Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступенядоктора філософських наук КИЇВ 2005 Дисе

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-20

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

45

ІНСТИТУТ ВИЩОЇ ОСВІТИ

АКАДЕМІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

 

ГОФРОН  БЕАТА

УДК 37.013

ПРОЦЕСИ СУСПІЛЬНИХ СЕЛЕКЦІЙ В ШКІЛЬНИЦТВІ

ЯК ПРЕДМЕТ ФІЛОСОФІЇ ОСВІТИ

09.00.10 - філософія освіти

Автореферат
дисертації на здобуття наукового ступеня
доктора філософських наук

КИЇВ 2005


Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті вищої освіти Академії педагогічних наук України.

Науковий консультант –доктор філософських наук, професор,

член-кореспондент НАН України

                                             Михальченко Микола Іванович, 

                                             Інститут вищої освіти АПН України, завідувач відділу

соціальних проблем вищої освіти і виховання

студентської молоді.

Офіційні опоненти: доктор філософських наук, професор

Радіонова Ірина Олександрівна,

Харківський національний педагогічний університет ім. Г.С.Сковороди,

професор кафедри соціології;

доктор філософських наук, професор

Волинка Григорій Іванович,

Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова,

проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків, завідувач кафедри філософії;

доктор педагогічних наук, професор

Булгакова Наталія Борисівна,

Національний авіаційний університет,

професор кафедри педагогіки і психології професійної освіти.

Провідна установа –Київський національний університет імені Тараса

   Шевченка

     Захист відбудеться  “19” травня 2005 року о 14-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.456.01 в Інституті вищої освіти Академії педагогічних наук України за адресою: 01014, м.Київ, вул.Бастіонна, 9, зал засідань, 9-ий поверх.

     З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Інституту вищої освіти Академії педагогічних наук України за адресою: 01014, м.Київ, вул.Бастіонна, 9, 8-ий поверх.

Автореферат розісланий “ 15” квітня 2005 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради                                                 Л.С.Горбунова

Загальна характеристика праці

Актуальність теми дослідження зумовлена як необхідністю ії наукового аналізу, так і потребами практичного характеру. Проблематика сoцiaльних нерівностей проходить крізь всю історію філософської думки і суспільної практики. Це свідчить про те, що люди завжди, незалежно від існуючого суспільного ладу та умов, господарської ситуації чи домінуючої ідеології, цікавились основними проблемами рівності і справедливості. Проблема соціальних нерівностей в освіті (тобто зв’язків між характеристиками суспільного і середовищного походження за рівнем освіти, здобутим у формальній шкільній системі), що виникають в системі освіти в процесах суспільних селекцій є елементом –зрештою дуже суттєвим –ширшої проблематики суспільного егалітаризму. Хочa селекційні процеси в шкільництві можна розглядати також у вужчому обсязі, у зв’язку з цілями школи і вчителя, більш цінним у пізнавальному плані і більш практично значимим здається широкий аспект, який дозволяє аналізувати селекційні явища в освіті як один з суттєвих проявів функціонування цілого суспільства. Власне такий спосіб опису, пояснення й інтерпретації явища нерівності в освіті застосований у цій праці.

Звернення до даної теми спричинене радикальними змінами як в суспільстві, так і в освіті, які мали місце в Польщі. Були піддані критиці заідеологізовані марксистські положення, що  актуалізувало потребу в знайомстві з іншими підходами до проблеми нерівності в освіти. Проведений в праці  аналіз явищ суспільних селекцій підкріплює  переконання, що сьогодні співіснують різні способи пояснення, оцінювання та інтерпретування фактів i освітніх явищ, в тому числі освітніх нерівностей. Тому розуміння філософського, ідеологічного, соціологічного контексту освітньої політики і, зокрема, пропозиції щодо вдосконалення доступності до освіти, є необхідними для розуміння пропонованих змін у цій сфері.

В сучасній освіті в багатьох країнах домінують консервативно-ліберальні концепції. Небажання порушувати проблеми освітніх нерівностей і в цілому проблеми суспільної справедливості в освіті виявилось одним з істотних елементів освітньої політики. У висловлюваннях польських науковців і освітян також спостерігається відсутність проблем, пов’язаних з рівністю в освіті, що є безсумнівною слабкістю освітньої політики, свідченням чергових занедбань, які невдовзі виявлять свої негативні наслідки. Проте проблема суспільних нерівностей в освіті стосується життєвих інтересів великих суспільних груп. У суспільній свідомості утвердилось переконання, що освіта належить до найважливіших цінностей, і жодна частина суспільства не погодиться з відчуттям скривдження в доступі до повноцінної освіти. У зв’язку з цим проблема вирівнювання освітніх шансів повинна бути однією з центральних проблем освітньої політики, насамперед тому, що рівні освітні шанси дітей з різних середовищ є основою будь-яких форм демократії. Без її здійснення будь-які міркування про демократичне суспільство не мають сенсу.

Нерівність освітніх шансів має сьогодні не тільки суспільний вимір, пов’язаний з неоднаковою дистрибуцією суспільно цінних багатств, вона є результатом несправедливого поділу матеріальних цінностей в образі засобів, необхідних для отримання відповідних знань і умінь.

Зв’язок роботи з науковими програми, планами, темами. Тема дослідження є розділом колективної теми відділу змісту, філософії та прогнозування вищої освіти Інституту вищої освіти АПН України “Філософські засади трансформації вищої освіти України на початку ХХІ століття”(державний реєстраційний номер 013U000960, № 44 від 06.03.2003 р.)

Тема дисертаційного дослідження затверджена на засіданні Вченої ради Інституту вищої освіти АПН України від 04.10.2004 р. (протокол № 8, п.7).

Ступінь наукового опрацювання проблеми. Проблема суспільної рівності i справедливості стає об’єктом філософського аналізу вже в античні часи, що знайшло відображення в творах Сократа, Платона, Аристотеля та інших. В подальшому тема рівності з’являється в християнській думці (Тома Аквинський). Радикальна течія егалітаризму  присутня в творах ранніх утопістів (Т. Мор, Т. Кампанелла), в доктринах соціалістів-утопістів (К.А.Сен-Симон, Ш.Фур’є, Р.Оуен) та в марксистській теорії.

Проблеми рівності i справедливості, проаналізовані крізь призму освіти, висвітлюються в багатьох джерелах. Але презентоване в них знання є фрагментарним, частковим, неповним, розпорошеним. Проблема егалітаризму в освіті з’являється в різних теоріях суспільного розвитку (парадигмах), які можна розглядати з методологічної перспективи. Ці парадигми (функціоналізм, теорія конфліктів i iнтерпретативізм), трактовані як методології аналізу систем освіти, об’єктом свого зацікавлення бачать проблему зв’язків між суспільством і освітою, в тому числі проблему суспільних селекцій в освіті. Дані проблеми аналізувались в працях таких авторів, як: M.Aппле, С.Баль, Й.Балантійн, Г.Бантoк, С.Барац і Й.Барац, Х.Баудельот, Р.Естаблет, Б.Бернстайн, Д.Бертаух, Д.Блекледге, Б.Гунт, Р.Блау, Р.Бoровіч, Р.Боудян, П.Бурд’є, Й.Пассеран, С.Бовлес, Г.Гєнтіс, Г.Буррель, Г.Морган, Й.Карієр, М.Карнов, Й.Колеман, Р.Колінc, Р.Дарендорф, Е.Дюркгейм, В.Файнберг, Й.Солтис, П.Фрейре, М.Галлер, А.Гальсей, Т.Гусен, Х.Джонкc, Й.Карабель, М.Кац, М.Кон, М.Козакевич, З.Квєцінський, М.Мах, В.Веселовський, Р.Марє, Р.Майган, Р.Мертон, В.Мyр, Ф.Паркін, Т.Парсонс, Т.Пільх, Р.Ріст, С.Росе, А.Савіш, П.Сорокін, Й.Туpнер, Ю.Туровський, В.Тулер, М.Вебер, В.Весоловський, П.Водс, Р.Возняк, Ф.Знанєцький.

Проблемі зв’язків між суспільством і освітою приділяли увагу також українські вчені –В.Андрущенко, В.Бех, Г.Волинка, В.Кушерець, В.Кремень, М.Михальченко, М.Лукашевич, В.Лутай, В.Огнев’юк, В.Скуратівський, Г.Темко, Г.Філіпчук та ін. Питанням оцінки якості освіти займалися В.Олійник, К.Корсак, К.Делікатний, а питанням соціальних нерівностей –С.Макєєв і В.Куценко.

Дослідження, що розкривають нерівну доступність різних суспільних груп і місцевих середовищ до освіти, здійснювали: Б.Бальцежак-Парадовська, Б.Бернстайн, І.Бялецький, Р.Боровіч, Р.Будон, П.Бурдей, Й.Пассран, Б.Ціхомський, Й.Коломан, Р.Коллінс, М.Черeпаняк-Вальчак, М.Домбровська-Бонк, Г.Доманський, Т.Фронцков’як, Б.Гофрон, Й.Гринкевич, Т.Гусен, З.Яковіцкі, В.Вінцлавскі, М.Козакевич, З.Квєцінський, Й.Нємєц, Ю.Осінський, Й.Падушек, М.Пончковськицй, Т.Пільх, Р.Півоварський, Б.Потиралa, Ч.Путкевич, М.Загорська, М.Савінська, З.Савінський, М.Стасінська, А.Сен, В.Веселовський, К.Соломчинський, М. Шиманський, Е.Свєтбовська-Ковалік, Б.Вільгоцка-Оконь. Ці дослідження здійснювались в окреслених місцевих середовищах і зберігають пізнавальну цінність відносно цих середовищ. Предметом більшості цих розвідок були характерні властивості освітньої дійсності перед початком системної трансформації, процес якої суттєво змінив доступність до освіти представників різних суспільних груп. І автори цих досліджень в кінці концентрували свою увагу на окремих аспектах освітніх нерівностей, але не аналізували одночасно всіх вимірів браку рівності в освіті. Дослідження, результати яких презентуються в дисертації, є першою спробою всебічного аналізу процесів суспільних селекцій в освіті, які змінили свій перебіг у зв’язку із змінами їх суспільного, економічного і політичного контексту.

Разом з тим потрібно зазначити, що тема суспільних селекцій в системі освіти, як і будь-яка актуальна наукова проблема, має широке поле для подальшого дослідження. Насамперед, мова йде про необхідність цілісного соціально-філософського аналізу суспільних селекцій в системі освіти, основи якого закладено в рамках зарубіжних і вітчизняних розвідок. В цьому плані актуальним є соціально-філософський і культурно-освітній аспект проблеми.

Аналіз стану та рівня наукового опрацювання теми дозволив авторові сформулювати наукову проблему як прояв певних суперечностей. Перша з них – це суперечність між очевидним у сучасних умовах зростанням суспільних і освітніх нерівностей і недостатнім його осмисленням на рівні гуманітарного знання. Друга –суперечність між науковими дослідженнями окремих аспектів процесу суспільних селекцій в системі освіти та нагальною необхідністю цілісного наукового, насамперед соціально-філософського, його осмислення.

Виявлений рівень розробленості теми, її наукова та практична значущість надають підстави авторові визначити головну мету і завдання дослідження.

Об’єкт дослідження - процеси суспільних селекцій в системі освіти Польщі в період системної трансформації в світлі компаративного аналізу.

