Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

В процесі препарування зубів під штучні коронки можуть бути допущені помилки які приводять до значних уск

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Зміст теми:

Якість виготовлення незнімних конструкцій залежить від правильної послідовності виконання всіх клінічних і лабораторних етапів їх виготовлення: препарування зубів, одержання відтисків та моделей, визначення центральної оклюзії, фіксації моделей в артикуляторі або в оклюдаторі, припасування цих конструкцій у порожнині рота, шліфування,  полірування протезів та укріплення на зубі за допомогою цементу.

В процесі препарування зубів під штучні коронки можуть бути допущені помилки, які приводять до значних ускладнень.

До помилок відносяться:

1). Препарування зубів без знеболення при гіперестезії емалі та дентину у пацієнтів з сердцево-судинними захворюваннями.

2). Недостатнє, або надмірне зішліфування твердих тканин зуба.

3). Перегрівання тканин зуба при його препаруванні.

Ускладнення, які виникають під час препарування:

1). Загальна реакція виражена у підвищенні кров’яного тиску, порушення серцевого ритму, почуття страху та збудження.

Для попередження цих ускладнень перед препаруванням зубів із живою пульпою необхідно провести знеболення.

 При недостатньому зішліфуванні твердих тканин із оклюзійної поверхні зуба штучна коронка буде підвищувати прикус і викликати перевантаження пародонта, що призводить до травматичного періодонтиту, а значить до розпилювання і зняття коронки чи мостоподібного протеза.

Перевантаження зуба може проходити безсимптомно, хоча в тканинах пародонта виникають тяжкі патологічні зміни. Підвищення прикусу штучними коронками та мостоподібними протезами призводять до порушення кровообігу в периодонті, пульпі, резорбції кісткової тканин лунки, поступовому руйнуванню периодонта, розширенню періодонтальної щілини. В тяжких випадках спостерігається крововилив в періодонт, резорбція твердих тканин, деструктивні зміни в пульпі, розрідження кісткової тканини біля верхівки кореня. На рентгенограмі це визначається у вигляді гранульоми. Тривале перевантаження зубів призводить до їх розхитування.

Якщо недостатньо зішліфовані тверді тканини зуба і діаметр зуба буде ширше ніж в області шийки зуба, то штучна коронка буде не щільно охвачувати шийку зуба. Між краєм коронки та зубом цемент з часом буде розсмоктуватися - це спонукає виникненню циркулярного карієсу, розцементуванню коронки та розвитку запалення ясен.

Під час надмірного препарування зубів під коронки можливе перегрівання пульпи і травматичне розкриття порожнини зуба. В результаті перегрівання зуба в пульпі спостерігаються гіперемія судин, крововилив, дегенеративні зміни нервових волокон. При розкритті порожнини зуба – розвивається пульпіт. Щоб уникнути цих ускладень необхідно проводити преривне препарування із повноцінним охолодженням, центрованим, гострим абразивним інструментом, щоб не було перегрівання зуба та вібрації.

Окрім вище сказаного, можливі й інші ускладнення - травма слизової оболонки ясен, щоки, дна поржнини рота, язика під час сепарації. Для попередження цього ускладнення можливо використання дискоутримувачів із захисною кареткою.

         Лікарські помилки можливі і під час одержання відтисків. Недопустимо зняття часткових відтисків навіть для виготовлення однієї коронки, тому що у зубного техніка не буде орієнтирів для моделювання, а часткові моделі не можна скласти в положенні центральної оклюзії.

         Помилки зубного техніка спостерігаються при моделюванні зубів під коронки, якщо не враховуються сагітальні та трансверзальні рухи нижньої щелепи. Найчастіша помилка – моделювання високих горбів на жувальній поверхні пре молярів і молярів особливо у осіб похилого віку.

         Також, можливі помилки при подовженні коронки зуба на гіпсовому штампі. Надмірне подовження призводить до травми кругової зв’язки зуба.

         Під час припасування коронки в порожнині рота, коли лікар звернув увагу, що вона не відповідає анатомічній формі зуба, то таку коронку необхідно переробити, так як такий дефект у клініці виправити неможливо. Під час припасування коронок необхідно одягати коронку обережно, щоб не травмувати, або не  розірвати циркулярну зв’язку зуба. Край коронки занурюють під ясну не більше як 0,1-0,2 мм.

Необхідно зазначити, що мостоподібні протези мають хороші функціональні властивості. Використання сучасних матеріалів та технологій дозволяє виготовляти мостоподібні протези з високими естетичними показниками.

