Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Розрахунок трифазного мостового випрямляча

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-20

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

1. Теоретичні відомості.

У трифазному мостовому випрямлячі (мал. 1, а) послідовно з'єднані дві трифазні випрямні групи: анодна VS2, VS4, VS6 і катодна VSI, VS3, VS5, кожна з який повторює роботу трифазної схеми із середньою крапкою. Отже, при такому ж значенні е.д.с. вторинної обмотки трансформатора Е2 і  = 0, як і в трифазній схемі із середньою крапкою, дана схема має середнє випрямлену напругу Ud у два рази більшу, чи навпаки, при тім же значенні Ud значення Е2, буде в два рази менше E2 = 0,43U2.

При активному навантаженні (La = 0; Ld = 0; ra= 0) у мостовій схемі одночасно пропускають струми два тиристори: один — з найбільш високим потенціалом анода щодо середньої крапки трансформатора з катодної групи тиристорів, а іншої — з найбільш низьким потенціалом катода з анодної групи тиристорів. Так, наприклад при  = 0 в інтервалі ( мал. 22.16, б) пропускають струм тиристори VSI і VS4, в інтервалі  тиристори VSI і VS6, в інтервалі   тиристори VS3 і VS6 і т.д.

Рис. 1. Трифазний мостовий симетричний випрямляч при активному навантаженні;

а — схема; б — часові діаграми струмів і напруг при   = 0 .

Випрямлена напруга Ud в інтервалі  визначиться різницею фазних е.д.с. еа й ев в інтервалі  Ud = еа – ec  і т.д. Таким чином, випрямлена напруга має шестифазні пульсації (m П= 6).

У мостовому випрямлячі немає змушеного намагнічування сердечника трансформатора, тому що струм у вторинній обмотці протікає за період двічі, причому, у протилежних напрямках.

Електричні параметри визначаються такими ж закономірностями, як і для трифазного випрямляча із середньою крапкою при зупинці м 2 = м П = 6, а також замість фазної е.д.с. Е 2m враховувати лінійну е.д.с. . Трифазна мостова схема в даний час знаходить найбільш

широке застосування внаслідок її гарних техніко-економічних

показників. З метою поліпшення форми кривої струму у вторинних обмотках трансформатора варто з'єднувати ці обмотки в «трикутник». При такіому з'єднанні струм у кожній обмотці протікає безупинно, вміст високих гармонійних складових відносно знижується.

З часових діаграм мал. 1, б видно, що кожен тиристор пропускає струм 60° у парі з одним тиристором, а 60° у парі з іншим. Наприклад, тиристор VS1 пропускає струм 60° у парі з VS4 і 60° у парі з VS6. Аналогічно й інші тиристори.

Рис. 2. Часові діаграми струмів і напруг трифазного мостового симетричного випрямляча при активно-індуктивному навантаженні (ra=0; La =0; Ld  = )   a - у відсутності нульового діода; б - при наявності нульового діода.

При пуску випрямляча чи при переході його в режим переривчастих струмів і використанні одиночних імпульсів із шириною меншою 60° не може бути забезпечена працездатність схеми, тому що не можуть відкриватися одночасно  два тиристори в анодній і катодній групах. У зв'язку з цим система керування повинна виробляти одиночні керуючі імпульси із шириною більшої 60° чи здвоєні короткі імпульси, що слідують друг за другом через 60°.

При активно-індуктивному навантаженні (Ld = , La = 0,  rа = 0) струм у ланцюзі навантаження виходить ідеально згладженим, незмінним по величині і безупинними у всьому діапазоні регулювання (мал. 2, а). При  >60° у кривої випрямленої напруги, побудованої як різниця випрямлених напруг катодної й анодної груп тиристорів, з'являються негативні ділянки. Середнє значення випрямленої напруги для всього діапазону регулювання визначається виразом

Uda = Ud0COS        (1)                    

З виразу (1) - випливає, що граничний кут керування при Ld =  дорівнює 90°.

