Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ЛЕКЦІЯ 5 7 неділя ДІАЛЕКТИКА ТА ЇЇ АЛЬТЕРНАТИВИ

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-20

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

                               ЛЕКЦІЯ  5     (7 неділя )

                    ДІАЛЕКТИКА ТА ЇЇ АЛЬТЕРНАТИВИ.

Зміст: філософія не обмежується постулатом єдності світу. Переконання в тому, що світ у своїй основі є єдиним,— лише передумова для побудови послідовно теоретичного світогляду.

Об'єктивна реальність виявляє себе в різноманітності зв'язків і відношень, знаходиться у стані безперервної зміни й розвитку. Філософія і має своїм завданням відобразити багатомірний склад буття у системі чітких і гнучких понять і цим піднести відокремлені уявлення до рівня раціонального, логічно доведеного знання. Це завдання вирішує діалектика. Як учення про всебічні зв'язки, рух і розвиток вона уособлює культуру теоретичного мислення, ступінь його самосвідомості, а також його спрямованість, можливості та перспективи.

 

Ключові слова: діалектика, метафізика, принципи діалектики, категорії діалектики , закони діалектики,  протиріччя,  протилежності, джерело розвитку,  якість, кількість,  міра, стрибок, діалектичне заперечення, метафізичне заперечення, заперечення заперечення, причина і наслідок, необхідність і випадковість, можливість і дійсність, система, структура і елементи структури.

 

Цілі: ознайомити студентів з розділом філософії, а саме – Діалектикою (як теорією розвитку), проаналізувати зміст діалектики, її принципів, категорій, законів і альтернатив.

                                                     ПЛАН

1. Поняття діалектики.

2. Категоріальний характер філософського знання.   

3. Зв'язки  детермінації.                             

4. Альтернативні   концепції   діалектики.   

5. Суперечність буття і пізнання.

6. Якість  і кількість.                            

7. Діалектика заперечення.    

                                       1. Поняття діалектики.

Етимологічно діалектика (від грецьк. дііаіекііке) означає розмову, бесіду, обмін думками, зіткнення зустрічних суджень, діалог. При цьому важливе значення має не стільки лінгвістична спорідненість діалектики й діалогу, скільки їх функціональна і смислова відмінність. Діалог означає процес словесного спілкування, узгодження різних точок зору, в той час як діалектика — це майстерність розумової поведінки, вміння й мистецтво захистити або спростувати те чи інше твердження шляхом зіставлення його з іншими, протилежними йому висловлюваннями. Однак діалектику не слід зводити до мистецтва віртуозного оперування поняттями. З часів античності (Сократ,  Платон,  Арістотель) діалектика поступово конституюється у науково-теоретичний спосіб мислення, в методологію філософського пізнання. Діалектика може бути визначена як сукупність суб'єктивно усвідомлених, об'єктивно зумовлених і практично виправданих прийомів і навичок пізнавальної і суспільно-перетворюючої діяльності людини.

Діалектика як сукупність прийомів і засобів пізнання, зрозуміло, не володіє монополією на істину. Так само вона не дає наставницьких директив та розпоряджень щодо розкриття таємниць світу і людини. Істина для неї — не готовий результат, а завдання для суб'єкта пізнання. Вона толерантна до будь-якого неупередженого погляду на реальність і є зразком високооргані-зованого, логічного, культурно розвиненого і розкріпаченого мислення. У своїй цілісності вона є структурним утворенням — органічною різноманітністю взаємопов'язаних понять, які у своїй цілекупності дають відображення сутнісної побудови об'єктивної реальності. Як і будь-яка система, вона має внутрішню субординацію, власну ієрархію: приватні й периферійні поняття в ній підпорядковані спільним і загальним основам. Діалектика поділяється на структурні складові елементи різних гносеологічних і світоглядних функцій, значень, рівнів і рангів, тобто на принципи, закони і категорії.

Принципи.

Це загальні та універсальні, основоположні ідеї, настанови, критерії, які визначають смисл, роль, участь усіх інших понять і суджень у процесі пізнання. Вони становлять фундамент діалектики, оскільки відображають підвалини буття і пізнання. На них грунтуються будь-які філософські задуми, від них йде, ними рухається і ними ж завершується будь-який філософський пошук. Вони створюють ту ідейну протяжність, яка увіходить в плоть кожного поняття і надає йому певного значення, акценту або відтінку смислу. Завдяки своїй загальності та універсальності принципи мають лише їм притаманну особливість: статус філософських аксіом, тобто задають початкові передумови пізнання, зумовлюють його характер, межі і теоретичний потенціал. Той факт, що досі немає суворого і для всіх обов'язкового переліку принципів діалектики, доводить, що принцип — не стільки чітко фіксоване поняття, скільки сам спосіб розгляду і розуміння предмета. Найбільш функціональними і авторитетними принципами діалектики є принцип зв'язку і принцип розвитку.

Закони.

Діалектика має власні закони, в яких виражається і формулюється сама сутність її принципів. У законі фіксуються внутрішньо стійкі, необхідні, загальні і повторювані властивості і відношення дійсності. Сутність закону не в окремих явищах і не в механічній сукупності їх, закон — це синтез їх, зв'язок, загальний смисл і порядок існування; іншими словами, закон є істотний вимір явищ, «істотне відношення», «основа явища» (Гегель). Закони діалектики універсальні. Вони мають необмежену сферу свого виявлення, адже виражають такі відносини і зв'язки між явищами, які так само притаманні світу в цілому і окремим його сторонам і об'єктам. У цьому відмінність їх від законів, які вивчаються спеціальними науками.

Загальновизнаними в діалектиці є три закони. Всі вони конкретизують принцип зміни і розвитку, а тому їх справедливо називають законами руху і розвитку. Це закон єдності і боротьби протилежностей, закон взаємного переходу кількісних змін у якісні, закон заперечення заперечення.

Категорії.

У категоріях принципи діалектики знаходять ще більш розгорнуту деталізацію. Це поняття, в яких і через які здійснюється філософське мислення. їхня природа в основному та сама, що й природа законів. У формально-логічному відношенні вони різняться тим, що закон є судження, своєрідне відношення категорій, у той час як категорії — це одиничні понят-тя, тобто закон ширший за категорію. У плані змісту межі між ними тонші і непомітніші. Насправді, будь-яка категорія виражає внутрішнє, істотне відношення між явищами і тому певною мірою є законом. У свою чергу будь-який закон може бути зведений до окремого поняття (категорії). Наприклад, закон єдності і боротьби протилежностей, по суті, тотожний категорії суперечності, закон заперечення заперечення — категорії заперечення. З іншого боку, категорії діалектики дані не в одиничній, а у так званій «парній» відокремленості: «зміст — форма», «можливість — дійсність», «причина — наслідок» та ін, І це не випадково: категорії по-своєму відтворюють суперечливу («парну») природу законів діалектики («єдність — боротьба», «кількість — якість», «заперечення — заперечення заперечення»). Саме тому категорії справедливо називають неосновними законами діалектики.

Отже, діалектика є цілісною різноманітністю принципів, законів і категорій. У своїй внутрішній основі і світоглядній спрямованості вона єдина; у предметному виявленні, формах вираження і способах застосування — різноманітна і багатомірна. У висхідних настановах і цілях вона стійка і незмінна; у конкретних застосуваннях і історичних втіленнях — мінлива, безперервно розвивається й удосконалюється. Таке суміщення у діалектиці несумісних сторін є суперечливим. Та суперечність саме і є достоїнством та істотною ознакою діалектичного мислення. Інший, вільний від суперечностей, підхід до дійсності протипоказаний діалектиці, бо ж її докорінна вимога саме в тому і полягає, щоб осягнути свій предмет через діалог, думки і дії, через синтез думок і точок зору, які взаємно виключають та взаємно покладають одна одну. Цей діалогічний характер мислення чітко простежується в уже згаданих принципах діалектики — принципі зв'язку та принципі розвитку.

Зв'язок і розвиток як ключові поняття діалектики виражають істотне ядро діалектики. Іноді діалектику справедливо визначають як науку про загальний зв'язок. Це твердження, фіксуючи структурно-тривкий план предметів і буття в цілому, вимагає системно-органічного підходу до вивчення їх. Зрозуміло, категорія зв'язку у філософії не має нічого спільного з буденно-емпіричними асоціаціями: зв'язок розуміється не як безпосереднє дотикання і нерозривність речей, а як універсальна внутрішня взаємодія, багаторазово опосередкована і закономірна безперервність існування. При всій своїй універсальності поняття зв'язку все ж цілком визначене і змістовно конкретне, бо акцентоване на структурній сталості, корелятивному співвідношенні явищ і законів, їхнього розвитку.

Конструктивним  образом  універсального зв'язку є простір.

Хоча поняття зв'язку не виключає інших (крім структурних) відносин між об'єктами, воно все ж абстрагується від них з цілком визначеною метою: розкрити й описати «горизонтальний», абстрагований від часу план буття, показати, що об'єктивна реальність при всій своїй рухливості і мінливості існує і зберігає свою непорушність, законостійку сутність. Однак поняття зв'язку не вичерпує сутності діалектики, структурно-корелятивний зв'язок не відображає всієї повноти буття. Події і предмети не лише водночас співвіднесені у просторі, координовані «горизонтально», але , і це найважливіше, існують як об'єкти, що рухаються і розвиваються, адже вони пов'язані не тільки структурно-функціонально, а й генетично, процесом «вертикального» сходження. Буття в його русі і становленні відображається мисленням не інакше, як часове буття. Час є конструктивним образом становлення і перетворення речей. Тут фіксується вже інший, теж універсальний зріз буття, який виявляє, що предмети не лише корелятивні, стало співвіднесені між собою, а й генеративні, підвладні виникненню і зникненню, мають свій початок і кінець, тобто відносні і скороминущі. Діалектика і є вченням, яке осягає рух і розвиток речей як універсальну характеристику буття. Маючи на увазі цей аспект діалектики, останню визначають як науку про універсальні закони руху і розвитку.

Ми маємо дна визначений діалектики: наука про універсальні зв'язки і наука про універсальні закони розвитку. Яке з них більш вдале і припустиме? Попередній аналіз показав, що саме питання поставлене некоректно. Обидва визначення відбивають протилежні моменти дійсності і тому не можуть виключати одне одне, У своїй цілокупності вони передають суперечливу діалектичну сутність буття і тому передбачають і доповнюють одне одне. Справді, зв'язок, що розуміється як всебічний і універсальний, включає в себе розвиток як невідділиму належність. Зв'язок поза розвитком вже не дійсний, а перекручений і спрощений, такий зв'язок можна тільки уявити. З іншого боку, поза зв'язком можливо мислити лише розвиток, який банально розуміється. Розвиток у його конкретно-діалектичному змісті, у його найповнішому, глибокому і вільному від однобічності вигляді передбачає зв'язок і здійснюється як рух органічно єдиної різноманітності об'єктів, як становлення і вдосконалення системи елементів, пов'язаних між собою внутрішньою силою причинних, цільових та інших факторів. Організований розвиток, тобто розвиток як закон, сам по собі є внутрішньопов'язаним рухом, сам є зв'язком, що розвивається.

Отже, розвиток і зв'язок — протилежні поняття, але у своїй протилежності вони невіддільні і утворюють суперечність-—сутність діалектичного способу розгляду. У своїй нероздільностівони відбивають реальну двоєдність буття, єдність протилежностей природи; суспільства і мислення: сталості і мінливості, системності і поступовості, перебування і становлення. У світлі цієї головної ознаки діалектики останню можна було б визначити як такий спосіб розгляду і розуміння дійсності, при якому речі, як і світ в цілому, беруться у єдності різноманітних сторін їх, у їхній внутрішній суперечливості, безперервному зміненні й розвитку.

           2.  Категоріальний характер філософського знання.

Принципи діалектики конкретизуються і функціонально втілюються у категоріях філософії. Що ж таке категорії? Кожна наукова дисципліна має поняття — через них і у них вона здійснює пізнання. їхня цілісність утворює науковий апарат певної наукової дисципліни, систему знань, у якій знаходять відображення істотні сторони об'єктів, що пізнаються.

Має свої поняття і філософія. Поняття спеціальної науки і філософії різняться за обсягом (ступенем загальності, або екстенсивності). Спеціально-наукове знання має спеціальну кінцеву сферу дослідження, і тому його поняття кінцеві, зберігають свою значущість тільки всередині цієї обмеженої сфери (наслідковість та змінність у біології; товар і вартість у політекономії та ін.). Філософський об'єкт не замкнений ніякими визначеними межами; він перевершує будь-які наперед задані межі і як такий не має меж. Об'єкт філософії є безкінечним і може бути визначений як дійсність у цілому, в єдності множинності різних її сторін та опосередкувань. Тоді і поняття, в яких може бути виражений об'єкт філософії, повинні бути безкінечними, тобто осягати ознаки і властивості, притаманні всім без винятку предметам і процесам. Ці безкінечні поняття і є поняттями філософії, через які здійснюється філософське ставлення до дійсності; вони мають назву категорій (від грецьк. каіе^огіа — висловлювання, твердження). Цілісна сукупність категорій утворює ідейний склад філософії, систему філософського знання. Якщо сказати, що категорії є мовою філософії, то розмова цією мовою є саме філософствування, філософське мислення. Попередньо категорії можуть бути визначені як гранично широкі філософські поняття, які виражають універсальні характеристики та відношення, притаманні всім без винятку явищам матеріального і духовного світу.

