Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат з потрібної теми

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

1 Інформаційні технології в компютерній сфері

1.1 Комп'ютери в нашому житті

Комп'ютери досить давно і міцно увійшли в наше життя. Вони кардинально змінили світ і можливості людей . Але всім ми знаємо , що комп'ютер надає як позитивний вплив на людину , так і негативне.

Рис.1.1 Застаріла  модель першого винайденого комп’ютера

Комп'ютер набагато полегшив наше життя. Іноді ми вже не уявляємо собі наше життя без комп'ютера та Інтернету. Наприклад , студент в короткий термін може знайти курсову або реферат з потрібної теми . Інтернет має необмежені можливості . Медики використовують комп'ютери для діагностики організму . Для модельєрів , дизайнерів і архітекторів комп'ютер відкрив величезні горизонти . На виробництві комп'ютери управляють іншими машинами. Сьогодні людина просто пасивний спостерігач .

Ще зовсім недавно більше цінували фізичну працю , але сьогодні постійно збільшується потреба в інтелектуальному працю . Але однозначно оцінити це не можна. Так, багато значно збільшили свій кругозір , а от фізичний стан у багатьох постраждало . Поступово ми забуваємо про спорт і фізичних навантаженнях. Адже повернути здоров'я дуже складно. Деякі не розуміють цього , або просто байдуже ставляться . Часто (особливо школярі ) воліють просиджувати довгими годинами за комп'ютерним столом , ніж погуляти на свіжому повітрі , і навіть не підозрюють про те , якої шкоди вони собі завдають.

Тому , щоб хоч якось поліпшити ситуацію , потрібно правильно організувати робоче місце. Насамперед потрібен зручний комп'ютерний стіл і крісло. Звичайно , можна поставити комп'ютер і на обідній стіл і на стіл-книжку , але стіл-книжка призначено зовсім для інших цілей і комфортною таку роботу , назвати складно.

Так, сьогодні книги потихеньку відходять , а другий план. І, напевно , це природно, у зв'язку зі сформованою ситуацією . Навіщо щось читати , якщо можна знайти в Інтернеті будь твір або реферат . Причому зусиль для цього особливих не буде потрібно , і час витрачається значно менше . І якщо одного разу виникне бажання почитати , то немає ніякої необхідності відправлятися в бібліотеку або змушувати квартиру шафами з книгами , адже один комп'ютер замінює сотні шаф з книгами .

1.2 Численні Інтернет -магазини

Якщо говорити про повсякденне життя людини , то і туди поступово проник комп'ютер. Наприклад , численні Інтернет -магазини. Сьогодні навіть покупку можна зробити перебуваючи у власній квартирі. У наші дні скрізь , де б ми не знаходилися , люби багато говорять про Інтернет. Дана технологія впливає на наше життя так само сильно як телебачення або телефон. І, напевно , вже немає такої сфери життя, якої б не торкнулася ця техніка.

Рис.1.2.Найновіша модель комп’ютера

Розглянемо вплив комп'ютера на людину . Наприклад , Інтернет подарував людям можливість отримувати найсвіжіші новини , плітки , інформацію про кумирів . Грати в дуже цікаві і захоплюючі on- lain гри.

Рис.1.3.Як Інтернет змінив життя

Дуже популярними стали відео конференції . З їх допомогою люди можуть не тільки чути один одного , а й бачити. Тим самим вони можуть вирішувати важливі питання , не змінюючи свого робочого місця і заощаджуючи як свої кошти , так і час .

В Інтернеті можна знайти роботу , яка буде високо оплачуватися і приносити задоволення. Можна швидко передати документи партнеру , отримати розсилку , оперативно дізнатися останні новини , наприклад , з біржі , а це в бізнесі дуже цінується .

Інтернет спрощує покупки. В електронному вигляді вони обходяться дешевше. При замовленні товарів і послуг можна детально подивитися опис , фото , перевірити відгуки на даний товар. Продати машину, купити домашнього вихованця , знайти розвагу на вихідні , підібрати тур поїздку.

1.3 Спілкуватися в режимі on-lain

Спілкуватися в режимі on-lain з соціальних мереж "Вконтакте », « Однокласники» . Так колишні однокласники , давні знайомі і друзі дитинства , які не бачилися багато років , можуть знову спілкуватися , переглядати фотографії і дарувати один одному подарунки . Існують сайти знайомств , де самотні серця можуть знайти один одного і прожити довге і щасливе життя , якщо їм пощастить.

Не варто забувати і про інвалідів , хворих людей , людей які не мають можливості реального контакту з іншими людьми. Інтернет же дозволяє спілкуватися з реальними співвітчизниками та іншими людьми, що живуть в інших країнах. Що дає можливість вивчити культуру , звичаї , історію інших держав. Інтернет дає величезні можливості для освіти , адже в ньому можна знайти такі джерела інформації , яких немає ні в одній бібліотеці. Мережа дозволяє оперативно знайти відповідь на виниклі питання .

