Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА 7 Організаційноправовий статус посадових осіб органів доходів і зборів лекція 2 години

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-20

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

міністерство внутрішніх справ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

Кафедра господарсько-правових дисциплін

лекція

з навчальної дисципліни "Митне право"

ТЕМА №7

Організаційно-правовий статус посадових осіб   органів доходів і зборів

(лекція 2 години)

Для студентів, слухачів юридичного факультету ННІ права

Дніпропетровськ 2013


ПЛАН

Вступ

  1.  Посадові особи митної служби України. Підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації працівників органів доходів і зборів України.
  2.  Правовий захист працівників органів доходів і зборів України. Застосування фізичної сили, спеціальних засобів та зброї посадовими особами органів доходів і зборів України.
  3.  Соціальний захист працівників органів доходів і зборів . Підрозділи власної безпеки органів доходів і зборів України.

Висновки


РЕКОМЕНДОВАНА Література:
 

Нормативна література

  1.  Конституція України від 28.06.1996 №254к/96-ВР
  2.  Про внесення змін до Конституції України: Закон України від 8 грудня 2004р. // Відомості Верховної Ради України. – 2005. - №2 . – Ст.44.
  3.  Господарський процесуальний кодекс України від 11.06.1991 №1798-ІІІ.
  4.  Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 №2341-ІІІ.
  5.  Митний кодекс України від 11.07.2002 №92-IV.
  6.  Митний кодекс України від 13.03.20124495-IV.
  7.  Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил» від 17.05.2001 №2415-ІІІ.
  8.  Закон України «Про Єдиний митний тариф» від 05.02.92 р.
  9.  Закон України «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними» від 18.11.97 р. 637/97-ВР.
  10.  Закон України “Про митну справу в Україні” від 25.06.1991 р. №1262-ХІІ
  11.  Закон України “Про ставки акцизного збору та ввізне мито на деякі транспортні засоби та шини до них від 24.05.1996р. №216/96-ВР
  12.  Закон України «Про транзит вантажів» від 20.10.99 р. 1172-ХІV.
  13.  Указ Президента України (із змінами та доповненнями) «Про облік окремих видів зовнішньоекономічних договорів (контрактів) в Україні» від 07.11.94 р. № 659/94.
  14.  Указ Президента України від 29 листопада 1996 року за № 1145/96 «Про Державну митну службу України»
  15.  Указ Президента України “Про заходи щодо забезпечення контролю за переміщенням товарів транзитом через територію України” від 14.07.1995р. № 614/95 // Урядовий кур’єр, 18.07.95, №106.
  16.  Постанова Кабінету Міністрів України від 27.01.95 р. № 57 «Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України».
  17.  Постанова Кабінету Міністрів України від 18.08.95 р. № 665 «Про затвердження загальних правил відкриття та діяльності пунктів пропуску через державний кордон».

Навчальна література

  1.  Курило Т.В. Митне право України : навч. посіб. / Т.В.Курило. – Львів.: Новий світ - 2000, видавець Краснощоких А.А., 2007. – 240 с.
  2.  Митне право України : навч.посіб. / за аг.ред. В.В.Ченцова та Д.В.Приймаченка / вид. 2. - . К.: Істина, 2008. – 328 с.
  3.  Митне право України : навч.посіб. / Ю.В.Іщенко, В.П.Чабан, В.М.Дорогих та ін.; керів. Авт..кол.Ю.В.Іщенко, В.П.Чабан. - . К.: Юрінком Інтер, 2010. – 296 с.


Вступ

Посадовими особами митних органів можуть бути лише громадяни України.

Посадові особи митних органів, визнані за вироком суду, що набрав законної сили, винними у вчиненні злочину, звільняються зі служби в митних органах.

Посадові особи митних органів проходять атестацію. Порядок її проведення визначається Головою Державної митної служби Україні.

Посадовим особам митних органів присвоюються персональні звання відповідно до займаних посад і визначених строків вислуги у кожному званні.

Вплив у будь-якій формі, без ознак злочину, на посадових осіб митних органів з метою перешкоджання виконанню ними службових обов'язків або прийняття неправомірних рішень тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірах, передбачених чинним законодавством.

Мета лекції розглянути: Посадові особи митної служби України. підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації працівників митної служби України. Правовий захист працівників митної служби України. Застосування фізичної сили, спеціальних засобів та зброї посадовими особами митної служби України. Соціальний захист працівників митних органів. Підрозділи власної безпеки митних органів України.


1. Посадові особи митної служби України

Посадовими особами митних органів можуть бути лише громадяни України.

Посадові особи митних органів, визнані за вироком суду, що набрав законної сили, винними у вчиненні злочину, звільняються зі служби в митних органах.

