Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тригери Види класифікація схемна реалізація сфери застосування

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-20

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ  УКРАЇНИ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені В. О. Сухомлинського

Коледж МНУ імені В. О. Сухомлинського

ЗВІТ

з лабораторної роботи № 1

«Тригери. Види, класифікація, схемна реалізація, сфери застосування. Мікросхеми пам'яті. Види, класифікація. Загальні принципи побудови»

Виконав cтудент групи ОК – 319

Маширов К.В.

Перевiрила:

Божко Н.В.

Миколаїв 2011

Лабораторна робота 1

«Тригери. Види, класифікація, схемна реалізація, сфери застосування. Мікросхеми пам'яті. Види, класифікація. Загальні принципи побудови. »

Мета роботи: Використовуючи можливості пакета Electroniks Workbench (EWB) побудувати логічні схеми елементів пам’яті (RS-тригер, D-тригер, JK-тригер, Т-тригер). Перевірити роботу схем, скласти таблиці істинності та створити мікроелементи кожної схеми.

Теоретичнi вiдомостi

Три́гер (англ. trigger) — електронна логічна схема, яка має два стійкі стани, в яких може знаходитись доки не зміняться відповідним чином сигнали керування. Напруги і струми на виході тригера можуть змінюватися стрибкоподібно.

В арифметичних і логічних пристроях для збереження інформації найчастіше використовують тригери – пристрої з двома стійкими станами по виходу, які містять елементарну запам’ятовувальну комірку (бістабільна схема БС) і схему керування СК. Схема керування перетворює інформацію, яка надходить, на комбінацію сигналів, що діють безпосередньо на входи елементарної запам’ятовувальної комірки. Для забезпечення надійного переключення в точках А для деяких тригерів повинні бути ланцюги затримки. З цією метою можуть використовуватися запам'ятовуючі елементи на основі БС того ж типу, що вже є у тригері. Схему такого тригера називають схемою типу M-S(master-slave), оскільки стан однієї БС, яку називають веденою, повторює стан додаткової БС, яку називають ведучою.

Тригери широко використовуються для формування імпульсів, у генераторах одиничних сигналів, для побудови подільників частоти, лічильників, перерахункових пристроїв, регістрів, суматорів, у пристроях керування тощо.
У більшості серій інтегральних елементів містяться тригери різних типів, у тому числі універсальні.

Класифікація тригерів:

  •  за способом організації логічних зв’язків розрізняють тригери з запуском RS-тригери; з лічильним входом Т-тригери; тригери затримки D-тригери; універсальні JK-тригери; комбіновані (наприклад, RST-, JKRS-, DRS-тригери).
  •  за способом запису інформації тригери поділяють на несинхронізовані (асинхронні, нетактові) і синхронізовані (тактові).
  •  за кількістю інформаційних входів тригери можуть бути з одним, двома та багатьма входами.
  •  за видом вихідних сигналів тригери поділяються на статичні і динамічні. Статичні тригери – тригери, в яких вихідні сигнали в стійких станах залишаються незмінними в часі. Динамічні тригери – тригери, в яких вихідні сигнали в стійких станах змінюються в часі.
  •  за способом запам’ятовування інформації тригери можуть бути з логічною і фізичною організацією пам’яті. Перші виконують на логічних елементах І, АБО, НІ, І-НІ, АБО-НІ, І-АБО-НІ і т.д., а другі є елементами запам’ятовувальних пристроїв, у яких використовують нелінійні властивості матеріалів або нелінійні вольт-амперні характеристики компонентів.

Типи тригерiв

RS-тригери

RS-тригер асинхронний

RS-тригер асинхронний

RS-тригер, або SR-тригер - тригер, який зберігає свій попередній стан при нульових входах і змінює своє вихідний стан при подачі на один з його входів одиниці.
При подачі одиниці на вхід S (від англ. Set - встановити) вихідний стан стає рівним логічної одиниці. А при подачі одиниці на вхід R (від англ. Reset - скинути) вихідний стан стає рівним логічному нулю. Стан, при якому на обидва входи R і S одночасно подані логічні одиниці, в найпростіших реалізаціях є забороненим (тому що вводить схему в режим генерації), у більш складних реалізаціях RS-тригер переходить в третій стан QQ = 00. Одночасне зняття двох «1» практично неможливо. При знятті однієї з «1» RS-тригер переходить у стан, обумовлений залишилася «1». Таким чином RS-тригер має три стани, з яких два стійких (при знятті сигналів управління RS-тригер залишається у встановленому стані) і одне нестійке (при знятті сигналів управління RS-тригер не залишається в установленому стані, а переходить до одного з двох стійких станів).
RS-тригер використовується для створення сигналу з позитивним і негативним фронтами, окремо керованими за допомогою стробов, рознесені в часі. Також RS-тригери часто використовуються для виключення так званого явища брязкоту контактів.
RS-тригери іноді називають RS-фіксаторами.

RS-тригер синхронний

Схема синхронного RS-тригера збігається зі схемою одноступінчатого парафазного (двофазного) D-тригера, але не навпаки, тому що в парафазного (двофазному) D тригері не використовуються комбінаціїS = 0, R = 0 і S = 1, R = 1.

Алгоритм функціонування синхронного RS-тригера можна представити формулою:



де x - невизначений стан.

D-тригери

D-тригери також називають тригерами затримки (від англ. Delay).