Сутність категорій може бути описана у двох вимірах: в історичному становленні їх та у логіко-світоглядних функціях. Категорії не надані філософії в готовому вигляді, вони виникають і розвиваються разом з нею. їх розвиненість — одна з ознак зрілості філософії. Історичний розвиток категорій означає насамперед зміну і збагачення змісту кожної категорії, наповнення її новим змістом. Однак філософське мислення існує не лише як проста сукупність категорій, а й як органічний взаємозв'язок їх. Саме цей взаємозв'язок формує, зумовлює та обмежує зміст кожної категорії окремо. Можна сказати, що розвиток категорій означає розвиток зв'язку їх між собою. У свою чергу самий зв'язок категорій має під собою певну основу. Вона залежить від історично визначеного способу розгляду, методу мислення, який визначає функціональне місце кожної категорії в системі філософського знання, задає їй межі і можливості, зумовлює напрям і перспективи розвитку її.

Спосіб мислення є логікою, тобто формою знання, в якій саме мислення усвідомлюється і розглядається як об'єкт. У пізнанні категорії виконують вимоги логіки і здійснюють її цілі й задуми. Яка логіка, таке і життя категорій у системі знання. Як правило, мислителі, які відкривали нову логіку, були водночас творцями і систематиками категорій.

В античності системний перелік категорій склав Арістотель. Він виділив десять категорій: сутність, кількість, якість, відношення, місце, час, положення, стан, дія, страждання. Проте це лише перелік, каталог категорій, механічна сукупність, у якій категорії не підпорядковані ніякому висхідному переконанню або закону, не пов'язані ні одна з одною, ні із загальнофілософ-ськими настановами самого Арістотеля. Ключові для нього категорії — «матерія», «форма», «причина», «ціль» не увійшли до цього списку. Таке ставлення до категорій було зумовлене історично першою логікою, яку створив Арістотель. Це — формальна логіка; вона сприймає схожість і відмінність предметів за їх зовнішньою, формально-кількісною ознакою і байдужа до якісно-змістовних особливостей їх. Формальна логіка принципово виключає ідею руху і розвитку і бере свій об'єкт як дискретний феномен, як такий, що перебуває у стані спокою, як випадково-безладну суму ознак. Такою сумою ознак і став арістотелівський реєстр категорій.

У філософії Нового часу ґрунтовну систему категорій навів Іммануїл Кант. Ось їхній склад: кількість (єдність, множина, цілісність), якість (реальність, заперечення, обмеження), відношення (субстанція, причина, взаємодія), модальність (можливість, дійсність, необхідність). Вона повніша від арістотелівської і структурно організована за тріадичним законом: кожна третя категорія є результатом взаємодії (синтезу) перших двох. У цьому достоїнство і перевага кантівської системи категорій, але вона мала і серйозні недоліки: по-перше, вона є статичною, по-друге, виключає джерело виникнення і розвитку знання, зокрема джерело розвитку самих категорій, і, по-третє, категорії Канта — це апріорні поняття людського розсуду, тобто дослідні здатності свідомості, які існують до початку будь-якого пізнання. Отже, категорії Канта лише підібрані і формально упорядковані, але не виведені з якоїсь спільної основи. Таке розуміння категорій диктувалося новим розумінням мислення, новою, порівняно з арістотелівською,  логікою. Кант назвав свою логіку трансцендентальною (лат. ігапзсепсіо — переходити через). Це логіка незалежного від досвіду мислення. її висхідне переконання таке: людина не набуває у досвіді логічних форм, ще до будь-якого досвіду вона має їх у готовому вигляді як природжені (а не набуті) структури пізнавальних здібностей. Звідси і перша вимога логіки: не мислення (категорії) має бути виведеним із зовнішньої дійсності, а, навпаки, зовнішня дійсність повинна бути упорядкована за таблицею кантовських категорій (свою систему категорій Кант назвав таблицею).

Іншу, динамічну, систему категорій навів Гегель, який вперше ввів у розуміння категорій ідею становлення. Категорії у Гегеля вже не таблиця, яка спочиває, а живе ціле, яке розвивається. Вони пов'язані єдністю походження і розвитку: кожна з категорій випливає з усього попереднього руху як його необхідний результат. Гегель виявив логічну основу, рушійну причину у розвитку категорій. Цей розвиток здійснюється силою внутрішніх суперечностей, які приховані у природі самого поняття, так що мислення в цілому постає як постійне виникнення і вирішення суперечностей. Розуміння категорій та їхнього розвитку у Гегеля є містифікованим: категорії являють собою не засіб і знаряддя людського пізнання, а насамперед сходинки абсолютного духу. Таке тлумачення категорій диктувалося новим способом розуміння, а також створеною Гегелем, діалекти-ко-ідеалістичною логікою. Це логіка свідомості, яка втратила зв'язок з реальним своїм носієм — людиною, логіка мислення, яке розвивається із самого себе.

Діалектико-матеріалістична філософія розуміє мислення як одну з людських здібностей. Відповідно змінюється зміст і призначення філософських категорій; вони визначаються як загальні нормативи пізнавально-світоглядного ставлення людини до дійсності, в тому числі свого власного буття. За своїм джерелом категорії — це відображення суспільно розвиненого людиною реального предметного світу. Поняття відображення зводить категорії до справжньої основи їх: категорії — не додослідні пізнавальні настанови (Кант) і не самостійні творчі сутності (Гегель), а результат реально-практичної взаємодії реальних предметів: людини і світу, в якому вона живе. Оскільки категорії є відображенням об'єктивного в суб'єктивному, то вони  мають відношення і до об'єкта, і до суб'єкта, тобто є об'єктивними за змістом і суб'єктивними за формою. їхня суб'єктивність означає, що вони є ідеальними формоутвореннями свідомості, притаманні тільки людині і мають смисл і практичну виправданість лише у колі людського існування. Проте суб'єктивність категорій не означає їхню довільність, а отже, випадковість. Як форми свідомості категорії універсальні і необхідні, отже, обов'язкові і примусові для мислення кожного окремого індивіда. Загальність і необхідність їх коріняться у соціокультурній генезі: вони виникають не як продукт примхливого міркування окремого суб'єкта, а в системі філософської культури, в певному інтелектуальному середовищі. Об'єктивність їх грунтується на колективному людському досвіді, тим самим гарантується предметний зміст їх.

Категорії виконують у пізнавальному процесі методологічну функцію: вони задають пізнанню початкові умови і перспективу, розширюють його межі, вносять у нього дух критичної раціональності й альтернативної новизни, звільняють від застарілих догм. Категорії утворюють критерії осмислення і розуміння реальності, організують і коректують рух думки і часто передбачають (прогнозують) результати науково-теоретичного пошуку. Як підсумок суспільно-практичного і пізнавального досвіду категорії виконують у дослідженні роль базових гносеологічних структур і програмних завдань і тому в наукових відкриттях, у практичній реалізації знань вони неминуче звертаються до дійсності, злободенних інтересів, потреб людей. У цьому проявляється предметна активність філософських категорій, отже, підтверджується науково-теоретичне положення про те, що всі моменти пізнання йдуть від суб'єкта до об'єкта.

Однак цим функції категорій не обмежуються. Оскільки для категоріального знання є характерною гранична широта, то стосовно дійсності воно зберігає значущість певної нормативної вимоги. Категорії виявляються не тільки універсальними формами знання, а й нормами оцінок, які не зводяться до суто пізнавального ставлення до навколишнього світу. Оціночний стан свідомості долає традиційні межі гносеології. Піддати предмет оцінці означає виділити його духовно-практичну цінність і таким чином виразити своє ставлення до нього. І оскільки філософські категорії сприяють цьому, вони виконують світоглядну функцію.

Отже, категорії можуть бути визначені як гранично широкі форми ідеального відображення об'єктивного світу, які служать висхідними принципами пізнання і духовно-практичного перетворення дійсності.

Завершеної і загальновизнаної системи категорій не існує, хоча висхідні точки побудови такої системи є. Це, насамперед, принцип відображення, який утверджує досвідне походження філософських понять; принцип єдності діалектики, логіки і теорії пізнання, згідно з яким категорії діалектики є водночас і універсальними формами буття, і універсальними формами пізнання; принцип відповідності історичного і логічного, який вимагає розглядати логічну послідовність категорій відповідно до їх історичного виникнення і розвитку. Немає досі загальноприйнятої класифікації категорій, хоча основа для такої класифікації є — це фундаментальні принципи діалектики — принципи універсального зв'язку і розвитку. Категорії, що відображають усталений план буття і свідомості, умовно можна назвати зв'язками структури, і, навпаки, категорії, що відображають мінливий план буття і свідомості,— зв'язками детермінації.

3.  Зв'язки детермінації.

Типовим прикладом зв'язків детермінації є причинно-наслідкова залежність. Людині здавна була притаманна переконаність у тому, що будь-яке явище у своєму виникненні і подальшому існуванні зумовлене чимось іншим, фактором, який породжує його. В стародавній філософії це загальне переконання набрало форми правила — ніщо з нічого не виникає. У подальшому буденне уявлення про загальну зумовленість речей і подій дістало своє категоріальне вираження у понятті причинності, або причинно-наслідковрго зв'язку (тип відношення між об'єктами, коли один з них за певних обставин дає буття іншому). Явища, які знаходяться у відношенні причинності, це причина і наслідок; при цьому причина — явище породжуюче, а наслідок — породжуване. Оскільки причина і наслідок зв'язані генетичною залежністю, то їх повинен розділяти часовий проміжок: причина випереджає наслідок за часом.

Поняття причинності відрізняється від споріднених, але не тотожних йому понять детермінізму, каузальності, достатньої основи. Всі вони так чи інакше означають природну зумовленість явищ, і все ж таки кожне з них має свій смисловий відтінок. Детермінізм — найоб'ємніше з понять причиннісного циклу — виражає причинно-наслідкову залежність у її найзагаль-нішому вигляді, універсальній значимості. В ньому відбито наскрізну взаємозумовленість буття, окремих явищ і універсуму в цілому. Каузальність порівняно з детермінізмом не має універсального значення. Навпаки, вона означає зв'язок причини і наслідку у вузько визначеному контексті. Причина і наслідок фіксуються тут як локальні і конкретні агенти взаємодії.

Поняття достатньої основи подібне до поняття причинності: причина і підстава будь-якої дії — в сутності одне й те саме. Та у ході науково-теоретичного розвитку вони розійшлися: в XVII ст. поняття достатньої основи виділяється (у Лейбніца) як самостійний закон формальної логіки, а закон причинності зберігає значення закону буття.

Причина ніколи не виступає в чистому вигляді, її завжди супроводжують умови і привід. Умови не рівнозначні причині, оскільки безпосередньо не викликають наслідок, однак поза певними умовами причина бездіє, а якщо і діє, то безрезультатно або не повною мірою.

Умови — це сукупність факторів, які супроводжують або сприяють причині. Розрізняють умови необхідні і достатні. Перші створюють можливість виникнення події, другі — забезпечують реалізацію цієї можливості. При всій розбіжності умов і причин їх не слід відривати одне від одного і тим більше протиставляти. Важливо зрозуміти, що причина — одна з визначальних умов, тобто умова, яка здебільшого викликає дію. Щодо такої вирішальної умови, як причина, всі останні безпосередньо не породжують наслідок, а лише беруть участь у виникненні його.

Не слід також ототожнювати причину і привід. Привід пов'язаний як з причиною, так і з умовами, але не зводиться до них. Привід можна визначити як поверховий вираз причини, він не породжує наслідок, а тільки служить для нього зовнішнім поштовхом. Можна сказати, привід швидше провокує дію, ніж створює її.

Причинно-наслідковий зв'язок відрізняється від часового і функціонального. Причинна залежність як більш багата і багаомірна включає в себе часову, але не вичерпується нею і не зводиться до неї. Слідувати в часі можуть і генетично не пов'язані між собою явища (наприклад, чергування дня і ночі), так що вираз «після цього» не рівнозначний виразові «внаслідок цього».

Значно важче відрізнити причинно-наслідковий зв'язок від функціонального. Вони не лише відмінні, а й протилежні. Можна виділити два моменти, які роз'єднують їх, роблять несумісними. По-перше, у функціональному зв'язку залежна величина (аналог наслідку) не породжується незалежною величиною (аналог причини). Наприклад, пройдена відстань залежить від часу, але не породжується ним. У функціональному зв'язку події об'єднані не генетичним, а корелятивним способом, тому в структурі явища окремі взаємопов'язані елементи розуміються безвідносно до загальної причини, що породжує їх. Так, сучасна західна структурно-функціональна соціологія розглядає суспільство поза продукуючих і відтворюючих його причин, тлумачить його як функціональну єдність готових взаємопов'язаних сторін. По-друге, функціональна залежність абстрагується від часу. В ній, власне, все відбувається водночас. Поняття «до» і «після» до неї, суворо кажучи, непридатні, адже цей зв'язок фіксує сформовані, алгоритмічно задані процеси. Типовий випадок — надчасова залежність математичних величин.

Особливої уваги заслуговує наступний аспект причинно-наслідкового зв'язку. Причинна залежність характеризується певною вибірковістю, отже, і спрямованістю подій. Тому є смисл говорити про співвідношення причинності й доцільності. Причина і ціль однаковою мірою здатні мотивувати дії або процеси, але характер мотивування буде досить різним. Поняття цілі є правомірним тільки у сфері свідомо-вольової діяльності людини. Тут ціль означає ідеальне передбачення продуктів (наслідків) розумової активності людини.

