Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

комунікаційних технологій Навчальна дисципліна- Мережні операційні системи Лабораторія- Інформа

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Міністерство транспорту та зв’язку України

Львівський коледж

Державного університету інформаційно-комунікаційних технологій

Навчальна дисципліна:  Мережні операційні системи

Лабораторія: Інформаційних мереж зв'язку

Спеціальність 5.05090308  “Монтаж, обслуговування та експлуатація апаратних засобів інформатизації”

Розглянуто

Затверджую

Заступник директора з НВР

__________ Я.М. Плешівський

“_____” ___________ 20__ р.

на засіданні циклової комісії

професійної підготовки

Протокол № __ від _______ 20__ р.

Голова циклової комісії __________

Інструкція

до лабораторної роботи №  7.

"Встановлення  ОС
 FreeBSD

"

Склали викладачі

__________ Р.Т. Мамедов

Львів 2009

1 Мета роботи

Оволодіти методикою встановлення операційної системи FreeBSD 

2 Теоретичні відомості

FreeBSD – вільна UNIX-подібна операційна система, нащадок AT&T Unix по лінії BSD, створеній в університеті Берклі. FreeBSD працює на PC-сумісних системах сімейства Intel x86 (IA-32) (включаючи Microsoft Xbox), а також на DEC Alpha, Sun UltraSPARC IA-64, AMD64, PowerPC і NEC PC-98. Готується підтримка архітектури ARM і MIPS.

FreeBSD розробляється як цілісна операційна система. Ядро, драйвери пристроїв та базові користувальницькі програми (так звані Userland), розробляються в єдиному дереві джерельних текстів. Це одна з головних відмінностей системи від Linux, у котрій робота над розробкою ядра ведеться однією групою програмістів; базові користувальницькі програми – іншою (наприклад проектом GNU), а усі пакунки збираються іншою групою у так званий дистрибутив.

FreeBSD добре себе зарекомендувала, як система для побудови інтернет- та інтернет-серверів. Вона забезпечує надійні мережеві служби та ефективне керування пам'яттю. FreeBSD широко представлена у списку веб-сервісів з найбільшим часом неперервної роботи.

Використання FreeBSD:

  •  інтернет-сервер: швидка і надійна реалізація ТСР/IP робить BSD Unix ідеальною платформою для серверів FTP, World Wide Web, Gopher, електронної пошти, BSD і Usenet;
  •  BSD Unix завдяки повному вихідному коду (відкритому джерельному коду), служить хорошою платформою для досліджень і розробок в області операційних систем. Цьому також сприяє відсутність ліцензованих обмежень;
  •  мережі: FreeBSD може перетворити старий комп'ютер 386/486 в DNS-сервер або потужний маршрутизатор з можливістю фільтрації пакетів;
  •  розробка програмного забезпечення: базова система BSD Unix поставлється з повним набором інструментів, які включають в себе компілятор GNU C/C++ и отладчик. 

FreeBSD забезпечує сумісність з деякими іншими UNIX-подібними операційними системами, зокрема, з Linux. Шар сумісності надає можливість працювати з програмним забезпеченням для Linux, котре розповсюджується лише у двійковому форматі і не може бути портовано на FreeBSD.

FreeBSD має два можливих варіанти сумісності: для користувачів та для розробників. Варіант для користувачів має назву, що починається linux_base, а для розробників – linux_dist. Обидва варіанти можна встановити із портів, розділ emulators (емулятори). Для успішної інсталяції операційної системи FreeBSD необхідно програмне забезпечення (FreeBSD) та відповідні апаратні засоби.

Встановлення ОС FreeBSD може здійснюватися із файлів, що знаходяться на локальному диску (CDROM/DVD, розділ DOS комп’ютера, гнучкі диски) або через мережу (FTP-сервер, NFS-сервер, з’єднання через паралельний або послідовний порт)

Найчастіше встановлення проводять із СD-дисків або через FTP-сервер.