Посадові особи митних органів, яким вперше присвоюється персональне звання, приймають урочисте зобов'язання посадових осіб митних органів визначеного змісту. Процедура прийняття урочистого зобов'язання визначається Головою Державної митної служби України.

Посадові особи митних органів не можуть бути членами політичних партій, рухів та об'єднань, а також організовувати страйки і брати участь у них, вчиняти інші дії, що перешкоджають нормальному функціонуванню митних органів.

Посадові особи митних органів не мають права:

  •  займатися будь-якою підприємницькою діяльністю безпосередньо чи через посередників або підставних осіб;
  •  входити самостійно, через представника або підставних осіб до складу правління чи інших виконавчих органів підприємств, кредитно-фінансових установ, господарських товариств тощо, організацій, спілок, об'єднань, кооперативів, що займаються підприємницькою діяльністю;
  •  бути повіреним третіх осіб у митних справах;
  •  використовувати своє службове становище для будь-якого не передбаченого законодавством України сприяння особам або підприємствам, установам, організаціям усіх форм власності й одержувати за це винагороди, послуги чи пільги.

Забороняється спільна служба в одному митному органі (підрозділі) осіб, які є близькими родичами чи свояками, якщо за службовим становищем один з них підлеглий або підконтрольний іншому.

Посадові особи митних органів проходять атестацію. Порядок її проведення визначається Головою Державної митної служби Україні.

Посадовим особам митних органів присвоюються персональні звання відповідно до займаних посад і визначених строків вислуги у кожному званні.

Постановою Верховної Ради України № 2099-12 від 05 лютого 1992 року "Про персональні звання державної митної служби України" та ст. 410 Митного кодексу України встановлюються такі персональні звання митної служби:

  •  дійсний державний радник митної служби;
  •  державний радник митної служби І рангу;
  •  державний радник митної служби II рангу;
  •  радник митної служби І рангу;
  •  радник митної служби Прангу; -радник митної служби НІрангу;
  •  інспектор митної служби І рангу;
  •  інспектор митної служби П рангу;
  •  інспектор митної служби IIIрангу;
  •  старший прапорщик митної служби;
  •  прапорщик митної служби;
  •  старшина митної служби;
  •  курсант.

Посадовим особам митних органів, які мають персональні звання, встановлюються такі строки вислуги: для жінок 20 років з правом виходу на пенсію у 50 років, для чоловіків 25 років з правом виходу на пенсію у 55 років [1].

Підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації працівників митної служби України.

Академія митної служби в Україні, що знаходиться в м. Дніпропетровську, займається підготовкою кваліфікованих кадрів, які поповнюють лави працівників митних органів. Тут же діють курси з підвищення кваліфікації керівного складу митниць.

У структурних підрозділах митної служби основним видом підвищення кваліфікації працівників, яке здійснюється без відриву від виробництва, є професійна підготовка, загальне керівництво нею здійснюють навчально-методичні ради.

Виховна робота в митній службі проводиться у структурних підрозділах митниць та інших митних установ. Керівник підрозділу веде щоденник виховної роботи. Всі негативні прояви розглядаються керівництвом і, залежно від ступеня провини вживаються заходи виховного та дисциплінарного впливу. Співробітники які відзначилися при виконанні поставлених завдань, заохочуються керівництвом.

У структурних підрозділах служби організовуються у встановленому порядку навчання з дотримання вимог правил і норм охорони праці та пожежної безпеки.

У службі вирішуються питання стосовно проведення лабораторних досліджень умов праці, атестації робочих місць на відповідність нормативним актам про охорону праці.

ВИСНОВКИ З ПЕРШОГО ПИТАННЯ

Отже, посадові особи митних органів, яким вперше присвоюється персональне звання, приймають урочисте зобов'язання посадових осіб митних органів визначеного змісту. Процедура прийняття урочистого зобов'язання визначається Головою Державної митної служби України.

Академія митної служби в Україні, що знаходиться в м. Дніпропетровську, займається підготовкою кваліфікованих кадрів, які поповнюють лави працівників митних органів. Тут же діють курси з підвищення кваліфікації керівного складу митниць.

2. Правовий захист працівників митної служби України

Працівник митного органу України є представником державного органу.

Посадові особи митних органів перебувають під захистом закону. Законом гарантується захист життя, здоров'я, честі й гідності, майна цих посадових осіб і членів їх сімей від злочинних посягань, інших протиправних дій [2].

Вплив у будь-якій формі, без ознак злочину, на посадових осіб митних органів з метою перешкоджання виконанню ними службових обов'язків або прийняття неправомірних рішень тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірах, передбачених чинним законодавством.

Непокора законному розпорядженню або вимозі працівника митного органу України, образа, погроза нанесення тілесних ушкоджень, побоїв або інших насильницьких дій щодо працівника митного органу тягне за собою накладення штрафу на громадян у визначеному законодавством розмірі або у разі, якщо за обставинами справи, з урахуванням особи порушника, застосування цих заходів буде визнано недостатнім, - адміністративний арешт на строк до 15 діб.

