Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Лабораторна робота 2 Дослідження розгалужених кіл методом вузлових потенціалів і методом накладання

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Лабораторна робота №2

Дослідження розгалужених кіл методом вузлових потенціалів і методом накладання

Мета роботи: експериментально перевірити розрахунок лінійного електричного кола методом вузлових потенціалів і методом накладання.

Короткі теоретичні відомості

Найтиповішою задачею розрахунку електричного кола є така, в якій заданою за конфігурацією схеми, параметрами її пасивних елементів і дже6рел електроенергії визначають струми гілок, напруги на ділянках, споживані потужності. Для розв’язання поставленої задачі можна використовувати різні методи. Розглянемо два з них: метод вузлових потенціалів і метод накладання.

Метод вузлових потенціалів

Потенціал являє собою відносну величину і визначається залежно від вибору вихідної точки відліку, тому один із вузлів кола можна взяти за базисний і задати його потенціал будь-яким числом (як правило, його задають таким, що дорівнює нулю). У цьому разі потенціали інших вузлів однозначно розраховують за рівняннями. За знайденими потенціалами вузлів і заданими параметрами гілок визначають струми в усіх гілках за другим законом Кірхгофа чи за законом Ома.

Кількість незалежних рівнянь, складених за методом вузлових потенціалів, буде n – 1 (n – кількість вузлів у схемі).

Задамо довільним числом потенціал вузла n схеми і складемо (n – 1) рівняння, потрібне для визначення потенціалів інших вузлів:

де,

  •   gkk - власна провідність k–го вузла, правильніше, сума провідностей усіх гілок, зв’язаних з k–м вузлом;
  •   gkp - загальна провідність k–го і p–го вузлів, тобто сума провідностей усіх гілок, які безпосередньо з’єднують розглядувану пару вузлів;
  •   Ikk - вузловий струм k–го вузла, що відповідає алгебраїчній сумі струмів еквівалентних джерел струмів, зв’язаних з k–м вузлом.

Знак доданка у вузловому струмі визначається напрямком джерел електроенергії  відносно вузла, який розглядається. Якщо ЕРС джерела спрямована до вузла, доданок беруть зі знаком «+».

Якщо в колі є гілки з ідеальними джерелами напруги, як базис доцільно вибрати вузол, до якого підходить максимальна кількість гілок з ідеальними джерелами напруги. Потенціали вузлів, зв’язаних із базисною гілкою при ідеальному джерелі напруги, визначаються за ЕРС джерел і є заданими. Рівняння складають лише для тих вузлів, потенціали яких залишаються невідомими.

Гілки з ідеальними джерелами напруги можна не приєднувати до базисного вузла. У цьому разі відомо різницю потенціалів на затискачах такої гілки, але потенціали затискачів гілки відносно базисного вузла залишаються невідомими, і необхідно складати рівняння для так званих узагальнених вузлів. Під узагальненим вузлом треба розуміти будь-яку частину кола, охоплену замкненим контуром (для планарного кола) чи замкненою поверхнею (для непланарного кола). Гілку з ідеальним джерелом напруги можна охопити замкненим контуром (чи поверхнею) і розглядати як узагальнений вузол відносно всіх зовнішніх гілок. Для узагальненого вузла, як і для звичайного, справедливий перший закон Кірхгофа.

Якщо всі точки зовнішніх гілок виразити через потенціали вузлів і підставити їх у рівняння першого закону Кірхгофа, одержимо відсутнє рівняння вузла. За своїм складом воно відрізняється від звичайного вузлового рівняння (2.1):

де,

а і ᵠb – потенціали внутрішніх вузлів, тобто вузлів, охоплених замкненим контуром (чи поверхнею) (фактично це потенціали-затискачів ідеального джерела напруги);

gaa, gbb  - Сума провідностей гілок, які перерізані на непарну кількість разів замкненим контуром (чи поверхнею), що підходить до відповідного внутрішнього вузла;

1,ᵠ2,…ᵠk - Потенціали зовнішніх вузлів, розміщених за краями замкненого контуру(чи поверхні);

gab,k - Сума провідностей гілок, що з’єднують k–й вузол з узагальненим вузлом;

Iab - Вузловий струм узагальненого вузла, тобто алгебраїчна сума струмів еквівалентних джерел струмів, зв’язаних з узагальненим вузлом.