Мінімальна конфігурація для встановлення FreeBSD залежить від версії FreeBSD и апаратної архітектури.

Конфігурація апаратного забезпечення:

  •  Процесор – використовуються процесори марок Intel, AMD, IBM або Cyrix. Для версій FreeBSD/i386™ і FreeBSD/pc98 потрібний 486 процесор або вище, а також мінімум памяті – 100 MB.
  •  Пам’ять (RAM). Мінімальна кількість RAM, яка необхідна системі – 16 Мбайт

Розділи диска для і386ТМ

Диск персонального комп’ютера (РС) може бути поділений на окремі частини. Ці частини називають розділами. Оскільки, в FreeBSD також є розділи, термінологія стає заплутаною, і тому ці частини дисків називаються дисковими слайсами, або просто слайсами. Наприклад, утиліта FreeBSD fdisk, що має справу з дисковими розділами РС, працює із слайсами, а не з розділами. Спочатку РС підтримував тільки чотири розділи на диск, які називаються головними розділами. Щоб обійти це обмеження і дати можливість створювати більш, ніж чотири розділи, був створений розширений розділ. Диск може містити тільки один розширений розділ. Всередині розширеного розділу можуть створюватися спеціальні розділи, які називаються логічними.

Кожен розділ має ID розділу – номер, який використовується для визначення типу даних на розділі. FreeBSD використовує ID розділу 165.

Як правило, кожна операційна система, визначає розділи своїм способом. Наприклад, DOS і її нащадки, такі як Windows, привласнюють кожному головному і логічному розділу букву диска, починаючи з С: .

FreeBSD потрібно встановлювати в головний розділ. На цьому розділі вона може зберігати всі свої дані, а також створені Вами файли. При наявності багатьох дисків, можна створювати розділи FreeBSD на всіх дисках або на деяких з них. При установці FreeBSD повинен бути доступний хоча би один розділ. Це може бути чистий, підготовлений для установки розділ, або розділ із даними, які більше не потрібні.

При використанні всіх розділів на диску, потрібно звільнити один з них для FreeBSD, використовуючи програми, що поставляються з наявною операційною системою (наприклад, fdisk для DOS або Windows).

Якщо є резервний розділ, можна використати його. Перед тим, можливо, доведеться стиснути один або декілька розділів.

FreeBSD для установки потрібний диск не менше 100 MB. Проте, ця установка є дуже мінімальною, при якій не залишиться місця для Ваших особистих файлів. Реальніший об'єм – 250 MB без графічної оболонки, і більше 350 MB з графічною оболонкою. При встановленні великої кількості додаткового програмного забезпечення (ПЗ), потрібно ще більше дискового простору.

FreeBSD поставляєтся простою у використанні текстовою програмою установки sysinstall.

Програма sysinstall є основною програмою встановлення FreeBSD. Це консольне застосування, розділене на декілька меню і екранів, які використовуються для налаштування і управління процесом встановлення.

3 Підготовка до роботи

3.1  Ознайомитись з інструкцією

3.2  Опрацювати теоретичний матеріал за темою роботи

3.3  Усно дати відповіді на контрольні запитання вхідного контролю
3.4  Продумати методику виконання роботи

3.5  Підготувати бланк звіту

 

4 Питання вхідного контролю

4.1  Які основні відмінності операційної системи  FreeBSD  від операційної системи  

      Linux ?

4.2  Які Ви знаєте способи встановлення  ОС FreeBSD ?

4.3  Яким  чином  відбувається  розподіл  памяті  на жорсткому диску, при

      встановленні операційної системи  FreeBSD ?

 

5 Основне обладнання

5.1  Персональний комп'ютер

5.2  Завантажувальний СD-диск з програмним забезпеченням FreeBSD

6   Порядок виконання роботи

6.1  В біосі (BIOS) комп'ютера задати завантаження з CD-ROMа. Вставити диск з дистрибутивом в привід і перезавантажити персональний комп’ютер (РС).

В результаті запуститься програма sysinstall.

