Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Де та які цивілізації виникли починаючи з 4 тис

Работа добавлена на сайт samzan.net:


1. Де та які цивілізації виникли починаючи з 4 тис. до н.е? Якими були ці перші держави?

 Криза соціального життя: руйнування вирівнюючої системи, складаються ранні землеробські суспільства, з яких згодом і виросли цивілізації. На древньому сході було три центри раннеземледельческіх товариств: Йордано-Палестинський, центр в Малій Азії, північна Месопотамія і західний Іран. Крім цього складаються також центри в Греції,Болгарії, Молдови, на Кавказі. Перші цивілізації виростають з тих землеробських товариств, де була висока продуктивність землеробства і високі темпи соціального розвитку. Це відбувається в 3-4 тис. до н.е. в Месопотамії, де складаються Шумерська, аккадская, Вавилонська і Ассірійська цивілізації, в Єгипті, в Індії та Китаї всі вони належать до типу річкових цивілізацій.

Шумерська цивілізація.

  Шумерська цивілізація виникла в 4-3 тис. до н. е.. у південній частині Дворіччя на території сучасного Іраку. Її історія ділиться на 2 етапи: період Убайдской культури, який характеризується початком будівництва зрошувальної системи, зростанням населення і появою великих поселень, які перетворюються в міста-держави, Місто-держава-це самоврядне місто з прилеглою до нього територією. Другий етап Шумерської цивілізації пов'язаний з Урукской культурою (від міста Урук). Цей період характеризується: появою монументальної архітектури, розвитком землеробства, кераміки, поява першої в історії людства писемності (піктограми-малюнки), ця писемність називається клинописом і проводилася на глиняних табличках. Їй користувалися близько 3 тисяч років, але потім вона була втрачена і розшифрована Генрі Роуленсоном лише в 1835 році. Що ж дала Шумерська цивілізація людству?

1 Винахід листа, який спочатку запозичують фінікійці і на її основі створюють свою писемність, що складається з 22 приголосних букв, у фінікійців писемність запозичують греки, які додають голосні літери. Латинська багато в чому живився від грецького, а багато сучасних європейських мов існують на базі латинської мови.

2 Шумери відкрили мідь, тобто можна сказати, що вони відкрили двері в Бронзовий вік.

3. Перші елементи державності. У мирний час у шумерів правила рада старійшин, а на час війни обирався верховний правитель - лугаль, поступово їх влада залишається і в мирний час і з'являються перші правлячі династії.

4 Храмову архітектуру, там з'явився особливий тип храму - зіккурат, це храм у вигляді східчастої піраміди

Перші в історії людства реформи. Першим реформатором став правитель Урукавіна.

Аккадская цивілізація.

Аккад-місто, що знаходився на північ від Шумеру, що з'явився центром аккадської цивілізації. Населення цієї території належало до семітської групи племен. Вони засвоїли шумерської культури, релігію, писемність. Характерна особливість її - створення першої великої держави з монархічною формою правління і першим монархом-деспотом став Саргон.  Суть її полягала в тому, що на чолі держави стояв деспот, який володів необмеженою владою і виконував 5 основних функцій:

1 Він був власником всіх земель

2. На період ведення війни він ставав верховним головнокомандувачем

3. Виконував функції жерця

4 Він був верховним суддею

5. Був верховним складальником всіх податків.

Той же правитель Саргон велику увагу приділяв написанню книг. Тут бурхливо розвивалися математичні знання. У цей період була введена система виміру часу: в годині виділено 60 хвилин, у хвилині-60 секунд, введена 7-денний тиждень.

Вавилонська цивілізація.

Вавилонська цивілізація була створена групою кочових племен аммореев, семітського походження, які завоювали Шумер, Аккад, Ассирію і створили найбільшу цивілізацію стародавнього сходу - Вавилонську, з центром у місті Вавилоні. Вона увійшла у світову історію, як перша цивілізація, в якій була розроблена і створена законодавча система. Звід законів був складений і записаний на величезній кам'яній плиті під час правління царя Хаммурапі (1792-1750 р. до н.е.). Кодекс Хаммурапі містив 282 закону, саме там був сформульований принцип: »Око за око, зуб за зуб». У цьому зведенні законів містилися положення, які згодом увійшли до біблійні заповіді: «не убий», «не вкради» Також Вавилонська цивілізація є важливим джерелом біблійних легенд.

У 8 столітті до н.е. за царя Тіглатпалассаре відбувається посилення Ассирії-держави на півночі Межиріччя, яке населяв дуже войовничий народ і в 7 столітті Ассирія підпорядковує собі Вавилон, з цього часу починається етап співіснування ассірійської-Вавилонської цивілізації. При Тіглатпалассаре була створена вперше в історії регулярна армія. Але, незважаючи на войовничість ассірійців, саме тут при правителі Ашурбанопал з'явилася перша бібліотека. Найвідомішим правителем спільної ассірійської-Вавилонської цивілізацією був Навуходонасор (605-562гг до н.е.) Саме при ньому були створені Вавилонська вежа і Висячі сади.