Однак захоплення лікарів-ортопедів лікуванням часткової втрати зубів мостоподібними протезами без достатніх на те показань призводить, на жаль, до ускладнень. Не можна не згадати також про побічну токсичну та алергійну дію мостоподібних протезів. Негативним у разі застосування мостоподібних протезів є необхідність препарування опорних зубів. Недотримання суворих правил препарування призводить до серйозних ускладнень і навіть до видалення опорних зубів та переробки мостоподібних протезів.

До побічної негативної дії мостоподібних протезів належить функціональне перевантаження опорних зубів, яке можна зменшити правильним вибором кількості опорних зубів, але повністю виключити, як вважають більшість дослідників, напевно, неможливо. Негативним моментом є, безумовно, обмеження природної рухомості зуба внаслідок включення його в шинувальну конструкцію.

 Негативний вплив на тканини маргінального пародонта залежить від співвідношення краю коронки і ясенної борозни або кишені. Справа в тому, що як би правильно не була припасована коронка, її край завжди буде подразнювати слизову оболонку ясен, а занурюючись у ясенну борозну, порушувати її самоочищення. На тканини ротової порожнини токсично впливають паяні мостоподібні протези. Окисли таких металів, як цинк, мідь, кадмій тощо, мають токсичні властивості.

За наявності в ротовій порожнині протезів із різних металів (золото, нержавіюча сталь, КХС, амальгамові пломби) виникають мікро-струми. З їх появою у ротовій порожнині пов'язують такі клінічні симптоми, як металевий присмак, потемніння золотих коронок, відчуття печії, зміна смаку, хронічне запалення слизової оболонки. Не можна забувати і про можливість появи в ротовій порожнині продуктів корозії металів.

Проблема виникнення алергійних проявів у ротовій порожнині у разі лікування мостоподібними протезами залишається спірною, але в клініці бажано уникати виготовлення мостоподібних протезів з різнополюсних металів та сплавів.

Неприпустимовикористовувати  в якості опорних зубів, ті, вяких є амальгамові пломби, для коронок, виготовлених із золота, оскільки відбувається процес амальгамування, коронка змінює колір і через деякий час у місцях контакту з'являється її дефект. В останній час з появою нових стоматологічних матеріалів та новітніх технологій використання золотих сплавів різко зменшилося, але лікарю-стоматологу необхідно знати про існування такого ускладнення і не допускати зазначених помилок у своїй практичній діяльності.

ЯВИЩЕ ГАЛЬВАНОЗУ В ПОРОЖНИНІ РОТА.

Виготовлення незнімних конструкцій зубних протезів за традиційною технологією (штамповано-паяні) передбачає застосування припою на етапах виготовлення. У багатьох науково обгрунтованих роботах, вивчався негативний вплив штамповано-паяних протезів у порожнині рота, указується про виникнення електрохімічних явищ унаслідок застосування припою.

Гальванізм виникає в порожнині рота без характерної клінічної картини, а відповідно і симптоматики прояву, а гальваноз виникає в результаті електрохімічної взаємодії іонів сплавів металів у порожнині рота з характерними клінічними проявами, а відповідно із симптоматикою захворювання.  

Можна вважати доведеним, що між різнорідними металами в порожнині рота відбувається постійна зміна електролітів із низьким і високими потенціалами. Гальванічні струми мають різноманітний загальний вплив на організм у цілому та місцевий вплив на тканини порожнини рота.. Більшість авторів припускають, що продукти електролізу всмоктуються в слизову оболонку порожнини рота і, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, впливають на організм у цілому. Металеві включення мають складний електрогальванічний, хімічно-токсичний і алергічний вплив на слизову оболонку порожнини рота й організм у цілому. З цих причин клінічна картина нестерпності металевих включень у порожнині рота різноманітна за проявами.

Найбільше характерними ознаками гальваноза в порожнині рота є присмак металу, порушення смакової чутливості, відчуття  кислого, солоного смаку, печія або пощипування язика, підвищення слиновиділення або сухість у ротовій порожнині. Ці відчуття більш виражені вранці, особливо після прийому гострої та солоної їжі. У окремих хворих у момент змикання зубних рядів може з'являтися біль характеру, що смикає.

 Довго вважалося, що мікроструми в порожнині рота виникають тільки при різнорідних металах, проте є докази, що електрохімічні впливи можуть мати місце і при однорідних металах (нержавіюча сталь). Компоненти, що вміщуються в нержавіючій сталі (хром, нікель, мідь), можуть бути різноманітними в кількісному відношенні в залежності від технологічного режиму і давнини користування зубними протезами.