D-тригер синхронний

Умовне графічне позначення D-тригера зі статичним входом синхронізації C

D-тригер (D від англ. Delay - затримка або від data - дані) - запам'ятовує стан входу і видає його на вихід. D-тригери мають, як мінімум, два входи: інформаційний D і синхронізації С. Після приходу активного фронту імпульсу синхронізації на вхід С D-тригер відкривається. Збереження інформації в D-тригерах відбувається після спаду імпульсу синхронізації С. Так що інформація на виході залишається незмінною до приходу чергового імпульсу синхронізації, D-тригер називають також тригером із запам'ятовуванням інформації або тригером-клямкою. Розмірковуючи чисто теоретично, парафазного (двофазний) D-тригер можна утворити з будь-яких RS-або JK-тригерів, якщо на їх входи одночасно подавати взаємно інверсні сигнали.
D-тригер в основному використовується для реалізації засувки. Так, наприклад, для зняття 32 біт інформації з паралельної шини, беруть 32 D-тригера і об'єднують їх входи синхронізації для управління записом інформації в засувку, а 32 D входу під'єднують до шини.
У одноступінчатих D-тригерах під час прозорими всі зміни інформації на вході D передаються на вихід Q.Там, де це небажано, потрібно застосовувати двоступінчасті (двотактні, Master-Slave, MS) D-тригери.

T-тригери

Т-тригер часто називають рахунковим тригером, оскільки він є найпростішим лічильником до 2.

Т-тригер асинхронний


Асинхронний Т-тригер не має входу синхронізації С.

T-тригер синхронний

Умовне графічне позначення (УДО) синхронного T-тригера з динамічним входом синхронізації С на схемах.
Синхронний Т-тригер , при одиниці на вході Т, по кожному такту на вході З змінює своє логічне стан на протилежне, і не змінює вихідний стан при нулі на вході T. Т-тригер може будуватися на JK-тригері, на двухступенчатом (Master-Slave, MS) D-тригері і на двох одноступеневих D-тригерах і инвертор. Як можна бачити в таблиці істинності JK-тригера, він переходить в інверсне стан щоразу при одночасній подачі на входи J і K логічного 1. Ця властивість дозволяє створити на базі JK-тригера Т-тригер, об'єднуючи входи J і К. Наявність у двухступенчатом (Master-Slave, MS) D-тригері динамічного входу С дозволяє отримати на його основі T-тригер. При цьому інверсний вихід Q з'єднується з входом D, а на вхід З подаються рахункові імпульси. У результаті тригер при кожному рахунковому імпульсі запам'ятовує значення, тобто буде переключатися в протилежний стан.
Т-тригер часто застосовують для зниження частоти в 2 рази, при цьому на Т вхід подають одиницю, а на С - сигнал з частотою, яка буде поділена на 2.

JK-тригери

Умовне графічне позначення JK-тригера зі статичним входом C

JK-
тригер працює так само як RS-тригер, з одним лише винятком: при подачі логічної одиниці на обидва входи J і K стан виходу тригера змінюється на протилежнеВхід J (від англ. Jump - стрибок) аналогічний входу S у RS-тригера. Вхід K (від англ. Kill - вбити) аналогічний входу R у RS-тригера. При подачі одиниці на вхід J і нуля на вхід K вихідний стан тригера стає рівним логічної одиниці. А при подачі одиниці на вхід K і нуля на вхід J вихідний стан тригера стає рівним логічному нулю. JK-тригер на відміну від RS-тригера не має заборонених станів на основних входах, проте це ніяк не допомагає при порушенні правил розробки логічних схем. На практиці застосовуються тільки синхронні JK-тригери, тобто стану основних входів J і K враховуються тільки в момент тактирования, наприклад по позитивному фронту імпульсу на вході синхронізації.
На базі JK-тригера можливо побудувати D-тригер або Т-тригер. Як можна бачити в таблиці істинності JK-тригера, він переходить в інверсне стан щоразу при одночасній подачі на входи J і K логічного 1. Ця властивість дозволяє створити на базі JK-тригера Т-тригер, об'єднавши входи J і К.
Алгоритм функціонування JK-тригера можна представити формулою:

Висновок: Я використовував можливості пакета Electroniks Workbench (EWB) побудував логічні схеми елементів пам’яті (RS-тригер, D-тригер, JK-тригер, Т-тригер). Перевірив роботу схем, склав таблиці істинності та створив мікроелементи кожної схеми.




1. Тема 3 СТРУКТУРНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ СОВРЕМЕННЫХ ЭВМ Вопрос 1
2. Beruniys Theory of Shadows
3. Тема 3 Основные требования к оформлению управленческих организационнораспорядительных документов У
4. Разные точки зрения на деятельность Ивана IV в период его реформ 50х гг
5. ГЕОРГІЇВСЬКОМУ СОБОРІ РІЗДВЯНИЙ ПІСТ В І В Т О Р
6. Академия МВД Республики Беларусь Кафедра уголовного права и криминологии Допущена к защите професс
7. Становление радиотехнической теории от теории к практике. На примере технических следствий из открытия Г. Герц
8. Лекция 1 Глава 1 Понятие логистики
9. ПЛ Лавров субъективный метод в социологии
10. Курсовая работа- Психопрофилактика девиантного поведения среди подростков
11. Агнец Божий взявший на Себя грехи мира
12. Электронная формула внешнего энергетического уровня иона Br-
13. реферат по термообработке
14. Доклад- Орел
15. циклоидная или ктеноидная в зависимости от формы гладкой или зазубренной соответственно
16. Использование современных информационных технологий на уроках литературы
17. Деньги в нашей жизни
18. Умение воспитывать это все таки искусство такое же искусство как хорошо играть на скрипке или рояле хоро
19. Лекция ’6 ОСНОВЫ ЭЛЕКТРОНИКИ Лектор Кузнецов Э
20. Пол3Числомесяц год рождения 4