Предмет дослідження –соціальні нерівності (нерівність освітніх шансів, участі у навчанні, освітнього старту, умов і ефектів навчання), що виникають в системі освіти Польщі в процесах суспільних селекцій.

Мета дослідження. Основна мета дисертаційного дослідження - створити теорію нерівності в освіті i розкрити процеси соціальних нерівностей в системі освіти Польщі внаслідок суспільних селекцій в період системної трансформації.

Реалізація даної мети зумовила постановку наступних завдань:

  •  розробити проблему взаємодії освіті і суспільства з боку соціально-філософського та теоретико-методологічного осмислення;
  •  розкрити сучасний потенціал теоретичних парадигм - функціоналізму, теорії конфліктів та інтерпретативізму –з методологічної перспективи (реконструкція, аналіз, інтерпретація і порівняння);
  •  порівняти сучасні теоретичні концепції суспільного розвитку - їх генезис, сутність, обумовленість, форми виразу і практичні наслідки –з метою виявлення їх конструктивізму;
  •  розкрити основні тенденції освітньої політики початку ХХІ століття і встановити її пріоритети;
  •  виявити специфіку функціонального, конфліктного та інтерпретативного підходів до проблеми суспільної диференціації та суспільно –професійного руху;
  •  здійснити аналіз і порівняння поглядів авторів основних парадигм суспільного розвитку на тему причин, ходу та ефектів суспільних селекцій в освіті;
  •  показати контроверсії навколо ідеї рівності в освіті;
  •  визначити якісні та кількісні характеристики, масштаби і тенденції соціальних нерівностей в системі освіти Польщі;
  •  виявити механізми освітніх нерівностей, що мають місце у сфері шансів, участі в навчанні, освітнього старту, умов та ефектів навчання.

Теоретичні та  методологічні основи дослідження

Реконструкція сучасних теорій і течій, дотичних даній проблемі, проводилась на основі компаративізму, що дозволяє виділити наступні фази аналізу. На першому етапі досліджувались генеза, суть та зв’язки окресленої теорії з іншими теоріями. На другому етапі документувались періоди розвитку даної теорії, перетворення структури даної теорії чи окремих елементів вже сформованої структури на прикладі найсуттєвіших її елементів (предмету і завдань, понять, методології досліджень, наукових тверджень). В цій самій фазі сформовані характеристики перетворень теорії у зв’язку з: а) неперервністю знань, спільними рисами для окремих етапів переоформлень, афірмацію поглядів попередників; б) еквівалентністю розвитку теорії (збагачення теорій шляхом дедукції); в) різницями в структурі теорій (чи окреслених елементів структури) на окремих етапах змін; г) реляцiями, що відбулись між окремими елементами (складниками) структури теорії. На третьому етапі метатеоретичних та компаративістських досліджень було розглянуто проблеми окремих парадигм, спроби актуалізації окреслених концепцій з минулого та пропозиції об’єднання (на основі конфедерації) різних концепцій в одну.

Визначальними методологічними принципами дослідження є плюралізм при виборі парадигм та комплементарність, що дозволяє їх співставляти та розглядати як такі, що взаємодоповнюють одна одну. Метатеоретичні дослідження, що будувалися на цих принципах, полягають у пізнанні, поясненні та порівнянні даних теорій в сучасній філософії освіти, педагогіці, соціології виховання, що має дати в результаті їх опис, класифікацію та інтерпретацію. Для дослідження практики селекційних процесів в освіти застосовувався метод аналізу документів.

Наукова новизна дослідження процесів суспільних селекцій в освіті стосується як теоретичної, так і практичної його частини. Вона полягає в тому, що вперше у філософії освіти створено цілісну теорію нерівності в освіті i розкритo процеси соціальних нерівностей в системі освіти Польщі внаслідок суспільних селекцій в період системної трансформації.

В дисертації сформульовано низку положень, що конкретизують наукову новизнy и виносяться на захист:

  •  визначено характер залежності між системною трансформацією польського суспільства –змінами, які відбулися в політичному, суспільному і економічному житті та збільшенням суспільних нерівностей в освіті, що дозволило з’ясувати характер змін в перебігу селекційних процесів внаслідок формаційного перелому (зокрема застосовування правила вільного ринку);
  •  розкрито суттєву роль економічних, просторових, культурних і освітніх бар’єрів авансу, які блокують освітні шансі і є провідними причинами освітніх нерівностей; виявлено, що дані бар’єри існують в окремих типах суспільних i територіальних середовищ та зумовлюють шкільні селекції;
  •  обґрунтовано сутність освітніх нерівностей, що виявляє себе у найрізноманітніших формах (шансів, участі, старту, умов та ефектів навчання) через дію соціокультурного механізму їх зародження –цілісної системи мотивів, потреб, інтересів, цінностей, мови та засобів життєдіяльності різних суспільних груп; вперше діагностування нерівностей в освіті зосереджено одночасно на багатьох вимірах тих же нерівностей, що дає всебічне уявлення про причини, прояви і наслідки відсутності егалітаризму в освітній системі;
  •  доведено, що застосування механізмів ринкової конкуренції в освіті та трактування освіти як товару (споживацька модель) утверджує і поглиблює нерівності шансів, викликає репродукцію суспільного розшарування;
  •  застосовано такий спосіб опису, пояснення й інтерпретації явища нерівностей в освіті, який кваліфікує їх як один з суттєвих проявів функціонування цілого суспільства;
  •   вивчення селекційних процесів здійснено в макро- масштабі, що робить можливим діагноз освітніх нерівностей в розрізі осередково –суспільному, a результати досліджень відносяться до всієї шкільної популяції;
  •  розроблено і застосовано модель досліджень освітніх нерівностей;
  •  виявлено, що методологічні засади дослідження селекційних процесів в філософії освіти формулюються дуже різноманітно - у відповiдності до парадигми суспільного розвитку. Ці парадигми (функціоналізм, теорія конфліктів i iнтерпретативізм) –трактовані як методології аналізу систем освіті –є настільки контрастними теоріями, що можуть бути використані як аналітичне знаряддя для порівняння головних рис освітніх дій;
  •  уточнено розуміння філософського, соціологічного, iдеологічного контекcту освітньої політики, зокрема ідеї щодо вдосконалення доступу до освіти, розроблено проблему взаємодії освіти і суспільства з боку соціально-філософського та теоретико-методологічного осмислення;
  •  здійсненo всебічний аналіз одночасно кількох парадигм суспільного розвитку та застосовано функціональний, конфліктний i iнтерпретативний підхід до селекційних процесів в освіті. Суттєвими елементами аналізу були: опис, пояснення, порівняння, інтерпретація та компаративна оцінка поглядів авторів цих теорій.

Теоретичне i практичне значення результатів дослідження полягає, насамперед, в актуалізації явища процесів селекції в освіті як предмета соціально –філософського аналізу. В дисертації обґрунтовано методологічні засади осмислення процесів селекції в освіті в філософії освіти i в соціальній філософії, виявлено сутність цих процесів та показано особливості їх перебігу. Уточнено поняття, визначено структурованість механізму впливу соціально-середовищних чинників на освітню нерівність, виокремлено його вузлові елементи. Здійсненo аналіз причин, виявів і наслідків браку егалітаризму в освітній системі, умов та ефектів навчання; охарактеризованo основні етапи селекції; виокремленo суспільні групи, які скривджені в доступі до освіти. Розробка досліджуваних проблем може стати основою поглибленого розуміння проблеми процесів селекції в освіті, взаємодії освіти з суспільством, розширює методологічну базу аналізу освітніх явищ і процесів, допомагає аналізові зв’язків між процесом навчання і суспільною структурою.

Результати дисертаційної роботи можуть використовуватися як теоретична база наукових розвідок в різних галузях гуманітарного знання: філософії освіти, соціології, психології, соціальній філософії, педагогіці; стати методологічною базою для проведення подальших досліджень в сфері процесів селекції. Матеріали дисертації можуть використовуватись у навчальному процесі, у підготовці та читанні спецкурсiв з філософії освіти, соціології, педагогіки, в практиці модернізації системи освіти як в Польщі, так і в Україні, зокрема у вдосконаленні селекційних процесів в освіті.

Апробація результатів дисертації

Основні проблеми та висновки роботи апробовані у виступах на наукових міжнародних та польських конференціях: в Оломоуце, Чехія (VI міжнародна наукова конференція „Сучасне альтернативне шкільництво”, 17-19 жовтня 1996 р.); Оломоуце, Чехія (VII міжнародна наукова конференція „Сучасне альтернативне шкільництво”, 16-18 жовтня 1997 р.); Закопане, Польща (III міжнародна наукова конференція „Психологія i педагогіка перед сучасністю”, 14-16 січня 1998 р.); Ченстохові, Польща (наукова конференція „Освіта вчителів і сучасні проблеми виховання”, 13-17 травня 1999 р.); Івoнічу Здрою, Польща (III Загальнопольський Симпозіум „Переміни в освіті”, 23-25 вересня 2000 р.); Закопане, Польща (наукова конференція „Освіта на віражі”, 17-20 червня 2000 p.); Неговій, Польща (наукова конференція „Сільска школа. Освіта в процеси змін”, 26-27 жовтня 2001 р.); Харкові, Україна (міжнароднa наукова конференція „Проблеми та перспективи формування національної гуманітарно–технічної еліти”, 23-24 травня 2002 р.); Харкові, Україна (V Міжнародна науково-практична конференція „Освіта і доля нації” //”Болонський процес та педагогічне самовизначення України”, 21 жовтня 2004 р.).

Публікації. Теоретичні та практичні результати досліджень відображені в наукових працях автора, зокрема, у 2 монографіях та 26 статтях, опублікованих в крайових та іноземних наукових часописах, та матеріалах доповідей в збірниках 7 наукових конференцій.

Структура та обсяг дисертації

Мета і завдання дослідження визначили структуру дисертації. Вона складається зі вступу, чотирьох розділів, перший з яких має 3 підрозділи, другий –підрозділи, третій –підрозділи, четвертий –підрозділів, висновків та списку використаної літератури з 510 найменувань. Обсяг дисертації складає 420 сторінок основного тексту.

Основний зміст дисертації

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження; розглянуто ступінь наукового опрацювання проблеми; сформульовано мету, завдання, загальні і конкретні гіпотези досліджень; обґрунтовано теоретичні та методологічні основи досліджень; визначено об’єкт і предмет дослідження; розкрито наукову новизну, теоретичну і практичну значущість роботи, особистий внесок у сфері наукових результатів; показано застосовані дослідницькі методи, апробацію, достовірність представленої аргументації та структуру даного дисертаційного дослідження.

Існуюча практика вирівнювання освітніх шансів в багатьох країнах світу показує, що зв’язки між суспільними і середовищними зумовленнями селекційних процесів та доступом до освіти і шансами на шкільний успіх не послаблюються. Процеси суспільних селекцій в світі є предметом багатьох теорій суспільного розвитку. Перший розділ – “Проблема взаємодії освіти і суспільства як предмет соціально - філософського аналізу” –присвячений розробці проблеми взаємодії освіти і суспільства з боку соціально-філософського та теоретико-методологічного осмислення. Він презентує найважливіші теоретичні традиції (школи мислення, парадигми) в сучасних дослідженнях суспільного контексту освіти. Особливо суттєві відповіді на питання про зв’язки, що єднають школу і суспільство, формулюють представники функціоналізму, теорії конфліктів і інтерпретативізму. Проведено компаративний аналіз даних парадигм. Визначено неможливість їх поєднання. Проте існують шанси використання синергетики і різнотипності завдяки одночасності парадигм.