У разі необхідності можуть вживатися спеціальні заходи забезпечення безпеки посадових осіб митних органів.

Приводом для вжиття спеціальних заходів забезпечення безпеки посадової особи митних органів може бути інформація про реальну загрозу життю, здоров'ю або майну цієї особи.

Вплив у будь-якій формі, без ознак злочину, на посадових осіб митних органів з метою перешкоджання виконанню ними службових обов'язків або прийняття неправомірних рішень тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірах, передбачених чинним законодавством.

Застосування фізичної сили, спеціальних засобів та зброї посадовими особами митної служби України.

Посадові особи митних органів мають право застосовувати наручники, гумові кийки, сльозоточиві речовини, обладнання для відкриття приміщень, засоби для примусової зупинки транспортних засобів та інші спеціальні засоби у таких випадках:

  •  для відбиття нападу на працівників митних органів або на інших осіб;
  •  для відбиття нападу на будинки, будівлі, споруди та транспортні засоби, що належать митним органам або використовуються ними, на товари та транспортні засоби, що перебувають під митним контролем, а також для звільнення зазначених об'єктів у разі їх захоплення;
  •  для затримання правопорушників, їх доставлення в службове приміщення митного органу, якщо ці особи чинять опір та іншу протидію чи можуть завдати шкоди оточуючим або собі;
  •  для припинення фізичного опору, що чиниться посадовій особі .митного органу;
  •  для проникнення у приміщення, де можуть знаходитися предмети контрабанди та безпосередні об'єкти порушення митних правил;
  •  для зупинення транспортного засобу, водій якого не виконав вимогу посадової особи митного органу про зупинення;
  •  в інших випадках свідомого перешкоджання здійсненню покладених на посадових осіб митних органів обов'язків.

Забороняється застосовувати спеціальні засоби до жінок з явними ознаками вагітності, осіб з явними ознаками інвалідності та малолітніх, крім випадків вчинення ними збройного опору, вчинення групового нападу, який загрожує життю та здоров'ю людей, збереженню транспортних засобів і товарів, що перебувають під митним контролем [3].

Перелік спеціальних засобів, що використовуються митними органами, визначається КМУ.

Під час виконання службових обов'язків окремими категоріями посадових осіб митних органів за визначенням Держмитслужби надається право зберігати, носити і застосовувати вогнепальну зброю.

ВИСНОВКИ З ДругОГО ПИТАННЯ

Отже, забороняється застосовувати спеціальні засоби до жінок з явними ознаками вагітності, осіб з явними ознаками інвалідності та малолітніх, крім випадків вчинення ними збройного опору, вчинення групового нападу, який загрожує життю та здоров'ю людей, збереженню транспортних засобів і товарів, що перебувають під митним контролем [3].

3. Соціальний захист працівників митних органів

Соціальний захист - це комплекс заходів, які законодавча врегульовані державою та спрямовані на покращення життя і відносин у середовищі працівників митних органів.

Працівники митних органів за свою працю отримують заробітну плату, яка складається з посадових окладів, надбавок за персональні звання, вислугу років, знання іноземних мов та інше. Посадовим особам, які мають персональні звання, надається відпустка тривалістю не менше 30 календарних днів з оплатою проїзду до місця відпочинку й у зворотному напрямі.

Працівники митних органів підлягають обов'язковому державному страхуванню. А у разі загибелі чи каліцтва, отриманого при виконанні службових обов'язків, працівники митного органу або їх сімей мають право на одноразову допомогу і призначення пенсії. На одержання пенсій мають право особи, які досягай пенсійного віку, за наявності загального трудового стажу для чоловіків - не менше 20 років, у тому числі стажу державної служби - не менше 10 років у розмірі 80 % суми їх посадових окладів з урахуванням надбавок.

Працівники митних органів, житлові умови яких потребують поліпшення, мають, право перебувати на черзі або в контрольному списку відповідного митного структурного підрозділу служби.

Працівникам митної служби надаються безвідсоткові позики на заведення домашнього господарства.

Діти працівників митних органів забезпечуються органами місцевого та регіонального самоврядування місцями в дошкільних закладах протягом двох місяців із дня подачі заяви.

Працівникам митних органів, які використовують у службових цілях особистий транспорт, виплачується грошова компенсація у встановлених розмірах.

За посадовими особами митних органів після звільнення у і в'язку з виходом на пенсію зберігається право медичного обслуговування в закладах охорони здоров'я, в яких вони перебували на обліку, працюючи в митних органах.