Дещо інше спостерігаємо в природі або у світі тварин. Тут немає цілей, оскільки немає істот, які свідомо і цілеспрямовано здійснюють життєвий процес. Однак це не значить, що в природі панує хаос, а будь-який упорядкований і спрямований рух відсутній. Все це у природі (живій і неживій) є, тільки розумність і доцільність її порівняно з людською життєдіяльністю іншого роду. У неживій природі панує необхідність, немислима поза причинними і по-своєму раціональними підставами; у живій природі хоч і присутні елементи доцільності, але це доцільність особливого роду, а саме стихійна, позасвідома.

Екстраполяція поняття цілі на зовнішній світ неминуче призводить до телеології — вчення про примат цілі у світовому розвитку над причинними основами. Телеологія розглядає світ за аналогією з людиною: подібно до того, як людина у своїй діяльності здійснює свідому ціль, так і світ (космос) прагне до вищого блага (бога) як до цілі власного вдосконалення. Необґрунтованість телеологічного тлумачення буття заключається в тому, що воно повторює помилки практично всіх релігійних переконань, наділяє об'єкти дійсності, в тому числі Всесвіт, всіма ознаками і мотивами людського існування. Телеологія усував поняття причинності, підміняючи його поняттям кінцевої (фінальної) цілі.

Причинна залежність має досить відносний характер. Хоча причина і наслідок — необоротні поняття, і наслідок ніколи не: запобігатиме причині, все ж взаємовідношення їх досить гнучкі і багатозначні. Причина і наслідок не існують безвідносно одне від одного і щодо оточуючих їх явищ: кожне з них, розглянуте в ланцюгу універсального світового зв'язку, може бути водночас і причиною, і наслідком; в одному відношенні воно — причина, в іншому — наслідок. Виривати причинність із загальної світової  залежності, закріплювати  за  причиною  і  наслідком  однозначні і незмінні ознаки — значить свідомо відходити від об'єктивного розуміння сутності справи. Причина, породжуючи наслідок, вступає з ним у зв'язок, у відношення, які об'єднують їх. Проте  зв'язок — це вже дещо загальне, притаманне як причині, так і наслідкові. У межах спільності, яка об'єднує їх, причина і наслідок взаємодіють одна з одним, активно обмінюються властивостями. Наслідок, породжений причиною, в свою чергу, зворотно впливає на причину і у певному розумінні зумовлює її. Судження Спінози «природа — причина самої себе» вдало передає тотожність причини і наслідку стосовно буття як цілого.

Відносність причинно-наслідкового зв'язку багато в чому залежить від специфіки об'єктів, що взаємодіють. Чим далі розташовані явища від сфери повсякденного досвіду, тим більше їхня поведінка розходиться із звичними уявленнями причинності. Такою є, наприклад, поведінка фізичних мікрооб'єктів (елементарних частинок). Вона настільки ймовірнісна, більше того, суперечить традиційним поняттям закономірності і причинності, що у теоретичній фізиці виникла думка про індетермінізм квантово-механічної реальності, тобто безпричинність її об'єктів. На думку Н. Бора, висновки квантової механіки несумісні з самою ідеєю каузальності. На цій підставі англійський фізико-теоре-тик Едінгтон навіть стверджував, що у фізиці мікросвіту заявляє про себе присутність Бога. Однак у мікросвіті причинність не відміняється, а лише видозмінюється відповідно до внутрішніх особливостей субатомних об'єктів. Жорстка детермінація поодиноких явищ, типова для макросвіту, у мікросвіті поступається місцем більш гнучкій, більш опосередкованій залежності між ними. Поведінка окремої мікрочастинки має непередбачуваний характер, споріднений з вольовими вчинками людини.

І все ж ймовірнісна модель поведінки мікрочастинки не є тотожною безпричинності. Елементарна частинка обмежена і зумовлена груповим ансамблевим життям мікрооб'єктів, яке підпорядковане особливим фізичним законам. Ці закони одержали назву статистичних, тобто вони дійсні не для одного, а для множини об'єктів. Причинна зумовленість окремих явищ мікросвіту при цьому не скасовується, а лише ускладнюється і опосередковується системою масової взаємодії їх. Тому стосовно фізики мікросвіту слід говорити не стільки про ймовірність як альтернативу причинності, скільки про ймовірнісну форму детермінації об'єктів.

Детермінальний зв'язок буття уточнюється і доповнюється категоріями необхідності і випадковості. Всі явища можна розглядати з точки зору тієї міри обов'язковості, з якою вони існують. Стосовно будь-якої речі ми маємо право поставити запитання: якщо дана річ існує, це випадково, чи необхідно? Необхідність — поняття для визначення внутрішньо стійкого зв'язку об'єктів, зумовленого всім попереднім ходом розвитку їх і всією сукупністю наявних умов їхнього існування; необхідним є те, що за певних обставин обов'язково є або повинно бути.

Випадковість — поняття, яке визначає проблематичність або необов'язковість виникнення або існування подій; випадковим є те, що за певних умов може бути, а може і не бути.

На проблему обов'язковості, або випадковості існування речей склалися дві точки зору. Одна з них абсолютизує необхідність. Вона бере свій початок у класичній давнині, в атомістиці Демокріта і набуває особливого поширення в механічному матеріалізмі XVIIXVIII ст. Представники цієї точки зору переконані в тому, що необумовлених явищ немає, а тому, на думку Демокріта, все відбуається «за необхідністю». Звідси, природно, напрошується висновок, який метафізичний матеріалізм Нового часу не забарився зробити: якщо необумовлених речей немає, то, отже, поряд із необхідністю і поза нею не існує жодного іншого типу детермінації. Випадковість виключається із системи світового зв'язку.

Для свого часу такий підхід мав позитивну сторону: він виключав з природи і людського життя всілякого роду надприродні сили і тим самим сприяв утвердженню просвітницького світогляду Нового часу. В цілому ж метафізичне (з виключним акцентом на необхідності) тлумачення світового зв'язку було необгрунтованим і внутрішньо суперечливим: скасовуючи випадковість, метафізика тим самим відкрила дорогу фаталізму — механічній формі провіденціалізму, який, наполягаючи на встановленому плині подій, не має нічого спільного із науковим світорозумінням. Адже поняття наперед заданої визначеності, в якому б варіанті не брати її, за логікою речей веде до псевдонаукового погляду на світ.

Інша точка зору гіпертрофує випадковість. Тут, навпаки, із дійсності виключаються будь-які внутрішні залежності, об'єктивна зумовленість явищ. Необхідність оголошується фікцією або суб'єктивною формою організації даних, які сприймаються чуттєво. Наприклад, австроанглійський філософ Л. Вітгенштейн у своєму «Логіко-філософському трактаті» стверджує, що дійсність є царством випадковості. Необхідність же тлумачиться лише як логічна (психічна) реальність, яка створюється індивідом пізнання і нав'язується світові як законодавчий принцип. Тим самим він будує свою концепцію необхідності і випадковості на основі досвіду, який розуміється суб'єктивістськи, тобто досвіду не як практики, а як сукупності безладних даних і відчуттів, в які наш розум привносить порядок і смисл. Отже, якщоу світі і є необхідність, то вона нав'язана йому законами логіки і міркуваннями пізнання.

Науковий світогляд визнає безумовну об'єктивність необхідності і випадковості. Здоровий глузд протиставляє необхідність і випадковість, керуючись формулою «або-або»: явище є або необхідним, або випадковим, тобто розглядає ці категорії як такі, що раз і назавжди виключають одна одну. В цьому повсякденному уявленні є частка істини: воно фіксує необхідність і випадковість у їхній якісній протилежності. Однак повсякденне пізнання доводить цю фіксацію до категоричного протиставлення, до догматизму, забуваючи, що є межі, за якими це протиставлення позбавлене виправдання. Відмінність між необхідністю і випадковістю є не абстрактною, а конкретною, тобто умовною і відносною. Жодне явище не може бути зафіксоване як тільки необхідне, або тільки випадкове.

Наприклад, відкриття Америки — подія необхідна, зумовлена всім соціально-економічним розвитком Європи в епоху Відродження, і водночас це відкриття є випадковим у тому смислі, що воно могло бути зроблене трохи раніше, або трохи пізніше. Те ж саме можна сказати і про відкриття Дарвіна — ідею походження видів. З кінця XVIII ст. вона наполегливо пробиває собі дорогу в біологічну науку. З одного боку, в цьому була своя необхідність, а з іншого — не було жодної неминучості в тому, що саме Дарвін, а не інший вчений втілив цю ідею в стрункій і завершеній теорії.

Діалектика необхідності і випадковості передбачає два суттєвих моменти. По-перше, випадковість виступає формою виявлення необхідності. Це значить, що останню не можна зводити ні до окремого факту, ні до арифметичної суми фактів. Необхідність— це внутрішня тенденція, яка об'єднує багатоманіття речей і процесів. Не розчиняючись у масі явищ, вона водночас не існує поза ними. Окремі випадкові події виявляють необхідність, а необхідність, яка не виявляє себе у випадковостях,— лише уявна необхідність. По-друге, випадковість виступає як доповнення необхідності. Це означає, що випадковість — не просто зовнішнє виявлення необхідності, вона відіграє роль своєрідного будівельного матеріалу, з якого зводиться необхідність. Остання прокладає собі шлях через безліч випадковостей, є рівнодіючою випадкових елементів. При цьому випадковість завжди залишається по той бік необхідності, ніколи не зливається з нею. Іноді вона настільки віддаляється від необхідності, що може наче випадати з неї, перетворюючись на виняток. Але і тоді випадковість свідчить про необхідність, «працює» на неї. У такій ситуації прийнято говорити: виняток підтверджує правило. Права випадковості і вплив її на необхідність можуть зро-стати залежно від специфіки об'єктів, що належать до конкретних систем. Особливо тісно переплітаються необхідність і випадковість у людському суспільстві. Характер соціальної детермінації опосередкований здатністю людини до вільного вибору і вольового рішення. У зв'язку з цим необмежено зростає ймовірнісний характер суспільних явищ, що може породити думку про випадкову, об'єктивно необумовлену природу людських вчинків. Але все це лише ілюзія, яка розвіюється, як тільки ми звернемо увагу на умови і передумови людської діяльності. Остання здійснюється в межах фізичної, біологічної і соціальної необхідності, порушити які не в змозі ні випадок, ні сваволя. Людські вчинки безумовно є вільними лише за видимістю, за сутністю ж своєю вони детерміновані зовнішніми або внутрішніми (в обох випадках — реальними) мотивами. Людина може бути вільною в своїх бажаннях і намірах, але як тільки її внутрішня свобода реалізується в дії, остання негайно стає надбанням історичної необхідності.

Необхідність і випадковість — не лише форми буття, а й категорії наукового пізнання. Функції категорій необхідності і випадковості не є рівноцінними. Випадкове в пізнанні завжди виступає як початкова інстанція, необхідність — як мета. Пізнавальна діяльність розгортається як сходження від випадкового до необхідного. Це не значить, що в процесі пізнання випадковості не відводиться почесного місця (тим більше, що є щасливі випадковості), не означає також, що з розвитком наших знань про навколишній світ випадковості поступово зникають. Наука має справу з випадковістю на всіх етапах свого сходження до істини, адже з поглибленням і розширенням наших знань змінюються і характер випадковості, і її взаємовідносини із необхідністю (наприклад, у мікросвіті або у мегасвіті). Отже, реальне освоєння світу грунтується на знанні конкретного, діалектичного взаємозв'язку необхідності і випадковості.

З особливого боку висвітлюють зв'язок детермінації категорії можливості і дійсності. Одна ознака відрізняє їх від інших філософських категорій: за механізмом свого втілення ці категорії підкреслено процесуальні, тобто виражають буття в його становленні, у незавершеному прагненні до нових, більш досконалих форм. їх справедливо відносять до категорій модальності: об'єктивна реальність відображається в них з точки зору характеристик, які тільки повинні бути розкритими.

Можливість — це філософське поняття, яке відображує об'єктивно існуючий і внутрішньо зумовлений стан предмета у його незавершеному, потенційному розвитку. Дійсність є філософське поняття, яке характеризує реалізоване, завершене, актуалізоване буття предмета; дійсність можна назвати здійсненою можливістю.

Особливий інтерес для теорії і практики становить категорія можливості. Саме з нею в першу чергу доводиться мати справу, коли йдеться про передумови та умови реалізації будь-якого задуму. Можливість має кілька ступенів здійсненності, які характеризують відношення її до дійсності. Найвищу міру здійсненності має реальна можливість, для реалізації якої склалися всі необхідні умови (такими є, наприклад, можливості фактичного виявлення кварків у квантовій механіці).

Від реальної можливості слід відрізняти формальну, або абстрактну, можливість з низькою ймовірністю здійснення, яка наближається до нуля. А втім ця можливість у принципі допускається законами природного і соціального розвитку. Отже, формальна можливість характеризується насамперед відсутністю в даний момент (а не взагалі) реальних умов існування (наприклад, технічних або інтелектуальних). Такими є сучасні можливості технічного моделювання вільно-вольових актів тощо.

Від реальної і формальної можливостей слід відрізняти неможливість — можливість із нульовою ймовірністю здійснення. Вона, як правило, йде врозріз із законами природного і соціального буття; іісможлипим є те, що суперечить законам об'єктивного світу. Неможливо, наприклад, щоб ріки у природному порядку текли назад, аби певний вид енергії безслідно зник.