Провокація епілептичних нападів Думка про можливість провокації нападів при роботі на комп'ютері сильно перебільшено. Так само не доведено , чи може комп'ютер впливати на перебіг епілепсії. Однак є окремі люди з підвищеною чутливістю до світлового миготіння і можливістю появи у них епілептичних нападів ( фотосенсітівная напади ) . Якщо у вас є побоювання з приводу появи у дитини фотосенстівних нападів , то необхідно звернутися в спеціалізований медичний центр і зробити йому дослідження біострумів мозку під час світлових мигтіння електроенцефалограму ( ЕЕГ) з фотостимуляцією . Це дослідження в абсолютній більшості випадків виявляє порушену роботу клітин мозку ( фотосенсітівная епілептичну активність ) у людей з епілепсією. У той же час наявність фотосенсітівная епілептичної активності на електроенцефалограмі не є категоричним протипоказанням для роботи з комп'ютером. При правильно підібраному лікуванні і дотриманні ряду захисних заходів можна не позбавляти дитину задоволення роботи на комп'ютері.

1.4 Надзвичайні можливості комп’ютерної графіки

Бажано щоб відео монітор мав високу роздільну здатність і частоту розгортки кадрів - це зменшить мелькання екрана. Високий ступінь концентрації уваги і необхідність швидкої реакції при роботі на комп'ютері можуть навіть , активізуючи роботу кори головного мозку , перешкоджати появі нападів.

Рис.1.4.Надзвичайні можливості комп’ютерної графіки

Слід враховувати , що комп'ютер може стати важливим чинником соціального становлення дитини з епілептичними нападами завдяки можливості роботи з навчальними програмами , отримання цікавить його інформацією і спілкуванню з однолітками використовуючи засоби телекомунікації ( зв'язок по модему з Internet та ін.)

Електромагнітне випромінювання Кожен пристрій , який виробляє або споживає електроенергію , створює електромагнітне випромінювання. Це випромінювання концентрується навколо пристрою у вигляді електромагнітного поля. Деякі прилади , на зразок тостера або холодильника , створюють дуже низькі рівні електромагнітного випромінювання. Інші пристрої (високовольтні лінії , мікрохвильові . Печі , телевізори , монітори комп'ютерів) створюють набагато більш високі рівні випромінювання . Електромагнітне випромінювання не можна побачити , почути , понюхати , спробувати на смак або помацати , але проте воно присутнє всюди. Хоча шкідливий вплив звичайних рівнів електромагнітного випромінювання на здоров'я дітей і дорослих ніким поки не доведено , багатьох хвилює ця проблема . Подібні побоювання найчастіше пов'язані з неправильним розумінням самого терміна випромінювання . У багатьох з нас цей термін асоціюється з рентгенівськими променями ( або так званим іонізуючим випромінюванням) , тобто високочастотної формою радіації , яка , як доведено , збільшує шанс захворіти на рак людей і тварин. У дійсності ж , кожен , хто знайомий з принципом дії монітора комп'ютера ( званого також відео терміналом або дисплеєм ) , погодиться з тим , що тут немає сенсу говорити про рентгенівському випромінюванні . Незначна кількість іонізуючого випромінювання , створюваного катодно-променевою трубкою всередині монітора , ефективно екранується склом трубки. Що стосується впливу на людський організм електромагнітного випромінювання більш низьких частот - випромінювання дуже низької частоти і наднизької частоти , створюваного комп'ютерами та іншими побутовими електроприладами , то тут вчені та захисники прав споживачів поки не прийшли до єдиної думки. Дослідження в цій області , перевірені в останні роки , тільки посилили занепокоєння і поставили нові питання , що залишаються без відповіді.

Основні шкідливі фактори, що впливають на стан здоров'я людей, що працюють за комп'ютером : - сидяче положення протягом тривалого часу; - вплив електромагнітного випромінювання монітора ; - стомлення очей , навантаження на зір ; - перевантаження суглобів кистей ; - стрес при втраті інформації.

Здавалося б , за комп'ютером людина сидить в розслабленій позі , однак вона є для організму вимушеною і неприємною : напружені шия , м'язи голови , руки і плечі , звідси зайве навантаження на хребет , остеохондроз , а у дітей - сколіоз.

Рис.1.5. Від комп’ютера  з’являються приховані болі

У тих, хто багато сидить , між сидінням стільця й тілом утворюється свого роду тепловий компрес , що веде до застою крові в тазових органах , як наслідок - простатит і геморой , хвороби , лікування яких - процес тривалий і малоприємний . Крім того , малорухливий спосіб життя часто призводить до гіпертонії та ожиріння .

Сучасні монітори стали безпечнішими для здоров'я , але ще не повністю. А якщо на Вашому столі зовсім старенький монітор , краще тримайтеся від нього подалі .

