Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Спричинюється частіше стрептококом групи А який через пошкоджену шкіру або слизову оболонку рани садна т

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

ХВОРОБИ

БЕШИХА  ТА  ГІДРАДЕНІТ


БЕШИХА

Бешиха (erysipelas) — це гостре прогресуюче запалення власне шкіри або слизових оболонок із залученням у процес лімфатичних судин. Спричинюється частіше стрептококом групи А, який через пошкоджену шкіру або слизову оболонку (рани, садна, тріщини) проникає у лімфатичну систему шкіри, де розмножується. Частіше бешиха буває на нижніх кінцівках та обличчі, хоча може уражати й інші ділянки тіла. Належить до контагіозних захворювань. Виникненню інфекції сприяють підвищена вірулентність мікробів і зниження реактивності організму.

Бешиха може ускладнювати перебіг інших гнійних процесів — гнійної рани, флегмони, абсцесу.

Проникнення мікробів у шкіру зумовлює розширення кровоносних і лімфатичних судин. Починається серозно-геморагічне запалення. Ексудат, який утворюється, відшаровує епідерміс, з'являються пухирі. У разі проникнення мікробів у підшкірну основу виникає її запалення (флегмона). Уразі стиснення ексудатом шкірних судин або їх тромбозу розвивається некроз шкіри.

Залежно від описаних патологоана-томічних змін клінічне розрізняють кілька форм бешихи: еритематозну, бульозну, флегмонозну, гангренозну.

Найлегший перебіг має еритематоз-на форма (erysipelas erythematosa). Характеризується вона раптовим початком. З'являється локальне яскраве почервоніння шкіри або слизових оболонок з нерівними чіткими краями (вид географічної карти). Місцева температура підвищена. Шкіра дещо набрякла. Температура тіла становить 38—39 °С. Пульс частий, 100—120 за 1 хв. Головний біль, запаморочення, загальна слабкість, іноді нудота, блювання, озноб. У ділянці почервоніння хворий відчуває жар, печіння, напруження і пекучий біль.

За прогресування процесу еритема-тозна форма бешихи переходить у бу-льозну (erysipelas bullosa), для якої характерна поява пухирів, наповнених серозною рідиною. Згодом пухирі розриваються і на їх місці утворюються жовті щільні кірки. Загальний стан хворого погіршується.

При флегмонозній формі бешихи (erysipelas phlegmonosa) у підшкірній основі розвиваються серозно-гнійне запалення, виражений набряк тканин. Загальний стан хворого дуже тяжкий, з проявами інтоксикації (висока температура тіла, тахікардія, сухий язик, нудота, блювання, потьмарення свідомості, марення).

При гангренозній формі (erysipelas gangrenosa) уражена ділянка шкіри мертвіє, набуває темно-бурого або навіть чорного забарвлення. Флегмонозна і гангренозна форми бешихи рідко уражують шкіру обличчя.

Залежно від поширення і перебігу розрізняють: повзучу бешиху, за якої процес поступово охоплює все нові ділянки; мігруючу, яка уражує різні ділянки тіла; рецидивуючу, що часто повторюється. У рецидивах бешихи важливу роль відіграє алергічний чинник, у основі якого лежить сенсибілізація організму.

Часті рецидиви бешихи на одній ділянці зумовлюють облітерацію стінок лімфатичних судин, що призводить до порушення лімфовідтоку, ущільнення підшкірної основи і розвитку слоновості. Причиною рецидивів є й те, що бешиха не залишає по собі імунітету.

Ускладнення бешихи залежать від розташування патологічного процесу. У разі локалізації на обличчі і волосяній частині голови може розвинутися вторинний менінгіт. Бешихове запалення кінцівок ускладнюється флебітом і тромбофлебітом. Бешиха може спричинити метастатичні ураження слизових сумок, сухожилкових піхв, суглобів, м'язів.

Лікування хворих на бешиху проводять у стаціонарних умовах (краще в ізольованих палатах). Місцеве з метою зменшення болю накладають мазьові осмотично активні пов'язки на водорозчинній основі. Добрі наслідки дає опромінення уражених ділянок кварцом в еритемних або суберитемних дозах. Для запобігання поширенню інфекції призначають спокій (за локалізації на обличчі — обмеження розмов, харчування рідкими стравами) загальнозмщ-нювальну, висококалорійну, вітамінізовану дієту. Застосовують антибіотики (препарати групи пеніциліну), сульфаніламідні препарати (сульфадимезин, сульфадиметоксин). У разі рецидивуючої форми бешихи стимулюють неспецифічний імунітет (переливання лейкоцитарної маси, крові, введення левамізолу, тактивіну та ін.), проводять пряму ендолімфатичну терапію, що дає можливість створити високі концентрації антибіотиків не лише в лімфатичній системі, а й у гнійному осередку та сусідніх тканинах.

При бульозній формі бешихи розкривають пухирі, після чого накладають мазеві пов'язки (синтоміцинова емульсія, стрептоцидна суспензія, тет-рациклінова мазь).

Флегмонозна форма бешихи, як і гангренозна, вимагають оперативного лікування (розтин гнояків, дренування, вирізування некротизованих тканин). Після бешихи організм стає чутливим (сенсибілізованим) до інфекції. Цим і пояснюється те, що бешиха часто рецидивує. Причиною повторного захворювання у сенсибілізованих хворих є наявність в організмі осередку хронічної стрептококової інфекції (карієс, хронічний тонзиліті ін.).