Категорії можливості та дійсності утворюють протиріччя. Внаслідок протилежного семантичного знаку існування вони виключають одна одну; можливість ще не є дійсність, а дійсність уже не є можливість. І все ж незважаючи на те, що ці поняття взаємно виключають одне одне, вони і передбачають одне одне. Не існує можливості самої по собі, безвідносно до умов і перспектив перетворення її на дійсність. Будь-яка можливість співвідноситься із дійсністю, певним чином передбачає її і тому відображає певну тенденцію в розвитку речей. У свою чергу, дійсність, безвідносна до внутрішніх резервів власного становлення і зростання, тобто до власних можливостей, неможлива. Таким чином, можливість і дійсність виявляються взаємопов'язаними і нероздільними категоріями, так що можна говорити про можливості дійсних подій або про дійсність можливостей, які виникають.

Суперечливість категорій можливості і дійсності зумовлює відносність їх, тобто гнучкість і взаємну неоднозначність. Наприклад, дійсність можна тлумачити двояко: у широкому і вузькому (точніше, спеціальному) смислі. У першому випадку дійсність розуміють як цілокупну реальність, однією із сторін, мо-Отже, дійсність, включаючи в себе можливість, виявляється багатшою і багатобічнішою за неї, стає її основою і початком. Дійсність у вузькому значенні розуміють як здійснену можливість. Тут, навпаки, можливість стосовно дійсності є висхідним началом. Така можливість потен-

ційно багатша за дійсність, адже остання є одним з варіантів здійснення її.

Відносний характер можливості і дійсності, їх взаємозворотність яскравіше проявляються, якщо розглядати їх у контексті універсального зв'язку і розвитку явищ. При цьому можливість і дійсність наче обмінюються функціями, заміщають одна одну! Дійсність як здійснена можливість не зупиняється в своєму розвитку, не перетворюється на мертву даність, позбавлену будь-яких можливостей. Процес реалізації можливості — не що інше, як породження нових можливостей, які раніше не існували. Розвиток реальності постає як безперервний перехід від можливості до дійсності, а від неї — до нових можливостей. Тому в будь-якому явищі можливість і дійсність збігаються: реалізована можливість є дійсність; як передумова і основа для своїх майбутніх втілень вона є можливість (таким за своїм характером є пізнавальний процес, коли накопичене і реалізоване знання створює можливість для переходу теорії на новий рівень).

Із викладеного, природно, випливає висновок щодо прогностичних, а отже, практичних функцій категорій «можливість» і «дійсність», адже постановка цілей, планування і прогнозування перспектив розвитку науки і практики неможливі без урахування конкретних можливостей, без знання діалектики можливості і дійсності.

                      4. Альтернативні концепції діалектики.

Філософія XX ст. певною мірою є філософією діалектичних пошуків. Виникає цілий спектр некласичних концепцій діалектики:

  1.  екзистенціальна діалектика (К. Ясперс, Ж. П. Сартр),

  2.  діалектична теологія, або теологія кризи (К. Варт, П. Тілліх),

  3.  діалектика російського «конкретного ідеалізму» (С. Л. Франк, П. О.

       Флоренський),

  4.  «негативна діалектика» (Т. Адорно, Г. Маркузе) тощо.

Зупинимося коротко на деяких з них.

Діалектична теологія як концептуальна доктрина склалася в 20—30-х роках нашого "століття. Початок їй був покладений книгою швейцарського теолога Карла Варта «Послання до римлян» (1919 р.) і розвинутий такими видатними протестантськими теологами, як Е. Бруннер, Р. Бультман, П. Тілліх, Р. Н. Ні-бур та ін. Головну антропологічну антиномію вони вбачають у зіткненні в людині божественного і гріховного. Однак ні культові маніпуляції, ні інтелектуальні пошуки не дають змоги подолати ситуацію відпаду людини від Бога. Бог несумірний з людиною, хоч остання і являє собою творіння та образ божий. Він водночас судія і недосяжний ідеал людини. Ця несумірність, оскільки на будь-якому рівні своєї досконалості людина стоїть перед Богом з порожніми руками, відчужена від нього, і породжує в людини неспокій, а потім і страх. Цю саморозірваність людини, її відчуження можна подолати лише в акті «абсолютної віри», як «межі людських можливостей» (Тілліх). Діалектична теологія є теологією кризи, що фіксує суперечності людського буття в трагічному світлі, тобто як такі, які одвічно неможливо вирішити. Саме тому діалектична теологія розвивалася в тісному контакті з екзистенціалізмом і багато в чому близька до нього.

Екзистенціальна діалектика бере свій початок від діалекти-ко-психологічних    прозрінь   датського    релігійного    мислителя XIX  ст. С. К'єркегора. Його «якісна діалектика», або «діалектика парадоксу», відбивала суперечності екзистенціального мислення, тобто мислення, яке не допускає примирення протилежностей. Несумірність нескінченного (божественного) і скінченного   (людського)   породжує «парадокс»,  який  є непримиримою суперечністю, а тому є об'єктом віри, а не розуму. Екзистенціальна діалектика вкрай ірраціоиалістична; і у К'єркегора, і у К. Ясперса  вона протистоїть раціональному мисленню. Діалектика стосується лише сфери мислення  і людського життя. Це діалектика   індивідуального   існування,   суперечності   якого   не стільки усвідомлюються раціонально, скільки «приголомшують» особистість, це форма індивідуального, суб'єктивного акту. Це не є діалектика розвитку об'єкта і навіть не діалектика поняття, яке розвивається. Майже всі основні діалектичні концепції

XX  ст. стверджували себе на противагу гегелівському та матеріалістичному розумінню діалектики. Екзистенціальна діалектика фіксує увагу на суперечностях самого людського існування, без вирішення їх, а тому неминуче набуває трагічного забарвлення, що повною мірою   виявилося   у   негативній   діалектиці представників франкфуртської школи  (Т. Адорно, Г. Маркузе).

Дух цієї концепції найяскравіше втілений у книзі Т. Адорно «Негативна діалектика» (1966 р.). Автор її констатує тотальний антагонізм сучасного суспільства, в якому пригнічується людська сутність, а загальні прагнення людини не задовольняються. Відчуження має загальний характер і тому подолати його надто важко. Сучасному суспільству, яке М. Хоркхаймер назвав «пізньобуржуазним», слід протиставити заперечення і тотальну критику. Завдання полягає в тому, щоб зруйнувати сучасну буржуазну цивілізацію товарно-грошових взаємин і тим самим зняти з неї закляття раціонального мислення. У зв'язку з цим пред-ставники «негативної діалектики» свідомо заперечують діалектичну традицію, яка бере свій початок від Платона, Арістотеля та Гегеля, і повертаються до стародавньої філософської традиції софістів і кініків.

За визначенням Адорно, «негативна діалектика» є «мислячою конфронтацією поняття і предмета», «логіка руйнування» опредмеченої форми поняття. «Рушієм діалектичного мислення», запевняє Адорно, є не логіка понять, а нещасна свідомість, яка здатна протистояти калькулюючому духу буржуазності і виразити те, що неможливо виразити з допомогою раціонального мислення. «Негативна діалектика» — це саморуйнування поняття, логічності, розумності, понятійного мислення, яке розглядається як данина традиції буржуазного Просвітництва. Акцент робиться на вкрай індивідуальній, знесиленій нескінченним конфліктом з самою собою свідомості. Це діалектика, яка сама себе заперечує.

Оригінальну концепцію діалектики запропонував російський філософ, вчений і православний богослов П. О. Флоренський. Коротко її можна охарактеризувати як діалектику християнського «конкретного ідеалізму». В ній зроблено спробу релігійно-філософського синтезу віросповідних норм християнства і європейської мислительної традиції, зокрема діалектики античності та- німецького ідеалізму кінця XVIII — початку XIX ст. Висхідним пунктом «конкретної» діалектики Флоренського стала ідея тотального антиномізму, що йде від І. Канта, яка тлумачиться як неминуча і внутрішньо зумовлена самосуперечли-вість буття і свідомості. Для такої діалектики неможливе жодне твердження (теза), яке не передбачало б заперечення його (антитеза). Тенденції, які взаємно виключають одна одну, утворюють об'єктивну і сутнісну сторону речей і мислення. Ці тенденції неможливо ні вигадати, ні обійти; їх можна лише брати до уваги або просто використовувати. Ця діалектика тому і називає себе «конкретною», що не бажає затуляти очі і не помічати конкретно-живої антиномічності існування. «Якщо світ, що вивчається, надтріснутий, і ми не можемо замурувати його тріщини, то не повинні і приховувати їх. Якщо розум, який пізнає, роздроблений, якщо він не є монолітним, якщо він сам собі суперечить,— ми знову ж таки не повинні робити вигляд, що цього немає» '. Отже,' ігнорувати протиріччя означає або міркувати абстрактно, або діяти бездумно. Проте діалектика «конкретного ідеалізму» не обмежується вимушеним визнанням тотальної суперечливості сущого. Вона має позитивні цілі і задачі, певну сферу і прийоми своєї діяльності, а також межі свого застосування. Головна відмінність її від гегелівської і матеріалістичної діалектики в тому, що вона прагне бути не науковим методом дослідження, сукупністю нормативних логічних процедур, а лише майстерністю мислення, яке притаманне пошукові істини і сприяє його успіху.

Діалектика в такому розумінні — не більш ніж «вміння запитувати і відповідати»2, здатність порівнювати альтернативні судження і тим самим звільняти мислення від сталих розсудково-догматичних означень і понять, спонукати свідомість до ще не дослідженого досвіду життя і творчості. Основна настанова «конкретної» діалектики Флоренського — розхитати звичні уявлення про світ і ствердити точку зору на об'єкт і на думку про об'єкт як такі, що встановлюються («змінні»). Для неї краще спростовувати, а не доводити, сперечатися, а не погоджуватися, сумніватися, а не сліпо довіряти будь-чому. Тут наочно простежується античний діалектичний субстрат, зокрема сократівська манера зіштовхувати протилежні погляди і показувати умовність та відносність їх, а також арістотелівське розуміння діалектики як лише можливої (а не достовірної) форми знання. Зовсім у дусі античної вірогіднісної логіки та античного раціонального скепсису діалектика обмежується інструментально-прикладною функцією,  яка до будь-чого ставиться із сумнівом, навіть до того, що здається абсолютним і безумовним, і крушить будь-які уявлення, які претендують на несуперечливість та достовірність (за словами Флоренського, «апостол Хома, що вагається,— символічна фігура філософії»).

Цс, безумовно, не означає, що діалектику «конкретного ідеалізму» не займає істина як найвища цінність і предмет пізнавального устремління. «Конкретна» діалектика не зводиться до релятивізму та поверхневого любомудрування софістики. Більше того, верховна істина становить єдину умову, що виправдовує існування і призначення антиномічного мислення (діалектики). Ця істина постулюється не самою діалектикою і взагалі не раціональною свідомістю (логікою чи наукою), вона покладається актом релігійної віри як незаперечна догма. Гарантом її достовірності є християнсько-православна Церква. Ця істина є надане в релігійній інтуїції «конкретне всеєдинство» сущого, «зсередини об'єднана цілісність» буття, персоніфікована в образі триіпостасної «Нескінченної Одиниці», або просто Бога. Осягнути Бога як одвічну гармонію та «останню Таємницю» сущого діалектика   безсила,   бо   сфера   її — це   світ   скороминучих   та

смертних у своїй антиномічності речей. Однак брати участь у цьому осягненні вона все-таки може, смиренно прислуговуючи вірі арсеналом раціональних засобів, спростовуючи уявні й обмежені істини, що перешкоджають вірі на її шляху до «істини справжньої та нескінченної». У такому розумінні Флоренський і визначає діалектику як «християнський шлях міркувань».

                                5. Суперечність буття і пізнання.

Багатоманітність діалектичних зв'язків у світі, який нас оточує, сама по собі не дає ключа для відповіді на запитання: що є джерелом розвитку світу? який механізм, форми і напрями цього розвитку? Відповісти на ці запитання можна лише на грунті знання основних законів матеріалістичної діалектики: єдності і боротьби протилежностей, переходу кількісних змін у якісні, заперечення заперечення.

Джерело розвитку розкривається у законі єдності і боротьби протилежностей.

 У змісті цього закону ключовою є категорія «суперечність». Ще Гегель підкреслював: про що б не йшлося, воно життєве лише тоді, коли спроможне вміщувати у собі суперечності і витримувати їх. Суперечність охоплює всі форми буття світу — буття природи, суспільства і людського духу. Багатовимірність світу, взаємообумовленість і взаємозв'язок його якісно своєрідних сторін знаходять своє відображення у специфіці таких категорій, як буття, природа, матерія, свідомість та ін. Саме тому з'ясування сутності категорії «суперечність» передбачає обов'язкове врахування цієї багатовимірності.