Очі реєструють найдрібнішу вібрацію тексту або картинки , а тим більше мерехтіння екрану . Перевантаження очей приводить до втрати гостроти зору. Погано позначаються на зорі невдалий підбір кольору , шрифтів , компоновки вікон у використовуваних Вами програмах , неправильне розташування екрану .

Нервові закінчення подушечок пальців як би розбиваються від постійних ударів по клавішах , виникають оніміння , слабкість , в подушечках бігають мурашки . Це може призвести до пошкодження суглобового і зв'язкового апарату кисті , а надалі захворювання кисті можуть стати хронічними.

Далеко не всі користувачі регулярно роблять резервні копії своєї інформації. Адже і віруси не дрімають , і вінчестери кращих фірм , буває , ламаються , і найдосвідченіший програміст може іноді натиснути не ту кнопку ... У результаті такого стресу траплялися й інфаркти .

У представленій статті Ви змогли ознайомитися з темою "Роль комп'ютера в житті людини" . Я думаю , Ви погодитеся , що тема дуже актуальна в сучасному суспільстві , коли людина проводить більшу половину дня , працюючи з комп'ютером. Звичайно , ми всі розуміємо , що від комп'ютера нам нікуди не дітися , але при цьому усвідомлюємо всю ту шкоду , який він нам завдає. У цій статті ви познайомилися з самими , на мій погляд , головними способами мінімізації шкоди від нашого електронного друга . Правильна робота за комп'ютером дозволить вам зберегти ваше здоров'я.

Навряд чи сьогодні хтось ще може уявити своє життя без комп'ютера. Ці високотехнологічні пристрої супроводжують нас і вдома , і в офісі , надаючи ефективну допомогу в роботі і відкриваючи широкі можливості для цікавого проведення часу .

З появою комп'ютера життя людей багато в чому змінилася. Навіть моделі, що володіють набором лише найпростіших функцій , були затребувані людьми самих різних професій. Комп'ютерні технології допомагали оптимізувати роботу в різних сферах діяльності людини. До того ж , поява комп'ютерів відкривало нові можливості для дозвілля . Час не стояв на місці, і за лічені роки комп'ютерне виробництво перевершило всі очікування користувачів .

Сьогодні можна придбати сучасний комп'ютер , з великим об'ємом оперативної пам'яті і високою продуктивністю роботи . Крім того , для покупки доступні відеокарти і інші комплектуючі з максимально можливими характеристиками , що дозволяє не тільки вибрати комп'ютер , що відповідає всім вашим потребам , а й зібрати технічний пристрій з обраних вами комплектуючих , або зробити обгрейд вже наявного комп'ютера.

Окремим пунктом у розвитку комп'ютерних технологій можна виділити появу переносних комп'ютерів , так званих ноутбуків. Можливість завжди мати під рукою пристрій, який поєднує в собі безліч функцій , настільки корисних для роботи , стала справжнім проривом в цій сфері. Розвиток інтернету зробило ноутбуки ще більш затребуваними. Маючи ноутбук і спеціальний модем , можна отримати доступ в інтернет з будь-якого куточка планети. Люди по всьому світу стали активно користуватися ноутбуками. Особливо оцінили всі принади цього дива техніки представники ділового світу , яким завжди потрібно бути в курсі нових подій і бути на зв'язку зі своїми партнерами і клієнтами .

Рис.1.6.Ноутбук з вихідом в Інтернет

Майже всі виробники комп'ютерів поповнювали свої модельні ряди переносними пристроями. Заслужив особливої уваги і macbook , випущений компанією Apple , який був втіленням ультрамодного дизайну і високотехнологічної роботи . Варто відзначити , що ремонт macbook свого часу виконувався лише невеликою кількістю спеціалізованих компаній , які були безпосередньо пов'язані з виробником. Сьогодні часи змінилися , і ремонт навіть такого високотехнологічного пристрою можуть призвести в будь-якому сервісному центрі .

Активна розробка комп'ютерних програм та іншого софта , який допомагає розширити можливості пристрою , а також поліпшити його роботу , бачаться багатьом як галузь , ні останавливающаяся у своєму розвитку ні на хвилину . Користувачі регулярно отримують доступ усі до нових програм і додатків , які надають їм ефективну допомогу в роботі з комп'ютером.

2.КОМПАС - 3D

2.1 Система автоматизованого проектування

Компас »- сімейство систем автоматизованого проектування з можливостями оформлення проектної та конструкторської документації відповідно до стандартів серії ЕСКД і СПДС.

Розробляється російською компанією «Аскон». Назва лінійки є акронімом від фрази «комплекс автоматизованих систем», в торгових марках використовується написання великими літерами - «КОМПАС».

Рис.2.1.Створення будь чого в КОМПАС- 3D

2.2 Стандартні види проекційного зв'язку

Програми даного сімейства автоматично генерують асоціативні види тривимірних моделей (у тому числі розрізи , перерізи , місцеві розрізи , місцеві види , види по стрілці , види з розривом ) . Всі вони асоційовані з моделлю : зміни в моделі призводять до зміни зображення на кресленні .

