говорячи вже про те, що ця система “годує” дуже багато фізичних і юридичних осіб, так чи інакше пов'язаних із наданням туристичних послуг.

Туристична діяльність Індії є важливим джерелом підвищення добробуту держави.

Travel & Tourism generated, either directly or indirectly, $121 million of India’s GDP in 2011.

Travel & Tourism GDP is larger than that of the education and mining sectors

In terms of its direct GDP, Travel & Tourism is nearly the same size as that of the communication services sector.

Подорожі і Туризм створюються, прямо або опосередковано,
$121 млн, ВВП Індії в 2011 році.
Подорожей і Туризму у ВВП більше, ніж
освіта та гірничодобувної галузей
З точки зору його безпосереднього ВВП, Подорожі Та Туризм-це майже
ж розміру, що і зв'язку, сфери послуг.

У 2011 році World Travel and Tourism Council прогнозував, що в період з 2011 року по 2021 щорічний приріст становитиме 8,8 %. Це дозволило Індії зайняти п'яте місце серед країн з швидкозростаючою туристичною галуззю.

У 2011 році майже 6,29 млн іноземних туристів відвідали Індію, що більше на 8 %, ніж в 2010 році, де кількість туристів склала 5,78 млн осіб.

Кажучи про основні тенденції розвитку в Індії, слід зазначити, що тут чітко простежується сезонність, мінімум туристських прибевань збігається з періодом дощів, який триває з червня по листопад. Туристичний сезон в Індії триває з вересня по березень, у найбільш м'який кліматичний період. Пік попиту на індійський турпродукт на міжнародному ринку приходиться на вересень, квітень і різдвяні свята.

Кількість внутрішніх туристів, які відвідують всі штати і союзні території Індії, налічується 747,7 млн осіб. Внутрішні туристи найчастіше відвідують Уттар-Прадеш, Андхра-Прадеш і Тамілнаду.

Десяток найбільш відвідуваних внутрішніми туристами штатів і союзних територій Індії в 2011 році.

Место

Штат/Союзная территория

Количество

Доля в %

1

Уттар-Прадеш

155,430,364

18.3

2

Андхра-Прадеш

153,119,816

18.0

3

Тамилнад

137,512,991

16.2

4

Карнатака

84,107,390

9.9

5

Махараштра

55,333,467

6.5

6

Мадья-Прадеш

44,119,820

5.2

7

Раджастхан

27,137,323

3.2

8

Уттаракханд

25,946,254

3.0

9

Западная Бенгалия

22,256,968

2.6

10

Гуджарат

21,017,478

2.5

Общее количество всех 10 штатов

725,981,871

85,3

Другие

124,874,769

14.7

Общее количество

850,856,640

100

Більшість іноземних туристів приїжджають із США (16 %) і Великобританії (12,6 %). У 2011 році найбільш популярними штатами серед іноземних туристів стали Махараштра, Тамілнад і Делі. Ченнаї, Делі, Мумбаї і Агра були чотирма найбільш відвідуваними іноземними туристами містами Індії в 2011 році. У міжнародному рейтингу Ченнаї займає 41 місце за кількістю іноземних туристів, Делі - 50, Мумбаї - 57, а Агра – 65.

Десяток найбільш відвідуваних іноземними туристами штатів і союзних територій Індії в 2011 році

Место

Штат/Союзная территория

Количество

Доля в %

1

Махараштра

4,815,421

24.7

2

Тамилнад

3,373,870

17.3

3

Дели

2,159,925

11.1

4

Уттар-Прадеш

1,887,095

9.7

5

Раджастхан

1,351,974

6.9

6

Западная Бенгалия

1,213,270

6.2

7

Бихар

972,487

5.0

8

Керала

732,985

3.8

9

Карнатака

574,005

2.9

10

Химачал-Прадеш

484,518

2.5

Общее количество всех 10 штатов

17,565,550

90.1

Другие

1,929,329

9.9

Общее количество

19,494,879

100

Отже, з вищевикладеного матеріалу можна зробити висновки, що на сьогодні рекреаційно-туристичне господарство Індії є значним джерелом доходів країни. Тенденціями розвитку туризму в країні є постійне зростання чисельності туристів у світі, що зумовлено як зростанням населення, так і зростанням попиту на туристичні послуги.

Великі відстані між туристичними центрами Індії обумовлюють дорожнечу внутрішніх трансферів. У цій країні передбачені 7 спеціальних програм внутрішніх перельотів для іноземних громадян. Найбільш популярна з них Indian Wonderfares. Квиток вартістю $300 надає право на необмежене число перельотів між різними містами країни протягом 7 днів. Аналогічні програми існують для залізничного транспорту. Тижневий абонемент на проїзд у кондиціонованих вагонах обійдеться туристам у $300, а у вагонах другого класу $80.

Особливий турпродукт пропонують спеціалізовані залізничні “готелі” – “Палац на Колесах” і “Роял Орієнт”, які роблять тижневі подорожі по штатах Раджастхан і Гуджарат відповідно. Вартість таких програм з розміщенням, харчуванням і екскурсіями складає $200-300 у день на людину.

Завдяки наявності прямих рейсів у Делі, столиця країни стає відправною точкою багатьох подорожей – як по “Золотому трикутнику”, так і по північних штатах Індії. Програма відвідування Делі, як правило, розбивається на два дні. Перша частина охоплює визначні пам'ятки Старого Міста – Червоний Форт, мечеть Джама Масджид, місце кремації Махатмі Ганді та комплекс Кутуб Мінар. В другий день туристи оглядають Новий Делі – храм Лотоса, храм Лакшмі-Нараяна, Ворота Індії, Президентський палац, будинки Парламенту і міністерств [24].

Ціна програм по “Золотому Трикутнику” з розміщенням у готелях категорії 4-5 зірок з харчуванням напівпансіон, включаючи вартість екскурсій і деяких вхідних квитків, починається від $1000. Та ж програма з тижневим відпочинком у Гоа обійдеться в $1800 і вище.

Все більшу популярність на туристичному ринку завойовує штат Керала – столиця аюрведичної медицини [16].Однак комбінованих турів, що сполучать екскурсійну програму з відпочинком на узбережжя Кералі, туроператори поки ще не дуже пропонують.

В доповіді 2011 року по конкурентоспроможності цінової політики у сфері туризму Індія посіла 28 місце з 139. Також у цій доповіді згадується, що Індія має цілком хороший повітряний транспорт (39 місце), особливо при поточному розвитку країни, а також нормальний наземний транспорт (43 місце). Однак, деякі сторонни туристичної інфраструктури залишаються як і раніше слаборозвиненими. Країна має дуже мало готельних номерів на душу населення порівняно з міжнародними стандартами, а також низьким рівнем поширення банкоматів. Уряд Індії визначило, що за відсутності 150 000 готельних номерів, бюджет країни занадто багато недоотримує[6 вікі].

Міністерство туризму Індії розробляє національну політику з розвитку та просування туризму. В ході роботи, міністерство консультується і співпрацює з різними зацікавленими особами, включаючи центральні міністерства та агентства, уряди штатів і союзних територій, а також з приватним сектором. Спільні зусилля робляться, щоб просунути нові види туризму, такі як сільський, круїзний, медичний та екологічний[7]. Міністерство туризму також підтримує кампанію Incredible India.

Багата історія Індії та її культура, а також географічне розмаїття робить її міжнародний туризм привабливим. Міжнародний туризм Індії, крім багатої спадщини і культурного туризму, видається ще й медичним, діловим і спортивним туризмами.


РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДЖЕННЯ КУЛЬТУРНО- ІСТОРИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТУРИЗМУ В ІНДІЇ

2.1. Передумови розвитку і розміщення культурно-історичних ресурсів

Туризм є ресурсно орієнтованою суспільно-господарською системою, тому визначення поняття "туристичні ресурси" та їх місця у туристичній діяльності належать до важливих завдань науки про туризм. "Туристичні ресурси, - зазначено у Законі України "Про туризм" [1] - сукупність природно-кліматичних, оздоровчих, історико-культурних, пізнавальних та соціально-побутових ресурсів відповідної території, які задовольняють різноманітні потреби туриста" [17].

У процесі класифікації туристичних ресурсів більшість дослідників розподіляють їх на три складові: природні, історико-культурні, чи культурно-історичні, соціально-економічні. Щоправда, відомий туризмознавець професор О. Бейдик у статті "Ресурси світового туризму: поняття, класифікація, картографування" передбачає спрощений розподіл ресурсів на дві групи - природні й культурно-історичні®, а в монографії "Рекреаційно-туристичні ресурси України" (2001 р.) деталізує структуру рекреаційно-туристичних ресурсів, зазначаючи: "гіперблок рекреаційно-туристичних ресурсів складається з природних, природно-антропогенних, суспільно-історичних..."

Історико-культурні туристичні ресурси (ІКТР) - це сукупність пам'яток матеріальної та духовної культури, які створені в процесі історичного розвитку суспільства на певній території, мають пізнавальну цінність і можуть бути використані для туристичної діяльності. Такі об'єкти приваблюють туристів незалежно від сезону, пори року, що активно впливає на стан розвитку туризму.

Кожен із видів ІКТР структуризують на підвиди: пам’ятки археології, пам’ятки історії, архітектурні пам’ятки та пам’ятки містобудування, мистецькі та етнографічні пам’ятки.

Особливістю ІКТР є те, що вони мають повсюдний характер розташування, і визначити їх значення для туризму дуже важко, адже кожен із таких пам'яток може вирізнятися особливою цінністю.

До історико-культурних туристичних ресурсів Індії варто віднести історичні, демографічні та соціально-економічні передумови.

Історичні передумови. З початком XX століття туризм став невід'ємною частиною сучасного життя.

Індія - одна з ключових країн світу, що розвиваються, центр тяжіння, ядро регіону Південної Азії. Це країна дуже бідного населення і дуже крупного сукупного господарства. Мабуть, жодна з країн світу не є і сьогодні такою спадкоємицею своєї економічної історії, як трьохтисячолітня Індія. Багатства Індії зробили її легендарною у стародавніх персидців і греків, не раз накликали хвилі завойовників з північного сходу. Але всякий раз індостанська цивілізація «переварювала» чергових завойовників. Пережила вона і останнє - англійське нашестя, коли протягом майже двох століть «перлина Британської імперії» відправляла за океан левову частку плодів своєї праці.

Сучасна Індія відрізняється рядом особливостей, що історично склалися, одні з яких гальмують розвиток, інші, навпаки, сприяють йому. До перших, поза сумнівом, відноситься багатоукладність найширшого діапазону, коли сучасні устрої все ще тонуть в морі докапіталістичних устроїв і їх пережитків (громадське користування землею, натуральне споживацьке господарство, касти, залежне ремесло, кабальна аренда і боргова кабала і т. д.). Разом з тим по вазі в господарстві ведучим вже став капіталістичний (у тому числі державно-капіталістичний) устрій. Нині в Індії діють крупні підприємства світового рівня, включаючи приватні.

Демографічні передумови. Індія -друга по населенню країна світу - впритул підійшла до мільярдного рубежу: 16,4% жителів планети, які займають лише 2,4% її жилої суші.

Індія -країна найскладнішої етнічної історії і найбагатонаціональніша держава світу, що налічує понад 500 етносів.

Що стосується сучасної статево-вікової структури Індії, то вона наведена на діаграмі 2.1. [28, с. 66-73].

Діаграма 2.1. Статево-вікова структура Індії, % до всіх жителів

Як свідчить діаграма 2.1 частка осіб похилого віку Індії становить всього 5%, а осіб віком до 15 років – 38%, тому протягом найближчих років в країні зростатиме частка економічно-активного населення, тобто працездатних осіб у віці 15-65 років.

Employment Size

Travel & Tourism sustained, either directly or indirectly, 39.3 million jobs in India in 2011.

Travel & Tourism in India directly employs more people than the communication services, automotive manufacturing, and mining sectors.

Of note, Travel & Tourism directly supports 70% more jobs than communication services in India.

Зайнятість
Подорожі та Туризм стійкий, прямо або опосередковано,
На 39,3 мільйонів робочих місць в Індії в 2011 році.
Подорожі та Туризм в Індії безпосередньо зайнято більше людей,
ніж послуги зв'язку, автомобільної
виробництво та гірничодобувній галузях.
Слід зазначити, що Подорожі Та Туризм безпосередньо підтримує 70% більше,
робочих місць, ніж послуги зв'язку в Індії.

Automotive

manufacturing

Mining

Education

Travel&Tourism

Communication services

Manufacturing of chemicals

Financial services

Автомобілебудування
Видобуток
Освіта
Подорожі І Туризм
Послуги зв'язку
Виробництво хімікатів
Фінансові послуги

Employment Share

Travel & Tourism generated, either directly or indirectly, 7.9% of employment in India in 2011.

For every job directly in the Tourism sector, another job is created on an indirect or induced basis, making its linkages stronger than in the communications and education sectors.

Частка Зайнятих
Подорожі та Туризм створюються, або безпосередньо, або опосередковано, 7,9%
зайнятість в Індії в 2011 році.
На кожне завдання безпосередньо в Туристичній сфері, іншого завдання
створений на основі непрямого чи примусовій основі, роблячи її зв'язків
сильніше, ніж в комунікацій та освіти.

Основними соціально-економічними передумовами, які впливають на розвиток і розміщення рекреаційно-туристичного комплексу є темпи економічного розвитку.

