Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тематичному впливі на людину забезпечують нормальний тепловий стан організму без напруги і порушення механі

Работа добавлена на сайт samzan.net:


№63 Контроль за станом повітряного середовища на виробництві.

Оптимальні мікрокліматичні умови - це такі параметри мікроклімату, які при тривалому і систематичному впливі на людину забезпечують нормальний тепловий стан організму без напруги і порушення механізмів терморегуляції.

Для визначення температури повітря в виробничих приміщеннях використовуються звичайні ртутні і спиртові термометри, термопари або термоанемометри. Так, наприклад, термометр метеорологічний скляний ТМ-6 має діапазон виміру від -ЗО до +50 °С, похибка вимірювання 0,2 °С. Термоанемометр ЭА-2м визначає температуру повітря в межах від 10 до 60 °С, а термоанемометр ТА-8м в межах від 0 °С до 60 °С. Найчастіше температуру повітря визначають за сухим термометром психрометра.
В приміщеннях, де є значні джерела променистого тепла, для більш точного визначення фактичної температури повітря застосовується подвійний термометр, який складається з двох термометрів - один з зачорненим термобалоном, а другий - з посрібленим. Посріблений віддзеркалює променисте тепло і реагує на конвективне, а зачорнений реагує на променисте і на конвективне.

Швидкість руху повітря в приміщеннях вимірюють приладами-анемометрами: термоанемометрами, анемометрами чашковими, індукційними та крильчастими.

При вимірюванні в приміщеннях малих швидкостей руху повітря можна користуватися кататермометром (від 0,02 до 1 м/с). Це спиртовий термометр, шкала якого поділена на три градуси (35-38 °С). Для визначення швидкості руху кататермометр підігрівають у воді з температурою 65-75 °С до того моменту, коли спирт із термобалона заповнить капіляр і підніметься до половини верхнього розширення. Після цього кататермометр виймають з води, протирають насухо і підвішують в зоні, де треба визначити швидкість руху повітря. За секундоміром фіксують час охолодження приладу від температури 38°С до температури 35°С. По таблиці або по графіку, що додається до приладу, визначають фактичну швидкість руху повітря.

Відносну вологість повітря визначають стаціонарними або аспіраційними психрометрами. Психрометри складаються з сухого та вологого термометрів. Резервуар вологого термометра знаходиться у зволоженому середовищі. По різниці показників термометрів, користуючись психрометричною таблицею, визначають відносну вологість.

№64 Заходи та засоби попередження забруднення повітря робочої зони.

Нормалізація параметрів мікроклімату здійснюється за допомогою комплексу заходів і засобів колективного захисту, які включають будівельно-планові, організаційно-технологічні, санітарно-гігієнічні,технічні та інші. Оптимальні мікрокліматичні умови - це поєднання параметрів мікроклімату, які при тривалому та систематичному впливі на людину забезпечують зберігання нормального теплового стану організму без активації механізмів теплорегуляції. Вони забезпечують відчуття теплового комфорту та створюють передумови для високого рівня працездатно-сті. Допустимі мікрокліматичні умови встановлюються у випадках,коли на робочих місцях не можна забезпечити оптимальних параметрівтемператури, вологості та швидкості руху повітря за технологічнихпричин або економічно обґрунтованої недоцільності.

Основними заходами і засобами нормалізації параметрів мікро-клімату на виробництві є

1)будівництво приміщень і споруд згідно вимог державних будівель-них норм і правил. Забезпечення здорових і безпечних умов праціпочинається з доцільного вибору території для розміщення під-приємства і раціонального розташування на ній виробничих і до-поміжних будівель і споруд. Промисловий об'єкт розміщується нарівному, дещо підвищеному місці, з добрим продуванням вітрами.У приміщеннях згідно з санітарно-гігієнічних вимог монтуютьсясистеми вентиляції та опалення;

2)удосконалення технологічних процесів та устаткування. Темпе-ратура повітря виробничих приміщень до певної міри залежить відсамого технологічного процесу та інших джерел тепла. Виробничі приміщення, в яких загальна маса тепловиділення перевищує 20ккал на один кубічний метр за годину, відносяться до так званихгарячих цехів, а виробничі приміщення, в яких кількість виділено-го тепла не перевищує цю величину - до так званих холодних (но-рмальних) цехів. Впровадження в гарячих цехах нових технологійта устаткування, які не пов'язані з необхідністю проведення робітв умовах інтенсивного нагріву, дасть можливість зменшити виді-лення тепла у виробничі приміщення. Наприклад, заміна гарячогоспособу обробки металу на холодний тощо.

3)раціональний режим праці та відпочинку. Цей захід передбачаєскорочення тривалості робочої зміни, введення додаткових перерв,створення реабілітаційних кімнат або зон відпочинку в гарячихцехах (охолоджувальні альтанки);

4)застосування теплоізоляції устаткування та захисних екранів. Якізоляційні матеріали широко використовуються: азбест, мінераль-на вата, пінопласт та ін.

5)раціональна вентиляція, кондиціонування повітря та опаленняприміщень. Вони є найбільш поширеними способами нормалізаціїмікроклімату у виробничих приміщеннях. Широко використову-ються у гарячих цехах для запобігання перегрівання робітниківповітряне та водоповітряне душування, а для створення нормаль-них теплових умов у холодну пору року на постійних робочих мі-сцях у надто габаритних та полегшених промислових будівляхшироко застосовують променисте нагрівання. Для нагріванняприміщень у холодний період року використовують різні системиопалення: центральні та місцеві.




1. 10 тыс лет назад Палеоантропы Homo spiens nenderthlensis-
2. Тема любви к Родине всегда была близка русскому человеку.html
3. Библия дошла до нас сквозь толщу веков
4. Социальная стратификация представляет собой разделение общества на экономические слои страты
5.  Заключение 16
6. ТЕМАХ ОДНОДОМЕННИХ НАНОЧАСТИНОК 01
7. Брачный договор в Российской Федерации
8. Индустриализация применения методов неразрушающего контроля
9. Реферат- Математическое моделирование биполярных транзисторов типа p-n-p
10.  Критическая философия Эммануила Канта 6
11. Задание по экономическому обоснованию дипломной работы Общие положения В экономическ
12. Задание Составьте бухгалтерские проводки по операциям отражающим финансовые результаты и использован
13. Государственное и муниципальное управление
14. треку в зачет 4 комплексной спартакиады муниципальных образований
15. охотник за головами
16. Игры на выносливостьИгры можно разделить на несколько категорий
17. Реферат HRбизнеспартнер эффективная поддержка бизнеса
18. Белоречева Мария Валерьевна 1
19. Тема 6 Соціальна філософія План 1
20. Дней Александровых прекрасное началоличность Александра 1 негласный комитет первые преобразования 2 Д1