Стандартні види автоматично будуються в проекційної зв'язку . Дані в основному написі креслення (позначення , найменування , маса) синхронізуються з даними із тривимірної моделі . Є можливість зв'язку тривимірних моделей і креслень зі специфікаціями , тобто при « належному » проектуванні специфікація може бути отримана автоматично ; крім того , зміни до кресленні або моделі будуть передаватися в специфікацію , і навпаки.

Існує велика кількість додаткових бібліотек до програм сімейства , що автоматизують різні спеціалізовані завдання. Наприклад , бібліотека стандартних виробів дозволяє додавати вже готові стандартні деталі в тривимірні збірки ( кріпильні вироби , підшипники , елементи трубопроводів , шпонки , ущільнення ) , а також графічні позначення стандартних елементів на креслення ( позначення отворів) , надаючи можливість завдання їх параметрів .

Основні компоненти «Компас - 3D» - власне система тривимірного твердотільного моделювання , універсальна система автоматизованого проектування « Компас - Графік » і модуль проектування специфікацій .

2.3 Типи документів в КОМПАС- 3D LT

Тип документа , створюваного в системі КОМПАС- 3D LT , залежить від роду інформації, що зберігається в цьому документі. Кожному типу документа відповідає розширення імені файлу і власна піктограма .

Деталь - модель виробу , що виготовляється з однорідного матеріалу , без застосування складальних операцій .

Креслення - основний тип графічного документа в КОМПАС - 3D. Креслення містить графічне зображення виробу , основний напис , рамку , іноді - додаткові об'єкти оформлення ( знак незазначеної шорсткості , технічні вимоги і т.д.). Креслення КОМПАС- 3D завжди містить один аркуш заданого користувачем формату. У файлі креслення КОМПАС- 3D можуть міститися не тільки креслення ( в розумінні ЕСКД ) , а й схеми , плакати та інші графічні документи .

Файл креслення має розширення cdw .

Фрагмент - допоміжний тип графічного документа в КОМПАС - 3D. Частковий відрізняється від креслення відсутністю рамки , основного напису та інших об'єктів оформлення конструкторського документа . Він використовується для зберігання зображень , які не потрібно оформляти як окремий лист ( ескізні промальовування , розробки і т.д.). Крім того , у фрагментах також зберігаються створені типові рішення для подальшого використання в інших документах.

Файл фрагмента має розширення frw

При виконанні команди Налаштування інтерфейсу підміню Панелі інструментів з'являється однойменне діалогове вікно , за допомогою якого можна налаштувати інтерфейс вікна програми КОМПАС .

Всі інші пункти підміню Панелі інструментів - команди - прапорці. З їх допомогою можна відображати і закріплювати в не клієнтській області вікна будь панелі інструментів. Типово завжди включені чотири панелі: Стандартна , Компактна панель , Вид і Поточний стан (ці панелі необхідні при роботі з будь-яким типом документів) . Отримати доступ до всіх інших панелям можна і за допомогою компактної панелі. Однак іноді панелі інструментів , які використовуються особливо часто , дуже зручно тримати під рукою , а не клацати щоразу на кнопках перемикання компактної панелі. Наприклад , при частій роботі з графічними документами зручно , щоб на екрані постійно була присутня панель інструментів Глобальні прив'язки . З іншого боку , велика кількість закріплених панелей інструментів ускладнює роботу , захаращуючи вікно програми і зменшуючи область представлення документа. Тому приймайте рішення про те , які панелі залишати видимими , а які ховати , залежно від конкретних завдань.

За допомогою команд підменю Масштаб можна збільшити або зменшити масштаб зображення ( Збільшити і Зменшити ) , підігнати масштаб таким чином , щоб виділені об'єкти вписувалися в вікно подання ( За виділеним об'єктам) , вибрати попередній або наступний масштаб ( попередні та наступні ) , а також підігнати виділений прямокутник до поточних розмірами вікна ( Збільшити рамкою) . Зверніть увагу , що команди підміню Масштаб не впливають на геометричні розміри об'єктів! Вони лише змінюють їх подання ( віддаляють або наближають об'єкти) , що дозволяє швидше знаходити неточності або помилки в кресленнях і більш гнучко їх редагувати .

Рис.2.2. Приклад роботи в КОМПАС- 3D

Дуже важливо розрізняти масштаб графічних даних у документі і масштаб подання ( або виду ) цих даних на екрані. Масштаб даних ( масштаб зображення креслення ) - це нормована стандартами величина , яка показує , у скільки разів зображення на аркуші креслення менше або більше реального об'єкта. Масштаб уявлення - це величина , яка показує , у скільки разів зображення , яке ми бачимо на екрані , більше або менше дійсних розмірів геометричних елементів на аркуші креслення або фрагмента , незалежно від масштабу даних документа. Цей масштаб може бути довільним в межах від 0 до 1 000 000. Крім того , в термінології нарисної геометрії (і, відповідно , в системі КОМПАС- 3D) є поняття виду на кресленні ( головний вид , вид збоку , вид зверху , вид - розріз і т. п. ) , основною характеристикою якого є масштаб . З цієї причини , щоб уникнути плутанини , далі в книзі масштаб даних креслення будемо називати масштабом зображення або масштабом виду креслення , а масштаб відображення даних на екрані - масштабом відображення .