Коефіцієнт потужності випрямляча при Ld =  і La = 0

= (3cos )/

Коефіцієнт пульсацій визначається виразом  (2):

Рис. 3. Трифазний мостовий несиметричний випрямляч:

1- схема; часові діаграми струмів і напруг; б - при активно-індуктивному навантаженню (rа =0; L а = 0; Ld = ) без нульового діода; з нульовим діодом.

Для поліпшення коефіцієнта потужності в схему вводять нульовий діод VD0, що вступає в роботу при  > 60°, тобто коли крива миттєвих значень випрямленої напруги змінює знак (мал. 2, б). Через нульовий діод замикається струм навантаження. Напруга на навантаженні в період роботи нульового діода дорівнює нулю, а трансформатор знеструмлюється і тому струм у вторинній і первинній обмотках трансформатора має розривний характер (мал. 2, б). Нульовий діод запобігає можливість повернення в живильну мережу енергії, накопиченої в магнітному полі дроселя Ld, і тим самим, поліпшує коефіцієнт потужності випрямляча

  

Коефіцієнт пульсацій визначається виразом (3):

Трифазний мостовий керований випрямляч може бути виконаний і за несиметричною схемою (три тиристори VS1, VS2, VS3 і три діоди VD1, VD2, VD3, мал. 3, а). Несиметрична схема знаходить широке застосування у випрямлячах невеликої потужності. При роботі на активно-індуктивне навантаження і зміні кута керування крива випрямленої напруги буде мати вид показаний на мал. 3, б. При збільшенні кута   в кривої випрямленої напруги Ud відмінність від симетричної мостової схеми негативні ділянки не з'являються. При переході позитивної напівхвилі напруги працюючого тиристора через нуль, наприклад VS1, вона продовжує проводити струм з діодом, що вступає в роботу, VD1 тієї ж фази. Ланцюг навантаження виявляється зашунтований одночасно провідний струм тиристором VS1 і діодом VD1 і напруга на навантаженні дорівнює нулю. Цей інтервал триває до вступу в роботу чергового тиристора VS2 (мал. 22.18, б). У кривої випрямленої напруги з'являються паузи від моменту переходу позитивної напівхвилі живильної напруги через нуль до вступу в роботу чергового тиристора. При   тиристори виявляються

цілком замкненими, і напруга на навантаженні дорівнює нулю. Середнє значення випрямленої напруги для всього діапазону зміни кута керування   визначається вираженням (4):

 

Особливістю роботи схеми при активно-індуктивному навантаженні в діапазоні кута керування ( ) є те, що при знятті сигналу керування не вдається забезпечити закриття всіх тиристорів. При знятті сигналу керування відбувається запирання двох тиристорів, а третій залишається відкритим за рахунок е.д.с. самоіндукції навантаження і через нього протікає струм навантаження. Це приводить до зниження діапазону регулювання напруги і погіршенню використання тиристорів по струму.

Для підвищення ефективності схеми в неї вводять нульовий діод VDo що шунтює навантаження. При наявності нульового вентиля  VDo індуктивність навантаження розряджається через нього і не перешкоджає запиранню тиристорів. Це дозволяє реалізувати повний діапазон регулювання випрямленої напруги обумовленої виразом (4). Якщо кут керування   , нульовий діод VDo  увесь час замкнений і потреба в ньому відпадає. На мал. 3, в  приведені часові діаграми  струмів і напруг у схемі з нульовим діодом.