Люди постійно стикаються із суперечливими ситуаціями, полярними, протилежними рисами природного і суспільного буття: біле — чорне, праве — ліве, верх — низ, справедливість—несправедливість, законне — незаконне, красиве — потворне тощо. Суперечливою є і сама поведінка людей. Проте фіксування суперечливих рис природного, суспільного і духовного буття на рівні буденної свідомості не дає можливості зрозуміти сутність діалектичної суперечності буття. Згідно з традицією, яка йде від Геге-ля, суперечність є щось об'єктивне, властиве самим речам. Гегель писав у «Науці логіки»: «Всі речі самі собою суперечливі» ;. Метою діалектики є вивчення не просто об'єктивних, а й суттєвих суперечностей речей; процесів. Це положення є своєрідним інваріантом багатьох філософських шкіл і напрямів. М. Вольф зазначає: «Гегелівське вживання слова «суперечність» оцінюється по-різному. Для одних — це свідчення логічної неосвіченості Гегеля, якому докоряють, що поняття «суперечність» він непомітно відторгнув від логіки і переніс на позалогічні предмети. Інші ж вбачають в такому перенесенні спробу створити новий, вищий вид логіки, яка позбавляє закони звичайної, «елементарної» логіки сили. Нарешті, має місце прагнення тлумачити гегелівську «суперечність» як «нелогічне» поняття. На цьому шляху бажають уникнути конкуренції між гегелівською логікою і звичайною елементарною логікою»2. Ключ до розкриття різних підходів знаходимо у своєрідності розуміння положення Гегеля про єдність діалектики, логіки і  теорії   пізнання.  Матеріалістичне розуміння тези про тотожність діалектики, логіки і теорії пізнання полягає в тому, що під тотожним розуміють ті діалектичні зв'язки і закони, які діють і в природі, і в суспільстві, і в мисленні. Проте констатацією цього факту даний вид діалектики не вичерпується. Вона включає в себе  і неуніверсальні складові,  які розкривають специфічні діалектичні зв'язки і закони, діалектику природи, діалектику в цілому сфери пізнання і сфери логіки мислення.

Зміст закону єдності і боротьби протилежностей.

Джерелом розвитку всіх природних, соціальних і духовних об'єктів та процесів є взаємозв'язок і боротьба протилежностей. Або інакше: джерелом розвитку всіх природних, соціальних і духовних процесів є діалектичні суперечності.

Для розкриття сутності цього закону слід з'ясувати зміст

категорій «протилежність», «суперечність», «взаємозв'язок», «взаємозаперечення» (боротьба протилежностей), «тотожність», «відмінність».

Що ж таке протилежності? Протилежності — це основні суттєві сторони, частини, сили, властивості об'єктів і процесів, внаслідок взаємодії яких виникає рух, розвиток цих об'єктів і процесів. Прикладами таких протилежностей у неорганічній природі є ядро і електронна оболонка атомів з їхніми протилежними зарядовими характеристиками (позитивний — у ядра і негативний — в електронів), асоціація і дисоціація атомів при хімічних перетвореннях речовин. У живій природі — це процеси асиміляції і дисиміляції, спадковість і мінливість ознак і властивостей, що отримані організмами в спадщину від попередніх поколінь. У суспільному житті — це продуктивні сили і виробничі відносини в структурі способу виробництва та ін. У пізнанні — це чуттєве і раціональне знання, емпіричне і теоретичне знання. Це приклади лише деяких основних протилежностей різних сфер дійсності. В реальному процесі пізнання взаємовідносини протилежностей не мають такого спрощеного вигляду, оскільки певний природний, соціальний або духовний об'єкт чи процес є цілісною системою з властивою їй гамою взаємозв'язаних протилежностей. Так, суспільний організм на тому чи іншому етапі свого розвитку — це не лише взаємозв'язок, взаємодія продуктивних сил і виробничих відносин. Це також взаємозв'язок, дія таких протилежностей, як економічний базис суспільства (пануючі в ньому виробничі відносини) і надбудова (існуючі в суспільстві політичні, правові, філософські, релігійні та інші ідеї й установи).

Адекватному пізнанню протилежносте! у складних системах заважають не лише труднощі пізнавального характеру, а й різні, аж до протилежних, ціннісні настанови та інтереси, які «засліплюють» людей. Так, користолюбство такого сумного дітища нашої вітчизняної історії, як адміністративно-командна система, стало причиною людської сліпоти стосовно адекватного пізнання і визнання реальних протилежностей та суперечностей в економічному, соціальному і духовному житті нашого суспільства. В цьому одна з причин розшарування в суспільній свідомості.

Що означають категорії «взаємозаперечення» («боротьба») і «взаємозв'язок» протилежностей? Взаємозаперечення — це полярна спрямованість тенденції дії або характеристика суттєвого змісту протилежностей, які взаємовиключають одна одну. У випадку протидії заряду ядра і електронів атомів, процесів асиміляції та дисиміляції у життєдіяльності організмів зміст взаємозаперечення  протилежностей  є  очевидним.   Інший характер взаємовиключення має в природі протилежностей, взаємозв'язок яких лежить в основі руху об'єктів у просторі та часі. Пізнання протилежності перервності та неперервності простору і часу, усвідомлення їхнього діалектичного взаємозв'язку дають ключ до пояснення природи руху. А у випадках взаємовідносин таких протилежностей, як продуктивні сили і виробничі відносини суспільства, маємо взаємозаперечення іншого порядку. Воно набирає вигляду руху маятника, тобто поряд із ситуаціями відповідності виробничих відносин рівню розвитку продуктивних сил закономірно виникають ситуації невідповідності виробничих відносин досягнутому суспільством рівню розвитку продуктивних сил.

У категоріях «взаємозв'язок» і «єдність» протилежностей фіксується той факт, що лише у процесі взаємодії протилежності утворюють об'єкти і процеси природи, суспільства і духовної сфери життєдіяльності людей. Поза єдністю і взаємозв'язком своїх протилежностей об'єкти і процеси не можуть ні існувати, ні розвиватися. Взаємозв'язок і єдність протилежностей означають їхнє взаємопокладання, нерозривну, органічну взаємозумовленість. Це одна з невід'ємних граней порядку, будови і динаміки розвитку всіх об'єктів і процесів. Категорія «діалектична суперечність», в свою чергу, означає взаємопокладання зв'язків і взаємозаперечення (взаємовиключення) протилежностей.

Співвідношення категорій «тотожність», «відмінність» і «протилежність» дає можливість зрозуміти механізм виникнення, розвитку і розв'язання діалектичних суперечностей. При цьому слід враховувати принципові відмінності між розв'язанням суперечностей, яке відбувається в межах існуючого об'єкта або процесу, і розв'язанням суперечностей, яке призводить до руйнування, відмирання старого об'єкта або процесу і виникнення нового. Тому розвиток суперечностей конкретної історичної форми виробництва — це єдиний історичний шлях розкладу її й утворення нової.

Категорія «тотожність» у контексті аналізу діалектичних суперечностей означає як мінімум три взаємопов'язаних, але таких, які не збігаються за своїм змістом, характеристики об'єктів і процесів. По-перше, категорія «тотожність» вживається як синонім єдності, взаємозв'язку: тотожність протилежностей як єдність протилежностей. По-друге, ця категорія вживається для позначення тих умов, за яких протилежності перетворюються одна на одну, стають або бувають тотожними. Наприклад, перетворення можливості польоту на місяць у дійсність. Третє значення категорії тотожність означає самототожність об'єкта або процесу самому собі. Заперечуючи проти метафізичного ро-зуміння тотожності об'єктів, згідно з яким кожний об'єкт є деяке А=А і в цьому плані самототожний, прихильники діалектики звертають увагу на те, що кожна рослина, тварина, будь-яка клітина в кожний окремий момент свого життя не лише тотожні самі собі, а й відрізняються від самих себе завдяки засвоєнню, виділенню речовин, відмиранню клітин. Відмінності існують всередині тотожності. Саме ці, непомітні спочатку відмінності переростають потім у протилежності, а взаємовідносини протилежностей, що лише формуються, переростають у чітко виражені суперечності між ними.

Розглядаючи суперечності, єдність і боротьбу протилежностей як сутність, «ядро» діалектики, слід враховувати специфіку діалектики процесу пізнання і діалектичної логіки. У чому ж полягає ця специфіка? Довгий час у вітчизняній літературі панувала точка зору, згідно з якою закони діалектичного мислення, його логіка несумісні з законами формально-логічного мислення. Суперечка розгорнулась навколо тлумачення взаємовідносин формально-логічного закону тотожності і діалектичного закону суперечливості процесу пізнання і логіки мислення, яке пізнає.

Формально-логічний закон тотожності («будь-яке твердження (заперечення) або лише істинне, або лише неістинне, оскільки істина є істина, а неправда є неправда») виражається формулою А = А.

Абсолютно очевидно, що якщо в ході розмірковування ми водночас дотримуватимемося протилежної думки, наприклад: «А. Карпов — чемпіон світу з шахів» і «А. Карпов не є чемпіоном світу з шахів», то перша думка в даному випадку (2 листопада 1993 р.) буде помилкою, а друга — істиною. Дотримання законів формальної логіки — неодмінна умова визначеності, несуперечливості, послідовності і обгрунтованості людського мислення.

Однак норми і закони мислення не вичерпуються формальною логікою. Діалектична логіка, визнаючи суперечливість, мінливість розвитку понять, може теоретично адекватно визначити цей процес тільки за умови дотримання законів формальної логіки.

Як же корелюються -закон тотожності формальної логіки і закон діалектичної логіки про рухомість, релятивність, взаємоперетворення одного з протилежних понять на інше, про суперечність як серцевину, «ядро» логіки мислення? Це питання багато в чому прояснює природу специфічної процесові пізнання форми розвитку знання — антиномії. Особливість антиномії полягає в тому, що вона як форма постановки пізнавальних питань і проблем фіксує сторони дійсності, які взаємно виключають, суперечать одна одній. Антиномії водночас є такими формами розвитку знання, які дають змогу розв'язати проблему, знайти відповідь на пізнавальні питання лише за умов дотримання вимог законів формальної логіки.

Як приклад антиномії-проблеми можна навести апорію, яку запропонував ще Зенон Елейський: стріла, що летить, у кожний окремий момент свого польоту знаходиться у певному місці. Проте те, що знаходиться в певному місці, в цьому місці покоїться. Отже, стріла в кожний момент свого польоту покоїться, проте вона, згідно умови, рухається.

При всій своєрідності кожної з можливих антиномій вони мають загальну рису — вони є ефективною формою постановки наукових (пізнавальних) питань. Якщо позначити вираз «покоїться» предикатом Р, а вираз «не покоїться» — запереченням предиката Р, тобто ИР, то з'являється не лише можливість представити відмічені положення як кон'юнкцію («логічну суму») КР№, а й бажання використати її як діалектичне судження. Такий хід думок приводить до висновку, що на це положення як на діалектичне судження не поширюється формально-логічний закон несуперечливості,— два твердження (тобто судження), з яких одне стверджує те, що інше заперечує, не можуть бути одночасно істинними.

Неспроможність такої точки зору полягає в тому, що відповідно до неї діалектичні суперечності сумісні з формально-логічними. Як показав І. С. Нарський, ця помилкова точка зору виходить з уявлення, що є «деякі особливі логічні форми, які не лише відрізняються від звичайних форм традиційної (чи математичної) логіки, але навіть виявляються нею забороненими, «конкурують» з її дозволеними формами і претендують на їх часткове або повне „витіснення і подолання"» 5.

Ця спроба протиставити діалектичну і формальну логіки не була простою теоретичною суперечкою. Прихильники сумісності двох логік і особливо спеціалісти, які працювали в галузі проблем формальної логіки, не уникнули ярликів типу «метафізик». Що ж стосовно згаданої вище антиномії «стріла, що летить», то вона розв'язується шляхом аналізу своєрідності взаємозв'язку дискретності і неперервності простору і часу в процесі руху стріли. При цьому з'ясовується, що твердження, які взаємно виключають одне одного в антиномії — проблемі, при розв'язанні проблеми синтезуються у формально-логічне несуперечливе твердження про об'єктивно діалектичне поєднання наявних діалектично  суперечливих  властивостей.  Антиномії  тому не  по-

рушують формально-логічного закону несуперечливості, що судження, в яких вони фіксуються (тобто проблеми), не є судженнями про стан справ. А лише такі судження істинні або неістинні, а отже підпадають під дію законів несуперечливості. Вони — лише запитання, хоч і поставлені у формі взаємопротилежних «відповідей-речень». Запитання не бувають істинними або неістинними, вони лише вірні або невірні, а відповіді — істинні чи неістинні. Відповіді в даному випадку — це розв'язання антиномій — проблем.

На особливий статус антиномій у процесі пізнання світу звернув увагу Кант. Розвиток філософської думки підтвердив одну із стрижневих його ідей: антиномія свободи і необхідності в житті суспільства, окремих людей постійно «відтворюється»," зокрема, у зв'язку з такою формою прояву її, як антиномія знання і цінностей. Це особливі форми діалектично суперечливої єдності протилежностей у бутті і пізнанні людей. Змінюються знання, рухливий світ цінностей (етичних, естетичних та ін.), що визнаються людьми. Філософія в цілому антиномічна, її антиномічність (з одної сторони — знання і з другої — переконання, вірування) зв'язана не лише з теоретичними висновками, змістоутворюючими орієнтирами життя людей, які пізнаються раціонально, а й з емоційними, вольовими особливостями, психологічно усвідомленими і неусвідомленими нахилами, симпатіями і антипатіями людей. Ці сторони антиномії не можна звести, редуціювати одна в одну. Духовна культура певної епохи — це не лише знання, а й наявний клімат психологічного настрою на сприйняття гармонії, краси природи, людини і, навпаки, відсутність такого клімату. В різних системах цінностей одні й ті самі знання приводять до різних практичних результатів— це положення має пряме відношення до закону єдності і боротьби протилежностей.