Меню sysinstall управляється клавішами навігації, Enter, Tab, пропуском та іншими. Детальний опис клавіш і їх функцій міститься в інформації по використанню sysinstall. Для перегляду цієї інформації, необхідно вибрати пункт Usage, кнопка [Select] та натиснути Enter, як показано на рисeyre 6.1. В результаті будуть показані інструкції по використанню меню. Для повернення в головне меню, служить кнопка Enter.

Рисунок 6.1   Основне меню програми sysinstall

  1.    Вибрати тип установки «Standart» (Стандартна) 

Після цього на екрані появиться повідомлення про створення на жорсткому диску DOS-розділу (fdisk). Натиснути клавішу <Enter>, зявляться наступні пропозиції:

  •  якщо в системі встановлений тільки один жорсткий диск, то зявиться вікно редактора розділів FreeBSD (Partition Editor). В цьому випадку можна пропустити наступний розділ “Вибір жестких дисков” і перейти до розділу “Розбиття диска або дисків на розділи”;
  •  якщо в системі існує більше, ніж один диск, то на екрані зявиться меню для вибору диска для встановлення FreeBSD.

Вікно редактора розділів (Partition Editor) має наступний вигляд:

Рисунок 6.2    Типові розділи fdisk перед редагуванням

Екран FDisk розбитий на три розділи.

Перший розділ, що займає  перші дві лінії екрану, показує детальну інформацію про вибраний в даний момент диск, включаючи його ім'я в FreeBSD, геометрію і загальний розмір диска.

Другий розділ показує слайси, що є в даний момент на диску, де вони починаються і закінчуються, їх розмір, ім'я, яке їм дала FreeBSD, опис і підтип. На цьому прикладі показані два маленьких невикористаних слайси, які є артефактами схеми розмітки диска на РС. Також показаний один великий FAT слайс, який майже завжди є диском C: у MS-DOS/Windows, і додатковий слайс, який може містити диски з іншими буквами для MS-DOS/Windows.

Третій розділ показує команди, доступні в Fdisk.

А – використати весь диск

G – встановити геометрію пристрою

С – створити секцію

F – режим ‘DD’

D – видалити секцію

Z – переключати одиниці вимірювання

S – зробити завантажувальним

I – мастер m

Т – змінити тип

U – відмінити всі зміни.

W – записати зміни

  1.  При використанні всього диска під FreeBSD весь диск – натиснути А (“Використати весь диск” (Use Entire Disk) та натиснути Enter.

В результаті, існуючі слайси будуть знищені і замінені на так звану невикористовувану (unused) область і один великий слайс типу 165 для FreeBSD.

  1.  Зробити новий слайс завантажувальним за допомогою клавіші S.

Екран буде мати вигляд (рис.6.3).

Рисунок 6.3   Розбивання в Fdisk з використанням всього диску

<А> в колонці Flags означає, що слайс є активним і з нього буде відбуватися завантаження.

  1.  Щоб знищити існуючий слайс для звільнення місця під FreeBSD і вибрати новий, використовуючи клавіші навігації та натиснути D.

Увага! На цьому етапі можна видалити потрібні розділи.

  1.  Для вводу розміру нового слайса натиснути С. Ввести відповідне значення (залишити 165) і натиснути Enter.

По замовчуванню значення в цьому полі означає найбільший розмір слайса, який може бути вибраний. Це може бути найбільший неперервний блок вільного простору або розмір всього жорсткого диску.

  1.  Зберегти зміни за допомогою «w», і вийти з вікна редактора розділів за допомогою клавіші «q».

Якщо в системі встановлений тільки один жорсткий диск, то зявиться меню створення розділів файлової системи FreeBSD.

Рисунок 6.4   Редактор Sysinstall Disklabel

Варіанти вибору:

  •  для виконання дій автоматичного процесу вибрати «а» (auto).
  •  для сворення вручну натиснути «c»  (create). Курсор повинен знаходиться вгорі на лінійці з нашим розділом для FreeBSD). Якщо створювати вручну, то в діалозі створення розділу файлової системи треба ввести ім'я і розмір (розмір по замовчуванны вводиться в секторах, щоб вказувати його в мегабайтах, треба в кожні цифри дописувати MB, наприклад 256MB).
  1.  Вибрати автоматичний процес створенння розділів файлової системи.