Різновидом бешихи є еризипелоїд (erysi peloides). Звичайно захворювання уражає шкіру кисті зокрема пальців. Рідше локалізується на носі, щоках, шиї. Воно є наслідком проникнення в організм палички свинячої бешихи. Хворіють на цю недугу люди, які мають справу з розрубуванням м'яса (м'ясники, кухарі, домогосподарки, ветеринари). Інкубаційний період — 3—7 діб.

При еризипелоїді спостерігається серозне запалення всіх шарів шкіри з вираженим набряком, розширенням лімфатичних судин, лімфостазом.

Клінічна картина: свербіння і печіння в ураженій ділянці (найчастіше це один палець), незначний набряк, почервоніння. Іноді набрякають і стають болючими сусідні суглоби. Загальний стан хворих змінюється мало. Тривалість гострого періоду — 10—20 діб, після чого захворювання набуває хронічного перебігу. Є схильність до рецидивів.

Лікування еризипелоїду і бешихи подібне. Крім того, застосовують футлярні новокаїнові блокади, рентгенотерапію, вводять специфічну антитоксичну сироватку, призначають олійно-бальзамічні пов'язки.

ГІДРАДЕНІТ

Гідраденіт (hydradenitis) — це запалення апокринних потових залоз, переважно в пахвових ямках, яке спричинюється золотистим стафілококом. Виникненню гідраденіту сприяють негативний стан гігієни, підвищена пітливість шкіри.

За місцевими проявами нагадує фурункульоз. У ділянці запалення з'являється обмежене випинання, болюче, щільне. Від фурункула відрізняється тим, що не має гнійного стрижня з волосинкою у центрі. Іноді поруч з'являється кілька таких випинань, які з часом зливаються. Шкіра над ними червона або синьо-багряна.

Часто в процес втягуються сусідні лімфатичні вузли. Загальний стан при гідраденіті майже не порушується. Температура тіла субфебрильна.

Щільні вузли, які утворилися в ділянці потових залоз, згодом розм'якшуються, з нориць, що утворилися, виділяється гній. Через наявність у пахвовій ділянці волосся, підвищене потовиділення, хронічне подразнення шкіри під час рухів процес має тенденцію до поширення на інші потові залози. Вони нагноюються і утворюють низку гнояків. В народі така патологія одержала назву "суче вим'я".

Перебіг гідраденіту затяжний, з періодами загострення і затихання процесу.

Лікування гідраденіту місцеве й загальне. Місцеве лікування починають з проведення туалету ураженої ділянки (частіше пахвової): вистригають волосся, протирають шкіру 2—3 % розчином формаліну (для зменшення пітливості). Потім призначають сухе тепло, фізіотерапевтичні процедури (УВЧ, солюкс, кварц). Рекомендується обколювання пеніцилін-новокаїновим розчином.

Загальне лікування полягає у застосуванні антибактеріальної терапії (антибіотики, сульфаніламідні препарати), аутогемотерапії, специфічної імунотерапії (стафілококовий анатоксин, антистафілококовий углобулін. У разі частих рецидивів призначають рентгенотерапію. Перераховані вище заходи поєднують із загальнозміцнювальною терапією (молочно-рослинна дієта, вітаміни), проводять гігієнічні заходи (обробка шкіри в ділянці ураження 2 % борним або камфорним спиртом).

Оперативне втручання застосовують у разі нагноєння (гнояки розгинають і дренують). При рецидивуючому пахвовому гідраденіті іноді застосовують повне видалення волосяної частини шкіри з місцевою пластикою дефекту.




1. Водопостачання та водовідведення
2. создание норм охраняющих отдельные природные объекты; 2 осуществление надзора государства или междунар
3. Обычай как источник права
4. Тема 9 Сукупні витрати і ВВП Мета заняття- ознайомити з витратними моделями економічної рівноваги вивчити
5. статья не содержит примеры которые влияют на свойства и события для элементов управления
6. Тема- Трудности и проблемы при доступе к информации о состоянии кадрового резерва государственной и муници
7. Праязджаючы тут на машыне на хаду можна заўважыць толькі зялёныя сцены зялёны плоцік белыя ліштвы вялікі
8. Проблемы функционирования банковской системы России
9. чорноробів політичної кухні ще не став на ноги жоден більшменш відомий професійний політик
10. Ростовский государственный экономический университет РИНХ Факультет Юридический
11. ЛЕКЦІЯ 22 ldquo;Елементи аналітичної геометрії на площиніrdquo;
12. ЛЕКЦИЯ 4 БИОТЕХНОЛОГИЯ СЫРОВАРЕНИЯ Сыр не только вкусный но и чрезвычайно полезный молочнокислый прод
13. Теории социального порядка
14. Грин Александр Степанович
15. ти ; l ~ расстояние поверхностная плотность заряда Закон Кулона ; [Н] Ф-м эл
16. Японская художественная культура
17. Юридические права и обязанности
18. на тему- Оренбург
19. павутиноподібну з дискретним часом.
20. Учение Оуэна об управлении трудовыми ресурсами