Суперечності поділяються на внутрішні і зовнішні, основні і неосновні. Визначаючи внутрішні суперечності об'єктів і процесів як джерело їхнього розвитку, потрібно, разом з тим, звернути увагу на той факт, що діалектика складних взаємозв'язків, зокрема, суспільного життя, може створити ситуацію, коли зовнішня суперечливість розв'язання його (наприклад, Велика Вітчизняна війна проти фашизму) може стати основною суперечністю певного етапу в житті держави і суспільства.

Щодо цього серйозні сумніви викликає у філософів, які орієнтуються на діалектичну методологію, доцільність збереження у класифікації такої пари суперечностей, як антагоністичні і неантагоністичні. Монопольно-ідеологічне «право» політичної інтерпретації суперечностей — це анахронізм, від якого слід рішуче відмовитися.  Це «право» давало широкий простір для  довільного ігнорування специфіки теоретико-філософського аналізу суперечностей, особливостей сфери власне політичних суперечностей і сфери морально-правових традицій і норм, які пов'язані із загальнолюдськими цінностями і правовими гарантіями гідності і свобод окремих осіб, націй і народностей. Масове переслідування, а в багатьох випадках і знищення «антагоністів» робітничого класу (дворян, буржуазії, кулаків), старої інтелігенції, чеченців, німців, євреїв, кримських татар є наслідком ідеолого-політичних втручань, насилля над духом і сутністю теоретико-філософського аналізу природи діалектичних суперечностей, ідеологічної маніпуляції псевдофілософськими істинами. «Картина соціального світу, що сформувалася внаслідок соціально-ідеологічної діяльності з наповнення категорій конкретним змістом, може виявитися перевернутою: необхідне в дійсності стане в ній випадковим... а єдність протилежностей боротьбою їх та ін. Така картина світу створюється не безпосередньо, а через засвоєння свідомістю еквівалентів діалектичних категорій, що функціонують не у філософських, а в економічних, політичних, юридичних та інших знаннях про соціальну дійсність».

Тому сама по собі теоретично-філософська кодифікація ступеня зростання полярних тенденцій у взаємовідношеннях протилежностей з допомогою категорій «неантагоністичні» і «антагоністичні суперечності» не викликає заперечень. Щодо питання про адекватність політичних, правових, морально-етичних інтерпретацій цих кодифікацій, то воно знаходиться в іншій площині. І це зрозуміло, бо за таких обставин будь-яке жахливе політичне, юридичне, моральне злодіяння було б легко виправдати «з допомогою», а вірніше, необгрунтованим посиланням на філософію, теорію діалектики.

                                            6.  Якість і кількість.

У багатоманітності діалектичних зв'язків природних, соціальних і духовних процесів особливе місце посідають зв'язки якісні і кількісні. З часів античності допитлива людська думка прагнула з'ясувати природу і місце цих зв'язків у будові світу та її динаміці. Піфагор і його школа, досліджуючи музику, числові співвідношення, обмірковуючи проблему будови Сонячної системи, дійшли висновку, що кількісні властивості і відношення, які виражаються у числах, є не тільки основою гармонії музичних творів, а й «гармонії сфер» Сонячної системи. Більше того, як згодом зазначав Арістотель, вони дійшли висновку, що елементи чисел є елементами всіх речей. Якісну своєрідність, тобто в самому загальному вигляді відмінність неоднакових речей і процесів один від одного, намагалися пояснити Фалес, Анаксімен, Геракліт і Демокріт. У модифікаціях води, повітря, вогню, різних комбінаціях атомів у пустоті шукали ключ до пояснення специфіки якості речей. Арістотель для визначення фундаментальних властивостей природи і пізнання вводить категорії якості і кількості.

В епоху середньовіччя утвердилося уявлення про так звані приховані якості як вічні і незмінні «форми». Кожна властивість, що чуттєво сприймається, розглядалась як визначена прихованою якістю. Розвиток природознавства у Новий час зумовив перехід до наукової розробки проблем об'єктивної природи якісної і кількісної визначеності предметів і теоретико-пізнавальної проблеми ролі і можливостей чуттєвих і раціональних форм знання у відображенні ними якісної і кількісної визначеності (обумовленості) цих предметів. Панівною серед вчених і філософів стала теорія первинних і вторинних якостей.

У XVII ст. цього поділу дотримувалась більшість природодослідників — від Галілея до Бойля і Ньютона, філософи-емпірики Гоббс і Локк,  філософи-раціоналісти Декарт і Спіноза. І це було тісно пов'язане із станом науки про природу. Так, Галілей писав: «Ніколи я не стану від зовнішніх тіл вимагати чогось іншого, ніж величина, фігури, кількість і більш або менш швидкі рухи, щоб пояснити виникнення відчуття смаку, запаху і звуку; я вважаю, що якби ми усунули вуха, язик, ніс, то залишилися б тільки фігури, число і рух...» 7.

Поділяючи якості на об'єктивні і суб'єктивні, Галілей не ставить за мету спеціальне дослідження пізнавальної ролі відчуттів. Та вже у працях Гоббса і особливо Декарта йдеться про причини, які спонукали їх розглянути проблему пізнавального значення відчуттів. Обидва відкидають теорію «істікання», запозичену схоластикою у Демокріта. За Демокрітом, від усіх предметів постійно виходить певне істікання їхніх образів; у цих образах відбивається зовнішній вигляд предметів у дуже зменшених розмірах. Матеріальні частинки — зразки через органи чуття проникають у тіло і потім утілюються в душі. Таке уявлення якісного змісту чуттєвого сприйняття, до того ж піддане відповідній теологічній інтерпретації, утвердилося в період Середньовіччя.

Декарт, слідом за Галілеєм і Гоббсом, визнає об'єктивне існування лише механіко-математичних якостей, вважаючи всі інші якості суб'єктивними. Стосовно «смаку, запаху, звуку, тепла, холоду, світла, кольору тощо» він стверджував, що «ці відчуття насправді не являють собою нічого, що існувало б поза мисленням...» .

Локк спільно з Бойлем (які дали об'єктивним якостям назву «первинні», а суб'єктивним — «вторинні») у своїй теорії пізнання поставили актуальну і для сучасної теорії пізнання проблему співвідношення образного і знакового компонентів чуттєвого відображення якостей об'єктів природи.

Лише значні наукові відкриття XIX ст. у галузі фізики, хімії, біології дали змогу подолати вузькість суто механіко-математичного і до того ж метафізичного тлумачення якісної визначеності об'єктів природи. Об'єктивна багатоякісність пов'язується тепер із визнанням якісно різноманітних форм руху матерії, з якісною багатоманітністю хімічних елементів та видів тварин і рослин.

Поштовх до такого розуміння ще до відкриття Д. І. Менделєєвим періодичної системи хімічних елементів, розробки Ч. Дарвіном своєї теорії дав Гегель. Він сформулював з позицій ідеалізму закон переходу кількісних змін у якісні, розробив систему категорій, що розкривають дію цього закону, підвів під дію цього закону природу, соціальне і духовне життя суспільства.

Творче переосмислення діалектики Гегеля здійснили з позицій матеріалістичного розуміння природи і розробленого ними матеріалістичного розуміння історії К. Маркс і Ф. Енгельс.

Сутність закону переходу кількісних змін у якісні.

 Зміна якості об'єкта чи процесу відбувається тоді, коли накопичення кількісних змін досягає певної межі. Як всезагальний, тобто такий, що охоплює якісні і кількісні зміни природи, суспільства і духовної сфери, закон розкриває найзагальніший механізм розвитку. Зміст і характер дії його розкривається через категорії: «якість», «кількість», «властивість», «міра», «стрибок».

Якість — це внутрішня стійка визначеність об'єкта (процесу), цілісна єдність суттєвих властивостей, які відрізняють його від інших об'єктів або процесів. Якість виражає собою також те загальне, що характерне для класу однорідних об'єктів або процесів.

Як же пов'язані якісна визначеність і властивості? Властивості всіх об'єктів і процесів виявляються у взаємодії їх. Яка властивість буде виявлена певною речовиною, залежатиме від якості речовини, з якою вона взаємодіє: метали при з'єднанні з киснем виявляють властивість утворювати окиси; при взаємодії з кислотами — солі. За стійких умов фізико-хімічні властивості речовини (температура кипіння і плавлення, питома вага, електропровідність) зберігаються. Якщо ж умови змінюються, то окремі властивості речовин теж змінюються або зникають зовсім. За високих температур залізо втрачає властивості намагнічуватися при взаємодії з магнітом, за низьких — гума втрачає властивості еластичності, а рідкий гелій за температур, близьких до абсолютного нуля, втрачає властивості в'язкості.

Проте в усіх цих випадках вони зберігають якісну визначеність, оскільки зберігаються суттєва властивість, внутрішня визначеність (зумовленість) ядер і електронних оболонок цих елементів, структура їхніх молекул9. У зв'язку з тим, що якісно різні об'єкти і процеси мають однакові властивості, стає також зрозумілим, чому у визначенні якості вказується на те, що вона є цілісною єдністю його суттєвих властивостей. Категорія «властивість» вказує на таку об'єктивну сторону об'єктів і процесів, яка зумовлює їх відмінність або спільність з іншими і проявляється у взаємодії їх. Властивості, суттєві або несуттєві, адекватно або неадекватно відображуються людською свідомістю, але діалектика взаємозв'язку, відмінності і суперечності між якістю і властивістю завжди передбачає врахування взаємовідносин об'єктивного  і суб'єктивного  в  процесі  пізнання.

Якість — це ступінь розвитку або інтенсивності властивостей об'єктів і процесів. Як правило, якщо не реально, то потенційно кількісна визначеність об'єктів і процесів може бути визначена засобами математичного знання. Проте навіть коли математика не має відповідних методів вираження (відбиття) певних кількісних характеристик, чи доки не знайшла шляхів пошуку таких методів, це не значить, що об'єктивно кількісна сторона, визначеність у об'єктів і процесів відсутня. Діалектика розглядає кількість у зв'язку з характеристикою загальних, однорідних і єдиних моментів, властивих різним за своєю якісною природою об'єктам і процесам. Різні речі можна кількісно порівняти лише після того, як вони'виявляються зведеними до однієї й тієї ж єдності. Лише як вираз її вони є однойменними, а отже, порівнюваними величинами. На думку Д. І. Менделєєва, його метод виявлення закономірних зв'язків хімічних елементів відрізняється від методів інших вчених тим, що останні не ставили' за мету пошук точних кількісних співвідношень в атомній вазі відмінних (несхожих) елементів, в той час як лише на цьому шляху можна з'ясувати реальні співвідношення між кількісними змінами атомної ваги та іншими властивостями елементів.   ■

Певні ускладнення  породжують спроби   вирішити   питання  щодо співвідношення кількісної визначеності об'єктів, процесів і природи математичного знання. Визначення математики як науки, що вивчає кількісні відношення і просторові форми, сьогодні застаріло. Галузь математичного знання розширилася за рахунок таких дисциплін, як математична логіка, топологія та ін. Академік О. Д. Александров пропонував визначити математику як науку про форми і відношення, які розглядаються абстраговано від якісних відмінностей об'єктів і процесів, що досліджуються. Професор С. Я. Яновська запропонувала інший підхід, який розширює, саме поняття кількості: до нього включаються і некількісні (у традиційному значенні) співвідносний форми і відношення. Різні підходи відображають не лише суто математичні, а й філософські пошуки. Це пов'язане з тим, що чим складнішим є явище (явища моралі, політики, естетичного сприйняття світу), тим важче піддається воно вивченню за допомогою кількісних методів.

Міра — це філософська категорія, що виражає діалектичну єдність якісної і кількісної визначеності (зумовленості) об'єктів і процесів. Якість об'єкта або процесу органічно зумовлена певними кількісними характеристиками. В інтервалі міри кількісні характеристики можуть змінюватися до певної межі, за якою зміна кількості спричинює зміну якості об'єкта, процесу або навпаки. Тому вихід за межі міри — це вихід за межі інтервалу, зони, в якій існують або можуть існувати певні, якісно відмінні об'єкти і процеси з властивими саме їм кількісними характеристиками. Іншими словами, категорія міри вказує на те, що якісно визначений об'єкт існує лише в певних межах кількісних змін. У гомологічних рядах сполук вуглецю кількісна зміна на групу СН2 призводить до виходу за межі визначеної якості. Якщо до метану СН4 додати групу СН2, то матимемо якісно нову сполуку.— етап С2Нп, а при наступному додаванні— пропан С3Н8 та ін.

Перехід від старої якості до нової позначається категорією «стрибок». Істотною відмінністю стрибків (за способом здійснення їх) є поділ їх на два основних види: швидкі («вибухові») і поступові. Відмінність ця стає очевидною, якщо співвіднести, з одного боку, якісні зміни, стрибки, що відбуваються тисячі, мільйони та мільярди років (формування нових суспільно-економічних відносин, виникнення нових видів тварин, утворення галактик, планет, зіркових систем), а з іншого — якісні зміни, що відбуваються протягом мільйонних долей секунди, місяці, роки (швидкий поділ значної кількості ядер урану при атомному вибусі, уран зникає і виникають якісно нові елементи — стронцій, ксенон; при політичних революціях впродовж днів і місяців виникає якісно нова система  влади та  інститутів її). Длярозкриття механізму дії закону переходу кількісних змін у якісні велике значення має застосування загальнонаукового системного методу пізнання об'єктів і процесів будь-якої природи.