Основна (перша) гармоніка пульсацій випрямленої напруги має частоту

f (1) = 3f c , що є істотним недоліком схеми в порівнянні із симетричною. Коефіцієнт пульсацій випрямленої напруги по першій гармоніці для схеми без нульового діода  і з нульовим діодом визначається відповідно виразом

При збільшенні кута керування   збільшується коефіцієнт пульсацій. Тому несиметричні мостові схеми застосовують при невеликому діапазоні регулювання ( ). При активно-індуктивному навантаженні в діапазоні регулювання  коефіцієнт зрушення несинусоїдальності і потужності визначаються

виразами

2.1.Вихiднi дані

         1.Номiнальне, мiнiмальне, максимальне значення фазної напруги мережi живлення:

Е1 ном.= 110 В;           Е1 min = 93,5 В;             Е1 max = 126,5 В;

          2.Частота мережi живлення:

fc = 1000 Гц

3.Номiнальне значення вихiдної напруги:

Ud ном. =220 В;

          4.Дiапазон регулювання вихiдної напруги:

Ud  min = 187 В;                                               Ud max = 253В;

          5.Максимальний i мiнiмальний струм навантаження випрямляча:

Id min =8 A;                                                  Id max = 12 А;

          6.Амплiтуда основної гармонiки пульсацiї вихiдної напруги:

U(1)      m ≤ 0,5 В;

          7.Температура навколишнього середовища:
Тсº max = 323 К / +50ºС/                               Тсº min = 233 К /-40 ºС/

2.2.Розрахунок силової частини випрямляча

1.Для пiдвищення коефiцiента потужностi i спрощення системи керування силову частину виконумо за мостовою несимметричною схемою, а трьома теристорами I нульовим дiодом. Для згладжування пульсацiї випрямленної напруги на виходi випрямляча використовуемо Г-подiбний LC-фільтр, застосування якого забеспечує жорстку зовнішню характеристику випрямляча, а також сприятливий режим роботи вентилів та трансформатора.

Для гальванічного розвязування системи керування і силової частини застосовується оптоелектронні теристори. Часові діаграми випрямленої напруги і струмів у вентилях при роботі випрямляча на RL- навантаження і кутах керування  , , .

При побудові діаграм припускаємо, що трансформатор і вентилі – ідеальні, індуктивність дроселя фільтра Ф.

2.Коєфіцієнт зміни напруги живлення:
а

 в=

3.Активний опір і індуктивність трансформатора:

 

де  - розрахункові коефіцієнти, що залежать від схеми випрямляча, характеру навчання і способу з’єднання обмоток трансформатора.

Для трифазного мостового випрямляча, який працює на RL-навантаження:

При зєднанні обмоток

Зірка/зірка, трикутник/зірка -  

- число стержнів трансформатора, на яких розміщенні обмотки;

- максимальна індукція в осерді трансформатора.

При використанні стрічкових осердь і холоднокатаних сталей при габаритній потужності трансформатора до 2500   максимальну індукцію беруть Тл, при Гц.

4. Падіння напруги на активному опорі трансформатора при мінімальному і максимальному струмі навантаження:

5.Витрати випрямленої напруги , зумовлені комутацією, при мінімальному і максимальному струмі навантаження:

6.Орієнтовно падіння напруги на активному опорі дроселя фільтра при мінімальному і максимальному навантаженні:

     

де  - активний опір обмотки дроселя.

У діапазоні потужності в навантаженні  Вт в процесі попереднього розрахунку можна прийняти:

      при

де  - номінальний опір навантаження випрямляча.

Менші значення  беруть при більших значення потужності в

навантаженні. В даному прикладі

Приймаємо

7. Максимальне середнє значення випрямленої напруги з урахуванням втрат напруги на елементах:

де Uт,  Uд - середнє значення прямого падіння напруги на тиристорі та діоді випрямляча.

У процесі попереднього розрахунку падіння напруги на тиристорі і діоді беремо . Після вибору вентилів значення Uт , Uд  слід уточнити.