У 2009 році темпи зростання туризму в Індії показали найвищі значення з усіх країн Південно-Східної Азії. Туристи дозволили збільшити розміри бюджету країни на 6 відсотків ($ 67,3 млрд.) валового внутрішнього продукту. Як очікується, ВВП зросте до $ 187 млрд. 300 млн до 2019 року. Також у сфері туризму зайнято понад 6 відсотків від загального числа працездатних ресурсів, а це значить, що в 2009 році приблизно 15 громадян працював у туристичній сфері послуг. У 2009 році більше 31 мільйона осіб були зайняті в сфері подорожей і туризму, і як очікується, це число перевищить 7 відсотків до 2019 року. Багатьох туристів приваблюють місцеві вироби, до яких відносять різні подарунки, предмети ремесла, текстиль, шкіру, домашню начиння, дорогоцінні камені і ювелірні вироби. У зв'язку із збільшенням туристичного потоку експортна промисловість отримала додатково 16,9 млрд. доларів в 2009 році, і, ймовірно, збільшиться до $ 51,4 млрд. до 2019 року.

Growth Forecasts

The Oxford Economics global industry model predicts annual average growth of 7.7% for Travel & Tourism GDP over the next decade.

In comparison, the total economy is expected to expand 7.8% per annum while education is forecast to grow 6.6% per annum in real, inflation-adjusted terms.

Прогнози Зростання
The Oxford Economics Глобальна промислова модель прогнозує середньорічний ріст склав 7,7% для Подорожей І Туризму у ВВП протягом наступного десятиліття.
Для порівняння, загальна економіки, як очікується, збільшиться на 7,8% річних, у той час як освіта, за прогнозами, виросте на 6,6% річних у реальному вираженні з поправкою на інфляцію.

2.2. Характеристика об’єктів культурно-історичного туризму

Культурно-пізнавальний туризм знайомить туриста з культурними цінностями, розширює його культурний кругозір.

Культурно-пізнавальну діяльність туриста можна згрупувати наступним чином:

- знайомство з різними історичними, архітектурними або культурними епохами шляхом відвідування архітектурних пам'яток, музеїв, історичних маршрутів;

- відвідування театралізованих, музичних вистав, кіно, театрів, фестивалів, релігійних свят, бою биків, концертів і оперних сезонів, виставок картин, скульптур, фотографій тощо;

- відвідування лекцій, семінарів, симпозіумів, курсів іноземної мови, комунікативних тренінгів;

- участь у демонстраціях фольклору, національної кухні та прикладного мистецтва на фестивалях фольклорних ансамблів і виставках національного народної творчості.

Індія належить до найперспективніших рекреаційно-туристичних країн не лише Азійського макрорегіону, а й усього світу. Це країна, де минуле, сучасне і майбутнє тісно переплелися. Космічно-ядерна держава з більш як мільярдним населенням, найсучаснішими інформаційними технологіями мирно співіснує з коровами, які гуляють вулицями міст, мавпами, які роблять нальоти на ринки, рікшами, жебраками і вогнищами, на яких спалюють мертвих. Іншої такої країни у світі немає. її унікальність і приваблює туристів [21].

У цілому в Індії можна виокремити 4 туристичні області: Північну, Східну, Західну і Південну. Вони різняться всім комплексом рекреаційних умов і ресурсів - від природних до культурно-історичних. Кожна з цих областей приваблива для туристів по-своєму.

Північна область

Північна область охоплює штати Джамму і Кашмір, Пенджаб, Харіана, Химчас Прадеш, Уттар Прадеш та ін.

Серед основних об’єктів туристичного інтересу відносно культурно-історичного туризму є наступні.

Місто Джамму – крупний транспортний центр, розташований на стику рівнин і гір. У старій частині міста є декілька оригінальних пам'яток. Серед них два головних храмових комплексах:

- присвячений богові Шиве храм Ранбірешвар з баштою заввишки 75 м;

- присвячений Рамі храм Рагхунатх, що вважається одним з найкрупніших храмових комплексів в Північній Індії (інтер'єр храму оброблений золотими пластинами).

Складений з грубого каменя форт Баху – древній архітектурний пам'ятник в Джамму, а палац Амар-Махав можна назвати найхимернішим, він був побудований французьким архітектором і нагадує середньовічний замок з башточками.

З Джамму можна зробити ряд цікавих екскурсій до невеликих озер і храмів, розташованих на навколишніх горбах.

У індусів Північної Індії святинею вважається печерний храм Вайшно-Деві в 60 км на північний захід від міста Джамму.

Кашмір - це прекрасна чаша, наповнена лотосами і чистою водою гірських льодовиків. По Кашмірській долині розташовані села, а також сотні древніх храмів, включаючи знаменитий храм Авантісвамі в Авантіпуре. Пишна зелень долини з її терасами рисових полів, фруктовими садами і озерами немов уривається в столицю штату - Срінагар через озеро Дав і алеї тополь і платанів. З долиною Кашміру, не тільки по переказах, але і за сучасними джерелами, пов'язано багато великих імен. Наприклад, біблійних Аарона, Мойсея і Соломона. Як говорять, в біломармуровій мечеті Хазратбал зберігається волосся пророка Магомета. Є свідоцтва, що тіло Ісуса Христа покоїться в центрі Шрінагари в усипальні "Розабал".

Поєднання первозданної природи з колоритом галасливих звивистих середньовічних вуличок старого міста додає Срінагару неповторну своєрідність. Срінагар розташований на річці Джелам і озерах. Більшість туристів починають витті подорож по штату з цього міста, де вони зупиняються в унікальних будиночках-човнах, які впродовж багатьох століть є невід'ємною межею побуту Кашміру. Човни-будиночки всіляких розмірів і різної вартості мешкання вишикувалися по берегах жвавого озера Дав і тихіше і чистіше озера Нагин.

Увагу туристів привертають мечеті Кашміру, головна з яких – соборна мечеть Джамі-Масжід (15 ст). На березі ріки Джеламвисочіє прекрасна мечеть Шах-Хамадан. Вона побудована цілком з дерева і названа на честь великого святого, який в 14 ст. обернув в іслам мільйони індусів.

Кашмір привертає увагу туристів і своїми гірськими курортами. Найвідоміші з них Пахалгам, Гулмарг і Сонамарг привабливі по-своєму. Своєрідною базою для близьких і далеких подорожей у гори є Пахалгам - значний торговий центр. Крамниці з виробами індійських ремісників буквально оточують готелі. Навколо міста значні площі займають бунгало для туристів і облаштовані наметові містечка.

З Пахалгама туристи відправляються до священної печери Амарнатх. Багато з них беруть на цьому курорті спорядження, поні та здійснюють триденну мандрівку до льодовика Келахої. Молодші і витриваліші можуть піти у захоплюючу десятиденну подорож у знаменитий Ладакх. Чарівні краєвиди Гімалаїв, які надихали М. Реріха, поєднуються тут з унікальним національним одягом ладакхців, ламаїстськими монастирями і скульптурами Будди, вибитими у скелях.

По стародавньому Шовковому шляху з Кашміру туристи потрапляють в Ладакх, відвідавши по дорозі монастир Ламаюра і Мульбек.Ламаюру (Юнгдрун - свастика) - один з ранніх монастирів Ладакха, що знаходиться в долині верхнього Інду, в 127 км. на захід від Леха. Заснований в XI столітті знаменитим махасидхой Наропой, після проведення декількох років медитації в печері. Монастир отримав свою назву від плантації священного зерна, яке таємничим чином прийняло форму свастики (свастика з лівостороннім рухом символізує Юнгдрун Бон або новий Бон). Монастир належить до напрямку буддистської школи Дрикунг Каг'ю («Червоні шапки»). Але довгий час був притулком для послідовників релігії Бон. Ламаюру входить в число найбільших і найстаріших монастирів в Ладакх, з населенням в 150 ченців. У минулому, в ньому жило близько 400 ченців, багато з них жили не в гомпе, а в навколишніх селах. У Ламаюру щороку проводиться два свята танців у масках, у другому і п'ятому місяці тибетського місячного календаря [40].

Ладакх - цей край часто називають Шамбалою. Тут в оточених засніженими вершинами монастирях звучать гімни Майтреї - Будді прийдешнього, нагадуючи про настання нового етапу розвитку людства.

У витоків Інду на плато Тибету в оточенні піків Гімалайських хребтів розкинулася унікальна по красі природи і стародавнім звичаям земля Ладакха. Раніше через Ладакх, званий "Малим Тибетом" і "Останнім Шангрі-ла", пролягав "шовковий шлях", по якому до Самарканду, Кашміру і до Лхасу проходило сотні караванів. Тільки п'ять місяців на рік відкритий шлях в цю країну буддизму - високогірну частину Індії. Ланцюги величних Гімалаїв крижаним щитом охороняють традиції і культуру цих місць. Багато хто називає цей край Шамбалою. Тур, що триває п'ять днів, дозволяє доторкнутися до священного Інду, побувати в монастирях Хеміс, Тікси, Ший, Алчи, Лікир, Спітук і інших, увібрати в себе потік фарб незабутніх світанків і заходів, насолодитися незабутнім стилем ступ і кришталевим повітрям Гімалайських вершин. Дійсно, це - той самий випадок, коли краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

У штаті Пенджаб розташовано декілька всесвітньо відомих туристичних об'єктів, найвідомішим серед яких є Золотий храм в Амритсарі - священне місце для всіх сикхів (додаток Г). У Чандігарі, створеному відомим французьким архітектором Ле Корбюзье, сміливо виявилася невгамовна фантазія творця.

Екскурсія по золотому трикутнику Делі - Агра - Джайпур дозволяє познайомитися з видатними архітектурними пам'ятниками епохи Великих Моголів і держави Раджпутов у північній частині Індії. У цій частині Індії велика частина мусульманського населення, тому майже всі архітектурні і історичні пам'ятники так чи інакше пов'язані з мусульманською сторінкою історії країни. Перший пункт подорожі - Делі, столиця Індії.

У Делі мандрівників чекають екскурсії по Старому і Новому Делі з відвідинами Червоного Форту і найбільшої мечеті Азії, П'ятничної мечеті (Джама Масджід), збудованої одним з останніх представників династії Великих Моголів імператором Шах Джаханом (додаток Д).

У Новому Делі цікаво оглянути усипальню Хумаюна (один з Великих Моголів), побудовану його дружиною, комплекс історичних пам'ятників ІV-ХVІІ століть Кутаб Мінар, зокрема мечеть Кувват-аль-мінар і Залізний стовп. Написи на санскриті говорять про те, що колона заввишки 7 метрів стояла в храмі бога Вішну, де була споруджена на честь імператора Чандрагупти Другого, який правив Індією в 375-413 роках н.е. Вчені до цих пір не можуть розгадати, яким чином майже 2000 років тому вдалося виготовити матеріал такої високої чистоти, адже це здається просто неймовірним навіть у наш час, коли технологічний рівень став неймовірно вищий. Вважається, що якщо притулитися до колони спиною і обхопити її руками, то збудуться всі найпотаємніші бажання.

Головна вулиця Делі - Раджпат, Королівський шлях. Від нього можна потрапити до воріт Індії, будівель Секретаріату, Верховного суду і Президентського палацу, побудованим в 30-і роки минулого сторіччя і такими, що несуть риси величі Британської імперії.

Релігія індуїзму представлена храмом Лакшмі Нараяна, що присвячений одному з головних індійських богів Вішну та його супутниці Лак-шмі. Храм був побудований в 1937 році на кошти однієї з найбагатших родин Індії - Бірла, тому його ще називають Бірла Мандір. Індрапрастха, Кила Рай Пітхора, Сирі, Тахлакабад, Аділабад, Фірозабад, Джаханпанах, Шахджаханабад - це все назви міста, яке в 1947 році стало Новим Делі. Жодне інше велике місто Індії не може похвалитися такою кількістю імен, так само, як і кількістю історичних пам'ятників. Їх в Делі більше тисячі. Башта Кутаб Мінар не відкидає тіні в день літнього сонцестояння 22 червня. У всі інші дні тінь присутня, навіть опівдні. Цей феномен можливий завдяки конструктивним особливостям башти.

В долині середньої течії священного Гангу знаходиться Агра з її всесвітньо відомим мавзолеєм Тадж-Махал. Агра - столиця імперії Великих Моголів і перлина Індії, розташована в 204 км від столиці.

Агра була заснована ще в глибокій давнині. На початку ХІ століття місто було зруйноване афганським правителем Махмудом Газні. Агра "опам'ятовувалася" після цього майже 500 років. У 1501 році султан Си-кандер Лоді заснував тут свою столицю. Місто перейшло в руки Моголів у 1526 році, коли імператор Бабур переміг останнього султана Лоді в битві при Паніпате неподалік від Делі. Агра пережила період найвищого розквіту з середини ХУІ до середини ХУІІ століття, коли в ній послідовно правили імператори Акбар, Джахангир і Шах-джахан. Тоді ж були споруджені Форт, Тадж Махал і інші знамениті усипальні. У 1638 році Шах-джахан побудував нове місто Делі, а 10 роками пізніше його син Аурангзеб переніс туди столицю.

Тадж Махал - це туристична емблема всієї Індії і одночасно найекс-травагантніший пам'ятник людської любові (додаток Е). Прекрасна усипальня з білого мармуру в даний час виглядає так само, як і два з половиною століття назад, коли тільки була побудована імператором Шах-джаханом для своєї другої дружини Мумтаз Махав, що померла при народженні 14-ої дитини в 1631 році.

Смерть коханої привела імператора до такого відчаю, що він посивів за одну ніч. Будівництво мавзолею почалося в тому ж році, а закінчилося в 1653 році. Всього на будівництві було зайнято більше 20 тисяч осіб з Індії і Центральної Азії. Після закінчення будівництва багатьом ампутували руки або великі пальці на руках, щоб майстри вже ніколи не змогли повторити подібний шедевр. Захід сонця - відповідний час для милування Тадж Маха-лом. У променях сонця, що заходить, він спочатку стає золотим, потім рожевим, потім червоним і перед тим, як остаточно стемніє, - темно-блакитним.

Також в Агрі належить відвідати Форт Агри, історичне місце, яке неодноразово було описане в багатьох літературних творах і відображене на багатьох художніх кінострічках.