16. Особливість та своєрідність портретного мистецтва Стародавнього Єгипту.

 

 Настінне зображення є найважливішим елементом староєгипетської культури. Найчастіше зображувалися сцени сільськогосподарських робіт, праці ремісників, різного роду господарських робіт, полювання, рибна ловля, похоронні ходи, заупокійний культ, замогильні бенкету, будівництво човнів, ігри дітей, що пливуть човни, тварини і так далі. Зрозуміло, розпису рясніють портретами самого господаря гробниці. Як правило, він приймає подарунки або стежить за виконанням господарських робіт.

   Створення рельєфів і розписів на стінах гробниць, храмів і каплиць похоронних підпорядковувалося суворим нормам, що диктували жерцями. При зображенні фігури людини використовувався традиційний прийом площинного розташування: ноги і обличчя зображувалися в профіль, очей і плечі - у фас, нижня частина тулуба - в тричетвертними розвороті Таким чином митці намагалися показати персонаж з різних сторін, поєднавши найбільш виграшні точки огляду. Зображення фараонів і богів забезпечувалися відповідними символічними атрибутами.

  За каноном зображення людини повинно було бути позачасовим, тобто художник не повинен був передавати ні почуттів, ні дій. Однак, як і у випадку зі скульптурою, нерухомість і незворушність фігури прямо пропорційні її соціальному рангові. Чим нижче суспільне становище персонажа, тим більший ступінь свободи спостерігається у формах і композиції. У порівнянні з фараонами і знаттю, ремісники, слуги, дроворуби, пастухи і селяни знаходять велику жвавість - як у поглядах, так і в жестах і позах.

31. Зміни в художній культурі Нового царства. Коротка ха-ка мистецтва , архітектури.

   Багатства, що хлинули в країну в результаті переможних війн в Сирії та Нубії, сприяли широкому розгортанню будівництва у всіх головних містах Єгипту і в першу чергу у Фівах, які стали столицею однієї з найсильніших світових держав давнини. Все це висувало нові завдання перед мистецтвом, для якого стає характерним прагнення до пишноти і декоративності в поєднанні з вишуканим добірністю. З іншого боку, не менш суттєвою рисою мистецтва XVIII династії є нові пошуки способів, що дають можливість більш правильного зображення навколишнього світу, що призвело до нових рішень ряду художніх проблем.

  Провідну роль у мистецтві XVIII династії грали Фіви, де були створені кращі твори мистецтва розглянутого періоду, у тому числі і найбільш відомі архітектурні пам'ятники.

   Храм часу XVIII династії являв собою в плані витягнутий прямокутник. Фасад храму був звичайно звернений до Нілу, з яким храм з'єднувала дорога, обрамлена сфінксами. Вхід у храм мав вигляд пілона, до зовнішньої стіни якого прикріплювалися високі щогли з прапорами. Перед пілоном ставилися два обеліски і колосальні статуї пануючи. За пілоном знаходився відкритий двір, оточений колонадами, і сам будинок храму, що укладало в собі кілька колонних залів, молитовні зі статуями богів і підсобні приміщення (бібліотека, комори та ін.) Колонні зали звичайно мали більш високий середній прохід, через верхню частину якого в зал проникав світло. Така побудова залів, що допускало їхнє природне висвітлення, одержало в храмах Нового царства широке застосування і з'явилося поряд з посиленням ролі колонад і скульптур відмітною рисою храмової архітектури цього періоду.

   До подібного типу відносяться самі великі храми Нового царства, у тому числі й обоє прославлених храму бога Амона у Фівах - Карнакський і Луксорський. Перший з них був головним храмом бога Амона й офіційним верховним святилищем країни. Кожен цар прагнув розширити і прикрасити Карнак, що став як би величезним кам'яним архівом історії Єгипту, так як на його стінах висікалися відомості про найважливіші історичні події літопису, зображення битв, імена царів. З іншого боку, Карнак є і важливим джерелом для вивчення єгипетського мистецтва, тому що над його створенням працювали кращі майстри, а в його залах стояла безліч статуй.

   Оскільки Карнак будувався протягом століть різними зодчими, природно, що він вже до кінця XVIII династії являв собою складний комплекс. Першим великим етапом у будівництві Карнака варто вважати спорудження наприкінці 16 ст. при фараоні Тутмосі I великого храму, побудованого знаменитим зодчим Инени. Фасад храму був звернений до Нілу і мав вигляд пілона (на ріс.см 8). Перед ним стояли два обеліски в 23 м заввишки. За пілоном знаходився неглибокий, але широкий колонний зал, далі - пілон менших розмірів (на ріс.см 9), потім прямокутний двір, обнесений портиками, між колон яких стояли колосальні статуї Тутмоса I. У глибині двору знаходилося древнє святилище часу Середнього царства. Таким чином, храм Инени мав уже всі основні риси храмів Нового царства. У стилістичному відношенні це був гармонічний пам'ятник. Декорировка, не перевантажена зайвими деталями, відповідала чіткості плану, і весь храм був витриманий у характерному для початку XVIII династії строгому стилі.