8. Мінімальна, номінальна і максимальна напруги вторинної обмотки трансформатора:

 

де - мінімальний кут регулювання. Який забезпечує роботу випрямляча на крутій ділянці регулювальної характеристики:

9. Мінімальне середнє значення випрямленої напруги на виході випрямляча /на вході фільтра/:

         10. Максимальний кут керування

11. Середнє значення випрямленої напруги на вході фільтра і кут керування у номінальному режимі роботи:

12. Середнє значення випрямленої напруги на вході фільтра і кут керування в режимі, відповідному мінімальній напрузі на навантаженні і максимальному струмовому навантаженню нульового вентиля:

13. Середній струм тиристорів і діодів випрямляча в режимі максимального навантаження /режим / при  і наявності нульового вентиля:

14. Діюче значення струму тиристорів і діодів випрямляча у режимі максимального навантаження:

15. Середнє і діюче значення струму нульового вентиля в режимі:

:

16. Зворотна напруга на вентилях випрямляча:

Виходячи з розрахункових даних з довідника, вибираємо:

а) оптроні тиристори типу ТО 125-10-5 з параметрами ;  ; ; ; ; ;

; ; ;

б) діоди типу ВЧ2-160-5  з параметрами:

; ; ; .

17. Потужність статичних втрат у тиристорі:

18. Потужність статичних втрат у діоді:

19. Потужність статичних втрат у нульовому вентилі:

20. Згідно з визначеними значеннями потужності втрат у вентилях і заданою температурою навколишнього середовища обчислюємо площі тепловідводних радіаторів. Для охолодження використовуємо ребристі односторонні радіатори при природному охолодженні.

21. Площа тепловідного радіатора для тиристора:

де  - коефіцієнт тепловіддачі, який залежить від конструкції, матеріалу і ступеня воронування тепловідводу.

При природному охолоджені і нормальному тиску ; для воронованого ребристого алюмінієвого тепловідводу ;   - максимальна робоча температура переходу, яка для надійності вибирається на 10...20  меншою ніж ; – тепловий опір між корпусом і тепловідводом, величина якого залежить від чистоти обробки поверхні, наявності мащення прокладок і зусилля, яке притискує вентиль до тепловідводу, міститься в межах 0,1...1,0  ; приймаємо  . Для зменшення теплового контактного опору поверхні вентиля і радіатора в місці контакту змащують теплопровідною пастою КТП-8.

22. Площа радіатора для діода:

23. Площа радіатора для нульового діода:

24. Пряме падіння напруги на транзисторі і діоді:

25. Розрахунок згладжувального фільтра. Коефіцієнт пульсації  з основної гармоніки на вході фільтра максимальний у режимі , а також при куті керування  з графіка для   .

26. Коефіцієнт пульсації випрямленої напруги на навантаженні з основної гармоніки:

27. Коефіцієнт згладжування фільтра:

28. Добуток LC при цьому вважаємо, що коефіцієнт передачі фільтром постійної складової випрямленої напруги дорівнює одиниці:

де =3 – число пульсацій випрямленої напруги за період мережі живлення;  - кутова частота мережі живлення.

29. Індуктивність дроселя за умови дістання індуктивної реакції фільтра у заданому діапазоні зміни струму навантаження:

З урахуванням знайденого значення L та максимального струму навантаження  вибираємо два стандартні дроселі типу  Д136-0.0003-12.5 , та Д151-0.0006-12.5, які з’єднуємо послідовно. Дроселі мають такі параметри:  струм підмагнічування Іпід=12,5 А;активний опір обмоток Rдр=0,029 Ом; діапазон робочих частот 50...5000 Гц.

30. Ємність фільтра:

 

31. Робоча напруга конденсатора з урахуванням можливих перенапруг при вмиканні випрямляча до мережі і скидання навантаження:

При виборі конденсатора необхідно урахувати: потрібну ємність, робочу напругу, діапазон робочих температур, допустиму амплітуду змінної складової, діапазон робочих частот конденсатора, технологічний і температурний розкид ємності.

Вибираємо 2  електролітичні конденсатори типу К75-30-750В-4мкФ, та К75-30-750В-6мкФ. Згідно з технічними умовами даний конденсатор має такі параметри: діапазон робочих температур (-40 0С...+70 0С), допустима амплітуда пульсації на частоті 1000 Гц та t0=+70 0С дорівнює

(1000 Гц)=14 В; у діапазоні частот 50 Гц...50кГц допустима амплітуда змінної складової визначається так:

,

де K,n – коефіцієнти, залежні від частоти пульсації і температури навколишнього середовища відповідно. Так, при  згідно з ТУ n=0,8; коефіцієнт пульсації .