2.4 .Команди Компаc 3D

Пункт меню Зрушити призначений для переміщення даних документа (без зміни масштабу подання) в межах вікна документа. Ця команда зручна для перегляду різних зон креслення при одному і тому ж масштабі , так як , наприклад , при масштабі відображення рівному 1 навіть аркуш формату А4 повному обсязі поміщається на екрані , не кажучи вже про великих форматах ( А3 , А2 , А1) . Команда Зрушити працює таким чином. Після вибору цього пункту меню система перейде в режим пересування документа . При цьому покажчик набуде форми четирехнаправленной стрілки. Утримуючи кнопку миші , можна перетягувати робоче поле документа в будь-якому напрямку . Для виходу з режиму пересування потрібно скористатися клавішею Esc аб о кнопкою Перервати команду в лівому верхньому кутку панелі властивостей.

Рис.2.3. Складна робота зроблена в КОМПАС- 3D

Команда Наблизити \ віддалити дозволяє плавно змінювати масштаб , наближаючи або віддаляючи зображення . Виконавши цю команду , потрібно натиснути в поле документа кнопку миші і , не відпускаючи її , плавно переміщати у вертикальному напрямку. При русі покажчика вгору зображення буде збільшуватися , при русі вниз - зменшуватися.

Команда Показати всі є найбільш використовуваною . Після її виконання система підбирає масштаб подання таким чином , щоб усі , вже створене в документі ( включаючи елементи оформлення креслення ) , відобразилося в рамках поточного вікна документа. Для швидкого виклику цієї команди служить функціональна клавіша F9.

При виконанні команди Перебудувати перебудовуються асоціативні види на кресленні . Асоціативний вид - це один із стандартних видів , створених системою автоматично по тривимірній моделі і пов'язаний з нею . Дана команда дозволяє автоматично перебудувати всі такі види з урахуванням змін в моделях -джерелах . Якщо в кресленні немає жодного асоціативного виду , то команда Перебудувати недоступна.

Команда Оновити зображення ( для її виконання можна також використовувати клавіші Ctrl + F9) перемальовує зображення у видимій частині вікна представлення документа. Необхідність у подібних діях виникає при роботі з великими кресленнями .

Справа в тому , що часто після прокрутки вікна документа і завершення деяких команд редагування частину зображення промальовується не до кінця. У такому випадку досить використовувати команду Оновити зображення , і всі геометричні об'єкти будуть миттєво відновлені.

Рис.2.4 Роботи в 3D

Команда Показати приховані позначення дозволяє відобразити на аркуші креслення светлосерое кольором всі приховані позначення . Поняття « приховане позначення» з'явилося тільки в десятій версії програми і пов'язано з додаванням в тривимірному редакторі можливості створювати тривимірні розміри . Під прихованим позначенням слід розуміти об'єкт , який був автоматично сформований в асоціативному вигляді креслення в результаті передачі розміру або позначення із тривимірної моделі .

Майже всі команди меню Вид розміщені на однойменній панелі інструментів. Дана панель за замовчуванням відображається при завантаженні або створенні графічного документа . Використання кнопок цієї панелі ( Збільшити масштаб рамкою , Збільшити масштаб , Зменшити масштаб , Зрушити , Наблизити / віддалити , Перебудувати , Оновити зображення і Показати всі ) набагато зручніше , ніж виклик команд меню. На панелі є також список, що розкривається , дозволяє вибрати масштаб відображення документа ( доступні значення від 0,50 до 4 , 0).

Рис.2.5 Модель двигуна зроблена в КОМПАС - 3D

Рис.2.6 Редуктор бортовий

Найбільш оптимальна з точки зору візуального сприйняття просторової моделі , створеної в КОМПАС - 3D , перспективна проекція в комбінації з каркасним напівтоновим відображенням ( див. рис. 1.22 ) . Однак слід зазначити , що при роботі з дуже великими збірками таке відображення 3D - моделі може значно уповільнювати роботу ( в такому випадку можна використовувати режим спрощення складання) .

Команда Спрощення ? Швидке відображення ліній дозволяє включати або відключати режим швидкого відображення ( прорахунку ) ліній моделі для каркасних способів відображення . Цей режим прискорює промальовування каркасних ліній , що стає особливо помітно при обертанні або переміщенні моделі . Рекомендується завжди включати даний режим .

Команда Спрощення ? Спрощене відображення включає режим спрощеного відображення для складання, а починаючи з версії програми V9 - і для деталі.

