Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

вигнати усіх ляхів з України до Польщі[5]

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Білет 21

1. Після втечі Тетері, новим гетьманом на Правобережжі було обрано Петра Дорошенка. Він придушив промосковську опозицію на підвладній території, відновив переговори з Османською імперією про протекторат і, за підтримки кримських татар, розпочав війну проти Речі Посполитої, сподіваючись «вигнати усіх ляхів з України до Польщі»[5]. Ці дії підштовхнули поляків і московитів до миру. 1667 року вони уклали Андрусівський договір, що юридично закріпив поділ Гетьманщини по Дніпру на Правобережжя і Лівобережжя. Угода перекреслювала боротьбу козаків за власну державу й викликала загальне обурення по обидва боки Дніпра[5]1668 року старшинські ради скликані в правобережному Чигирині і лівобережному Гадячі прийняли однакові ухвали — прийняти протекцію султана. На Лівобережжі спалахнуло антимосковське повстання. ПідДиканькою, на Лівобережжі, відбулася зустріч гетьманів Дорошенка і Брюховецького. Однак на ній рядові козаки розірвали останнього як запроданця Москви. Дорошенко проголосили гетьманом обох берегів Дніпра. Він розбив московське військо і повернувся до Чигирина, залишивши оборону лівого берега чернігівському полковнику Дем'янові Многогрішному. Проте вже 1669 року, за відсутності Дорошенка, частина лівобережної старшини, за намовлянням православного архієпископа Лазаря Барановича, оголосила Многогрішного гетьманом і схвалила підписанняГлухівських статей — нового договору про московську протекцію над козаками. Через симпатію Многогрішного до Дорошенка він швидко позбувся булави. 1672 року московські війська оточили Батурин, арештували гетьмана й, після тортур у Москві, заслали до Сибіру. На новій козацькій раді, що проходила на московській території біля Путивля, в оточенні московських вояків, було обрано нового гетьмана — генерального писаря Івана Самойловича, одного з донощиків на Многогрішного. Він підписав нові Конотопські статті, які позбавляли Гетьманщину права здійснювати самостійну зовнішню політику і позбавляли простих козаків права обирати гетьмана.

Якщо у війні Османської імперії з Москвою у 1676-1681 рр. і особливо у Чигиринських походах ініціатива належала турецько-татарській стороні, то у наступній російсько-турецькій війні 1686-1699 рр. вона перейшла до Московщини. Розпочалася боротьба за Південну Україну, звільнення якої було і в інтересах українського народу. Тому уряд гетьмана Івана Самойловича в цілому підтримав її, взявши участь збройними силами у військових акціях, хоча окремі умови вступу у війну і не влаштовували українське керівництво. Москва, щоб забезпечити союзників, уклала у 1686 р. «Вічний мир» з Річчю Посполитою, що підтвердив умови Андрусівського перемир’я й остаточно закріпив поділ України на Лівобережну та Правобережну. У вічне володіння Москві передано Київ з околицею та Запорозьку Січ, на яку мав претензії й І. Самойлович. Не довіряючи польському союзові, через «всюдисущу ляхову зраду», старшина небажала воювати і з Кримом, з яким у Гетьманщини, після Бахчисарайського миру, почали налагоджуватися добросусідські стосунки. Але знаходячись під царським скіпетром, І. Самойлович мусив коритися політичній ситуації, що виникла.

Після підписання «Вічного миру» Москва того ж року вступила до «Священної ліги», створеної Австрією, Венецією та Польщею для боротьби проти агресіїсултанської Порти та її васала – Кримського ханства.

2. Кодифікація — це спосіб систематизації нормативних актів, здійснюється шляхом перероблення та зведення правових норм, що містяться в різних актах, у логічно узгодженийнормативно-правовий акт, який системно і вичерпно регулює певну сферу суспільних відносин, як правило, на галузевому рівні.

3.в




1. Wve 1 Запрещается посещать скейтпарк в состоянии любого опьянения
2. ВВЕДЕНИЕ В зависимости от характера выполнения работ станки делят на группы и типы
3. Билеты по адвокатуре (2 предмета) за первый семестр 2001 года
4. Если же вы планируете использовать семена в качестве посевного материала то помните что именно это действи
5. Тема курсовой работы Анализ барьерной ставки доходности корпорации
6. Noki з чорнобілим екраном краще за свого батька
7. х годов П. Кругман К
8. тема ВВЕДЕНИЕ В АСТРОНОМИЮ 1 ~ 6 К1 16 Вариант ~ 1 Найдите на звездн
9. вариант ответа В XV ~ XVII веках в Российском государстве действовало делопроизводство - приказное - к
10.  Сущность финансов и их функции Финансы один из базовых элементов экономич отнош предметн областью кото
11. Снижение выбросов от подвижных источников Продолжительная эксплуатация транспортных средств приводит к
12. Музыка -english-
13. Заметки об иммунитете или почему болеют любимые дети
14. ПРАВОВОЙ И ЗАРУБЕЖНЫЙ ОПЫТ Э
15. текст. Стилистические ресурсы используемые при его создании
16.  Складноскорочені слова абревіатури та графічні скорочення їх місце у професійному мовленні
17. 2014 ~~растыр~ан- Бірліков С
18. согласие членов семьи 2 согласие наймодателя 3наличие при вселении поднанимателя в жилое помещение общ
19. Авиационная безопасность
20. Перша світова війна призвела до розпаду імперій- АвстроУгорської Німецької Османської Російської