Система — це сукупність елементів, що знаходяться у певних зв'язках і відношеннях один до одного, яка створює єдність і цілісність. Системи можуть розрізнятися фізичною, хімічною, біологічною, соціальною, духовною природою, своєю субстратною, функціональною та іншими особливостями. Проте вироблені теорією систем загальні підходи до розуміння їх дають змогу з'ясувати такі особливості реальних систем, які іншими методами не виявляються.

Поняття системи пов'язане з поняттями «структура», «елемент», «зв'язок», «відношення», «підсистема» та ін. Еврістичність системного методу полягає в тому, що він переконливо доводить: на відміну від простої суми елементів той чи інший тип організації їх у структурі знову-таки певної системи може породжувати ефекти, яких не породжують безсистемні форми зв'язків елементів. В основу поняття «структура» покладено поняття упорядкованості або композиції елементів. Маючи ту саму кількість елементів певної множини і в тому самому складі, вони по-різному можуть бути впорядковані і здатні утворювати різні структури. Так, оптично активна молочна кислота, СН3, СН(ОН), СООН має дві різні структури, дві дзеркально ізомерні форми. При однаковому складі й однаковій молекулярній вазі, одних й тих самих квантових характеристиках ці ізомери обертають промінь поляризованого світла на однакову величину кута, але в протилежні боки. З'ясувалось, що вони неоднаково впливають на живі організми. Звідси висновок — якісні відмінності хімічних сполук далеко не завжди визначаються лише «субстратною» кількістю елементів, що входять до них.

Як справедливо зазначив Ф. В. Лазарєв, «якісна визначеність предмета пов'язана не лише з кількістю, а й з іншими типами детермінації, наприклад, із структурою (структурна якість), системою (системна якість), функцією (функціональна якість) та ін. Отже, виникає логічна необхідність будь-яким чином понятійно фіксувати границі якісної визначеності предмета не лише у зв'язку з кількісними змінами, а й з іншими детермінантами якостей. Таким більш широким поняттям є інтервал» 10.. В цьому зв'язку цілком очевидна правомірність розгляду категорії Поняття інтервалу   характеризує умови, сукупність яких забезпечує об'єктивне існування якості і пізнання його міри як часткового (кількісного) випадку більш загальної за різноманітністю своїх можливостей інтегральної ситуації, яка в узагальненому вигляді виражається в понятті інтервал.

У зв'язку з тим, що значні еврістичні можливості системної методології ще достатньо не розкриті, до її проблематики звертаються і спеціалісти конкретних наук, і філософи.

Світоглядна й методологічна значущість закону переходу кількісних змін у якісні та його категоріальної структури сьогодні особливо актуальні. Лише кількісна фіксація деяких особливостей сучасного світу пробуджує або принаймні повинна пробуджувати дрімотну думку і совість. За останні 50 років на планеті знищено 2/3 лісів, кожний рік вмирає від голоду ЗО—40 млн чоловік, з них 17 млн — діти. Спеціалісти продовжують обговорювати і сперечатися стосовно кількісних показників радіоактивного забруднення різних районів України, Бєларусі, Росії.  А за цими і подібними їм цифрами — загроза планеті, людству, незворотного стрибка до прірви. Світ вже сьогодні у багатьох своїх вимірах перетворився на засмічену яму.

                                 7. Діалектика заперечення.

Логіка аналізу законів єдності і боротьби протилежностей, переходу кількісних змін у якісні підводить до постановки питання: що таке діалектичне заперечення? Чи обмежується його зміст категорією «взаємозаперечення», яку ми розглядали, з'ясовуючи відносини між протилежностями? В неявному вигляді діалектичне заперечення входить у категорію «стрибок», бо чим же іншим, як не запереченням старої якості новою, є процес, що відбивається цією категорією? Можливо, діалектичне заперечення — це деяка сума вказаних прикладів заперечення? Проте приклади характеризують лише окремі сторони діалектичного заперечення і не зводяться до них.

Діалектичне заперечення — не голе заперечення, не пусте заперечення, а заперечення як момент зв'язку, як момент розвитку з утриманням позитивного. Інакше кажучи, діалектичне заперечення —це такий перехід від старої якості до нової, за якого певні сторони, елементи змісту старої якості входять (хоч і в перетвореному вигляді) у зміст нової якості. Тому воно протистоїть метафізичному запереченню, яке виходить з того, що заперечити означає відкинути, не визнати, знищити. Такий підхід відкидає будь-який зв'язок між новим і старим.

Для діалектики процес заперечення старого, як і процес виникнення нового, не є чисто механічним перенесенням частини змісту старої якості у нову.

Та обставина, що заперечення виникає внаслідок боротьби протилежностей або суперечливих тенденцій, властивих предметам і явищам, дає можливість зробити такий висновок: заперечення старого виникає не як деяке зовнішнє втручання у розвиток сторонніх сил, а як самозаперечення. Самозаперечення означає, що стара якість ліквідується, а нова виникає на основі внутрішніх протилежностей явищ і предметів. Самі явища завдяки властивим їм джерелам розвитку, тобто внутрішнім суперечностям, приходять до заперечення певної якості або явища в цілому. Особливості діалектичного заперечення передає філософська категорія «зняття». Гегель, розкриваючи зміст цієї категорії, писав, що зняття має подвійний смисл: воно означає «зберегти» і разом з тим «припинити», «покласти кінець». Вдало і влучно особливості діалектичного заперечення охарактеризовані у «Вступі до філософії». Діалектичне заперечення — це триєдиний процес, який включає в себе деструкції (подолання, руйнування старого), кумуляції (часткове збереження, наступність із старим) і, нарешті, конструкції (формування, створення нового). Розглянемо ці процеси на прикладах.

Перехід від хімії органічної до хімії неорганічної є своєрідним запереченням, але якими ж різними шляхами у свій час йшли природодослідники у поясненні цього переходу? Шведський хімік І. Я. Берцеліус (1779—1848), який з успіхом застосував електрохімічну теорію до пояснення органічних сполук, наштовхнувся на утруднення в поясненні органічних сполук і нарешті побачив причину особливих властивостей органічних речовин у тому, що в утворенні їх бере участь певна особлива «життєва сила», властива лише живим істотам і недоступна науковому тлумаченню. У Берцеліуса перехід до органічної хімії був таким запереченням старих методів наукового дослідження, який не залишав млсця для науки.

З інших позицій підійшли до оцінки особливостей органічних сполук російські хіміки Д. І. Менделєєв і О. М. Бутлеров. Як зазначив Менделєєв, специфіку органічних сполук (велику кількість атомів у молекулах, численність сполук при незначній кількості елементів, що вступають в сполуки) можна зрозуміти, якщо врахувати, що в усіх органічних з'єднаннях бере участь елемент вуглецю. Бутлеров запропонував теорію хімічної будо ви, яка давала природничо-наукове пояснення характеру органічних   сполук  завдяки   еврістичній   ідеї   специфіки   взаємного впливу атомів в органічних сполуках.

Із наведених трьох взаємопов'язаних компонентів заперечення лише перший — деструкція (руйнування старої якості) інтуїтивно і логічно сприймається як очевидний. Складніша справа з кумуляцією (наступність із старою якістю) і конструкцією (формуванням нової якості). При всій їх близькості і зв'язку, вони позначають не одне й те саме. Про дві якісно відмінні сфери буття природи — про неорганічну і органічну (життя) природу — ми можемо з впевненістю твердити, що стрибок від неорганічної природи до життя — кумулятивний, тобто характеризується спадковістю в тому відношенні, що хімічні елементи, які «вибрані» для побудови молекулярних структур живого організму, присутні і в неорганічній природі. Однак вже факт «переваги вибору» (зокрема, сполук вуглецю) свідчить, що кумуляція — це особливий момент заперечення, його специфіка полягає в тому, що із старої якості він бере не будь-що індиферентне, а конкретне дещо. Як із нього буде побудована нова якість? яка архітектура цієї якості? На ці запитання ми отримаємо відповідь, звернувшись до такого компонента заперечення, як композиція, формування нової якості.

Питання про критерії здійснення кумуляції і композиції найскладніше у  розумінні процесу діалектичного  заперечення.

Ми сьогодні напружено міркуємо над тим, що з елементів нашої попередньої економіки слід відібрати в ході економічної реформи, що взяти із досвіду Заходу (оренду, акціонерне підприємство та ін.)? Не менш важливе і питання, в якій системі відібрані елементи мають бути поєднані, якій модифікації слід піддати їх, щоб в структурі системи вони ефективно запрацювали. Аналогія між зазначеними двома моментами заперечення при виникненні життя і при створенні нової економічної системи в ході побудови незалежної Української держави повчальна в двох відношеннях. По-перше, вона вказує на те, що без діалектичного заперечення неможливий розвиток, воно є умовою і реалізацією можливостей розвитку. По-друге, у неорганічної і ;живої природи, порівняно з нами, при здійсненні діалектичного заперечення є величезна перевага: природа, не маючи свідомості, «не поспішала».

Закон   заперечення    заперечення    характеризуєнапрям і форму розвитку, єдність поступовості і наступності, виникнення нового і відносне повторення певних моментів старого. В структуру цього закону основна для нього категорія «діалектичне заперечення» входить органічно, але не вичерпує змісту його.

Структура цього закону розкриває, по-перше, безперервність процесу розвитку; по-друге, заперечення першого заперечення вказує на те, що другим запереченням якість, яка була піддана запереченню у вихідному пункті, як би поновлюється на новому, вищому ступені. Що ж стосується першої сторони змісту цього закону, то розуміння її не пов'язане з особливими труднощами, адже якщо діалектика визнає процес розвитку як вічний закон і доводить, що цей розвиток відбувається шляхом заперечення старої якості новою, то згідно з діалектикою ми змушені визнати: будь-яка якість повинна «застаріти» і увійти в суперечність з новим.

Це підтверджує об'єктивна діалектика розвитку природи і суспільства. В процесі розвитку живої природи «нові» види тварин і рослин, що з'явилися в процесі пристосування до умов зовнішнього середовища, яке змінилося внаслідок зміни життєвих умов, мали б або вимерти, або, якщо набули відповідних спадкових та придбаних задатків, видозмінитися. В другому випадку виникають нові гілки видів і родів.

Отже, історія тваринного і рослинного світу є вічною зміною форм, вічним поновленням, вічним запереченням старого і виникненням нових видів. Кожний новий вид з часом заперечувався, звільняючи дорогу новому виду, якого чекала така ж доля. Те ж саме спостерігаємо в історичних формах зміни суспільно-економічних формацій. Рабовласницьке, феодальне, капіталістичне суспільства виступають поперемінно то в ролі «нового», прогресивного, то піддаються запереченню як «старе», як організація суспільства, що себе вичерпала. При цьому заперечення заперечення в ході розвитку є виразом нездоланності нового і поступового характеру руху.

Суттєвий момент закону заперечення заперечення полягає в тому, що заперечення першого заперечення вказує на те, що другим запереченням як би поновлюється на новому, вищому ступені якість, яка була піддана запереченню у вихідному пункті.

Наведемо такий приклад.

Візьмемо ячмінне зерно. Біліони їх розмелюють і розварюють для виготовлення пива. Проте якщо таке зерно попаде за необхідних умов у землю, то під впливом вологи і тепла воно проросте. Процес проростання зерна є разом з тим завершенням існування його, тобто воно піддається запереченню. Замість зерна з'являється стебло, що з нього виросло. Воно і є

запереченням зерна. Подальший розвиток цієї рослини — ріст, цвітіння, запилення і знову зерно. Як тільки воно дозріває, стебло відмирає, тобто відбувається заперечення його. Внаслідок такого заперечення заперечення знову отримуємо ячмінне зерно.

Заперечення заперечення через різні форми проявляється і в рослинному, і в тваринному світі, у неорганічній природі та процесі пізнання.

Закон заперечення заперечення розкриває не лише напрями, а й форми розвитку. Світоглядно і методологічно проблема напряму і форми розвитку в історії філософії (в загальних концепціях філософії природи і філософії історії) мала різні, аж до протилежних, розв'язання.

 Щодо напряму розвитку антиномічними були уявлення про низхідний і висхідний розвиток. У матеріалістичній діалектиці розв'язання цієї антиномії полягає не лише в тому, що визнається реальність реалізації обох напрямів, айв тому, що поняття низхідного напряму розглядається як момент, підпорядкований висхідному розвитку.

Щодо форм розвитку, як альтернативні, пропонувалися лінійні (лише «вниз» або тільки «догори»), кругова й спіралеподібна. Кругова форма втілює монотонне повторення висхідного і низхідного розвитку. Спіралеподібна (прийнята матеріалістичною діалектикою) розглядає низхідні кроки історії природи, суспільства і духовної культури не як повернення назад, тотожне тому, що вже було, а як «повторення» старого на більш високому ступені. На відміну від кругової, для спіралеподібної форми характерна композиція рядів, ритмів, етапів розвитку, які відбивають потенційне і реальне розширення якісної різноманітності створюваних природою, суспільством і духовною культурою видів буття.

У зв'язку з аналізом проблеми форми розвитку слід окремо зупинитися на «тріадах» Гегеля. Термін «тріада» означає потрійний ритм розвитку буття і мислення за схемою «тезис — антитезис — синтез». Легко переконатися в аналогії цієї схеми діалектичній послідовності розвитку відповідно до таких етапів, як «висхідне положення — заперечення — заперечення заперечення». Проте тут присутня лише аналогія, але не тотожність, оскільки схематизм тріад догматично вимагає, щоб за другим запереченням, тобто синтезом, обов'язково відбувалося «повернення до старого на новій основі». Як попереджував Гегель, принцип тріад «...цілком поверховий, лише зовнішній бік способу пізнання», але сам досить часто зловживав схематизмом тріад. Відмінність закону заперечення заперечення від конструкцій «тріад» полягає в тому, що не обов'язково саме при другому запереченні відбувається повернення до старого.