По дорозі до Джайпуру розташовано "мертве місто" - Фатехпур Сикрі, побудований найбільшим з Моголів, - імператором Акбаром на честь народження єдиного сина. Місто було столицею імперії Великих Моголів лише 15 років, а потім було залишене жителями через брак води. Джайпур - столиця Раджастхана, батьківщина групи військових кланів Раджпутов, які контролювали цю частину Індії більше 10 століть. Їхній військовий кодекс честі дуже нагадував кодекс чести лицарів середньовічної Європи. Вони могли укладати шлюби і тимчасові союзи з урахуванням вимог дня, але, проте, їх гордість і незалежність були понад усе. На жаль, вони не могли домовитися між собою для об'єднання сил проти загального агресора, тому їх вплив поступово слабшав, і під кінець вони потрапили в залежність до Великих Моголів. Проте, хоробрість і відчуття честі Раджпутов безперечні. Воїни билися до останнього подиху, і, якщо надія на перемогу залишала їх, вони здійснювали самогубства. Причому самогубства здійснювали не тільки воїни, але також жінки і діти, щоб не дістатися на наругу переможцям. Вони спалювали себе на вогнищах, коли чоловіки приймали свою мученицьку смерть на полі бою.

Своєю назвою Джайпур зобов'язаний засновникові, великому воїнові і астрономові, магараджі Джай Сингху Другому по прізвиську Савай. Джайпур ще називають "рожевим містом" за колір більшості будівель в старій частині (Рис.3.3.). У 1876 році магараджа Рам Сингх наказав фарбувати стіни міста в рожевий колір, традиційний колір гостинності, для зустрічі Принца Уельського, майбутнього короля Едуарда Сьомого. Місто і форт побудовані відповідно до канонів староіндійської архітектури, до яких відноситься, зокрема, і прямокутне планування.

У 1728 році Джай Сингх побудував обсерваторію Джантар Мантар, яка в даний час є одною з головних визначних пам'яток Джайпуру. Це найбільша обсерваторія, що добре збереглася, з п'яти, побудованих Джай Сингхом. Безладне на перший погляд нагромадження різних конструкцій виявляється добре продуманими зборами різних інструментів для небесних вимірювань. Особливо слід зазначити сонячний годинник з гномоном 27 метрової висоти. Його тінь пересувалася за годину на 4 метри.

Щороку в Джайпурську обсерваторію з'їжджаються астрологи зі всієї Індії. Вони готують щорічний астрологічний альманах, користуючись кам'яними астрономічними інструментами, побудованими Джай Сингхом Саваєм ще 250 років тому.

З визначних пам'яток Джайпуру крім Джантар Мантара слід зазначити Палац Вітрів, Хава Махав, Міський Палац і, звичайно ж, форт Ам-бер - стародавню столицю Раджастхана, яка знаходиться в 11км. на північ від Джайпуру. Будівництво форту почав в 1592 році магараджа Ман Сингх, головнокомандуючий армії імператора Акбара, одного з Великих Моголів. Тут була резиденція і самого Джай Сингха Другого перед тим, як він переїхав до Джайпуру. У форт мандрівників доставляють слони, що робить підйом в палац незабутнім. Відвідавши Діван-і-ам або Зал для загальних аудієнцій і маленький храм, присвячений богині Калі, можна пройти на верхню терасу в апартаменти магараджі через ворота, прикрашені скульптурами і мозаїкою. Стіни Джай Мандіра або Залу Перемоги рясно декоровані мозаїчними панелями, стеля - дзеркалами. Навпроти знаходиться Сакх Нівас або Зал Задоволення: двері з сандалового дерева багато прикрашені слонячою кісткою, через зал прокладений неглибокий канал, по якому протікає прохолодна вода, одночасно і охолоджуючи, і зволожуючи повітря.

Блискучі храми Кхаджурахо, бездоганно відновлені після майже цілого тисячоліття занедбаності і забуття, входять до числа найзначніших зі всіх історичних монументів Індії. Широко відомі перш за все завдяки вишуканій чуттєвості своєї скульптури, вони були побудовані між Х і ХІІ століттями і є найбільшим архітектурним досягненням Чандельськой (Сііапсіеііа) династії. Таємничим чином Чанделли, схоже, незабаром забули про храми, і було потрібно їх "відкриття наново" щоб ці шедеври повною мірою оцінили в Індії, не говорячи вже про весь світ. І до цього дня все ще продовжуються розкопки одного храму, можливо, найбільшого, виявленого в 1998р. в зоні Південної Групи.

Каджурахо - місто Індії, відоме своїми унікальними архітектурними пам'ятниками, які радять відвідати туристам всі існуючі путівники по Індії.

Каджурахо виріс з невеликого колишнього села. З 950 року по 1050 рік наший ери в Каджурахо зводилися численні храми в славу бога Чандел-ли. Цей час вважається розквітом архітектури. Було створено 85 храмів. Проте до наших днів збереглося лише 22 з них.

Унікальність храмів полягає в їх настінних кам'яних скульптурах, що зображають картини з життя. Скульптурні композиції храмів Каджурахо -найвідоміші в світі. Деякі скульптурні зарисовки дуже пікантні і відверті.

Храми любові Каджурахо потрібно обов'язково відвідати закоханим парам і допитливим мандрівникам. Кожен з храмів Каджурахо настільки філігранно виконаний, що здається висіченим з єдиного кам'яного моноліту божественною рукою. Чим ближче до них підходиш, тим більше здивування вони викликають. Фризи фасадів усіяні, заповнені немислимою кількістю зображень звірів, військових сцен, красивих жінок і закоханих пар. Тисячі скульптур і скульптурних композицій прикрашають кожен дюйм стін храмів. Саме завдяки ним, хитромудрим і чудово створеним, храми Каджурахо стали всесвітньо відомі.

Практично ніяких записів про їх споруду не збереглося, відомо тільки, що храми з'явилися в період з 950 по 1050р.р. н.е., під час правління династії Раджпутів Чанделла. Столицею Каджурахо був зовсім недовго і, швидше, виконував функції релігійного центру династії. Схожі в архітектурній концепції, храми, все ж таки, не належать до якоїсь одної релігії або релігійного напряму, деякі присвячені Шиві, інші - Вішну, треті - Джайну Тіртанкарасу.

Саме змішення релігійного і еротичного в архітектурі, наводить на думку про приналежність Каджурахо до вчення Тантри. Доказ тому -скульптури всіх храмів, які, в першу чергу, - дань життю в його піднесеному і безпосередньому втіленні. Еротичні сцени представлені на відносно невеликій частині рельєфів, хоча всі скульптури були відображені з інтригуючою і витонченою відвертістю.

Скільки б питань не народжували храми Каджурахо, скільки б теорій не висувалося на цей рахунок, можливо, відповіді так ніколи і не будуть знайдені. Безперечне одне, подорож в саме серце індійського штату Мадья Прадеш вартує того, щоб подолати довгий шлях.

Східна область

Східна туристична область теж дуже примітна. Західна Бенгалія в основному рівнинний штат, але доволі великий і простягнувся він від Гімалаїв до Бенгальської затоки. Рекреаційно-туристичним ядром області є одне з найбільших міст світу Калькутта, яке є дуже гарним і у якому постійно проходять релігійні свята, кінофестивалі, спортивні змагання тощо.

Протягом більш ніж 2 тис. років, «вічне місто» Варанасі було релігійної столицею Індії.Побудоване на березі священного Гангу, це східне місто штату Уттар-Прадеш, вже багато століть служить місцем ритуальних обмивань у водах священної річки, а також є місцем ритуальних кремацій індуїстів. Тут знаходиться безліч священних місць буддизму - кам'яна колона і ступа Дхармараджіка, ступа Дамекх на місці першого богослужіння Будди, джайністскій храм Сріянсантх, ступені («гати») для обмивання у водах Гангу, храми Вішванатх, Аннапурна і Манмандір, мечеті Гьян-Вапі (XVII в.) та Аламгір, а також один з кращих музеїв Індії - Бхаван.

Надзвичайно своєрідний колорит мають невеликі містечка, розміщені на відстані 60 км від міста. Це колишні французькі і голландські селища з будинками колоніального стилю, старими церквами, неповторними цвинтарями і набережними на річці Хуг лі. Біля цієї річки розташоване місто Белур Мату, де знаходиться храм Шрі Рамакрішна. Неподалік у Дакшине-сиварі є цілий храмовий комплекс. Храм Радхи тут оточений 12 невеликими храмами Шиви.

Західна область

Головне рекреаційно-туристичне ядро Західної туристичної області - місто Мумбай (Бомбей) - «ворота Індії», «індійський Голлівуд» і столиця штату Махараштра. Це величезне місто є головним центром кіноіндустрії країни. Туристів Мумбай приваблює чудовою вікторіанською архітектурою і величезними ринками з екзотичними фруктами та спеціями, ювелірними виробами й антикварними речами. Серед інших об'єктів туризму виокремлюються Висячі сади, храм бога Шиви, видовбаний у скелі, Башти мовчання та ін.

Мумбай є базою для відвідин розміщеного на схід від міста плато Декан. Основними об'єктами туризму тут є неперевершені печери-храми Еллори. До найдавніших у світі належать буддійські розписи і скульптури Аджанти.

У штаті Гуджарат, що розміщений на північ від Мумбая, регулярно проводяться барвисті ярмарки і масові веселі свята. В Гуджараті туристи відвідують місто Босудж, оточене могутньої фортечною стіною. Взимку до заболоченої місцевості Катч злітаються тисячі рожевих фламінго. Цікавим об'єктом області є колишня португальська колонія - місто Гоа. В ансамблі будівель Старого Гоа виокремлюється найбільша християнська церква Азії - собор Святої Катерини. Серед інших храмових споруд дуже примітною є побудована на краю прямовисної скелі церква Діви Марії Розарійської, яка вражає туристів химерним поєднанням європейського і індійського архітектурних стилів.

Столиця штату Раджастхан - Джайпур (250 км на захід від Нью-Делі)-один з найцікавіших міст країни.Заснований в 1727 році, він отримав свою другу назву - «Рожеве місто», через що використовувався при будівництві багатьох будівель рожевого пісковика.Палацовий комплекс Чанд-ра-Махал розташований в самому центрі міста серед мальовничих садів.Не менш цікаві палаци Радж-Махал, Джал-Махал (Озерний палац), Хава-Махал (Палац вітрів, 1799 р.) і Рамбагх (в наші дні перебудований в розкішний готель), що лежить в 11 км від міста фортеця Ембер (XI - XVI ст.), розташовані на прямовисних скелях форти Джайгарх і Нахагарх (XVIII ст.), храми Бірла, Шрі Говинд Дев (Говинд Девджі), Лакшмі-Нараїн і Канак-Вриндаван, павільйон Мубарак-Махал, мінарет Ісварі Минар Сварга Сал (Мінарет , що проникає в Небеса), а також величезна обсерваторія під відкритим небом - Джантар-Мантар.Практично у всіх палацових спорудах нині розміщені експозиції з колекцій Королівського музею, Центрального музею, Музею індології та музею «Сіті-Пелес», кожна з яких заслуговує окремої уваги.

Південна область

Південна туристична область з центром у Ченнаї (Мадрас) вирізняється надзвичайно різноманітними рекреаційними ресурсами. У самому місті привабливими є форт Сент-Джордж, одна з найгарніших у світі набережних, вибиті у скелях стародавні храми. Європейців вражає безліч мавп у міських скверах і на вулицях міста.

Недалеко від міста, на березі Бенгальської затоки розкинувся величезний храмовий комплекс Мамалапурам (Махабаліпурам) з двома десятками храмів VII - VIII ст., А також зі знаменитими скельними барельєфами «Сходження Гангу на землю» (Покаяння Арджуни). На північний захід від Ченнай розташований знаменитий центр паломництва - Мадурай, з колосальним храмом богині Менакши (Мінакші мандир, 1560 р.) і комплексом храму Шиви (XII - XVII ст.) з «Тисячеколонним залом» (середина XVI ст.).

На південно-заході півострова тягнеться штат Керала, чиє Малабарське узбережжі вважається одним з кращих пляжних районів Азії.У столиці штату Трівандраме (Тіруванантапурам) привертають увагу храм Падманаб-хасвамі, канали, палац махараджі князівства Траванкур, Трівандрамская картинна галерея з полотнами Реріха і розташований у передмісті Тумбу науково-дослідний центр космічної програми Індії.У Кочі (Кочин) цікаві найдавніша синагога в країнах британської Співдружності (1568 р.), Голландський палац-музей, собор Св. Франциска і довколишній замок Маттанчері.Тисячі туристів відвідують гірські курорти Утакамунда (Уті) і Кодайканал, прекрасний морський курортний центр Ковалам, а також Лаккадівськіє і Аміндівські острова біля західного узбережжя штату.

  1.  Культура Індії, її вплив на розвиток подієвого туризму

Індійська культура посідає одне з чільних місць в історії світової культури. Вона характеризується грандіозними досягненнями протягом більш ніж тритисячолітнього періоду розвитку. Їй при гаманці не тільки довговічність, а й творче сприйняття досягнень чужоземних культур та здатність не втрачати власні основоположні цінності. Спадкоємність індійської культури значною мірою грунтується на соціальних інститутах (варни, касти, сім'я) і великому поширенні загальновживаного переліку релігійних цінностей серед станів та общин. Характерною рисою культури Індії є те, що в ній ми зустрічаємось з численними релігіями, які взаємодіють між собою. Другою такою рисою є те, то вся індуїстська література, як релігійна, так і світська, вщент сповнена натяками сексуального змісту та статевої символіки і відверто еротичних описів.

Початок стародавності індійської культури відноситься до другої половини III тис. до н. е., а нижню межу визначають VI, IX, навіть XII ст. н.е.

Культурні традиції Індії виходять із глибини століть, починаючи з прадавніх цивілізацій. Культура Індії сприяє розвитку такого виду туризму як подієвий туризм.