Оскільки згідно  з технічним завданням амплітуда пульсації вихідної напруги , нерівність , виконується, тому конденсатор буде працювати у межах вимог технічних умов.

32. Установлена ємність фільтра з урахуванням можливого відхилення від номінального значення на -20%:

Внаслідок можливого відхилення на -20% ємність  конденсатора може дорівнювати

Таким чином, у заданому діапазоні температур розраховане значення ємності С=10 мкФ буде забезпечено.

33. Перевіримо параметри фільтру на відсутність резонансу на частоті основної гармоніки пульсацій.  Резонансна частота фільтра:

Оскільки   резонанс відсутній.

34. Уточнюємо мінімальну, номінальну і максимальну напругу фази вторинної обмотки:

 

35. Діюче значення струму у фазі вторинної обмотки трансформатора в режимі максимальної струмової віддачі:

36. Розрахункове значення струму первинної обмотки (без урахування ХХ трансформатора):

 

37. Розрахункова потужність вторинної та первинної обмоток трансформатора:

38. Типова потужність трансформатора:

Величини , , , , , ,  а також максимальні значення індукції в осерді   Використовуються як вихідні данні для розрахунку трансформатора згідно з відповідною методикою.

39. Визначимо коефіцієнт потужності схеми при мінімальному і максимальному кутах регулювання. Оскілки , то при мінімальному значенні    визначаємо:

Через те, що то при максимальному значенні  визначаємо коефіцієнт потужності:

2.3 Система керування випрямлячем.

Система керування (СК) випрямлячем призначена:

а) для формування керуючих імпульсів вимагаємої амплітуди і тривалості;

б) для синхронізації керуючих імпульсів з напівперіодами фазних напруг;

в) для розподілу керуючих імпульсів по трьох каналах відповідно до числа фаз випрямляча.

Принципова схема триканальної системи керування, в якій реалізовано метод  «вертикального керування» [1], наведена на схемі. Як базові елементи при побудові схеми використані операційні підсилювачі загального призначення .

Часові діаграми, що пояснюють роботу першого каналу формування імпульсів керування тиристора фази А, наведені на рис 3.7.

Синусоїдальна напруга фази А () , яку знімають з додаткової обмотки (синхронізуючої) силового трансформатора TV1, надходить на вхід синхронізатора, зібраного за схемою симетричного двостороннього обмежника напруги на діодах VD1 та VD2. У зв’язку з не лінійністю вольт амперної характеристики діодів на виході синхронізатора формується трапецеїдальна напруга з амплітудою , яка дорівнює падінню напруги на відкритому діоді і тривалістю фронту   (рис. 3.7).

Вихідна напруга обмежника синхронізує роботу генератора пилкоподібної напруги (ГПН), зібраного на операційному підсилювачі ДАІ. Запуск ГПН здійснюється у момент переходу синхронізуючої напруги через нуль,тому імпульси керування фаз А, В, С зсунуті між собою на кут 120. На виході генератора формується пилкоподібна напруга  (рис. 3.7), період якої дорівнює періоду силової напруги, а амплітуда визначається сталою ланцюга інтегрування С1, R2. Резистор R4  стабілізує роботу інтегратора за постійним струмом. З виходу ГПН пилкоподібна напруга надходить на інвертуючий вхід компаратора ДА2, на неінвертуючий вхід подається напруга керування  (рис 3.7). У момент рівності вказаних напруг компаратор перемикається з одного насиченого стану в протилежний, внаслідок чого на виході формується послідовність різнополярних імпульсів з частотою мережі живлення. Позитивний імпульс вихідної напруги компаратора через обмежуючий резистор R7 надходить до ланцюга бази транзистора VT1. Який виконує функції вихідного підсилювача потужності. При відмиканні транзистора в його колекторному ланцюзі протікає імпульс струму керування тиристора VS1 з амплітудою  (рис. 3.7). Під дією  світодіод  оптрона випромінює світовий імпульс і переводить силовий тиристор фази А у ввімкнений стан. Для обмежування амплітуди керуючого струму вмикається резистор R8. В інтервалі часу, коли вихідна напруга компаратора негативна, транзистор VT1 зачинений.

