Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

кий місцині прорідили хащіпосадили деревавпорядкували джерело Згодом маєток відійшов Любомирськима щ

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 1.6.2024

Село Рай, Бережанського району спочатку належало Синявським. Сенявські полюбили полювати в місцині недалеко від Бережан,захищеній від вітрів,оточеній з усіх сторін лісами,а в долині з чистим джерелом. Місце те дістало назву Рай. В кінці XVІІ на поч. XVІІІ ст. в Раївсь-кий місцині прорідили хащі,посадили дерева,впорядкували джерело…

Згодом маєток відійшов Любомирським,а ще пізніше – Потоцьким. За них було наново розбито парк. Створено два ставки із штучним острівцем, водоспад, фонтан, встановлено скульптури античних героїв. Дуже багатою була колекція деревно-чагарникової рослинності з різних країн світу – всього 70 видів. Навколо садиби були створенні газони з клумбами та рабатками.

Останній представник роду був Якуб Потоцький — усі свої володіння разом з Раєм заповів використати на благо суспільства, зокрема на боротьбу з такими хворобами , як рак та туберку-льоз. Зараз парк займає 20 га. І є пам’яткою садово-паркового мистецтва загально державного значення.   

Ізабела Любомирська

------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                     Рай (Бережанський район)

Рай — село Бережанського району   Тернопільської області.                                                                  Розташоване в центрі району.                                                                                                               Підпорядковане Бережанській міськраді.                                                                                                 

Основні дані                                                                                                                                      Засноване 1540                                                                                                                                         Населення 726                                                                                                                                Територія 1.700 км²                                                                                                                                Густота населення 445.29 осіб/км²                                                                                                                                                                       

У селі є :

Раївський парк — пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.                                                                                                                       Парк був закладений в 1760 р.                                                                                                                    Спочатку він належав воєводі Синявському. (Сеня́вські — польський магнатський рід.)

Гордістю парку є його старожил - 850-річний дуб Богдана Хмельницького, який уже засихає (за легендою український гетьман відпочивав поблизу нього під час походу на Львів 1648 р.),                

 дуб “Богатир” (який пережив уже свій 400-літній ювілей), 300-літня сосна Веймутова.                                    Всього було висаджено за часів Потоцьких (ХІХ ст.) близько 70-и видів дерев та кущів.                                                                                                                                                                      

З 1816 р. землі, парк, мисливський палац перейшли до графа Потоцького,у парку нараховувалось понад 370 видів, форм дерев, кущів, ліан. В парку були створені два ставки, острів, водоспад, встановлені античні скульптури.                                                                                                             

Раївський мисливський палац.

Важливою архітектурно-мистецькою домінантою навколишнього природного ландшафту є споруда родинного (Синявських, Любомирських, Потоцьких) палацу, звідки відкривалася панорама чудового природного оточення. Адже безпосередньо за спорудою висаджувалися червонолисті буки, сосна Веймутова, чорні сосни, тюльпанові дерева.                                                      

Останній наслідник з роду Синявських Адам Микола  приймав у Раївському палаці російського царя Петра І та, ймовірно, українського гетьмана Івана Мазепу.                                                                                                                                         

Мисливський палац

Стиль архітектури: Класицизм
Історичний період:
Гетьманщина
Статус
Пам'ятка архітектури національного значення.
Історія
Палац зведений зі зруйнованого у 1709 мисливського замка, квадратного в плані, із чотирма вежами по кутах.
Завершений у 1760-1770 і пристосовується виключно для відпочинку.
Особливого розквіту досяг наприкінці XVIII ст., коли стає резиденцією княжни Ельжбети Любомирської. Вона навіть переміщує сюди деякі цінності з Бережанського замкового комплексу.
Після 1816 власником палацу став Олександр Потоцький. Він ініціює перебудову палацу: у 2 чверті XІХ ст. палац перебудовується за проектом архіт. Я. Рудського-Венжика в стилі класицизму.
Тут зосереджується велика бібліотека (більше 4,5 тис. книг), родинний архів, живописні полотна, серед яких знаходилися твори визначного художника-баталіста Яна Матейки та Рембрандта. На основі палацових архівних зібрань було підготовлено декілька інформаційно насичених історико-краєзнавчих розвідок.
Після Другої світової війни палац розділяє долю Раївського парку. Він руйнується, перебудова в 1960-х та 1990-х призвела до пошкодження його стильових особливостей.
Палац оточений ландшафтним парком.
Розташування
Тернопільська обл., Бережанський р-н, с. Рай, вул. Ра
ївська.                                                                   У 1994 р. мисливський палац передано в користування Зборівській єпархії української греко-католицької церкви.                                                                                                                                                У 1999р.рішенням  Тернопільської обласної ради (№62) мисливський палац передано у власність Зборівській Єпархії.                                                                                                                                              У 2003р.рішенням  виконкому Бережанської міської ради( №175) було дано право оформити у колективну власність мисливський палай і допоміжні  приміщення  за  Сокальською Єпархією УГКЦ.