Гегель прагнув укласти в свої  категорії,  як в прокрустовеложе, різноманітні факти і явища. Незалежно від того, відповідають факти дійсності тричленному принципу побудови «тріад» чи ні, вони повинні були підкоритися його ідеалістичній системі. Ідеалістичне тлумачення закону заперечення заперечення часто (але не завжди) приводило Гегеля до догматичного використання «тріад» для конструювання дійсності, тобто до викривлення справжнього стану речей. За вдалим висловом Енгельса, закон заперечення заперечення у Гегеля обплутаний містикою. Аналіз змісту закону заперечення заперечення доводить, що з його позицій стає яснішою не просто додаткова щодо інших законів і категорій галузь об'єктивної і суб'єктивної діалектики, а органічне взаємопроникнення їх у цілісному відтворенні динамічного, багатобарвного, безкінечного у своїх можливостях матеріального світу, одною із найяскравіших граней якого є людський дух.

Матеріалістична діалектика — це наука про розвиток матеріального, соціального та духовного світу. Специфіка закону заперечення заперечення полягає в тому, що він є синтезом інших діалектичних законів і категорій при постановці і розв'язанні антиномії — проблеми: прогресивний чи регресивний діалектичний розвиток світу? Розв'язанню цієї проблеми з необхідністю передує уточнення категорій «рух», «зміна», «розвиток», їхній зміст рухливий, взаємопов'язаний, але не тотожний. Рух може відбивати зміни в рамках однієї його форми і в цьому плані не включає в себе перехід від однієї якісно відмінної форми руху матерії до іншої. Однак рух може входити у такий перехід. У цьому відношенні він не чужорідний розвитку — категорії, найбільше сутнісній, глибинній в діалектиці.

Питання про співвідношення категорії «розвиток» і категорій «прогрес» і «регрес» у вітчизняній і зарубіжній літературі розв'язується з різних позицій.

Так, у більшості навчальної літератури прогрес (від лат. рго^геззиз — рух вперед, успіх) розуміють як такий напрям розвитку, коли реалізуються внутрішні можливості певної системи в процесі становлення якісно нової системи, що забезпечує більш високий ступінь цілісності, стійкості і пристосованості до середовища і 'більш високий потенціал для наступного розвитку.

Регрес (від лат. гедгеззиз)—це напрям розвитку, протилежний прогресу.

Відповідно до цих визначень у сферу прогресивного і регресивного розвитку включаються як системи неорганічної природи, так і біологічні і соціальні системи. Дискусійним тут є включення в ці процеси об'єктів неорганічної природи.

Як показав у своїх працях І. Пригожін, у неорганічній природі криється можливість виникнення порядку і організації із безпорядку і хаосу внаслідок процесів самоорганізації. На думку О. Тоффлера, Пригожін вказав на те, що в неживій природі «незворотні процеси породжують високі рівні організації...» и. І. Пригожін і І. Стенгерс звертають увагу на такі обставини: «У сильно нерівноважних явищах вірогідно встановлена досить важлива і несподівана властивість матерії: надалі фізика з повним обгрунтуванням може описувати структури як форми адаптації систем до зовнішніх умов. Із- свого роду механізмом передбіологічної адаптації ми зустрічаємося в найпростіших хімічних системах». Отже, і в неживій природі напрям розвитку може бути різним, у тому числі прогресивним.

А ось як виглядає аргументація такого підходу до цієї проблеми, який виключає неорганічну природу із сфери дії прогресивних і регресивних змін.

Слід розрізняти розвиток і прогрес. Нерідко висхідна лінія розвитку ототожнюється з прогресом, а низхідна — з регресом. Між тим це не одне й те саме. Висхідна лінія справді має місце у Всесвіті і відображає тенденцію до самоорганізації матерії, ускладнення її структур, подолання ентропії. Вона має місце і в космічному кругообігу. Прогресивна ж лінія в- розвитку частково стосується біологічних систем .і повністю — соціального світу. Традиція ототожнювати прогрес лише з поступовістю, із сходженням виникає ще за часів Просвітництва і особливо характерна для досліджень Ж. Кондерсе і Й. Гердера.

Просте і складне, висхідне і низхідне, досконале і недосконале— ці поняття можна вживати щодо всієї матерії, але вони не тотожні прогресу і регресу, які є лише атрибутом живих і штучних систем. Суттєвим є зауваження Г. Гумницького  про те, що «розвиток у живій природі і суспільстві характеризується як прогрес або регрес. Проте не всякий висхідний розвиток можна назвати прогресом. Поняття «прогрес» означає покращення, вдосконалення, просування вперед (до кращого стану). Проте такі визначення навряд чи можна застосовувати до неорганічної природи. Адже відразу виникає запитання: для кого або для чого краще? Кращою ми називаємо таку організацію живого, яка найефективніше забезпечує його самозбереження і розмноження, або таку суспільну організацію, яка більш успішно сприяє функціонуванню  і  розвитку продуктивних сил.

Мабуть, коректніше буде зіставити  поняття прогресу з доцільністю  (для живої природи)   і з  метою   (для суспільства).  Людина є єдиною істотою, яка володіє здатністю до пізнання буття.

Знання рано чи пізно матеріалізується, опредмечується, але до цього воно повинно сформуватися в ідею. Ідея — це думка, яка утримує в собі мету діяльності, яка виражає потрібне майбутнє людини, В ідеї об'єктивне піднімається до рівня мети і прагнення суб'єкта. Природа не знає мети, оскільки здатністю цілепокладання наділені лише живі істоти. У живій природі прогресивна гілка розвитку реалізується у доцільності, в суспільстві вона набирає вигляду свідомо поставленої мети, рух до якої є показником прогресивних або регресивних змін.

В обох розглянутих підходах до вирішення проблеми співвідношення прогресу і регресу є і позитивне, і негативне. Тим, хто «відлучив» природу від прогресивних і регресивних змін, вказують на «небезпечну» наближеність їхніх поглядів до ідеалістичних поглядів неокантіанців Ріккерта і В. Віндельбанда. А їхні опоненти звинувачуються у необгрунтованому приписуванні неорганічній природі невластивих їй тенденцій розвитку. Дискусії продовжуються.

При розв'язанні питання, яким є розвиток світу — прогресивним чи регресивним — слід спиратися на досягнутий людством рівень знань. Оскільки світ безкінечний, то виносити судження щодо напряму розвитку його щодо тих епох і стадій, які сьогодні опинилися поза межами людського пізнання, ми не можемо, а тому і постановка проблеми невиправдана. Однак у межах досягнутого рівня знання і тих раціональних прогнозів, які є висновком із нього, людство у змозі визначити співвідношення прогресивних і регресивних змін і процесів розвитку.

Регресивна форма розвитку (розвиток по низхідній) є моментом цілісного процесу розвитку. Для визначення спрямованості процесу розвитку конкретних соціальних і духовних процесів велике значення має з'ясування критеріїв розрізнення прогресивного і регресивного розвитку. Що ж до розвитку історії людства методологічне і світоглядне значення має адекватна оцінка критеріїв суспільного прогресу. У вітчизняній літературі погляди з даного питання не збігаються. Чи повинен бути такий критерій єдиним, чи їх кілька? Якщо так, то який з них визначальний? На думку деяких авторів, розвиток продуктивних сил є найвищим критерієм суспільного прогресу. Але він, як і розвиток виробничих відносин,— лише необхідна умова реалізації вищої мети людства, яку воно реалізує у своїй історичній життєдіяльності. Цією метою є людина, її всебічний розвиток, свобода.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

1.  У  чому  схожість  та   відмінність  принципів   і  категорій

     матеріалістичної діалектики?

2.  Яка особливість  філософських категорій  порівняно з  поняттями конкрет

     них наук?

3.  Як співвідносяться детермінізм і фаталізм?

4.  Яка структура і функції діалектичної суперечності?

5.  У   чому   зміст   комплексної   взаємозалежності   категорій   «якість»,

    «кількість», «міра»?

6.  Якою є роль закону заперечення заперечення  в постановці і розв'язанні

     проблеми співвідношення прогресу і регресу в суспільному розвитку?

7.  Якими є функції методології діалектики у розв'язанні практичних завдань

      суспільного життя?

8 . Співвідношення діалектики і метафізики.

9.  Принципи, закони і категорії діалектики.

10.  Діалектика як логіка і теорія пізнання. Структура і зміст категорій

       діалектики.

11. Альтернативні концепції діалектики.

12. Структура і зміст законів діалектики.

13. Діалектика і проблема прогресу і регресу.

ЛІТЕРАТУРА ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ

1. Аристостель. Метафизика // Соч.: В 4 т. — М., 1976. — Т. 1.

2. Гегель Г.В.Ф. Наука логики // Соч.: В 3 т. — М., 1970. — Т. 1.

3. Енгельс Ф. Діалектика природи // Маркс К., Енгельс Ф. Твори. Т. 20.

4. Кант И. Критика чистого разума // Соч.: В 6 т. — М., 1964. — Т. 3.

6. Сартр Ж.-П. Экзистенциализм — это гуманизм // Сумерки богов.- М., 1990.

7. Флоренский П. А. Столп и утверждение истиньї.—М., 1990.

8. Пригожин И., Стенгерс И. Порядок из хаоса — М    1986.  

9. Кондерсе  Ж. А. Зскиз исторической картини прогресса  человеческого

    разума.— М.,   1936;

10. Гердер   И.   Г.   Идеи   к   философии   истории   че-ловечества.— М.,

11. Глумницкий Г. М. Марксистская диалектика как система.— М., 1987.

12. Гегель Г.-В.-Ф  Вольф М.  К  вопросу о гегелевском  учений о

      противоречии / Филосо-фия Гегеля: проблеми диалектики.— М., 1987.

13. Шинкарук В. И. Проблема единства диалектики, логики и теории по

       знания//Материалистическая диалектика   как   общая   теория развития:

        Философекие основи теории развития.— М., 1982.

14. Горский Д. П., Нарский И. С. О природе и сущности закономерностей

     диалектики познания как науки //Диалектика научного познания.-М.1978.

15. Нарский И. С. Проблема противоречия в диалектической логике.- М.1969.

16. Стешенко   Н.  И. Диалектика   и   идеология // Филос.  науки. 1991. №1. 17. Декарт Р. Начала философии  //Избр. произведения.— М., 1950.

18. Лазарєв Ф. В. Диалектика и формирование интервального стиля мышле-

       ния //Диалектика и современннй стиль мьішления.- Севастополь, 1963.

19. Философия: Учеб. пособие / Под ред. Е.В.Осичнюка. — К., 1994.

20. Філософія: Підруч. для вузів / За ред. Г.А.Заїченка. — К., 1995.

21. Причепій А.М, Черній А.М, Чекаль Л.А. Філософія. Підручник. Вид.2-ге.

     К.,2006.

22. Філософія. Навчальний посібник. 4-те вид. За ред.проф.І.Ф.Надольного.

     К.,2004.

23. Алексеев П.В, Панин А.В. Философия: Учебник. 3-изд. М.,2003.

24. Кузнецов В.Г, Кузнецова И.Д, Миронов В.В, Момджян К.Х. Философия.

     Учебник. М.,2004.  

25. Петрушенко В.Л.Історія світової філософії. Фундаментальні проблеми

     Філософії. Навчальний посібник. – Львів.,2001.

 




1. ТЕМА- РАСТВОРЫ ВЫСОКОМОЛЕКУЛЯРНЫХ СОЕДИНЕНИЙ ЗНАЧЕНИЕ ТЕМЫ Природные высокомолекулярные соединен
2. I Взгляды философов Понятие и сущность сознания Сознательное и бессознательное Сознание и мышление
3.  Філософія Відродження XVXVI ст
4. тема и принципы земельного права
5. на тему- Международная купляпродажа товаров Самара 1999г
6. 07 - Биология Психология Александр Марков - Комментарии 9 Агрессивная африканская рыбка sttotilpi burtoni
7. Назначение классификация и применение ТСО Назначение Технические средства обнаружения предназначены
8. Введение ЛЕНИНГРАДСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ИНСТИТУТ ТЕАТРА МУЗЫКИ И КИНЕМАТОГРАФИИ КАФЕДРА СЦЕНИЧЕСКОГО ДВ
9. ДЕТСКИЙ САД ОБЩЕРАЗВИВАЮЩЕГО ВИДА С ПРИОРИТЕТНЫМ ОСУЩЕСТВЛЕНИЕМ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ПО СОЦИАЛЬНОЛИЧНОСТНОМУ Р
10. Завдання типу Чорної скриньки
11. тематика 201 Литература 104 Информат
12. мЛьвів 2 крушів Літ
13. профессиональная общественная деятельность по сбору обработке и распространению инфи представляющей со
14. Сегодня день рождение у великого музыканта Курта Кобейна
15. рефератдисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Одеса ~
16. Введение Автомобильный транспорт России представляет собой наиболее гибкий и массовый вид транспорта
17. Философия тождества Шеллинга как одна из исторических форм решения проблемы тождества бытия и мышления Ш
18. Дать определение маркетинга и рассказать о его роли в экономике
19. тема принципов правосудия
20. професія професіонал кар~єра спеціальність Поняття елементи та функції професійнопосадової