Індійський календар являє собою практично безперервну низку державних, релігійних, народних та інших свят і фестивалів. Протягом одного дня може збігатися відразу кілька різних свят, тому що багато з них відзначаються за графіком (місячному або релігійному), та найчастіше в різні роки навіть те саме свято відзначається в різні місяці.

Індійські свята пов'язані з богами, з сонцем, місяцем, зірками, планетами, річками, озерами, птахами, тваринами, деревами і кольорами. Найширше відзначаються свята - Дасейра і Дівалі. Їх святкують щорік в жовтні - листопаді, прославляючи перемогу добра над злом. Згідно "Рамаяні", одному з найбільших індуїстах епосів, Рама є втіленням бога Вішну. Він народився на землі, щоб вказати людям праведну дорогу. У Дасейрі наголошується перемога Рами над царем демонів Раваном. Задовго до свята збираються професійні колективи і групи аматорів і споруджують величезне зображення царя-демона і його війська. З яскраво розфарбованого паперу виготовляють макети величезних демонів. Каркаси фігур наповнюють петардами. В день Дасейри тисячі людей прямують на відкриті майданчики, де у сутінках молода людина, перевдягнута в Раму, пускає вогняні стріли у фігури демонів, викликаючи вогонь і вибухи. Дівалі - свято вогнів і феєрверків, знаменує день повернення Рами додому після чотирнадцяти років, проведених у вигнанні. З приходом Дівалі починається зима.

Кількість барвистих народних фестивалів і свят у багато разів перевищує навіть число національних свят країни. Щодня в якому-небудь населеному пункті країни обов'язково проходять фольклорні, танцювальні й музичні вистави, виставки, ярмарки ремесел і кулінарії. Найбільш колоритні з них: парад у Нью-Делі із приводу Дня Республіки, Водний фестиваль і Фестиваль слонів у Кералі (січень), цілий каскад свят під час селянського свята Лорі (січень), Міжнародний фестиваль повітряних зміїв в Ахмадабаді (січень), барвистий парад карнавальних автомобілів у Мадурае й Тамилнаді (лютий), Тиждень йоги в Ришикеше й Уттар-Прадеш (лютий), щорічний фестиваль танцю в Кхаджурахо (лютий), загальнодержавний фестиваль Шивратри Натьянджали (лютий-березень), весняний фестиваль Дулхенди і весняне свято Шигмо в Гоа.

Щороку 16 березня на півночі Індії, в місті Джайпурі, проводиться Фестиваль слонів.Ніде в світі більше не можна побачити такої кількості цих гігантських тварин, що зібралися в один час в одному місці.Всі вони одягнені в різнобарвні тканини та гірлянди.У день свята туристи можуть побачити процесію слонів, простують під музику, подивитися гонки на слонах або на справжні спортивні змагання з поло на слонах.

У вересні-жовтні проводиться Фестиваль Богів у Кулу, частина Фестивалю Дашахра, найбільш захоплюючі події, якого проходять в Майсуре і Ахмадабаде.

У Індії історично склалися райони, що відрізняються по соціально-культурних особливостях способу життя населення. Ця різноманітність є хорошою основою для розвитку пізнавального етнографічного туризму.

  1.  Зв'язок культурно-історичних і природничих ресурсів

Так, туристичні ресурси прийнято розділяти на історико-культурні і природничі. Але вони тісно взаємоповязані – наприклад, храми розташовані далеко в горах, чи в курортому місті знаходиться широковідомий музей – і туристи, таким чином, використовують всі туристичні ресурси. Адже приїжджаючи на курорт туристи замовляють екскурсії, прагнуть не лише позасмагати на прекрасних пляжах, а й дізнатися про культуру, традиції відвідуваної країни. А це є можливістю розвивати якомога краще туризм в країні.

Курорти в Індії дуже різноманітні і розкидані по всьому узбережжю[26]. Найпопулярнішим індійським курортом є Гоа. Свою популярність Гоа отримав завдяки нескінченним піщаним пляжам, прозорим морським водам і безхмарному блакитному небу, що роблять життя тут невимушеним і майже безтурботним. Знамените узбережжі південно-східної Індії простягнулося на 110 км. Гоа-це та частина Індії, де кожен може відпочивати по своєму смаку, темпераменту чи способу життя. Здається, що це типовий морський курорт, де є лише дивовижна природу, багаточисельні готелі, але в цьому раю знайшлося місце і історико-культурній спадщині.

Гоа має цікаву і давню історію – це колишня португальська колонія, тому гості міста можуть не тільки відпочити і відвідати природні пам’ятки , а й дізнатися про історію теперішнього курорту та ознайомитися з культурно-іторичною спадщиною, яка представлена трьома популярними екскурсіями – обзорна екскурсія по Гоа, «Храми і палаци Хампі», «Старий Гоа і Панаджи – дві столиці Гоа».

Під час обзорної екскурсії туристи відвідують один з індуїстських храмів в Гоа – Шантадурга (ShantadurgaTemple) і Мангеш (MangueshiTemple). Всі індуїсти, що живуть в Гоа, приїжджають сюди для священних ритуалів і обрядів. Ці храми овіяні міфами і легендами. Храм Mангеш присвячений втіленню одного з тріади індуїстських богів - Шива. Цьому втіленню Шиви поклоняються тільки в Гоа. Храм Maнгеш примітний своєю семиетажной вежею, що височіє над внутрішнім двором. Храм Шантадурга - один з найбільших храмів в Гоа. Він присвячений дружині Шиви - Парваті. Але Гоа - насамперед католицький штат Індії. Побачити своїми очима історичну спадщину Гоа і відчути місцевий колорит дозволить відвідування колишньої столиці Гоа. У Старому Гоа знаходяться більше десяти християнських церков. Найбільш цікаві в архітектурному відношенні - Кафедральний собор і Церква Святого Франциска Ассизького. Обидві будівлі були побудовані в середині XVI століття. Відома в усьому католицькому світі каплиця базиліки Ісуса (Basilica Bom Jesus) - чудовий пам'ятник архітектури бароко. Тут покояться мощі святого Франциска Ксав'єра.

Екскурсія «Храми і палаци Хампі»(штат Карнатака). Унікальний архітектурний пам'ятник XIII-XV ст. - місто Хампі, колишній Віджаянаґара - велична столиця колись наймогутнішої імперії на півдні Індії. Ще задовго до приходу європейців Хампі вів активну торгівлю з арабським Сходом. Місто було прекрасним, багатим і квітучим. Руїни стародавньої столиці, розкидані на площі близько 26 кв. км і посипані храмами різних епох, народжують образ галасливого і процвітаючого міста. Сьогодні можна тільки уявити його пишність, дивлячись на руїни, які самі по собі є доказом краси Хампі. Житла правителів і їх підданих стерті з лиця землі. Збереглися релігійні споруди: оскільки храми були покликані демонструвати багатство і силу, на їх будівництво витрачалося більше грошей, часу і зусиль, ніж на приватні палаци царів. У деяких храмах досі здійснюються обряди. Цей регіон сповнений таємниць і загадок. Екскурсія дає можливість побачити кам'яну колісницю Вітала, палац Лотоса (додаток Ж) - національний символ Індії, храм найулюбленоішого індусами бога Ганеші, доторкнутися до стародавньої цивілізації, почувши знамениті співаючі колони. Існує повір'я, що у того, хто хоч раз почує той же звук, який колись чули стародавні люди, здійсняться найзаповітніші бажання. Тут все повітря просочене знаннями стародавньої цивілізації, і всюди відчувається присутність духів і богів. Палацово-храмовий комплекс Хампі є археологічною пам'яткою світового значення і знаходиться під охороною ЮНЕСКО.

Екскурсія «Старий Гоа і Панаджі – дві столиці Гоа» присвячена двом найбільш важливим містам в історії штату Гоа - колишньої і нинішньої столицям - Панаджі і Старий Гоа. Туристи пройдуть за маршрутом, що розповідає про історію переплетення культурних і релігійних традицій різних народів, відвідають пам'ятки древньої архітектури визнані ЮНЕСКО культурною спадщиною та надбаннями людства.

Екскурсія починається в Старому Гоа, колишный столиці штату, що стала столицею Португальської Індії. Олд Гоа відомий прекрасними соборами і монастирями, збудованими знаменитими європейськими архітекторами за часів португальського правління. Під час екскурсії буде відвіданий храм Базиліка Бом Хесуса, відомий в усьому католицькому світі тим, що тут покояться мощі Святого Франциска Ксавьера, "Апостола Індії", який зіграв важливу роль у зверненні місцевого населення в християнську віру (додаток З). Наступним у програмі ознайомлення з історією Гоа буде відвідування найбільшого християнського храму в Азії, будівництво якого тривало близько ста років. Цей архітектурний ансамбль поєднує португальсько-готичний стиль з коринфским інтер'єром і тосканським екстер'єром. Туристи також відвідають собор Св.Кахетана, побудований італійськими ченцями за зразком собору Св.Петра в Римі. Потім чекає підняття на Святий пагорб, де нині розташовуються таємничі руїни колишнього Монастиря ордена Августинців, що зберігає в своїх стінах пам'ять про загадкові факти історії. Екскурсія завершується прогулянкою в місті Панаджі (що означає "земля, яка незатоплюється"), який став новою столицею Гоа в 1848 році. Колишня португальська колонія зберегла багато рис, що характерні для португальської міської архітектури 17-20 століть. Ця екскурсія дає можливість відчути змішання місцевого індійського колориту та європейської історії.

Тож, на прикладі Гоа, можна зробити висновок, що культурно-історична спадщина може бути і в курортних містечках, про що варто пам’ятати і додавати екскурсійні програми до туристичного пакету послуг. Адже в Індії простежується перевага екскурсійних турів, а це означає, що вони користуються популярнісю серед туристів.

РОЗДІЛ 3. ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

КУЛЬТУРНО-ПІЗНАВАЛЬНОГО ТУРИЗМУ ІНДІЇ

В найближчі десять років Індія вийде на третє місце в світі по популярності серед туристів. Таку думку виказав президент Всесвітнбої ради з подорожей і туризму Жан-Клод Баумгартен. Педедбачається, що протягом найближчих десяти років потік туристів до Індії збільшуватиметься на 8,8 % щорічно [43].

У Індії колосальний потенціал, оскільки тут є все – від тигрів до духовності. В зв’язку з цим, однією з головних задач індійського уряду повинне стати не тільки залучення іноземних туристів, але і стимулювання внутрішнього туризму – поїздок індійців по власній країні.

Не дивлячись на великий рекреаційно-туристичний потенціал Індії однією з головних перешкод для розвитку туристичної індустрії є її незадовільна інфраструктура, а також корупція.

Для подальшого розвитку туризму необхідно зробити цілий ряд заходів – від полегшення візового режиму до збільшення об’єму інвестицій в туріндустрію.

Багата і надзвичайно глибока історія, культурна самобутність і духовна культура роблять Індію досить привабливою з погляду міжнародного туризму. Однак найвизначнішою її туристичною пам’яткою, як прогнозують експерти, можуть стати медичні послуги. Тому доречно буде розвивати культурно-історичний потенціал поблизу центрів медицини в країні, щоб туристи лікуючись відвідували музеї, ознайомлювалися із культурою Індії.

Готельний ринок Індії заслуговує на особливу увагу. Тут є різні місця розміщення, орієнтовані на гостей з різними доходами. Є готелі як недорогі, так і комфортабельніші. Окрім приватних готелів є готелі, що входять у відомі мережі.

Проблеми Індії в області туризму багато в чому схожі з іншими країнами, що розвиваються. Зростання в'їздів туристів на територію Індії зростає з кожним роком, але, не дивлячись на це, в Індії існує один великий недолік, який не дозволяє радіти напливу туристів. Це катастрофічний брак готелів і готелів для туристів. Звичайно, в Індії є готелі, але ціни на мешкання в них настільки високі, що багато мандрівників не можуть дозволити собі зупинитися в них. Взагалі-то, причиною таких високих цін і є те, що кількість готелів дуже мала. Фахівці серйозно вважають, що власники готелів, призначаючи таку ціну, можуть занапастити туризм, що розвивається, в Індії [29, с.336].

Важливою перспективою сучасного етапу розвитку туризму, зокрема й культурно-історичного, і зміни його організаційних форм є проникнення в туристичний бізнес транспортних, торгових, банківських, промислових, страхових компаній. Транспортні компанії надають як окремі види послуг, так і самостійні розроблені тури на основі готельної бази. Такі фірми організують обслуговування на основі ділових відносин з готельними й іншими підприємствами на звичайних умовах туроператора.

Спочатку універсальні магазини, прагнучи поліпшити обслуговування клієнтури, здавали в оренду свої приміщення для діяльності турагенств. Надалі, у міру попиту, вони перейшли до практики організації у своєму складі формально не залежних туристичних фірм з обмеженою відповідальністю, що потім стали їх дочірніми фірмами.

З метою швидкого і міцного завоювання ринку ці компанії почали калькулювати ціни на тури з розрахунком лише на мінімальний прибуток, що було можливо завдяки величезному капіталу торгових фірм. Промислові фірми, що представляють у першу чергу галузі, що обслуговують туристичний бізнес, на основі системи участі стали здобувати ключові позиції на світовому ринку туристичних послуг.

Таким чином, рекреаційно-туристична діяльність Індії має значні перспективи розвитку. В значній мірі основні пріоритети розвитку сфери розвитку туризму пов’язані з високим рівнем забезпеченості багатьох куточків країни рекреаційними  ресурсами. Серед основних пріоритетних заходів щодо розвитку туризму загалом і культурно-історичного зокрема, як одного з наважливіших і найперспективніших напрямків туризму, в Індії є:

  1.  створення структурних підрозділів з питань туризму на рівні країни;
  2.  реконструкція та модернізація санаторно – курортних, відпочинкових і туристичних закладів, а також автомобільних доріг по основним туристичним маршрутах, реставрація та відбудова пам’яток історіїта культури;
  3.  підвищення ефективності використання рекреаційних ресурсів та об’єктів історико – культурної спадщини;
  4.  організація екскурсійної роботи серед дітей, підлітків і молоді;
  5.  провадження нових туристичних маршрутів і тематичних екскурсійних програм;
  6.  визначення земельних ділянок для створеннявідповідної туристичної інфраструктури, в тому числі для будівництва готелів, мотелів, гольф-трас, парків розваг.