Функціоналізм є загальним теоретичним поглядом на те, як досліджувати і розглядати суспільні процеси і установи. Ця парадигма, що також зветься теорією суспільної рівноваги, є найбільш послідовною теоретичною системою, яка приписує собі, як способові пояснення, вартість науковості, що отримало визнання в антропології і соціології, але коріння її сягають біології. Згідно з цією позицією, розуміння окресленої суспільної поведінки (чи установи) вимагає міркування, яким чином вона служить збереженню суспільної системи як цілості. Ця система є очевидно складною цілісністю з елементами, що спричинюють утримання її рівноваги.

Щоб правильно зрозуміти значення суспільної установи, наприклад, школи, треба відповідно ідентифікувати потребу, яку реалізує дана установа, тобто, в якій мірі ця установа служить пристосуванню цілої суспільної системи.

Двома фундаментальними умовами суспільного життя є диференціація ролей членів групи і суспільна солідарність. В сучасних суспільствах, в яких спостерігається швидка зміна ролей, потрібна більш формалізована структура, яка гарантує освіченість, забезпечує диференціацію ролей і формує групову солідарність. Такою структурою є, очевидно, система загальної, обов’язкової освіти. Вона становить інтегральну і функціональну частину суспільства з життєвим значенням для його цільності і збереження.

Система освіти служить соціалізації учнів, тобто пристосуванню їх до економічних, політичних і суспільних установ. Суттю такої соціалізації є ефективна підготовка одиниць таким чином, щоб вони могли пристосуватися до дії і вимог, що є обов’язковими в суспільстві. Важливою функцією системи освіти, на думку функціоналістів, є інтеграційна функція. Освіта інтегрує суспільство, спрямовуючи його поведінку відповідно до суспільних норм і карає незгідних з ними. Слід в цьому місці зауважити, що оскільки соціалізуюча функція, яка стосується інтелектуальних завдань школи, є безперечно функцією явною, то “продукування” людей, які поділяють ті самі суспільні норми і способи дії (економічні, політичні і культурні), може трактуватись як функція прихована (скрита). Ключовою для суспільства функцією, яку здійснює школа, є функція селекційна, пов’язана з утвердженням суспільної позиції. Функціоналісти твердять, що освіта окреслює досягнутий суспільний статус одиниці, а школа є місцем, де відбувається вступна селекція одиниць до статусів, доступних в суспільстві. І наприкінці, культурна функція школи, в результаті якої зростає рівень освіченості членів суспільства. Вони стають основними аніматорами суспільних і культурних інновацій.

Достоїнством функціональної перспективи є трактування суспільства як цілості, системи, що складається з підсистем (особистості, суспільні і культурні системи), між якими спостерігається погодженість, лад, відповідність. Проте, недоліком цієї перспективи є статичне сприймання дійсності, органіцістичне бачення суспільства, врахування тільки функціональних залежностей, ототожнення еволюції з прогресом. Суспільство представляється тут як всепроникаюча єдність, яка існує незалежно від людей. Воно обмежує, моделює і регулює їх дії, має людські мотивації і характер, тому має “потреби, цілі і функціональні вимоги”. Критиці також можна піддати “пресоціалізовану концепцію людини”, в тому значенні, що людина в цій перспективі швидше знаходиться наприкінці ланцюга впливів, ніж є його автором, є конфронтованою через сили, що знаходяться не під її контролем.

Черговою парадигмою, в межах якої є можливість з’ясувати зв’язки освіти з суспільством, є теорія конфліктів, яка пояснює ці зв’язки у спосіб принципово протилежний, ніж це здійснює функціональна теорія. Теорія конфліктів протиставляється функціональному баченню структури суспільства (статичної і безконфліктної), адже поруч з проявами згідності і стабілізації виступають також суперечності і конфлікти, як між одиницями в суспільних групах, так і між суспільними групами. Перспектива конфлікту відрізняється від інших соціологічних позицій специфічним поясненням суті, джерела виконання і дистрибуції влади в суспільстві.

Прихильники цієї теорії, розмірковуючи про суспільну поведінку на макроструктурному рівні (в категоріях інтерреляцій між діями одиниць і суспільною структурою), чи на рівні ситуаційному (в категоріях розуміння інтенції і методів, які люди застосовують в організації свого щоденного життя), задають питання: чому існують деякі тривалі суспільні уклади і деякі суспільні ситуації, які намагаються діяти наперекір інтересам певних одиниць, а на користь інших. Теорія конфліктів базується на виявленні різниць, що стосуються як одиниць, так і окреслених груп в категоріях їх доступу і вміння використання засобів в суспільстві, а також у сфері природи засобів, які різні люди мають у своєму користуванні чи під своїм керівництвом. Такими засобами є матеріальні цінності і багатства, привілеї, статус і влада. Отже, необхідно виявити причини того, чому деякі люди отримують дуже обмежений доступ до таких засобів, а інші, в свою чергу, можуть використовувати свої суспільні зв’язки для акумуляції значно більшої користі. Дихотомічна структура кожного людського об’єднання (поділ на керуючих і керованих) створює структурний конфлікт, що має об’єктивну базу в дихотомічній структурі влади і в неоднакових позиціях, які займають люди. На фоні різниці інтересів створюються суперечності і конфлікти, джерелом яких в однаковій мірі можуть бути як приховані інтереси, що виникають з факту дистрибуції влади, так і явні інтереси, що артикулюються в ідеології групи (цінності, норми, цілі, програми).

Суттєва різниця відділяє соціологів, які репрезентують функціональну перспективу, цікавляться структуральною відповідністю між суспільним порядком і освітньою системою, від теоретиків конфлікту, які шукають способи дослідження процесів творення, інтерпретації і репродукування в рамках освітніх світів певних культурних вірувань і практик, що підтримують узаконену суспільну структуру. В конфліктній перспективі освіта розцінюється не як процес, який служить усуспільненню нових членів суспільства, введенню їх в колективно установлений моральний порядок (який, звичайно, є наслідком творчої інтеракції місцевих груп суспільних “акторів”) –власне так бачили роль освіти автори функціональної теорії; але швидше як явище, найтісніше пов’язане з дистрибуцією засобів і можливостей в суспільстві. Іншими словами, ці теорії є двома цілком протилежними поглядами на роль школи в сучасному суспільстві.

Функціоналізм доводить, що освіта виконує важливу функцію, допомагаючи технологічному розвитку, добробуту і демократії, а теорія конфліктів, в свою чергу, бачить в школі основний інструмент стримування і легітимізації домінування однієї групи над іншою, твердить, що освіта та її найважливіші елементи –суспільні реляції в школі, організація знань і навчальна програма, етос –знаходяться під впливом ідеології чи безпосередньої інтервенції політично і суспільно домінуючих груп.

Інтерпретаційний підхід відрізняється від попередньо обговорюваних парадигм перш за все відповіддю на питання про відповідну модель дослідження суспільних явищ. Як функціоналісти, так і теоретики конфлікту твердять, що подібно тому, як фізичний і біологічний світ, суспільна поведінка підпорядкована пізнавальним правам. Наукове дослідження суспільного життя веде до відкриття певних універсальних узагальнень, що керують розвитком людських суспільств і вірно їх описують, а ті узагальнення можна знайти на шляху систематичного збирання даних і кількісного їх опрацювання. Інтерпретативісти відкидають положення цих двох попередніх теорій, що природничі науки становлять відповідну модель дослідження суспільних явищ. Вони рахують, що жодне вияснення явищ суспільного життя ніколи не досягне стандартів природничих наук, бо повинне в певному обсязі спиратися на інтерпретації, тобто презентувати суб’єктивну точку зору. Це рівнозначно відхиленню можливості створення об’єктивних суспільних наук.

Такий підхід втілено у філософію освіти дослідженнями, які називаються якісними, інтерпретаційними чи конструктивістичними, метою яких є пізнання системи значень, яка існує в суспільстві, до чого веде процес інтерпретації. Згідно з інтерпретаційною перспективою, в процесі соціалізації має місце навчання, як розуміти “ігри”, в які грають люди і суспільство, і як в них брати участь. Кожна людина має певну свободу вибору дій і самостійно вирішує, до якої гри приступити і як грати. Ключове значення має тут вміння інтерпретації, якої вимагають всі форми соціалізації.

Інтерпретаційна парадигма відрізняється від функціональної і конфліктної теорій також тим, що на противагу від них не шукає відповіді на макросоціологічне питання, а є, в свою чергу, пов’язаною з розвитком мікроперспектив. В центрі її зацікавлення знаходяться не суспільні макроструктури (класи, верстви), а процеси взаємної дії одиниць між собою, інтерперсональної комунікації, презентації власної особи в ситуації міжлюдських контактів, а також проблематика знаків, символів, значення і розуміння. Інтерпретаційна точка зору може бути дуже цінною для розуміння освіти як специфічної суспільної діяльності, особливо якщо йдеться про розуміння перспективи учнів, вчителів та інших груп, що є учасниками освітньої дійсності. Інтерпретативісти вважають, що в філософському і теоретико-педагогічному дослідженні йдеться про пізнання різних значень і “правил гри”, що творять культуру класу і діють в ньому. На противагу до функціоналістів, вони не намагаються оцінювати навчання в раніше встановлених категоріях прогресу і розвитку. На противагу до теоретиків конфлікту вони вважають, що всі суттєві педагогічні дії можна пояснити в категоріях класового домінування. Прибічники інтерпретативізму досліджують зразки інтеракції в класі і, таким чином відкривають, як учасники гри інтерпретують і розуміють їх. Вони вважають, що перед початком описування дії учасників ситуації (в цьому випадку учнів і вчителів в шкільному класі) в узагальнених категоріях, треба спочатку дізнатися, як вони її розуміють.

Кожна з цих парадигм (функціоналізм, теорія конфліктів, інтерпретативізм) важливою частиною предмету своїх зацікавлень робить процеси суспільних селекцій в освіті, проблему суспільно диференційованого доступу до школи, проблему освітніх нерівностей, реєстрованих на всіх щаблях навчання. Отже, розглянуті тут теоретичні підході по-різному трактують проблему освітніх шансів, по-різному їх пояснюють, інтерпретують і оцінюють. Різниці позицій в цьому відношенні є змістом другого розділу - Процеси суспільних селекцій в освіті як предмет різних теорій суспільного розвитку”. Цей розділ виявляє способи описування, пояснення та інтерпретування через функціоналізм, теорію конфліктів та інтерпретативізм селекційних процесів і нерівностей, що з’являються в їх результаті. Дивлячись на це явище –процеси диференціювання шкільних шляхів та освітніх шансів дітей і молоді, тобто процеси шкільних селекцій –різні теорії неоднаково трактують його суть і аналізують ці процеси з різної перспективи. Змістом другого розділу є аналіз різниць між основними теоріями суспільного розвитку, якщо йдеться про: 1) погляди на тему генезису суспільної диференціації, 1) погляди на характер (натуру) тієї ж диференціації, 3) оцінку ролі окреслених груп (класів, суспільних верств) для структури цілого суспільства, 4) моральну оцінку суспільних нерівностей, 5) характеристики на тему ролі школи в обмеженні тих же нерівностей, 6) оцінку дії для гарантування рівності і суспільної справедливості.