Застосування припою значно посилює електрохімічна взаємодія з нержавіючою сталлю.Гальванічні мікроструми впливають на різноманітні фізіологічні процеси, що протікають у порожнині рота. Вони впливають на рецепторний апарат, порушуючи процеси збуджуваності й адаптації, змінюючи  нормальну функцію, на мембранний потенціал клітин, порушуючи проникність клітинних мембран і іонний обмін у клітинах.

Гальваномікроструми сприяють виходу іонів хрому, нікелю, міді з різноманітними потенціалами в слину. Іони хрому і міді легко проникають у непошкоджену слизову оболонку, а іони нікелю можуть депонуватися в тканинах. Зазначені іони створюють комплекс. Хром - центральний атом багатьох хелатів (внутрішньокомплексних хімічних сполук, до складу яких можуть входити такі важливі для організму з'єднання й елементи, як рибонуклеїнова кислота, бром, фтор і ін.). Тому хром, як і усі важкі метали, у підвищених кількостях може мати несприятливий вплив на обмінні процеси в тканинах.

Можна простежити визначену залежність між гальванострумами і захворюваннями слизової оболонки порожнини рота (ерозії, виразки язика, тріщини, червоний плоский лишай). Доказом даного зв'язку є лікування цих захворювань у порівняно короткий термін після зняття протезів. Запальні явища на слизовій оболонці в порожнині рота в хворих із нестерпністю різнорідних металів мають хронічний характер. Тривалий вплив іонів металів викликає сенсибілізацію організму й алергічні реакції.  

Іони металів, проникнувши через слизову оболонку порожнини рота, з'єднуються з тканинними білками і з гаптенів перетворюються в повноцінні алергени. З'єднання металів із білками не тільки спроможні до реакції антиген-антитіло, але і стимулюють утворення антитіл.

Для діагностики алергічного стану проводяться нашкірні проби (0,5% розчину хромокислого калію якщо пацієнт користується протезами із нержавіючої сталі), а для виміру сили струму, різниці потенціалів між металевими включеннями застосовуються міліамперметр і мілівольтметр. В усіх випадках, коли нашкірна проба позитивна, необхідно видалити з порожнини рота всі металеві включення - металеві пломби замінити на пластмасові або цементні, а зубні протези виготовити з однорідних сплавів.

 Паяні мостоподібні протези в таких випадках необхідно замінити на суцільновідлиті.. Якщо нашкірна проба негативна, то необхідно зменшити кількість різнорідних металевих включень, а з порожнини рота видалити ті, що електрично найбільше активні. Поряд із цим проводиться десенсибілізуюче загальне лікування організму.

У плані профілактики подібного ускладнення особливе значення має чітке дотримання технологічного режиму роботи з нержавіючою сталлю, зокрема режиму термічної обробки, ощадливе використання припою і створення в порожнині рота найменшого числа металевих точок із різноманітними електропотенціалами.

Матеріали для самоконтролю:

А.Завдання для самоконтролю:

1. Схематично намалювати граф логічної структури ускладнень на етапах виготовлення незнімних конструкцій.

2. У вигляді таблиці представити лікарські помилки на клінічних  етапах виготовлення незнімних конструкцій.

3. У вигляді таблиці представити помилки зубного техніка на лабораторних етапах виготовлення незнімних конструкцій.

 

Тестові завдання:

1.  Найбільш частими ускладненнями при фіксації мостоподібних протезів є:

    А. Завищення прикусу і розцементування опорних конструкцій.

    В. Блювотний рефлекс.

    С. Рухливість зубів разом із протезом.

    Д. Травмування слизової оболонки ясен.

    Е. Виділення великої кількості слини.

2.  При неправильному виборі кількості зубів під опору мостоподібного протеза, виникає:

    А. Пульпіт.                   

    В. Карієс.

    С. Перевантаження опорних.

    Д. Клиноподібний дефект.

    Е. Відлом коронкової частини зуба.

3.  Відсутність тиску на слизову оболонку  альвеолярного відростку при дотичній формі тіла мостоподібного протезу перевіряєтся:

    А. Пінцетом.

    В. Шпателем.

    С. Зондом.

    Д. Тонкою гладилкою.

    Е. Пінцетом і зондом.

4.  Мостоподібний протез накладений із зусиллям, викликає:

    А. Пульпіт.