Підрозділи власної безпеки митних органів України

Власна безпека митних органів означає стан їх захищеності від зовнішніх і внутрішніх чинників, який забезпечує здатність протистояти дезорганізуючим діям, дозволяє зберігати працездатність особового складу та необхідний для виконання службових функцій оперативний технічний потенціал митних органів.

Завдання підрозділів власної безпеки митних органів України:

  1.  Виявлення, попередження та припинення фактів злочинних намірів на службову діяльність митних органів, їх співробітників і членів їх сімей, завдання шкоди економічним інтересам України.
  2.  Попередження проникнення до кадрового складу митних органів осіб, раніше засуджених за скоєні злочини або із злочинними намірами.
  3.  Захист життя і здоров'я співробітників митних органів та членів їх сімей від погроз та злочинних посягань у зв'язку з виконанням ними службових обов'язків.
  4.  Виявлення та перевірка інформації щодо корупційних дій посадових осіб митних органів, ознак інших злочинних діянь, а також; фактів порушення митного законодавства співробітниками митних органів.
  5.  Інформаційне забезпечення керівництва ДМСУ, регіональних митниць та митниць щодо оперативної обстановки у сфері власної безпеки та дотримання чинного законодавства при виконанні службових обов'язків посадовими особами митних органів.
  6.  Забезпечення керівництва митних органів, кадрових підрозділів інформацією для використання в проведенні виховної та профілактичної роботи з особовим складом, зміцненні службової дисципліни, підвищенні пильності службовців митних органів.
  7.  Контроль за станом фізичної охорони і надійністю захисту службових приміщень митних органів, зберіганні службових бланків та документів, печаток, зброї, боєприпасів, спецзасобів, а також матеріальних, цінностей.
  8.  Збереження державної та службової таємниці у сфері діяльності митної служби, перекриття можливих каналів витоку такої інформації, захист електронного банку даних ща іншої узагальненої інформації, надходження якої стороннім особам може завдати шкоди державним інтересам.
  9.  Профілактика правопорушень та інших дій митних службовців, які завдають шкоди державі та компрометують митні органи [4].

ВИСНОВКИ З третьОГО ПИТАННЯ

Отже, власна безпека митних органів означає стан їх захищеності від зовнішніх і внутрішніх чинників, який забезпечує здатність протистояти дезорганізуючим діям, дозволяє зберігати працездатність особового складу та необхідний для виконання службових функцій оперативний технічний потенціал митних органів.


Висновок

Посадові особи митних органів, яким вперше присвоюється персональне звання, приймають урочисте зобов'язання посадових осіб митних органів визначеного змісту. Процедура прийняття урочистого зобов'язання визначається Головою Державної митної служби України.

Працівник митного органу України є представником державного органу.

Посадові особи митних органів перебувають під захистом закону. Законом гарантується захист життя, здоров'я, честі й гідності, майна цих посадових осіб і членів їх сімей від злочинних посягань, інших протиправних дій [2].

Соціальний захист - це комплекс заходів, які законодавча врегульовані державою та спрямовані на покращення життя і відносин у середовищі працівників митних органів.

Працівники митних органів за свою працю отримують заробітну плату, яка складається з посадових окладів, надбавок за персональні звання, вислугу років, знання іноземних мов та інше. Посадовим особам, які мають персональні звання, надається відпустка тривалістю не менше 30 календарних днів з оплатою проїзду до місця відпочинку й у зворотному напрямі.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

  1.  Посадові особи митної служби України.
  2.  Підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації працівників митної служби України.
  3.  Правовий захист працівників митної служби України.
  4.  Застосування фізичної сили, спеціальних засобів та зброї посадовими особами митної служби України.
  5.  Соціальний захист працівників митних органів.
  6.  Підрозділи власної безпеки митних органів України.




1. На тему- Діагностика головних блоків ПК.html
2. учебное пособие по курсу
3. Академик Скочинский А.html
4. Working tlking plying thinking nd brething
5. Гетероциклические соединения
6. Методические рекомендации по практической подготовке студентов заочного отделения по дисциплине Философи
7. Информационная система организации
8. а разработана в целях создания необходимой инфраструктуры в туристских зонах эффективного и рационального
9. Вошедший в привычку ставший традицией образ мышления и способ действия который в большей или меньшей степе
10. тематики и классификации микроорганизмов
11. Учебник по информатике и ИКТ Александров П
12. использовать Ионизирующие излуче ния существовали на Земле задолго до зарождения на ней жизни и присут
13. Fruupp
14. Характеристика и классификация столовой посуды
15. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ВЫПОЛНЕНИЯ КУРСОВОЙ РАБОТЫ Курсовая работа является неотъемлемым элементом
16. Тема Как следует питаться
17. . Определённый интеграл
18. государственной системой проводившей соответствующую политику государства по отношению к молодежи
19. Клиническая компьютерная томография
20. Уголовно-правовая характеристика разбоя