Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Насіння соняшнику теж постраждало від посухи

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Погодні умови нинішнього сезону вплинули на недобір урожаю багатьох сільськогосподарських культур. Насіння соняшнику теж постраждало від посухи. Однак аграрії за вирощену продукцію можуть отримати ті самі прибутки, що й минулого року, оскільки менший урожай компенсується підвищенням цін. Соняшник є основною сільськогосподарською культурою, прибутковість вирощування якої є безсумнівною, за ступенем рентабельності вона займає перше місце.

Виробництво соняшнику завжди є досить рентабельним, продукти його переробки конкурентоспроможні на внутрішньому і світовому ринках, а також є важливою складовою продовольчих і кормових білкових ресурсів.

Насіння соняшнику використовуються як цінний продукт харчування і широко застосовуються різноманітними галузями переробної промисловості. У олії містяться біологічно активні речовини - фосфатиди, вітаміни і провітамін А.

Основою вітчизняного виробництва олійних культур є насіння соняшнику. Його частка у загальному виробництві цієї групи культур становить майже 70%. Упродовж останніх років в Україні спостерігалася тенденція до збільшення виробництва насіння соняшнику.

Нинішнього року площі соняшнику суттєво розширилися. На це вплинула здебільшого економічна привабливість культури. При пересіві загиблої озимини віддавалася перевага соняшнику та кукурудзі.

За підсумками минулого року, сільськогосподарські підприємства – виробники соняшнику - отримали майже 6 млрд.грн. прибутку, що забезпечило рентабельність цього напряму діяльності на рівні 58%. Це найвищий рівень прибутковості порівняно із зерновими та іншими олійними культурами. Так, рентабельність ріпаку становила 32%, зернових та зернобобових культур – 25%. Враховуючи недобір врожаю та зростання цін на соняшник, нинішнього року аграрії матимуть не гірші економічні показники господарювання порівняно з минулорічними.

Світове споживання соняшнику має тенденцію до зростання. Якщо у 2005-2006 МР споживання соняшнику становило 29,6 млн т, то в минулому сезоні досягло свого історичного максимуму - 38,6 млн. У новому сезоні попит на цю олійну культуру очікується на рівні 37,4 млн т, що менше минулорічного на 1,2 млн т. Незважаючи на зменшення споживання, його рівень другий сезон поспіль перевищуватиме виробництво. Це негативно позначилося на світових запасах насіння. На кінець 2012-2013 МР вони становитимуть 1,6 млн т, що на третину менше минулорічного рівня.

Зменшення обсягів виробництва вплинуло на зниження активності світової торгівлі. Обсяг сезонного експорту соняшнику очікується у межах 1,6 млн т, що на 15% поступатиметься рівню минулого року. Загалом частка зовнішнього продажу соняшнику відносно внутрішнього споживання становить до 5%, що пояснюється задоволенням потреб світових споживачів не сировиною, а олією та шротом. У структурі світового експорту соняшнику найбільшу частку займають країни ЄС, що забезпечують третину зовнішнього продажу.

У 2012-2013 МР прогнозується виробити 13,9 млн т соняшникової олії, що на 3% менше рівня попереднього року. Зменшення виробництва олії є наслідком недобору врожаю соняшнику. Так, Росія зменшить виробництво цього продукту порівняно з минулим сезоном на 23%, країни ЄС – 2%. Разом з тим, світове споживання соняшникової олії зросте на 4,7% до 13,6 млн т. На відміну від ріпакової та соєвої, соняшникову олію переважно використовують на харчові цілі. Зменшення виробництва та зростання споживання негативно позначаться на запасах олії. Так, її світові кінцеві запаси зменшаться до 1,58 проти 1,77 млн т роком раніше.

Україна є одним із лідерів світового експорту продуктів переробки соняшнику. За даними серпневого звіту USDA, світовий ринок сподівається отримати від України в 2012-2013 МР 3,9 млн т соняшникової олії. Частка України у світовій торгівлі соняшниковою олією оцінюється на рівні 57%, що підтверджує одноосібне лідерство за зовнішнім продажем цього продукту. Для порівняння: експорт олії з Росії становитиме понад 1 млн т або 11% світового продажу, Аргентини – понад 1 млн т (17%). Загалом Україна експортує соняшникову олію у 88 країн, серед яких Індія, яка купує до 27% зовнішнього товарного фонду, країни ЄС - 22%, Туреччина - 12%, Єгипет - 8%, Росія - 6%.