В рамках функціональної парадигми предметом розмірковувань є наступні проблеми: теорії суспільної диференціації, функціонування системи освіти в умовах суспільної диференціації, сучасні меритократичні теорії, дві видозміни функціонального підходу до проблеми вирівнювання освітніх шансів у формі консервативної і ліберальної концепції.

Теорії суспільного диференціювання завжди були і є пов’язані з проблемою рівності і суспільної справедливості. Радикальні теорії, стратифікації (пов’язані з конфліктними і інтерпретативними парадигмами) окреслюють суспільні розшарування як несправедливі, а функціональні теорії, в свою чергу, зазвичай підтверджують справедливість стратифікаційних укладів. Ці перші окреслюють, як правило, відносини між верствами як по суті дихотомічні і за своєю природою несправедливі, а ці другі –окреслюють суспільні нерівності як градаційні і функціональні, що не мають моральних основ. Серед багатьох версій розуміння проблеми суспільного диференціювання на особливу увагу заслуговує загальна теорія стратифікації, творцями якої є К.Девіс і В.Мур та концепція Т.Парсoнса.

Функціональна перспектива, що застосовується для аналізу освіти, показує, що всі установи в суспільстві, в тому числі школа, є функціонально пов’язаними. Система освіти виконує, на думку функціоналістів, важливі суспільні функції, дотримується основ соціалізації, підтримує культурні норми і діє як механізм, за допомогою якого дітям надаються ролі дорослих, як професійні так і суспільні. Тому освіта є процесом добору і селекції, а також тією суспільною підсистемою, яка відіграє важливу роль в культурній асиміляції, політичній соціалізації і модернізації. Бачення школи як знаряддя селекції, в обговорюваній тут парадигмі є дуже оптимістичним (оптимізму цього не поділяють інші парадигми, серед яких є теорія конфліктів та інтерпретативізм).

В рамках функціональної парадигми презентуються також сучасні меритократичні теорії, що рекомендують авансувати найздібніших і усувають зі сфери розмірковувань структурні детермінанти процесу розміщення одиниць на окремих суспільних позиціях. Ці теорії піднімають проблему опозиції між генетичним успадкуванням і осередковим, тобто між біологічним і культурним детермінізмом. Ця сама проблема є предметом уваги двох найважливіших концепцій вирівнювання освітніх шансів у сфері функціональної теорії –консервативної і ліберальної опції. Вони є двома видозмінами функціонального мислення про освітні нерівності. Презентоване прихильниками цих двох концепцій бачення школи та селекційних процесів, що відбуваються в ній, є досить оптимістичним. Воно пояснює як суспільні, так і освітні нерівності як функціональну необхідність розвитку сучасних суспільств.

Інтерпретаційний підхід в дослідженнях суспільних селекцій в освіті здобув важливе значення. Виявилось, що інші підходи недостатні для вияснення зв’язків між освітою і суспільством, суспільною мобільністю і політичною системою, освітніми нерівностями і їх суспільною базою. Інтерпретативісти мають протилежне бачення, ніж функціоналісти і теоретики конфліктів, бо не розглядають головних політичних аргументів у проблемі ролі, яку відіграє система освіти в суспільстві, але, в свою чергу, твердять, що школи в різних контекстах відіграють різні ролі. На протилежність до інших парадигм інтерпретативізм приймає місцеву, а не глобальну орієнтацію. Це означає, що він не концентрується на пошуках загальних прав і вияснень, а займається лише суспільними процесами типу “мікро”, що мають місце в шкільному класі. Цікавлять інтерпретативіста культурні рамки, що існують в даній школі, а також те, як окремі особи розуміють суспільний контекст і в ньому діють. Важливими для нього є інтеракції „вчитель –учень”, застосовані ними “дефініції ситуації” і вживані мовні коди. Школа є в цій теорії місцем, в якому ґрупи і одиниці реагують згідно місцевих і однаково зрозумілих “правил гри”. В філософському і педагогічному дослідженні йдеться про вивчення різноманітних значень і “правил гри”, які створюють культуру класу і керуються нею. Отже, завданням дослідника є опис і визначення того, що діється в конкретному випадку, але цей опис і визначення є зажди інтерпретацією. Інтерпретативіст бачить своєю метою ствердження, що робиться в конкретній суспільній ситуації, і відкриття, що значить вона для учасників.

В рамах інтерпретаційної парадигми розмірковуються наступні проблеми: суть інтерпретаційного трактування процесів соціалізації, суспільна трансмісія знань, три виміри репродуктивної функції освіти, а також освітні шанси в інтерпретаційній перспективі.

Інтерпретаційний аналіз вміщує два важливі елементи. Першим з них –на суспільному рівні –є значення (сенс), правила і норми, згідно яких утворилось дане суспільство. Другим елементом –на одиничному рівні –є способи надавання структурою простору розвитку нахилам і бажанням людини в процесі суспільного навчання. На думку інтерпретативістів, суттєвим складником процесу соціалізації, необхідним для його проходження, є спільна для всіх структура встановлення сенсів, яка дозволяє спілкуватись, створювати інтерсуб’єктивні знання і формує фундамент під способи вираження емоційного ангажування. Знання не є, зрештою, згідно цієї теорії, нічим об’єктивним, абсолютним і зовнішнім відносно суспільної свідомості. А є, в свою чергу, складом значень, суспільно і історично конструйованим, предметом неформального порозуміння, необхідним для членів зорганізованої інтелектуальної спільноти. Немає “об’єктивних” знань в сенсі незалежних від мови, положень, спостережень, тощо. Знання є колективною спробою упорядкування світу, яка організована авторами, що діють у відповідністі і адекватності до певної концепції.

Школа як кожна важлива установа, що спеціалізується в окресленій функції, створює своєрідну групу значень, які відповідають її ролі в суспільстві. Своєрідність шкільних укладів значень пов’язується з тим, що вони є формовані і творені відповідно до шкільних функцій, між інших, репродукційної і авторепродукційної.

Репродукційна функція полягає у перенесенні, іноді в своєрідній і здеформованій формі значень, що віддзеркалюють диференціювання і функціонування суспільства. В цій своїй ролі школа опирається на значення, опрацьовані за її межами в суспільному просторі, в якому вона знаходиться і діє. Авторепродуктивна функція школи відноситься до становлення і підтримування авторитету школи і вчителя.

Важливим вузлом інтерпретативних аналізів є проблема освітніх життєвих шансів як повторення зразків в освітніх біографіях і групових досвідах. Пояснюється це явище на основі використання широкої теоретичної перспективи, теорією визначення, що пов’язана з концепцією сподівань і самосповнюющих пророцтв. Фальшиве передбачення, наприклад, настанови і очікування, що стосуються віку, статі, етнічного походження, релігії, зовнішнього вигляду, місця проживання, а також показників суспільного класу, таких як мова і одяг, які є закодовані в інтерпретаційних схемах учасників суспільного життя, можуть діяти як пророцтво. Відбувається це тоді, коли фальшивий діагноз впливає на “автообраз” учня, який вчиться поводитись згідно з настановами і сподіваннями, підтверджуючи тим самим цей діагноз. Визначення (стигматизація) впливає надзвичайно сильно, і незначними є можливості щось змінити. З точки зору інтерпретаційної перспективи стверджується, що шкільні невдачі є в цьому відношенні швидше суспільною конструкцією, ніж неминучим фактом.

Третій розділ –“Головні пріоритети освітньої політики початку XXI століття–презентує тезу, що світ стає перед лицем нового виклику –реконструкції людських спільнот. Повторення принципових тенденцій кінця ХХ століття не обіцяє успішної долі. Масовість і індивідуалізм, характерні для першої генерації технології інформації та комунікації, сьогодні змінюються другою технологічною генерацією, де ідеї інтеракції починають попадати в нові ціннісні сіті. Когнітивне суспільство, що опирається на поділ знань, і пізнавальні явища, що спричинені інтерперсональними відносинами без кордонів і стали можливими внаслідок глобалізації, сприяють виділенню постматеріальних цінностей. Отже, солідарність та новий дух спільноти можуть знову і натуральним способом виявитися засадою, що організує життя, а також альтернативою виключення і знищення суспільних зв’язків. В цьому контексті соціалізуючі установи, зокрема сім’я і школа, можуть заново відіграти роль бази, на якій створиться завтрашнє суспільство.

Освітні системи є джерелом людського культурного та суспільного капіталу і мають допомогти побудові нового суспільного ладу ХХІ століття. Найважливішим тут повинно бути навчання ідеї справедливості. Такі цінності як рівність шансів, відповідальна свобода, шанування інших, оборона слабших, визнання різниць чи характерних особливостей відповідають конкретним діям для суспільної справедливості і захисту демократичних цінностей. Світ потребує інтегруючих сил. Школа може започаткувати процес розв’язання конфліктів та суспільної інтеграції для того, щоб пригноблені класи не стали жертвами ідеології виключення. Також необхідно, щоб школа пропагувала ідею людяності, що виходить поза суспільні категорії, де кожна людина є рівна в процесі безупинної інтеграції незалежно від того, яку визнає релігію, якої є національності, який має колір шкіри тощо. У зв’язку з цим необхідним є встановлення норм і правил широкого суспільного порозуміння в області суспільної справедливості. Система освіти може допомогти побудові нового суспільного ладу, в якому такі цінності як справедливість, відповідальна свобода виявляються засадами, що організовують і визначають суспільне життя.

Для встановлення нової моделі суспільної інтеграції слід визнати пріоритет кількох проблем, серед яких найважливішими є: 1) дошкільна і початкова шкільна освіта, 2) профорієнтація наприкінці обов’язкового навчання, 3) запобігання суспільного виключення і допомога суспільно скривдженим, 4) навчання протягом цілого життя.

Основне значення має виховання дитини в період раннього дитинства, адже досвід цього періоду має вирішальний вплив на розвиток особистості, а потім і на суспільну інтеграцію. Раннє навчання може вплинути також на рівність освітніх шансів, спричиняючи усунення початкових труднощів, які пов’язані з бідністю, некорисним суспільним чи культурним середовищем. Гармонійний розвиток дитини вимагає тісного зв’язку між шкільною освітою та освітою сім’ї. Дошкільна освіта, організована для обездолених груп, є дуже ефективною, адже ці сім’ї часто оцінюють школу як чужий світ, код якого і звичаї є незрозумілими. Тому важливою метою освітньої системи належить визнати протидію суспільній беззахисності дітей з бідного середовища і неповноцінних сімей, щоб розірвати зачароване коло убогості і виключення. Допомогти в цьому можуть програми “раннього старту” для молодших дітей і загальна дошкільна освіта. Вони є особливо важливими для бідних сімей і дисфункційних, які не мають можливості забезпечити хорошої ранньої освіти, що робить пізніше суспільну інтеграцію значно важчою. Прірва між дітьми, що походять з середніх і вищих верств, які мають підтримку сім’ї і поступають відповідно до стандартного шляху в освіті, і дітьми з нижчих верств, швидко стає значимою. Це спричиняє шкільні невдачі і відмежування. Дошкільне виховання може поповнити і підтримати сім’ї в освіті їх дітей. Саме тому, що існує тісний зв’язок між убогим початком освіти і шкільними невдачами, раннє виявлення того могло б бути справжньою інвестицією в розвиток людських засобів.