2.4. Розрахунок синхронізуючого приладу  і генератора напруги.

1. Як діоди двостороннього обмежника вибираємо діоди типу Д223А з параметрами :

- допустимий струм  ;

- допустима зворотна напруга ;

- діапазон робочих температур 213 К … 392 К.

Використанні діоди повинні мати малий диференціальний опір у відкритому стані. Подальший розрахунок обмежника виконується при таких допущеннях: а) діоди VD1, VD2  мають ідентичні параметри; б) диференціальний опір відкритого діода дорівнює нулю, тобто напруга на ньому не залежить від прямого струму і дорівнює пороговій напрузі діода; в) амплітуда синхронізуючої напруги  значно більша напруги обмежника , ,; г) вхідні струми операційного підсилювача і зворотні струми діодів VD1, VD2 дорівнюють нулю.

2. Задаємось прямим струмом через діоди обмежника при максимальній напрузі мережі , згідно з статичною вольт-амперною характеристикою діода для  визначимо пряме падіння напруги на діоді: .

3. Визначимо діюче і амплітудне значення синхронізуючої напруги, близької до прямокутної, необхідно, щоб  амплітуда синусоїдальної напруги вибиралася за умовою:  тоді , діюче значення напруги

4. Вихідний опір обмежника

Вибираємо стандартний резистор згідно з номіналом та потужністю: Тип – С2-33-0.125-560 Ом±5%.

5. Амплітуда прямого струму через діоди обмежника при максимальній напрузі мережі:

6. Діюче значення струму в обмотці синхронізації при максимальній напрузі мережі:

Діюче значення  і використовується при розрахунку синхронізуючого трансформатора.

7. Розрахунок інтегратора ДАІ. Як підсилюючий елемент використовуємо операційний підсилювач К 140УД7 з параметрами:

- напруга живлення  ;

- максимальна вхідна напруга  ;

- вихідна напруга ;

- вихідний струм

- коефіцієнт підсилення за напругою ;

- діапазон робочих температур 233К … 358К

8. Стала інтегрування СІ R2 інтегратора згідно з формулою

;

Де  ;  - тривалість фронту вихідної напруги обмежника. При виконанні умови кут знаходиться в межах . Приймаємо  .

Для забезпечення режиму лінійного інтегрування задаємося амплітудою напруги  на виході інтегратора ДАІ за умовою   де мінімальна вхідна напруга мікросхеми 140УД7 ; беремо , тоді

;

9. Розрахуємо резистор R2 за умови, що , зумовлене вхідним струмом ОП, становить  , тобто , тоді

;

Вибираємо стандартний резистор типу С2-33-0.125-100к±5%.

10. Ємність інтегруючого конденсатора:

;

Для здобуття шуканої ємності вибираємо стандартний конденсатор ємністю 30 нФ типу КМ.

11. З метою стабілізації режиму роботи за постійним струмом інтегратор охоплений негативним зворотним зв’язком через резистор  R4, величина якого визначається виразом , тоді . Вибираємо стандартний резистор типу С2-33-0.125-100к±5%.

12. Для забезпечення похибки інтегрування, зумовленої вхідним струмом мікросхеми, розраховуємо резистор R3, опір якого вибираємо за умовою:

; 

Вибираємо стандартний резистор типу С2-33-0.125-10к±5%

2.5 Розрахунок компаратора напруги.

1. Визначаємо опір резисторів R5, R6. оскільки амплітуда пилкоподібної напруги

Um =1,5В, то, згідно з міркуванням, наведеним в пункті п.10 підрозділ 3.4.1,

Приймаємо:

 

Вибираємо стандартний резистор з опором 13 кOм. Опір навантаження мікросхеми ДАІ: , отже, мікросхема за струмом не перевантажена.