Блок команд , які входять в меню Приховати ( це команди Системи координат , Конструктивні площині і т. д.) , призначений для управління видимістю різних допоміжних елементів , які використовуються при побудові деталі або збірки ( допоміжних площин , осей , ескізів кінематичних операцій і т. п.). Раджу включати ці пункти меню після повної побудови або редагування тривимірної моделі . При цьому з екрану зникнуть відповідні допоміжні елементи геометрії , що дозволить створюваної моделі виглядати реалістичніше . Щоб відключити видимість відразу всіх допоміжних об'єктів моделі , скористайтеся командою Приховати ? Всі допоміжні об'єкти.

Останні три команди: Показати все, Перебудувати і Оновити зображення - аналогічні однойменним командам меню Вид для графічних документів , з тією лише різницею , що команда Перебудувати перебудовує НЕ асоціативні види ( їх немає в моделі ) , а саму 3D -модель. Перестроювання може знадобитися , наприклад , після редагування одного з елементів складання або після зміни за допомогою перетягування порядку формотворчих операцій в дереві побудов для деталі.

3. Практична робота

Завдання 1:

  1.  Побудувати прямокутник зі сторонами 130мм та 220 мм.
  2.  Виконати округлення  R6мм.
  3.  Побудувати коло 180 мм.
  4.  Видалити зайві лінії командою Усечь кривую.
  5.  Побудувати паз шириною 15 мм та радіусом округлення R7.5.
  6.  Побудувати коло 24 мм.

Координати центра кола (0,0)

Рис.3.1 Фрагмент деталі 1

Викликаю команду Файл – Создать. В діалоговому вікні, що з’явиться на вкладці Новые документы обираю варіант Фрагмент.  

1. Включаю  Num Lock. Повинні бути включені наступні глобальні прив’язки: ближайшая  точка, пересечение, угловая привязка. Натисну кнопку Прямоугольник по центру и вершине на панелі Геометрия Параметри прямокутника при його створенні та редагуванні відображаються в окремих полях Строки параметров. Рядок параметрів, відповідний команді показаний на Рис.3.2.

Рис.3.2 Рядок параметрів для побудови прямокутника

Вибираю прямокутник з осями, Рис.3.2.

Зафіксую центр прямокутника в початку координат. Так як поле введення значення висоти активне, то зразу наберіть «220»  {Enter}. Введіть значення ширини «130» {Enter}.

2. Для виконання округлень на прямокутнику зроблю активною команду Скругление на углах объекта, Рис.3.3

Рис.3.3 Виклик меню Скругление на углах объекта

В рядку параметрів ввожу  величину радіуса «6» та натисніть кнопку На всех углах контура, Рис.3.4

Рис.3.4 Рядок параметрів для завдання радіуса округлення на кутах об’єкта

Підвожу курсор до побудованого прямокутника (прямокутник стане червоним) та натисну на його зображенні лівою кнопкою миші, Рис.3.3. Округлення побудовані.

3. Самостійно побудую коло: основною з осями , з центром в початку координат, радіусом 180 мм, Рис.3.5.

Рис.3.5 Побудова кола за даними параметрами

4. Для видалення зайвих ліній на панелі Редактирование (рис.3.5) зроблю активною команду Усечь кривую. Натисну на зайвих ділянках ліній лівою кнопкою миші, Рис.3.5. Зайві лінії будуть видалені. Виконаю центрову лінію для кола (на панелі ОбозначенияОбозначение центра). Для полегшення фіксації положення центрових ліній можна увімкнути кнопку Ортогональное черчение  на панелі Текущее состояние, або ввести значення кута нахилу (0) центрової лінії на панелі властивостей.

5. Виконаю пази. Для цього за допомогою паралельних допоміжних прямих побудую параметри пазів: ширину паза 15 мм (7.5 мм від вертикальної центрової лінії).

Рис.3.6 Виклик меню Вспомагательные прямые- Парелельная прямая

Параллельные прямые (допоміжні), Рис.3.6.  В відповідь на запит системи Укажите отрезок или прямую для построения параллельной прямой кликну курсором на вертикальній осьовій лінії пластини в будь-якій її точці, Рис.3.6.

В рядку параметрів, Рис.3.6, проставлю відстань «7.5». Система побудує фантоми двох допоміжних ліній паралельно заданій прямій. Поточний варіант оформлений суцільною лінією, а другий варіант побудови оформлений штриховою лінією. Будь-який з варіантів можна зробити поточним простим натисканням курсора на лінії чи натисканням кнопок Следующий объект  чи  Предыдущий объект на Панели специального управления, Рис.3.6. Вам потрібні обидва варіанти. Створю їх. Для цього натисну лівою кнопкою миші на кнопку Создать объект  на Панели специального управления, повторно натисніть на кнопці Создать объект.

Командою Отрезок  (основна лінія) обвожу  вертикальні лінії, Рис.3.7. Дугу виконую  командою Дуга по двум точкам, (підвожу  курсор до першої точки, потім до другої), Рис.3.7. при необхідності поміняю напрям дуги в рядку параметрів, Рис.3.7. Побудую другу дугу.