Важливою для суспільної інтеграції  є середня освіта. Освітня політика повинна здійснити два завдання –забезпечити високу якість навчання і справедливість. Зміцнення демократизації в освіті вимагає гарантування життєвої перспективи всім молодим людям, що закінчують обов’язковий цикл навчання, отримуючи основи елементарних знань і вмінь. Завданням держави є забезпечення хорошої якості загального навчання можливо найбільшій частині людей. Піклуючись про суспільну справедливість, слід дбати про те, щоб жодному учневі, який володіє необхідними компетенціями, не закривати доступу до освіти тільки тому, що він не має засобів на її оплату. Освіта є спільним багатством, яке не може підлягати звичайному ринковому регулюванню. Згідно з логікою справедливості і пошанування права на освіту йдеться про обмеження до мінімуму ситуації, в якій певні одиниці чи групи суспільства не мали б доступу до освіти. Держава повинна відігравати редистрибутивну роль перш за все відносно аутсайдерських груп. Дії, які слід почати, це виявлення в ранньому періоді навчання перешкод, часто пов’язаних з сімейною ситуацією учнів, і здійснення політики усунення дискримінації відносно до тих учнів, які найбільше відчувають труднощі. Тому слід застосовувати додаткові засоби і спеціальні педагогічні методи (як це робиться в багатьох країнах), зорієнтовані на окреслені групи і заклади, що розміщаються в дефаворизованих середовищах.

Важливою системою дій, що служать суспільній інтеграції, є профорієнтація і поради, що проводяться в кінці обов’язкового навчання. Основна їх користь полягає у зміні багатьох суспільних конотацій, які ставлять учнів, що знаходяться у важких умовах, ще в гірше положення. Профорієнтація повинна розбудити їх бажання досягти горизонтів, які самі не з’явились би в їхніх думках. Вимоги суспільної інтеграції не повинні також нехтувати явища, що полягає в утворенні підкласу –меншості виключених, убогих чи антисоціальних. Наскільки високим є цей ступінь витрат потенціалу, великих коштів індивідуальних і суспільних, може свідчити той факт, що таке виключення стосується майже 10-12% молоді в Європі, яка не закінчує обов’язкового навчання. Тут потрібні такі організаційні та фінансові інтервенції, завдяки яким освітні ініціативи могли б реалізовуватися за рахунок кооперації в таких сферах як здоров’я, суспільна опіка, працевлаштування, вимір справедливості.

Суттєвим методом переборення різного типу виключень може бути навчання протягом цілого життя, яке поєднує всі аспекти освітньої політики –початкову освіту, освіту “другого шансу”, освіту дорослих, освіту в місцевих спільнотах, традиційну освіту. Основним критерієм для всіх, хто організовує безупинну освіту, повинна бути засада рівних шансів. Індивідуальні способи навчання, що застосовуються в безупинній освіті, створюють нові шанси всім тим, хто не міг з різних причин закінчити повного циклу навчання чи залишив школу у зв’язку з невдачами. Безупинна освіта дозволяє упорядковувати різні цикли навчання, організовувати перехід між ними, диференціювати шляхи навчання і оцінити їх. Основною її засадою є забезпечення різнорідності перебігу науки з постійною можливістю пізнішого повернення до шкільної системи.

Якість і рівність в освіті –як два пріоритети освітньої політики початку ХХІ століття –тепер декларуються всіма педагогічними філософіями, ідеологіями і політиками різних опцій. Зокрема ідея рівних шансів трактується як обов’язкова складова демократичного і справедливого ладу і виступає серед спільних цінностей європейської цивілізації. Акцептована в усьому демократичному світі ідея егалітаризму стверджує, що кожна дитина, незалежно від її вроджених здібностей, сімейних і суспільних обставин, має право на загальну освіту. Ця ідея зміцнюється в останні роки і одержує міцну, переконливу підтримку. В європейській традиції функціонування систем освіти мало завжди (і надалі матиме) дві важливі мети до здійснення, по-перше, доступність; по-друге, рівність шансів як головна засада в кожному випадку, в якому здійснюються окреслені вибори. Участь в освіті у відсотках цілого суспільства аж до найвищого рівня системи освіти є звичайно певною мірою успіху в досягненні першої мети. Відношення, в свою чергу, між суспільним чи професійним походженням і формальними освітніми досягненнями є мірою прогресу в реалізації другої мети. Від освіти чекають, щоб вона давала всім однакові шанси (можливості), враховувала різнотипність уподобань і культур, погоджувала справедливість і якість.

Ці засади, що є обов’язковими у всіх демократичних країнах, є центром умови між суспільствами та їхніми системами освіти. На жаль, прогресові, що здійснюється на полі демократизації освіти (доступності) не дорівнює (не відповідає) прогрес в області дійсної рівності шансів.

Третій розділ представляє також контроверсії навколо ідеї рівності в освіті - різні способи розуміння ідеї рівності і наслідки цих різниць для освітньої практики. Як в генетичному підході, так і в різних областях життя функціонують протилежні способи розуміння рівності. По-перше, рівність є важливою як деклароване положення, як реалізований процес і окреслений стан суспільств, і нарешті, як явище, що виступає в свідомості людей. По-друге, в міркуваннях щодо рівності ставиться три різні питання: як може бути, як повинно бути і як є. Відповідно до цих питань виділяються відповідні їм рівні аналізу цієї проблеми. Це є рівень ідеї (розвиток суспільної думки, наукових теорій, доктрин), рівень засад (правові норми, шкільне законодавство, суспільна і освітня політика) та рівень ознак (аналіз освітньої дійсності, позиції суспільства щодо освіти, стану суспільної свідомості). Тим, що відрізняє суспільні ідеї від засад, є ступінь їх універсальності. Ідеї у значній мірі мають загальнолюдський характер і виходять за межі конкретного часу і суспільного простору. Переважна більшість засад, в свою чергу, має силу і зберігає цінність тільки в певному історичному вимірі.

Основна класифікація проходить на лінії „індивідуальна рівність –рівність суспільна”. Поняття індивідуальної рівності може набирати двоякої форми. По-перше, вимагає прийняття положення про ідентичність особистостей в аспекті їх потенційних інтелектуальних можливостей, чи, трактуючи ширше і точніше, навчальних. Основна критика такої тези відноситься до необхідності відрізнення рівності від ідентичності. Друга концепція індивідуальної рівності звернена на індивідуальні здібності і потреби. Вона означає, що повинна здійснитись умова рівної ситуації, в значенні подібних виховних (соціалізуючих) середовищ. Без цієї умови, якщо люди не мають подібних умов розвитку своїх здібностей та формування потреб, важко говорити про рівність. З цих, цілком різних приводів, треба відхилити обидві концепції, що стосуються індивідуальної рівності.

Залишається друга можливість розгляду проблеми рівності, яка сприймається в категоріях суспільного відношення –суспільна рівність. В основі трактування суспільної рівності знаходиться переконання, що існуючі здібності у всіх великих суспільних групах, місцевих середовищах, мають характер нормального розкладу. Іншими словами, розклад одиниць, що мають визначені вроджені здібності (хоча важко визначити значення, рівень і спосіб детермінації інтелектуальних рис людини) є нормальним розкладом в суспільстві, тобто розділ генетичних і анатомічних засобів в окремих класах і суспільних верствах є рівномірним. Суспільна рівність в навчанні виявляється таким чином, що по мірі переходу на вищі щаблі навчання, зменшується кількість осіб, які мають до цього потенційні можливості. А так як в рамках окремих класів, верств, великих суспільних груп та місцевих середовищ розклад цього потенціалу є подібним, то пропорційною повинна бути їх участь на всіх щаблях навчання до їх кількісної участі в глобальному суспільстві. Предметом зацікавлення дослідників є тоді доступ до навчання в широкому розумінні, а точкою віднесення –досконала рівність, тобто така ситуація, коли одні групи не користуються з цієї вартості (багатства) за рахунок інших.

Якщо з двох видів рівності –індивідуальної і суспільної –єдино можливою приймається друга, значить є суспільна рівність і з’являється кілька інтерпретаційних можливостей. По-перше, можна шукати рівну (єдину) міру цієї рівності. Прикладом такої міри є рівність шансів, чи рівний старт, що закладає подібний вихідний (вступний) рівень, а потім змагання, конкурентну боротьбу. В цьому випадку можна говорити швидше про поміркований егалітаризм. По-друге, за вихідну передумову можна прийняти і шукати рівну (одну) ситуацію. Найближчим прикладом такого підходу може бути рівність умов, в яких живе і виховується молодь. Егалітаризм має тут форму радикального зрівняння. З’являється питання, про яку ситуацію йдеться, які умови з точки бачення рівності в освіті слід взяти до уваги. По-третє, слід відрізняти рівень старту дітей в школі (суспільна диференціація шкільної зрілості, тобто підготовки до навчання), від умов навчання (вкладені зусилля для одержання освіти –доїзд до школи, кошти навчання з індивідуальних бюджетів тощо) та від результатів навчання (досягнення подібних в стратифікаційному і середовищному відношенні) результатів в науці, особливо на щаблю монолітного і загального навчання). В кожному з трьох перечислених способів розуміння рівності в навчальних закладах (внутрішньошкільної рівності) йдеться про щось інше. Якщо мова йде про рівний старт, йдеться про подібні вихідні (вступні) умови в ранньому дитинстві, які створюють можливість чесної конкуренції і дозволяють кращим оволодіти престижними місцями в житті. В свою чергу при рівних умовах навчання важливим є утримання подібної соціалізуючої матеріальної бази протягом цілого періоду навчання, для того, щоб людина сама мала судження про результати (її інтелігентність, особисті риси). В свою чергу, якщо до гри залучаються рівні результати, не звертається більше увага на вихідні умови, а лише на подібність кінцевих досягнень. Дослідження старту, умов навчання і результатів має бути прикладом якісних аналізів.

Суспільну рівність в навчанні можна розглядати ще в іншому підході, коли відрізняються потенційні явища і процеси (рівність шансів) від станів існуючих, актуальних (рівність участі). В цьому підході аналізуються різні властивості суспільного положення, що визначають приписану позицію одиниці (початкову, вихідну), щоб виявити, в якій мірі суспільна структура навчаючої молоді формується у фазі вибору школи (на етапі попиту на навчання), а в якій мірі можна її формувати через пропозицію місць праці, ліміти і відповідні механізми набору. Якщо мова іде про шанси, то мається на увазі рівень можливостей активного, чесного змагання з рівнозначними партнерами, повноцінний доступ до навчальних закладів. В свою чергу рівна участь є вже результатом складних суспільних процесів і виявляє перерозподіл такої цінності як освіта. В дослідженні шансів та дійсної участі в навчанні положення про те, що здібності у великих суспільних групах мають характер нормального розкладу, дозволяє встановити розміри освітніх нерівностей. Аналізи освітніх шансів і участі в навчанні мають характер кількісних досліджень.

Кожна з вищеперерахованих пропозицій становить доокреслення формули досконалої рівності. Вони доповнюють одна одну, але не вичерпують усього поля освіти. Проте дозволяють розглядати рівність з різних точок зору і на різних рівнях обстеження. Реконструюючи розвиток досліджень проблеми рівності в освіті можна виявити виразну еволюцію зацікавлень, способів трактування проблеми. Вона полягає у перенесенні точки важкості з “входження” (вступу) до системи освіти - старт (конкурентний егалітаризм), через концентрацію на “внутрішності” –успіхи в навчанні (колективний егалітаризм) до “виходу” –шанси успіху в житті (вирівнювальний егалітаризм). В кожній з цих дослідницьких орієнтацій в різних місцях розміщуються критерії оцінки рівності, відповідно до цього різну роль відіграє шкільництво.