Редактор Disklabel автоматично створить розділи і привласнить їм розміри по замовчуванню.

Розділи, які є обов’язковими для створення:

/ ,    / swap ,     / var ,    / tmp ,    / usr

Рисунок 6.5   Редактор Sysinstall Disklabel з установками по замовчуванню

При ручному розподілу диску найоптимальнішими можуть бути такі розміри:

/128 Mb
/swap RAM*2 або більше (RAM – розмір оперативної пам'яті комп'ютера)
/var сервер: 2Gb, домашній комп'ютер: 128 Mb
/tmp сервер: 1 Gb, домашній комп'ютер: 64 Mb
/usr все останнє

Після вибору розмірів розділів, їх можна зберегти за допомогою клавіші «w». Для продовження установки натиснути «q» - продовжити.

Буде запропоновано встановити менеджер завантаження. Для одночасного існування декількох ОС на одному комп'ютері (наприклад, FreeBSD і Windows) треба вибрати цей варіант.

Екран підказки, що викликається за допомогою клавіші F1, описує проблеми, які можуть виникнути при спробі сумісного використання диска операційними системами.

Якщо на комп’ютері планується тільки FreeBSD, то менеджер завантаження (Standart) не потрібно встановлювати.

Якщо ОС FreeBSD вже встановлена і змінювати завантажувач на жорсткому диску немає необхідності, то вибирається None.

  1.  Розпочати установку ОС, вибравши [Yes] у наступному повідомленні:

User Confirmation Requested

Last Chance! Are you SURE you want to continue the installation?

If you're running this on а disk with data you wish to save then WE

STRONGLY ENCOURAGE YOU TO MAKE PROPER BACKUPS before proceeding!

We can take no responsibility for lost disk contents!

[Yes]    No

Установка буде завершена, коли відобразиться наступне повідомлення:

Message

Congratulations! You now have FREEBSD installed on your system.

We will now move on to the final configuration questions.

For any option you do not wish to configure, simply select No.

If you wish to re-enter this utility after the system is up, you may

do so by typing: /usr/sbin/sysinstall.

[OK]

[Press enter to continue]

Для переривання процесу установки необхідно вибрати [No] і натисути Enter. Зміни в систему внесені не будуть. З'явиться наступне повідомлення:

Message

Installation complete with some errors. You may wish to scroll

through the debugging messages on VTY1 with the scroll-lock feature.

You can also choose "No" at the next prompt and go back into the

installation menus to retry whichever operations have failed.

[OK]

Це повідомлення свідчить про те, що нічого не було встановлено. Щоб вийти з процесу установки потрібно натиснути клавішу Enter.

  1.  Після успішного копіювання файлів натиснути Enter, в результаті чого програма sysinstall запросить сконфігурувати мережеві налаштування:
  •  SLIP/PPP–пристрій – виділена лінія в Інтернет. При умові її наявності натиснути [Yes] та вибрати зовнішній інтерфейс (звичайний ed0), вказавши потрібні настройки.
  •  мережевий інтерфейс за допомогою сервера Ipv6. При його наявності натиснути [Yes]. 
  •  мережевий інтерфейс за допомогою сервера DHCP. Якщо в мережі доступний сервер DHCP, то вибрати варіант [Yes]. Після цього появиться вікно, в якому можна (необхідно) ввести інформацію про мережу.

Рисунок 6.6   Конфігурування мережевого інтерфейса для процесу конфігурації

  1.  Після закінчення заповнення полів вийти з програми конфігурування, виконавши опцію (дію) [Yes].

Після цього може появитися запрошення про перезавантаження комп’ютера, на яке відмовитися дією [No].