Безпека

Індія належить до категорії країн "умовно безпечних" для туризму: все залежить від того, яку частину цієї великої країни ви маєте намір відвідати.

Найбільш неблагополучна обстановка в прикордонних з Пакистаном районах країни, куди час від часу просочуються терористичні угруповання. У зв'язку з цим Кашмір, оспіваний в поемах і легендах, часто буває закритий для відвідування іноземцями.

Подібна ситуація склалася і у ряді північно-східних штатах Індії (на в'їзд в які необхідно отримати дозвіл влади, якщо вони вважатимуть за потрібне).

Терористична небезпека є й у великих мегаполісах, де переплелися інтереси багатьох етнічних і релігійних груп, що населяли Індію.

Але це виняток, ніж правило. Індійці дуже гостинна нація (незалежно від релігійної приналежності). Бедствующий мандрівник може знайти притулок у будинках, храмах і монастирях Індії.

Навіть сикхи, найбільш войовничі люди Індії, надають притулок і їжу в своїх храмах всім нужденним (до 3-х днів).

Індійська поліція також не представляє небезпеки для подорожуючого іноземця. Можна прожити місяці, і навіть роки, і у вас можуть жодного разу не вимагати посвідчення особи.

При подорож по Індії необхідно дотримувати визначені правила поведінки.

У сикхські храми можна увійти тільки з покритою головою, в мечеть жінка може увійти тільки з покритою головою і плечима, а також у довгій одежде.Обувь знімається біля входу в кожен храм і перед похованнями, а також в офісах, медичних установах та гостях, причому часто - досить далеко від самого місця призначення. Рекомендується брати з собою дешеві шкарпетки, які після візиту або екскурсії можна сміливо викинути.

Не слід вносити в храми будь-які вироби з шкіри. За традицією слід жертвувати трохи грошей храму (опускають у скриньку для пожертв). Фотографувати можна тільки з дозволу служителя храму. За зйомку в заповідниках і національних парках необхідно заплатити за погодженням з адміністрацією. Представників деяких етнічних груп і каст фотографувати категорично не рекомендується. Всі споруди, особливо релігійні споруди, слід обходити з лівого боку. Слід шанобливо ставитися до будь-яких предметів культу.

Не прийнято обніматися і цілуватися привселюдно. Традиційне вітання виглядає, як складені у вітанні долоні. Не прийняті поцілунки, і прагнення першим потиснути руку - безліч релігійних табу може взагалі забороняти індусу ці жести. Між чоловіками рукостискання не забороняються. Не можна вітатися за руку з жінкою (якщо тільки вона першою не простягає руку) або класти руку на плече співрозмовнику. Не прийнято носити довгі або розпущене волосся. Ноги жінок повинні бути закриті одягом (але не обтягує!) щонайменше, по щиколотку. Підошви взуття не повинні бути звернені в бік співрозмовника, це вважається знаком неповаги. Не слід показувати куди-небудь вказівним пальцем. У розмові намагайтеся ніколи не підвищувати голос і не виходити з себе, в іншому разі з вами не будуть спілкуватися.

Мабуть, найбільшу небезпеку для європейця представляють різні тропічні хвороби і паразити.

При відвідуванні Індії рекомендується пройти вакцинацію від гепатиту (А і В), правця.

Обов'язкова вакцинація від жовтої лихоманки при прибутті з ряду тропічних регіонів світу (Африка і Південна Америка)і наявність відповідного сертифікату.

Необхідна профілактика малярії в певні сезони року і при відвідуванні ряду районів країни (з вологим кліматом).

Слідкуйте за чистотою води, завжди кип'ятіть посуд та воду, якщо ви, звичайно ж, не живете в п'ятизірковому готелі.

Купатися в ряді прісноводних водойм, у зв'язку з наявністю шистосоми, не рекомендується.

У сільській місцевості будьте обережні з літаючими (комарі, гедзі) і повзаючими комахами. Будуть дуже корисні москітна сітка, марля і кошти хімзахисту.

Укуси їх можуть бути болючі або викликати різні захворювання (малярія, кліщовий тиф тощо).

Змії також представляють певну небезпеку.

Все вище сказане можна резюмувати словами: "Будьте обережні та дотримуйтесь правил особистої гігієни".

Пізнавальний туристичний портал http://www.turlocman.ru/india/security

Двостороння торгівля між Індією та Україною (1 півріччя 2011 р.)

http://ukrexport.gov.ua/ukr/tovaroobig_za_kab_stat/ukr/5880.html

Товарообіг у період 2003-2010 рр. зріс більш, ніж у 6 разів та перевищив 2,0 млрд.дол.США (1 млрд. 629,3 млн. дол.США у 2009 р., 2 млрд. 107,0 млн. дол.США у 2010 р.).

Згідно з даними Держкомстату України за 2010 р., у порівнянні з попереднім роком, експорт з України в Індію зріс на 23,8% і сягнув 1426,2 млн.дол.США. Імпорт з Індії в Україну збільшився на 42,8% і склав 680,8 млн.дол.США, з позитивним сальдо на користь України 754,4 млн.дол.США.

Відповідно до останніх оприлюднених статистичних показників за перше півріччя 2011 р., товарообіг досяг позначки у 1 млрд. 263,1 млн. дол. США (зростання у порівнянні з попереднім роком – 33,3 %), експорт з України в Індію за півріччя зріс на 43,1% і сягнув 905,1 млн.дол.США. Імпорт з Індії в Україну збільшився на 13,7% і склав 358,0 млн.дол.США, з позитивним сальдо на користь України 547,1 млн.дол.США.

Основними позиціями українського експорту в Індію є: продукція сільського господарства, міндобрива, продукція металургії, вироби хімічної промисловості, машини, устаткування, двигуни. В індійському імпорті в Україну переважають мінеральні продукти та мінеральна сировина, вироби фармацевтичної промисловості, запасні частини, обладнання та устаткування, тютюн.

Динаміка розвитку торгівлі між Україною та Індією

(млн.дол.США)

 

 

 

Показники

 

 

2006

 

+/-

%

 

2007

 

+/-

%

 

2008

 

+/-

%

 

2009

 

+/-

%

 

2010

 

+/-

%

Січень

-червень

2011

 

+/-

%

 

Товарообіг

 

1218,0

 +15,1

1208.7

 – 0,8

1655,5

 +36,9

1629,3

 -1,6

2107,0

 +29,3

1263,1

 + 33,3

 

Експорт

 

850.1

 +15,4

744.1

 – 12,5

1005,6

 +35,1

1152,5

 +14,6

1426,2

 +23,8

905,1

 +43,1

 

Імпорт

367.9

 +14,5

464.6

 +26,3

649.9

 +39,9

476,8

 -26,6

680,8

 

+42,8

 

358,0

 +13,7

 

Сальдо

 

+482.2

 +16,1

+279.5

 – 42,0

+355.6

 +12,7

+675,7

 +90,0

+754,4

 +11,6

+547,1

 – 27,5

http://news.kuda.ua/10400

Проблемы воды в Индии

Индия занимает второе место в мире по численности населения после Китая. Количество живущих в этой стране людей в 3,5 раза превышает население США например, в то время как ее территория составляет лишь около 30% от территории Америки.
Постоянно растущее население создает огромную нагрузку на все природные ресурсы страны. Большинство источников здесь загрязнены сточными водами и сельскохозяйственными стоками.
Хотя за последние годы Индия и достигла прогресса, предоставив доступ к питьевой воде всему населению, около 21% инфекционных заболеваний в стране возникает именно из-за небезопасности питьевой воды. Особенно из-за недостатка чистой воды страдает сельское население страны, только 14% этих людей имеют доступ к таким благам цивилизации как канализация и водопровод.

Проблеми води в Індії
Індія займає друге місце в світі за чисельністю населення після Китаю. Кількість які живуть в цій країні людей в 3,5 рази перевищує населення США наприклад, у той час як її територія становить лише близько 30% від території Америки.
Постійно зростаюче населення створює величезне навантаження на всі природні ресурси країни. Більшість джерел тут забруднені стічними водами і сільськогосподарськими стоками.
Хоча за останні роки Індія і досягла прогресу, надавши доступ до питної води і всьому населенню, близько 21% інфекційних захворювань у країні виникає саме через небезпечності питної води. Особливо з-за нестачі чистої води потерпає сільське населення країни, тільки 14% цих людей мають доступ до таких благ цивілізації, як каналізація та водопровід.

Медичний туризм в Індії

Індія багатогранна сторона і навіть в плані туризму. Всім відомо, що Індія може запропонувати і морські курорти і тури по запам'ятовується історичних місцях. Але ось останнім часом Індія стала також визнаним місце медичного туризму. Дійсно, всім відомо, що індійські медичні послуги відрізняються не тільки прийнятними цінами, але найвищу якість. У порівнянні з цінами за такі ж послуги в Європі він іноді менше у кілька разів.

Тільки за скромними підрахунками Індії щорічно відвідують більше 200 тисяч «медичних туристів». За цим показником Індія стоїть на другому місці після Таїланду. Уже зараз медичний туризм значний вклад в економіку Індії. Багатьом може здатися незручно, наприклад те, що більшість іноземців приїжджає з неблагополучних країн, де медицина не дозволяє провести ті чи інші операції. Ще однією негативно стороною розвитку такого туризму залишається те, що для більшості місцевого населення багато медичні послуги як і раніше залишаються недосяжними через їх вартості. Уряд намагається запевнити, що завдяки розвитку такого туризму і значного поповнення бюджету воно постарається вирішити багато внутрішніх проблем. Однак у кожному разі для туристів створені всі умови, щоб вони залишилися задоволені послугами індійських лікарів і заради цього створюються нові медичні центри та ведуться медичні наукові дослідження.

Індія продовжує проводити багатосторонню зовнішньоекономічну політику, спрямовану на взаємовигідне співробітництво. Особливу увагу уряд Індії приділяє торговельним відносинам зі своїми найближчими сусідами в Південній Азії: Шрі-Ланкою, Непалом, Бангладеш, М'янмою, Мальдівами, Бутаном і Пакистаном.

Країна входить до складу таких міжнародних організацій:

-Співдружність націй (Commonwealth of Nations);

-Шанхайська організація співробітництва (ШОС, SCO);

-Асоціація регіонального співробітництва Південної Азії (SAARC);

-Країни з швидкозростаючою економікою (BRICS);

-Член-засновник Руху неприєднання (NAM);

-Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН);

-Всесвітня торгова організація (WTO);

-Член-засновник Організації Об'єднаних Націй (UN).

Розглянемо докладніше участь Індії в тих організаціях і групах, в яких вона бере участь найбільш активно. Індія є членом Південно-Азіатського Угоди про регіональну співпрацю (SAARC), утвореного в 1985 р. Індія надала торгові пільги іншим членам Угоди SAARC шляхом скасування нетарифних бар'єрів для 2284 товарних позицій. Частка Індії у загальному експорті країн-членів SAARC становить приблизно 68,9%, а частка в імпорті товарів взаємної торгівлі - лише 14%. В результаті Індія має значне активне сальдо в торгівлі з країнами Південно-азіатського регіону, що перевищує 1,5 млрд. дол. США.

Індія є членом Організації по економічному співробітництву між Бангладеш, Індія, М'янма, Шрі-Ланкою і Таїландом (BIMST-ЄС). У нинішньому вигляді ця Організація була сформована в грудні 1997 р. Створення BIMST-ЄС є важливим елементом зовнішньоекономічної політики Індії, орієнтованої на співпрацю з країнами Південної і Південно-Східної Азії (Look East Policy). Під час першої зустрічі міністрів торгівлі країн-учасниць було заявлено про необхідність трансформувати BIМSТ-ЄС Угоду про вільну торгівлю, а серед основних напрямків співпраці були названі сприяння торгівлі, збільшення обсягу інвестицій та заохочення технічної кооперації між державами-членами. Тим не менш, економічне співробітництво в рамках BIMST-ЄС поки що залишається на низькому рівні.

Індія продовжує активно брати участь у співпраці з Асоціацією регіонального співробітництва з країнами Індійського океану (Indian Ocean Rim Association for Regional Coorepation - IOR-ARC), яка була створена у 1097 р. 15 країнами-учасницями. Серед них Індія особливо виділяє африканські країни як один з перспективних секторів індійського експорту. Основними цілями IOR-ARC є забезпечення безпеки вантажів при морській транспортуванні, забезпечує 90% зовнішньої торгівлі країн-учасниць IOR-ARC, а також збільшення обсягів взаємної торгівлі шляхом створення регіонального торгового блоку подібно Форуму азіатсько-тихоокеанського економічного співробітництва (АРЕС) або ASEAN.

Індія приймає активну участь у роботі Конференції з торгівлі і розвитку ООН (UNCTAD). ООН розглядається урядом країни як організація, функціонування якої спрямоване на економічний і соціальний розвиток усіх держав світу, в найбільшою мірою відповідає потребам країн, що розвиваються, і надає їм можливість озвучувати свою позицію з ключових питань розвитку світової економіки, у тому числі з питань взаємодії з СОТ.

Найбільш відома і сильна економічна група країн, до якої входить Індія - це, зрозуміло, група країн БРИКЮ.

БРИКЮ (англ. BRICS) - група з п'яти швидко розвиваються: Бразилія, Росія, Індія, Китай, південно-африканська Республіка (Brazil, Russia, India, China, South African Republic).