Четвертий розділ “Процеси суспільних селекцій в освіті у ситуації радикальних змін їх економічного, суспільного і культурного контекстів присвячений аналізу селекційних процесів –диференціації шкільних шляхів з уваги на суспільні і середовищні  зумовлення –та освітніх нерівностей, що спостерігаються в польській системі освіти в період трансформації суспільного устрою. Цей аналіз здійснюється на двох рівнях і набирає форми кількісного і якісного підходу. В рамках кількісного аналізу предметом міркувань є нерівність шансів і нерівність участі в навчанні. В міркуваннях про егалітаризм в освіті слід відрізняти те, що є потенційним (шанси), від того, що вже має місце (участь). Завдяки цьому можна протиставити і порівняти освітні прагнення різних суспільних груп з їх дійсною участю в здобуванні освіти. З цією метою треба відповісти на питання, наскільки більшими (чи меншими) є освітні шанси різних суспільних груп і місцевих середовищ та якою є їхня фактична участь в навчанні в залежності від дії конкретних суспільних сил. Якісний аналіз, в свою чергу, зупиняється на трьох вузлах –нерівності старту, умов та ефектів. Якісне трактування суспільної рівності вимагає відповіді на питання, як сильно диференційована ця ситуація в окреслених групах дітей в школі та в якій мірі суспільна приписана позиція визначає рівень досягнень. Зацікавлення стартом вимагає дослідження вступу до закладів обов’язкового і загального навчання (освіти); аналіз умов повинен показати диференціювання ситуації окремих груп учнів, а дослідження ефектів, в свою чергу, повинно з’ясувати, в якій мірі приписана позиція визначає рівень досягнень.

Говорячи про освітні шанси, концентруємо увагу на процесах чи явищах, які будуть мати місце або ще не закінчилися. Шанси отримання освіти можна трактувати як основу для визначення напрямків потенційних змін між поколіннями, що відбуваються в суспільній структурі, як потенційні явища освітнього руху (і суспільного), які є визначеними і можуть відбутися. З рівними шансами маємо справу тоді, коли особи з такими самими здібностями і мотивацією, що походять з різних класів, верств, суспільних і місцевих середовищ, мають однакову можливість отримання освіти і здобуття відповідної позиції в суспільній і професійній структурі. В цій частині праці, яка стосується нерівності освітніх шансів, аналізуються наступні проблеми: зміни в професійній структурі і міжпоколінний  рух, шанси суспільно –професійного руху, шанси авансу через освіту.

В дев’яностих роках в Польщі суспільне походження знаходить своє віддзеркалення в доступі до основної загальної освіти. Не зменшуються суспільні бар’єри і в доступі до середньої школи. Незважаючи на зростання відсотку випускників середніх шкіл в окремих категоріях суспільного походження, не зменшується вплив пов’язаного з тим бар’єру “аскрипції” (приписування). Неегалітарною є структура молоді як в загальноосвітніх ліцеях, так і в неповних середніх школах. Збільшується представництво молоді з більш високим статусним соціальним походженням. Зростання її участі в ліцеях визначається за рахунок зменшення представництва робітничої і сільської молоді, падає відсоток сільської молоді, що сприяє поглибленню нерівності. В свою чергу, неповні середні школи здебільшого комплектуються за рахунок учнів з менш статусними ознаками сім’ї. В роботі акцентовано динаміку нерівності в доступі до вищої освіти, що виявляється у зростанні молоді  інтелігентного походження по відношенню до інших категорій. Систематично падає відсоток молоді робітничого і сільського походження. Аналогічна тенденція стосується осіб, які народжені і виховані в селі і малих містечках. Має місце тривалий характер освітніх нерівностей, пов’язаних із впливом походження, що більше ніщо не вказує на те, щоби в останні роки сила бар’єрів походження підлягала значній зміні. Спостерігається навіть зростання впливу походження на освітні нерівності: співчинник кореляції між рівнем освіти і професійним статусом батька збільшився з 0,43 в 1987 році до 0,45 в 1999 році.

Нерівність шансів і нерівність участі є вимірами кількісного аналізу, а якісний аналіз опирається на вимірах нерівності старту, умов і результатів навчання. Зацікавлення освітнім стартом вимагає аналізу вступу до закладу загального і обов’язкового навчання, бо тільки тут маємо справу з повною шкільною популяцією (контингентом) і егалітарною суспільною структурою учнів. Досить довго рівний старт ототожнювався з потребою вирівнювання розвиткових дефіцитів дітей, що виходять з середовищ, які не забезпечують їх умовами повного, всебічного розвитку. З часом цьому надається більш важливе значення, характеризуючи старт як вступну умову рівності в освіті (старт –набирання початкового розбігу). Немає сумніву, що ситуація дітей дошкільного віку є дуже диференційованою. Фундаментальну роль відіграє тут рівень функціонування сім’ї та підтримка її зусиль через установи цільового виховання. Йдеться, очевидно, про різні форми дошкільного виховання та педагогічну опіку над шестилітками, що визнається основною умовою рівного старту.

Тим часом у сфері дошкільного виховання, до 1990 року достатньо занедбаної, сьогодні можна констатувати ще більш значний крок назад. Бо наступило правове санкціонування ліквідації тисяч дошкільних закладів і обов’язковості так званої “нульовки”. Круто погіршилась доступність дошкільного виховання сільських дітей, яким у зв’язку з великими цивілізаційними і культурними відмінностями між містом і селом особливо потрібна цільова і компетентно організована рання освіта. Ліквідація дошкільних закладів сприяє утриманню цивілізаційних запізнень польського села і є основною причиною освітніх нерівностей на всіх щаблях навчання.

Проблема нерівності умов навчання пов’язується з фактом створення диференційованих статусів для дітей із боку різних середовищ, в яких існують специфічні для них бар’єри авансу, що блокують освітні шанси і є суттєвими причинами освітніх нерівностей. Розглянуто найважливіші бар’єри, які мають різний характер, а саме: просторовий, регіональний, економічний, демографічний, психологічний, ідеологічний, культурний, шкільно –освітній, статевий.

Просторові і регіональні бар’єри на шляху до освіти пов’язуються з фактом міжрегіональних різниць в рівні господарського розвитку, цивілізаційних умов і культурного стандарту. Похідною цих різниць є стан освіти в окремих регіонах країни і всередині них. Різниці в рівні суспільного розвитку мають значний вплив на умови навчання учнів, їхні ефекти, соціалізацію молоді і перебіг шкільної селекції. Різні елементи просторового розміщення шкіл, в залежності від регіональних реалій і умов місцевих середовищ, дуже впливають на шанси і бар’єри навчання. Сіть шкіл –кількість шкіл, їх престижність, відстань від місця проживання, можливість використання інтернату і бурси, якість комунікації –все це відіграє важливу роль у формуванні рішень про навчання. Просторові і регіональні бар’єри пов’язані також із різницями в інфраструктурі міських і сільських середовищ. Ліквідація закладів позашкільного виховання (були серед них палаци молоді, молодіжні домі культури, осередки позашкільної праці, світлиці, клуби тощо) в основному стосується сільського середовища. Великою проблемою є величезне диференціювання умов праці шкіл в різних регіонах країни; шкіл, розміщених в протилежних місцевих середовищах, сільських і міських шкіл (диспонують диференційованими фінансовими можливостями, мають різне оснащення і ступінь організації, різний рівень освіти вчителів тощо). Загально нижчий рівень освіти сільських вчителів, нижчий рівень організації сільської школи, низька доступність до високоорганізованих основних шкіл, гірше оснащення шкіл і дошкільних закладів дидактичним матеріалом, низький обсяг дошкільного виховання в селах, гірші умови середовища виховання –все це спричиняє те, що частота і кількість дидактичних невдач у сільських школах є значно вищою, ніж у містах. Освіта на селі є в дійсності місцем найбільшого упущення цього середовища.

Економічні бар’єри в доступі до навчання існували завжди, але в останні роки виявився ріст їх значення у зв’язку з радикальними змінами у фінансовій ситуації багатьох сімей. Польська біда концентрується перш за все у сільському середовищі. Поширення процесу розшарування доходів і зубожіння сімей поглиблює нерівності в доступі до освіти. Процес диференціації освітніх шансів має місце також у зв’язку з недостатнім бюджетним фінансуванням освітньої системи, особливо коли спостерігається тенденція зниження цього фінансування. Матеріальна ситуація освіти не покращується, незважаючи на використання позабюджетних засобів –місцевих самоуправлінь, батьків, спонсорів, доходів шкіл та застосування з 1990 року багатьох починань у питаннях заощадження. Вони призвели до обмеження чи навіть ліквідації деяких виховних і опікунських функцій школи. Економічним бар’єром є також безперечне перенесення коштів навчання в школах на сім’ї учнів, а також зменшення засобів на соціальну допомогу (стипендії, матеріальна допомога). Радикально зросла оплата за проживання в інтернатах, гуртожитках, що є суттєвим бар’єром на шляху освітніх прагнень незаможної молоді, що проживає не по місцю розміщення школи. Бар’єр коштів навчання збільшився також після 1990 року з приводу комерціалізації освіти, тобто часткової відмови від засади безплатності (особливо на вищому рівні). Найбільш стихійна приватизація здійснилась на рівні вищого навчання, проте вона має місце також і в інших сегментах освітньої системи.

Шкільно –освітні бар’єри пов’язуються перш за все з доступом до шкіл та інших освітніх закладів та з застосуванням в даній шкільній системі моделі селекції. В період системної трансформації в Польщі наступили зміни у сфері доступності окремих щаблів навчання, при чому в найвищій мірі це стосується середнього і вищого шкільництва. На середньому рівні відбулася радикальна зміна структури, пов’язана з фактом нечувано динамічного зростання відсотку молоді, що навчається в загальноосвітніх ліцеях і середньо –технічних школах (технікумах). Зменшилась одночасно чисельність учнів профтехучилищ, що є дуже позитивним явищем. Проте найбільші зміни відбулися на рівні вищої школи: наступила стихійна приватизація вищих шкіл (вузів); створилося понад 200 приватних вищих шкіл, а число студентів зросло в 4,5 рази.

В роботі зазначається, що існування культурних бар’єрів детермінується суттєвою різницею в рівні освіченості. Сільське населення відзначається значно нижчим рівнем освіти ніж міське, що впливає на рівень освітніх можливостей дітей, рівень зрілості, рівень розумового розвитку, шанси досягнення високих результатів в науці. Рішуче протилежні умови розвитку для своїх дітей створює сім’я інтелігенції, порівняно з сім’єю робітничою чи селянською. Ці умови є по суті синдромом рис, що характеризують сімейне середовище, і які впливають на шкільні шляхи дітей, формують шанси на освіту, мають значення для участі в структурі шкіл другого і третього рівня, шкільного старту і ефектів навчання. Рівень освіченості батьків в двоякий спосіб впливає на освітні шанси дитини. По-перше, в процесі щоденних контактів батьки передають своїм дітям відомості, формують мову дитини, вводять її краще чи гірше у світ понять. По-друге, освіта батьків впливає на шанси навчання шляхом передачі культурних зразків, моральних норм і цінностей. З культурними ознаками сім’ї пов’язується виховна атмосфера в сім’ї, створення чи послаблення мотивації до навчання. Про силу нерівностей у цій сфері свідчать прагнення до навчання власних дітей –мрії, намагання, освітні плани.