Рис.3.7 Побудова пазів за даними параметрами

Видалю допоміжні прямі. Для цього вибираю з меню Редактор – Удалить – Вспомогательные кривые и точки. Проставлю одну (горизонтальну) центрову лінію на циліндричній частині пазу, Рис.3.8 (Обозначения – Обозначение центра). Тип центрової лінії в рядку параметрів - одна. Курсором вкажу дугу на натисну {Enter}, підвожу  курсор до точки фіксації розміщення центрової лінії, Рис.3.8 та натисну {Enter}. Горизонтальна центрова лінія буде побудована. Аналогічно проставлю центрову лінію на другій циліндричній частині пазу. Командою Усечь кривую (на панелі Редактирование ) видаляю  ділянки прямої, Рис.3.8.

Рис.3.8 Видалення зайвих кривих за допомогою функції Усечь кривую

  1.  Для побудови кола  активізуйте на панелі Геометрия команду Окружность. Рис.3.9.

Рис.3.9 Виклик меню Окружности - Окружность

Рядок параметрів для даної команди показаний на Рис.3.10.

Рис.3.10 Панель для побудови діаметра отвору за даними параметрами

Виберу діаметр  по описаному колу, курсор зафіксую на початку координат. Вкажу параметри: з осями, діаметр  «24»,

Проставлю розміри.

Рис.3.11 Деталь 1 в проекції 3D

Завдання 2. Виконання просторової моделі пластини (видавлювання)

Завдання (Рис.3.11):

  1.  Виконайте просторову модель пластини, Рис.3.11 (завдання 1, Рис.3.1). Товщина пластини 20 мм. Розрахуйте МЦХ пластини. Матеріал – Сплав АЛ2 ГОСТ 1583-93.
  2.  Збільшіть товщину пластини до 25 мм (редагування операції просторової моделі).
  3.  Виконайте отвір в пластині (редагування ескізу просторової моделі) діаметром 20 мм та з координатами центру Х=0 мм, Y=22 мм.
  4.  Створю документ Деталь .

На панелі управління з’являються кнопки вибору типу відображення (Рис.3.12) та орієнтація (направлення погляду спостерігача на деталь, Рис.3.13).

Рис.3.12 Панель управління для вибору типу деталі

Рис.13 Панель для вибору орієнтації деталі

Компактна панель включає в себе наступні кнопки  переключання, Рис.3.14.

Рис.3.14 Компактна панель для керування

При роботі з будь-якою моделлю деталі в КОМПАС-3D на екрані, окрім основного вікна з деталлю, показується вікно, що містить   Дерево построения – це представлена в вигляді ієрархічного списку в графічному вигляді послідовність елементів з яких складається деталь. Вони відображаються в Дереве в порядку створення. В дереві побудови відображаються наступні елементи: позначення початку координат, площини, вісі, ескізи, операції, поверхні та криві лінії. Ескіз, задіяний в будь-якій операції, розміщується на гілці дерева побудови, відповідній цій операції. Кожний елемент автоматично з’являється в Дереве построения.  Зразу після того як він створений, можна перейменувати будь-який елемент в Дереве построения, виконавши два послідовних одинарних кліка на його назві. Зліва від назви кожного елементу в Дереве відображається піктограма, відповідна способу, за допомогою якого отриманий елемент. Звичайно піктограми відображаються в Дереве построения синім кольором. Якщо об’єкт виділений то його піктограма в Дереве зелена. Якщо об’єкт вказаний для виконання операції, то його піктограма червона. В КОМПАС для задання форми об’ємних елементів виконується таке переміщення плоскої фігури в просторі, слід від якого  задає форму елементу. Переміщення плоскої фігури може бути поступальним, обертовим, кінематичним та по перетинам. В даному випадку креслення пластини є відсіком площини, який необхідно видавити на відстань 20 мм.

Для елементу видавлювання пред’являються наступні вимоги до ескізу:

  •  В ескізі деталі може бути один чи декілька контурів;
  •  Якщо контур один, то він може бути розімкненим чи замкнутим;
  •  Якщо контурів декілька всі вони можуть бути замкнутими;
  •  Якщо контурів декілька, один з них повинен бути зовнішнім, а інші – вкладеними в нього;
  •  Допускається один рівень вкладеності контурів.

В дереві побудови вкажіть площину (X,Y), на якій буде розміщуватися ескіз пластини.

На панелі поточного стану визиваю команду Эскиз (Рис.3.16). Система  знаходиться в режимі редагування ескізу. В даному режимі доступні всі команди побудови графічних об’єктів.

Відкрию фрагмент пластини, виконаний в завданні 1, Рис.3.1. В меню – Выделить – По стилю кривой – Основная. На панелі управління виконаю команду Копировать на запит системи Координаты базовой точки помістіть курсор в початок координат та зафіксуйте його положення натисканням лівої кнопки миші, Рис.3.15.