Скорочення BRIC було вперше запропоновано Джимом О Нейлом, аналітиком Голдман-Сакс в листопаді 2001 року в аналітичній записці банку. У зв'язку з приєднанням ПАР до BRIC 18 лютого 2011 року, за заявою індійського міністра фінансів з цього часу група стала носити назву BRICS. На думку Голдман-Сакс, до 2050 року сумарно економіки країн групи за розміром перевищать сумарний розмір економік найбагатших країн світу (Великої сімки).

Послідовність букв у слові визначається не тільки милозвучністю, але й тим, що саме слово в англійській транскрипції BRICS дуже схоже на англійське слово brick - «цеглина», таким чином, даний термін використовується як позначення групи країн, за рахунок зростання яких багато в чому буде забезпечуватися майбутній зростання світової економіки і фондових ринків зокрема.

Голдман-Сакс не припускав наявність координації економічних політик між країнами BRIC. Тим більше не передбачалося, що країни BRIC утворюють певний економічний блок або офіційну торговельну асоціацію, як Європейський союз. Однак, з часом з'явилися ознаки, що «чотири країни БРІК прагнуть сформувати політичний клуб» або «союз», і таким чином перетворити свою зростаючу економічну владу в більшого геополітичного „вплив“». Один з недавніх ознак - саміт міністрів закордонних справ країн в 2008 в Єкатеринбурзі, а також саміт глав країн-членів BRICS (на той момент ще BRIC) 2009-го року там же.

Члени BRICS характеризуються як найбільш швидко розвиваються великі країни. Вигідне становище цим країнам забезпечує наявність у них великої кількості важливих для світової економіки ресурсів, які розподілені між країнами наступним чином.

-Бразилія - багата сільськогосподарською продукцією

-Росія - найбільший у світі експортер мінеральних ресурсів

-Індія - дешеві інтелектуальні ресурси

-Китай - володар дешевих трудових ресурсів

-Південно-Африканська республіка - природні ресурси

Це головні ресурси, на які спираються економіки цих країн. Висока чисельність населення країн обумовлює дешевизну праці в них і, відповідно, високі темпи економічного зростання.

Країни БРИКЮ зацікавлені у справедливому багатополярному світопорядку, заснованому на верховенстві міжнародного права, рівноправності, взаємоповаги і співпраці. Вони дотримуються подібної позиції щодо необхідності реформування ООН, вважаючи, що ця організація має "більш результативно реагувати на сучасні глобальні виклики". Держави БРИКЮ підтримують прагнення Бразилії та Індії відігравати більш вагому роль в ООН.

У квітні 2010 р. на що проходив у столиці Бразилії Другому саміті БРИКЮ лідери держав-учасників знову висловили зацікавленість у посиленні координації дій по захисту своїх інтересів, насамперед у питаннях переходу до нової фінансової архітектури, зміцнення міжнародних фінансових інститутів і створення передбачуваною і диверсифікованої міжнародної системи в цілому.

Послідовні у своїй позитивній оцінці перспектив "чудової четвірки" експерти Goldman Sachs. У статті в The Times від 23 червня 2009 р. "батько" BRICS (на той момент все ще BRIC) Джим о'нілл підтвердив незмінність думки про те, що до 2027 р., тобто менше ніж через 20 років, ВВП Китаю може зрівнятися з ВВП Сполучених Штатів, а сукупний ВВП країн BRIC зрештою здатний зрівнятися з ВВП "великої сімки". Аргументуючи свою точку зору, він пише: "зокрема, дозволяє нам так думати той факт, що за сім років, що пройшли з того моменту, як я придумав цей акронім, економіки трьох з чотирьох країн BRIC - Китаю, Індії і, що важливо, Росії, виросли сильніше, ніж ми припускали... В загальному і цілому БРІК розвивається так, як ми передбачали, і криза цьому тільки сприяє". У 2010 р., вважає Джим о'нілл, країни BRIC будуть забезпечувати весь зростання світового ВВП. Китай вже обігнав Німеччину і збирається в 2010 р. обігнати Японію. ВВП інших країн групи або вже більше канадського, або перевершить його найближчим часом.

Експерти відомої аудиторської і консалтингової компанії PricewaterhouseCoopers, вважають, що у найближчі роки можна очікувати "геополітичну революцію", коли на зміну традиційним лідерам - індустріальним державам Заходу (США, Японії, Німеччини, Франції, Великобританії, Італії та Канаді), об'єднаним в G7, прийдуть країни з ринками, що розвиваються (emerging markets) - Китай, Росія, Індія, Бразилія, Мексика, Індонезія і Туреччина, об'єднані у нову групу E. За оцінкою PricewaterhouseCoopers, група Е7 зрівняється з G7 за сукупним ВВП до 2019 р., а до 2030 р. перевершить "велику сімку" на 30%. Через два десятиліття світовий рейтинг за економічною могутністю буде виглядати так: Китай, США, Індія, Бразилія, Росія, Німеччина, Мексика, Франція і Великобританія.

Індія є другою в групі після Китаю за чисельністю населення і трохи йому поступається. Високі темпи приросту населення і відсутність програм за демографічним стримування аналогічних проведеним у Китаї, створюють передумови того, що Індія може стати найбільш населеною країною світу.

Це дозволяє зробити прогноз, що Індія зіткнеться з скороченням населення працездатного віку пізніше, ніж інші країни BRICS, і швидше за все, зможе в найближчі 30 років розвиватися більшими темпами, ніж будь-яка інша країна з групи BRICS. За прогнозами Всесвітньої організації праці, до 2020 року в Індії буде 116 мільйонів працездатних громадян, а в Китаї - 94 мільйони.

У минулому році Індія була дуже приваблива для інвесторів, однак частина інвесторів скорочують свою присутність на фондовому ринку. Їх занепокоєння викликали непопулярні заходи уряду в надії приборкати інфляцію. Зараз фондовий ринок Індії самий непередбачуваний з країн BRICS.

Зараз Індія конкурує з Китаєм у галузі енергетичних ресурсів в Південно-східній Азії. Обом стрімко зростаючим країнам необхідні енергоресурси. Індія активно співпрацює з Іраном в цій сфері, бере участь у розробці родовищ у Венесуелі.

Хоча в Індії як і раніше важко займатися бізнесом, деякі транснаціональні компанії зробили на нього велику ставку в надії отримати вигоду. General Motors і Motorola збираються будувати заводи на заході і півдні Індії, Південно-корейська Posco і голландська Mittal Steel оголосила про плани заснувати потужні металургійні комбінати на сході країни, де індійська компанія Reliance скоро побудує одну з найбільших у світі електростанцій.

 

Безопасность при общении с садху

Святость все еще распространена в Индии - это повседневная и повсеместная индийская реальность. В большинстве индуистских семей, в магазинах и офисах, в мастерских и на фабриках, на полях и огородах вы найдете алтари и святыни, и день, как заведено, начинается с почитания богов и учителей-гуру.

Для индуистов духовное просветление всегда являлось высшей задачей в жизни, единственной вещью, которая дает ей смысл и цель. Более того, просветление - это состояние бытия, которое в принципе достижимо каждым. Обычному человеку, тем не менее, нужно пройти много инкарнаций, чтобы стать просветленным, видеть Бога, стать единым с Абсолютом, слить свой ум с Космическим Сознанием - короче, чтобы стать святым. Но с незапамятных времен для людей, желающих достичь просветления в этой жизни, а не в следующих, был доступен кратчайший путь.

Те, кто следует быстрым путем - это садху, святые люди Индии. Тысячи лет они были вокруг. Когда-то их должно было быть гораздо больше, но даже сейчас в Индии все еще насчитывается от 4 до 6 миллионов садху, составляющих половину процента всего населения. Организованные в различные секты, они передают древнюю мудрость, метод йоги, которая есть соединение индивидуальной души и абсолютной Души вместе. Садху радикально отвергают мир, всецело фокусируясь на Высшей Реальности, лежащей за его пределами. Они обрывают все семейные узы, не имеют ни дома, ни имущества, носят минимальную одежду или не носят вообще, и едят скудную и простую пищу. Обычно они живут сами по себе, на обочине общества, и проводят свои дни в поклонении выбранному божеству. Некоторые проводят магические ритуалы, чтобы выйти на контакт с богами, другие практикуют сильные формы йоги и медитации, чтобы увеличить свою духовную силу и достичь мистического знания. Живое общение с этими великими сущностями - садху, может стать для вас потрясающим духовным переживанием и неизмеримо ценным человеческим опытом.

Иногда непроницаемые лица садху кажется угрюмыми, но за этой неподвижностью кроется великое сострадание ко всему миру,

трудная духовная работа и сосредоточенность на трансцендентном.

Живое общение с этими неземными сущностями может стать для вас потрясающим

духовным переживанием и неизмеримо ценным человеческим опытом.

Помните о том, что пытаясь наладить контакт с садху, вы вступаете в область религии, которая священна для любого индуиста. Индия – традиционная страна с очень развитой древней культурой. Уважайте местные обычаи, стиль жизни и нормы поведения. Индусы строго соблюдают религиозные предписания в отношении одежды, жилища, храмов, святых людей, общения между полами. Не носите слишком открытую одежду. Руки у женщин должны быть закрыты по локоть. Исключите из своего гардероба мини-юбки, шорты, тонкие обтягивающие брюки. Общайтесь со всеми не зависимо от социального статуса собеседника сдержанно и вежливо. Если вы не хотите потерять уважения индийцев никогда не проявляйте фамильярности и несдержанности. При посещении храмов и жилищ обязательно снимайте обувь. Обходите храмы, ступы, лингамы и другие религиозные сооружения только по часовой стрелке. Учтите, что не все индуистские храмы открыты для посещения иностранцами (об этом как правило сообщает табличка у входа в храм). Не стесняйтесь расспрашивать о правилах поведения и обычаях у индусов или у более опытных товарищей.

К сожалению нужно сказать и о том, что не все индусы, выглядящие как садху, странствующие гуру, духовные учителя, мастера просветления и медитации являются таковыми. Некоторые из них просто ряженые корыстные попрошайки или мошенники. Естественно любая религиозная традиция  существует за счет добровольных пожертвований и будет вежливым при расставании с садху оставить подношение в виде некоторой суммы денег на ваше усмотрение, но не менее 50-100 рупий (1-3 доллара). Если же при разговоре с «садху» вы чувствуете прессинг с его стороны или слишком навязчивые предложения оставить пожертвования, или  вам не нравится сальный взгляд, направленный на вашу подружку или вы просто чувствуете недоверие к этому человеку – вы полностью вправе вежливо с ним распрощаться. Знайте и о том, что некоторые «псевдо-садху» владеют довольно изощренными способами опустошения карманов наивных туристов, используя для этой цели вербальное внушение, гипноз, телепатию и даже отравление тяжелыми наркотиками, подсыпанными в пищу без вашего ведома. Нет другого способа отличить настоящего садху от «ряженого» кроме того, как использовать свою интуицию и здравый смысл, ну и, конечно, личный опыт, который вы приобретете в поездке по этой великой стране. Тем более глупо шарахаться от всех индусов, помня о "советах бывалых", коими полон наш российский Интернет - просто сохраняйте во всех ситуациях здравомыслие и будьте внимательны к ситуациям и людям, окружающим вас.

Чилом – это трубка большого диаметра и при каждой затяжке в легкие врывается огромное количество

каннабиола (психоактивное вещество, содержащееся в листьях конопли),

количество которого способно снести в космос даже слона.

В Индии существует традиция «прасада» - это освященный дар, который садху преподносит посещающим его мирянам. Это может быть стакан чая, печенье, халва, изюм, фрукты, четки или нить, повязываемая на руку. Если вы не хотите есть прасад по любым причинам - не отказывайтесь его принимать, но есть его тут же не обязательно - возьмите его с собой.

В качестве прасада часто выступает трубка (чилом) с гашишем, которая раскуривается мирянами вместе с садху. Хотя гашиш официально запрещен в Индии, но на ритуальное курение странствующими аскетами и их последователями такого прасада полиция обычно смотрит сквозь пальцы – тем не менее, лучше избегать участия в такого рода религиозных ритуалах. Курение чилома –  ритуал, требующий некоторого предварительного навыка. Дело в том, что чилом – это трубка большого диаметра и при каждой затяжке в легкие врывается огромное количество каннабиола (психоактивное вещество, содержащееся в листьях конопли), количество которого способно снести в космос даже слона. Особенно тяжело новичкам дается раскуривание такой трубки то есть поджигание смеси и первые затяжки. Кстати, как правило, именно раскуривание чилома по традиции достается наименее авторитетным членам духовного собрания, то есть в нашем конкретном случае это будете именно вы. Если вы не уверены в благополучном для себя исходе такого мероприятия, то лучше вежливо и со смирением откажитесь от трубки, ни кто вас за это не осудит – это лучше, чем обдолбаться до усрачки и потом часами сидеть с вытаращенными глазами, будучи не в силах даже пошевелится и пускать слюни себе на грудь при этом слушая хихиканье и смешки укуренных саду, которых наверняка сильно позабавит зрелище распавшегося на атомы белого туриста.

Если вы серьезно намерены постигнуть великую культуру и религию Индии, то проявляйте понимание местных проблем, никогда не выказывайте раздражения, или высокомерия. Выучите несколько ходовых фраз на хинди, а еще лучше выучите хинди хотя бы на разговорном уровне (особенно это относится к тем, кто хочет провести в Индии пару лет) - это откроет вам сердца индийцев и многие двери во всех смыслах. Кстати в Москве при индийском консульстве существуют бесплатные и качественные курсы языка хинди, открытые для всех желающих. Желаем удачи в вашем путешествии. Мир всем.

 

 

Безопасность на море

 

В последнее время с увеличением потока туристов из России в Гоа резко возросло количество несчастных случаев на море. В связи с этим несколько предупреждений:

1. На пляжах в Гоа очень сильная отливная волна, поэтому в любое время года не заплывайте далеко, особенно в вечернее время - время отлива.