    В. Травматичний періодонтит.

    С. Нахил зубів убік  дефекту.

    Д. Пародонтит.

    Е. Травматичний періодонтит і нахил зубів у бік дефекту.

5.  Хворий А. 48 років, звернувся зі скаргами на біль у ділянці 32, 38 зубів, що виник через 3 місяці після фіксації на них мостоподібного протеза. Об’єктивно: дефект зубного ряду нижньої щелепи, заміщений мостоподібним протезом з опорою на 32, 38 зуби. Ясна навколо опорних зубів гіперемовані, набряклі, визначається їх рухомість у присінково-ротовому напрямку. Що зумовило дане ускладнення?

    А. Контакт протеза з зубами антагоністами.

    В. Промивна форма проміжної частини протеза.

    С. Користування паяним мостоподібним протезом.

    Д. Функціональне перевантаження пародонта опорних зубів.

    Е. Вживання твердої їжі.

6.  Після протезування комбінованим штамповано-паяним протезом у пацієнта через півроку з’явилися скарги на неприємний запах, кровотечу ясен під час чищення зубів. Об’єктивно: на нижній щелепі виготовлений штамповано-паяний мостоподібний протез з фасетками, фасетки щільно прилягають до слизової оболонки, яка гіперемована , кровоточить при торканні зондом. Яка причина цього ускладнення ?

     А. Набухання пластмаси, яка давить на слизову оболонку.

     В. Завищення висоти прикусу.

     С. Зниження висоти прикусу.

     Д. Надлишок припою.

     Е. Токсичний стоматит. 

7.  Яким чином можна відрізнити гальваноз від гальванізму?

     А. Застосувати мікроамперметр.

     В. Провести алергологічні проби.

     С. Зробити аналіз крові.

     Д  Провести реографію.

     Е. Провести одонтодіагностику.

8. Для профілактики сколювання пластмаси у комбінованому мостоподібному протезі товщина пластмаси повинна бути такою:

        А. 0,2-0,3 мм.

        В. 0,3-0,4 мм.

        С. 0,4-0,5 мм.

        Д. 0,5-0,8 мм.

        Е. 1-1,2 мм.

9.  Занурення краю коронки під ясна у мостоподібного протеза повинно не перевищувати:

        А. 0,1-0,2 мм.

        В. 0,3-0,4 мм.

        С. 0,4-0,5 мм.

        Д. 0,5-0,8 мм.

        Е. 1-1,2 мм.

10. Хворий Ш., 45 років, звернувся зі скаргами на металевий присмак, сухість і почервоніння слизової оболонки верхньої щелепи. Півроку тому йому були виготовлені мостоподібні протези з нержавіючої сталі та нітрид титановим покриттям. Яка тактика лікаря ?

    А. Провести терапевтичне лікування.

    В. Виготовити часткові знімні протези.

    С. Додатково обстежити і замінити мостоподібний протез.

    Д. Виготовити безпосередні протези.

    Е. Виготовити бюгельні протези.




1. ВК ВЕЛООРСК М
2. ЛЕКЦИЯ 10 Виды компоновок ОТО ГПМ РТК Для достижения гибкости ГПМ РТК в качестве ОТО применяют мног
3. Харьковский авиационный институт Кафедра производства радиоэлектронных систем летательных аппарат
4. Тема 10 Олигопольный рынок
5. Тема Управление финансовыми ресурсами предприятия
6. то истинным имеет место в нашем рассудке и может иметь объективные основания но требует также субъективных
7. Тема-Основи біореології та гемодинаміки
8. Средства постановки помех и помехозащиты
9. SlipGurd ~ жидкость против скольжения которая пригодна для нанесения на кафельные гранитные мраморные кли
10. Лекция 14 141 Файлы Внешний файл совокупность однотипных данных записей на внешних устройствах
11. урегулированное нормой права общественное отношение в котором управомоченной стороне противостоит неопре.html
12. Шестое чувствоrdquo; YOG DNCE FITNESS www
13. Курсовая работа- Появление и выявление подростковой депрессии
14. Дворцовые тайны
15. Дипломная работа- Управління персоналом в соціальній сфері
16. Курский государственный технический университет Кафедра теоретической и экспериментальной ф
17. Лекция 1 Электростатика
18. Это самый действенный способ модифицировать поведение потребителей привлечь внимание к товарам услугам
19. менеджмент Предмет и объект менеджмента Виды менеджмента Функции менеджмента Основные подхо
20. 6 Педагогика толерантности.html