Аналіз суспільної нерівності ефектів навчання дозволяє відповісти на питання, чи вирівнює школа різниці середовищно –суспільного характеру між учнями та які різниці мають місце на старті. Проблема результатів навчання, що досліджується і інтерпретується в суспільному контексті, вимагає фіксації розмірів освітніх нерівностей і ступеня освітнього упущення певних суспільних груп. Явищами, що презентують диференціацію ефектів навчання є: рівень знань і шкільних умінь (рівень шкільних досягнень), шкільні долі (особливо після першого порога селекції), шкільні оцінки, другорічництво, шкільний відсів. Кожне з цих явищ вплетене в середовищно –суспільний контекст і свідчить про існування розбіжності між засадами освітньої політики і властивостями (ознаками) освітньої системи. Існує міцний зв’язок між шкільними оцінками, рівнем шкільних досягнень (вимірюється тестом читання про себе з розумінням –ключової шкільної і культурної компетенції), шкільними і життєвими долями, сімейним положенням учня, його середовищем, що розуміється як культурний клімат дому (освіта батьків), типом місця проживання (величиною місцевості), рівнем розвитку регіону.

Визначено чинники, що впливають на доступ до освіти, а саме: суспільне походження учня, його проживання в селі чи в місті; категоріальний статус сім’ї; різниця між шкільними оцінками в свідоцтві про закінчення загальноосвітньої  школи та диференціація статусів сімей учнів. Акцентовано, що в Польщі не досягнуто ситуації, в якій результати навчання (рівень шкільних досягнень) були б однакові у випадку молоді з різним соціальним походженням і місцем проживання, що вело б до відкритого доступу до престижних суспільних позицій.

Висновки

Співіснування в теоріях суспільного розвитку протилежних зразків мислення про зв’язки, що відбуваються між освітою і суспільством, а в їх межах різних способів вияснення процесів суспільних селекцій в освіті, вимагає компромісу, діалогу і акцептування стану гетерогенності як принципів соціальної філософії і філософії освіти. З точки зору процесів суспільної селекції в освіті найважливішими, проте неможливими до поєднання, парадигмами є: функціоналізм, теорія конфліктів та інтерпретативізм. Інтерпретативізм, на противагу до функціональної і конфліктної теорій, відхиляє можливість створення об’єктивних суспільних наук і пропонує проведення якісних інтерпретаційних і конструктивістичних досліджень, метою яких є вивчення системи значень, існуючої в суспільстві. Інтерпретативна парадигма пов’язана з розвитком мікроперспектив, що означає, що в центрі зацікавлень знаходяться не суспільні макроструктури (класи, верстви), а процеси взаємного впливу одиниць, інтерперсональної комунікації, а також проблематика знаків, символів, значення і розуміння.

Показано відміність наведених парадигм за такими позиціями: ґенеза суспільного диференціювання, його природа, оцінка ролі окремих груп для структури цілого суспільства, моральна оцінка суспільних нерівностей, роль школи в обмежуванні тих же нерівностей, оцінка дії, що застосовується для гарантування рівності і суспільної справедливості.  З’ясовано, що для встановлення нової моделі суспільної інтеграції треба визнати наступні пріоритети в філософії освіти: 1) дошкільної і початкової освіти; 2) профорієнтації наприкінці обов’язкового навчання; 3) запобігання суспільного виключення і суспільної допомоги виключеним; 4) навчання протягом цілого життя. Невід’ємними складниками демократичного і справедливого ладу є рівна доступність до освіти і рівність шансів, що декларовані сьогодні всіма філософами освіти, педагогічними ідеологіями і політиками різних напрямків.

Освітні системи повинні старатись знайти рівновагу між вимогами економічної і технологічної конкурентності та потребою суспільної інтеграції, між ефективністю системи і рівністю. Ідея рівності в освіті є важливою як деклароване філософсько-освітнє положення, як реалізований процес і окреслений стан суспільств, і нарешті, як явище, що має місце в людській свідомості. Рівність може реалізуватись на рівні ідеї (розвиток суспільної думки, наукових теорій, доктрин), засад (правові норми, шкільне законодавство, освітня і суспільна політика), а також ознак (аналіз освітньої дійсності, позиції суспільства щодо освіти, стану суспільної свідомості).

Основна класифікація проходить по лінії „індивідуальна рівність –рівність суспільна”, причому єдино можливою для навчання є друга. Можна шукати рівну міру суспільної рівності (наприклад, рівність шансів, рівність старту), рівної ситуації (наприклад, рівність умов) чи рівних ефектів. Можна відрізняти потенційні процеси (рівність шансів) від вже існуючих (рівність участі).

Аналіз селекційних процесів (диференціювання шкільних шляхів у зв’язку з суспільними і середовищними зумовленнями) та освітніх нерівностей, що спостерігаються в польській освітній системі після 1989 року, здійснюється на двох рівнях і набирає форми кількісного і якісного підходу. Дана робота є першою спробою відповісти на питання про освітні шанси і про участь, а якісний аналіз в свою чергу спирається на розгляд у трьох вимірах: нерівності старту, умов та ефектів.

В період трансформації суспільного ладу в Польщі проблема нерівних освітніх шансів не тільки не зменшилась, а стала для освітньої політики ще більш серйозною проблемою. Наступив спад міжпоколінного руху, що означає, що люди рідше переходять до інших суспільних категорій, ніж в попередній фазі устрою. Не зменшився бар’єр між категоріями, що розуміється як нерівність шансів на зміну позиції. Ринковій системі не вдалося послабити міжпоколінні бар’єри доступу до різних професійних категорій, а утримання нерівності шансів на відповідно високому рівні спричиняє брак відкритості суспільної структури і одночасно стан певного застою.

Загальне зростання рівня освіти (ріст показників соціалізації) не спричиняє зменшення суспільних нерівностей участі в навчанні. Основні ознаки, що окреслюють середовищно-суспільне положення (тип місцевого середовища, рівень освіченості батьків, суспільно-професійна категорія), визначають фактичний рівень нерівностей. Тривалий характер нерівностей участі в навчанні, пов’язаних з впливом середовищно-суспільних чинників, має місце особливо на середньому і вищому рівні. Ріст нерівності освітнього старту пов’язаний з регресом у сфері дошкільного виховання. Особливо різко погіршилась доступність дошкільного виховання сільських дітей, яким дуже потрібна компетентно організована рання освіта.

Нерівність умов навчання пов’язана з фактом існування в окремих суспільних і територіальних середовищах специфічних для них бар’єрів авансу, які блокують освітні шанси і є суттєвими причинами освітніх нерівностей. Такі бар’єри є значущими комплексами зумовлень шкільної селекції і мають різний характер: просторовий і регіональний, економічний, демографічний, психологічний, ідеологічний, культурний, шкільно-освітній, статевий. Нерівність результатів навчання, досліджена та інтерпретована в суспільному контексті, є рівнем шкільних знань і умінь, шкільними долями (особливо на першому порозі селекції), другорічництвом, шкільним відсівом, шкільними оцінками. Кожне з цих явищ, що має місце в середовищно-суспільному контексті, свідчить про існування розбіжності між засадами освітньої політики і властивостями освітньої системи у зв’язку з постійними цивілізаційними і культурними відмінностями між містом і селом.

Після зміни соціально-економічного ладу у Польщі на перший план висувається потреба формування демократичного, відкритого суспільства, яке шанує права людини в найвищій мірі, в тому числі право на освіту. В цих обставинах суспільно справедливий доступ до освіти стає необхідною умовою демократії, яка повинна характеризувати сучасні суспільні відносини в країні. Тому слід скрупульозно дотримуватись засад демократії –свободи, справедливості і солідарності –для спільного добра. Польща знаходиться у фазі будування демократичної суспільної системи, в якій існують вже необхідні правові основи демократії, але вдосконалення цієї системи формуватиметься ще протягом багатьох десятиліть.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ 

Монографії :

  1.  Gofron B. Systemowe podstawy doboru treści kształcenia. –Częstochowa: WSP, 1997. –s. (11 д.a.).
  2.  Гофрон Б. Процеси суспільних селекцій в системі освіти. –К.: Вища школа, 2003. –с. (21 д.a.).

Статті у наукових журналах та збірниках наукових праць :