 2. Ємність розподілювального конденсатора С2, який не пропускає постійну складову вихідної напруги інтегратора, що виникає через зміщення „нуля” операційного підсилювача, а також через неідентичність параметрів діодів VD1, VD2 на вході компаратора. Ємність конденсатора вибираємо за умовою:

 

де

         ,

  - період синхронізуючої напруги.

Приймаємо

 

Вибираємо стандартній конденсатор ємністю 30  нФ.

2.6 Розрахунок вихідного підсилювача

1. Максимальний струм колектора транзистора  Ik.max =Iкер =150 мА , де Iкер – Імпульсний відмикаючий струм керування оптронного тиристора.

2. Максимальна напруга на колекторі зачиненого транзистора

  

Параметри транзистора VT1 повинні задовольняти умову

 

        ,

де - струм колектора зачиненого транзистора /оптрона/. Вибираємо транзистор КТ630Е з параметрами: =1 А, =60 В. Допустима зворотна напруга емітер-база = 6 В, статичний коефіцієнт передачі за струмом =160...480, струм колектора зачиненого транзистора =1*10 А, межова частота підсилення  Гц. Максимально допустима потужність розсіювання на колекторі =0,8 Вт.

3. Опір обмежуючого резистора R8 у ланцюзі керування оптрона:

 

де -падіння напруги відкритому транзисторі при струмі =0,1А, яке визначається згідно з вихідними статичними характеристиками, =2,5 В – імпульсна відмикаючи напруга керування тиристора. Вибираємо стандартний резистор  з опором  120 Ом.

4.Ефективне значення колекторного струму транзистора при мінімальному куті керування

 

 

5. Втрати потужності у резисторі R8:

 

Вибираємо резистор типу С2-33 потужністю 2 Вт: С2-33-0,5-205%.

 6. Задаємося коефіцієнтом насичення транзистора VT1: b=1,2…1,5, тоді потрібна амплітуда відмикаючого струму в ланцюзі бази:

 

Здобуте значення струму має задовольнити умову , де - допустимий вихідний струм операційного підсилювача. Для мікросхеми 14ОУД7, =1,6 mA. Якщо , то для узгодження вихідного опору компаратора з вхідним опором підсилювача потужності використовують емітер ний повторював, розрахунок якого виконюють згідно з відомими методиками.

7. Опір обмежуючого резистора у ланцюзі бази:

 ,

де =0,65 В – напруга поміж емітером і базою насиченого транзистора , яка визначається згідно з вихідними статичними характеристиками при . Вибираємо стандартний резистор з опором  1,6 кОм типу С2-33.

8. Максимальна зворотна напруга на базі транзистора , отже, додаткових заходів по обмежуванню зворотної напруги не треба.

9. Втрати потужності у транзисторі в інтервалі його відкритого стану при мінімальному куті керування :

 

Втратами потужності на перемикання і втратами у транзисторі в зачиненому стані  можна нехтувати, якщо урахувати низьку частоту перемикання. Оскільки <, то транзистор за потужністю вибрано правильно.

10. Мінімальна тривалість керую.чого імпульсу тиристора при максимальному куті керування  :

 .

Оскільки >=с, то у всьому діапазоні зміни  надійне включення тиристора буде забезпечене.

Система керування живиться від допоміжного стабілізуючого джерела живлення. Яке виробляє двополярну напругу 6,3В з сумарною нестабільністю не гірше 1% і коефіцієнтом пульсації не більше 1%. Для живлення допоміжного джерела напруги використовується або окремий малопотужний трансформатор, підключений до мережі, або додаткова обмотка силового трансформатора VT1.

3. Висновки

В даній курсовій роботі був розрахований трифазний керований випрямляч. Керованим називається випрямляч, який окрім випрямлення змінної напруги одночасно регулює середнє значення випрямленої напруги. У керованому випрямлячі некеровані вентилі замінені керованими вентилями – тиристорами.