Упродовж 2011-2012 МР на світових товарних біржах спостерігалася тенденція до зростання цін на соняшник. Якщо в січні нинішнього року ціни Ротердамської біржі на умовах поставки CIF становили $540/т, то в квітні підвищилися до $620/т. Згодом після зниження у наступні місяці досягли у серпні $629/т. Загалом середні світові ціни 2011-2012 МР на соняшник нижчі за попередній маркетинговий рік на 13%.

За оперативною інформацією Мінагропрому про рівень середньозважених закупівельних цін, станом на 22 серпня 2012 року соняшник коштував понад 4 тис. грн/т, тоді як мінімальна ціна становила 3,6, а максимальна - 4,6 тис. грн/т. При цьому, порівняно з іншими регіонами, найдорожчою продукція була в Луганській (4,55 тис. грн/т) та Одеській (4,35 тис. грн/т) областях.

Стрімке зростання світових цін на зерно та насіння олійних культур активізує експортерів та переробників на вітчизняному ринку. Нинішня цінова ситуація внутрішнього ринку на соняшник порівняно зі світовими цінами, вигідність географічного розташування впливає на підвищення попиту на насіння. До того ж, зростання вітчизняних потужностей з переробки олійних культур впливає на загострення конкуренції між переробниками та експортерами в Україні. Отже, враховуючи прогнози до утримання високого попиту на соняшник та продукти його переробки в світі, варто очікувати подорожчання продукції в Україні.

Прокоментував  Степан КАПШУК, генеральний директор Асоціації «Укроліяпром»

«У новому сезоні в Україні очікується збільшення потужностей з переробки олійних культур. Так, потужності з переробки соняшнику збільшаться до 12,2 млн т/рік, в тому числі за рахунок реконструкції та модернізації діючих підприємств – на 0,493 млн т, та за рахунок будівництва нових заводів – на 2,7 млн т. Разом з тим, можливості вітчизняного ринку з переробки сої підвищаться з 2 до 2,4 млн т; ріпаку – з 1,32 до 1,36 млн т на рік.

До основних виробників вітчизняної олії належать ГК «Кернел», що забезпечує понад 30% виробництва нерафінованої соняшникової олії та 22,4% - рафінованої. Провідними виробниками олії на внутрішньому ринку також є ЗАТ «АТ «Каргіл», ДП з ІІ «Сантрейд», ПАТ «Запорізький ОЖК» та ПАТ «Пологівський ОЕЗ».

Переважна більшість виробленої олії експортується. За підсумками 2011-2012 маркетингового року, зовнішні торгові потоки спрямовувалися до Індії, яка забезпечила майже 41% експортних обсягів України, країн ЄС – 12,9%, Єгипту – 11,6%, Алжиру – 7%. У структурі експорту продукції харчової та переробної промисловості 2011 року на частку олійно-жирової продукції доводилося 50,6% або 3,9 млрд. дол. США, з яких олія соняшникова займала 82% або $3,15 млрд.  

 




1. Свекла столовая (свекла обыкновенная)
2. тема страхования капитала Практически во всех странах запада создана система государственных гарантий и с
3. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Харків ~ Ди
4. Лекции по дисциплине Основы менеджмента.html
5. Реферат- Мелкие ракообразные- водяной ослик, ракушковые рачки, дафнии, циклопы
6. Теоретико-правовой анализ института соучастия в преступлении
7. тема управління охороною праці СУОП підприємства це сукупність органів управління підприємством які на
8. Фамилия имя отчество если ранее имели другие фамилию имя отчество укажите их когда меняли их и где
9. Её внутренние переменные Организация представляет собой открытую систему целостность состоящую из мно
10. настолькі звыклы матэрыял для ліста друку што нам цяжка прадставіць як свет мог без яе абыходзіцца
11. Царствование Николая I- внутренняя и внешняя политика
12. В языке есть слова
13. Товароведение товаров однородных групп Классификация волокон обшие свойства и их влияние на потреби
14. Как много тайн скрывает повесть «Слово о полку Игореве»
15. Голландские технологии в животноводстве 49038 г
16. посвященный в тайны какоголибо учения секты
17. МЫСЛЬ 1979 РЕДАКЦИИ ФИЛОСОФСКОЙ ЛИТЕРАТУРЫ Мееровский Борис Владимирович род
18. Действия Беева можно квалифицировать по ст.html
19. 1натуралистичй с его прблемами фазиса и космоса65в-ионийцы пифагорийцы элеаты плюралисты физикиэклекти
20. Интеллигенция