Метод накладання

Для лінійних електричних кіл справедливий принцип суперпозиції (накладання), який полягає в тому, що струм у будь-якій гілці можна одержати як результат накладання часткових струмів, які створює в цій гілці кожне з джерел енергії окремо.

Метод розрахунку, що базується на визначенні струму в тій самій гілці при почерговому впливі джерел енергії і наступному алгебраїчному додаванні цих часткових струмів, називається методом накладання.

Визначаючи струми гілок методом накладання , можна по черзі залишати в схемі по одному джерелу енергії, вважаючи, що всі інші ЕРС джерел струмів дорівнюють нулю,або зберігаючи в схемі їх внутрішні опори. Діючи струми гілок визначають як алгебраїчні суми струмів, породжених кожним джерелом енергії.

Зауваження. Метод вузлових потенціалів і методо накладання можна застосувати для розрахунку і аналізу лінійних електричних кіл із синусоїдними джерелами електроенергії, при цьому рівняння слід записувати в комплексній формі.

Програма роботи

  1.  Виміряти потенціали всіх вузлів у конкретному електричному колі та струми в усіх гілках.
  2.  Задаючись почергово значеннями виміряти струми в усіх гілках кола.
  3.  Розрахувати коло методом вузлових потенціалів і методом накладання, порівняти з результатами експериментів.

Порядок виконання роботи

  1.  Встановити на стенд блок №1 (рисунок 2.1).

Рисунок 2.1 – Схема блока №1

  1.  Зібрати коло (рисунок 2.1), задати параметри джерел ЕРС відповідно до таблиці 2.1, виміряти потенціали всіх вузлів відносно базисного, наведеного в таблиці 2.1, а також струми в пасивних гілках. Дані записати в таблицю 2.2.

Таблиця 2.1

Параметри

Номер досліду

1

2

3

4

Е1

12

24

12

24

Е2

24

12

24

12

Е3

-6

10

36

-24

Базисний вузол

А

В

А

В

  1.  Встановити послідовно Е1, Е2=0, Е3=0; Е2, Е3=0, Е1=0; Е3, Е1=0,Е2=0. У кожному випадку виміряти струми в пасивних гілках, дані записати в таблицю 2.2.

Таблиця 2.2

Метод

Результат

Потенціал вузлів, В

Струм гілок, мА

А

В

I1

I2

I3

Вузлових потенціалів

Дослідні Розраховані

Накладання

Від Е3

Дослідні Розраховані

Від Е2

Дослідні Розраховані

Від Е1

Дослідні Розраховані

Алгебраїчна сума

Дослідні Розраховані

Зауваження. Для точки з’єднання Е1 і Е2 взяти ᵠ = 0.

  1.  У результаті обробки експериментальних даних розрахувати коло методом вузлових потенціалів при заданих Е1, Е2, Е3 і базисному вузлі (див. таблицю 2.1), занести результати розрахунків до таблиці 2.2, порівняти з результатами експериментів і зробити висновки.




1. Крайняя необходимость, понятие и признаки
2. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА Коренные преобразования в стране конца 20 начала 21 веков определившие крут
3. Филис Уитни Тайна чаек
4. 1950 Семен Людвигович Франк философом который пытался разъяснить природу человеческой души и знаний челов
5. Проектный подход в преподавании иностранных языков на современном этапе
6. Реформы Петра 1
7. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата мистецтвознавства Одеса ~ 2006
8. Трехгрошовой оперы.html
9. Детский сад компенсирующего вида 146 г
10. Основы права 1
11. фии Ффия Пифагор автор слова фило ~ любовь софи мудрость
12. Лекция 2 Информационные системы управления учетного типа Управление предприятием на базе учетных п
13. НАЗНАЧЕНИЕ И ОБЛАСТИ ПРИМЕНЕНИЯ Редуктором называется механизм состоящий из зубчатых или червячных пе.html
14. ПОСОБИЕ ПО ОТЕЧЕСТВЕННОЙ ИСТОРИИ
15. Сканеры виды, устройство, принципы работы
16. на тему- Катионитовое умягчение воды
17. задание 1 АРУТЮНЯН МАРИАМ III ГМУ I группа 1
18. Организация процесса и приготовление полуфабрикатов для сложной кулинарной продукции
19. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 6 ИССЛЕДОВАНИЕ ВХОДНЫХ И ПЕРЕДАТОЧНЫХ АЧХ И ФЧХ RL И RC ЦЕПЕЙ 1 ЦЕЛЬ РАБОТЫ 1
20. Строение и рефлекторная деятельность спинного мозга