Історія                                                                                                         Перша писемна згадка — 1540.                                                                                                                       Тут колись розташовувалася заміська резиденція Сенявських.                                                                  Діяли «Просвіта», «Січ», «Луг» та інші товариства.                                                                                            

Пам'ятки                                                                                                                                     Споруджено пам'ятник Д. Мирону(Орлику) (1998, скульп. І. Сонсядло).                                                                      Соціальна сфера                                                                                                                     Працюють ЗОШ 1 ступ., бібліотека. Діє сиротинець «Дім світла Христового».                                  

Персоналії                                                                                                                                          У Раю народилися:                                                                                                                               лікар, громадський діяч Остап Баран, (5 лютого 1908)  український лікар, громадський діяч. Доктор медицини. Член УЛТ Америки, Нью-Йоркского медицинского товариства.                             Почесний член Академії родинних лікарів США.                                                                                 Закінчив гімназію у Бережанах (1927). Навчався у Ягеллонскому університеті в Кракові. Працював лікарем у с. Золотники, згодом — у Теребовлі; під час німецької окупації — у Бережанах.1944 емігрував на Захід. 1945-49 — лікар у таборі для переміщених осіб у Мюнхені (Німеччина). 1949 переїхав до США (м. Нью-Йорк). Працював лікарем. 1951 розробив методи епідуральної анестезії, сконструював для цього спеціальну голку. 1953-84 отримав 4 медичні патенти. Від 1986 перебував на пенсії. Автор низки медично наукових праць.

громадський діяч М. Клецор,

громадсько-політичний діяч, ред. Д. Мирон  (Орлик)                                                                          Перебували Петро І, 1698 курфюрст Саксонії і король Польщі Август ІІ Фридерік              

відвідав гетьмана А. Сенявського у Літньому палаці (Мисливському двірці)

Пам’ятки природи  місцевого  значення.

Дуб Богдана Хмельницького

Рішення виконкому  Тернопільської обласної ради  від 15.06.1964 р. №449

с. Рай, лісове урочище “Рай”

Місце зростання 700 –річного дуба діаметром 230 сантиметрів. Розташоване в межах пам’ятки садово-паркового мистецтва “Раївський парк”

Дуб “Велетень”

Рішення виконкому Тернопільської обласної ради  від 28.10.1970 р. №829

с. Рай, лісове урочище “Рай”

450 – річний дуб діаметром 172 сантиметри. Зростає в межах пам’ятки садово-паркового мистецтва “Раївський парк”

Дуб “Богатир”

Рішення виконкому  Тернопільської обласної ради  від 28.10.1970 р. №829

с. Рай, лісове урочище “Рай”,

450 –річний дуб діаметром 167 сантиметрів. Зростає в межах пам’ятки садово-паркового мистецтва “Раївський парк”

ЗАТВЕРДЖЕНО Законом України від 23 вересня 2008 року  № 574VІ

ПЕРЕЛІК пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації

Палац мисливський з ландшафтним парком

1760–1770 роки

 с. Рай,   вул. Раївська, 67

644

                       Раївські озера,парк…19--…--2008р.

Раївське озеро

                                         

                          Палац Потоцкого у різні роки

                                                                                   

                

                                            Дуб     Б.Хмельницького

                                       Раївська  церква  (УГКЦ)

                                Пам’ятник Дмитру-Мирону Орлику

                     Памятник жертвам Сталінських репресій

                  Памятник воякам ОУН-УПА.  Урочище  Курманка




1. Трудовая адаптация
2. Лабораторная работа 13 СОЗДАНИЕ И МОДИФИКАЦИЯ БАЗЫ ДАННЫХ И ТАБЛИЦ ВЫБОР И МОДИФИКАЦИЯ ДАННЫХ ТАБЛИЦ3 Цел
3. ~рбір саты ж~мысты белгілі бір уа~ыт бойынша мысалы бес жыл ат~аратын ~ызметтен т~рады дейтін болса~ ман
4. управленческих и правовых дисциплин ИНВЕСТИЦИОННАЯ СТРАТЕГИЯ ПРЕДПРИЯТИЯ Программа курс
5. История первых государств в Корее
6. контрольна 2 Залік Вовчанська Діана 16 20
7. Тема Сочетание рынка и государства в смешанной экономикиИсполнитель- студентка гр
8. вариантов ответов или несколько вариантов завершения утверждений
9. Разработка практических рекомендаций по совершенствованию организации учета и анализа расчетов по оплате труда
10. темарский д-с 1 Теремок Воспитатель- Глазкова И
11. ТЕМАТИКА КУРСОВЫХ РАБОТ2 Принципы равенства прав граждан в трудовых отношениях
12. тема охлаждения включает в себя
13. Курсовая работа- Невербальная коммуникация, ее структура и основные элементы
14. Культура и ее социальная сущность
15. не знаю 0 нет никогда 1 иногда 2 часто 3 почти всегда 4 да всегда 5
16. Источники излучения в интегрально-оптических схемах1
17. ~оры~тар ~аза~станны~ ~ызыл кітабы Ма~саты- ~аза~станны~ ~сімдіктері мен жануарларын ~ор~ау шаралары
18. В современной формулировке она говорит о существовании не более одной прямой проходящей через данную точку
19. Борьба сенсуализма ЛОКК иррационализма в западноевропейской философии
20. Исследование системы передачи дискретных сообщений