Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Густинський І відають вони нам про чимало подій але також і про походження козаків

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-20

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Звідки взялись козаки??? Версія за Густинським літописом.

Лиш уривки дійшли до нас з цього літопису, що називається "Густинський". І відають вони нам про чимало подій, але також і про походження козаків. Початок у рік 7024 (1516). Продовження:
У рік 7024 [1516]. Король хоче миру з Москвою. Мартин Бєльськи й, 933. Жигмонт, король польський, прагнучи до миру з Москвою, просив кесаря німецького , аби той помирив його з князем московським. Та чи помиришся із гордим і впертим?

Отож, король почав готуватися до війни і послав до Миндикерея, царя татарського, аби той пішов із ним на Москву; та той, лукавий бувши, і од короля, і од князя дари брав і обом помагати обіцяв. Король же, не покладаючи віри на сього пса, помислив, що коли той схоче шкодити своїми загонами в нашій землі, то треба буде нашим одстрашити їх із неї; тож сповістив своїх, аби стереглися татарів: усією бо силою міг татарин піти в його землю.

Огнем і мечем плінив землю . Так ото і сотворив окаянний Миндикерей: послав чотирьох цариків із сорока тисячами татарів; і положилися при Бузську, а загони по Волині і Поділлю розпустили, скрізь огнем і мечем пустошачи землю; самих тільки людей одвів у полон до п'ятдесяти тисяч; що вже казати про товар та все інше. Зібралися на них наші, але не важилися проти такого множества виступити.

Про початок козаків . У той то лихий рік і почалися на Україні козаки, що про них — про те, звідки і як початок свій мають — дещо скажемо.

Наш народ брані любить . Вже од самого початку свого народ наш руський війн не минав, і з первовіку доводилося йому знати се художество — зброю та брані. Про се вже докладніше оповідалося в главі про те, звідки взявся народ словенський.

Князі в Русі перевелися. По тому, як почали князі бути, настав ліпший лад і звичаї кращі завелися в землі нашій, та, одначе, народ наш войовничий не переставав вести війни якщо не з окольними народами — греками, а потім половцями, печенігами, — то самі межи собою, як і з сього літопису можна бачити, допоки од Батия, татарського царя, що землю нашу руську спустошив, а народ наш умалив і смирив, до того ж ще і од ляхів, і литви, і москви, та й од міжусобних воєн зіло озлоблені й умалені ми стали; а там і князі у нас перевелися; тоді тільки наш народ трохи заспокоївся.

Гвагнін про Русь і про Литву , 31. У рік же вищесказаний, коли король мірявся силою з Москвою, а Миндикирей полонив землю нашу, як про те вище мовилося, послав Жигмонт-король посла до Миндикирея, кажучи:

— Нащо, мир маючи зо мною, полонив мою землю? Миндикирей же одповів:

— Не з моєї волі се безчинці сотворили, не зміг я їх утримати.

Початок козаків. Жигмонт-король, хотячи сміхом за сміх оддячити, послав Прецлава Лянцькорунського на Україну збирати люд і так само татарам пакостити.

Козаки побили турків і татарів . Той же, зібравши охотників кілька сот, пішов із ними аж під Білогород і там забрав множество товару, і коней, і овець татарських і турецьких, та й повернувся назад. Татари ж бо і турки, зібравшись, гналися за ними і настигли їх аж під Очаковом, біля Овидового озера, і билися з ними; та наші поразили їх і з великим добитком та в доброму здоров'ї повернулися.

По тім козаками нареклися . І по тім війнолюбивий наш народ, засмакувавши собі із добичі, наставив собі старійшину з-посеред себе, на ймення Козака; од нього ж бо і самі по тім козаками нареклися; і почали самі часто в Татарську землю ходити і звідти багаті добитки приносити. День же одо дня примножалося їх, так що з часом намножилося. І навіть досі не перестають вони пакості творити татарам і туркам. А старійшину собі обирають з-посеред себе, мужа хороброго і смисленного, за своїм давнім обичаєм; живуть же повсігди на Запорожжі. Рибу ловлять, її без солі на сонці сушать. А на зиму розходяться кождий у свій город. Тільки кілька сот зоставляють на курені стерегти стрільби і човнів. А на літо знову збираються.

Отак то початок свій прийняли [...]




1. Мобильная связь и средства беспроводного доступа
2. вариант Булатов за него в свое время 5 поставил 7
3. тема- Рынок труда
4. НАЛОГИ И НАЛОГООБЛОЖЕНИЕ ОМСК 2011 Министерство транс
5. ти разовое питание развивающие занятия согласно возрасту ребёнка
6. Error stops ошибка выполнения
7. Организация и размещение в памяти
8. тема бухгалтерского учета в банках План счетов система бухгалтерских счетов предусматривающих их колич
9. Psyche душа и logos знание учение
10. і Жобаларды бас~ару функцияларын ата~ыз
11. Людвиг ван Бетховен
12. Суміжні права
13. Прокурорський нагляд в Україні має своєю метою надати студентам юридичних навчальних закладів допомогу
14. Бухгалтерский управленческий учет Влияние на величину прибыли и оценку товарноматериальных за
15. экономические последствия Безработица и занятость молодежи ~ основные проблемы стабилизации ры
16. Арбитражный процесс в системе права Российской Федерации
17. Вторая мировая война- ключевые политические действия
18. Глобальные проблемы человечества Использование Мирового океана
19. экономические характеристики Первый вопрос Под производственным процессом понимают совокупность в
20. Межклеточные информационные взаимодействия