Програма sysinstall видасть такі пропозиції:

  •  Do you want this machine to function as a network gateway? (Чи хочете Ви зробити цей комп’ютер відігравав роль мережевого шлюза);
  •  Do you want to configure inetd and network services it provides? (Чи хочете Ви налаштувати сервер inetd і мережеві служби, до яких він надає доступ?);
  •  Would you like to enable SSH login? (Чи активізувати протокол SSH?);
  •  Do you want to have anonymous FTP access to this machine? (Чи дозволити анонімний доступ через FTP?);
  •  Do you want to configure this machine as an NFS server? (Чи хочете сконфігурувати цю машину як сервер NFS?);
  •  Do you want to configure this machine as an NFS client? (Чи хочете налаштувати цей комп’ютер, щоб він працював в ролі клієнта NFS?);
  •  Налаштувати системну консоль;
  •  Встановити часовий пояс;
  •  Встановити програму для сумісності з Linux-системами;
  •  Встановити мишу (вказати тип миші, порт (для USB вибрати BusMouse) і натисгути «enable» «YES»;
  •  Встановити пакети додаткових пакетів програмного зхабезпечення; 
  •  Встановити систему X-Window (графічний сервер) і мультимедійні програми;
  •  Додати користувачів ОС, оскільки працювати під root'ом (адміністратор) може бути небезпечно.
  1.  В головному меню за допомогою клавіші табуляції перейти до опції Exit Install (Вийти з програми встановлення) та натиснути Enter.

В результаті система пропросить вилучити диск із дисковода і почнеться процес її перезавантаження.

7 Питання вихідного контролю

7.1  Яке призначення програми sysinstall ?

7.2  Який принцип розбивання диску на розділи в ОС FreeBSD ?   Яка структура  

       вікна редактора розділів.

7.3  Записати послідовність дій при встановленні ОС FreeBSD.

8 Оформлення звіту

8.1  Мета роботи

8.2  Теоретичні відомості

8.3  Інструмент , обладнання і прилади

8.4  Завдання

8.5  Звіт по роботі

Література

1. Петерсен Р. П29 Энциклопедия Linux. Перевод с англ. - Спб.: Питер, 202-1008с.

2. Сивер Э., Спейнауэр С„ Фиггинс С., Хекман Д.  Linux. Справочник. - Пер. с англ. - СПб: Символ-Плюс, 2001. - 912 с.

3. Бруй В. В. , Карлов С. В. Б.  LINUX-сервер: пошаговые инструкции инсталляции и  настройки. – М.: Изд-во СИП РИА, 2003. – 572 с.




1. Статья- Спасо-Преображенская пустынь у Медвежьих озер
2. Организация производства1
3. Львівська політехніка кафедра БВ
4. История создания и деятельность Международного Кооперативного Альянс
5. Реферат- Порушення ритму серця в дітей. Дифузні захворювання сполучної тканини
6. Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.
7. Расчет технико-экономических показателей производственно-хозяйственной деятельности предприятия
8. Ночные хищники - совы
9. за того что ей резко воспротивилось республиканское большинство конгресса после промежуточных выборов 1994 г
10. Лабораторная работа- Проблема занятости студентов на примере студентов дневного отделения
11. I Этот человек властный порою жестокий но мудрый талантливый беззаветно любящий свое отечество человек
12. Доклассические экономические учения
13. ШКОЛА ПАРИКМАХЕРОВ ОЛЬГИ ЗАБОЕВОЙ Екатеринбург Гагарина 47 Контактные телефоны ~ 343 378
14. Фармацевтикалы~ ~ызметті ~йымдастыру негіздері
15. Лекция 1. Социология рекламы- наука о рекламе в медиаобществе Лекция 2.
16. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Львів ~
17. Свойства живой материи 2
18. Реферат- Культура Японії на межі ХІХ-ХХ століть
19. Учет основных средств и нематериальных активов в зарубежных странах (Англия, США)
20. Курсовая работа- Лидеры детского коллектива, воспитательная работа с ними