Рис.3.15 Підготовка до операції Выдавливание

Зверну креслення кнопкою «-» чи закрию його. Тепер можна копіювати креслення безпосередньо в режимі редагування ескізу.

Натисну на кнопку Вставить из буфера, Рис.3.16. Поміщу базову точку в початок координат (Рис.3.15), кликну лівою кнопкою миші та натисніть на кнопку Прервать команду та Показать все .

Рис.3.16 Виклик буферу обміну

Завершу роботу в режимі редагування ескізу, натиснувши на кнопку Эскиз, Рис.3.16.

Система повернулась в режим трьохвимірних побудов. В Дереве построения з’явився надпис Эскиз. Ескіз окрашений в зелений колір.

Для створення деталі в виді елементу видавлювання викличу з меню Операции команду Операция выдавливания чи натисну кнопку Операция выдавливания на панелі управління, Рис.3.17, 3.18.

Рис.3.17 Виклик меню Операция - Выдавливание

Рис.3.18 Операція Выдавливание деталі

Рядок  параметрів для операції видавлювання показаний на Рис.3.19.

Виберу параметри: пряме направлення, на відстань, величина відстані 20 мм, кут нахилу 0. Натисну на кнопку Тип построения тонкой стенки, Рис.3.19. Тип построения тонкой стенки Нет, Рис.3.20, Натисніть Создать объект 

На панелі управління зроблю активними відображення полутоновое та полутоновое  з каркасом, Рис.3.12.

В дереві побудови натисну слово «Деталь», праву кнопку миші та в контекстному меню виберу «Свойства детали», Рис.3.21

Рис.3.19 Завдання товщини деталі 1

Рис.3.20 Виклик меню для завдання товщини стінки

Рис.3.21 Виклик меню Свойства деталі

Заповню рядок параметрів: після введення назви деталі «Пластина» натисну {Enter}, виберіть колір, в назві матеріалу натисніть Выбрать из списка материалов та вкажіть Сплав АЛ2 ГОСТ 1583-93, Рис.3.22, Cоздать объект Орієнтація YZX, Рис.3.23

Підрахую МЦХ пластини, для цього зроблю активною кнопку МЦХ модели  на панелі Измерения , Рис.3.14. Результати розрахунків приведені  на Рис.3.23.

Рис.3.22 Властивості деталі

Рис.3.23 МЦХ деталі 1

  1.  Збільшу товщину пластини до 30 мм, відредагувавши операцію Выдавливание. Для цього в Дереве построения кликну лівою кнопкою миші на «Операция выдавливания», потім правою кнопкою та з контекстного меню виберу команду Редактировать элемент, Рис.3.24.

В властивостях елементу зміню відстань на 25 мм (Рис.3.25) та натисну Создать объект

Рис.3.24 Виклик меню для редагування деталі

Рис.3.25 Завдання товщини деталі 2

  1.  Виконаю в пластині додатковий отвір 18 мм з центром, що має координати X=0 мм, Y = 30 мм. Отвір можна виконати двома способами: за допомогою операції Вырезать выдавливанием, попередньо зробивши ескіз отвору на грані (площині) пластини, а можна виконати отвір, відредагувавши початковий ескіз. В даному прикладі відредагую Эскиз. В дереві побудови виберу команду Редактировать эскиз, Рис.3.24.

Побудую коло з заданими параметрами. Після побудови ескіз прийме вид, вказаний на Рис.3.26

Завершу редагування натиснувши на кнопку Эскиз  Побудована просторова модель показана на Рис.3.27.

Рис.3.26 Фрагмент деталі 2

Рис.3.27 Деталь 2 в проекції 3D




1. докладом выступила гл
2. Шевцовой д.70 кв. 8 пгт
3. Третьи лица в гражданском процессе
4. Трагедия индивидуалиста (Джек Лондон)
5. шестой месяц жизни8 Седьмойдевятый месяц жизни11 Десятый двенадцатый месяцы жизни12 Список использова
6. Социальная адаптация детей с глубоким нарушением слуха
7. Система охлаждения автомобиля ЗИЛ-130
8. Статья- Кант
9. Введение [2] Организационная структура СБ РФ [2
10. Захист прав і свобод людини та карний процес
11. Тема 9 Організація праці менеджера Тема 9- Системи автоматизації документообігу Функц
12. ТЕМА- АУСКУЛЬТАЦИЯ СЕРДЦА И СОСУДОВ СЕРДЕЧНОСОСУДИСТАЯ СИСТЕМА- Осмотр прекордиальной области и пов
13. . Общая характеристика лизинга основные понятия 1
14. Положение о Комитете банковского надзора Банка России
15. 5] Монографии и статьи концентрируются вокруг двух тем- влияния религии морали культуры в целом на экономич
16. 2013 года
17. ИСТОРИЯ РОССИИ Образование Древнерусского государства
18. Софокл
19. Реферат- Капитаны и лейтенанты
20. Варивант Что делать с детьми в загородном лагере