Регулювання здійснюється шляхом затримання відмикання тиристора в межах півперіоду сітьової напруги, де кут затримування відмикання тиристора називається кутом керування .

Також був розрахований діапазон регулювання, елементи схеми випрямляча. Для зміщення керуючих імпульсів на кут і розподілу сигналів керування на відповідні тиристори необхідна система керування випрямлячем.

Під час розрахунків було визначено номінали елементів схеми, параметри їх робочого режиму, найважливіші енергетичні і якісні показники пристрою.

На підставі розрахункових даних із довідників було вибрано стандартні елементи (напівпровідникові прилади,резистори,конденсатори, мікросхеми та ін.) З метою уніфікації і підвищення технологічності пристрою допускається використовувати стандартні моточні вузли – трансформатори, дроселі, фільтри, застосування яких не повинно погіршувати енергетичні, якісні та економічні показники. Коли трансформатор і дросель не можна вибрати з числа стандартних, слід виконати електричний розрахунок.

5. Література

  1.  Чебовський А.Г., Моисеев Л.Г., Сахаров Ю.В.  Силовые полупроводниковые приборы. – М.: Энергия, 1975.
  2.  Замятин В.Я. Кондратьев Б.В. Тиристоры. -  М.:  Сов.радио, 1980.
  3.  Незнайко А.П. Геликман В.Ю. Конденсаторы и резисторы. – М.: Энергия, 1974.
  4.  Нестеренко Б.К.  Интегральные операционные усилители. – М.: Энергоиздат, 1982.
  5.  Электронные конденсаторы и конденсаторне установки  /Справочник. – М.: Энергоиздат, 1982.
  6.  Сидоров И.М., Мукосеев В.В. и др.. Малогабаритные трансформаторы и дроссели. – М.: Радио и связь, 1985.
  7.  Методичні вказівки до виконання курсової роботи з курсу  Електорнні, мікропроцесори та перетворювальні пристрої. Розділ  ”Керовані випрямлячі”. Для студентів електричного та електротехнічного фаху усіх форм навчання / Укл. В.І. Сенько, В.І. Кучерук, В.С. Омірнов та ін. – К.: КПІ, 1995. – 56 с.


Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

3

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

4

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

ата

Арк.

5

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

6

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

7

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

8

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

9

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

10

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

11

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

12

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

13

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

14

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

15

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

16

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

17

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

18

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

19

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

20

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

21

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

25

КР.ОМ-52.18.001.01 ПЗ ПЗ




1. Современные геополитические процессы на постсоветском пространстве
2. Проблемы информатизации наукоемких технологий обучения
3. Лекція 4 Філософія Просвітництва XVIII століття увійшло в історію європейської філософії і культури як еп
4. правильно Сократ
5. Нижневартовский строительный колледж Рассмотрено на заседании МК Архитектура и стр
6. ЛЕКЦИЯ 8 Деревья
7. РЕФЕРАТ дисертації на здобуттяя вченого ступеня кандидата технічних наук Маріуполь 2002р
8. года дети при нормальном речевом развитии уже имеют определенные навыки речевого общения
9. Варианты периодизации древнейшей истории
10. Здравствуйте 1 Принципы трансакционного анализа
11. ТЕМА ВЗГЛЯДОВ НА ВЗАИМООТНОШЕНИЯ МЕЖДУ сестрой и пациентом сестрой и окружающей средой сестрой
12. Реферат- Химический и лесной комплекс
13. ся та форма на но.html
14. Основы социологии
15. контрольная работа по курсу Рынок ценных бумаг ПреподавательНазарова В
16. Бухгалтерский учет в банках
17. Нравственное воспитание в ДОУ
18. МОСКОВСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ УНИВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГИЙ И УПРАВЛЕНИЯ им
19. Основы передачи дискретных сообщений1
20. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ДЛЯ ПРАКТИЧЕСКИХ ЗАНЯТИЙ ТЕМА- Управление базами данных ccess