2. В Гоа существуют очень сильные сезонные течения. В период с июня по сентябрь купание вообще небезопасно из-за больших волн и сильных течений, уносящих от берега. В это время лучше всего заходить в воду не дальше, чем по пояс или, если вы плохо держитесь на воде, не купаться вообще.

3. Помните о том, что водная стихия - одна из национальных индийских фобий и даже многие гоанские рыбаки не умеют плавать! В случае проблем на воде в Индии никто и никогда не придет вам на помощь (многократно проверено на печальных опытах)! По этой же причине индусов бесполезно спрашивать обо всем, что касается пляжей, воды, морских опасностей, течений и купания. Заход в воду по колено по индийским меркам уже сам по себе великий подвиг и на купающихся туристов они смотрят как на безумных чудаков.

4. Помните о том, что алкоголь, наркотики и перегрев на пляже - смертельная опасность в воде!

5. Никогда не купайтесь рядом со скалами.

6. На пляже никогда не выпускайте детей из вида.

7. В морях всего мира водятся потенциально опасные животные и рыбы. Гоа в этом смысле не исключение. Здесь встречаются медузы, многоножки, морские змеи, некоторые виды ядовитых рыб, скаты, мурены - ни одна из этих тварей не является смертельно ядовитой и встречаются они относительно редко, но для людей с повышенной чувствительностью или аллергической реакцией даже укус безобидной пчелы может создать серьезную угрозу здоровью. Поэтому будьте осторожны при купании на диких удаленных пляжах; будьте внимательны к тому, что окружает вас в воде. Никогда не трогайте незнакомых морских созданий - рыб, медуз, насекомых и т.д.

8. Тщательно обрабатывайте ранки, укусы, царапины полученные на пляже или в воде.

9. Если вы любите нырять с открытыми глазами то пользуйтесь очками или маской.

10. Индия - тропическая страна, поэтому естественно там водятся ядовитые насекомые, змеи, жабы. Со всеми этими милыми созданиями можно встретится и на пляже. Не лезьте без нужды (так же и по нужде) в заросли и кусты, особенно в сезон дождей. Смотрите под ноги на лесной прогулке.

11. Некоторые пляжи Гоа заражены паразитами. Не лежите на голом песке - подстилайте полотенце, и не ходите по пляжу без обуви. Если же спустя некоторое время по возвращении из Индии домой вы обнаружили у себя под кожей вздутия, узелки или продолговатые образования, которые к тому же медленно перемещаются - не впадайте в кому и панику (хотя выглядит это ужасно, вспомните фильм "Чужой") и не пытайтесь извлечь своих новых друзей самостоятельно, как это описано в смешной книге Уильяма Сатклиффа "А ты попробуй" - так вы можете занести дополнительную инфекцию и усугубить проблему. Обратитесь к врачу - вам потребуется небольшое хирургическое вмешательство и последующий курс медикаментов, который изведет мелкое потомство этих тварей, не поддающееся поштучной экстрадиции из вашего организма.

12. При возникновении серьезных проблем и угрозе жизни не тратьте время на вызов неспешной индийской скорой помощи и поиски местного врача - хватайте первый попавшийся транспорт и поезжайте в ближайший крупный госпиталь где вы сможете получить квалифицированную (по индийским меркам) помощь.

13. На пляжах Гоа можно встретить множество бродячих собак. Все они очень милые создания однако не стоит их гладить или кормить с рук. Если собака дружелюбно лизнула вам руку - немедленно вымойте ее в океане, а затем, по возможности не откладывая протрите это место спиртом, одеколоном или крепким алкоголем. Особенно актуальны эти меры, если на коже имеются ранки и др. повреждения. Если собака вас укусила - сделайте то же самое, а затем не откладывая обратитесь в госпиталь для проведения обязательного курса уколов от бешенства. Бешенство - тяжелейшая болезнь, сопровождающаяся агрессивным помрачением сознания с гарантированно смертельным исходом, при этом последние дни вашей жизни вы проведете в неприглядной вывернутой позе которую принимает тело вследствии мучительного спазма мускулатуры. Все вышесказанное относится к укусам обезьян, кошек, грызунов, кротов, кроликов, любых диких животных и даже людей!

14. Нигде и никогда (это касается не только Индии) не ешьте непровареную рыбу во избежании заражения трудновыводимыми морскими паразитами или отравления токсинами которые содержатся в сырых морепродуктах. Мировую манию по поводу так называемого суши (мизерные порции полусырой рыбы и риса в виде рулетов) можно объяснить только массовым помрачением сознания и агрессивной рекламной кампанией.

 

И напоследок хочется заметить: не превращайте разумные меры безопасности в паранойю - Гоа посещают десятки тысяч людей, которые весело проводят там время, купаются, загорают и радуются жизни, при этом почти все возвращаются здоровыми и отдохнувшими. Следуйте нашим советам и собственному благоразумию и шансы на омрачение вашего отдыха будут минимальными.

 

 

 

Dont worrt, be happy

 

 

Здоровье

 

Индия субтропическая страна, поэтому кошмарные болезни типа желтой лихорадки, чумы и т.п. не распостранены. Индия не входит в число стран, для посещения которых прививки обязательны. Тем не менее вы можете их сделать, если вы отправляетесь туда на долгий срок (год и более). Вообще миф о "грязной и заразной Индии" сильно преувеличен. Но будет нелишним соблюдать во время поездки строгие гигиенические правила.

Прививки - Если вы едете в Индию на долгий срок, то имеет смысл сделать прививки от Тифа и Гепатита А. В Москве это можно сделать в прививочном центре на Кузнецком мосту. Для этого вам придется полдня стоять в очереди в грязном коридоре вместе с неунывающими молдованами и украинцами, едущими на заработки в Африку. Долгое ожидание будет скрашиваемо историями о том, что "... а уот у прошлом году случай був - Мыколу муха Це-Це укусила..." и т.д. о том как Микола долго само-лечился чистым спиртом и аспирином. После долгого ожидания вам закатят два глубоких внутримышечных укола в предплечье, отберут паспорт и пошлют оплачивать выписанную квитанцию (около 80 долларов) в ближайшую Сберкассу, где вам придется отстоять еще одну очередь, борясь с тошнотой и головокружением, которые бывают у многих, как реакция на вакцины. После этого вы приносите оплаченную квитанцию в прививочный центр и вам возвращают паспорт со словами: "И чего все в эту Индию ездють...? Все ездють и ездють..."

Можно те же две прививки сделать и в Индии в делийском медицинском центре за 60 долларов - немецкая вакцина.

 

East West Medical Center,

B-28 Greater Kailash, Part-I,

New Delhi 110 048,

tel. 2629 3701, 2629 3702, 2629 3703

 

Делают все очень хорошо, недорого и вежливо. В этот же медицинский центр можно обращаться в случае болезней, травм и любых проблем со здоровьем. Проверено Ача Бабой лично и неоднократно.

Малярия - принимайте профилактическое средство Делагил, его можно приобрести в любой аптеке в Москве.

 

 

Dont worry, be happy

Этот забавный рисованный лубок из необъятного творческого наследия хиппи, с 60-х годов обживающих Индию,

изданный в виде открытки, как нельзя лучше иллюстрирует состояние несчастного туриста,

страдающего поносом в сортире дешевого делийского отеля.

 

 

Кишечные инфекции, тиф, гепатит А - во избежание заражения тщательно соблюдайте правила личной гигиены, следите за тем, что вы едите и особенно пьете. Можно сделать прививки (см. выше).

Еда (можно) – любая свежеприготовленная термически обработанная (вареная, жаренная, тушеная) пища. 

Еда (нельзя) – салаты из свежих овощей, фруктовые салаты, сырое молоко, мясо, курица и рыба в любом виде (кроме Гоа, где санитарные стандарты выше, чем в остальной стране), фрукты с которых нельзя снять шкурку, например виноград, сухофрукты, мороженное кустарного приготовления. Помните о том, что в Индии ветеринарный контроль мясной и молочной пищи отсутствует как явление в принципе, а поедание мяса домашних животных может стоить вам заболеванием кошмарными болезнями от токсоплазмоза, бруцелеза до паразитной инвазии, грозящей полной инвалидностью и даже смертью.

Питье (можно) – минеральная вода в фабричной упаковке (выпивайте не менее 2 бутылок по 1,5 литра в день в зимний сезон и 4 бутылки в жаркий сезон во избежание обезвоживания), кипяченые напитки (чай, кофе), прохладительные напитки фабричного изготовления (Pepsi – Cola - Fanta).

Питье (нельзя) – водопроводную воду!, свежие фруктовые соки, молочные коктейли, напитки со льдом. 

Если вы все-таки заболели кишечной инфекцией (симптомы – расстройство кишечника в сочетании с лихорадкой и высокой температурой не проходящее в течение 3 дней) не занимайтесь самолечением и не принимайте самостоятельно никаких лекарств, не пользуйтесь средствами народной и аюрведической медицины. Обратитесь в ближайшую платную клинику для консультации с врачом и сдачи анализов. Платная медицина в Индии дешева и качество ее на достаточно высоком уровне, экспресс анализы делаются в течение часа, лекарства очень эффективны. После установления точного диагноза строго следуйте указаниям врача по приему прописанных лекарств. Правильное лечение избавит вас от болезни в течение 3 – 4 дней.

Бешенство - избегайте контакта с собаками, кошками и особенно с дикими животными типа бурундучков, обезьян (кошмарные твари, но это всего лишь мое личное мнение), сусликами, кротами, крысами, мышами и т.п. Никогда не кормите никого с рук! Если вас покусали братья наши меньшие обязательно! обратитесь к врачу для проведения курса профилактических уколов от бешенства. Бешенство без соответствующего лечения - смертельная неизлечимая болезнь. К тому же курс уколов от бешенства сам по себе сильно не полезен для здоровья. Так что, увы! - ЛЮБИТЕ ЖИВОТНЫХ НА РАССТОЯНИИ!

Глисты и проч. паразиты - по возвращении из Индии сдайте анализы и по необходимости проведите курс антигельминтового лечения (вот как я завернул, но не пугайтесь - это всего лишь несколько таблеток).

СПИД, Гепатит В и С, Герпес, половые инфекции – избегайте случайных сексуальных связей, как среди индийцев, так и среди туристов, (идеальный вариант – никакого секса во время путешествий; или менее безопасный, но все же приемлемый вариант – в отпуск “со своим самоваром”), пользуйтесь презервативами, не делайте массаж, зуболечение, пирсинг и татуировки и т.п. если вы не уверены в стерильности оборудования; для инъекций пользуйтесь только одноразовыми шприцами.

Кожные инфекции, грибок, подкожные паразиты - ни ходите босиком, особенно там, где много животных, а в Индии они везде. В храмах, где необходимо снимать обувь, одевайте носки. Пользуйтесь только своими средствами личной гигиены. Некоторые удаленные пляжи в Гоа заражены паразитами и инфекциями, наведите об этом справки у знакомых.

 

 

 

Не пугайтесь индийского хаоса - все не так страшно, как кажется на первый взгляд. Не впадайте в панику - просто индусов очень много но большинство из них очень милые люди.

 

 

Криминал

 

Индия – страна с низким уровнем насильственной преступности.

Тем не менее в политической жизни страны присутствуют такие явления, как политический терроризм, межобщинные и межрелигиозные конфликты. Воздержитесь от посещения районов, где политическая ситуация нестабильна: Кашмир, Ассам, Юго-восточные Штаты, граничащие с Бангладеш. Не ходите в одиночку в дальние горные походы. Не оставляйте кошелек и документы на пляже. Местные жители приветливы и дружелюбны, однако часты случаи мелких краж и воровства, мошенничества, сексуальных домогательств. В общении с незнакомцами соблюдайте разумную сдержанность. Не допускайте панибратского к себе отношения. Женщинам не следует ходить в малолюдных местах поздно вечером. Следите за своими вещами, особенно за паспортом, деньгами и авиабилетом, при утере которых обращайтесь по следующим телефонам:

Паспорт - российское консульство в Дели 9111 – 6873800, Бомбей 9122 – 3630403, Мадрас 9144 - 832320

Деньги - свяжитесь со своими друзьями в России и попросите их выслать вам деньги по каналам сети Western Union Москва – 095 - 1198250, 1198266, Дели – 011 – 3311122, Пуна – 627683

Авиабилет – в представительстве авиакомпании, услугами которой вы воспользовались, билет вам восстановят при предъявлении паспорта и заявлении об утере.

 

 

На индийских дорогах царит полная анархия. При этом и водители и пешеходы являют собою воплощенное дружелюбие и спокойствие. Как ни странно в итоге все приезжают по назначению.

 

 

Наркотики

 

Наркотики - (как местного производства - гашиш, гашишное масло, гашишная халва и сладости (бханг), опиум, героин, кетамин, грибы, датура (семена дурмана), так и импортируемые с Запада - LSD (бумага и капли), DMT и им подобные, а так же амфетамины, экстази, а так же различные сомнительного происхождения химические "коктейли" и т.д.) в Индии дешевы и доступны. Если вы имеете создающую огромные проблемы привычку употреблять их, следуйте разумным мерам предосторожности: никогда не покупайте наркотики у незнакомых людей на улице или на пляже, остерегайтесь обмана, суррогатов-подделок и полицейских агентов-провокаторов (полицейское провокаторство – явление, незаконное и малоизвестное в России, но совершенно легальное и широко распостраненное в ряде неразвитых стран, таких как США, Канада, Индия и д.р.). Имейте в виду, что индийское законодательство в отношении наркотиков очень суровое (сроки заключения до 30! лет) а индийские тюрьмы - не пятизвездочные отели. Если вас задержала полиция, постарайтесь уладить дело на начальном этапе при помощи “бакшиша” т.е. взятки.  Подробную справку на эту тему необходимо закончить серьезным предупреждением: 

 

 

!!! Наркотики в Индии официально запрещены законом !!!