   Однак незабаром ця стилістична єдність була порушена пізнішими додаваннями і перебудовами. Численні зали, молитовні, обеліски заповнили двір; в підсумку прагнення, що наростало, до більшої пишності стрункий зал Инени був отяжений додаванням колон і статуй; зі східної сторони був прибудований особливий великий зал з чотирма рядами колон.

   Святилище бога Амона - Луксорський храм. Побудований тут при Аменхотепі III на місці древнього святилища, він вважається по праву одним з основних єгипетських архітектурних пам'ятників. Планування храму відрізняється винятковою чіткістю, приміщення розташовані майже зовсім симетрично. У самій глибині будинку знаходилися оточені культовими приміщеннями молитовні зі статуями богів. Перед храмом був розташований великий двір з портиками, перед яким був запроектований ще більший двір з гігантською центральною колонадою по головній осі. Однак цей двір побудований не був, і при Аменхотепі III устигли тільки звести центральну колонаду з чотирнадцяти колон по 20 метрів висотою, з капітелями у вигляді розкритих папірусів. Значення Луксора для подальшого розвитку храмової архітектури Нового царства було дуже велике, тому що саме в ньому знайшов своє завершення і придбав закінчену форму новий тип храму Нового царства.    Центральна колонада його двору у виді гігантських кам'яних квітів папірусу, безсумнівно, уплинула на пізніше оформлення середніх нефів гипостилей (гипостили - колонні зали.), Так само як і використання великого числа колон (у Луксорі їх було 151). Після Луксора всі частіше стали застосовувати портики з подвійними рядами колон.

   Будівельником Луксора і храму Мут був зодчий Аменхотеп, молодший сучасник свого тезка, Аменхотепа, сина Хапу. Саме він ввів у побудованих їм храмах центральну колонаду, роль якої була настільки плідної для наступного розвитку єгипетської архітектури.

   Будівля Луксора з'явилася важливою ланкою в загальному плані будівництва Аменхотепа III у Фивах. Спорудження в південній частині міста нових святилищ Луксора на східному березі Нілу і заупокійного храму Аменхотепа III навпроти, на західному березі - як би зрівноважило храми північної частини Фив, а поєднали всі храми з Нілом алеї сфінксів ще більш сприяли створенню єдиного архітектурного комплексу.

   Період XVIII династії був часом розквіту художнього ремесла; для нього характерні той же ускладнення форм, хоча б зростання декоративності, якими відзначено стиль всього мистецтва цього періоду. Розвиваються багатобарвні інкрустації з різних матеріалів, посилюється барвистість полив, складніше стають комбінації орнаментів. Застосування вертикального ткацького верстата дозволило виготовляти ошатні тканини з кольоровими візерунками гобеленової техніки. Характерно для цього часу захоплення різноманітними рослинними мотивами. Воно виникло у зв'язку із загальною популярністю «садової» тематики, яка слідом За розвитком садів при палацах і віллах поширилася мистецтво (розписи статей у вигляді квітів, чагарників і т. п.) і відгуки якої ми зустрічаємо і в літературі, де місцем дії ряду ліричних віршів є сади, а іноді і самі рослини виступають в ролі покровителів закоханих. Серед виробів художнього ремесла у великій кількості з'являються тепер туалетні коробочки у вигляді букетів квітів, фаянсові чаші у вигляді квітів лотоса, золоті та фаянсові страви з зображеннями лотосів і плаваючих серед них риб.




1. а ihtiklibru Ihtik@ufcom
2. тема общеобязательных норм правил поведения установленных или санкционированных государством и обеспече
3. Типы сукцессий низших водорослей ископаемых (диатомовых) и рецентных (диатомовых и синезеленых)
4. Когнитивные механизмы процесса совершенствования психомоторной деятельности в спорте
5. Реферат- Деформация большого пальца стопы (hallux valgus)
6. Тема 4 Учёт нематериальных активов
7. Тема 5. ПСИХОЛОГИЯ ПЕДАГОГИЧЕСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ 5
8. Условия и порядок заключения брака
9. 1 Таблица применяемых приборов Таблица 1 ~ Применяемые приборы
10. Она осуществляет научную обработку сбор обобщение и анализ информации характеризующей развитие экономик
11. Организация труда при ведении общесудовых работ
12. Лабораторная работа 6 Функции программиста.
13. Логические задачи и упражнения как средства развития мыслительных операций у старших дошкольников
14. Реферат на тему- ldquo;Українська фортепіанна музикаrdquo; Одну з найважливіших галузей радянс.
15. Абдурахманова Назлы Абдурахмановна 5 5 5 5
16. Реферат- Константин Эдуардович Циолковский
17. ТБВ786700000 ТХ
18. Потом не стало ни караванов ни итальянцев да и сами улицы теперь называются иначе
19. СОШ 3 с углублённым изучением отдельных предметов
20. Решение задач по бухгалтерскому учету и аудиту