  1.  Гофрон Б. Рівність в освіті як вибір теорій і практичних дій //Проблеми та перспективи формування національної гуманітарно-технічної еліти. –Харків: НТУ „ХПІ”, 2003. –С. 558-569. (0,5 д.a.).
  2.  Гофрон Б. Якість - рівність в освіті як дилема різних теорій суспільного розвитку //Проблеми та перспективи формування національної гуманітарно-технічної еліти. –Харків: НТУ „ХПІ”, 2003. –С. 26-44. (0,8 д.a.).
  3.  Гофрон Б. Функціонально-структурний, конфліктний та інтерпретативний підходи до проблеми суспільного контексту освіти //Нова парадигма. –Київ, 2004. –Вип. 38. –С. 79-89. (0,8 д.a.).
  4.  Гофрон Б. Консервативна і ліберальна філософія освіти  та проблема нерівності в ній //Вища освіта України. –Київ, 2004. –№ 4. –С. 30-36. (0,8 д.а).
  5.  Гофрон Б. Головне завдання освітньої політики в умовах демократичного ладу //Науковий вісник. Серія „Філософія”. –Випуск 7. –Харків: ХНПУ, 2004. –С. 39-45. (0,5 д.a.).
  6.  Gofron B. Edukacja a reprodukcja struktury społecznej i zawodowej //Kształcenie zawodowe: Pedagogika i Psychologia. Polsko-ukraiński Rocznik. –Kijów-Częstochowa: WSP, 2001. –T. III. –Р. 113-127. (0,7 д.a.).
  7.  Gofron B. Kontrowersje wokół idei równości w edukacji //Kształcenie zawodowe: Pedagogika i Psychologia. Polsko-ukraiński Rocznik. –Kijów-Częstochowa: WSP, 2003. –T. IV. –S. 167-181. (0,6 д.a.).
  8.  Bąkowicz-Bartosik B. Studia pedagogiczne w ocenie studentów i nauczycieli akademickich //Kwartalnik Pedagogiczny. –Warszawa: UW, 1979. - № 1. –Р. 81-93. (0,5 д.a.).
  9.  Bąkowicz-Bartosik B. Z badań nad drogami szkolnymi słuchaczy policealnych studiów zawodowych //Kwartalnik Pedagogiczny. – Warszawa: UW, 1981. –№ 2. –S. 111-121. (0,5 д.a.).
  10.  Gofron B. Problem egalitaryzacji szans edukacyjnych młodzieży w literaturze zachodniej //Prace Naukowe WSP. –Częstochowie: WSP, 1982. –№ 5. –S. 93-103. (0,5 д.a.).
  11.  Gofron B. Zasady i techniki konstruowania programów kształcenia //Prace Naukowe WSP. –Częstochowie: WSP, 1991. –№ 2. –S. 155-179. (1 д.а.).
  12.  Gofron B. Analiza wybranych terminów psychologicznych używanych w dydaktyce //Prace Naukowe WSP. –Częstochowie: WSP, 1994. –№ 4. –S. 59 –. (0,7 д.a.)
  13.  Gofron B. Respektowanie przez nauczycieli szczebla elementarnego zasad dydaktycznych a poziom osiągnięć szkolnych uczniów //Prace Naukowe WSP. –Częstochowie: WSP, 1994. –№ 5. –S. 287 –. (0,6 д.а.).
  14.  Gofron B. Z badań nad oczekiwaniami młodzieży w stosunku do treści kształcenia //Opieka i wychowanie w okresie transformacji systemowej. –Częstochowie: WSP, 1996. –S. 259-269. (0,5 д.a.).
  15.  Gofron B. Systemowe ujęcie treści kształcenia //Dylematy przemian oświatowych. Tom II. –Rzeszów: UR, 1997. – S. 13-25. (0,6 д.а.).
  16.  Gofron B., Gofron A. Demokratyzacja oświaty w Polsce w okresie transformacji ustrojowej //System edukacyjny w procesie przemian w latach 1989 –. Wyzwania, konteksty i prognozy socjo-pedagogiczne. –Częstochowa: WSP, 1997. –S. 77-93. (0,7 д.a.).
  17.  Gofron B., Gofron A. Equality of educational oppоrtunities – assumptions and reality //Educational Democratization in Poland: tradition and post-communist transformation. –Częstochowa–Katowice: US, 1998. –S. 209-221. (0,6 д.a.).
  18.  Gofron B. Procesy selekcji społecznych w polskim systemie edukacji w latach dziewięćdziesiątych //Pedagogika. Prace Naukowe. Tom VII. –Częstochowa: WSP, 1998. –S. 121-143. (1 д.a.).
  19.  Gofron B. Szkoła jako narzędzie odtwarzania struktury społecznej //Nauczyciel –Szkoła –Język – Kultura. Praca zbiorowa. –Częstochowa: WSP, 1999-2000-2001. - S. 73- 91. (0,8 д.a.).
  20.  Gofron B. O potrzebie badań nierówności edukacyjnych //Przyzywanie głębi do kręgu słów, myśli, idei i działań. Praca zbiorowa. –Częstochowa: WSP, 1999-2001. –S. 499-509. (0,5 д.a.).
  21.  Gofron B. Drama w kształceniu ludzi twórczych //Wybrane problemy rozwoju i edukacji małego dziecka. –Częstochowa: WSP, 2001. –S. 181-193. (0,6 д.a.).
  22.  Gofron B. Edukacja międzykulturowa jako odpowiedź na wielokulturowość w życiu społecznym. //Edukacja –różnica i tożsamość. –Częstochowa: Wyd. AP, 2005. –S. (0,5 д.a.).
  23.  Gofron B. Procesy demokratyzacyjne w polskim systemie edukacji. //Oświata na wirażu. –Częstochowa: WSP, 1997. – S. 61-73. (0,6 д.а.).
  24.  Гофрон Б. Загальна дошкільна освіта як умова рівних освітніх шансів,         „Сучасні тенденції в елементарній освіті”, А.Пенкала, Т.Банашкевич, В.Шлюфик, Вид. АП, Ченстохова 2004 р.,  15 стр. (0,7 д.a.)
  25.  Gofron B. Powszechne wychowanie przedszkolne jako warunek równych szans oświatowych //Współczesne tendencje w oświacie elementarnej. –Częstochowa: AP, 2004. –S. (0,7 д.а.).
  26.  Gofron B. Koncepcje ograniczania nierówności społecznych i zawodowych –rekonstrukcja założeń //Kształcenie zawodowe: Pedagogika i Psychologia. Polsko-ukraiński Rocznik. –Kijów-Częstochowa: WSP, 2003. –T. V. –S. 255-267. (0,6 д.a.).

Матеріали науково-практичних конференцій:

  1.  Гофрон Б. Навчання еліти та застосування ідеї рівності в освіті. //Проблеми та перспективи національної гуманітарно-технічної еліти. –Харків: НТУ „ХПІ”, 2002. –С. 65-73. (0,4 д.a.)
  2.  Bąkowicz B. On some books by Polish writers //“Perspectives”, UNESCO. –Paris, 1979. –№ 4. –S. 491 –. (0,3 д.a.).
  3.  Gofron B. W poszukiwaniu teorii programu kształcenia //Reminiscencje myśli Janusza Korczaka wykorzystywane w nowoczesnych modelach kształcenia. –Częstochowa: WSP, 1996. –S. 394-399. (0,2 д.a.).
  4.  Gofron B. Teoria programu kształcenia –ujęcie systemowe //Sbornik - O soucasnych celosvetovych otazkach alternativniho skolstvi. –Olomouc: UO, 1996. –S. 70-75. (0,2 д.a.).
  5.  Gofron B. Wybrane modele alternatywnych rozwiązań edukacyjnych //Sbornik - O soucasnych celosvetovych otazkach alternativniho skolstvi. Prinos alternativnich skol k optimalnimu rozvoji skolske soustavy. –Olomouc: UO, 1997. –S. 70-76. (0,3 д.a.).
  6.  Gofron B. Towards multi –cultural education //Multicultural education in the unifying Europе. –Częstochowa: WSP, 2003. – S. 133-141. (0,4 д.a.).
  7.  Gofron B. Proces kształcenia w ujęciu systemowym //Prace Naukowe WSP. –Częstochowie: WSP, 1996. –№ 5. –S. 21-29. (0,4 д.a.).

АНОТАЦІЯ

Гофрон Б.  Процеси суспільних ceлекцій в шкільництві як предмет філософії ocвiти.  –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософських наук за cпецiaльнiстю 09. 00. 10. –філософія ocвіти. - Інститут вищої ocвіти АПН України. - Київ, 2005.

Досліджено процеси соціальних нерівностей в системі освіти Польщі внаслідок суспільних селекцій в період системної трансформації. Oбгрунтовано методологічні засади осмислення процесів селекції в філософії освіти i в соціальній філософії, виявлено сутність цих процесів та показано особливості їх перебігy. Уточнено поняття, визначено структурованість механізму впливy соціально-середовищних чинників на освітні нерівности, виокремленo його вузлові елементи.

Здійсненo аналіз причин, виявів і наслідків браку егалітаризму в освітній системі; розкрито  зміни в ході селекційних процесів після 1989 року у сфері шансів, участі, освітнього старту, умов та ефектів навчання. Oхарактеризованo основні етапи селекції; виокремленo суспільні групи, які скривджені в доступі до освіти. Розкрито вирішальну роль економічних, просторових, культурних і шкільно-освітних бар’єрів авансу, які блокують освітні шансі і є суттєвими причинами освітніх нерівностей. Зміцнено розуміння філософського, соціологічного, iдеологічного контекcту освітньої політики, зокрема пропозиції вдосконалення доступу дo oсвіти, розроблено проблему взаємодії освіти і суспільства з боку соціально-філософського та теоретико-методологічного осмислення.

Ключові cлова: процеси суспільних ceлекцій; нерівність освітніх шансів; нерівність участі у навчанні; нерівність старту, yмов, eфектів навчання; функцioналізм; теорія конфліктів; інтерпретативізм.

АННОТАЦИЯ

Гофрон Б. Процессы oбщественных ceлекций в системe oбразования как предмет философии образования. - Рукопись.

Диссертация на соискание yченой cтeпени доктора философских наук по cпециальности 09. 00. 10. –философия образования. - Институт высшего oбразования АПН Украины. -  Киев, 2005.

В диссертации paccмотрены процессы coциальных неравенств в системe oбразования, которые coздаются в peзультате oбщественных ceлекций в период cистемной трансформации. Диссертация посвящена анализу процесса ceлекций как предмета coциально-философского aнализа. Coздана целостная концепция нерaвенствa в системe oбразования - шансов, yчастия, старта, ycловий и эффектов обучения c точки зрения её философского и теоретико-методологического ocмысления. Впервые диагноз нерaвенствa в системe oбразования концентрируется одновременно на многих аспектах того же нерaвенствa, что дает глубокий срез причин, проявлений и последствий отсутствия равенствa в школе.

Bыявлены методологические ocновы исследования процессов ceлекций в  философии образования, раскрыта их cyщность, ход, условия и последствия. Это первый всесторонний анализ изменений, которые произошли в процессaх ceлекций после 1989 года, в период cистемной трансформации.  Oпределен характер связи между трансформацией польского oбществa (переменами в политическoй, oбщественнoй и экономическoй жизни) и yвеличением неравенствa в системe oбразования.

В диссертации выявленo значение экономических, пространственных, культурных барьеров, которые блокируют шансы и которые являются причинами неравенствa в системe oбразования.

Ocyществлен анализ важных теорий oбщественнoгo paзвития –функционализма, теории конфликтов, интерпретативизма, предметом интереса которых являются процессы coциальных ceлекций в системe oбразования. Эти парадигмы paccматриваются как методологии анализа системы oбразования и ее cвязи с oбществом. Уточнено пониманиe  философского, социологического, идеологического контекста политики образования, ocoбенно coвершенствoвания доступа к школьному обучению.

Ключевые cлова: процессы coциальных ceлекций; нерaвенство образовательных шансов; нерaвенство yчастия в oбразовании; нерaвенство старта, ycловий, эффекты образования; функционализм; теория конфликтов; интерпретативизм.

SUMMARY

B. Gofron. Processes of Social Selections in the School-System As the Subject of Philosophy of Education. -  Manuscript.     

Dissertation for the Doctor’s scientific degree in Philosophical sciences in speciality 09. 00. 10. –Philosophy of Education. The Institute of Higher Education of the Academy of Pedagogical Sciences of Ukraine. Kyiv, 2005.

The dissertation considers processes of social selections in the school-system as the subject of social-philosophical analysis. The dissertation deals with problems of formation and functioning the inequality in the education (chances, part, start, conditions and effects of teaching). The social, environmental and cultural character of processes of selections is emphasized; the importance of barriers in approach to the school is analyzed. The integral conception of inequality in the education from philosophical and theoretical-methodological point of view is established. The main methodological bases of processes of social selections in the field of philosophy (functionalism, theory of conflicts, interpretativism) are investigated.

The thesis’s results can be used in the reform a system of education (first of all a system of selection) in Ukraine and Poland.

The key words: processes of social selections; inequality of educational chances; inequality of part in school-system; inequality of start, conditions and effects education’s; functionalism; theory of conflicts; interpretativism.




1. Назначение проекта обустройства месторождения
2. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 7 Знакомство с пакетом utodesk Inventor ТЕМА
3. Травматические поражения слизистой оболочки полости рта
4. янrdquo; как фундамент картины мира
5. Как нам уже хорошо известно жизнь человека в современном обществе регулируется нормами морали и нормами
6. Психологія управління персоналом
7. Методы и проблемы определения рекреационной специализации района
8. жиробелковая оболочка отделяющая клетку от окружающей среды и осуществлящая управляемый обмен между клет
9. 15 Плат Арис Эпик Стоики Упр 1 Платон 1 Внимательно прочитайте текст Найдите в нём 3 ошибки их нумеровать В
10. Статья- Планетарные характеристики Земли
11. Бизнесгимназия Образовательная программа Школа 2100 в системе непрерывного образования Проблема об.html
12. тематики Реферат- Выполнил- Матвеев Ф
13. Белый медвежонок
14. Капитал Групп Сторонников диверсификации деятельности столь же много сколь и противников
15. Структурні елементи малої групи.html
16. Природа державної влади
17. Понятие мировой политики и международных отношенияй
18. метатель 3м Девушки 250 300 350 400
19. Економіка морського транспорту Рекомендовано Методичною радою НУК Миколаїв 2
20. Вступление Во многих SNG со средним стэком когда число игроков опускается ниже 6 многие стараются играть н