За куплю, продажу, хранение и перевозку даже небольшого количества наркотических веществ предусмотрено наказание в виде нескольких лет лишения свободы. Приобретая наркотики всегда помните, что, особенно учитывая уровень “комфорта” индийских тюрем, стремление к маленьким радостям жизни может обернутся очень большим геморроем.

 

!!! Не возите наркотики через границу !!!

Наркотики в Индии дешевы и доступны. Отсюда у некоторых неокрепших душ может родиться опасный соблазн продолжить химический праздник дома или заработать немножко денюжек и окупить поездку и прихватить кой какой продукт с собой. Не делайте этого ни в коем случае! В аэропортах Дели и Москвы существуют очень хорошо подготовленные и технически оснащенные службы, проскочить мимо которых вам вряд ли удастся.

 

 

 

 

 

 

Этот путеводитель составил Ача Баба. 

Допускается цитирование материала с обязательной ссылкой на этот сайт http://achababa.ru  

Если вы хотите принять участие в приключенческих экспедициях в Индию и Западный Тибет в компании с Ача Бабой то читайте описания программ  здесь

Все о чем здесь написано - достоверно и  проверено на личном опыте автора. 

Если вам понравилось, то, что вы здесь увидели, то порадуйте старика и поддержите автора сайта 

в его работе - шлите отзывы, объявления и любые материалы на индийскую тему по адресу achababa@yandex.ru 

Особенно приветствуются отчеты о ваших индийских приключениях, которые непременно будут размещены в разделе "Наши трипы" 

 


ВИСНОВКИ

На основі проведеної роботи можна зробити висновки, що Індія має різноманітне й багате природне середовище. Індія – країна давньої культури. Тут знаходиться безліч історико-архітектурних і релігійних пам’яток, музеїв і приватних колекцій. Серед них виділяється мавзолей Тадж-Махал, Золотий храм (Амритсар), Золотий храм Шиви у Варанасі тощо. Проте туризм у цій країні розвинений порівняно слабо: місцевий – внаслідок бідності населення, міжнародний – через відсутність відповідної інфраструктури.

Основні результати дипломної роботи полягають у наступному:

Визначено, що туризм має велике значення і для економіки багатьох країн світу і для кожної людини індивідуально, тому внесок туризму в господарське життя важко переоцінити. Він  відіграє значну роль у залученні до бюджету країни валютних надходжень, демократизації суспільства, підвищенні культурного рівня людей, сприяє налагодженню взаєморозуміння та довіри між країнами й народами і є по суті складовою сучасних міжнародних відносин.

Аналіз сучасного рівня розвитку туристичної індустрії Індії показав, що на долю Індії приходиться близько 45% усіх туристичних прибуттів у країни Південної Азії і більш 70% валютних надходжень від туризму регіону. В структурі туристичного комплексу Індії найбільш питому вагу в загальній вартості наданих послуг займають такі види туристичної сфери як екскурсійний туризм (31%); відпочинок на озерах, морях у горах (10%); лікувально-оздоровчий туризм (15%).

Визначено основні передумови розвитку і розміщення культурно-історичних ресурсів, серед яких чинне місце займають історичні, демографічні та соціально-економічні передумови.На розвиток культурно-історичного потенціалу позитивно вплинули історичні передумови, що сформували величезний масив пам'яток культури, демографічні та соціально-економічні – виступають як фактори впливу на підтримуючу основу туризму – народне господарство.

Індія належить до найперспективніших рекреаційно-туристичних країн не лише Азійського макрорегіону, а й усього світу. У цілому в Індії можна виокремити 4 туристичні області: Північну, Східну, Західну і Південну. Вони різняться всім комплексом рекреаційних умов і ресурсів - від природних до культурно-історичних.

Дослідження культурно-історичних ресурсів країни привели до висновку, що Індії багата на культурну спадщину. Серед основних об’єктів туристичного інтересу відносно культурно-історичного туризму єДжамму і Кашмір, Ладакх, Пенджаб, золотий трикутник - Делі - Агра Джайпур (найвідоміша і найпопулярніша екскурсія), Кхаджурахо, Мумбай (Бомбей), Гуджарат, Ченнаї (Мадрас). Варто відмітити, що місце культурно-історичним пам’яткам знайшлося і на морських курортах Індії, таких як Гоа, що дає змогу краще розвивати культурно-історичний потенціал країни.

Індійська культура посідає одне з чільних місць в історії світової культури. Вона характеризується грандіозними досягненнями протягом більш ніж тритисячолітнього періоду розвитку. У Індії історично склалися райони, що відрізняються по соціально-культурних особливостях способу життя населення. Ця різноманітність є хорошою основою для розвитку пізнавального етнографічного туризму.

Основними проблемами розвитку туризму Індії є економічні та проблеми природного характеру. Однак, незважаючи на ряд проблем, туризм є високорентабельним і прибутковим, на основі чого можна зробити висновки про те, що рекреаційно-туристичний комплекс країни, зокрема й культурно-історичні ресурси мають значні перспективи  розвитку.В найближчі десять років Індія вийде на третє місце в світі по популярності серед туристів.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1.  Про туризм : Закон України. - Відомості Верховної Ради України

(ВВР), 2004, N 13, ст.180.

  1.  Basham, A. L. (2000). The Wonder That Was India. South Asia Books. ISBN 0-283-99257-3.
  2.  «Census of India 2001, Data on Religion». Census of India. Архіворигіналуза 2013-06-23. Процитовано 2007-11-22.
  3.  «India», Oxford English Dictionary, second edition, 2100a.d. Oxford University Press.
  4.  Александрова А.Ю. Международный туризм. – М.: Аспект Пресс, 2001. – 464 с.
  5.  Биржаков М.Б. Введение в туризм. – СПб.: Герда, 2001. – 320 с.
  6.  Виноградська Алла  . Туризм   та його етичні принципи.//  Український  і  промисловець. – 2000р. - №4. – ст.16-19.
  7. Галкина Т.А., Красновская Н.А. Италия. Серия "У карты мира".- М.:Мысль,1985.
  8.  Генш К. Курорты мира. – М.: Восток – Запад, 2007. – 347 с.
  9.  Греченко В.А, Чорний У.В., Кушнерук В.А., Режко В.А. Історія світової та української культури: Підручник для вищ. закл. освіти. – К. Літера, 2000. – 54-57 с.
  10.  Гуляєв В.Г. Організація туристичної діяльності. – М.: Нолидж, 1996. – 312 с.
  11.  Довгань Г.Д. Країнознавство. – Харків: Ранок, 2007. – 480 с.
  12.  Дубович І. Країнознавчий словник-довідник. – Львів: Панорама, 2003. – 580 с.
  13.  Економічна і соціальна географія світу / за ред. Кузика С.П. – Львів, 2002
  14.  Капица С. Модель роста населения земли и экономическое развитие человечества.// Вопросы экономики, 2005, №12, с.85-106
  15.  Країни світу. Словник-довідник. – К., 2002.
  16.  Кузик С.П. - Географія туризму.
  17.  Мальська М.ПКраїнознавство, Видво 2012 р
  18.  Мальська М.П., Худо В.В., Цибух В.І. Основи туристичного бізнесу. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 272 с.
  19.  Масляк П.О. Країнознавство. – К.: Знання, 2008. – 292 с.
  20.  Масляк П.О. Рекреаційна географія: навч.посіб. – К.: Знання, 2008. – 343 с.
  21.  Менеджмент туризма: Экономика  туризма: Учебник.- М 50 М. Финансы и статистика, 2001.-320с.
  22.  Мировая экономика/Под ред.В.К.Ломакина/ И.П.Васильева, Н.Н.Котляров, В.К.Ломакин, др.Портной А.М.и.– М.:Изд.центр"Анкил", 2005.– 258с.
  23. Навколо світу. – 2003. - №15.
  24.  Основные тенденции в экономике Индии // БИКИ, №6 – 2004 с. 4-5, 16
  25.  Парубій Христина. Шувар Сихів-інфо. - 2012. - №64. - С.7
  26.  Погорлецкий А.И. Экономика зарубежных стран:Учебник.– СПб.:Изд-во Михайлова В.А., 2004.– 491с.
  27.  Рашковский Е. Индия: как цивилизация // МЭ и МО, №3 - 2005 с.
  28.  Романов А.А. Географія туризму. – М.: Радянський спорт, 2003. – 464 с.
  29.  Романов А.А. Закордонне туристичне країнознавство. – М.: Радянський спорт, 2001. – 359 с.
  30.  Ростов Є.Ф. Економіка країн світу:Довідник.– К.:Картографія,2005.
  31.  Семенов В.І. Туризм в Індії. – К., 2004.
  32.  Сенин В.С. Організація міжнародного туризму. – М.: Фінанси та статистика, 1999. – 400 с.
  33.  Топчієв О. Г. Основи суспільної географії. – Одеса, 2004.
  34.  Філіпенко А.С. Економіка зарубіжних краін:Пiдручник/За ред.А.С.Фiлiпенка.– К.:Либiдь,2001.– 416с
  35.  Циганкова Т.М. Міжнародна торгівля:Навч.посібник/ Т.М.Циганкова, Л.П.Петрашко, Т.В.Кальченко.– К.:КНЕУ, 2001.– 488с.
  36.  Чорненька Н.В. Організація туристичної індустрії. – К.: Атіка, 2006. – 264 с.
  37.  Энциклопедия стран мира. – М.,2004
  38.  Юрківський В.М. Регіональна економічна і соціальна географія. Зарубіжні країни: Підручник. – К.: Либідь, 2001. – 416 с.

Інтернет – ресурси

  1.  AllTravels.com.ua - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.alltravels.com.ua/
  2.  Courts Informatics Division, National Informatics Centre, Ministry of Comm. and Information Tech. Процитовано 2007-08-08- [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// indiacode.nic.in
  3.  Pandia. Энциклопедия знаний - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.pandia.ru
  4.  Индостан - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.indostan.ru
  5.  Іднійський портал - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.iloveindia.com
  6.  Інофірмація Всесвітньої організації по туризму // www.touer.com
  7.  Мережа туристичних агенцій OrangeTour. - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://orangetour.com.ua
  8.  Стаття А.Сичева - [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://indonet.ru
  9.  Туристичний портал Белорусії «Все Путевки» - [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://news.vp.by


Додаток А

Індія на карті світу


Додаток Б

Динаміка структури нововведених площ готельного фонду в світі в розрізі основних функціональних форм, од.

Роки

Готелі

Санаторії

Туристичні бази

Туристичні мегакомплекси

Інші

1985

159

44

9

2

140

1992

166

52

12

3

158

1998

184

48

10

3

167

2004

188

50

10

4

171


Додаток В

Рівень людського розвитку окремих країн та груп країн

Країни та групи країн

Тривалість життя, років

Писемність дорослого населення,%

Частка населення,що охоплене навчанням,%

Душовий ВВП дол. США

Індекс людського розвитку

Місце в світі

Новергія

78,4

99

87

28433

0,939

1

Австралія

78,8

99

96

24574

0,936

2

Канада

78,7

99

97

26251

0,936

3

США

76,8

99

95

31872

0,934

6

Словенія

73,1

99

76

10591

0,831

35

Угорщина

71,1

99,3

81

11430

0,829

38

Польща

73,1

99,7

84

8450

0,828

38

Білорусь

68,5

99,5

77

6876

0,782

53

Росія

66,1

99,5

78

7473

9,775

55

Румунія

69,8

98,0

69

6041

0,772

58

Бразилія

67,5

84,9

80

7037

0,750

69

Україна

68,1

99,6

77

3458

0,742

74

Туреччина

69,5

84,6

62

8380

0,735

82

Китай

70,2

83,5

73

3617

0,718

87

Індія

62,9

56,6

56

2248

0,571

115

Нігерія

51,5

62,6

45

853

0,455

136

Високорозвинені країни

78,0

99

94

26050

0,928

Країни Сх. Європи та СНД

68,5

98,6

77

6290

0,777

Країни, що розвиваються

64,5

72,9

61

3530

0,647

Весь світ

66,7

79,2

65

6980

0,716

Додаток Г

Золотий храм в м. Амритсар


Додаток Д

П'ятнична мечеть в місті Делі


Додаток Е

Мечеть Тадж Махал (м.Агра)


Додаток Ж

Палац Лотоса (м. Хампі)


Додаток З

Базиліка Бом Хесуса в Старому Гоа




1. А. Александрова 004 Киелi жерлерге бару ма~сатымен жасалатын саяхат зиярат ету 005 Т~ра~ты т~рат
2. Метеорологические приборы и наблюдения Специальность- 130609 3 Оптическое и электронное оборудование
3. Контрольная работа- Типичные ошибки бизнес-плана
4. ~о~амды~ денсаулы~ са~тау Кафедра- Жалпы гигиена ж~не экология Курс- 2 Семестр- 4
5. на тему- Анализ рынка современных устройств на технологии MOLED дисплеев
6. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА ПО СЭГ ЗАРУБЕЖНЫХ СТРАН КУРС ОЗО ВАРИАНТ 1 1
7. Восьмиосная цистерна для перевозки нефтепродуктов
8. Цифровая подпись
9. цвет апельсина bu~ жёлтый cr~n тёмножёлтый желтоватокоричневый gls 1 зелёный о живой зелени; 2 лит.html
10. Тема 11. Продуктовая стратегия туристского предприятия 11
11. Планета величиной с дом Памятник природы Степные участки по р
12. первых первичные консументы растительноядные животные непосредственно питающиеся автотрофами
13. екологічного ризику Медикоекологічний ризик розглядається як ймовірність виникнення захворювання на к.html
14. Вариант 3 Выполнил- Гиря А
15. Тема- У дружбі наша сила
16. Личностные особенности больных гипертонической болезнью
17.  Преобразователи- термопара BK ГОСТ 2
18. Відомство замінено словом
19. Экономика автомобильного транспорта
20. вживає поняття спілкування